liveblog
NOS WielrennenAangepast

Favoriet Jakobsen 'had de benen niet', maar Deceuninck wint toch met Sénéchal

  • Florian Sénéchal sprint naar zijn eerste ritzege in een grote ronde
  • Eigenlijk zou hij de sprint aantrekken voor topfavoriet Fabio Jakobsen, maar die krijgt een gaatje niet dichtgereden in de finale
  • Lees hier het wedstrijdverslag
liveblog gesloten

Hasta mañana!

Dit was het voor vandaag vanuit Spanje. Morgen moeten de klassementsrenners weer aan de bak, want de veertiende rit finisht na 165,7 kilometer op de Pico Villuercas: een klim van de eerste categorie. Halverwege de rit moeten ze ook nog de steile Puerto Collado de Ballesteros over; een heftig klimmetje met een stuk van 20%. We kijken er nu al naar uit.

De start is om 13.02 uur in Don Benito en rond 17.30 uur wordt het peloton verwacht op de slotklim. Wij zijn er morgen ook weer met een liveblog. De etappe is vanaf 14.50 uur ook live te zien via onze livestream en op NPO 1.

Kortom: hasta mañana!

Jakobsen feliciteert Sénéchal, maar is ook kritisch

In een video van de organisatie is te zien hoe Fabio Jakobsen reageerde op de ritzege van zijn ploeggenoot Sénéchal. "Gefeliciteerd, maar als niet achterom kijkt, dan ben je voor mij geen lead-outman", zegt de Nederlander, die op een gat kwam te zitten en dat niet meer kon dichtrijden.

Bekijk het moment in de tweet hieronder:

Samenvatting van de dertiende etappe

In de langste etappe van de Vuelta gebeurde heel lang weinig spannends, tot de laatste 2 kilometer:

Vooraf werd Fabio Jakobsen als grote favoriet bestempeld, maar in het zicht van de haven ging het mis. Florian Sénéchal was in de slotfase druk in de weer om Jakobsen aan zijn derde ritzege te helpen, maar moest omschakelen toen hij hoorde dat zijn kopman "de benen niet had". De Fransman van Deceuninck bleef in de sprint de Italianen Matteo Trentin en Alberto Dainese voor.

Eerder won Jakobsen, die herboren is na zijn zware crash vorig jaar in Polen, de vierde en achtste etappe van de Vuelta.

Jakobsen zegt niks over lekke band: 'Ik had geen goede benen voor een sprint'

Opvallend: Fabio Jakobsen zegt in het interview na de koers helemaal niets over de lekke band waar Sénéchal het eerder over had. Zijn verklaring voor het feit dat hij niet meesprintte: "Na een bocht zorgden Bernal en Pidcock geloof ik voor een gat. Ik probeerde het gat te dichten, maar dat lukte niet. Ik had geen goede benen voor de sprint, dus ik zei tegen Florian dat hij ervoor moest gaan."

Het algemeen klassement na de dertiende etappe

Er vielen wat gaten in de chaotische finale, maar Odd Christian Eiking wist zijn rode leiderstrui zonder problemen te behouden.

Egan Bernal was attent en kwam als tiende over de streep. Hij pakte daarmee 5 seconden op de rest van de klassementsrenners. Verder veranderde er niets in het klassement.

Sénéchal: 'Volgens mij had Jakobsen een lekke band'

Florian Sénéchal vertelt na zijn ritzege dat hij in zijn oortje dacht te horen dat Fabio Jakobsen een lekke band had.

"We deden een perfecte lead-out voor Fabio, maar hij zei in de radio dat we een gat hadden. Volgens mij had hij een lekke band. It's crazy", aldus de Fransman van Deceuninck, die zijn eerste ritzege in een grote ronde boekte.

De toptien in de dertiende etappe

Sénéchal wint de etappe!

Florian Sénéchal wint de rit! De ploeggenoot van Jakobsen, die normaalgesproken de sprint voor de Nederlander aantrekt, verslaat Matteo Trentin in de sprint. Alberto Dainese wordt derde.

Nou, wat een gekke finale. De ritzege gaat dus toch naar Deceuninck Quick-Step, ondanks het ontbreken van topfavoriet Jakobsen in de finale.

1,5 km - Jakobsen laat lopen

Fabio Jakobsen laat lopen! Hij moet een gaatje dichten, maar stopt dan opeens met trappen. Zijn ploeggenoten rijden hard door op kop. Heeft de topfavoriet een lekke band of materiaalpech? Daar lijkt het wel op. Of kon hij het harde tempo niet volgen?

3 km - Vier man voor Jakobsen

De klassementsrenners zijn veilig in de laatste 3 kilometer. Nu is het woord aan de sprintersploegen. Wie wint de sprint in Villanueva de la Serena? Deceuninck rijdt met vier man op kop, voor Jakobsen.

6 km - Ook weer een treintje voor Matthews

Rodetruidrager Eiking wordt goed van voren gehouden door zijn ploeggenoten van Wanty. Naast DSM zit ook BikeExhange al vooraan, met Michael Matthews.

Jakobsen begint aan de finale als grote favoriet. Pakt hij zo zijn derde ritzege in deze Vuelta?

8 km - Treintjes op weg naar massasprint

De renners maken zich klaar voor een sprint in Villanueva de la Serena. DSM zit al met een treintje vooraan voor Dainese.

Er zitten wat bochten in de slotfase en de finish loopt heel lichtjes op, maar al te lastig ziet het er niet uit. In de laatste kilometer zitten ook nog twee rotondes.

13 km - Jakobsen 'wint' tussensprint

Jakobsen komt als eerste over de streep bij de tussensprint in Don Benito, maar daar hoeft hij zijn best niet voor te doen. In zijn groene trui rijdt hij met een ploeggenoot rustig weg uit het peloton en pakt 20 punten.

Op de finish liggen straks 50 punten klaar voor de ritwinnaar. Op naar de échte sprint!

24 km - Daar is de finishplaats al

Het peloton is al in finishplaats Villanueva de la Serena, waar de renners eerst nog een lusje omheen rijden voordat ze gaan sprinten om de ritzege.

Op 11 kilometer van de streep ligt ook nog een tussensprint, waar punten te verdienen voor de groene puntentrui. Die hangt nu nog stevig om de schouders van Fabio Jakobsen.

Ondertussen in de Ronde van Duitsland: Kristoff wint tweede etappe

Alexander Kristoff heeft in de Ronde van Duitsland de tweede rit gewonnen. De Noor van UAE passeerde in de sprint heuvelop net voor de finishlijn de Duitser Phil Bauhaus, die voor de tweede dag op rij als tweede eindigde.

De 181 kilometer lange etappe was vooral in de slotfase lastig, met een reeks heuvels en vanwege de stromende regen. Ideale omstandigheden doorgaans voor Kristoff en dat bewees hij in de machtssprint.

Pascal Ackermann blijft leider in de Ronde van Duitsland, die nog tot en met zondag duurt.

28 km - Koplopers teruggepakt

Koplopers Rubio, Cuadros en Mate zijn teruggepakt door het peloton, waar de renners zich opmaken voor een massasprint in Villanueva de la Serena.

33 km - Knox op kop

Het peloton blijft de koplopers aan het lijntje houden. Klimmer James Knox van Deceuninck en Tobias Ludvigsson van FDJ rijden op kop in het peloton, zoals ze al bijna de hele dag doen voor Jakobsen en Démare. Ook Movistar zit met een treintje vooraan, om klassementsrenners Mas en Lopez uit de problemen te houden waarschijnlijk.

43 km - Aberasturi volgend jaar naar Trek

De koplopers mogen nog iets langer vooruit rijden van het peloton. De drie Spanjaarden (Rubio, Cuadros en Mate) hebben een marge van 35 seconden. Bij Caja Rural hebben ze naast Cuadros in de kopgroep ook een troef in de sprint straks: Jon Aberasturi sprintte deze Vuelta al twee keer naar een zesde plaats.

Vandaag werd bovendien bekend dat hij volgend jaar de stap naar een WorldTour-ploeg maakt: Aberasturi gaat rijden voor Trek.

47 km - Precies twee jaar geleden won Jakobsen zijn eerste Vuelta-rit

Over ongeveer een uur worden de renners verwacht in Villanueva de la Serena, waar waarschijnlijk gesprint gaat worden om de ritzege. Laten we het daarom nog een keer over de grote favoriet hebben:

Het is vandaag precies twee jaar geleden dat Fabio Jakobsen zijn eerste ritzege boekte in de Vuelta. Op 27 augustus 2019 sprintte de toen 22-jarige Jakobsen naar de winst, in de rood-wit-blauwe trui. In die Vuelta won de Nederlandse sprinter ook de slotrit in Madrid. Vorig jaar ging hij niet van start na zijn ernstige val in de Ronde van Polen, maar dit jaar staat de teller al op twee voor Jakobsen. Komt er straks een derde bij?

Kijk hier de eerste ritzege van Jakobsen in de Vuelta van 2019 terug:

Jakobsen blijft Bennett nét voor en pakt ritzege in Vuelta

54 km - Tweede groep sluit weer aan

De tweede groep is weer aangesloten; de wind blijkt toch niet sterk genoeg om écht chaos te creëren. De rust keert terug in het peloton.

De drie koplopers hebben door het geweld nog maar 20 tellen van hun voorsprong over.

56 km - Jakobsen in eerste waaier

Het peloton is in tweeën gebroken. Fabio Jakobsen zit in de eerste waaier, net als rodetruidrager Eiking en Roglic.

60 km - Wakker worden! Waaiers?

Wakker worden! Het is opeens koers in het peloton, dat op een lang lint rijdt en nu een beetje breekt. Speelt de wind een rol? De renners rijden al heel lang door open vlaktes.

Jumbo-Visma is in ieder geval attent; Roglic zit voorin met al zijn ploeggenoten.

71 km - Rustig dagje

Het is bijzonder rustig in de Vuelta vandaag. De drie Spaanse vluchters (Rubio, Cuadros, Mate) rijden nog vooruit, al is hun voorsprong nu wel geslonken naar 1.15. De finish wordt rond 17.30 uur verwacht. Nog even geduld dus.

81 km - Toeristische informatie

De renners passeerden zojuist de Embalse de la Serena, een van de grootste stuwmeren van Europa. Het meer is in 1989 aangelegd. Het is het op één na grootste stuwmeer van het Iberisch Schiereiland.

We hadden genoeg tijd om dat even op te zoeken, want in de koers gebeurt nog altijd weinig spannends.

Koplopers Diego Rubio (Burgos-BH), Alvaro Cuadros (Caja Rural) en Luis Angel Mate (Euskaltel) rijden nog steeds zo'n 2 minuten voor het peloton uit.

89 km - Vuelta vraagt zich ook af: 'Wie kan Jakobsen verslaan?'

Wie kan Fabio Jakobsen verslaan als het straks een massasprint wordt? Dat vraagt de Vuelta-organisatie zich af in een video op twitter. Zelf komen ze met Arnaud Démare (FDJ), Michael Matthews (BikeExchange), Alberto Dainese (DSM) en Jon Aberasturi (Caja Rural) op de proppen.

Daar voegen wij graag nog de namen van Jordi Meeus (Bora), Matteo Trentin (UAE), Piet Allegaert (Cofidis) en Sacha Modolo (Alpecin-Fenix) aan toe. En wat te denken van Magnus Cort (EF), die al twee ritzeges op zak heeft? Eerlijk is eerlijk: dit zijn allemaal outsiders. Jakobsen is de grote favoriet.

102 km - 35 graden, volgens de auto van Jumbo-Visma

De renners rijden door het kale landschap van de regio Extremadura, die bekendstaat om de warme omstandigheden; het is 35 graden en de zon schijnt.

Kijk hier de beelden terug van de massale val in de Ladies Tour

Massale valpartij in derde etappe van de Ladies Tour

109 km - Plaatje van het peloton

Een foto van het peloton: James Knox leidt namens Deceuninck Quick-Step. Daarachter zitten ook DSM, FDJ en Lotto Soudal op hun post. En wie zien we daarachter? Fabio Jakobsen, in zijn groene trui.

De voorsprong van de drie Spaanse koplopers is nog steeds zo'n 2 minuten.

113 km - Roglic: 'Hopelijk vandaag geen onnodige problemen'

Voor de etappe vertelde Primoz Roglic nog iets over de valpartij waar hij gisteren bij betrokken was. "Ik zag niet echt wat er gebeurde. Ik moest van de weg af, de bosjes in. Ik kon er niks aan doen. Er was ook prikkeldraad en er lagen veel meer ploegen bij. Laten we zeggen dat ik het goed overleefd heb. Hopelijk kunnen we vandaag genieten, zonder onnodige problemen", aldus Roglic.

127 km - Aan het lijntje

De kilometers tikken langzaam weg voor vluchters Diego Rubio, Alvaro Cuadros en Luis Angel Mate. Hun voorsprong schommelt al de hele rit rond de 2 minuten.

Het lijkt er toch sterk op dat ze aan het lijntje worden gehouden door de sprintersploegen.

Ondertussen in Weert: Uneken wint na massale valpartij in Ladies Tour

Lonneke Uneken heeft de derde etappe in de Simac Ladies Tour gewonnen. In een tumultueuze slotfase was Uneken de snelste van zes rensters die vooraan waren overgebleven na een massale valpartij.

In de rit over 120,3 kilometer van Weert naar Stramproy gebeurde er aanvankelijk niet zo veel. Na 55 kilometer reed er een groep weg, maar die werd snel teruggefloten. Daniek Hengeveld probeerde het in de slotfase, maar ook die vlucht was van korte duur. In de voorbereiding op de sprint ging het op 6 kilometer van de finish mis: het halve peloton smakte tegen het asfalt, waaronder Lorena Wiebes (DSM) - een van de grote favorieten voor de ritzege.

Slechts zes rensters wisten de dans te ontspringen, waarop Uneken van kop af de eindsprint won voor Susanne Andersen en Pfeiffer Georgi van DSM. De leiderstrui bleef in het bezit van de Zwitserse Marlen Reusser.

140 km - Nummer 1 en 2 in klassement hebben het gezellig

Voor rodetruidrager Odd Christian Eiking is het vooralsnog een rustige dag. Hij kletst wat met de nummer twee in het klassement, Guillaume Martin (+58). Eiking en Martin kennen elkaar; in 2018 en 2019 reden ze samen bij Wanty.

In het peloton gaat het nog niet echt hard: in het eerste uur noteerden de renners een gemiddelde van 38,1 kilometer per uur. Ter vergelijking: gisteren was dat meer dan 50 kilometer per uur.

Van der Poel start niet in Benelux Tour vanwege rugproblemen

Mathieu van der Poel gaat maandag niet van start in de Benelux Tour. Van der Poel zou zijn titel verdedigen in de zevendaagse rittenkoers door Nederland en België, maar zijn ploeg meldt dat hij te veel last heeft van zijn rug. "Daardoor kon hij niet optimaal trainen in de afgelopen weken. De Benelux Tour komt te vroeg", aldus Alpecin-Fenix.

Of de rest van zijn seizoen ook in het water valt, is nog niet duidelijk. "Zijn trainings- en wedstrijdschema voor de komende maanden zal gemaakt worden aan de hand van zijn herstel. Op dit moment is er geen reden om te twijfelen aan zijn deelname aan het WK (op de weg) en Parijs-Roubaix."

Van der Poel brak eerder al een trainingskamp af vanwege zijn rugproblemen. Hij meldde zich ook af voor de WK mountainbike, die dit weekend op het programma staan. Van der Poel kwam in de olympische mountainbikewedstrijd zwaar ten val, al dateren zijn rugklachten volgens de ploeg al van eerder.

159 km - Mäder spaart rustig verder

De dagelijkse volgers van dit wielerblog zullen de actie van Gino Mäder al wel kennen: de Zwitser van Bahrain zamelt deze Ronde van Spanje geld in voor een goed doel dat zich bezighoudt met klimaatverandering. Voor elke renner die hij per etappe achter zich houdt, spaart hij 1 euro.

Gisteren werd hij 28ste, waardoor hij weer 140 euro aan zijn totaal toevoegde. De teller staat inmiddels al op 1.767 euro.

170 km - Démare: 'Peloton is moe, kan in mijn voordeel werken'

In de eerste vier sprints moest Arnaud Démare genoegen nemen met minder dan de winst (14de, 2de, 10de, 6de), vandaag hoopt de Fransman weer een gooi te doen naar de ritzege. "Ik ben de moeilijke etappes goed doorgekomen. We zullen moeten controleren om een sprint te krijgen. Het team is in goede conditie en het peloton is moe, wat in mijn voordeel kan werken", zei hij voor de start.

182 km - Ook FDJ en DSM op kop

Ook FDJ en DSM laten zich zien op kop van het peloton. Die ploegen hebben met Arnaud Démare (FDJ) en Alberto Dainese (DSM) een kanshebber als het een op een sprint uitdraait. Samen met Deceuninck, dat met Jakobsen de grootste troef in handen heeft, laten ze de drie vluchters niet te uitlopen. Rubio, Cuadros en Mate rijden op 1.55 van het peloton.

190 km - Draaiboek voor sprintersrit uit de kast

Het peloton vindt het voorlopig prima om de drie Spanjaarden wat ruimte te geven. Rubio, Cuadros en Mate hebben nu ruim 2 minuten te pakken. Deceuninck stuurt een mannetje naar voren om te controleren.

Vooralsnog verloopt de etappe dus als een typische sprintersrit.

200 km - Kopgroep met drie Spanjaarden

Meteen na het startsein openen drie Spanjaarden van de drie Spaanse wildcard-ploegen de aanval: Diego Rubio (Burgos-BH), Alvaro Cuadros (Caja Rural) en Luis Angel Mate (Euskaltel) hebben al snel een voorsprong van 30 seconden te pakken.

Start!

Daar is het officiële startsein: de renners zijn nu echt begonnen aan de lange, vlakke etappe naar Villanueva de la Serena. Wie opent als eerste de aanval?

Rustig beginnen

De renners zijn op de fiets gestapt voor een lange, warme dag in het zadel. Na 7,2 geneutraliseerde kilometers mogen ze om 12.32 uur los.

Geen breuken voor Van Baarle: #karrenmaar

Dylan van Baarle ging gisteren onderuit bij de valpartij waar ook Primoz Roglic bij betrokken was. Uit een scan van zijn linkerheup en dijbeen bleek dat de Nederlander van Ineos niks gebroken heeft. "Dus morgen kunnen we weer karren", schreef Van Baarle gisteravond op Instagram.

Ook Adam Yates kan met een kneuzing aan zijn scheenbeen van start.

De verdeling van de truien: Jakobsen stevig in het groen

De Noor Odd Christian Eiking gaat voor de derde dag op rij van start in de rode leiderstrui.

Fabio Jakobsen heeft de groene puntentrui stevig om zijn schouders.

Damiano Caruso draagt de blauwwitte bergtrui. Egan Bernal is leider in het jongerenklassement en draagt het wit.

Het algemeen klassement voor de dertiende etappe

Ook Fraile verlaat de Vuelta

Ook Omar Fraile gaat niet meer van start vandaag. De Spaanse kampioen van Astana ging gisteren onderuit en dat maakte de rugblessure - waar hij al langer last van had - er niet beter op. Hij heeft na een slapeloze nacht besloten om naar huis te gaan, meldt zijn ploeg.

Schachmann stapt niet meer op

Slecht nieuws voor iedereen die Maximilian Schachmann heeft opgesteld in zijn of haar wielerpool: de Duitser van Bora gaat niet van start in de dertiende etappe. We zagen hem de afgelopen dagen al vaak achteraan rijden en nu blijkt waarom: hij heeft moeite om zijn spieren te laten herstellen na de zware en warme etappes, zo klinkt de uitleg van zijn ploeg.

"De Vuelta was een groot doel dit seizoen. Dat ik hier in slechte vorm in de rondte rijd, is teleurstellend. Ik heb het erg zwaar gehad in de eerste dagen, maar ik hoopte dat mijn vorm beter zou worden. Dat is niet gebeurd", baalt Schachmann.

Kijk hier de samenvatting van de twaalfde etappe terug

Cort Nielsen troeft Bagioli af en pakt tweede ritzege in Ronde van Spanje

Waarheen leidt de weg in de Vuelta?

Na zichzelf vier dagen over Spaanse bergen en heuvels te hebben gesleept, kan Fabio Jakobsen zich vandaag weer verheugen op (misschien wel de laatste) massasprint in de Vuelta van dit jaar. De dertiende etappe is namelijk vlak. Of nouja: Spaans vlak. Want zoals in de meeste 'vlakke' etappes in de Ronde van Spanje overbruggen de renners toch aardig wat hoogtemeters; ruim 1.400 vandaag. Daar komt Jakobsen bij lange na niet aan als hij een trainingsrondje rijdt rond zijn geboorteplaats Heukelum.

Toch is hij de grote favoriet voor de ritzege vandaag. Zijn grootste concurrent in de eerste massasprints, Jasper Philipsen, is namelijk al naar huis. Arnaud Démare (FDJ) zal wel gebrand zijn om het de Nederlander lastig te maken; tot dusverre kwam de Franse sprinter nog niet in de buurt van een ritzege. Alberto Dainese (DSM) is ook een geduchte concurrent. Hij werd al een keer tweede, derde en vierde in de sprint deze Vuelta.

De finish wordt tussen 17.15 en 17.45 uur verwacht in Villanueva de la Serena; een plaats in het zuidwesten van Spanje in de regio Extremadura. De regio staat bekend om de hoge temperaturen. Voor vanmiddag geeft het weerbericht in de finishplaats een temperatuur van 35 graden (in de schaduw) aan.

¡Buenas!

Welkom bij het liveblog over de dertiende etappe van de Vuelta a España. Om 12.32 klinkt in Belmez het startsein voor de langste etappe van deze ronde; na 203,7 'Spaans vlakke' kilometers worden de renners rond 17.30 uur verwacht in Villanueva de la Serena. Vamos!