liveblog
NOS VoetbalAangepast

Feyenoord en Vitesse naar Conference League, net als AZ dat Europa League misloopt

liveblog gesloten

Tot morgen!

Ondanks de uitschakeling van AZ een mooie avond voor het Nederlandse voetbal. Met name in Arnhem zal het feestje nog wel even doorgaan na de stunt tegen Anderlecht.

Met drie Nederlandse ploegen in de Conference League (AZ, Feyenoord en Vitesse), PSV in de Europa League en Ajax in de Champions League gaan we een mooi Europees seizoen tegemoet.

Morgen melden we ons weer om 12.00 uur, dan houdt Louis van Gaal een persconferentie over de definitieve selectie van het Nederlands elftal. Die is live te volgen op NOS.nl, via de NOS-app en via Facebook.

Mede namens Vitesse wensen we jullie een goedenacht!

Reacties Vitesse

Reacties Feyenoord

80' Megakans voor AZ

Wat een enorme kans voor AZ! Ernest Poku kan de bal na een scherpe voorzet van de ingevallen Sam Beukema binnenglijden, maar komt niet goed uit en werkt de bal voor open doel naast.

AZ dringt verder aan op zoek nog een doelpunt. Dat zou een verlenging opleveren.

Eerste club uit Gibraltar in Europa

Een mooie prestatie voor Lincoln Red Imps. De club schakelt Riga uit in de play-offs van de Conference League en is de eerste ploeg uit Gibraltar die zich weet te kwalificeren voor Europees voetbal.

Kane is terug, en hoe!

Het is even wennen, maar Tottenham Hotspur speelt dit seizoen in de Conference League.

In de play-offs tegen Paços Ferreira keert Harry Kane terug in de basis en hij is met twee doelpunten direct beslissend voor zijn ploeg. De Engelsen gaan met een 2-0 voorsprong rusten.

Kane werd deze zomer nadrukkelijk gelinkt aan verschillende topclubs, maar de spits maakte zelf aan alle onzekerheid een einde door te zeggen dat hij blijft bij de Spurs.

Ondertussen in Istanbul

Galatasaray komt in de play-offs van de Europa League tegen Randers op 1-1 dankzij Patrick van Aanholt. Ryan Babel is de aangever.

Feest in Arnhem!

Vitesse viert voor het fanatieke vak de kwalificatie voor de Conference League

Rust in Alkmaar!

AZ kwam al heel snel op achterstand, maar herpakte zich ijzersterk. De Alkmaarders staan op een 2-1 voorsprong en waren een aantal keer dicht bij nog een doelpunt.

De ploeg van Jansen heeft na de 2-0 nederlaag in Glasgow nog een goal nodig om de stand weer gelijk te trekken.

Feyenoord en Vitesse naar groepsfase Conference League!

Een prachtige avond voor het Nederlandse clubvoetbal. Vitesse boekt een hele knappe zege op Anderlecht en plaatst zich voor de groepsfase van de Conference League.

Ook Feyenoord verzekert zich van de Conference League ondanks een 3-1 nederlaag tegen Elfsborg. Dankzij de 5-0 zege vorige week behielden de Rotterdammers genoeg marge.

Guus Til en Alireza Jahanbakhsh

Slotfase aangebroken bij Vitesse-Anderlecht en Elfsborg-Feyenoord

Feyenoord gaat zich wel kwalificeren, ondanks de 3-1 achterstand. In De Kuip werd het 5-0.

Maar voor Vitesse wordt het nog spannend. Met de 3-3 in de uitwedstrijd, is de 2-1 voorsprong miniem. Een gelijkmaker betekent verlengen. Nog een paar minuten.

25' DOELPUNT AZ!

Opnieuw verdedigend geklungel bij Celtic waar AZ van profiteert. Carl Starfelt werkt de bal in eigen doel, AZ komt op een 2-1 voorsprong. Nog één goal, dan zou het verlengen worden in Alkmaar.

AZ-Celtic 2-1 (0-2)

79' DOELPUNT ANDERLECHT

Het wordt toch nog spannend in Arnhem. Refaelov maakt de aansluitingstreffer. Vitesse kan zich op gaan maken voor een bloedstollende slotfase.

Vitesse-Anderlecht 2-1 (3-3)

77' DOELPUNT ELFSBORG

Feyenoord komt op 3-1 achterstand tegen Elfsborg. Ndione maakt het doelpunt. De Rotterdammers hebben dankzij de 5-0 thuiszege nog altijd een ruime marge.

Elfsborg-Feyenoord 3-1 (0-5)

6' DOELPUNT AZ!

Het is een enerverende openingsfase in Alkmaar. Een paar minuten na de Schotse goal is AZ alweer op gelijke hoogte gekomen tegen Celtic. Na belabberd verdedigend werk en een weifelende Joe Hart maakt Zakaria Aboukhlal de 1-1.

AZ-Celtic 1-1 (0-2)

Zakaria Aboukhlal maakt de 1-1 voor AZ

61' DOELPUNT FEYENOORD!

Dat kon Feyenoord wel even gebruiken. Guus Til maakt zijn zesde doelpunt in de Conference League en verkleint de achterstand tot 2-1 in Zweden.

Elfsborg-Feyenoord 2-1 (0-5)

49' DOELPUNT VITESSE!

En opnieuw is het raak voor Wittek! Hij brengt Vitesse met een heerlijk schot op een comfortabele 2-0 voorsprong.

De Arnhemmers op rozen tegen Anderlecht.

Vitesse-Anderlecht 2-0 (3-3)

50' DOELPUNT ELFSBORG

Feyenoord komt op een 2-0 achterstand door Bernhardsson. De marge is nog altijd drie, maar de Rotterdammers moeten nu wel gaan oppassen.

Elfsborg-Feyenoord 2-0 (0-5)

Voor de volledigheid: de gehele Champions League-loting

Rust in Borås en Arnhem

Rust bij Elfsborg-Feyenoord en Vitesse-Anderlecht. Vitesse speelt sterk en staat met een 1-0 voorsprong virtueel in de groepsfase van de Conference League.

Feyenoord staat 1-0 achter in Zweden, maar door de 5-0 zege in De Kuip is er voor Feyenoord ook nog niets aan de hand.

42' DOELPUNT ELFSBORG

Feyenoord krijgt een tegentreffer te verwerken. Johan Larsson schiet knap raak vanuit een vrije trap voor Elfsborg.

Elfsborg-Feyenoord 1-0 (0-5)

Geen prijs voor Martens

Lieke Martens heeft naast de titel van UEFA-speelster van het jaar gegrepen. Haar ploeggenote bij Barcelona Alexia Putellas werd uitgeroepen tot Speelster van het Jaar van het afgelopen Champions League-seizoen.

Bij de mannen werd Jorginho de speler van het jaar. De Italiaan won niet alleen de Champions League met Chelsea, maar ook de EK-titel met zijn land.

N'Golo Kanté van Chelsea en Putellas van FC Barcelona werden uitgeroepen tot beste middenvelder van het seizoen.

De titel voor beste aanvaller ging naar Erling Haaland (Borussia Dortmund) en Jennifer Hermoso (FC Barcelona).

Opstelling Celtic

De opstelling van Celtic

Daar is de opstelling van AZ!

De opstelling van AZ

Besiktas voegt zich bij groep van Ajax

En daar is ook de vierde club in de poule van Ajax: Besiktas. Voor de volledigheid, Ajax in een poule met Borussia Dortmund, Sporting CP en Besiktas. Een pittige loting, maar het kon ook zeker slechter.

4' DOELPUNT VITESSE!

Een droomstart voor Vitesse. Maximilian Wittek schiet via een verdediger van Anderlecht raak.

Ajax loot Sporting CP en Dortmund

Ajax komt in Groep C terecht bij Sporting CP en Borussia Dortmund. Voor de laatste ploeg moet er nog geloot worden.

Prachtig affiche in Groep A

Manchester City en Paris-Saint Germain komen bij elkaar terecht in Groep A. Een heerlijk affiche tussen twee grootmachten en een groep waar je liever niet in terecht wil komen.

Ook in Groep E een mooie loting, waar Bayern München en FC Barcelona het tegen elkaar op gaan nemen.

Dias en Paredes beste verdediger

Rúben Dias (Manchester City) en Irene Paredes (Paris Saint-Germain) zijn verkozen tot beste verdedigers van het afgelopen Champions League-seizoen.

Mendy beste keeper en Paños beste keepster

Sandra Paños

Édouard Mendy (Chelsea) en Sandra Paños (FC Barcelona) zijn verkozen tot de beste keepers van het afgelopen Champions League-seizoen.

Opstellingen Vitesse en Anderlecht

Opstellingen Vitesse en Anderlecht

Mooie prijs voor Deense medische staf

Het Deense medische team dat perfect handelde en het leven van Christian Eriksen redde op het afgelopen EK krijgt een mooie onderscheiding van de UEFA.

Ajax op bijzonder stoelnummer

De presentatie van de loting in Istanbul is begonnen. Ajax is er klaar voor op een voor de Amsterdammers bijzonder stoelnummer.

De opstelling van Elfsborg tegen Feyenoord

De opstelling van Elfsborg

De opstelling van Feyenoord tegen Elfsborg

De opstelling van Feyenoord

Wouter Burger vervangt zoals verwacht de geblesseerde Marcos Senesi, Ofir Marciano neemt de plek in het doel over van de geschorste Justin Bijlow.

Van Bommel kan bekertoernooi nu echt vergeten

VfL Wolfsburg heeft geen gelijk gekregen in het hoger beroep. De zaak diende vandaag. En dus zal de ploeg van trainer Mark van Bommel niet terugkeren in het bekertoernooi.

Van Bommel maakte in het bekerduel met SC Preußen Münster een wisselfout en dat is de club dus duur komen te staan. VfL Wolfsburg werd door de tuchtcommissie van de Duitse voetbalbond namelijk uit het bekertoernooi gezet.

Van Bommel verving in totaal zes spelers in zijn team. De oud-PSV'er had volgens de regels maximaal vijf keer mogen wisselen. Wolfsburg won de wedstrijd in de verlenging met 3-1 van de vierdeklasser, maar die zege is nu omgezet in een reglementaire 2-0 winst voor Preußen Münster.

Waarom Feyenoord door aanpak van Slot aanvallender is dan onder Advocaat

De start van Arne Slot als trainer van Feyenoord verloopt veelbelovend en had - op de bijna-uitglijder tegen FC Drita na - eigenlijk niet beter gekund.

Van de zeven officiële wedstrijden won Feyenoord er zes en speelde het één keer gelijk. Analisten en voetballiefhebbers hoeven er ook niet voor te hebben doorgestudeerd om het te zien: Feyenoord speelt energieker en veel aanvallender dan onder de vorige trainer Dick Advocaat.

We doken met databureau Opta in de cijfers en zochten uit wat de verschillen zijn met vorig seizoen.

Feyenoord verdedigt grote voorsprong, maar incasseerde wéér een boete

Feyenoord fans tijdens de wedstrijd tegen Elfsborg in de Kuip

We moeten het afkloppen, maar voor Feyenoord kan er eigenlijk niet veel meer misgaan. De heenwedstrijd in De Kuip tegen Elfsborg werd overtuigend met 5-0 gewonnen.

Het enige smetje voor de Rotterdammers, die Europees en in de eredivisie een uitstekende seizoenstart kennen, is dat de club opnieuw een boete heeft gekregen. Feyenoord moet 35.250 euro betalen vanwege het blokkeren van de trappen en het afsteken van vuurwerk door zijn aanhang bij het thuisduel met Elfsborg.

Het is de derde keer in drie weken tijd dat Feyenoord een dergelijke boete krijgt. Ook na de thuisduels met Drita en Luzern was dat het geval. Net als tegen Elfsborg blokkeerden supporters de trappen in de Kuip. Het totale bedrag aan boetes over de drie Europese thuisduels bedraagt nu zo'n 70.000 euro.

Maken Vitesse en Anderlecht er opnieuw een show van?

Vitesse viert een doelpunt tegen Anderlecht

Vitesse en Anderlecht maakten er een week geleden een waar spektakelstuk van. De Belgen kwamen twee keer op voorsprong, Vitesse knokte zich twee keer terug en pakte daarna zelfs de leiding. Maar Anderlecht maakte in de laatste minuten weer gelijk en had via een strafschop zelfs een enorme kans de wedstrijd te winnen, maar die penalty belandde op de lat.

Kortom: er kan nog van alles gebeuren in Arnhem.

AZ heeft Europees vangnet, maar Koopmeiners wil er niet aan denken

AZ-captain Koopmeiners heeft 'totaal nog niet naar die Conference League gekeken'

Als AZ er niet in slaagt af te rekenen met Celtic, heeft de club uit Alkmaar een Europees vangnet. Het speelt dan niet in de Europa League, maar in de groepsfase van de Conference League. Aanvoerder Teun Koopmeiners wil er eigenlijk niet aan denken. Sterker nog, hij heeft die nieuwe Conference League nog niet zo op zijn netvlies.

"Als ik heel eerlijk ben, heb ik nog totaal niet naar de Conference League gekeken. Ik ben alleen maar bezig met die Europa League halen. Daar willen we in blijven spelen. Het liefst nog een stap hoger, maar dat is nu niet haalbaar."

Welkom bij ons liveblog!

Welkom bij het liveblog van de play-offs om Europees voetbal van Feyenoord, Vitesse en AZ.

Om 19.00 uur trappen Feyenoord en Vitesse af tegen respectievelijk Elfsborg en Anderlecht, AZ begint om 20.15 uur aan de return tegen Celtic.

De ontwikkelingen zijn vanzelfsprekend te volgen in dit liveblog en ook via flitsen in Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1.