liveblog
NOS WielrennenAangepast

Jakobsen pakt tweede ritzege en groene trui: 'Dit keer was ik perfect op tijd'

Welkom bij het liveblog van de achtste etappe van de Vuelta

liveblog gesloten

Hasta mañana!

We houden ermee op hier in La Manga del Mar Menor. Wat brengt de dag van morgen?

Een prachtige bergrit, hopen we, over 188 kilometer van Puerto Lumbreras naar Alto de Velefique. Onderweg komen de renners een beklimming van achtereenvolgens de tweede, eerste en derde categorie tegen, waarna een slotklim van de buitencategorie volgt.

De etappe is morgen vanaf 14.50 uur live te zien op NPO 1, NOS.nl en de NOS-app. Ons liveblog is er vanaf de start om 11.55 uur bij. De finish wordt wederom rond 17.30 uur verwacht. Tot morgen!

Jakobsen: 'Dit keer was ik perfect op tijd'

"Het is heel speciaal om hier weer te staan", aldus Fabio Jakobsen in een interview na zijn etappezege.

"De ploeg heeft het perfect gedaan. Ze hielden het tempo hoog en hoewel ik ze even kwijt was, bleef ik toch in een goede positie. Ik ging aan met nog 200 meter te gaan en ik was de snelste, denk ik."

Op de vraag of het om snelheid of slimheid ging, antwoordt Jakobsen: "Het ging om sterk, om snel en om timing. Met een finish als deze moet je op tijd zijn. Ik ben deze Vuelta twee keer te laat geweest, maar dit keer was ik perfect op tijd."

In 2019 won Jakobsen ook al twee etappes in de Vuelta, dus hij weet hoe het voelt. "Ik ben extreem gelukkig en dankbaar dat ik hier ben."

Bekijk de tweede etappezege van Fabio Jakobsen

Jakobsen sprint naar tweede ritzege in Ronde van Spanje

De top-10 van het algemeen klassement

In de top-10 van het algemeen klassement is na de achtste etappe niets veranderd. Maar voor de volledigheid laten we hem toch maar even zien.

De uitslag van de achtste etappe

Daar staat het: Fabio Jakobsen wint de massasprint in La Manga del Mar Menor. Zijn tweede etappezege in deze Vuelta en goed voor de groene trui.

In het puntenklassement staat Jakobsen nu op 180 punten. Jasper Philipsen is de nummer twee met 164 punten.

FABIO JAKOBSEN WINT DE ACHTSTE ETAPPE

Fabio Jakobsen gaat de sprint vroeg aan en laat iedereen zijn hielen zien. De tweede etappezege van Jakobsen is een feit!

Dainese wordt tweede in de massasprint, Philipsen moet genoegen nemen met de derde plek.

Een prachtige zege voor de Nederlander, die en passant ook de groene trui overneemt van Philipsen.

Knuffels voor Fabio Jakobsen na zijn tweede etappezege

2 km - Bol laat zich zien!

Jetse Bol demarreert! Een bijzonder dappere poging van de Nederlandse Burgos-renner. De poging is ook alweer snel voorbij.

4 km - Sprintersploegen aan de slag

Ineos en Astana maakten vaart, nu neemt Deceuninck-Quickstep het over.

Philipsen, Jakobsen en Démare lijken de voornaamste kandidaten om deze etappe te winnen.

9 km - Tempo gaat omhoog

Het tempo gaat nu serieus omhoog in het peloton. Van de wind valt nog altijd niet veel te vrezen. Wel van een plotselinge onverwachte vluchtstrook, die door een aantal redders maar net kan worden vermeden.

De massasprint, die we al de hele dag zagen aankomen, komt er bijna aan.

14 km - Spanning loopt op met massasprint voor de boeg

De spanning en de nervositeit beginnen op te lopen in het peloton. Er zijn geen aanwijzingen voor nieuwe avonturiers en iedereen begint zich al voor te bereiden op een massasprint. Iedereen? Nee dat niet, aan de achterkant hebben diverse renners het lastig.

De onvermijdelijke massasprint gaat straks plaatshebben op de landtong van La Manga del Mar Menor. Een dunne streep land in zee, met veel hotels en toeristische faciliteiten en fraaie stranden.

29 km - Peloton weer bijeen

Het ging even zo hard dat een groep van dertig renners op achterstand was geraakt. In die groep zat onder anderen Magnus Cort Nielsen. Maar inmiddels is het peloton weer samen.

Eigenlijk zijn we dus weer opnieuw begonnen met de etappe. Zal er nog iets gebeuren, of koersen we rustig af naar de verwachte massasprint? Het waaieralarm kan vanwege de tamelijk rustige wind waarschijnlijk in de la blijven liggen.

36 km - Baskisch trio opgeslokt

Het is gebeurd, iets vroeger dan we hadden verwacht. Het Baskische trio Okamika, Bagües en Iturria is opgeslokt door het peloton.

In dat peloton ging het even zo hard dat er een groep renners op achterstand is geraakt.

38 km - Einde Baskisch avontuur in zicht?

Het verschil tussen het Baskische trio op kop en het peloton wordt nu wel heel klein. Nog maar een kleine halve minuut geeft de stopwatch aan.

De kopgroep: Ander Okamika (Burgos), Aritz Bagües (Caja Rural) en Mikel Iturria (Euskaltel).

41 km - Cimolai verlaat de Vuelta

De eerste uitvaller van deze zaterdag is een feit. David Cimolai, de Italiaanse sprinter van Israel Start-up Nation, is afgestapt. Hij is de derde renner van de Israëlische ploeg die het bijltje erbij neergooit.

50 km - Aftellen naar de massasprint in La Manga

Deceuninck-QuickStep en Alpecin-Fenix rijden nog steeds aan de kop van het peloton, in dienst van hun sprinters Philipsen en Jakobsen.

Straks komt er vermoedelijk een massasprint op de landtong van La Manga. Nu rijden de drie Basken nog op kop, met 1.18 voorsprong.

De kopgroep: Ander Okamika (Burgos), Aritz Bagües (Caja Rural) en Mikel Iturria (Euskaltel).

Valverde is geopereerd en kijkt nu naar de Vuelta

Gisteren rond deze tijd schoof Alejandro Valverde in een ravijn, nu twittert hij vanuit zijn ziekenhuisbed in Murcia. De 41-jarige Spanjaard bedankt zijn artsen voor de operatie van vanochtend aan zijn gebroken sleutelbeen.

Hij gaat nu de Vuelta volgen, schrijft Valverde.

68 km - Tussensprint in Cartagena

De eerste drie plekken van de tussensprint in Cartagena worden uiteraard ingenomen door onze drie Basken, met Bagües als eerste.

In de sprint van het peloton komt Philipsen als eerste over de streep. Hij verstevigt zijn leiding in het puntenklassement en staat nu 14 punten voor op de nummer twee, Fabio Jakobsen.

Voorsprong van de drie Basken op het peloton: circa 1 minuut.

Jakobsen hoopt op een massasprint

Fabio Jakobsen staat tweede in het puntenklassement, op 1 punt van Jasper Philipsen, en won al één etappe in deze Vuelta.

"Ik hoop dat het vandaag op een sprint uitdraait", zei Jakobsen voor de start. "Er staat wat wind, maar gisteren was een zware etappe, dus ik weet niet of er iets gaat gebeuren. Maar ik hoop dat het een sprint wordt."

76 km - Ongewijzigd beeld in de Vuelta

Er is nog altijd niet veel veranderd in de situatie in de Vuelta. Het Baskische trio rijdt nog altijd op kop. De voorsprong is weer iets teruggelopen en schommelt rond de 2 minuten.

Goed gezien, dit schreven we een half uur geleden ook al. Over 5 kilometer staat er wel enige actie op het programma: dan is er een tussensprint in Cartagena.

Groenetruidrager Philipsen aast op derde ritzege

Jasper Philipsen, drager van de groene trui, won deze Vuelta al twee etappes en aast vandaag op zijn derde ritzege. "Het wordt zeker een mooie rit, maar gisteren was een hele zware etappe dus toen hield ik even niet zoveel van de Vuelta", lachte Philipsen voor de start.

"Vandaag gaan we ervoor, het is een sprintetappe. Er komen niet zoveel vlakke ritten meer en de komende etappes worden zwaar, dus we richten ons op vandaag en proberen deze kans te grijpen."

Philipsen leidt het puntenklassement met 131 punten. Dat is 1 punt meer dan Fabio Jakobsen, de nummer twee.

94 km - Status quo in de Vuelta

Er is nog altijd niet veel veranderd in de situatie in de Vuelta. Het Baskische trio rijdt nog altijd op kop. De voorsprong is weer iets teruggelopen en schommelt rond de 2 minuten.

De kopgroep: Ander Okamika (Burgos), Aritz Bagües (Caja Rural) en Mikel Iturria (Euskaltel).

112 km - Sprintersploegen houden voorsprong in de smiezen

De voorsprong van de drie ontsnapte Basken is ietsje teruggelopen: nog een kleine 3 minuten hebben Okamika, Bagües en Iturria.

Deceuninck-QuickStep (voor Jakobsen) en Alpecin-Fenix (voor Philipsen) controleren het peloton.

Iturria won in 2019 al eens een Vuelta-etappe

Mikel Iturria, een van de drie ontsnapte Basken, heeft al eens een etappe in de Vuelta gewonnen. In 2019 schreef hij de elfde etappe op zijn naam. De finish was in het Baskische Urdax en dat leidde tot een Baskisch volksfeestje.

Vuelta 2019: Iturria brengt Basken in extase met etappezege

143 km - Niets nieuws onder de zon

Drie Basken zijn onderweg naar La Manga del Mar Menor, waar de finish over drie uur ligt in een prachtig decor langs de Middellandse Zee. De voorsprong van Okamika, Bagües en Iturria is nog altijd een kleine 4 minuten. En zo zal het ook nog wel een tijdje blijven.

Voor de Jumbo-Visma-renners lijkt het een rustige dag in het peloton te worden, met Primoz Roglic in hun midden.

De kopgroep: Ander Okamika (Burgos), Aritz Bagües (Caja Rural) en Mikel Iturria (Euskaltel).

155 km - Voorsprong Basken loopt op

De voorsprong van Okamika, Bagües en Iturria loopt gestaag uit naar een kleine 4 minuten. Waarschijnlijk zitten we voorlopig dus nog wel vast aan deze drie Basken.

In het peloton posteert Deceuninck-QuickStep zich ondertussen van voren om de boel te controleren.

169 km - Drie Basken gaan ervandoor

Hebben we de vlucht van de dag nu al te pakken? Drie Basken zijn ervandoor en pakken al snel een minuutje op het peloton.

Het gaat om Ander Okamika (Burgos), Aritz Bagües (Caja Rural) en Mikel Iturria (Euskaltel).

Valverde vandaag onder het mes

Zijn ploeg Movistar meldt dat Alejandro Valverde vandaag al wordt geopereerd aan zijn gebroken sleutelbeen. Plaats van handeling is het ziekenhuis in Murcia, de woonplaats van de 41-jarige Spanjaard.

Echte start

Het zonnetje schijnt, de lucht is blauw, er staat niet al te veel wind en het is een aangename 27 graden in Santa Pola. Het peloton is nu echt begonnen aan de achtste etappe.

De grote vraag is nu: welke renners hebben zin in een avontuur en melden zich voor de vlucht van de dag?

Officieuze start

Het peloton is in Santa Pola begonnen aan de geneutraliseerde opwarmkilometers van de achtste etappe van de Vuelta.

De etappe is vanaf 14.55 uur rechtstreeks te zien op NPO 1 en de livestream op NOS.nl en de NOS-app.

De truien in de Vuelta

Eén trui wisselde gisteren van eigenaar: Pavel Sivakov reed de hele bergetappe van voren mee en nam de blauwe bolletjestrui over van Rein Taaramäe.

De enige trui die vandaag serieus op het spel staat, is de groene trui. Fabio Jakobsen heeft één punt minder dan Jasper Philipsen, dus bij een etappezege is de trui voor de Nederlander.

Rode klassementstrui: Primoz Roglic (Jumbo-Visma)

Groene puntentrui: Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix)

Blauw-witte bergtrui: Pavel Sivakov (Ineos)

Witte jongerentrui: Egan Bernal (Ineos)

Pavel Sivakov toont zijn nieuwe trui na de zevende etappe

Valverde valt uit Vuelta, maar gaat hij ook stoppen?

Alejandro Valverde verdween uit de top-10 van het klassement, en zelfs helemaal uit de Vuelta. De 41-jarige Spanjaard schoof gisteren een ravijn in, probeerde het daarna nog wel eventjes, maar moest uiteindelijk toch afstappen met een gebroken sleutelbeen.

Valverde was bezig aan zijn vijftiende Ronde van Spanje. Hij won de koers in 2009, werd drie keer tweede en ook drie keer derde. De wereldkampioen van 2018, die in 2002 voor het eerst aan de start van de Vuelta verscheen, stond op de vierde plaats in het klassement.

Ondanks zijn leeftijd denkt voormalig profwielrenner Laurens ten Dam niet dat deze valpartij het einde van Valverde's carrière betekent. "Deze man kan en wil eigenlijk niks anders dan fietsen, dus ik zie hem misschien nog wel terugkomen", aldus Ten Dam gisteren bij Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1.

Alejandro Valverde wordt behandeld na zijn val

Hoe staat het ervoor in de Vuelta?

Primoz Roglic start ook vandaag weer in de rode trui, of dat nou de bedoeling was of niet. Felix Grossschartner staat tweede op een luttele 8 seconden.

Wat gebeurde er gisteren in de Vuelta?

Michael Storer won op knappe wijze de zevende etappe. De Australiër maakte deel uit van een grote kopgroep en kwam uiteindelijk solo over de finish in Balcón de Alicante, de bedrieglijke reus aan het einde van de 152 lange etappe die in totaal zes beklimmingen telde.

Primoz Roglic behield de leiding in het algemeen klassement, al scheelde het niet veel. Felix Grossschartner, die tot de vroege vluchters behoorde, kwam dicht bij de rode trui, maar kwam uiteindelijk acht seconden tekort.

Vluchter Storer houdt stand en wint zevende etappe Ronde van Spanje

Waarheen leidt de weg?

De achtste etappe voert zoals gezegd over 173,7 overwegend vlakke kilometers van Santa Pola naar La Manga del Mar Menor. Geen bergen onderweg, alleen een paar heuveltjes, dus de sprinters zullen zich waarschijnlijk wel aan het front melden.

De etappe voert grotendeels langs de Middellandse Zee en de finishplaats is om door een ringetje te halen, en dat is toch ook een fijn vooruitzicht.

Bienvenidos a Santa Pola!

Welkom vanuit Santa Pola, op zo'n 20 kilometer van Alicante met uitzicht op de Middellandse Zee, waar rond 13.20 uur de achtste etappe van de Ronde van Spanje van start gaat. Een overwegend vlakke rit over 173,7 kilometer naar La Manga del Mar Menor, waar het zomaar zou kunnen zijn dat een sprinter de etappe wint.

De finish wordt rond 17.30 uur verwacht. Met dit liveblog zijn we er weer de hele dag bij. Bovendien is deze etappe vanaf 14.55 uur live te zien op NPO 1 en via deze livestream op NOS.nl en de NOS-app.