liveblog
NOS NieuwsAangepast

Weer coronaprotest in Frankrijk, opkomst lager • Drie arrestaties bij betoging Den Haag

  • Welkom in het corona-liveblog. Volg hier het laatste nieuws over de coronacrisis.
  • Vele duizenden mensen waren vanmiddag bij protest van evenementenbranche.
  • In Sydney wordt betoogd tegen de coronamaatregelen.
  • België laat op 1 september een groot deel van de coronamaatregelen los.
  • Duizenden coronabesmettingen bij EK-finale in Londen.
liveblog gesloten

Opnieuw demonstraties in Frankrijk, opkomst lager

In Frankrijk is voor de zesde zaterdag op rij gedemonstreerd tegen het coronabeleid van de regering, maar de opkomst was lager dan de afgelopen keren.

Circa 175.000 deelnemers liepen mee in ongeveer 220 demonstraties verspreid in Frankrijk. Een week geleden waren dat er nog 215.000, en dat was ook al minder dan de week daarvoor. De organisatoren verwachten komende weken weer een stijging van het aantal deelnemers nu de zomervakantie ten einde loopt.

Drie arrestaties bij coronaprotest Den Haag

Na ongeregeldheden bij protestacties tegen de coronamaatregelen in de binnenstad van Den Haag zijn drie mensen aangehouden, meldt de politie op Twitter. Ook is iemand gewond geraakt en naar het ziekenhuis vervoerd.

De demonstranten waren op verschillende plekken in de stad aanwezig, zoals op het Binnenhof en het Plein. Omroep West meldt dat de demonstranten fakkels bij zich hadden, flyers uitdeelden en op fluitjes bliezen. Het Binnenhof is enige tijd afgezet geweest nadat een groep demonstranten op last van de politie werd weggestuurd.

De protestactie in Den Haag stond los van de Unmute us-demonstraties, een protest van de evenementenbranche dat duizenden mensen op de been bracht in verschillende steden in Nederland.

Van Nijmegen tot Groningen: veel mensen de straat op voor evenementenbranche

In zes steden door Nederland gingen vele duizenden mensen vanmiddag de straat op om aandacht te vragen voor de evenementenbranche. De protesten hadden een hoog feestgehalte. "Demonstreren kan ook op een mooie manier", zegt een man in Amsterdam.

Van Nijmegen tot Groningen: veel mensen de straat op voor evenementenbranche

Organisatie protest: 100.000 mensen op de been

Volgens de organisatie van het protest van de evenementenbranche zijn er in zes steden inmiddels in totaal 100.000 mensen op de been.

Beelden van de protestmars in Amsterdam:

Eerste beelden van de protestmars door Amsterdam

2467 nieuwe besmettingen, gemiddeld lichte stijging

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 2467 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 233 meer dan gisteren.

Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests licht: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 2401 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 4 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.

Bij het RIVM werden 8 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 6 doden per dag, evenveel als een week eerder.

Ouderen lopen relatief veel risico als ze het coronavirus krijgen. Daarom registreert het RIVM in hoeveel verpleeghuizen recent coronagevallen waren. Er zijn nu 166 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 173.

Gemeente Amsterdam: kom niet meer naar evenementenprotest

Het protest van de evenementenbranche trekt in Amsterdam zoveel mensen dat het daar te druk wordt. De gemeente vraagt mensen op Twitter om niet meer te komen.

Een nauwkeurige schatting over hoeveel mensen er zijn kan de gemeente niet geven. Volgens de organisatie zijn er in Amsterdam zeker 20.000 mensen op de been en in Rotterdam en Utrecht ieder 10.000. In totaal zouden er zeker 50.000 mensen aan het protest 'Unmute us' deelnemen.

657 coronapatiënten in het ziekenhuis

In de ziekenhuizen is de bezetting van coronapatiënten afgenomen. Er liggen nu 657 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 667), van wie 218 op de IC (gisteren: 215), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Duizenden mensen bij protest van evenementenbranche

In zeker zes steden protesteert de evenementenbranche vanmiddag tegen het coronabeleid. Alleen al in Amsterdam hebben zich duizenden mensen verzameld voor een wandeltocht door de stad. Een coalitie van danceliefhebbers, nachtburgemeesters en honderden festivalorganisaties en nachtclubs is woedend over het feit dat festivals tot 20 september zijn verboden en dat nachtclubs tot 1 november dicht moeten blijven.

"Ik zat laatst Feyenoord te kijken. Dat hele stadion zat volgepakt. Ik vind dat fantastisch, maar het is niet te verklaren dat dit anders is dan de festivals", aldus Vincent Marshall bij Omroep West. Hij heeft een nachtclub in Den Haag en is een van de vele mensen die vanmiddag meelopen. De demonstraties onder het motto 'Unmute us' zijn in Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, Groningen, Nijmegen en Eindhoven, en de eis is dat de evenementen per 1 september weer mogen plaatsvinden met een volledige capaciteit.

"Als ik er vragen over krijg, kan ik het echt niet meer uitleggen. De voetbalstadions zijn gevuld en de Formule 1 was natuurlijk de druppel die de emmer liet overlopen", zegt de Eindhovense nachtburgemeester Siem Nozza bij Omroep Brabant. Net als veel anderen benadrukt hij dat juist bij festivals succesvol is geëxperimenteerd met fieldlabs waarbij iedere bezoeker meermalen getest werd. Hij begrijpt dan ook niet waarom de ervaringen die toen zijn opgedaan nu niet worden toegepast.

"Als je op 1 september weer opengaat, kun je in ieder geval het staartje van het festivalseizoen redden", laat een andere actievoerder weten.

  • ANP
    In Utrecht wordt ook gedemonstreerd
  • ANP
    Betogers bij de RAI in Amsterdam
  • NOS
    Protest in Utrecht

Honderden mensen opgepakt bij anti-lockdowndemonstraties in Australië

In de Australische stad Melbourne zijn ruim 200 mensen opgepakt bij ongeregeldheden bij een anti-lockdowndemonstratie. Er waren zo'n 4000 mensen op de been. Al gauw liep de demonstratie uit de hand. De politie greep in door traangas en rubberen kogels af te vuren.

Bij de ongeregeldheden raakten zeven agenten gewond. De 218 mensen die zijn aangehouden, kregen allen een boete van omgerekend ruim 3000 euro.

Ook in Sydney werd gedemonstreerd, er kwamen een paar honderd mensen af op de betoging. De anti-lockdowndemonstratie verliep daar rustiger. Wel werden 46 mensen aangehouden en 250 boetes uitgedeeld voor het niet volgen van instructies van de politie. Er waren zo'n 1400 agenten op de been. De politie had eerder gewaarschuwd dat de betoging verboden is.

Festivalorganisatoren betogen tegen coronamaatregelen

In verschillende steden demonstreert de evenementenbranche vandaag tegen de coronamaatregelen. De sector eist dat evenementen vanaf 1 september weer met volledige capaciteit kunnen doorgaan. Vorige week zette het demissionaire kabinet definitief een streep door de festivalzomer; tot 20 september zijn festivals niet toegestaan.

Volgens de organisatoren van het protest kunnen evenementen op een veilige manier doorgaan. "In onderzoek is aangetoond dat naar een evenement gaan veiliger is dan thuis blijven en daar mensen ontvangen", zegt woordvoerder Jasper Goossen in het NOS Radio 1 Journaal. "Als je naar een evenement bij ons gaat moet je worden getest. Daar halen we heel mensen ermee uit, waardoor het uiteindelijk voor de totale gezondheid van de bevolking beter is dan thuis blijven zitten. Die onderzoeken zijn samen met de overheid samengesteld. Wij begrijpen niet waarom die op dit moment worden genegeerd."

Goossen zegt niet te begrijpen waarom het demissionaire kabinet niet beweegt. "Voor ons gevoel wordt op het ene moment een OMT-advies opgevolgd en op het andere moment leggen ze het weer naast zich neer."

De demonstraties beginnen om 14.00 uur en zijn in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Groningen, Eindhoven en Nijmegen. Het is de bedoeling dat er parades door de steden trokken. Goossen hoopt op duizenden demonstranten per stad.

Arrestaties bij verboden demonstratie in Sydney

In Sydney wordt betoogd tegen de coronamaatregelen. De demonstratie is verboden door de autoriteiten en de politie is met zo'n 1500 agenten op de been om het protest te verhinderen. Een onbekend aantal mensen is aangehouden.

De demonstranten zijn tegen de lockdown waarin de deelstaat New South Wales al weken verkeert. Gisteren verlengden de autoriteiten de lockdown tot zeker eind september.

De politie had gewaarschuwd dat de betoging verboden is. De chef dreigde op Twitter met een boete of een arrestatie voor mensen die toch zouden komen opdagen.

België laat veel coronaregels los, komt met vaccinatieplicht in zorg

België laat op 1 september een groot deel van de coronamaatregelen los. Volgens premier De Croo is dat mogelijk omdat veel Belgen zich inmiddels hebben laten vaccineren. "1 september wordt een nieuwe start van ons allemaal", zei De Croo op een persconferentie.

In restaurants en cafés vervallen de afstandsregels, het thuiswerkadvies wordt geschrapt en ook is er geen limiet meer op het aantal mensen dat Belgen thuis mogen ontvangen. Op 1 oktober mogen ook discotheken weer open. Wel blijven mondkapjes op publieke plaatsen verplicht en moet iedereen die in de zorg werkt zich laten vaccineren tegen corona.

Gewesten mogen zelf nog wel bepalen of ze maatregelen aanhouden. Zo komen in Brussel nog geen versoepelingen vanwege het grote aantal besmettingen in dat gewest.

Duizenden coronabesmettingen bij EK-finale in Londen

Bij de halve finales en de finale van het EK voetbal in Londen begin juli zijn duizenden mensen besmet geraakt met het coronavirus. Dat blijkt uit cijfers van het Britse ministerie van Volksgezondheid.

Een coronatest was verplicht voor een bezoek aan het Wembley-stadion, maar fans moesten zelf verklaren dat die test negatief was. Bij de finale kwamen veel mensen zonder kaartje binnen en buiten het stadion ontstonden vechtpartijen.

Bij de finale tussen Engeland en Italië waren waarschijnlijk 2295 mensen besmettelijk en bij de halve finales 375. Dat zou hebben geleid tot respectievelijk 3404 en 2092 besmettingen.

Welkom

Goedemorgen. Welkom in het coronaliveblog van zaterdag 21 augustus. Het blog van gisteren teruglezen is mogelijk, en wel hier.