liveblog
NOS WielrennenAangepast

Roglic weer sterkste klassementsrenner in Vuelta • Vluchter Cort houdt knap stand

  • Vroege vluchter Magnus Cort weet op de steile slotklim Primoz Roglic net voor te blijven
  • De Sloveen van Jumbo-Visma herovert wel de leiding in het algemeen klassement
  • Lees hier het wedstrijdverslag
liveblog gesloten

Hasta mañana!

We houden ermee op hier in Cullera. Morgen wacht de klassementsrenners een zware dag in de Vuelta. In de eerste echte bergetappe, die gaat van Gandia naar Balcón de Alicante (152 kilometer), moeten de renners maar liefst zes gecategoriseerde beklimmingen over. De finish is bergop, bovenop Balcón de Alicante: een lastige klim met in de laatste kilometers stukken van boven de 10%.

De rit begint om 13.30 uur en is ook weer van start tot finish te volgen via ons liveblog. Hasta mañana!

Samenvatting van vandaag

We hebben een mooie strijd gezien vandaag in Spanje. Dat begon al bij de start, toen bleek dat veel renners wel oren hadden naar een dagje in de kopgroep. Jetse Bol, Bert-Jan Lindeman, Joan Bou, Ryan Gibbons en Magnus Cort wisten na een heftig gevecht uiteindelijk weg te rijden en op de steile slotklim hield de Deen van EF knap stand.

Magnus Cort Nielsen zegeviert in de zesde etappe van de Vuelta, met Primoz Roglic in zijn kielzog

Roglic herovert rode trui

Primoz Roglic was vandaag weer de sterkste klassementsrenner. De Sloveense titelverdediger van Jumbo-Visma mag morgen weer van start in de rode trui, want Kenny Elissonde verloor maar liefst 4.30 op de slotklim. Bovendien vergrootte Roglic zijn voorsprong op zijn grootste concurrent, Egan Bernal (Ineos), naar 41 seconden.

Movistar is ook goed bezig: Enric Mas (+35), Miguel Angel Lopez (+36) en Alejandro Valverde (+41) zijn nu de eerste belagers van Roglic.

Adam Yates verloor 25 tellen. Zijn ploeggenoot bij Ineos, olympisch kampioen Richard Carapaz, moest 27 seconden toegeven op de slotklim, net als Mikel Landa.

Hugh Carthy moest in de slotfase lossen. De nummer drie van de Vuelta van vorig jaar kwam wel weer terug voor de slotklim, maar gaf uiteindelijk toch 2.50 toe.

Ook klassementsrenners Vlasov, Mas, Bernal en Lopez in toptien

De toptien in de zesde etappe

1. Magnus Cort (EF)
2. Primoz Roglic (Jumbo-Visma) ,,
3. Andrea Bagioli (Deceuninck) +2
4. Aleksandr Vlasov (Astana) +4
5. Enric Mas (Movistar) +4
6. Michael Matthews (BikeExchange) +6
7. Egan Bernal (Ineos) +8
8. Alejandro Valverde (Movistar) +8
9. Miguel Angel Lopez (Movistar) +9
10. Felix Grossschartner (Bora) +16
40. Jetse Bol (Burgos-BH) +1.03

Finish - Cort redt het!

Magnus Cort wint de rit naar Alto de la Montaña de Cullera!

Primoz Roglic wordt tweede en pakt de rode trui.

500 m - Cort op weg naar ritzege?

Lindeman is gelost. Cort is alleen vooruit.

Michael Matthews is wel op komst. Ook Vlasov en Roglic zijn nog in de buurt.

1 km - Lindeman en Cort nog vooruit

Lindeman en Cort rijden nog vooruit. Maar achter de twee vroege vluchters rijden de klassementsrenners. Wie plaatst een aanval? Vooralsnog kijken ze naar elkaar.

2 km - Ineos begint sterk aan slotklim

Daar is de slotklim. Ineos begint er als eerste aan in het peloton, met Narvaez en daarachter Carapaz en Bernal. Roglic zit er ook nog bij, net als Valverde.

De koplopers zijn al in zicht.

2,5 km - Van Baarle op kop

Dylan van Baarle rijdt op kop namens Ineos, voor zijn kopmannen Bernal, Carapaz en Yates. De koplopers beginnen al bijna aan de slotklim. Nog 26 seconden hebben ze over. Dat lijkt niet genoeg.

4 km - Nog 43 seconden voor Bol en Lindeman

Het peloton jaagt op de vijf koplopers. Nog 43 seconden voor Bol, Lindeman, Cort, Bou en Gibbons.

De laatste 1,9 kilometer gaat de weg omhoog tegen een gemiddelde van 9,4%.

7 km - Carthy sluit toch weer aan

Hugh Carthy sluit toch weer aan bij het peloton, waar Movistar de leiding over heeft genomen van Deceuninck.

Nog vijf kilometer voor Lindeman en Bol, en dan beginnen ze met hun 3 medevluchters aan de slotklim. Ze hebben nog 53 tellen over.

10 km - Nog 1 minuut voor de kopgroep

Door het geweld in het peloton verliest de kopgroep snel terrein. De voorsprong van Bol, Lindeman, Cort, Bou en Gibbons is nog 1 minuut. Is dat genoeg, met de slotklim nog voor de boeg?

13 km - Carthy gelost

Hugh Carthy (EF, vorig jaar derde in het eindklassement) is gelost. Hij heeft wel ploeggenoten bij zich, maar hij gaat zeker tijd verliezen op deze manier.

Het lijkt wel alsof de renners in het peloton op een massasprint afrijden. Ze naderen zo het punt waar de boel net op de kant ging. De klassementsploegen weten dus dat ze hier attent moeten zijn.

16 km - Goede samenwerking in kopgroep

De koplopers blijven uitstekend samenwerken, maar in het peloton gaat het ook hard. Zeker nu de ploeg van Valverde het vijftal bijna kan ruiken. Movistar leidt het peloton, dat Bol, Lindeman, Cort, Bou en Gibbons tot 1.45 is genaderd.

21 km - Nog 2 minuten voor Bol en co

De renners zijn aangekomen op de lokale ronde in finishplaats Cullera.

Koplopers Bol, Lindeman, Cort, Bou en Gibbons hebben een voorsprong van 2 minuten. Gaan ze dat redden, met de steile slotklim nog voor de boeg?

In het peloton rijdt Movistar op kop. Heeft Valverde snode plannen? De slotklim zou hem goed moeten liggen. Zijn ploeggenoten Lopez en Mas staan er ook goed voor in het klassement.

26 km - Elissonde weer aangesloten

Elissonde is weer aangesloten bij de eerste groep. De rode trui kan dus weer even rustig ademhalen. Hoewel... de finale met steile slotklim (1,9 kilometer, 9,4% gemiddeld) begint ook al bijna.

31 km - Waaiers! Rode trui op achterstand

Nu blijkt waarom Jumbo-Visma opeens met de ploeg naar voren kwam: het peloton is in waaiers uiteen gevallen. Jumbo-Visma zit met vijf renners in de eerste waaier, Movistar was ook attent en zit met veel renners vooraan.

Rodetruidrager Kenny Elissonde niet: hij rijdt op achterstand.

36 km - Over de koplopers (deel 4 en 5)

We moeten een beetje opschieten met ons vijfluik over de koplopers, want de voorsprong van Bol en Lindeman en co is inmiddels teruggelopen naar 3.20 minuten. Het vijftal werkt wel goed samen.

Ryan Gibbons zit namens UAE in de kopgroep. De 27-jarige renner is Zuid-Afrikaans tijdritkampioen en won eerder dit jaar één koers, in Spanje: de Trofeo Calvia, waar hij Anthony Delaplace versloeg in een rechtstreeks duel. Gibbons heeft een aardige sprint in de benen, maar zijn resultaten zijn niet zo goed als die van zijn medevluchter Cort.

Dat Joan Bou vandaag graag in de kopgroep wilde zitten, was te verwachten. De 24-jarige Spanjaard is namelijk geboren in Valencia en de etappe van vandaag voerde de renners zojuist door de buitenwijken van die stad. Bou, die debuteert in deze Vuelta, heeft overigens nog geen profzeges op zijn naam.

Gibbons wint in de Trofeo Calvia

41 km - Zeits was de ongelukkige

De renner van BikeExchange die betrokken was bij de val van zojuist was Andrey Zeits, meldt de ploeg. Kijk de val hieronder terug.

50 km - Val

Ai, een vervelende valpartij in het peloton. Een renner van BikeExchange gaat aan de rechterkant van de weg tegen het asfalt, samen met een renner van Alpecin-Fenix. Beide renners stappen snel weer op.

54 km - Een echte tijger is niet te temmen

Bol hield aan de etappe van gisteren overigens ook een flinke schaafwond op zijn onderarm over.

Na de rit twitterde hij bij een foto, met daarbij de tekst van een populair nummer ("Ik ga zwemmen in Bacardi Lemon, een echte tijger is niet te temmen...")

59 km - Bol wint tussensprint

Bij de tussensprint in Pinedo komt Jetse Bol als eerste over de streep. De Nederlander is de enige uit de kopgroep die wel zin heeft in een sprintje en gaat al vroeg aan.

De vijf koplopers verdelen alle punten, dus voor de renners in het peloton is er straks niks meer te verdienen.

62 km - Over de koplopers (deel 3): Cort heeft al drie ritzeges op zak

De renners rijden door Valencia, terwijl de voorsprong van de koplopers verder terugloopt: ruim 4 minuten is het nu nog.

Magnus Cort, de man met de karakteristieke snor, is de meest succesvolle Vuelta-renner uit de huidige kopgroep. De sterke Deen van EF heeft een goede sprint. Hij won vorig jaar een rit door de sprint van het uitgedunde peloton te winnen. In 2016 was Cort twee keer de sterkste in een sprint.

2020: Cort sprint naar zege in lastige Vuelta-rit, Roglic doet uitstekende zaken

70 km - Ploeg Matthews met vier man op kop

BikeExchange werkt hard om het gat met de koplopers te verkleinen. De ploeg van Matthews rijdt met vier man op kop. De Australische ploeg heeft er dus vertrouwen in dat Matthews straks op de steile slotklim zou kunnen winnen.

De koplopers, met onder hen de Nederlanders Jetse Bol en Bert-Jan Lindeman, hebben nog een voorsprong van 5 minuten.

Over de koplopers (deel 2): Lindeman heeft al een rit gewonnen

Het is nog niet zo zeker of de koplopers het gaan redden vandaag, maar we gaan toch rustig verder met het onder de loep nemen van de avonturiers:

Bert-Jan Lindeman is samen met Magnus Cort de enige uit de kopgroep die al een keer een rit heeft gewonnen in de Vuelta: in 2015 was de Nederlander de sterkste uit de kopgroep in een etappe met finish bergop. Lindeman reed destijds voor Lotto-Jumbo. Afgelopen winter heeft hij de overstap gemaakt naar Qhubeka.

2015: Lindeman wint zevende etappe in Vuelta

78 km - Ploeg Matthews rijdt mee

Het gaat nu een stuk harder in het peloton. BikeExchange (de ploeg van Michael Matthews) is Trek gaan helpen op kop. In tien kilometer hebben ze zo al ruim een minuut van hun achterstand op de koplopers afgesnoept.

5.50 is de voorsprong van Bol, Lindeman, Cort, Bou en Gibbons nu nog.

86 km - Kopgroep krijgt de ruimte

In het peloton rijdt Trek, de ploeg van klassementsleider Kenny Elissonde, op kop. Ze geven de vijf koplopers best wat ruimte: de voorsprong van Bol, Lindeman, Cort, Bou en Gibbons loopt al richting de 7 minuten.

90 km - Over de koplopers (deel 1): Bol droomt al vijf jaar van een ritzege

Jetse Bol was de eerste aanvaller van vandaag en uiteindelijk heeft hij het dus geschopt tot de kopgroep. Bol eindigde al een keer als tweede, zevende en achtste in een Vuelta-etappe. Wat kan hij vandaag? Bol en zijn medekoplopers hebben nu een voorsprong van 6.30.

Afgelopen weekend spraken we met Bol voor de start van de tweede etappe in de Vuelta. De Nederlander vertelde dat hij aan het begin wat verkouden was, en dat hij droomt van een ritzege. "Maar dat doe ik al vijf jaar. Ik weet hoe je erbij in de buurt moet komen, maar nu wil ik nog een stapje meer."

Bol (Burgos-BH) rijdt thuiswedstrijd: 'We moeten meezitten, geen twijfel'

102 km - Bijna 4 minuten voor kopgroep

De voorsprong van koplopers Jetse Bol (Burgos-BH), Bert-Jan Lindeman (Qhubeka), Magnus Cort (EF), Joan Bou (Euskaltel) en Ryan Gibbons (UAE) is inmiddels al opgelopen naar 3.50.

Guy Niv (Israel SUN) probeert de oversteek nog te maken, maar of dat gaat lukken?

105 km - Vijf koplopers, twee Nederlanders

Het valt, na vijftig kilometer koers, eindelijk stil in het peloton. Dat is goed nieuws voor Bol, Lindeman en Cort, die het gat met Bou en Gibbons inmiddels hebben gedicht.

Vijf koplopers dus, met daarbij twee Nederlanders.

111 km - Bol en Lindeman in de achtervolging

Joan Bou (Euskaltel-Euskadi) en Ryan Gibbons (UAE) hebben een gaatje.

Vanuit het peloton proberen Jetse Bol, Bert-Jan Lindeman en Magnus Cort de oversteek te maken.

118 km - Ook Sénéchal blijft niet weg

Florian Sénéchal (Deceuninck) reed een tijdje alleen vooruit, maar ook hij wordt nu weer teruggepakt door het peloton.

Bardet: 'Het kan slechter'

Romain Bardet verscheen vanochtend redelijk opgewekt voor de microfoon van de Vuelta. "Het kan slechter. Ik ben nu wat optimistischer dan meteen na de valpartij. Ik had veel pijn in mijn knie, maar vandaag voelde ik dat ik wel zou kunnen starten. Daar ben ik blij om", aldus de Fransman van DSM.

"Hopelijk kan ik in de komende dagen herstellen en red ik het tot de eerste rustdag. Dan kan ik misschien daarna nog voor ritzeges gaan."

127 km - Peloton weer samen

Koplopers Rubio en Claeys zijn weer teruggepakt door het peloton, waar het nog niet is stilgevallen sinds de start.

De strijd tussen de aanvallers is nog in volle gang. Alle 182 renners zijn nu weer bijeen.

130 km - Schachmann probeert over te steken, maar dat lukt niet

Maximilian Schachmann probeert aan te sluiten bij Rubio en Claeys. De Duitser van Bora moet zo'n 10 seconden overbruggen naar de koplopers, maar dat lukt niet. Hij wordt weer ingerekend door het peloton.

Rubio en Claeys zijn ook nog niet echt los; hun voorsprong is niet meer dan 15 seconden.

138 km - Valpartij en twee aanvallers

Er wordt een valpartij gemeld in het peloton. Het is nog niet bekend hoe ernstig het is en welke renners erbij betrokken zijn. Ondertussen zijn Diego Rubio (Burgos-BH) en Dimitri Claeys (Qhubeka) er samen vandoor.

Roglic over het venijnige slot

"Het is een korte, explosieve klim. Als ik de kans krijg, zal ik voor de overwinning proberen te vechten", zei de kopman van Jumbo-Visma vanochtend.

148 km - Bol weer teruggepakt

Poging 1 is mislukt: Bol is weer teruggepakt.

149 km - Jetse Bol in de aanval

Ha, Jetse Bol (Burgos-BH) probeert het. De Nederlander in Spaanse dienst heeft een klein gaatje van 10 seconden.

152 km - Genoeg animo

Zoals verwacht is er vandaag genoeg animo voor de vroege vlucht. Er worden meerdere aanvallen gemeld vanaf de start, maar nog geen succesvolle.

Start - Vamos!

De renners zijn vertrokken voor de rit van 158,3 kilometer naar Alto de la Montaña de Cullera. We verwachten wel een strijd tussen de renners die graag in de kopgroep willen zitten vandaag. Vamos!

Er zijn 182 renners van start gegaan. Dat betekent inderdaad dat alle gehavende renners na de valpartij van gisteren het gaan proberen.

Renners op weg naar de start

Om 13.45 uur stappen de renners op. Na 3,2 geneutraliseerde kilometers door Raquena volgt om 13.55 uur het officiële startsein.

Bardet is er nog

Romain Bardet steekt zijn duim op voor de start: hij stapt straks weer op, ondanks dat hij nog wel wat last heeft van zijn verwondingen, meldt zijn ploeg DSM.

Bardet kan een goed klassement wel vergeten. Hij verloor gisteren veel tijd en staat op 13.23 van leider Elissonde.

De verdeling van de truien

Rode klassementstrui: Kenny Elissonde (Trek)

Groene puntentrui: Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix)

Blauw-witte bergtrui: Rein Taaramäe (Wanty)

Witte jongerentrui: Egan Bernal (Ineos)

Kenny Elissonde in de rode leiderstrui

Medisch journaal

De valpartij van gisteren was massaal, maar als we naar het medisch bulletin kijken vallen de verwondingen relatief gezien mee; niemand heeft iets gebroken.

Romain Bardet heeft wonden aan zijn rechterknie en meerdere schaafwonden op zijn armen en benen. Mikel Nieve (BikeExchange) heeft verwondingen aan zijn gezicht, kin, elleboog en benen. Kevin Geniets (FDJ) moest naar het ziekenhuis met meerdere verwondingen en Ben Zwiehoff (Bora) had een ontwrichte schouder die ter plaatse moest worden teruggezet. Mads Würtz Schmidt (Israel SUN) heeft ook meerdere schaafwonden, maar geen breuken.

Vooralsnog gaan alle renners van start in de zesde etappe.

Het algemeen klassement in de Vuelta

De verschillen in de top van het klassement zijn nog klein. Wout Poels is de beste Nederlander op de 23ste plaats (+1.51).

Rode trui voor Elissonde

Kenny Elissonde gaat straks voor het eerst van start in de rode leiderstrui. De Fransman van Trek nam de leiding in het algemeen klassement gisteren over van Rein Taaramäe, die door de grote valpartij te veel tijd verloor.

Beelden uit het peloton: Bardet in het grind

Romain Bardet was gisteren een van de slachtoffers van de massale valpartij. De Franse klassementsrenner van Team DSM ging onderuit en verloor ruim 12 minuten. In de beelden hieronder is te zien hoe het eraan toe ging na die val.

Dit gebeurde er gisteren

Jasper Philipsen gaan straks van start in de groene puntentrui na zijn tweede ritzege van gisteren. De Belg versloeg Fabio Jakobsen in de sprint na een etappe die in de slotfase ook nog werd ontsierd door een massale valpartij.

Kijk de samenvatting van de vijfde etappe hieronder terug:

Sprinter Philipsen boekt tweede ritwinst in Ronde van Spanje

Waarheen leidt de weg in de Vuelta?

De afgelopen twee dagen hebben we absoluut geen strijd in het peloton gezien tussen renners die graag in de kopgroep wilden zitten. Drie Spaanse vrijwilligers uit de Spaanse wildcard-ploegen waren elke keer snel gevonden. Hopelijk wordt dat vandaag anders. De etappe is op papier namelijk goed geschikt voor sterke avonturiers. De weg loopt eerst een stuk naar beneden, met af en toe wat pukkeltjes omhoog.

De tweede helft van de relatief korte etappe is vlak en gaat langs de kust. De laatste 1,9 kilometer loopt de weg weer steil omhoog. De finish ligt op de Alto de la Montaña de Cullera, een kort maar pittig klimmetje met een gemiddeld stijgingspercentage van 9,4. Hier moeten de zogenaamde 'puncheurs' goed uit de voeten kunnen. Ook Primoz Roglic kan dit normaalgesproken goed, maar het is de vraag of de klassementsrenners zich vandaag al met de ritzege gaan bemoeien.

¡Buenas tardes!

Welkom bij het liveblog over de zesde etappe van de Vuelta a España. De renners stappen om 13.45 uur op de fiets in Requena voor een etappe van ruim 158 kilometer naar Alto de la Montaña de Cullera, waar de finish rond 17.30 uur wordt verwacht.

De slotklim is steil, te steil voor de echte sprinters waarschijnlijk. Dus we gaan vandaag andere renners in actie zien dan de afgelopen twee dagen. Vamos!