NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Vlucht met 35 Nederlandse evacués geland op Schiphol • Nieuw ambassadeteam in Kabul

Liveblog gesloten
 • Buitenlandse Zaken: zo'n vijftig Nederlanders zijn nu terug

 • Vliegtuig met 35 Nederlandse evacués geland in Amsterdam

  Het vliegtuig met 35 Nederlandse evacués uit de Afghaanse hoofdstad Kabul is aangekomen op Schiphol. Het C-17-transportvliegtuig landde even voor 23.00 uur uur op de Polderbaan.

  Aan boord zijn ook zestien Belgen, twee Duitsers en twee Britten. Zij gaan in Amsterdam van boord en krijgen in Nederland een slaapplaats aangeboden.

  Op Schiphol staat een team van artsen en psychologen de tientallen evacués op te wachten om zo nodig hulp te bieden.

  De groep vloog vanmiddag van Kabul naar de Georgische hoofdstad Tbilisi. Daarna werd koers gezet richting Amsterdam. De bedoeling was dat het vliegtuig rond 21.15 uur op Schiphol zou landen, maar de vlucht liep vertraging op.

  Defensie hoopt de komende tijd drie keer per dag evacués op te halen in Kabul.

  Het toestel na de landing NOS
 • VS: geen gewelddadige confrontaties tussen Amerikanen en Taliban in Kabul

  Er zijn geen gewelddadige confrontaties geweest tussen Amerikaanse militairen en Taliban-strijders in Kabul. De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin sprak in een persconferentie van het ontbreken van "vijandige interacties". Volgens hem kan de luchthaven in Kabul veilig blijven opereren. "Onze communicatielijnen met Taliban-commandanten blijven open", zei hij. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken had kort daarvoor juist bekendgemaakt dat de Taliban Afghanen die het land willen verlaten proberen tegen te houden, schrijft CNN.

  Er zijn momenteel zo'n 4500 Amerikaanse defensiemedewerkers aan het werk in Kabul. Zij zijn onder meer verantwoordelijk voor de bewaking van het vliegveld. Volgens Austin is hun grootste uitdaging nu om de evacuaties van mensen uit het land in goede banen te leiden. De militairen hebben niet de mogelijkheid om grote groepen evacués uit Kabul te halen en naar het vliegveld te begeleiden, zei Austin.

  De hoogste militair van de VS, Mark Milley, zei in de persconferentie dat de situatie rond het vliegveld van Kabul nog altijd "heel gevaarlijk en heel veranderlijk" is. Maar het uiteindelijke doel is om alle Amerikanen die Afghanistan willen verlaten te evacueren. Hetzelfde geldt voor mensen die de VS altijd hebben gesteund, zoals Afghanen die met de Amerikanen hebben samengewerkt. Maar het evacuatieproces gaat langzaam, maakten Austin en Milley duidelijk. "We zijn nog lang niet waar we willen zijn."

 • Nieuw ambassadeteam aangekomen in Kabul

  Het nieuwe Nederlandse ambassadeteam is aangekomen in de Afghaanse hoofdstad Kabul, twittert demissionair minister Kaag van Buitenlandse Zaken. Caecilia Wijgers blijft ambassadeur. Het noodteam moet het evacuatieproces in Afghanistan verder begeleiden.

  Gisteren werd duidelijk dat de ambassademedewerkers die nu worden vervangen in de nacht van zaterdag op zondag van hun bed waren gelicht door Amerikaanse militairen. Ze werden naar het vliegveld gebracht en verlieten het land uiteindelijk maandagavond. Daarop kwam veel kritiek, omdat lokaal ambassadepersoneel niet zo snel werd gewaarschuwd. Dat Afghaanse personeel trof zondag een verlaten ambassade aan. Minister Kaag zei gisteren in de Tweede Kamer dat dat geen kwade wil was: "Ze moesten op instructie meteen weg", zei ze over de Nederlandse ambassademedewerkers.

 • President Ghani blijft erbij: 'Ik vluchtte om bloedbad te voorkomen'

  De Afghaanse president Ghani herhaalt vanuit de Verenigde Arabische Emiraten, waar hij momenteel verblijft, dat hij Afghanistan zondag is ontvlucht om een bloedbad te voorkomen. Zijn vlucht kwam hem op veel kritiek te staan. "Als ik was gebleven, was er bloed vergoten in Kabul", zegt hij nu in een videoboodschap, de eerste sinds eerder vandaag bekend werd dat hij en zijn gezin in de Verenigde Arabische Emiraten verblijven. Naar eigen zeggen heeft de president het land verlaten op advies van regeringsfunctionarissen.

  Ghani ontkent dat hij daarbij grote sommen geld heeft meegenomen, wat een woordvoerder van de Russische ambassade in Kabul maandag suggereerde. Volgens het Russische staatspersbureau RIA Novosti vertrok de president met vier auto's en een helikopter vol cash. Ghani noemt dat leugens: "Die beschuldigingen zijn volledig ongegrond."

  Rusland is samen met China het enige land dat nog een volledig opererende ambassade heeft in Kabul. De Russische ambassadeur zei gisteren dat hij constructieve en positieve gesprekken heeft gevoerd met vertegenwoordigers van de Taliban. Rusland ziet de Taliban sinds 2003 als een terroristische organisatie, maar heeft de afgelopen jaren wel een aantal keer met vertegenwoordigers van de radicaal-islamitische beweging om tafel gezeten.

 • Vlucht met Nederlandse evacués vertraagd

  Het vliegtuig met 35 Nederlanders die zijn geëvacueerd uit Kabul, komt later aan op Schiphol dan verwacht. Hun vlucht wordt daar vanavond rond 23.00 uur verwacht, dat was eerst 21.15 uur.

  De Nederlanders vlogen eerder vandaag vanuit de Afghaanse hoofdstad naar Tbilisi in Georgië. Vanaf daar zijn ze nu onderweg naar Nederland.

  1/2 In dit C17-transportvliegtuig zitten de 35 Nederlanders EPA
  2/2 De foto's zijn gemaakt bij een tussenstop in Tblisi, de hoofdstad van Georgië EPA
 • 'Defensie wil drie keer per dag mensen uit Kabul halen'

  Het ministerie van Defensie wil de komende tijd ongeveer drie keer per dag mensen uit Kabul evacueren, zegt kolonel Peter Tankink tegen persbureau ANP. Hij is verantwoordelijk voor de coördinatie van de evacuaties. Het is de bedoeling dat de evacués eerst naar een luchthaven in een land in de regio vliegen en dat ze vanaf daar met een groter toestel naar Nederland worden vervoerd.

  "We proberen geen stoelen leeg te laten", zegt Tankink. "Als we ruimte hebben voor Duitsers, Britten of anderen, nemen we ze mee." Volgens de kolonel is de situatie op het vliegveld van Kabul nog altijd gespannen, maar is er nu "redelijk controle" over het vliegveldterrein, de landingsbaan en de taxibaan. "Er rennen geen mensen richting de vliegtuigen." Eerder deze week gebeurde dat wel; beelden van Afghanen die zich aan militaire toestellen vastklampten gingen de wereld over.

  Tankink zegt dat het een grote uitdaging is om mensen tijdig en veilig toe te laten op het vliegveld van Kabul, omdat veel mensen tegelijk de luchthaven proberen binnen te komen. En het evacueren moet snel gebeuren: "Zodra een vliegtuig stilstaat en de deuren opengaan, krijgen we dertig minuten de tijd om mensen in te laten stappen. Daarna gaan de deuren dicht en gaat het vliegtuig weg. Wie op het vliegveld is maar de vlucht mist, kan met een volgende vlucht mee."

  De kolonel weet niet hoeveel mensen precies moeten worden geëvacueerd en hoe lang het duurt om iedereen weg te halen uit Afghanistan. Later vanavond komt een eerste evacuatievlucht aan op Schiphol. In dat toestel, dat eerder vandaag een tussenlanding maakte in de Georgische hoofdstad Tbilisi, zitten 35 Nederlanders.

 • Afghaanse journaliste in Brussel: 'We willen dit niet nog een keer'

  Het was een opvallend moment gisteren, tijdens een persconferentie van NAVO-baas Jens Stoltenberg: de Afghaanse journaliste Lailuma Sadid, die in Brussel woont en werkt, raakte bij het stellen van haar vraag geëmotioneerd. Ze riep Stoltenberg op om de Taliban niet te erkennen. "Plaats ons niet weer in dezelfde situatie", zei ze.

  Sadid werkt in de Belgische hoofdstad voor de online krant Brussels Morning. Ze kwam ruim tien jaar geleden in Brussel terecht nadat ze eerder uit Afghanistan was gevlucht met haar man en kinderen.

  In Brussel legt de journaliste uit waarom ze zich zo veel zorgen maakt. "We gaan terug in de tijd", zegt ze. Ze vertelt over haar eigen ervaringen met de Taliban:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Het verhaal van de journaliste die de NAVO-baas smeekte de Taliban niet te erkennen
 • VN evacueert honderd internationale medewerkers uit Afghanistan

  De komende dagen worden ongeveer honderd internationale medewerkers van de Verenigde Naties uit Afghanistan geëvacueerd. Ze worden naar Kazachstan gebracht, zodat ze hun werk vanuit dat Centraal-Aziatische land kunnen voortzetten, zegt een woordvoerder. In totaal werken er 300 internationale medewerkers en 3000 Afghanen voor de VN in Afghanistan.

  Volgens de woordvoerder hebben de evacuaties geen invloed op de hulp die de organisatie wil bieden. "Dit is een tijdelijke maatregel die ervoor moet zorgen dat de VN de Afghaanse bevolking zo goed mogelijk kan blijven helpen, terwijl tegelijkertijd het risico voor VN-personeel zo klein mogelijk wordt gemaakt."

 • Brief aan Afghanistan-veteranen openbaar

  Het ministerie van Defensie heeft de brief gepubliceerd die demissionair minister Ank Bijleveld en Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim gisteren naar alle Afghanistan-veteranen hebben gestuurd. In de brief, waarover de NOS gisteren al berichtte, schrijven ze onder meer dat de snelle opmars van de Taliban een "pijnlijke afsluiting" is van de Nederlandse inzet in Afghanistan. Ze roepen de veteranen op steun en hulp te zoeken als dat nodig is. Lees de hele brief hier.

 • Groningse kazerne ingericht voor noodopvang Afghaanse gezinnen

  De Willem Lodewijk van Nassaukazerne in het Groningse Zoutkamp is vandaag ingericht als noodopvang voor de Afghanen die in de komende tijd naar Nederland worden overgebracht. Gisteravond werd al bekend dat Defensie de kazerne beschikbaar zou stellen.

  Volgens het COA, de opvangorganisatie voor asielzoekers, is de locatie inmiddels klaar voor de eerste noodopvang. Er is plek voor 540 mensen, verdeeld over slaapzalen met negen of veertien bedden en kamers met twee of vier bedden. Op het terrein is een paviljoen neergezet dat moet dienen als recreatie- en eetzaal. De verwachting is dat er 166 Afghanen komen die in hun thuisland hebben gewerkt voor de Nederlandse regering, zoals tolken. Ook hun gezinnen komen mee. Iedereen moet bij aankomst tien dagen in quarantaine, wat inhoudt dat ze niet van het kazerneterrein af mogen.

  Burgemeester Henk-Jan Bolding van de gemeente waar Zoutkamp onder valt zegt dat de komst van de Afghaanse asielzoekers goed valt in de gemeenschap. De dorpsverenigingen hebben er volgens hem met spreekwoordelijke Groningse nuchterheid en hartelijkheid op gereageerd. "Ik denk dat we allemaal onder de indruk zijn van de dramatische beelden daar, dat mensen moeten vluchten voor hun leven. Dan vind ik het passen bij mijn rol als burgemeester, maar ook als mens, om te kijken wat er mogelijk is om deze mensen hier goed, barmhartig en gastvrij te ontvangen."

  Hoe lang de Afghaanse gezinnen in Zoutkamp blijven, is niet bekend.

  1/3 Er zijn slaapzalen ingericht met twee, vier, negen en veertien bedden ANP
  2/3 Ook is een paviljoen opgetuigd dat straks moet dienen als recreatie- en eetzaal ANP
  3/3 Er wordt rekening gehouden met de komst van enkele honderden Afghanen ANP
 • 35 geëvacueerde Nederlanders landen om 21.15 uur op Schiphol

  De 35 Nederlanders die vanmiddag uit Kabul zijn vertrokken, landen vanavond om 21.15 uur op Schiphol, bevestigt de luchthaven. Het gaat om de groep die eerder vandaag met een C-17-transportvliegtuig naar de Georgische hoofdstad Tbilisi vloog. Na een tussenstop daar zijn ze nu onderweg naar Amsterdam.

 • Op en rond vliegveld Kabul wordt geschoten

  Rond het vliegveld van Kabul worden schoten gehoord. Volgens een woordvoerder van de Taliban schieten Taliban-soldaten in de lucht om de menigte uit elkaar te drijven. "We hebben niet de intentie om mensen te verwonden", zegt hij tegen persbureau Reuters.

  Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie meldt dat hij heeft begrepen dat ook Amerikaanse troepen schoten hebben gelost bij het vliegveld. Die zouden zijn bedoeld om de mensenmassa onder controle te houden. Er zijn geen aanwijzingen dat er gewonden of doden zijn gevallen, zegt de Pentagon-woordvoerder.

  Het NPO Radio 1-programma Nieuws en Co sprak vanmiddag met een Afghaanse Nederlander die vastzit op het vliegveld. In dat gesprek zijn geweerschoten te horen. Ook in deze video is te horen dat de schoten elkaar snel opvolgen:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Schoten rondom vliegveld, Taliban proberen mensen uiteen te drijven
 • Om 21.00 uur persconferentie van Amerikaanse minister van Defensie

  Het Amerikaanse ministerie van Defensie houdt vanavond rond 21.00 uur (Nederlandse tijd) een persconferentie over de situatie in Afghanistan, zegt een woordvoerder van het Pentagon. Minister Lloyd Austin van Defensie en de hoogste militair in de VS, generaal Mark Milley, praten de media dan bij over de ontwikkelingen in het land.

  Amerikaanse militairen bewaken momenteel het vliegveld in Kabul. Ook coördineren ze daar de vluchten. Op en rond de luchthaven, waar massa's mensen zich hebben verzameld om het land te ontvluchten, is de situatie nog altijd chaotisch.

 • Kamer wil gelijke behandeling voor alle Afghaanse medewerkers

  Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat het demissionaire kabinet alle Afghanen die voor Nederland hebben gewerkt hetzelfde behandelt als de tolken, die zijn aangemerkt als 'systematisch vervolgde groep'. Dat betekent dat ze gemakkelijker in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning. De Kamer vindt dat alle helpers snel moeten worden geëvacueerd, dus ook bijvoorbeeld de koks, chauffeurs en bewakers die voor Nederland hebben gewerkt. Ook moeten zij daarbij volgens de Kamer worden aangemerkt als systematisch vervolgde groep, net als de tolken.

  Het kabinet gaat in een deel van deze wens mee, bleek vanmiddag in een plenair debat over Afghanistan. Demissionair minister Kaag van Buitenlandse Zaken zei dat het kabinet geen mensen in Afghanistan wil achterlaten die gevaar lopen omdat ze voor Nederland hebben gewerkt. "Binnen de grenzen van het mogelijke" worden zij de komende dagen geëvacueerd. "We weten niet wat gaat lukken; dit is de inzet", zei Kaag. Staatssecretaris Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid benadrukte dat het wel om "acute en schrijnende gevallen" moet gaan.

  In tegenstelling tot de Tweede Kamer vindt het kabinet niet dat alle Afghanen die voor Nederland werkten als 'systematisch vervolgde groep' recht hebben op asiel. Broekers-Knol zei dat ze de asielaanvragen van Afghanen die voor Nederland hebben gewerkt per geval wil beoordelen.