liveblog
NOS WielrennenAangepast

Droom Jakobsen komt net niet uit: 'Te veel foutjes, maar tweede is niet slecht'

  • De tweede rit in de Vuelta is een vlakke etappe naar Burgos
  • In de massasprint komt Fabio Jakobsen net tekort tegen de Belg Jasper Philipsen
  • Lees hier het wedstrijdverslag
  • Primoz Roglic behoudt de rode leiderstrui
  • De etappe van morgen is een rit van 202,8 kilometer met finish bergop
liveblog gesloten

Hasta mañana!

Morgen mogen de klassementsrenners weer aan de bak: in de derde etappe ligt de finish namelijk voor het eerst bergop. Na 202,8 kilometer komen de renners aan op de steile Picón Blanco (7,6 kilometer, 9,3% gemiddeld).

Romain Bardet heeft vast goede herinneringen aan die lastige klim, want vorige week reed hij in de Ronde van Burgos weg op de Picón Blanco, waarna hij de rit won.

De etappe begint om 12.18 uur en dan zijn wij er natuurlijk ook weer met een liveblog. Hasta mañana!

Vuelta - Bekijk hier de samenvatting van de tweede etappe

Philipsen klopt Jakobsen in de sprint en wint tweede Vuelta-etappe

Vuelta - Gamper naar ziekenhuis, Schachmann en Meeus zijn oké

De schade bij Maximilian Schachmann en Jordi Meeus lijkt mee te vallen na de valpartij. Patrick Gamper moet wel naar het ziekenhuis voor verder onderzoek, meldt de Bora-ploeg.

Vuelta - Philipsen: 'Wil deze overwinning graag inruilen voor een Tourrit'

Jasper Philipsen mocht dankzij zijn overwinning ook de groene puntentrui aantrekken. Daarmee verscheen hij ook voor de NOS-microfoon. De Belg is uiteraard blij met zijn zege: "Het is altijd moeilijk in een grote ronde te winnen. In de Tour is het niet gelukt, ik ben blij dat ik nu lukt", aldus de sprinter van Alpecin-Fenix.

In de afgelopen Tour de France deed Philipsen ook al steeds mee om de sprintzege, maar daar lukte het steeds net niet. Zes keer sprintte de Belg in de topdrie. Verzacht deze zege die pijn? "Op dit moment denk ik er niet aan. Maar natuurlijk wil ik deze overwinning graag inruilen voor een Tourrit. Gelukkig heb ik nog jaren te gaan."

Philipsen na Vuelta-zege: 'Natuurlijk wil ik deze inruilen voor een Tourrit'

Vuelta - Analyse Jakobsen: 'Net te veel foutjes, maar benen zijn goed'

Fabio Jakobsen droomde vannacht dat hij de etappe van vandaag won. Dat gebeurde niet: hij werd tweede. "Helaas was het geen perfecte dag", analyseert Fabio Jakobsen zijn finale. "Het waren twee sprints voor mij. Eerst moest ik terugkomen na het kleine stukje omhoog, toen zakte ik er een beetje door."

"En op 500 meter kwamen UAE en FDJ met meer snelheid. Op het moment dat ik aan wilde gaan moest ik nog om Matthews heen, die uitweek. Dat was net te-te-te. Dan word je net tweede", aldus Jakobsen. "Dat zijn net te veel foutjes. Maar de benen zijn goed. Tweede is niet slecht, dus ik ben niet verdrietig of kwaad."

Bekijk het gesprek met Jakobsen hieronder.

Droom Jakobsen komt net niet uit: 'Net te veel foutjes, maar tweede is niet slecht'

Vuelta - Kijk hier de beelden van de laatste kilometer terug

Vuelta - Roglic behoudt rode trui

Primoz Roglic behield zijn rode leiderstrui zonder problemen. Alex Aranburu kwam wel 2 seconden dichterbij, omdat hij bij de tussensprint bonificatieseconden pakte.

Adam Yates, een van de klassementsrenners van Ineos, zat achter de valpartij op 4,2 kilometer van de streep en verloor 31 seconden.

Vuelta - De toptien in de etappe

Na zes ereplaatsen in de Tour wint Jasper Philipsen zijn tweede etappe in de Vuelta. Vorig jaar won hij er ook al een.

Alpecin-Fenix heeft dit seizoen nu ritzeges in alle grote rondes op zak: in de Giro (Merlier), de Tour (Van der Poel en Merlier) en nu in de Vuelta met Philipsen.

Jakobsen moest in de laatste meters even inhouden en kwam als tweede over de streep. Matthews is derde.

Vuelta - Het verschil op de streep

De fotofinish in de tweede etappe

FINISH - PHILIPSEN VERSLAAT JAKOBSEN

Daar is de bevestiging: de Belg van Alpecin verslaat Fabio Jakobsen nipt op de streep en kan juichen. Jakobsen is tweede, iets meer dan een jaar na zijn zware valpartij.

Michael Matthews sprint naar de derde plaats.

FINISH - JAKOBSEN OF PHILIPSEN?

We moeten het terugkijken. Jakobsen ging eerder aan, maar Philipsen leek er nog overheen te komen in de laatste centimeters. De Belg van Alpecin juicht.

Jakobsen komt net tekort in de massasprint

Vuelta - 1,5 km - Sprint op komst!

De koers gaat natuurlijk gewoon door. We gaan kijken naar de sprint. Deceuninck en Alpecin-Fenix zitten vooraan, met Jakobsen en Philipsen.

Vuelta - 3 km - Valpartij!

Oei, een val in het midden van het peloton. Er liggen een paar Bora-renners op de grond met een pijnlijk gezicht: Maximilian Schachmann, Jordi Meeus en Patrick Gamper. Jakobsen en Philipsen zaten er net voor.

Valpartij vlak voor de finish van de tweede Vuelta-etappe

Vuelta - 4 km - Molano op de afspraak

Matteo Trentin rijdt op kop voor zijn sprinter Molano.

Tom Pidcock laat het lopen. De olympisch kampioen mountainbiken vindt het mooi geweest voor vandaag.

Vuelta - 8 km - Deceuninck werkt voor Jakobsen

Deceuninck zit nu goed vooraan, in dienst van Fabio Jakobsen. Er zijn weinig hindernissen in de laatste kilometers, afgezien van een bocht in de laatste anderhalve kilometer en wat rotondes. De mannen van Démare zitten nu iets verder van achteren. Ook Jasper Philipsen probeert op te schuiven.

Vuelta - 11 km - Voorbereidingen voor massasprint

De renners maken zich klaar voor de finale, waarschijnlijk een massasprint in Burgos. FDJ zit al de hele dag met een trein vooraan voor Démare. Ook de klassementsrenners willen niet in gevaar komen: het gevecht voor de goede posities in de laatste kilometers is begonnen.

Vuelta - 16 km - Jakobsen wint tussensprint

Fabio Jakobsen test even zijn benen in de tussensprint. De sprinter van Deceuninck, die straks voor de ritzege hoopt te sprinten, verslaat Alex Aranburu op de streep en pakt 20 punten voor het puntenklassement. Op de finish zijn straks nog maximaal 50 punten te verdienen voor de groene trui, die nu in bezit is van Primoz Roglic.

Jakobsen werd keurig afgezet door zijn ploeggenoot Bert Van Lerberghe, die als derde over de streep kwam. Jakobsen pakt daarmee ook 3 bonificatieseconden. Aranburu pakt er 2.

Vuelta - 19 km - Aranburu op jacht naar seconden?

Het avontuur van Rubio is ten einde: hij wordt opgeslokt door het aanstormende peloton. Astana rijdt nu op kop voor Aranburu. Hij staat tweede in het klassement na de tijdrit van gisteren. De Spanjaard heeft wellicht een plannetje. Zijn achterstand op Roglic is 6 seconden.

Vuelta - 21 km - Sprinten om seconden

Op 17 kilometer van de streep zijn bonificatieseconden te verdienen (3-2-1) bij de tussensprint. Het lijkt erop dat de renners in het peloton daarom gaan strijden, want Rubio is nu bijna teruggepakt. Nog 10 seconden heeft hij.

Vuelta - 23 km - 1 tegen 183

Rubio rijdt zich mooi in de kijker. De prijs voor strijdlustigste renner kan hem niet ontgaan, zou je zeggen. De Spanjaard van Burgos-BH is de enige koploper. Het gat met het peloton is nog 30 seconden, maar het is een oneerlijke strijd: 183 man tegen 1.

Robert Gesink rijdt op kop namens Jumbo-Visma, ongetwijfeld om rodetruidrager Primoz Roglic uit de problemen te houden.

Vuelta - 30 km - Rubio laat medevluchters achter

De samenwerking tussen de drie Spaanse koplopers is ten einde. Rubio (ploeggenoot van Jetse Bol bij Burgos-BH) is de sterkste en gaat alleen verder. Martin en Azparren zijn gelost uit het wiel en laten zich terugpakken door het peloton. De voorsprong van Rubio op het peloton is bijna een minuut.

Vuelta - 34 km - Wie kunnen er straks gaan sprinten?

Als het zo doorgaat wordt het 'gewoon' een sprint in Burgos. De voorsprong van de drie koplopers is minder dan een minuut en in het peloton schakelt de ploeg van Démare nog een keer op.

Als het een sprint wordt, dan is het vooral uitkijken naar Fabio Jakobsen (Deceuninck), Arnaud Démare (FDJ) en Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix): de grootste favorieten.

Het verhaal van Jakobsen hebben we al verteld. Hij won na een lange revalidatie in juli twee ritten in de Ronde van Wallonië en heeft vannacht gedroomd van de ritzege. Démare kon geen potten breken in de Tour en moest uitstappen omdat hij de tijdslimiet niet haalde in een bergetappe. Jasper Philipsen reed daarentegen een goede Tour: zes keer eindigde hij in de topdrie, maar een rit wist hij niet te winnen in Frankrijk.

Het lukte Jasper Philipsen in de Tour niet om Mark Cavendish te kloppen

Er zijn ook veel outsiders met snelle benen. Wat de denken van Michael Matthews? Of Juan Sebastián Molano (twee ritzeges in de Vuelta a Burgos)? DSM, dat al de hele dag vooraan rijdt, heeft met Alberto Dainese ook een troef. Caja Rurual heeft Jon Aberasturi en bij Israel Start-Up Nation is Davide Cimolai de snelle man.

Jakobsen hoopt mee te sprinten bij rentree in Vuelta: 'Vannacht gedroomd dat ik won'

Vuelta - 38 km - Nog wat meer eten en drinken voor de finale

Steven Kruijswijk pakt nog een keer een zakje met drinken en/of eten aan. Het is warm in het Noorden van Spanje, meer dan 30 graden.

Samenvatting EK mountainbike: Terpstra en Tauber op podium

Terpstra en Tauber op podium EK mountainbike, goud wederom voor Ferrand-Prévot

Vuelta - 51 km - Nu nog rustig

De rust is weer terug in het peloton. De drie Spaanse vrienden krijgen nog even wat ruimte van de sprintersploegen, maar van de ritzege zullen ze niet dromen. Hun voorsprong is slechts 1.22. Op 17 kilometer van de streep ligt er nog een tussensprint waar 3, 2 en 1 bonificatieseconden te verdienen zijn.

Vuelta - 60 km - Peloton versnelt voor bocht

De voorsprong van de drie koplopers is opeens nog maar 30 seconden. Dat komt omdat het peloton opeens onrustig werd voor een bocht in het parcours. Daardoor kwam de wind opeens van een andere kant. De renners willen zich daar niet door laten verrassen, dus er moest even gevochten worden voor de posities.

Vuelta - 77 km - Eerste valpartij

Even veren we op: een valpartij in het peloton! Jay Vine, de kopman van Alpecin-Fenix, ligt in de berm. Hij lijkt er redelijk goed vanaf te komen en zit weer op de fiets.

Vuelta - Nu live te zien via livestream en NPO1

De tweede etappe van de Vuelta is nu ook live te zien via deze livestream en op NPO1, met commentaar van Herbert Dijkstra en Maarten Ducrot.

De situatie: met nog 87 kilometer te gaan rijden de drie Spaanse koplopers nog vooruit. Rubio, Martin en Azparren hebben een voorsprong van ruim 2 minuten.

In het peloton lijkt het af en toe wat nerveus. Veel ploegen willen vooraan zitten, mocht de wind opeens voor chaos zorgen. De renners rijden nu door een open vlakte, maar er lijkt vooralsnog niet genoeg wind te staan voor waaiers.

Ondertussen in Noorwegen: Van Vleuten stelt eindzege veilig

Een uitstapje naar Noorwegen, want in Spanje gebeurt nog steeds weinig spannends:

Annemiek van Vleuten heeft de Ronde van Noorwegen op haar naam geschreven. De renster van Movistar veroverde in de derde etappe na een machtige solo de leiderstrui en hoefde die in de vierde en laatste rit niet meer af te staan.

De zege in de vierde etappe van Drobak naar Halden (141,6 kilometer) werd betwist in de massasprint. Daarin was Chloe Hosking van Trek de sterkste. De Australische maakte het voorbereidende werk van Lucinda Brand uitstekend af. Ze bleef de Amerikaanse Coryn Rivera en de Italiaanse Chiara Consonni ruim voor.

Van Vleuten volgt Marianne Vos op als winnares van het eindklassement. Vos won de edities van 2017, 2018 en 2019. Brand greep de eindoverwinning in 2016.

Vuelta - 115 km - Status quo

Nog weinig te melden uit de koers: Deceuninck (voor Jakobsen) en FDJ (voor Démare) houden de achterstand binnen de perken: Rubio, Martin en Azparren (allemaal renners van ploegen die een wild-card hebben gekregen) hebben nog 2.22 over. De renners rijden door de droge Spaanse hoogvlakte, op weg naar een massasprint? Of gaat de wind nog een rol spelen?

Vuelta 2021

Vuelta - Mäder doneert aan milieuorganisatie

Hoe meer renners Gino Mäder deze Vuelta achter zich houdt, hoe meer geld hij doneert aan een nog nader te bepalen milieuorganisatie. Dat maakte de renner van Bahrain vanochtend bekend via Twitter. Per etappe geeft hij 1 euro per 'verslagen renner' aan een goed doel.

De eerste 153 euro is al binnen, want zoveel renners hield de Zwitser gisteren achter zich in de individuele tijdrit rond Burgos.

EK-zilver en brons voor mountainbikesters Terpstra en Tauber

Mountainbikester Anne Terpstra heeft op het EK in Novi Sad zilver gepakt. Ze moest net als een jaar geleden alleen de ontketende Pauline Ferrand-Prévot uit Frankrijk voor zich dulden. Het brons was voor Anne Tauber.

Terpstra en Ferrand-Prévot probeerden in de derde ronde (van de zeven) al samen met Wloszczowska weg te rijden. De ene na de andere renster sloot echter aan. Een ronde later was Ferrand-Prévot het zat; de regerend wereldkampioene plaatste nu wel een succesvolle demarrage. Ferrand-Prévot, die in Tokio nog tiende werd op de Spelen, reed razendsnel weg. Achter haar kwamen Terpstra en Tauber ook solo over de meet.

Anne Tauber

Vuelta - Drie olympisch kampioenen voor de start

Voor de start mochten de drie olympisch kampioenen even samen poseren: Tom Pidcock (mountainbike), Primoz Roglic (tijdrit) en Richard Carapaz (wegwedstrijd) hebben al een mooie gouden zomer achter de rug.

Vuelta - 130 km - Gat koplopers wordt niet groter

Rubio, Martin en Azparren krijgen niet al te veel ruimte van de sprintersploegen. Het gat blijft nu al een tijdje rond de 3 minuten hangen. Van chaos door de wind is nog niets te merken.

Vuelta - Bouwman: 'Hoop belangrijke renner te worden in de bergen'

Voor de start liet Koen Bouwman zijn licht schijnen over de komende drie weken in de Ronde van Spanje. Bouwman rijdt de Vuelta in dienst van Jumbo-Visma en kopman Primoz Roglic.

"Ik hoop dat ik hetzelfde niveau haal als in de Giro en dat ik een belangrijke renner word in de bergen. Ik hoop een paar dagen boven mezelf uit te stijgen en hard bergop te rijden", aldus Bouwman, die in de Giro indruk maakte in de bergen en als twaalfde in het klassement eindigde.

Vandaag komt Bouwman nog niet aan klimmen toe, maar hij zal wel attent moeten zijn. "Veel open vlaktes en veel wind. Het wordt heel erg opletten", aldus de Jumbo-Visma-renner.

Bekijk het gesprek met Bouwman hieronder.

Bouwman: 'Hoop dat ik deze Vuelta een belangrijke renner word in de bergen'

Vuelta - 147 km - Deceuninck en FDJ op kop

In het peloton werken FDJ en Deceuninck samen om het gat met de drie koplopers niet te groot te laten worden.

Die twee ploegen hebben namelijk een troef voor de sprint vandaag: Deceuninck rijdt voor Fabio Jakobsen en FDJ werkt voor Arnaud Démare, zoals Ramon Sinkeldam al voor de start vertelde.

Vuelta - 152 km - Drietal krijgt ruimte

De drie Spaanse vluchters krijgen voorlopig de ruimte van het peloton. Het gat is opgelopen tot bijna 4 minuten.

Azparren staat er het best voor in het klassement. De Spanjaard heeft een achterstand van 32 seconden op rodetruidrager Primoz Roglic.

Vuelta - 159 km - Drie Spanjaarden vooruit

Het probleem met de startboog is opgelost en meteen openen drie renners de aanval: Diego Rubio (Burgos-BH), Sergio Martin (Caja Rural) en Xabier Mikel Azparren (Euskaltel).

Drie Spanjaarden in dienst van Spaanse ploegen dus, dat is niet erg verrassend. Het drietal heeft een gat van 1 minuut.

Vuelta - Startboog op de grond

Het lijkt erop dat de renners nog even moeten wachten voordat ze los kunnen. De opblaasbare startboog is ingestort, blijkt uit dit filmpje van Israel Start-Up Nation:

Vuelta - Jakobsen: 'Vannacht gedroomd dat ik won'

Als de wind geen roet in het eten gooit, krijgen de sprinters vandaag hun eerste kans op een ritzege. Er doen in deze Vuelta niet zo veel topsprinters mee als in de Tour; Fabio Jakobsen, Arnaud Démare en Jasper Philipsen zijn de grootste favorieten in de sprint.

Voor Jakobsen is het een speciale dag. In 2019 won hij de laatste sprint in de Vuelta in Madrid. Sindsdien reed hij, door zijn zware val in de Ronde van Polen, geen grote ronde meer. Vandaag hoopt hij mee te sprinten om de winst.

"Vannacht heb ik gedroomd dat ik won. Ik hoop dat het een massasprint wordt en dat ik erbij ben. Dat is geweldig", aldus Jakobsen, die in de Ronde van Wallonië alweer twee etappes wist te winnen.

"Het is speciaal om hier weer te zijn. Ik ben heel blij en dankbaar dat ik hier ben, dat ik kan fietsen. Dat doe ik het liefst. Dat ik wedstrijden rijden en kan winnen, dat is geweldig"

Bekijk hieronder het interview met Fabio Jakobsen voor de start:

Jakobsen hoopt mee te sprinten bij rentree in Vuelta: 'Vannacht gedroomd dat ik won'

Vuelta - Sinkeldam hoopt Démare naar ritzege te loodsen

Ramon Sinkeldam rijdt deze Vuelta voor FDJ in dienst van de Franse sprinter Arnaud Démare. Ook bij de Franse ploeg zijn ze gewaarschuwd voor de wind vandaag. "Iedereen is een beetje nerveus, ook alle klassementsploegen", vertelt Sinkeldam voor de start.

"De ene keer kijk je naar buiten en valt het wel mee. Maar zit je op de fiets, dan voel je wel dat er genoeg wind is. We moeten sowieso op kop rijden en controleren. Wij hoeven het niet op de kant te gooien", aldus Sinkeldam.

Bekijk het gesprek met Ramon Sinkeldam hieronder.

Sinkeldam hoopt Démare naar sprintzege te loodsen, maar: 'Iedereen is beetje nerveus'

Vuelta - Van wie zijn deze fietsen?

We kunnen wel een gokje wagen. Primoz Roglic gaat zo van start in de rode leiderstrui. De blauwe bollentrui hangt om de schouders van zijn ploeggenoot Sepp Kuss, die gisteren het klimmetje in de tijdrit het snelst opreed en aan de leiding gaat in het bergklassement. Vandaag zijn er overigens geen bergpunten te verdienen.

Vuelta - Bol rijdt thuiswedstrijd, maar is "wat verkouden"

Jetse Bol rijdt een thuiswedstrijd. De Nederlander rijdt in dienst van het Spaanse Burgos-BH en dat brengt vandaag druk met zich mee, aangezien de finish vandaag opnieuw in Burgos ligt. "We moeten meezitten, geen twijfel", zegt bol.

De renner van het Spaanse Burgos-BH droomt van een etappezege in de Ronde van Spanje, maar vandaag is hij niet aangewezen. "Ik ben wat verkouden. Gisteren heb ik me een beetje opgeblazen in de tijdrit", aldus Bol, die hoop zich later deze Vuelta nog te kunnen zien. "Ik droom van een etappezege, maar dat doe ik al vijf jaar."

Bol verwacht dat het vandaag een sprint wordt in Burgos, maar hij houdt ook rekening met de wind. "In de eerste etappe van de Ronde van Burgos, over hetzelfde soort terrein, was het aardig uit elkaar geslagen. De enige factor die een massasprint kan voorkomen is de wind."

Bekijk het interview met Jetse Bol hieronder.

Bol (Burgos-BH) rijdt thuiswedstrijd: 'We moeten meezitten, geen twijfel'

Vuelta - Het algemeen klassement

Vuelta - Dit gebeurde gisteren

In de tijdrit door de starten van Burgos greep Primoz Roglic gisteren meteen de macht. Met zijn gouden fiets en helm reed de olympisch kampioen tijdrijden naar de winst. Hij pakte ook meteen tijd op al zijn concurrenten, waaronder 25 seconden op Richard Carapaz en 27 seconden op Egan Bernal.

Kijk hieronder de samenvatting van de openingstijdrit terug.

Roglic maakt favorietenrol waar en slaat direct een gat in eerste etappe Vuelta

Vuelta - Waarheen leidt de weg?

Na de tijdrit van gisteren is het vandaag tijd voor de eerste 'echte' etappe in de Vuelta. De start is in het kleine dorpje Caleruega. De rit wordt vlak genoemd, maar de renners moeten toch nog wel wat kleine heuveltjes over. Het peloton trekt over de Spaanse hoogvlakte naar Burgos, waar gisteren ook de tijdrit werd verreden. Met 166 kilometer is de rit niet erg lang.

Team DSM acht de kans op een sprint in Burgos groot, maar waarschuwt ook voor de wind. "Iedereen zal het weerbericht in de gaten houden in verband met mogelijke waaiers op de hoogvlakte", aldus de ploeg op Twitter.

¡Buenas!

Goedemiddag en welkom bij het liveblog over de tweede etappe in de Ronde van Spanje. De renners stappen om 13.32 uur op in het dorpje Caleruega, in de Spaanse regio Castilië en León. 166 kilometer later, rond 17.30 uur, wordt de eerste massasprint verwacht in Burgos. Tenzij de wind nog roet in het eten gooit...

De etappe is van start tot finish te volgen via dit blog. Meldingen ontvangen op de smartphone? Tik dan het belletje bovenaan dit blog.

Vamos!