liveblog

Gemeente sluit drukke uitgaansstraat A'dam • Traangas tegen Thais protest om corona-aanpak

  • Welkom in het coronablog van zaterdag 7 augustus, met het laatste coronanieuws.
  • Bestuursvoorzitter VU Amsterdam: open het onderwijs
  • Fransen weer massaal de straat op
  • Sint-Maarten voert avondklok in
  • India keurt Janssen-vaccin goed

Te druk in Reguliersdwarsstraat in Amsterdam

De gemeente Amsterdam heeft de Reguliersdwarsstraat tijdelijk afgesloten omdat het er te druk is vanwege Pride Amsterdam. Daardoor kunnen mensen geen afstand houden. Er zijn dit jaar geen straatfeesten, maar toch is het druk in en rond de cafés die zich richten op de lhbti-gemeenschap.

Mensen mogen de straat niet meer in, maar alleen nog uit. De gemeente Amsterdam vraagt iedereen om elkaar de ruimte te geven en weg te gaan bij drukte.

Er zijn niet alleen geen plein- en straatfeesten tijdens de 25e editie van Pride Amsterdam, ook de feestelijke botenparade ging dit jaar opnieuw niet door. Wel was er vanmiddag een Pride Walk, met duizenden deelnemers. Daarin werd aandacht gevraagd voor de rechten van lhbti'ers wereldwijd.

Coronabetogers bekogelen premier Tsjechië met ei

De Tsjechische premier Babis heeft bij een verkiezingsbijeenkomst een ei naar zijn hoofd gekregen. Het incident gebeurde in zijn woonplaats Pruhonice in de buurt van Praag. Lijfwachten brachten de regeringsleider in veiligheid.

Babis meldde aan de Tsjechische nieuwszender CNN Prima News dat het ging om tegenstanders van de coronamaatregelen van de Tsjechische regering. "Ze hebben mij op mijn hoofd geraakt", zei hij. Ook werd er met bier gegooid. De politie heeft twee mensen opgepakt.

De bijeenkomst trok ook de aandacht van mensen die vinden dat de regels juist strenger moeten. Critici van Babis hadden eerder op de dag honderden witte kruisen geschilderd op de stoep van de plek waar de bijeenkomst plaatsvond. De demonstranten wilden daarmee de meer dan 30.000 doden door de coronapandemie in Tsjechië herdenken. Met nog twee maanden te gaan voor de verkiezingen staat de populistische ANO-partij van miljardair Babis aan de leiding in de peilingen.

Frankrijk: 237.000 mensen de straat op tegen gezondheidspas

In Frankrijk hebben volgens cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken 237.000 mensen betoogd tegen de gezondheidspas en tegen verplichte vaccinaties. In Parijs alleen al ging het om 17.000 demonstranten. In die stad verliep het protest grotendeels rustig. In Nice kwamen 15.000 tot 20.000 mensen op de protestmars af. In Lyon kwam het tot confrontaties met de politie en zetten de ordetroepen traangas in tegen de betogers. Voor het vierde achtereenvolgende weekend wordt er betoogd tegen een aanscherping van de coronamaatregelen die komende maandag ingaat.

Ongeregeldheden bij protesten tegen corona-aanpak in Bangkok

In Bangkok zijn zo'n duizend demonstranten en de oproerpolitie met elkaar slaags geraakt. Honderden vooral jonge mensen demonstreerden in de Thaise hoofdstad tegen het in hun ogen lakse coronabeleid van de Thaise regering. Ze gooiden met onder meer stenen, flessen en vuurwerk naar de politie, die het waterkanon inzette. Ook werd er traangas tegen de demonstranten gebruikt en schoot de politie met rubberkogels. Zeker vijf mensen moesten vanwege hun verwondingen naar het ziekenhuis, onder wie drie agenten.

Het protest werd geleid door een studentengroepering die het vertrek eist van premier Prayuth Chan-ocha. Vorig jaar waren er maandenlange protesten tegen de macht van de monarchie en de erbarmelijke staat van de democratie, sinds de coup in 2014 waarbij Prayuth Chan-ocha aan de macht kwam. Sinds een paar weken zwellen de protesten weer aan.

Demonstranten vinden onder meer dat het vaccinatieprogramma veel te langzaam gaat. Nog maar 6 procent van de inwoners is volledig gevaccineerd. Ook willen de betogers dat het budget van het Thaise koningshuis en het leger fors omlaag gaat. Dat geld zou dan naar de bestrijding van de coronacrisis moeten gaan. Vandaag meldde het land 22.000 nieuwe coronabesmettingen en 212 doden.

Protesten in Thailand: 'We hebben geen baan, geen inkomen, geen vaccin'

Opnieuw protesten in Frankrijk tegen coronapas

In Frankrijk demonstreren opnieuw tienduizenden mensen tegen de coronamaatregelen van de Franse overheid. Vanaf maandag mogen mensen in Frankrijk alleen nog de horeca in met een 'coronapas', die aantoont of mensen zijn gevaccineerd, hersteld zijn van corona of negatief zijn getest. De pas geldt vanaf die datum ook voor niet-spoedeisende bezoeken aan het ziekenhuis of intercity's, hogesnelheidstreinen en nachttreinen. De pas is nu al nodig voor zwembaden, musea en nachtclubs.

Er wordt al weken in het weekend gedemonstreerd tegen de maatregelen. In onder meer Bordeaux, Parijs, Nice en Montpellier wordt nu betoogd. "Macron, we willen je gezondheidspas niet", wordt er onder meer geroepen. Sommige mensen demonstreren ook tegen de verplichte coronavaccinatie voor mensen in de zorg, per 15 september. Er zijn geen berichten over ongeregeldheden.

Uit opiniepeilingen blijkt dat een meerderheid van de Fransen voorstander is van de coronapas. Tegenstanders vinden dat de pas de bewegingsvrijheid van mensen aan banden legt en dat het leidt tot een soort vaccinatieplicht. In Frankrijk is inmiddels 54 procent van de bevolking (ruim 36 miljoen mensen) volledig gevaccineerd. Sinds president Macron de coronapas heeft aangekondigd, op 12 juli, hebben 7 miljoen mensen hun eerste prik gehad.

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen vrijwel stabiel

In de Nederlandse ziekenhuizen liggen nu 676 coronapatiënten. Dat zijn er drie minder dan gisteren, blijkt uit de laatste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de intensivecareafdelingen liggen nu 201 mensen met Covid-19. Dat zijn er vijf minder dan vrijdag. Op de verpleegafdelingen nam het aantal coronapatiënten met twee toe, tot 475.

India keurt Janssen-vaccin goed

India heeft het Janssen-vaccin goedgekeurd, schrijft de Indiase minister voor Volksgezondheid op Twitter. "Dit is een nieuwe impuls voor onze gezamenlijke strijd tegen covid-19." Farmaceut Johnson & Johnson heeft het land deze week gevraagd om het vaccin goed te keuren.

India heeft nu vijf vaccins in gebruik genomen: die van Moderna, AstraZeneca, Bharat Biotech en het Russische Gamaleja-Instituut. Met de goedkeuring van het Janssen-vaccin heeft het land nu de beschikking over een vaccin waarbij één dosis voldoende is.

Volgens het Indiase ministerie hebben ongeveer 495 miljoen van de 1,3 miljard inwoners minstens één prik gehad. Sinds juli worden weer tienduizenden nieuwe besmettingen per dag gemeld.

Nieuwe demonstraties in Frankrijk: 'Situatie wordt grimmiger'

In Frankrijk is het debat rondom de coronamaatregelen de afgelopen weken grimmiger geworden, zegt correspondent Frank Renout. Vanmiddag wordt voor de vierde zaterdag op rij gedemonstreerd. Vorige week liepen ruim 200.000 demonstranten mee, vandaag worden 150 tot 200 demonstraties in het hele land verwacht.

Vanaf maandag geldt een vaccinatieplicht voor bijvoorbeeld zorgpersoneel en brandweerlieden, en moet je een coronapas hebben om naar een kroeg of restaurant te gaan. Caféhouders die de passe sanitaire gebruiken worden uitgemaakt voor "collaborateurs", vertelt Renout. "En apotheekhouders worden aangevallen of lastiggevallen, omdat mensen daar getest en gevaccineerd worden. Er zijn fotomontages van de voorzitter van de constitutionele raad, die heeft bepaald dat de nieuwe wet er mocht komen. Op die foto's zijn z'n handen bebloed gemaakt, alsof hij bloed aan z'n handen heeft."

Een grote verscheidenheid aan mensen loopt mee met de demonstraties. "Dat maakt het ingewikkeld voor president Macron. Hij kan de groep niet zomaar wegzetten als bijvoorbeeld een linkse groep." De protesten kunnen bovendien op steun rekenen. "30 tot 40 procent steunt de betogers, dat is een grote groep, maar nog steeds een minderheid", zegt Renout.

Bestuursvoorzitter VU Amsterdam: open het onderwijs

Collegevoorzitter Mirjam van Praag van de Vrije Universiteit Amsterdam vindt dat het kabinet alle beperkingen voor het hoger onderwijs moet opheffen. In Het Parool zegt ze dat er afgelopen 1,5 jaar ongekende maatregelen zijn genomen om een crisis in de gezondheidszorg te voorkomen. "Begrijpelijk, ik wil niks bagatelliseren, maar als het risico op zo'n crisis er niet meer is, is er geen enkele grond meer voor die maatregelen."

Van Praag zegt dat het hoog tijd wordt dat studenten weer contact kunnen maken met medestudenten en docenten. Ze wijst er ook op dat onderwijs gelijkheid bevordert: "Dat betekent ook dat het missen van onderwijs de ongelijkheid juist vergroot, zeker als je bedenkt dat niet iedereen thuis in omstandigheden verkeert om er toch nog wat van te maken."

Het loslaten van de anderhalvemeterregel is een belangrijke een voorwaarde voor de volledige opening van het hoger onderwijs. Een definitief besluit valt naar verwachting volgende week vrijdag.

Sint-Maarten voert avondklok in voor periode van twee weken

Op Sint-Maarten geldt vanaf zondag voor twee weken een avondklok vanaf 23.00 uur 's avonds. De maatregel volgt op van een forse toename van het aantal coronabesmettingen op het eiland. Vrijdag waren er 187 mensen besmet, een week eerder waren dat er nog 81.

Om verdere besmettingen zoveel mogelijk te voorkomen, gaat het nachtleven op slot. In de komende twee weken krijgen eigenaren van nachtclubs, discotheken en beachclubs de tijd om een goed werkend controlesysteem in te voeren, dat ervoor moet zorgen dat alle mogelijk besmette personen geweerd gaan worden van het uitgaansleven.

Fransen weer massaal de straat op vandaag

Veel Fransen zijn van plan vandaag weer de straat op te gaan om te protesteren tegen de coronamaatregelen, de coronapas en de verplichte vaccinatie van zorgpersoneel. Er zijn meer den 200 demonstraties aangekondigd.

De afgelopen drie zaterdagen waren er ook al betogingen in het hele land. Vorige week gingen 200.000 mensen de straat op. Ze zijn het niet eens met de maatregel de coronapas, waarmee je kunt aantonen dat je bent gevaccineerd, negatief getest of genezen, verplicht te stellen voor bezoek aan restaurants, winkelcentra en treinen.

Woensdag werd in enkele toeristische kustregio's de mondkapjesplicht weer ingevoerd, minder dan twee maanden nadat die was opgeheven.

Protest in Frankrijk op 26 juli

Relatief veel vaccins in Nederland gemaakt

Uit een inventarisatie van Trouw blijkt dat Nederland relatief veel van de Europese vaccinproductie naar zich toe weet te trekken het afgelopen half jaar. Zo lopen aan het eind van dit jaar al miljoenen booster-vaccins van de lopende band in een nieuwe fabriek in Geleen. En ook de productie van Janssen en AstraZeneca wordt de komende tijd flink opgeschroefd. Daardoor produceert Nederland nu honderden miljoenen vaccins en is daarmee een relatief grote speler in de EU.

Impact Colombiaanse variant nog onduidelijk

De zogenoemde Colombiaanse variant van het coronavirus is niet onmiddellijk reden tot ernstige zorgen, maar het is er wel een om heel goed in de gaten te houden, zeggen instanties en experts. Zeven volledig gevaccineerde inwoners van een woonzorgcentrum in Vlaanderen zijn overleden nadat ze besmet waren geraakt met de B.1.621-variant.

Onderzoek zal moeten uitwijzen hoe gevaarlijk de variant is. "De besmettelijkere deltavariant blijft nu duidelijk de grootste zorg", zegt veldepidemioloog Amrish Baidjoe. "Maar als je kijkt naar wat er in het Vlaamse verzorgingstehuis is gebeurd, is het goed om deze variant in het oog te houden."

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft de variant vermeld als zorgelijk genoeg om te monitoren. Dat is een stap onder Variant of Concern (VOC) of Variant of Interest (VOI), omdat de mogelijke impact ervan nog te onduidelijk is.

Welkom!

Goedemorgen en welkom in het corona-liveblog van zaterdag 7 augustus. Het blog van gisteren teruglezen kan hier.