liveblog
NOS SportAangepast

Dit was dag 13: zilver en brons op zevenkamp • Braspennincx volgt Ligtlee op

liveblog gesloten

Tot zover, tot morgen!

We sluiten het olympische blog voor vandaag af met een foto van de winnares van olympisch goud op de keirin (Shanne Braspennincx) en haar vriend Jeffrey Hoogland, die morgen haar voorbeeld hoopt te volgen. Hij is een van de topfavorieten voor de sprinttitel bij de mannen.

Morgen om 7.00 uur zijn we er weer. Tot dan!

Shanne Braspennincx en Jeffrey Hoogland

Het programma van vrijdag

Ook morgen worden er weer Nederlandse medailles verwacht.

's Ochtends vroeg kunnen sprinters Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland eremetaal binnenslepen op de baan. Kirsten Wild en Amy Pieters komen even later in actie op de koppelkoers.

Op de atletiekbaan is de hoop wederom gevestigd op Sifan Hassan. Zij kan op de 1.500 meter haar tweede gouden medaille van deze Spelen binnenslepen.

Boksster Nouchka Fontijn is al zeker van een medaille, alleen de kleur moet nog bepaald worden. Hetzelfde geldt voor de hockeysters. Zij strijden tegen Argentinië om het goud.

Olympische uitzending begint later

De komende nacht gaat de NOS later beginnen met de uitzending van de Olympische Spelen op NPO 1, NOS.nl en de NOS-app dan normaal. Door het uitstel van de voetbalfinale tussen de vrouwen van Zweden en Canada beginnen we niet om 03.55 uur maar om 05.55 uur.

De finale is uitgesteld vanwege de te verwachten hitte in Japan en wordt nu om 14.00 uur Nederlandse tijd gespeeld. Dat is aan het begin van de avond in Japan.

Vreugde bij de volleybalvrouwen van de Verenigde Staten

Oranjekoorts in Tokio

Officieel staat Nederland na dag 13 van de Olympische Spelen in Tokio op 26 medailles, maar daar komen er nog in elk geval drie bij. De hockeysters staan in de finale en zijn dus al zeker van een medaille (zilver of goud), boksster Nouchka is al verzekerd van minimaal brons en met Hoogland en Lavreysen in de halve finales van het sprinttoernooi op de baan komt ook daar nog minimaal één medaille uit.

En dat betekent dat de Nederlandse equipe met minimaal vier medailles meer huiswaarts keert dan in 2000, toen in Sydney een recordaantal van 25 medailles werd behaald.

Vreugde na de zevenkamp

Nederland behoudt tiende plaats medailleklassement

Medailleklassement Tokyo 2020

Land Goud Zilver Brons Totaal
1. China 34 24 16 74
2. Verenigde Staten 29 35 27 91
3. Japan 22 10 14 46
4. Australië 17 5 19 41
5. ROC 16 22 20 58
6. Groot-Brittannië 16 18 17 51
7. Duitsland 9 9 16 34
8. Frankrijk 7 11 9 27
9. Italië 7 10 18 35
10. NEDERLAND 7 9 10 26
Shanne Braspennincx

Rusland en Frankrijk in volleybalfinale

De Russische volleyballers zijn op de Olympische Spelen voor de achtste keer doorgedrongen tot de finale. De kampioen van 2012 klopte in de halve eindstrijd titelverdediger Brazilië met 18-25, 25-21,26-24,25-23.

De Russen en de Brazilianen maakten er een prachtige strijd van met veel mooie rally's. Brazilië kwam in de derde set op 20-13, maar Rusland won alsnog de set en had ook in het spannende vierde bedrijf nipt de overhand.

Rusland treft in de finale Frankrijk, dat nog nooit een olympische medaille won. De Fransen, die alleen op het WK van 2002 op het podium stonden (brons), klopten Argentinië: 25-22,25-19,25-22.

Vreugde bij de Franse volleyballers

Beachvolleybalfinale reprise van EK-finale

De Noorse beachvolleyballers Anders Mol en Christian Sorum nemen het zaterdag in de olympische finale in Tokio op tegen de Russen Vjatsjeslav Krasilnikov en Oleg Stojanovskij. De wedstrijd is een herhaling van de finale op het meest recente EK.

Het als eerste geplaatste Noorse duo schakelde in de achtste finales Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen uit.

Het Noorse beachvolleybalduo Mol/Sorum

Gedroomde honkbalfinale

Het honkbalmaffe Japan kan zich op de gedroomde olympische finale tegen de VS verheugen. Nadat het gastland woensdag de finale had bereikt door Zuid-Korea te verslaan, toonde ook de VS zich een maat te groot voor de Koreanen: 7-2.

De finale tussen Japan en de VS begint zaterdag om 12.00 uur Nederlandse tijd.

De Amerikaanse honkballers

Frankrijk tegen de VS in basketbalfinale

De Amerikaanse basketballers bereikten eerder vandaag voor de zeventiende keer de finale van de Olympische Spelen. In de finale treffen zij Frankrijk.

Bekijk in de videocarrousel de samenvatting van beide halve finales.

Warner pakt goud op tienkamp

Op de tienkamp was het olympisch goud een prooi van Damian Warner. De Canadees nam op het eerste onderdeel, de 100 meter, de leiding in het klassement en stond die niet meer af.

Warner evenaarde op twee onderdelen (de 100 meter en het polsstokhoogspringen) zijn persoonlijk record en verbeterde bij het verspringen en op de 110 meter horden het olympische tienkamprecord. Ook zijn totaal van 9.018 punten was een olympisch record. Kevin Mayer werd net als op de vorige Spelen tweede.

Voor Warner is het de eerste titel op een mondiaal evenement. Hij won in 2016 brons op de Spelen van Rio en greep op WK's tweemaal brons en tweemaal zilver.

Tienkamper Damian Warner

Handbalfinale tussen Frankrijk en Denemarken

De olympische handbalfinale bij de mannen gaat, net als in 2016, tussen Denemarken en Frankrijk.

Voor de Franse handballers is het de vierde keer dat ze de finale van de Olympische Spelen halen. Egypte dwong de kampioen van 2008 en 2012 tot het uiterste, maar boog uiteindelijk met 23-27.

Denemarken won van Spanje met dezelfde cijfers als Frankrijk van Egypte: 27-23.

De finale begint zaterdag om 14.00 uur Nederlandse tijd.

Handballer Mikkel Hansen van Denemarken viert de overwinning op Spanje

Olympische Spelen Van Riessen voorbij

Voor baanwielrenster Laurine van Riessen zijn de Olympisch Spelen voorbij. Tijdens de kwartfinales van het onderdeel keirin in het Izu Velodrome kwam zij zwaar ten val. Na een eerste korte behandeling langs de baan, werd Van Riessen per brancard afgevoerd naar het ziekenhuis waar verdere onderzoeken volgde.

Van Riessen heeft meerdere gebroken ribben, een gebroken sleutelbeen en een kneuzing van de long. Ze blijft in het ziekenhuis ter observatie. Vrijdag volgen ter controle verdere onderzoeken. Van Riessen zou in Tokio nog op het onderdeel sprint rijden.

De Nederlandse raakte in een bocht uit balans, botste tegen de Britse Kart Marchant op en ging hard onderuit.

Goud voor Chinese tafeltennissters

De Chinese tafeltennissters hebben de landenwedstrijd wederom met de olympische titel afgesloten. Het was de vierde keer dat dit onderdeel op het olympische programma stond en de vierde keer dat China won.

De als eerste geplaatste Chinese vrouwen wonnen al hun wedstrijden. Cheng Meng (27) en Sun Yingsha (20) pakten in Tokio hun tweede plak. Zij veroverden al goud en zilver in het enkelspel. Hun ploeggenoot Wang Manyu (22) won haar eerste medaille.

Het zilver in de landenwedstrijd ging naar Japan. Dat verdiende eerder zilver in 2012 en brons in 2016. Nummer drie Hongkong ging voor het eerst naar huis met een medaille in de landenwedstrijd.

Vetter en Oosterwegel reageren op meerkampmedailles

De tranen kwamen pas toen ze haar vader (en ook de bondscoach) Ronald op de tribune zag. Meerkampster Anouk Vetter is door diepe dalen gegaan voor ze donderdag in de Japanse avond haar mooiste beloning veiligstelde: zilver op de olympische zevenkamp.

Ze vierde het grootste succes uit haar loopbaan in Tokio met de jonge Emma Oosterwegel, die de wereld verbaasde door brons mee naar huis te nemen. "Emma is het meest verrast, ik ben het meest opgelucht", jubelde Vetter.

Lees hier de uitgebreide reactie van de zevenkampsters.

Emma Oosterwegel en Anouk Vetter

Braspennincx ontvangt gouden medaille

Braspennincx ontvangt goud in Izu Velodrome

Terugkijken: Van Schip op omnium

Het was een succesvolle dag voor Nederland op de Olympische Spelen, maar Jan-Willem van Schip greep net naast de medailles op het onderdeel omnium.

Briljant begin Van Schip op omnium, maar in puntenkoers gaat het mis

Ongeloof bij Oosterwegel

Toen atlete Emma Oosterwegel zag dat ze na woensdag elfde stond in de zevenkamp begon het te kriebelen. "Ik dacht als ik nou goed verspring en goed speerwerp dan kan ik punten pakken op de concurrentie, en toen bleek brons te kunnen."

Vetter wilde niet verliezen

"Potverdorie, ik wil nu echt een medaille." Anouk Vetter was er bij het laatste onderdeel van de zevenkamp, de 800 meter, op gebrand om met een olympische medaille naar huis te gaan. "Ik wilde het gewoon niet verliezen."

Spanje pakt eerste olympisch klimgoud ooit

Alberto Ginés López heeft het allereerste klimgoud ooit veroverd op de Olympische Spelen. De 18-jarige Spanjaard, nog 36ste op het laatste WK, won in de finale het onderdeel speed, werd zevende op boulder en had vervolgens net genoeg aan zijn vierde plek op lead.

Bij speed werd binnen enkele seconden 15 meter afgelegd, bij boulder werden drie routes op uitdagende muren van 4,5 meter afgelegd en bij lead werd in zes minuten zo hoog mogelijk geklommen. Dit alles met blote handen.

De Amerikaan Nathaniel Coleman stond na twee onderdelen aan kop, maar hij zag na een vijfde plaats op lead de titel net aan zijn neus voorbijgaan.

Alberto Gines pakt klimgoud

Historische olympische zevenkamp

Anouk Vetter en Emma Oosterwegel zorgden voor de eerste Nederlandse medailles op de olympische meerkamp voor vrouwen ooit.

De meerkamp bij de vrouwen staat sinds 1964 op het olympisch programma. Tot en met de Olympische Spelen in Moskou (1980) werkten de vrouwen een vijfkamp af, vanaf de Olympische Spelen in Los Angeles in 1984 de zevenkamp.

Jolanda Keizer leverde tot Tokio de beste vrouwelijke prestatie. Ze eindigde in 2008 in Peking als achtste.

De medaillewinnaars op de olympische zevenkamp

België wint twee keer goud op één dag

Het goud van meerkampster Thiam is voor België het tweede goud van de dag. Eerder vandaag veroverden de hockeyers de olympische titel.

De laatste keer dat België op één dag twee olympische gouden medailles won, was op 2 augustus 1952.

Voetbalfinale uitgesteld wegens hitte

De vrouwenfinale van het olympische voetbaltoernooi is vanwege de hitte verplaatst naar de avond. Oorspronkelijk zou de wedstrijd tussen Zweden en Canada om 11.00 uur plaatselijke tijd worden gespeeld. De nieuwe aanvangstijd is 21.00 uur (14.00 uur in Nederland).

Ook de strijd om het brons bij de mannen is daardoor van tijdstip veranderd. De wedstrijd tussen Mexico en Japan stond gepland om 13.00 uur, maar start nu om 11.00 uur Nederlandse tijd.

Zilver en brons voor Nederland op zevenkamp

Daar zijn nog twee medailles voor Nederland op de Olympische Spelen! Anouk Vetter behoudt de tweede plaats op de zevenkamp en Emma Oosterwegel knokt zich naar het brons.

De Belgische Nafissatou Thiam is de olympisch kampioen op de meerkamp.

Emma Oosterwegel en Anouk Vetter

Bonevacia blijft nauwelijks overeind na finale

Bonevacia is heel diep gegaan in de olympische finale van de 400 meter en moet er even bij gaan zitten tijdens het interview na afloop. "Ik ben gewoon een monster, ik hou van die pijn."

De Nederlander kwam als achtste over de finish, maar ontevreden is hij allerminst. "Ik deed gewoon m'n best vandaag. Het is wat het is. Het geeft me alleen maar motivatie om in Parijs beter te zijn", kijkt hij alvast vooruit naar de komende Olympische Spelen in 2024.

Bonevacia achtste, goud voor Gardiner

Liemarvin Bonevacia eindigt als achtste en laatste in de finale van de 400 meter. De gouden medaille gaat naar Steven Gardiner uit de Bahama's. Anthony José Zambrano (Colombia) pakt het zilver, Kirani James (Grenada) snelt naar de bronzen medaille.

Het was de eerste keer in de geschiedenis dat een Nederlander zich kon mengen in de strijd om de olympische medailles op de 400 meter.

Liemarvin Bonevacia na de finale van de 400 meter

Bonevacia maakt zich op voor finale

Over vijf minuten start de finale van de 400 meter, met daarin de Nederlander Liemarvin Bonevacia.

De finale is te volgen op NPO 1 en via de livestream.

Liemarvin Bonevacia

Belgische hockeyers olympisch kampioen

Voor het eerst in de geschiedenis zijn de Belgische hockeyers olympisch kampioen geworden. In 2016 waren ze er al dichtbij, maar toen werd de finale verloren van Argentinië.

Dit keer was Australië de tegenstander in de eindstrijd. Het duel moest na een 1-1 stand in de reguliere speeltijd worden beslist met shoot-outs. Daarin waren de Belgen sterker.

Belgische hockeyers uit hun dak na de beslissende shoot-out

Hoe deden de baansprinters het?

Nog even terug naar vanochtend, toen Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen zich moesten plaatsen voor de halve finales van het individuele sprinttoernooi op de baan. Beide topfavorieten voor olympisch goud maakten geen fout in de kwartfinales.

Van Schip: 'Non-stop naast de pot aan het pissen'

Jan Willem van Schip leek vandaag op weg naar een medaille op het omnium: met alleen nog de afsluitende puntenkoers te gaan stond hij tweede, maar op het laatste onderdeel ging het mis voor de baanrenner.

"Op de eerste drie onderdelen kan ik heel trots zijn. Op de puntenkoers voelde ik al vroeg aan: het wordt een open rauswedstrijd. Ik zat een soort van non-stop naast de pot te pissen. Dat was wel shit, daar baalde ik wel van", reageerde Van Schip.

Zaterdag krijgt hij een nieuwe kans op de koppelkoers, die hij samen met Yoeri Havik rijdt. Van Schip: "Ik moet dit nog even verwerken, maar reken maar dat we er weer staan overmorgen. We hebben vet veel technische shit geoefend en we zijn er gewoon echt klaar voor."

Bekijk het interview met Van Schip hieronder.

Van Schip na puntenkoers: 'Ik was non-stop naast de pot aan het pissen'

Bol loodst estafettevrouwen naar finale

Lieke Klaver, Laura de Witte, Lisanne de Witte en Femke Bol hebben zich met een Nederlands record geplaatst voor de olympische finale op de 4x400 meter.

Het Nederlandse viertal werd in de series vierde, maar de tijd (3.24,01) was voldoende om door te gaan naar de strijd om de medailles.

Femke Bol was de drijvende kracht achter de finaleplaats. Nadat Klaver als startloper het stokje aan Lisanne de Witte op de derde plaats had overgegeven, verloor Nederland veel terrein. Ook Laura de Witte kon dat als derde loopster niet goedmaken. Alles hing af van Bol, de winnares van olympisch brons op de 400 meter horden.

Het 21-jarige talent begon van plaats zeven aan een ongekende inhaalrace. Ze liep een groot gat dicht en meldde zich nog in de strijd om de derde plaats, die rechtstreeks toegang tot de eindstrijd zou geven.

Brons voor Amerikaanse voetbalsters

De Amerikaanse voetbalsters hebben hun olympisch voetbaltoernooi afgesloten met een bronzen medaille. De viervoudig olympisch kampioen deelde in een foutenfestival minder cadeautjes uit dan tegenstander Australië: 4-3.

Carli Lloyd en Megan Rapinoe maakten allebei twee treffers namens de Amerikaanse ploeg, die het Nederlands elftal in de kwartfinales uit het toernooi schoot.

Megan Rapinoe (l) viert een van haar doelpunten

Hoogland: 'Zo ontzettend trots'

Jeffrey Hoogland plaatste zich vandaag soeverein voor de halve finales van het sprinttoernooi. Maar als hij voor de microfoon van Han Kock verschijnt, kan hij zich daar niet zo veel meer van herinneren. Na zijn eigen races veroverde zijn vriendin, Shanne Braspennincx namelijk het goud op de keirin.

"Ik ben zo ontzettend trots. Als iemand het had verdiend, dan was zij het. Ze werkt zo hard, op dagen zelfs harder dan ik. Het was wachten op het moment dat het eruit kwam. Ik ben zo ontzettend blij dat dit haar moment was en dat ze zichzelf olympisch kampioen mag worden", zegt Hoogland.

Morgen om 09.00 uur gaat zijn sprinttoernooi verder. In de halve finales treft hij de Rus Denis Dmitriev en dan is het afwachten of hij in de finale tegen zijn kamergenoot Harrie Lavreysen mag gaan strijden om de derde gouden medaille voor de baanploeg.

"Misschien, als alles goed gaat, komt er een race waar we van dromen", aldus Hoogland.

Bekijk hieronder de reacties van Hoogland en Lavreysen na dag twee van het sprinttoernooi.

Terugkijken: waterpolo en schoonspringen

Vanochtend vroeg sprong schoonspringster Celine van Duijn naar de tiende plaats in de olympische finale op de 10-metertoren. De Nederlandse waterpolosters plaatsten zich na een zege op China voor de strijd om plaats 5.

Bekijk hieronder de samenvattingen:

Twee olympisch kampioenen op een foto

Shanne Braspennincx, olympisch kampioen keirin, en haar vriend Jeffrey Hoogland, olympisch kampioen teamsprint

Kijktip: Hoogland uit z'n dak bij goud Braspennincx, Ligtlee emotioneel

Vanaf het middenterrein zag Jeffrey Hoogland zijn vriendin Shanne Braspennincx zojuist het goud veroveren op de keirin.

In de studio in Hilversum moest Elis Ligtlee, vijf jaar eerder olympisch kampioen op hetzelfde onderdeel, een traan laten.

Uitzinnige Hoogland ziet partner Braspennincx goud pakken, Ligtlee laat traan

Moegestreden Van Schip eindigt als zesde op omnium

Nee. Het wordt geen medaille voor Jan Willem van Schip. De Nederlander kan in de afsluitende puntenkoers niet mee met het sprintgeweld. Hij eindigt ondanks zijn uitstekende uitgangspositie (tweede) als zesde in het eindklassement.

De Brit Matthew Walls wint verrassend het omnium. De Nieuw-Zeelander Campbell Stewart rijdt naar het zilver nadat hij twee ronden heeft gepakt. Elia Viviani grijpt het brons en de Fransman Benjamin Thomas eindigt naast het podium. Dat hadden we vooraf ook niet gedacht.

Eindstand klassement omnium

Omnium - Van Schip probeert wat, maar lijkt tekort te komen

Ha, daar is het oranje. Van Schip probeert nu wel de oversteek naar een groepje koplopers te maken. Hij heeft inmiddels 2 puntjes gesprokkeld bij de tussensprints, maar komt eigenlijk steeds net tekort tegen de sterke sprinters als Viviani en Thomas.

Leider Walls gaat nog fier aan de leiding (147 punten). Viviani is tweede (122 punten) en Thomas derde (118).

Van Schip heeft 112 punten. Komt er nog een alles-of-niets-poging? Nog 11 ronden.

Omnium - Nog 25 ronden, waar is het oranje?

"Van Schip rijdt achter de feiten aan", aldus commentator Jeroen Koster.

We zien het oranje vooralsnog niet vaak vooraan in de puntenkoers.

Nog 25 ronden. Van Schip staat nog steeds virtueel vierde.

Bekijk hier de reactie van Braspennincx, kersvers olympisch kampioen keirin

Braspennincx: 'Ik ben gewoon olympisch kampioen!'

Omnium - Viviani naar tweede plaats, Van Schip virtueel vierde

Elia Viviani, de olympisch kampioen van Rio, pakt ook een ronde. Daardoor maakt hij een enorme sprong in het klassement: de Italiaan staat nu tweede.

Van Schip is zijn virtuele podiumplaats kwijt. Hij staat nu vierde. De verschillen zijn nog wel heel klein.

Nog 44 ronden te gaan.

Omnium - Britse leider pakt een rondje

De Britse leider in het omnium, Matthew Walls, pakt een ronde. Daardoor loopt hij verder uit op Van Schip in het klassement.

Benjamin Thomas sprokkelt ondertussen puntjes bij de tussensprints, waardoor Van Schip naar de derde plaats in het virtuele klassement is gezakt.

De Nederlander wacht af. Nog 58 ronden te gaan.

Van Schip begonnen aan laatste onderdeel omnium

Ondertussen is Jan Willem van Schip op jacht naar de tweede gouden medaille voor een Nederlander op de baan vandaag.

Van Schip staat tweede op het omnium, op slechts 4 punten van leider Walls. De Fransman Benjamin Thomas heeft weer 4 punten achterstand op Van Schip.

Er zijn echter nog een heleboel punten te verdienen in de puntenkoers (bij tussensprints, de eindsprint en als renners het peloton op een ronde rijden). Dat wordt dus rekenen.

Zo ziet het klassement er nu uit:

Kijk hier de gouden race van Braspennincx terug

Met perfecte race pakt Braspennincx goud op keirin

GOUD!

Ze doet het! Shanne Braspennincx rijdt naar het goud in de finale van het keirintoernooi!

Bij de bel voor de laatste ronde neemt Braspennincx de leiding en die staat ze niet meer af. De Nieuw-Zeelandse Ellesse Andrews komt als enige nog een beetje in de buurt van de Nederlandse en pakt het zilver. Het brons gaat naar de Canadese Laurine Genest.

Braspennincx is de opvolger van Elis Ligtlee, die vijf jaar geleden in Rio naar het goud reed. Ligtlee kijkt geëmotioneerd naar de beelden vanuit de studio.

Braspennincx

Braspennincx staat klaar voor keirinfinale

Shanne Braspennincx maakt zich klaar voor haar haar moment: de finale van het keirintoernooi. In de halve finale won ze soeverein, wat kan ze tegen de Canadese Genest en Mitchell, de Nieuw-Zeelandse Andrews en Basova en Starikova uit Oekraïne?

Vijf jaar geleden ging het goud naar Elis Ligtlee, zij kijkt nu mee in de studio in Hilversum.

Ook Lavreysen soeverein naar halve finales

Ook Harrie Lavreysen gaat morgen strijden om de medailles in het sprinttoernooi.

Jason Kenny probeerde het in de tweede heat nog met een vroege aanval, maar de tweevoudig olympisch kampioen sprint had geen enkele kans toen Lavreysen in de laatste ronde aanzette: 2-0.

In de halve finale rijdt Lavreysen tegen de Brit Jack Carlin.

Hoogland naar halve finales sprinttoernooi

Ook in de tweede heat heeft Jeffrey Hoogland geen enkele moeite met de Fransman Sebastien Vigier. De Nederlandse olympisch kampioen op de teamsprint is door naar de halve finales van het sprinttoernooi, die morgen op het programma staan.

Dan rijdt hij tegen Denis Dmitriev uit Rusland.

Van Schip naar tweede plaats op omnium

Ai, meteen daarna ligt Van Schip er ook uit. Hij eindigt als vierde in de afvalkoers.

Het derde onderdeel wordt gewonnen door de Italiaan Elia Viviani.

De Brit Walls wordt tweede, waardoor hij nu aan de leiding gaat in het omnium met 114 punten. Van Schip is tweede (110 punten), Benjamin Thomas staat op de derde plaats (106).

Het afsluitende onderdeel, de puntenkoers, staat om 10.55 uur op het programma. Daarin is nog alles mogelijk voor Van Schip.

Franse concurrent Van Schip eruit

Goed nieuws voor Van Schip: Benjamin Thomas ligt eruit en de Nederlander is nog de race. Dat betekent dat Van Schip in ieder geval gaat uitlopen op de Fransman, die voor de afvalkoers samen met de Nederlander aan de leiding ging.

Golfster Van Dam speelt figurantenrol

Anne van Dam heeft zich in de tweede ronde van het olympisch golftoernooi niet uit de achterhoede weten op te werken. De Arnhemse liep met zeven slagen boven het baangemiddelde de minste ronde van het hele veld en is gezakt naar de voorlaatste plaats in het klassement.

De eerste Nederlandse vrouw die bij de Spelen meedoet aan het golfen kwam met grootse plannen naar Tokio, maar worstelt met haar vorm. Ze staat op plaats 59, met 23 slagen meer dan leidster Nelly Korda uit de Verenigde Staten. Vrijdag wordt de derde ronde afgewerkt.

Van Schip begint aan derde onderdeel omnium

Jan Willem van Schip staat klaar voor het derde onderdeel van het omnium: de afvalkoers. Het principe is simpel: om elke ronde is er een sprint. De renner die dan als laatste met zijn achterwiel over de streep komt, ligt uit de wedstrijd.

De twee renners die als laatste overblijven, gaan strijden om de meeste punten voor het klassement bij het omnium.

Braspennincx soeverein naar keirinfinale

Shanne Braspennincx is door naar de finale van het keirintoernooi. En hoe: in de halve finale doet ze het uitstekend. Braspennincx neemt in de laatste ronde de leiding en staat die niet meer af, waardoor ze zich als winnares van haar halve finale plaatst voor de strijd om de medailles.

Die finale staat om 10.45 uur op het programma op het Velodrome in het Japanse Izu.

Kwartfinale Lavreysen tegen Kenny: 1-0

Ook Harrie Lavreysen wint zijn eerste heat in de kwartfinale van het sprinttoernooi. Tweevoudig olympisch sprintkampioen Jason Kenny kan het wiel nog net houden als de Nederlandse wereldkampioen aangaat, maar verrast niet tegen Lavreysen, die betrekkelijk eenvoudig naar de winst rijdt: 1-0.

Kwartfinale Hoogland tegen Vigier: 1-0

Jeffrey Hoogland geeft sprintles in de eerste heat van zijn kwartfinale tegen de Fransman Vigier. Hij wint met grote afstand: 1-0.

De kwartfinales worden beslist volgens het best-of-three-principe.

Van Schip speelt het slim en leidt samen met Thomas en Walls

Jan Willem van Schip gaat aan de leiding in het omnium na een "geniale" temporace, zoals analist en oud-renner Peter Schep het noemt.

Van Schip was weggereden met een groepje en had al veel eerder een rondje kunnen pakken, maar daar wachtte hij heel lang mee.

Daardoor was Van Schip nog heel lang de leider in de wedstrijd, waardoor hij elk rondje ook een puntje kon blijven pakken. Vlak voor het einde van de race sloot de Nederlander toch aan bij het peloton, waardoor hij ook nog 20 punten kreeg bijgeschreven.

Samen met de Franse favoriet Benjamin Thomas en de Brit Matthew Walls gaat hij nu aan de leiding met 76 punten.

Van Riessen bij kennis op weg naar ziekenhuis

Laurine van Riessen is bij kennis, maar wel op weg naar het ziekenhuis na haar val. Dat meldt commentator Jeroen Koster vanaf de wielerbaan in Tokio.

Dit zijn de beelden van de vervelende valpartij van Van Riessen:

Van Schip van start op tweede onderdeel omnium: temporace

Jan Willem van Schip is begonnen aan het tweede onderdeel van het omnium, de temporace. Na vier opwarmrondjes is er elke ronde een punt te verdienen. Als een renner de rest op een ronde rijdt, krijgt hij 20 punten.

Van Schip staat derde in het klassement na het eerste onderdeel. Wat kan hij op deze discipline?

Kenny tegen Lavreysen in kwartfinale sprinttoernooi

Olympisch Jason Kenny wint zijn herkansing. Dat betekent dat hij straks de tegenstander van Harrie Lavreysen wordt in de kwartfinales van het sprinttoernooi.

Hoogland gaat dan rijden tegen de Fransman Sebastien Vigier, die ook zijn herkansing wint.

Braspennincx naar halve finales

Shanne Braspennincx doet het uitstekend in haar kwartfinale op de keirin. Ze zit lang achteraan in de groep, maar komt in de laatste bocht heel hard buitenom. Braspennincx wint de race en kan zich opmaken voor de halve finales, die om 09.57 op het programma staan.

Van Riessen valt hard op keirin

Oei, Laurine van Riessen gaat hard onderuit in haar kwartfinale van de keirin. Ze rijdt in de bocht tegen het wiel van haar Duitse voorganger Emma Hinze en maakt dan een harde zwieper tegen het hout. De Britse Marchand kan de Nederlandse sprinter niet meer ontwijken en valt over haar heen.

Van Riessen wordt met een brancard van de baan getild. Lees hier meer.

Van Riessen valt hard in de kwartfinale van het keirintoernooi

Van Duijn sluit olympische finale af als tiende

Celine van Duijn sluit haar olympische finale goed af. Haar laatste sprong, tweeënhalve salto achterwaarts met anderhalve schroef, wordt beloond met drie zevens. Daardoor sluit ze haar olympische finale af als de nummer tien in het klassement.

Haar score van 287.70 punten was de minste score die de Amersfoortse deze week neerzette.

Van Duijn had in de voorgaande ronden stabiel gesprongen, maar in de finale lukte haar dat niet. Haar eerste twee sprongen leverden haar vijftien punten minder op. De 28-jarige Van Duijn herpakte zich wel, maar bleef tiende.

Louter tienen

Quan Hongchan sprong superieur naar het goud. De 14-jarige Chinese kreeg van de jury bij twee sprongen louter tienen. Haar een jaar oudere landgenote Chen Yuxi, de wereldkampioene, pakte zilver, maar gaf veel toe (466 om 425 punten).

Celine van Duijn

Olympisch kampioen Kenny naar herkansing

Een mooi duel in de achtste finales van het sprinttoernooi: de Russische voormalig wereldkampioen Denis Dmitriev tegen de olympisch sprintkampioen van 2012 en 2016, Jason Kenny.

De Rus wint de sprint van de Brit. Kenny is door naar de herkansingen.

Ook Lavreysen makkelijk naar kwartfinales sprinttoernooi

Ook Harrie Lavreysen plaatst zich voor de kwartfinales van het sprinttoernooi.

Sahrom probeerde het nog met een schijnaanval, maar toen de Nederlandse wereldkampioen aanzette kon de Maleisiër niet mee.

Al voor de finish kon Lavreysen zijn benen sparen voor de kwartfinales, die om 09.45 uur op het programma staan.

Lavreysen verslaat de Maleisier Sahrom in de achtste finales

Hoogland eenvoudig naar kwartfinales sprint

Jeffrey Hoogland is zonder problemen door naar de kwartfinales op de sprint. Hij verslaat de Maleisiër Awang, die geen schijn van kans heeft tegen de sterke Nederlandse sprinter.

"Het zou een beetje raar staan, maar hij zou twee vingers in zijn neus kunnen doen", aldus commentator Jeroen Koster.

Van Duijn weer tiende

De derde sprong van Celine van Duijn is weer iets beter: voor haar dubbele salto met anderhalve schroef vanuit handstand krijgt ze van de jury twee keer een 6,5 en een keer een 6. Daarmee is ze weer terug op de tiende plaats.

Van Schip begint uitstekend aan omnium

Jan Willem van Schip is heel goed begonnen aan het omnium. Hij komt op de scratch als derde over de streep, waarmee hij 36 punten pakt.

De Brit Matthew Walls wint, de favoriet Benjamin Thomas wordt tweede. Olympisch kampioen Elia Viviani wordt slechts dertiende en heeft met 16 punten al een flinke achterstand.

De finale was wat chaotisch: Van Schip en zijn medevluchters waren voor de eindsprint aangesloten bij het peloton, waarna hij in de sprint twee van zijn medevluchters voor wist te blijven.

Omnium (scratch) - Van Schip ontsnapt

Van Schip is in de aanval: hij is samen met nog vier renners weggereden bij de rest van het veld. Ze hebben een klein gaatje. Nog 10 rondjes te gaan.

Van Schip staat klaar voor omnium

Jan Willem van Schip staat klaar voor het eerste onderdeel van het omnium: de scratch.

Van Schip begint als een van de kanshebbers aan het toernooi, waarop hij de vicewereldkampioen is.

We gaan kijken hoe Van Schip het doet op het eerste onderdeel, waarbij de renners 40 rondjes rijden (10 kilometer). Wie als eerste over de finish komt, krijgt de meeste punten.

Van Duijn na tweede sprong elfde

Celine van Duijn heeft haar tweede sprong achter de rug: een tweeënhalve salto achterwaarts gehoekt. De sprong is iets moeilijker, en de uitvoering is ook iets minder goed dan haar vorige.

Alle finalisten hebben nu twee keer gesprongen. Van Duijn is naar de elfde plaats gezakt.

De medailles zijn ver uit zicht voor de Nederlandse.

Indiase hockeymannen stunten met brons

De hockeyers van India hebben vannacht voor het eerst sinds het goud in 1980 weer een olympische medaille veroverd. India was in de strijd om het brons Duitsland met 5-4 de baas.

Duitsland kwam in het tweede kwart met 3-1 voor, maar in de slotminuten voor de rust kwam India langszij. De achtvoudig olympisch kampioen liep na rust rap uit naar 5-3.

Windfeder bracht Duitsland met een rake strafcorner terug in de race. Diezelfde Windfeder kreeg met nog zes seconden te spelen weer een strafcorner, Duitslands dertiende van de dag. Doelman Sreejesh Parattu Raveendran keerde diens inzet.

Duitsland staat voor het eerst sinds 2000 niet op het olympisch podium.

De Indiase hockeyers vieren feest, de Duitsers balen

Van Duijn begint met 'makkelijkste' sprong

Schoonspringster Celine van Duijn is begonnen aan haar olympische finale op de 10-metertoren.

Haar eerste sprong is haar 'makkelijkste' van de vijf: een tweeënhalve salto binnenwaarts gehoekt. Ze krijgt er gemiddeld een 6 voor van de jury: een voldoende. Daarmee staat ze na de eerste ronde tiende, de plek waarmee ze ook de finale in kwam.

Celine van Duijn

Waterpolovrouwen gaan strijden om vijfde plaats

De Nederlandse waterpolosters hebben op de Olympische Spelen in Tokio van China gewonnen. De ploeg van bondscoach Arno Havenga overklaste China met 12-6 en speelt zaterdag tegen Australië of Canada om de vijfde plaats.

Joanne Koenders keepte in plaats van Debby Willemsz en kweet zich uitstekend van haar taak. Ze kreeg in totaal 24 schoten op zich afgevuurd en Koenders keerde er maar liefst achttien.

Waar de Chinese aanval bepaald niet met scherp schoot, deed die van Oranje dat veelal wel. Meer dan de helft van de schoten leverde een doelpunt op en met vijf treffers was Maartje Keuning de topscorer.

'Mishandeling'

De waterpolosters wilden na hun nederlaag in de kwartfinales het liefst zo snel mogelijk weg uit Japan, in plaats van nog twee 'troostwedstrijden' te moeten spelen. "Ik snap echt niet waarom ze dit doen", zei Maud Megens, een van de boegbeelden van de ploeg. "Dit is een soort van extra mishandeling."

Coach Thiam test positief (en daarna negatief)

De Belgische Nafi Thiam heroverde vandaag de leiding in de zevenkamp ten koste van Anouk Vetter. Maar de dag begon met vervelend nieuws voor de olympisch kampioene van 2016. Haar trainer, Roger Lespagnard, heeft een positieve pcr-test ingeleverd, waardoor hij vanochtend niet in het stadion mocht zijn om zijn pupil te coachen.

Bij de hertest was het resultaat weer negatief, waardoor Lespagnard Thiam in aanloop naar de afsluitende 800 meter wel weer het stadion in mag. Dat schrijft de Belgische krant De Morgen.

Van de onrust was bij Thiam overigens niets te merken. Ze presteerde uitstekend bij het verspringen en speerwerpen, waardoor ze op koers ligt voor haar tweede gouden medaille op de olympische zevenkamp.

Nafissatou Thiam

Goud raakt uit zicht voor Vetter, Oosterwegel kan nog strijden voor brons

Atlete Anouk Vetter begon vannacht als leider in het klassement aan de laatste dag van de zevenkamp.

Het vijfde onderdeel verliep goed voor Vetter: na een puike prestatie bij het verspringen ging ze nog aan de leiding, al werd het het verschil met de Belgische titelverdedigster Nafissatou Thiam wel kleiner: slechts vier punten.

Emma Oosterwegel klom na een uitstekende sprong van 6,28 meter naar de achtste plaats.

Bij het speerwerpen raakte de olympische titel echter uit zicht voor Vetter. Thiam legde de lat hoog met 54,68 meter. Vetter wierp de speer bij haar eerste poging vervolgens naar 51,20 meter en kwam in haar resterende pogingen niet verder.

Daardoor lijkt zilver nog het hoogst haalbare voor de Nederlandse.

Oosterwegel klom na een goede worp (54,60 meter, een persoonlijk record) naar de vierde plaats in het klassement. Ze staat met alleen de 800 meter nog te gaan slechts één punt van nummer drie Kendell Williams, maar moet ook nog rekening houden met de Belgische Noor Vidts.

De ontknoping van de zevenkamp is vanmiddag om 14.20 uur.

Broersen niet meer in actie

Nadine Broersen ging niet meer van start op de tweede dag. Ze had met haar beste onderdelen nog voor de boeg zicht op een plek in de toptien, maar kampt met fysiek ongemak.

Het programma van vandaag

De eerstvolgende Nederlandse die in actie komt is Celine van Duijn. De schoonspringster mag om 08.00 uur van start in haar eerste olympische finale op de 10-metertoren.

Tussen 8.30 en 11.00 uur worden in het Izu Velodrome twee wielertitels verdeeld. In het keirintoernooi maken Laurine van Riessen en Shanne Braspennincx kans op een medaille. Het duo begint in de kwartfinales, de finale is om 10.45 uur.

Bij de mannen komt Jan-Willem van Schip in actie op het omnium. Dat onderdeel bestaat uit vier races, te beginnen met de scratch (8.30 uur), gevolgd door de temporace (9.27 uur), de afvalkoers (10.07 uur) en afsluitend de puntenkoers (10.55 uur).

Ook blikvangers Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland komen weer in actie. Zij starten vanaf 08.48 uur in de achtste finales van de sprint. Vanaf 10.50 uur staan de kwartfinales op het programma. De halve finales en finales zijn morgen.

Rond lunchtijd komt Femke Bol weer in actie in het atletiekstadion. Zij loopt vanaf 12.25 uur met de Nederlandse vrouwen de 4x400 meter estafette. Daarna loopt Liemarvin Bonevacia de finale op de 400 meter.

De zevenkamp voor vrouwen wordt om 14.20 uur afgesloten met de 800 meter.

Schoonspringster Van Duijn om 08.00 uur in finale

Met een tiende plaats in de halve finale van het torenspringen heeft schoonspringster Celine van Duijn zich vannacht geplaatst voor de olympische finale.

De debutante op de Spelen kwam tot een score van 306,45 en behaalde daarmee genoeg punten om bij de beste twaalf te eindigen.

Later vandaag (08.00 uur) staat de finale op het programma, die we natuurlijk ook gaan volgen in dit liveblog.

'Applausje voor Churandy' na foute wissel

Daarna eindigde de estafette (4x100 meter) bij de mannen in een deceptie voor Nederland. Churandy Martina had zo graag nog een keer willen schitteren in een olympische finale. Maar dat was hem bij zijn vijfde Olympische Spelen niet gegund.

Martina wist als slotloper niet op tijd het stokje over te nemen van Chris Garia. En dus strandde de Nederlandse mannenestafette al in de series.

Na de race riep Joris van Gool, startloper van de Nederlandse estafette, zelfs op tot een applaus voor zijn collega en voorbeeld. "Ik was zes toen Churandy op zijn eerste Spelen stond. En hier is hij nog steeds. Hij is een inspiratie voor ons allemaal."

Bekijk hieronder het eerbetoon aan Churandy Martina en de beelden van de race.

Estafettevrouwen met hakken over de sloot naar finale

Na de race van Weertman richtten we onze ogen vannacht op de atletiekbaan in Tokio voor de zevenkamp, maar ook voor de Nederlandse estafettelopers.

De Nederlandse vrouwen wisten op de 4x100 meter net te plaatsen voor de finale. Nadine Visser, Dafne Schippers, Marije van Hunenstijn en Naomi Sedney eindigden slechts als vijfde in hun serie, waar de beste drie zich rechtstreeks plaatsten voor de eindstrijd.

De tijd van 42,81 seconden bleek uiteindelijk de zevende tijd van alle deelnemers, waardoor Nederland zich met de hakken over de sloot plaatste.

"Gelukkig krijgen we nog een kans", klonk het na de moeizame halve finale van de Oranjevrouwen. Bekijk de race en de reacties hieronder.

Weertman hevig teleurgesteld na zevende plaats

Ferry Weertman was vannacht de eerste Nederlander met medaillekansen die in actie kwam.

Maar in het warme water van de Odaiba Marine Park kwam de titelverdediger geen moment in de wedstrijd voor.

Weertman zwom de gehele wedstrijd achter de feiten aan en finishte kansloos als zevende, op 2.57 minuten van de superieure Duitse winnaar Florian Wellbrock.

Bekijk de samenvatting van de race hieronder.

Na zijn race kwam Weertman geëmotioneerd het water uit.

"Ik had vooraf een goed raceplan, maar dat paste niet bij het wedstrijdverloop", verduidelijkte Weertman, die na afloop zijn tranen de vrije loop liet. "Het is heel vervelend wanneer je niet kunt doen waarvoor je zo hard hebt getraind."

Bekijk het gesprek met Weertman hieronder. En lees hier meer.

Goedemorgen

Goedemorgen vanuit Tokio, of zoals de Japanners zeggen: ohayou gozaimasu! Afgelopen nacht is er weer van alles gebeurd bij de Olympische Spelen.

Wat je precies hebt gemist toen je nog lekker onder de wol lag, kun je lezen en zien in onze Wekdienst Tokio.