NOS Sport Sport algemeen Aangepast

Dit was dag 13: zilver en brons op zevenkamp • Braspennincx volgt Ligtlee op

Liveblog gesloten
 • Tot zover, tot morgen!

  We sluiten het olympische blog voor vandaag af met een foto van de winnares van olympisch goud op de keirin (Shanne Braspennincx) en haar vriend Jeffrey Hoogland, die morgen haar voorbeeld hoopt te volgen. Hij is een van de topfavorieten voor de sprinttitel bij de mannen.

  Morgen om 7.00 uur zijn we er weer. Tot dan!

  Shanne Braspennincx en Jeffrey Hoogland ANP
 • Het programma van vrijdag

  Ook morgen worden er weer Nederlandse medailles verwacht.

  's Ochtends vroeg kunnen sprinters Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland eremetaal binnenslepen op de baan. Kirsten Wild en Amy Pieters komen even later in actie op de koppelkoers.

  Op de atletiekbaan is de hoop wederom gevestigd op Sifan Hassan. Zij kan op de 1.500 meter haar tweede gouden medaille van deze Spelen binnenslepen.

  Boksster Nouchka Fontijn is al zeker van een medaille, alleen de kleur moet nog bepaald worden. Hetzelfde geldt voor de hockeysters. Zij strijden tegen Argentinië om het goud.

  1/2 NOS
  2/2 NOS
 • Olympische uitzending begint later

  De komende nacht gaat de NOS later beginnen met de uitzending van de Olympische Spelen op NPO 1, NOS.nl en de NOS-app dan normaal. Door het uitstel van de voetbalfinale tussen de vrouwen van Zweden en Canada beginnen we niet om 03.55 uur maar om 05.55 uur.

  De finale is uitgesteld vanwege de te verwachten hitte in Japan en wordt nu om 14.00 uur Nederlandse tijd gespeeld. Dat is aan het begin van de avond in Japan.

  Vreugde bij de volleybalvrouwen van de Verenigde Staten AFP
 • Oranjekoorts in Tokio

  Officieel staat Nederland na dag 13 van de Olympische Spelen in Tokio op 26 medailles, maar daar komen er nog in elk geval drie bij. De hockeysters staan in de finale en zijn dus al zeker van een medaille (zilver of goud), boksster Nouchka is al verzekerd van minimaal brons en met Hoogland en Lavreysen in de halve finales van het sprinttoernooi op de baan komt ook daar nog minimaal één medaille uit.

  En dat betekent dat de Nederlandse equipe met minimaal vier medailles meer huiswaarts keert dan in 2000, toen in Sydney een recordaantal van 25 medailles werd behaald.

  Vreugde na de zevenkamp ANP
 • Nederland behoudt tiende plaats medailleklassement

  Medailleklassement Tokyo 2020

  Land Goud Zilver Brons Totaal
  1. China 34 24 16 74
  2. Verenigde Staten 29 35 27 91
  3. Japan 22 10 14 46
  4. Australië 17 5 19 41
  5. ROC 16 22 20 58
  6. Groot-Brittannië 16 18 17 51
  7. Duitsland 9 9 16 34
  8. Frankrijk 7 11 9 27
  9. Italië 7 10 18 35
  10. NEDERLAND 7 9 10 26
  Shanne Braspennincx Reuters
 • Rusland en Frankrijk in volleybalfinale

  De Russische volleyballers zijn op de Olympische Spelen voor de achtste keer doorgedrongen tot de finale. De kampioen van 2012 klopte in de halve eindstrijd titelverdediger Brazilië met 18-25, 25-21,26-24,25-23.

  De Russen en de Brazilianen maakten er een prachtige strijd van met veel mooie rally's. Brazilië kwam in de derde set op 20-13, maar Rusland won alsnog de set en had ook in het spannende vierde bedrijf nipt de overhand.

  Rusland treft in de finale Frankrijk, dat nog nooit een olympische medaille won. De Fransen, die alleen op het WK van 2002 op het podium stonden (brons), klopten Argentinië: 25-22,25-19,25-22.

  Vreugde bij de Franse volleyballers Reuters
 • Beachvolleybalfinale reprise van EK-finale

  De Noorse beachvolleyballers Anders Mol en Christian Sorum nemen het zaterdag in de olympische finale in Tokio op tegen de Russen Vjatsjeslav Krasilnikov en Oleg Stojanovskij. De wedstrijd is een herhaling van de finale op het meest recente EK.

  Het als eerste geplaatste Noorse duo schakelde in de achtste finales Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen uit.

  Het Noorse beachvolleybalduo Mol/Sorum Reuters
 • Gedroomde honkbalfinale

  Het honkbalmaffe Japan kan zich op de gedroomde olympische finale tegen de VS verheugen. Nadat het gastland woensdag de finale had bereikt door Zuid-Korea te verslaan, toonde ook de VS zich een maat te groot voor de Koreanen: 7-2.

  De finale tussen Japan en de VS begint zaterdag om 12.00 uur Nederlandse tijd.

  De Amerikaanse honkballers Reuters
 • Frankrijk tegen de VS in basketbalfinale

  De Amerikaanse basketballers bereikten eerder vandaag voor de zeventiende keer de finale van de Olympische Spelen. In de finale treffen zij Frankrijk.

  Bekijk in de videocarrousel de samenvatting van beide halve finales.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  1/2 Amerikaanse basketballers voor zeventiende keer in olympische finale

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  2/2 Frankrijk verslaat Slovenië en gaat voor derde olympische finale tegen de VS
 • Warner pakt goud op tienkamp

  Op de tienkamp was het olympisch goud een prooi van Damian Warner. De Canadees nam op het eerste onderdeel, de 100 meter, de leiding in het klassement en stond die niet meer af.

  Warner evenaarde op twee onderdelen (de 100 meter en het polsstokhoogspringen) zijn persoonlijk record en verbeterde bij het verspringen en op de 110 meter horden het olympische tienkamprecord. Ook zijn totaal van 9.018 punten was een olympisch record. Kevin Mayer werd net als op de vorige Spelen tweede.

  Voor Warner is het de eerste titel op een mondiaal evenement. Hij won in 2016 brons op de Spelen van Rio en greep op WK's tweemaal brons en tweemaal zilver.

  Tienkamper Damian Warner Reuters
 • Handbalfinale tussen Frankrijk en Denemarken

  De olympische handbalfinale bij de mannen gaat, net als in 2016, tussen Denemarken en Frankrijk.

  Voor de Franse handballers is het de vierde keer dat ze de finale van de Olympische Spelen halen. Egypte dwong de kampioen van 2008 en 2012 tot het uiterste, maar boog uiteindelijk met 23-27.

  Denemarken won van Spanje met dezelfde cijfers als Frankrijk van Egypte: 27-23.

  De finale begint zaterdag om 14.00 uur Nederlandse tijd.

  Handballer Mikkel Hansen van Denemarken viert de overwinning op Spanje Reuters
 • Olympische Spelen Van Riessen voorbij

  Voor baanwielrenster Laurine van Riessen zijn de Olympisch Spelen voorbij. Tijdens de kwartfinales van het onderdeel keirin in het Izu Velodrome kwam zij zwaar ten val. Na een eerste korte behandeling langs de baan, werd Van Riessen per brancard afgevoerd naar het ziekenhuis waar verdere onderzoeken volgde.

  Van Riessen heeft meerdere gebroken ribben, een gebroken sleutelbeen en een kneuzing van de long. Ze blijft in het ziekenhuis ter observatie. Vrijdag volgen ter controle verdere onderzoeken. Van Riessen zou in Tokio nog op het onderdeel sprint rijden.

  De Nederlandse raakte in een bocht uit balans, botste tegen de Britse Kart Marchant op en ging hard onderuit.

 • Goud voor Chinese tafeltennissters

  De Chinese tafeltennissters hebben de landenwedstrijd wederom met de olympische titel afgesloten. Het was de vierde keer dat dit onderdeel op het olympische programma stond en de vierde keer dat China won.

  De als eerste geplaatste Chinese vrouwen wonnen al hun wedstrijden. Cheng Meng (27) en Sun Yingsha (20) pakten in Tokio hun tweede plak. Zij veroverden al goud en zilver in het enkelspel. Hun ploeggenoot Wang Manyu (22) won haar eerste medaille.

  Het zilver in de landenwedstrijd ging naar Japan. Dat verdiende eerder zilver in 2012 en brons in 2016. Nummer drie Hongkong ging voor het eerst naar huis met een medaille in de landenwedstrijd.

 • Vetter en Oosterwegel reageren op meerkampmedailles

  De tranen kwamen pas toen ze haar vader (en ook de bondscoach) Ronald op de tribune zag. Meerkampster Anouk Vetter is door diepe dalen gegaan voor ze donderdag in de Japanse avond haar mooiste beloning veiligstelde: zilver op de olympische zevenkamp.

  Ze vierde het grootste succes uit haar loopbaan in Tokio met de jonge Emma Oosterwegel, die de wereld verbaasde door brons mee naar huis te nemen. "Emma is het meest verrast, ik ben het meest opgelucht", jubelde Vetter.

  Lees hier de uitgebreide reactie van de zevenkampsters.

  Emma Oosterwegel en Anouk Vetter Reuters
 • Braspennincx ontvangt gouden medaille

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Braspennincx ontvangt goud in Izu Velodrome