liveblog
NOS WielrennenAangepast

Dit was dag 11: TeamNL negende in medailleklassement na goud baanwielrenners

Op dag 11 van de Olympische Spelen zorgden de teamsprinters voor de zesde Nederlandse gouden medaille. Wat gebeurde er nog meer?

Internationaal:

Uitzendingen vanavond:

  • 20.30 uur, NPO 1, Studio Tokio: Henry Schut ontvangt onder anderen bronzenmedaillewinnares Marit Bouwmeester en Ellen van Langen
  • Luister ook vanaf 20.30 uur naar NPO Radio 1 voor veel meer olympische bespiegelingen in Langs de Lijn En Omstreken.

Blik op morgen: Femke Bol, Sifan Hassan en halve finale hockeysters

Sportklimmer Mawem op verjaardag als eerste naar finale

Bij de mannen is bekend wie er in het sportklimmen doorgaan naar de finale van donderdag. De Fransman Mickaël Mawem, vandaag jarig, is als eerste geëindigd in de kwalificatieronde.

De beste acht, degenen met het minst aantal punten, van de kwalificatie gaan door naar de finales. Punten worden vergeven op basis van eindpositie per onderdeel van het klimmen, die weer vermenigvuldigd worden.

Sportklimmen is een nieuwe sport op de Olympische Spelen, en bestaat uit drie onderdelen: speed, boulderen, en lead.

Het medailleklassement: TeamNL in top tien

Nederland negende, China leidt

Land Goud Zilver Brons Totaal
China 32 21 16 69
VS 24 27 21 72
Japan 19 6 11 36
Australië 14 4 15 33
ROC 13 21 18 52
Gr.-Brittannië 13 17 13 43
Duitsland 8 8 14 30
Frankrijk 6 10 8 24
Nederland 6 7 7 20
Zuid-Korea 6 4 9 19

Duplantis is de beste met de polsstok

Armand Duplantis heeft het goud veroverd bij het polsstokhoogspringen. De 21-jarige Zweed ging als enige over 6,02 meter.

Hij liet de lat nog op wereldrecordhoogte leggen, maar 6,19 meter zat er nog niet in.

Voor Menno Vloon was de finale snel voorbij. De 27-jarige atleet, achtvoudig Nederlands kampioen, haalde nog wel de aanvangshoogte (5,55 meter),maar faalde daarna drie keer op 5,70 meter.

Springruiters Van der Vleuten en Houtzager naar finale

Maikel van der Vleuten en Marc Houtzager hebben zich geplaatst voor de finale van het individuele toernooi van de springruiters.

Na Houtzager ging ook Van der Vleuten foutloos rond, waardoor voor beiden een plek bij de beste dertig springruiters zeker was.

Willem Greve liep eerder op de dag tegen vier strafpunten aan en kwam tekort voor de eindstrijd, die morgen om 12.00 uur begint.

Voetbalfinale bij de mannen: Spanje vs. Brazilië

De finale van het voetbaltoernooi bij de mannen is een fraai affiche. Spanje, met sterren als Pedri, Asensio en Oyarzabal, neemt het op tegen het Brazilië van Ajacied Antony, Dani Alves en Richarlison.

Spanje was in de halve eindstrijd met 1-0 te sterk voor gastland Japan. De enige treffer, van Marco Asensio, viel in de verlenging.

Brazilië plaatste zich eerder vandaag voor de finale door Mexico na strafschoppen te verslaan. In de reguliere speeltijd en verlenging was niet gescoord.

Finaleplaats lijkt binnen voor springruiter Houtzager

Marc Houtzager kwam als tweede Nederlander in actie bij de kwalificatie voor het individuele toernooi van de springruiters. En dat ging beter dan bij Willem Greve. Houtzager bleef foutloos op zijn 13-jarige merrie Dante en reed ook binnen de toegestane tijd.

Het is nog niet zeker, maar een finaleplaats lijkt binnen voor Houtzager. Voor Willem Greve, die vier strafpunten opliep, ziet het er somber uit. Namens Nederland komt straks alleen nog Maikel van der Vleuten in actie.

Springruiter Greve komt waarschijnlijk tekort voor finale

Bij de kwalificatie voor de individuele finale van de springruiters is de eerste Nederlander in actie gekomen. Willem Greve ging lange tijd goed op zijn 14-jarige merrie Zypria S, maar vlak voor de finish ging het mis bij een oxer.

Het leverde Greve vier strafpunten op en een voorlopige 25ste plaats. Waarschijnlijk is dat niet genoeg voor een plek in de finale van morgen. De beste 30 springruiters gaan door en er gaan er nog een kleine 20 van start.

Namens Nederland komen straks nog Maikel van der Vleuten en Marc Houtzager in actie.

Elaine Thompson-Herah prolongeert titel op 200 meter sprint

Elaine Thompson-Herah heeft op superieure wijze de 200 meter sprint gewonnen. De Jamaicaanse, die bekendstaat als de Sprint Queen, klokte 21,53 seconden.

Het zilver was voor de Namibische Christine Mboma, Gabrielle Thomas won namens de Verenigde Staten brons.

Thompson-Herah was ook al de sterkste op de 100 meter. Ook in Rio de Janeiro won ze de sprintdubbel.

Biles trots op brons: 'Had een medaille niet meer verwacht'

Veelbesproken Biles trots op brons: 'Had een medaille niet meer verwacht'

Hockeyfinale gaat tussen Australië en België

De finale van het mannenhockeytoernooi gaat tussen Australië en België.

De Australiërs, die een ronde eerder Nederland hadden uitgeschakeld, waren in hun halve eindstrijd met 3-1 te sterk voor Duitsland.

Regerend wereldkampioen België had eerder vandaag weinig moeite met India, 5-2.

Sprinter Burnet laatste in halve finale: 'Lichaam zegt 'nee' vanavond'

De halve finales vormen het eindpunt voor Taymir Burnet. De 28-jarige sprinter eindigde met een tijd van 20,90 als achtste en laatste in zijn serie, winnaar Andre De Grasse klokte 19,73.

"Mijn lichaam voelde anders dan vanochtend", aldus Burnet. "Ik weet niet waarom, maar ik kreeg een beetje kramp in mijn benen. Mijn plan was om harder te lopen dan vanochtend, maar mijn lichaam zegt 'nee' vanavond."

Waterpoloster ziet troostwedstrijden als 'extra mishandeling'

De waterpolosters willen na hun nederlaag in de kwartfinales het liefst zo snel mogelijk weg uit Japan, maar moeten nog twee wedstrijden spelen om de plaatsen vijf tot en met acht, de zogeheten troostwedstrijden.

"Ik snap echt niet waarom ze dit doen", zegt Maud Megens, een van de boegbeelden van de ploeg. "Dit is een soort van extra mishandeling. Maar goed, we moeten de eer aan onszelf houden en laten zien dat we in ieder geval goed genoeg zijn voor de top 5."

'Dan wil je weg'

De waterpolosters verloren in de kwartfinales met 14-11 van Hongarije. Donderdag wacht China, bij winst speelt Oranje twee dagen later de wedstrijd om plek vijf, bij verlies om plek zeven.

"Andere ploegen die eruit vliegen, zien we naar huis gaan", aldus bondscoach Arno Havenga. "Het klinkt heel lullig, maar voor ons eindigt hier gewoon een bepaald doel. We wilden een olympische medaille, dat verdient deze ploeg ook. Dat lukt niet en dan is het ook klaar, dan wil je weg."

Synchroonzwemzusjes bereiken olympische finale

Noortje en Bregje de Brouwer (rechts)

De Nederlandse synchroonzwemzussen Noortje en Bregje de Brouwer hebben de olympische finale bereikt. Hun totaalscore van 175,4279 was goed voor een negende plaats, de beste twaalf duetten gaan door naar de finale.

Noortje en Bregje de Brouwer gingen vandaag als tweede van start in de technische oefening bij de duetten en noteerden een score van 87.2612. In totaal doen er 22 duo's mee bij de duetten in Tokio.

Gisteren hadden de zusjes De Brouwer de tiende score in de vrije oefening. De punten van die beide optredens worden opgeteld.

In de finale, die woensdag om 12.30 uur plaatsvindt, wordt alleen de vrije oefening gezwommen.

Eerste finaleplaats sinds 2008

Het is voor de vierde keer en de eerste keer sinds Peking 2008 dat Nederland bij de duetten een olympische finale haalt. Bij de voorgaande drie finales haalde Oranje nooit een medaille.

Het synchroonzwemmen maakt sinds de Spelen van 1984 in Los Angeles deel uit van het olympisch programma.

Even iets vrolijks? Bekijk hier het interview met de gouden baanrenners

Lavreysen: 'We waren de favoriet, maar dan moet het wel gebeuren'

Deurloo na val toch tevreden 'als mens'

Bart Deurloo keek zojuist na een rekstokfinale vol vallende turners terug op zijn optreden in Tokio.

Deurloo, die bij de WK van 2017 brons pakte, was namelijk lang niet de enige die in de rekstokfinale ten val kwam. Ook de Kazak Milan Karini, de Japanner Takeru Kitazono en de Australiër Tyson Bull verloren hun grip op de rekstok.

Dat leek gunstig voor de Nederlander, die als laatste in actie kwam, maar hij kon niet profiteren en viel ook.

"Ik gaf iets te veel power op een element waarop ik nauwelijks val", treurde Deurloo, die desondanks met positief gevoel terugkeek op zijn olympisch traject. "Het was een zwaar jaar, maar als mens ben ik tevreden hoe alles is gelopen."

Bekijk het interview met Deurloo hieronder.

Waterpolosters na uitschakeling: 'Misten lef en overtuiging'

De Nederlandse waterpolosters zagen vanmiddag hun gouden droom uiteenspatten in de kwartfinale tegen Hongarije. Na afloop stonden de speelsters en bondscoach teleurgesteld bij de NOS-microfoon. "We misten lef en overtuiging", zo klonk het oordeel van bondscoach Arno Havenga.

Bekijk hieronder de interviews met Dagmar Genee, Maud Megens en bondscoach Havenga.

Vloon klaar in finale polsstokhoogspringen

Ook Menno Vloon is klaar in Tokio. Hij komt in de finale van het polsstokhoogspringen ook bij zijn derde poging niet over 5,70 meter.

Vloon had zich veel voorgesteld van zijn olympisch optreden. De 27-jarige Zaandammer ging dit jaar indoor over een hoogte van 5,96 meter en meldde zich daarmee bij de wereldtop. Buiten staat zijn Nederlands record op 5,85 meter. Daar kwam de pupil van Christian Tamminga in Tokio niet bij in de buurt.

De finale van het polsstokhoogspringen gaat nu verder zonder de Nederlander.

Foppen stapt uit

Mike Foppen stapt na tien minuten uit de wedstrijd op de 5.000 meter. Het lijkt erop dat hij last heeft van kramp. Hij dribbelt nog een beetje uit.

Synchroonzwemsters De Brouwer moeten afwachten na oefening

De Nederlandse synchroonzwemsters moeten afwachten of hun score in de technische oefening bij de duetten genoeg is voor een finaleplaats. Noortje en Bregje de Brouwer gingen al als tweede van start en noteerden een score van 87.2612. In totaal doen er 22 duo's mee bij de duetten in Tokio.

Gisteren scoorden de zusjes De Brouwer de tiende score in de vrije oefening. De punten van die beide optredens worden opgeteld. De beste twaalf duetten gaan door naar de finale. In de finale, die op woensdag plaatsvindt, wordt alleen de vrije oefening gezwommen.

Zusjes De Brouwer

Brazilaanse voetballers naar finale

Brazilië, de olympisch kampioen van 2016, heeft zich ook op de Spelen in Tokio geplaatst voor de finale van het voetbaltoernooi. In de halve finale versloegen de Brazilianen de olympisch kampioen van 2012, Mexico, na strafschoppen. Na 120 minuten stond het 0-0.

Later vandaag (13.00 uur) wordt de andere halve finale gespeeld tussen gastland Japan en Spanje.

Dolle vreugde bij de Brazilianen na de beslissende strafschop van Reinier

Foppen loopt 5.000 meter

Mike Foppen staat klaar voor de eerste ronde van de 5.000 meter. De Nederlandse atleet, die na een positieve coronatest toch naar Tokio mocht reizen, moet bij de beste vijf finishen in zijn serie. Ook als hij bij de vijf snelste verliezers zit mag hij door naar de finale.

Deurloo zevende in rekstokfinale

Deurloo maakt zijn oefening af en wordt beloond met een score van 12.266. Daarmee wordt hij zevende in de rekstokfinale.

Het goud gaat naar de Japanner Hashimoto, de Kroaat Srbic grijpt zilver en de Rus Nagorny moet genoegen nemen met brons.

Daiki Hashimoto

Deurloo grijpt mis

Oh! Bart Deurloo valt van de rekstok bij zijn tweede vluchtelement. Hij kan een medaille nu wel vergeten, maar gaat natuurlijk wel verder.

Hashimoto voorlopig beste score op rekstok

De Japanner Hashimoto maakt indruk met zijn oefening in de rekstokfinale. De pas 19-jarige olympisch kampioen op de meerkamp, die met de beste score naar de rekstokfinale ging, noteert een score van 15.066.

De Kroaat Tin Srbic staat tweede (14.900).

Bart Deurloo staat nu klaar voor zijn oefening.

Rekstokfinale nadert ontknoping

In de turnhal is de vijfde van acht turners in de rekstokfinale bezig aan zijn oefening: de Kroaat Tin Srbic.

Hierna komt de Japanner Hashimoto in actie en dan is Bart Deurloo als laatste aan de beurt.

De Rus Nikita Nagorny gaat aan de leiding met een score van 14.533.

Waterpolosters stranden in kwartfinales

De gouden droom is voorbij voor de Nederlandse waterpolosters: de Hongaarse vrouwen maken er in de slotminuut nog 13-11 en daarna ook 14-11 van.

Oranje komt niet meer tot scoren. De ploeg van Arno Havenga strandt in de kwartfinales.

Teleurstelling bij de Nederlandse waterpolosters in Tokio

Blessure Hongaarse keepster

Een schot van Simone van de Kraats wordt gered door de Hongaarse keeper, die geblesseerd raakt bij haar actie op het vlammende schot van de Nederlandse topscorer. Nog een minuut te gaan.

Tussenstand Nederland-Hongarije 11-12 (kwartfinale waterpolo)

Waterpolo: verschil weer 1 doelpunt

Dagmar Genee maakt er 12-11 van. Nog twee minuten op de klok.

Tussenstand Nederland-Hongarije 11-12 (kwartfinale waterpolo)

Hongarije scoort nog een keer: 10-12

En nu scoort Hongarije nog een keer: 10-12. Daarna krijgt Oranje een kans, maar Joustra heeft geen controle over de bal. Nog drie minuten te spelen.

Tussenstand Nederland-Hongarije 10-12 (kwartfinale waterpolo)

Hongarije scoort: 10-11

Met nog vier minuten te spelen komt Oranje weer op achterstand: 10-11.

Tussenstand Nederland-Hongarije 10-11 (kwartfinale waterpolo)

10-10!

Simone van de Kraats maakt er 10-10 van! Nog zes minuten te spelen in de kwartfinale.

Tussenstand Nederland-Hongarije 10-10 (kwartfinale waterpolo)

Van de Kraats brengt waterpolosters weer dichterbij

Oranje komt weer dichterbij. Simone van de Kraats maakt er vlak voor het einde van het derde kwart 10-9 van.

Tussenstand Nederland-Hongarije 9-10 (kwartfinale waterpolo)

Megens maakt er 10-8 van

Maud Megens maakt haar tweede doelpunt uit een penalty: Nederland verkleint het gat met Hongarije naar twee. Het staat 10-8 met nog een minuut te spelen in het derde kwart.

Tussenstand Nederland-Hongarije 8-10 (kwartfinale waterpolo)

Hongarije breidt voorsprong uit (10-7)

Oei, in de kwartfinale van het waterpolotoernooi breidt Hongarije de voorsprong in het derde kwart uit naar 10-7.

Tussenstand Nederland-Hongarije 7-10 (kwartfinale waterpolo)

Tweede helft waterpolo begonnen

De tweede helft is begonnen bij het waterpolo. Halverwege het derde kwart is er nog niet gescoord; het staat 7-8 voor Hongarije.

Tussenstand Nederland-Hongarije 7-8 (kwartfinale waterpolo)

Bart Deurloo zit klaar

Bart Deurloo zit klaar voor zijn finale op het hoogrek. Hij is als laatste aan de beurt in de finale, dus het duurt nog even voordat hij aan de beurt is.

Epke Zonderland, winnaar van olympisch goud in Londen, is de analist in de studio. Kijk hier live mee.

Rust bij waterpolo: Oranje staat 7-8 achter

De eerste helft zit erop bij het waterpolo. Het gaat gelijk op tot nu toe: Nederland kwam drie keer op gelijke hoogte met de Hongaarse vrouwen dankzij twee treffers van Nomi Stomphorst en eentje van Maud Megens. In de slotfase maakte Hongarije er toch nog 7-8 van. Kortom: het kan nog alle kanten op in de tweede helft.

Tussenstand Nederland-Hongarije 7-8 (kwartfinale waterpolo)

Tweede kwart waterpolo: Nederland nog op achterstand

Simone van de Kraats zet Nederland in het tweede kwart weer naast Hongarije via een penalty, maar de Hongaarse vrouwen komen snel daarna weer op voorsprong.

Nederland heeft het wel lastig met het fysieke spel van Hongarije, een lastige tegenstander: de laatste vijf jaar eindigden de Hongaarse vrouwen altijd in de topvijf op een groot toernooi.

Tussenstand Nederland-Hongarije 4-5 (kwartfinale waterpolo)

Biles pakt het brons, goud voor Chinese Chenchen

Turnster Guan Chenchen volgt Sanne Wevers op als olympische kampioene op het onderdeel balk.

De 16-jarige Chinese pakte in het Ariake Gymnastics Centre van Tokio het goud voor landgenote Tang Xijing en de Amerikaanse Simone Biles, die haar mentale problemen overwon met een bronzen oefening.

Waterpolovrouwen op achterstand na eerste kwart: 3-4

De Nederlandse waterpolovrouwen sluiten het eerste kwart af met een achterstand.

Simone van de Kraats maakte de 2-1 en de 3-2, maar in de slotfase wisten de Hongaarse vrouwen twee keer door de Nederlandse verdediging te dringen.

Tussenstand Nederland-Hongarije 3-4 (kwartfinale waterpolo)

Waterpolosters halverwege eerste kwart op 1-1

Halverwege het eerste kwart staat het nog 1-1 in de kwartfinale tussen Nederland en Hongarije. Joustra maakt de treffer voor Nederland, maar snel daarna komen de Hongaarse vrouwen op gelijke hoogte.

Tussenstand Nederland-Hongarije 1-1 (kwartfinale waterpolo)

Waterpolosters in het water

De Nederlandse waterpolovrouwen beginnen om 11.20 uur aan hun kwartfinale tegen Hongarije. Op het spel staat een plek in de halve finales.

Biles voorlopig tweede

Simone Biles noteert met haar balkoefening een score van 14.000. Dat is in ieder geval niet genoeg voor de olympische titel, want de Chinese Xijing Tang gaat aan de leiding met 14.233.

Er moeten nog vijf turnsters in actie komen.

Na haar oefening regeerde Biles wel heel blij en opgelucht. Er steeg ook een luid gejuich op in de hal. Iedereen lijkt mee te leven met de viervoudig olympisch kampioene.

Eerste reactie Van den Berg: 'Potverdorie'

Eerste reactie Van den Berg: 'Potverdorie, dit is zo mooi'

Biles in actie op balk

Daar is ze: Simone Biles. De Amerikaanse turnster komt nu in actie in de balkfinale nadat ze zich voor drie turnfinales had afgemeld met mentale problemen.

Een goed stel, hoor

Roy van den Berg, Jeffrey Hoogland, Harrie Lavreysen en Matthijs Buchli zijn olympisch kampioen

'Niet normaal man, zo mooi'

Na hun gouden race verschijnen de Nederlandse teamsprinters helemaal kapot voor de microfoon van Han Kock. "Potverdorie wat ben ik trots op iedereen. Ons team, onze staf. Niet normaal man, zo mooi", reageert starter Roy van den Berg.

TEAMSPRINTERS PAKKEN GOUD!

Ze doen het! Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland verslaan de Britten in de finale op de teamsprint en grijpen het goud.

Ze waren als oppermachtige wereldkampioenen de grote favoriet voor de titel en ze maken het helemaal waar.

Met de spanning om te snijden, liep het mis bij de Britten. Routinier Kenny moest een gaatje laten met zijn teamgenoten en Nederland snelde met overmacht naar 41,369. De Britten noteerden 44,589.

Ook Matthijs Büchli krijgt straks het goud omgehangen. Hij kwam in de kwalificatie in actie.

Brons voor Frankrijk

Frankrijk verslaat Australië en grijpt het brons. Nu gaan de Nederlandse en Britse teamsprinters naar de start voor de finale om het goud.

Finale iets later

De Russen starten voor de tweede keer vals in de strijd om plaats 5 en 6. Daardoor worden de Duitsers vijfde. Het betekent ook dat de finale van de Nederlandse mannen een paar minuten later wordt verreden.

Teamsprinters rijden rondjes op middenterrein

Lavreysen, Van den Berg en Hoogland rijden weer rondjes over het middenterrein. Ze gaan bijna van start in de finale om het goud tegen Groot-Brittannië. De strijd om de plaatsen 5 en 6, tussen Duitsland en Rusland, staat op punt van beginnen.

Derde wereldrecord voor Duitse vrouwen

De Duitse vrouwen winnen de titanenstrijd op de ploegenachtervolging bij het baanwielrennen. Het viertal rijdt in de finale tegen Groot-Brittannië voor de derde keer dit toernooi een wereldrecord: 4.04,242. Daarmee snoepen ze zo'n 2 seconden van hun oude recordtijd af.

Het zilver gaat naar de Britse vrouwen, die in de finale bijna zes seconden langzamer zijn dan de oppermachtige Duitse vrouwen. Amerika grijpt het brons.

Deense ploegenachtervolging (m) naar finale na val

De Deense renners uit de ploegenachtervolging zijn ondanks de valpartij door naar de finale om het goud. Dat heeft de jury besloten. Een Deense renner Frederik Madsen kwam in de vorige ronde hard ten val omdat hij op zijn geloste Britse tegenstander reed.

In de finale nemen de Denen het op tegen Italië, dat in de vorige ronde het wereldrecord van de Denen uit de boeken reed.

11.37 uur: turnfinale rekstok met Deurloo

Er wordt ook geturnd vanochtend en er staan genoeg interessante finales op het programma. Op dit moment is de brugfinale voor mannen bezig. Om 10.48 uur begint de balkfinale voor vrouwen, met Simone Biles. De individuele meerkamp, sprong en brug had ze al laten schieten, nadat ze ook uit de teamfinale was gestapt vanwege mentale problemen.

Daarna komt de enige Nederlander van vandaag in actie: Bart Deurloo turnt vanaf 11.37 uur de finale op rekstok.

In de video hieronder kijkt Deurloo vooruit naar zijn finale.

Nederlandse teamsprinters gaan strijden om goud tegen Britten

Zo! Van den Berg, Lavreysen en Hoogland laten zien wie de favoriet is voor de finale van de teamsprint.

Het Nederlandse drietal rijdt in de eerste ronde naar 41,431 (olympisch record). Daarmee zijn ze viertiende sneller dan de Britten, die de tweede tijd noteren.

De finale gaat daardoor straks tussen Nederland en Groot-Brittannië. De strijd om het goud staat gepland om 10.44 uur.

Britten razendsnel, nu Nederland

De Britten zijn ook sneller dan Nederland in de kwalificatie. Owens, Carlin en Kenny rijden naar 41,829. "Dit is een waarschuwing", aldus commentator Jeroen Koster.

Nu komen Van den Berg, Lavreysen en Hoogland in de baan.

Australië sneller dan Nederland

In de tweede heat is Australië sneller dan de Nederlandse ploeg in de kwalificatie: 42,103. Ze verslaan daarmee de Russen.

Nu komen de Britten in de baan tegen Duitsland, daarna is Nederland aan de beurt.

Frankrijk trapt af met 42,294

De eerste heat in de eerste ronde van de teamsprint gaat tussen Nieuw-Zeeland en Frankrijk. De rit wordt gewonnen door Fransen in 42,294.

Nederland zit in de vierde en laatste heat en rijdt tegen Polen.

Wereldrecord en lelijke val op ploegenachtervolging

Weer een wereldrecord op de wielerbaan in Izu! De Italianen, met wereldkampioen tijdrijden Filippo Ganna als motor, rijden in de eerste ronde van de ploegenachtervolging naar 3.42,307. Dat is twee seconden onder het oude wereldrecord van Denemarken, vorig jaar gereden bij de WK in Berlijn.

In de laatste race ging het vervolgens helemaal mis in de rit tussen Denemarken en Groot-Brittannië. De Deen Frederik Madsen botste in de laatste kilometer vol tegen de geloste Brit Charlie Tanfield op, waarna ze met z'n tweeën onderuit gingen. De jury gaat kijken wat er met deze rit gebeurt.

Nu zijn eerst de teamsprinters weer aan de beurt.

09.50 uur: eerste ronde teamsprinters tegen Polen

In de eerste ronde (vanaf 09.50 uur) komen Van den Berg, Lavreysen en Hoogland in actie tegen Polen, dat als laatste eindigde in de kwalificatie. Büchli blijft dan 'op de bank'.

In deze ronde kunnen de Nederlanders zich plaatsen voor de strijd om het goud, maar dan moeten ze wel de eerste of tweede tijd van het veld rijden.

Britten een tiende langzamer dan Nederland

De Britten Ryan Owens, Jack Carlin en Jason Kenny komen dankzij een snelle start dicht in de buurt van de Nederlandse teamsprinters.

Het Britse drietal is in de kwalificatie met 42,231 slechts een tiende (0,097 om precies te zijn) van een seconde langzamer dan Van den Berg, Lavreysen en Büchli. Dat wordt spannend in het vervolg van het toernooi... De Australiërs rijden de derde tijd (42,371).

De Britten zijn de regerend olympisch kampioen op de teamsprint, maar alleen Kenny (zesvoudig olympisch kampioen!) was er vijf jaar geleden ook bij.

Uitslag kwalificatie

Snelste tijd Nederlandse teamsprinters, tot nu toe

Van den Berg, Lavreysen en Büchli klokken 42,134. Dat is tot nu toe de snelste tijd en een olympisch record. Maar we hebben de Nederlandse mannen wel eens sneller gezien, bijvoorbeeld toen ze vorig jaar een wereldrecord reden bij de WK in Berlijn (41,225).

Het is afwachten wat de tijd waard is. De Fransen, Nieuw-Zeelanders en Britten komen zo nog in de baan.

Overigens gaan alle acht deelnemende landen door naar de eerste ronde. Deze kwalificatie is alleen bedoeld om de tegenstanders te bepalen voor de eerste ronde.

De Nederlandse teamsprinters tijdens de kwalificatie

Klaar voor de start

Daar zijn Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Matthijs Büchli. Wat kunnen ze in de kwalificatie?

Nederland bijna aan de beurt

De Australiërs zijn nu in de baan, hierna volgt Nederland. Het Russische drietal heeft tot nu toe de snelste tijd: 43,097.

Teamsprint begonnen, Nederland als vijfde

De kwalificatie op de teamsprint voor mannen is begonnen! Polen is als eerste aan de beurt, Nederland start als vijfde.

Wereldrecord! (2x)

Het regent wereldrecords op de wielerbaan in Izu. Gisteren zetten de Duitse vrouwen het wereldrecord in de kwalificatie van de ploegenachtervolging op 4.07,307. In de eerste ronde verbrak Groot-Brittannië het record zojuist met 4.06,748. Maar in de rit daarna waren de Britse vrouwen het alweer kwijt aan Duitsland, die in de eerste ronde naar 4.06,159 reden.

Vanaf 10.05 uur gaan de Duitse en Britse vrouwen strijden om het goud op de ploegenachtervolging.

Rondjes op middenterrein

De baanrenners rijden rondjes op het middenterrein. Om 08.58 begint de kwalificatie van de teamsprint met Van den Berg, Lavreysen en Buchli.

In de studio kijkt Elis Ligtlee, olympisch kampioene op de keirin in 2016, vooruit.

Basketballers VS naar halve finales

De Amerikaanse basketballers hebben in Tokio hun zo goed als traditionele overwinning geboekt op Spanje en staan daardoor in de halve finales. In de Saitama Super Arena werd het 95-81 voor de Amerikanen. Het was de zesde zege op de Spanjaarden op de laatste vijf Olympische Spelen.

In de halve finales treffen de Amerikanen Argentinië of Australië.

Voor de Spaanse veteraan Pau Gasol betekende de nederlaag waarschijnlijk zijn laatste optreden in het Spaanse shirt. De kans is groot dat de 41-jarige center na het toernooi een punt zet achter zijn loopbaan.

Pau Gasol (l) probeert Jrue Holiday van het scoren af te houden

Georgische kogelstoter test positief op doping

Kogelstoter Benik Abramjan is bij een dopingcontrole buiten de wedstrijden om positief getest en is voorlopig van deelname aan de Spelen uitgesloten.

De 36-jarige Georgiër testte op 31 juli positief op verboden steroïden. Als het testen van de B-staal ook een positief resultaat oplevert, zal Abramjan worden geschorst.

Zijn zaak is het tweede dopinggeval bij deze Olympische Spelen. Eerder werd de Nigeriaanse atlete Blessing Okagbare geschorst na een positieve test op verboden groeihormonen.

De kwalificatie van het kogelstoten staat vanmiddag om 12.15 op het programma in Tokio.

Teamsprinters warmen zich op

In het Izu Velodrome zijn de Nederlandse baanrenners bezig aan hun warming-up. Het baanprogramma begint om 08.30 uur met de eerste ronde van de ploegenachtervolging voor vrouwen, waar Nederland niet aan meedoet.

Om 08.58 beginnen de kwalificaties van de teamsprint voor mannen, met wereldkampioenen Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Matthijs Büchli.

Jeffrey Hoogland

Heiner vierde na spannende medalrace

Nicholas Heiner heeft zich in de allerlaatste race in de Finn-klasse van zijn beste kant laten zien. De zoon van Roy Heiner, winnaar van het brons in Atlanta (1996), eindigde in de medalrace als tweede. Daardoor eindigde Heiner als vierde in het eindklassement. Heel even ging Heiner aan de leiding en had hij uitzicht op het brons. Maar de Spanjaard Joan Cardona Méndez maakte zijn achterstand in de slotfase nog goed en Heiner werd nog voorbij gevaren in de strijd om de winst. De Nederlandse Finn-zeiler kwam 5 punten tekort voor het brons.

De medalrace werd gewonnen door de Hongaar Zsombor Berecz, die zelfs nog even mocht dromen van het goud. De Britse leider Giles begon met een forse voorsprong aan de afsluitende race, maar ging bij de start al in de fout. Giles startte te vroeg, moest gedwongen achterin het veld starten en begon aan een inhaalrace. Uiteindelijk hield hij net genoeg over om zich tot laatste olympisch kampioen in de Finn-klasse te laten kronen. De klasse wordt na de Spelen in Tokio opgedoekt.

Büchli draait warm voor kwalificatie teamsprint

De opstelling voor de teamsprint is al bekend. Nederland begint om 8.58 uur in de kwalificatierace met starter Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Matthijs Büchli.

Vervolgens wordt Büchli in de eerste ronde vervangen door Jeffrey Hoogland, die normaal gesproken ook de finale voor zijn rekening zal nemen. Op deze manier hopen de Nederlanders een voordeel te hebben ten opzichte andere landen, die drie renners tot hun beschikking hebben.

Aftellen naar 'zekere gouden medaille'

We zijn aan het aftellen naar een 'zekere gouden medaille' op de wielerbaan in Izu. Om 08.58 uur rijden de Nederlandse baansprinters de kwalificatie van de teamsprint, het onderdeel waarop Oranje de gedoodverfde favoriet is. De finale staat iets na 10.44 uur op het programma.

"Dit is de enige gouden medaille die je kan verliezen, zo kun je dat stellen. Als ze doen wat ze altijd doen, dan kan er niets gebeuren", zo klinken de geruststellende woorden van commentator Jeroen Koster.

Ook bondscoach Hugo Haak is vol vertrouwen. "Ze staan hier beter dan ooit", zei Haak gisteren.

Bondscoach Haak over teamsprinters: 'Ze staan hier beter dan ooit'

Heiner kan nog stijgen in medalrace, maar dat wordt wel lastig

Nicholas Heiner begint om 7.30 uur als de nummer vijf van het klassement aan de afsluitende medalrace in de Finn-klasse. Theoretisch zou hij nog een medaille kunnen pakken, maar die kans is heel erg klein.

Heiner heeft een achterstand van dertien punten op de nummer drie in het klassement, de Spanjaard Joan Cardona Méndez. De punten in de medalrace tellen dubbel, dus Heiner moet de Spanjaard minstens zeven plekken voorblijven in de laatste wedstrijd.

En dan moet hij ook nog de nummer vier in het klassement, Josh Junior (Nieuw-Zeeland), drie plaatsen achter zich houden. De Brit Giles Scott gaat fier aan de leiding.

Nicholas Heiner

Zeilers Van Vugt en Lambriex zesde, verrassend goud voor Britten

Zeilers Pim van Vugt en Bart van Vugt hebben hun eerste Olympische Spelen afgesloten met een zesde plaats en een olympisch diploma in de 49er-klasse. De debutanten eindigden in de baai van Enoshima ook als zesde in de afsluitende medalrace, waardoor ze nog een plekje stegen in het klassement. Het Nederlandse duo begon als de nummer zeven aan de race.

De strijd om het goud eindigde na een zenuwslopende ontknoping in een triomf voor de Britse zeilers Dylan Fletcher en Stuart Bithell. Zij moesten in de medalrace twee plekken voor de Nieuw-Zeelandse titelverdedigers Peter Burling en Blair Tuke eindigen.

Na een lang gevecht met de Duitsers Erik Heil en Thomas Plössel kwam het voor de Britten aan op de laatste meters en daarin wisten ze de punt van de boot net iets eerder over de streep te krijgen. Burling en Turke moesten genoegen nemen met het zilver. Het brons ging naar Heil en Plössel.

Kijk de zenuwslopende ontknoping in de 49er-klasse hieronder terug:

Beter dan Rio vandaag?

Met het brons van de zeilsters Annemiek Bekkering en Annette Duetz in de 49erFX heeft de Nederlandse sportploeg in Tokio nu de totale oogst van vijf jaar geleden in Rio de Janeiro geëvenaard.

Op de Spelen van 2016 pakte de Nederlandse equipe negentien medailles. De teller staat nu ook op negentien en daar komt sowieso een medaille bij van boksster Nouchka Fontijn, die al zeker is van brons in de klasse tot 75 kilogram.

Vanaf 08.58 uur komen de baanwielrenners in actie op de teamsprint, dus de kans is aanzienlijk dat de score van Rio er vandaag al aan gaat.

In Rio pakte Nederland acht gouden, zeven zilveren en vier bronzen medailles. In Tokio bestaat de oogst op dag 11 van de Spelen uit vijf keer goud, zeven keer zilver en zeven keer brons.

Teleurstelling bij bronzen zeilsters Bekkering en Duetz

Voor Annemiek Bekkering en Annette Duetz voelt de bronzen medaille die ze vanochtend veroverden in de medalrace nu nog als een troostprijs. Het Nederlandse duo ging als leider de afsluitende medalrace in, maar na een teleurstellende wedstrijd moesten ze genoegen nemen met de derde plaats. "Er had meer in gezeten, dus het is nog even balen. We gaan het echt wel vieren, maar het is nu een beetje zwaar", aldus de teleurgestelde en geëmotioneerde zeilsters.

Bekijk het interview met Bekkering en Duetz hieronder.

Brons troostprijs voor Bekkering/Duetz: 'Had meer ingezeten, dus nu is het even balen'

Belgische hockeyers naar finale

De Belgische hockeyers hebben zich voor de tweede Olympische Spelen op rij geplaatst voor de finale. De nummer twee van Rio de Janeiro won in Tokio in de halve finales met 4-2 van India.

De andere halve finale gaat later vandaag (12.00 uur) tussen Duitsland en Australië. Nederland ging in de kwartfinales onderuit tegen de Australiërs.

John-John Dohmen en Cedric Charlier vieren het bereiken van de finale

Hassan straalt met gouden plak

Sifan Hassan vierde haar gouden medaille gisteren al op prachtige wijze op de atletiekbaan, maar nu heeft ze haar plak ook echt binnen.

Al vroeg klonk het Wilhelmus voor de Nederlandse atlete, die maandag op imponerende wijze naar de olympische titel op de 5.000 meter liep.

"Dit is echt gaaf. Ik heb in Doha twee gouden medailles gewonnen (bij de WK, red.), maar dit is anders. Niks is beter dan dit."

Wilhelmus klinkt voor gouden Hassan: 'Niks is beter dan dit'

Kijktip: sensationeel wereldrecord op 400 meter horden

"Hoe kan dit! Hoe kan dit!", riep atletiekcommentator Leon Haan vannacht na de olympische finale van de 400 meter horden, waarin Karsten Warholm zijn eigen wereldrecord verpulverde.

De 25-jarige Noor ging halverwege de race soeverein aan kop, voelde Rai Benjamin op het laatste rechte stuk naderen, waarna hij opgejaagd door de Amerikaan voor het eerst onder de 46 seconden dook: 45,94.

Kortom: de race is de moeite waard om terug te kijken:

Dit staat er nog op het programma

Nicholas Heiner begint om 07.30 uur aan zijn medalrace in de Finn-klasse als de nummer vijf in het klassement.

Om 8.30 uur begint het baanwielrennen en om 8.58 uur is het aan te raden om voor een scherm plaats te nemen, want dan komen de Nederlandse baanwielrenners in actie op de teamsprint. Op dat onderdeel zijn Roy van den Berg, Matthijs Büchli, Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen de grote favorieten voor het goud.

Om 11.20 uur spelen de Nederlandse waterpolovrouwen hun kwartfinale tegen Hongarije en Bart Deurloo komt in actie in de rekstokfinale.

En dat is slechts een klein gedeelte van het olympische programma van vandaag. Bekijk hier het volledige schema en alle uitslagen.

Drie tickets voor de halve finales

Op de atletiekbaan hebben Lieke Klaver, Lisanne de Witte en Taymir Burnet zich gekwalificeerd voor de olympische halve finales.

Klaver en De Witte deden dat op de 400 meter. Voor De Witte was het na haar vierde plaats in haar serie nog even spannend, maar ze ging als een van de zes snelste verliezers verder.

Klaver liep in haar serie in 51,37 naar de derde plaats en daarmee ging ze rechtstreeks door.

'Dankzij Liemarvin'

Burnet wist zich met een tijd van 20,60 in zijn serie als derde te plaatsen voor de halve finales op de 200 meter.

De finaleplaats van Liemarvin Bonevacia en het goud van Sifan Hassan op maandag hadden Burnet, die de afgelopen twee weken last van zijn knie had, gemotiveerd.

"Het gaat nu een stuk beter. Dankzij Liemarvin had ik meer power en motivatie vandaag om door te gaan. Sifan ook, een pluimpje voor allebei."

Kijk hieronder de races en de reacties van Klaver, De Witte en Burnet terug.

Brons voor Bekkering en Duetz

De eerste medaille van vandaag is al binnen voor Nederland; Annemiek Bekkering en Annette Duetz hebben het brons veroverd in de 49er FX-klasse. Het zeilduo begon in de baai van Enoshima als gedeelde klassementsleider aan de medalrace, maar daarin ging het met een negende plaats alsnog mis.

Het goud ging naar de Braziliaansen Martine Grael en Kahena Kunze, die daarmee hun olympische titel verdedigden.

Lees hier meer en kijk hieronder de laatste meters van de medalrace terug.

Goedemorgen!

Goedemorgen vanuit Tokio, of zoals de Japanners zeggen: ohayou gozaimasu! Afgelopen nacht is er weer van alles gebeurd bij de Olympische Spelen.

Wat je precies hebt gemist toen je nog lekker onder de wol lag, kun je lezen en zien in onze Wekdienst Tokio.