NOS Sport Sport algemeen Aangepast

Dit was dag 10: Hassan schittert op 5.000 meter, Schippers grijpt naast finale

Op dag 10 van de Olympische Spelen snelde Sifan Hassan op imponerende wijze naar goud op de 5.000 meter. Wat gebeurde er nog meer?

Internationaal:

Uitzendingen vanavond:

 • 20.30 uur, NPO 1, Studio Tokio: Henry Schut ontvangt onder anderen olympisch windsurfkampioen Kiran Badloe en zilveren zwemmer Arno Kamminga
 • Luister ook vanaf 20.30 uur naar NPO Radio 1 voor veel meer olympische bespiegelingen in Langs de Lijn En Omstreken.
Liveblog gesloten
 • Tot zover, tot morgen!

  Dat was het voor dag 10 van de Olympische Spelen. Morgen om 7.00 uur zijn we er weer, met een nieuw olympisch liveblog.

  Een fijne avond!

 • Blik op morgen: Bekkering/Duetz en teamsprinters baanwielrennen

  Een nacht later dan gepland kunnen de zeilsters Annemiek Bekkering en Annette Duetz een olympische medaille in de wacht slepen. De medalrace start om 5.30 uur.

  In de ochtend (vanaf 9.00 uur) zijn de ogen vooral gericht op de Nederlandse teamsprinters.

  1/2 Olympisch programma 3 augustus NOS
  2/2 Olympisch programma 3 augustus NOS
 • China verstevigt koppositie in medaillestand, TeamNL blijft tiende

  China heeft de leidende positie in het medailleklassement versterkt. De Aziatische grootmacht voegde maandag onder meer vijf gouden plakken toe aan de medailleoogst, die nu bestaat uit 29 keer goud, 17 keer zilver en 16 keer brons.

  De Verenigde Staten staan met 22 keer goud, 25 keer zilver en 17 keer brons achter China op de tweede plek in de medaillespiegel. Daarna komen gastland Japan (17-6-10), Australië (14-4-15) en Rusland (12-21-17).

  Nederland handhaafde zich dankzij de gouden plak van atlete Sifan Hassan op de 5.000 meter op de tiende plek. TeamNL is nu goed voor vijf keer goud, zeven keer zilver en zes keer brons.

 • Unieke olympische titel voor amazone Krajewski

  Julia Krajewski heeft geschiedenis geschreven door als eerste amazone de olympische titel bij het eventing in de wacht te slepen. De Duitse bleef op de rug van haar merrie Amande Tom McEwen (zilver) en Andrew Hoy (brons) voor.

  Krajewski bezette na de dressuur en de cross-country de tweede plaats achter Oliver Townend. De Brit maakte bij het springen echter twee fouten en miste door de acht strafpunten het podium.

  De 32-jarige Duitse liet alle balken wel liggen en kon zich een tijdfout veroorloven.

  Krajewski is de opvolger van haar landgenoot Michael Jung. De titelverdediger, in 2012 ook de beste, werd ditmaal vijfde.

 • Cubaanse worstelaar pakt vierde goud in vijf olympische deelnames

  Topfavoriet Mijaín López uit Cuba is voor de vierde keer olympisch kampioen geworden in de worstelklasse -130 kilogram Grieks-Romeins. De Georgiër Jakob Kajaia was in de finale geen partij: 5-0.

  López is een grootheid. Hij won op vijf Spelen vier keer goud, sinds zijn debuut in 2004 in Athene. De Cubaan is tevens in het bezit van vijf wereldtitels in de zwaarste gewichtsklasse.

 • Synchroonzwemzusjes op koers voor olympische finale: 'Gaaf!'

  De synchroonzwemzusjes Noortje en Bregje de Brouwer liggen op koers voor het halen van de olympische finale. Het duo werd in de vrije routine tiende, met een score van 88,1667.

  "Wat was dit gaaf! We zijn boven onszelf uitgestegen met een gedeelde tiende plek tijdens ons olympisch debuut", zeggen de twee zussen over hun kwalificatie. "Dit geeft ons enorm veel energie om morgen nog net dat beetje extra te geven."

  Morgen, 12.30 uur, staat de technische routine op het programma. De scores van beide onderdelen worden bij elkaar opgeteld, de beste twaalf duo's gaan door naar de finale van woensdag.

 • Onderzoek naar protestgebaar kogelstootster bij ceremonie

  Het IOC is een onderzoek gestart naar een protestgebaar van de Amerikaanse kogelstootster Raven Saunders tijdens haar medailleceremonie.

  Saunders, een voorvechtster van lhbti-rechten, vormde na het winnen van zilver met haar armen een kruis boven haar hoofd en zei dat het een symbool was voor alle mensen die onderdrukt worden.

  Politieke acties door atleten waren lang verboden op Olympische Spelen. Het IOC heeft de regels voor Tokio aangepast, waardoor atleten zich mogen uiten op sociale media en voor de start van een wedstrijd. Ze mogen bijvoorbeeld knielen.

  Na de start van een evenement en ook bij medailleceremonies en in het olympisch dorp blijven politieke acties echter verboden.

 • De dag van Hassan: van val, naar goud

  "Het voelde als een nachtmerrie vanochtend na mijn val. Ik kon het niet geloven en het voelde alsof ik twintig kopjes koffie had gedronken. Ik dacht over die finale: vergeet het maar."

  Was, getekend Sifan Hassan. Haar olympische dag begon met een valpartij in de series van de 1.500 meter, maar eindigde met een prachtige gouden medaille op de 5.000 meter.

  Sprint van mijn leven

  "Na het drama van vanochtend had ik dit ook niet verwacht. Ik ben echt verrast, ik moest de sprint van mijn leven lopen."

  Dat deed Hassan, ze kwam na 14.36,79 over de streep in Tokio. "Alles doet pijn en ik wilde gewoon dat deze race klaar zou zijn. Dit is toch niet normaal? Op het laatste moment had ik nog genoeg energie en de laatste rondjes voelde ik me nog oké. Hoe kan dit? Ik ben gewoon olympisch kampioene!"

 • Hassan hartstikke blij met olympisch goud: 'Ik wilde gewoon klaar zijn'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Hassan hartstikke blij met olympisch goud: 'Ik wilde gewoon klaar zijn'
 • Hockeysters treffen Groot-Brittannië in halve finales

  Groot-Brittannië is volgende tegenstander van de hockeysters. De Britten waren in de kwartfinales na shoot-outs te sterk voor Spanje.

  De halve finale tussen Nederland, dat met 3-0 won van Nieuw-Zeeland, en Groot-Brittannië staat voor woensdag 3.30 uur op het programma.

  De andere halve eindstrijd gaat tussen Argentinië en India.

 • Hassan in voetsporen Van Langen, Stalman en Blankers-Koen

 • Voetbalfinale bij de vrouwen: Canada vs. Zweden

  De finale van het vrouwenvoetbaltoernooi gaat tussen Canada en Zweden.

  De Canadezen waren met 1-0 te sterk voor de Verenigde Staten, die in de kwartfinales nog gewonnen hadden van Nederland.

  Zweden versloeg Australië met 1-0. De Zweden waren in in Rio de Janeiro 2016 de verliezend finalist, Canada won destijds brons, het goud ging toen naar de VS.

 • Reacties handbalsters, na nipte zege op Montenegro

  Merel Freriks is tevreden over de zege in de laatste groepswedstrijd tegen Montenegro, hoewel het in de slotfase nog spannend werd. De 23-jarige handbalster geniet van de samenwerking binnen het Nederlandse team.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Handbalster Freriks geniet met volle teugen: 'Vandaar die grote glimlach'

  Debbie Bont is blij met de winst in de laatste groepswedstrijd tegen Montenegro, waarin ze goed was voor vier doelpunten. Bont speelt bij de Franse ploeg Metz, in de halve finales wacht een ontmoeting met Frankrijk.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Bont over tegenstander Frankrijk: 'Onze coach moet er wel het een en ander van weten'
 • GOUD! Sifan Hassan olympisch kampioene op de 5.000 meter

  Sifan Hassan Reuters

  Sifan Hassan heeft de olympische titel veroverd op de 5.000 meter. De atlete won de finale in een tijd van 14.36,79.

  Hassan koos direct na de start positie achterin, om uit het gedrang weg te blijven. Het feit dat deze tactiek op de 1.500 meter leidde tot een valpartij, schrikte haar dus niet af.

  Met nog vijf rondes te gaan lag Hassan tiende, vier rondes later was ze opgeschoven naar plek vijf, speculerend op haar indrukwekkende sprint.

  En in de laatste ronde volgde de machtige versnelling. Niemand kon aan haar tippen en Hassan sprintte naar historisch atletiekgoud voor Nederland.

  1.500 en 10.000 meter

  Hassan jaagt in Tokio ook nog op goud op de 1.500 meter en 10.000 meter. Op de 1.500 meter plaatste ze zich vandaag, ondanks val, voor de halve finales.

 • 'Moet als Nederlandse tegen regen kunnen', lacht finaliste Bol

  Een eerder optreden in de estafetteploeg, de hevige regen in het olympisch stadion van Tokio, niets kon Femke Bol van de wijs brengen. De pas 21-jarige atlete bereikte moeiteloos de finale op de 400 meter horden.

  "Meestal train ik binnen als het regent, maar het ging best goed vandaag. Ach, ik ben een Nederlandse en moet ertegen kunnen", vertelde ze met een grote glimlach.

  Alles meebeleven

  Zaterdag liep ze nog in de 4x400 meter gemengde estafette naar de vierde plek. "Ik zou dit niet doen als ik er niet fit genoeg voor zou zijn. Maar ik ben zo fit en ik weet niet of ik dat ooit nog zal zijn."

  "Ik wil nu alles meebeleven. Het was natuurlijk nog mooier geweest als we brons hadden gepakt."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Bol zeer tevreden met olympische finaleplaats: 'Het ging eigenlijk heel makkelijk'