liveblog
NOS SportAangepast

Dit was dag 10: Hassan schittert op 5.000 meter, Schippers grijpt naast finale

Op dag 10 van de Olympische Spelen snelde Sifan Hassan op imponerende wijze naar goud op de 5.000 meter. Wat gebeurde er nog meer?

Internationaal:

Uitzendingen vanavond:

  • 20.30 uur, NPO 1, Studio Tokio: Henry Schut ontvangt onder anderen olympisch windsurfkampioen Kiran Badloe en zilveren zwemmer Arno Kamminga
  • Luister ook vanaf 20.30 uur naar NPO Radio 1 voor veel meer olympische bespiegelingen in Langs de Lijn En Omstreken.
liveblog gesloten

Tot zover, tot morgen!

Dat was het voor dag 10 van de Olympische Spelen. Morgen om 7.00 uur zijn we er weer, met een nieuw olympisch liveblog.

Een fijne avond!

Blik op morgen: Bekkering/Duetz en teamsprinters baanwielrennen

Een nacht later dan gepland kunnen de zeilsters Annemiek Bekkering en Annette Duetz een olympische medaille in de wacht slepen. De medalrace start om 5.30 uur.

In de ochtend (vanaf 9.00 uur) zijn de ogen vooral gericht op de Nederlandse teamsprinters.

  • NOS
    Olympisch programma 3 augustus
  • NOS
    Olympisch programma 3 augustus

China verstevigt koppositie in medaillestand, TeamNL blijft tiende

China heeft de leidende positie in het medailleklassement versterkt. De Aziatische grootmacht voegde maandag onder meer vijf gouden plakken toe aan de medailleoogst, die nu bestaat uit 29 keer goud, 17 keer zilver en 16 keer brons.

De Verenigde Staten staan met 22 keer goud, 25 keer zilver en 17 keer brons achter China op de tweede plek in de medaillespiegel. Daarna komen gastland Japan (17-6-10), Australië (14-4-15) en Rusland (12-21-17).

Nederland handhaafde zich dankzij de gouden plak van atlete Sifan Hassan op de 5.000 meter op de tiende plek. TeamNL is nu goed voor vijf keer goud, zeven keer zilver en zes keer brons.

Unieke olympische titel voor amazone Krajewski

Julia Krajewski heeft geschiedenis geschreven door als eerste amazone de olympische titel bij het eventing in de wacht te slepen. De Duitse bleef op de rug van haar merrie Amande Tom McEwen (zilver) en Andrew Hoy (brons) voor.

Krajewski bezette na de dressuur en de cross-country de tweede plaats achter Oliver Townend. De Brit maakte bij het springen echter twee fouten en miste door de acht strafpunten het podium.

De 32-jarige Duitse liet alle balken wel liggen en kon zich een tijdfout veroorloven.

Krajewski is de opvolger van haar landgenoot Michael Jung. De titelverdediger, in 2012 ook de beste, werd ditmaal vijfde.

Cubaanse worstelaar pakt vierde goud in vijf olympische deelnames

Topfavoriet Mijaín López uit Cuba is voor de vierde keer olympisch kampioen geworden in de worstelklasse -130 kilogram Grieks-Romeins. De Georgiër Jakob Kajaia was in de finale geen partij: 5-0.

López is een grootheid. Hij won op vijf Spelen vier keer goud, sinds zijn debuut in 2004 in Athene. De Cubaan is tevens in het bezit van vijf wereldtitels in de zwaarste gewichtsklasse.

Synchroonzwemzusjes op koers voor olympische finale: 'Gaaf!'

De synchroonzwemzusjes Noortje en Bregje de Brouwer liggen op koers voor het halen van de olympische finale. Het duo werd in de vrije routine tiende, met een score van 88,1667.

"Wat was dit gaaf! We zijn boven onszelf uitgestegen met een gedeelde tiende plek tijdens ons olympisch debuut", zeggen de twee zussen over hun kwalificatie. "Dit geeft ons enorm veel energie om morgen nog net dat beetje extra te geven."

Morgen, 12.30 uur, staat de technische routine op het programma. De scores van beide onderdelen worden bij elkaar opgeteld, de beste twaalf duo's gaan door naar de finale van woensdag.

Onderzoek naar protestgebaar kogelstootster bij ceremonie

Het IOC is een onderzoek gestart naar een protestgebaar van de Amerikaanse kogelstootster Raven Saunders tijdens haar medailleceremonie.

Saunders, een voorvechtster van lhbti-rechten, vormde na het winnen van zilver met haar armen een kruis boven haar hoofd en zei dat het een symbool was voor alle mensen die onderdrukt worden.

Politieke acties door atleten waren lang verboden op Olympische Spelen. Het IOC heeft de regels voor Tokio aangepast, waardoor atleten zich mogen uiten op sociale media en voor de start van een wedstrijd. Ze mogen bijvoorbeeld knielen.

Na de start van een evenement en ook bij medailleceremonies en in het olympisch dorp blijven politieke acties echter verboden.

De dag van Hassan: van val, naar goud

"Het voelde als een nachtmerrie vanochtend na mijn val. Ik kon het niet geloven en het voelde alsof ik twintig kopjes koffie had gedronken. Ik dacht over die finale: vergeet het maar."

Was, getekend Sifan Hassan. Haar olympische dag begon met een valpartij in de series van de 1.500 meter, maar eindigde met een prachtige gouden medaille op de 5.000 meter.

Sprint van mijn leven

"Na het drama van vanochtend had ik dit ook niet verwacht. Ik ben echt verrast, ik moest de sprint van mijn leven lopen."

Dat deed Hassan, ze kwam na 14.36,79 over de streep in Tokio. "Alles doet pijn en ik wilde gewoon dat deze race klaar zou zijn. Dit is toch niet normaal? Op het laatste moment had ik nog genoeg energie en de laatste rondjes voelde ik me nog oké. Hoe kan dit? Ik ben gewoon olympisch kampioene!"

Hassan hartstikke blij met olympisch goud: 'Ik wilde gewoon klaar zijn'

Hassan hartstikke blij met olympisch goud: 'Ik wilde gewoon klaar zijn'

Hockeysters treffen Groot-Brittannië in halve finales

Groot-Brittannië is volgende tegenstander van de hockeysters. De Britten waren in de kwartfinales na shoot-outs te sterk voor Spanje.

De halve finale tussen Nederland, dat met 3-0 won van Nieuw-Zeeland, en Groot-Brittannië staat voor woensdag 3.30 uur op het programma.

De andere halve eindstrijd gaat tussen Argentinië en India.

Voetbalfinale bij de vrouwen: Canada vs. Zweden

De finale van het vrouwenvoetbaltoernooi gaat tussen Canada en Zweden.

De Canadezen waren met 1-0 te sterk voor de Verenigde Staten, die in de kwartfinales nog gewonnen hadden van Nederland.

Zweden versloeg Australië met 1-0. De Zweden waren in in Rio de Janeiro 2016 de verliezend finalist, Canada won destijds brons, het goud ging toen naar de VS.

Reacties handbalsters, na nipte zege op Montenegro

Merel Freriks is tevreden over de zege in de laatste groepswedstrijd tegen Montenegro, hoewel het in de slotfase nog spannend werd. De 23-jarige handbalster geniet van de samenwerking binnen het Nederlandse team.

Handbalster Freriks geniet met volle teugen: 'Vandaar die grote glimlach'

Debbie Bont is blij met de winst in de laatste groepswedstrijd tegen Montenegro, waarin ze goed was voor vier doelpunten. Bont speelt bij de Franse ploeg Metz, in de halve finales wacht een ontmoeting met Frankrijk.

Bont over tegenstander Frankrijk: 'Onze coach moet er wel het een en ander van weten'

GOUD! Sifan Hassan olympisch kampioene op de 5.000 meter

Sifan Hassan

Sifan Hassan heeft de olympische titel veroverd op de 5.000 meter. De atlete won de finale in een tijd van 14.36,79.

Hassan koos direct na de start positie achterin, om uit het gedrang weg te blijven. Het feit dat deze tactiek op de 1.500 meter leidde tot een valpartij, schrikte haar dus niet af.

Met nog vijf rondes te gaan lag Hassan tiende, vier rondes later was ze opgeschoven naar plek vijf, speculerend op haar indrukwekkende sprint.

En in de laatste ronde volgde de machtige versnelling. Niemand kon aan haar tippen en Hassan sprintte naar historisch atletiekgoud voor Nederland.

1.500 en 10.000 meter

Hassan jaagt in Tokio ook nog op goud op de 1.500 meter en 10.000 meter. Op de 1.500 meter plaatste ze zich vandaag, ondanks val, voor de halve finales.

'Moet als Nederlandse tegen regen kunnen', lacht finaliste Bol

Een eerder optreden in de estafetteploeg, de hevige regen in het olympisch stadion van Tokio, niets kon Femke Bol van de wijs brengen. De pas 21-jarige atlete bereikte moeiteloos de finale op de 400 meter horden.

"Meestal train ik binnen als het regent, maar het ging best goed vandaag. Ach, ik ben een Nederlandse en moet ertegen kunnen", vertelde ze met een grote glimlach.

Alles meebeleven

Zaterdag liep ze nog in de 4x400 meter gemengde estafette naar de vierde plek. "Ik zou dit niet doen als ik er niet fit genoeg voor zou zijn. Maar ik ben zo fit en ik weet niet of ik dat ooit nog zal zijn."

"Ik wil nu alles meebeleven. Het was natuurlijk nog mooier geweest als we brons hadden gepakt."

Bol zeer tevreden met olympische finaleplaats: 'Het ging eigenlijk heel makkelijk'

Trans-gewichthefster Hubbard binnen 10 minuten klaar

Laurel Hubbard heeft vandaag historie geschreven, door als eerste transgender in actie te komen op de Olympische Spelen. Maar bij dat heugelijke feit bleef het voor de Nieuw-Zeelandse gewichthefster.

Hubbard faalde tot driemaal toe, waardoor haar Spelen er binnen 10 minuten op zaten.

We publiceerden gisteren een verhaal over Hubbard, met de vraag of haar deelname een 'grote grap', groots gebaar of competitievervalsing was. Lees het artikel hieronder.

Kijktip: Bonevacia door het dolle heen met finaleplaats

Bonevacia door het dolle heen met finaleplaats: 'Ik heb geen woordjes, man'

Femke Bol overtuigend naar finale op 400 meter horden

Femke Bol heeft zoals verwacht zonder al te veel problemen de finale op de 400 meter horden bereikt.

Bol ging in de derde en laatste halve finale als eerste over de finish in een tijd van 53,91. Ze kon de laatste meters rustig uitlopen.

Bol geldt op de 400 meter horden als medaillekandidaat. Ze maakte begin juli nog indruk door in Stockholm een toptijd van 52,37 neer te zetten. Slechts drie vrouwen waren ooit sneller.

Femke Bol

Handbalsters winnen uiteindelijk nipt

De handbalsters hebben gewonnen van Montenegro, maar minder overtuigend dan het lange tijd leek te gaan worden.

De eindstand was 30-29, waar het verschil ook zeven punten was geweest.

In de kwartfinales wacht Frankrijk, het land waarvan in Rio de Janeiro verloren werd in de halve finales.

Regen in atletiekstadion

Femke Bol komt bijna in actie in de halve finales van de 400 meter horden, maar de baan is opeens kletsnat. Het heeft geregend in Tokio. Bol gaat zo van start in de derde halve finale. De eerste serie is net begonnen.

Tussenstand handbal (v): Nederland-Montenegro 22-15

Het gaat ook goed met de Nederlandse handbalsters in de laatste groepswedstrijd. Na 12 minuten in de tweede helft staat het 22-15 tegen Montenegro.

Bonevacia eerste Nederlander in olympische finale 400 meter

Ja hoor, hij redt het! Liemarvin Bonevacia heeft de olympische finale op de 400 meter bereikt. Hij moest na zijn derde plaats in een Nederlands record van 44,62 seconden afwachten of zijn tijd voldoende was om tot de twee snelste verliezers te behoren. En dat bleek zo te zijn: in de twee halve finales na hem was de nummer drie langzamer.

Bonevacia is de eerste Nederlander die een olympische finale op de 400 meter haalt.

Jochem Dobber heeft de finale niet gehaald. Hij liep in 45,48 naar de zesde tijd in zijn halve finale.

Bonevacia loopt Nederlands record en moet afwachten

Liemarvin Bonevacia loopt in de halve finales van de 400 meter een Nederlands record: 44,62. Daarmee wordt hij derde in zijn serie. Omdat hij niet bij de beste twee zit, moet hij nog wel afwachten of zijn tijd genoeg is voor een finaleplaats.

Jochem Dobber komt straks ook nog in actie op de 400 meter.

Handbalsters gaan rusten met voorsprong

Het is rust bij het laatste groepsduel van de Nederlandse handbalsters, tegen Montenegro.

Stand: 17-12 voor Oranje, de regerend wereldkampioen.

Hockeysters zonder problemen naar halve finale

De Nederlandse hockeyvrouwen hebben in de kwartfinales van het olympische toernooi met 3-0 gewonnen van Nieuw-Zeeland. Het bereiken van de halve finales komt voor de nummer één van de wereld niet als een verrassing, aangezien het laatste verlies van Nederland tegen Nieuw-Zeeland uit 1953 dateert.

In de halve finale neemt Oranje het op tegen Spanje of Groot-Brittannië, maar die beslissing valt pas later vandaag als beiden landen hun kwartfinale hebben gespeeld.

Stam scoort Nederland

Schippers emotioneel: 'Ben een vechter, wil niet opgeven'

Dafne Schippers noteerde uiteindelijk de 17de tijd van het veld in de halve finales van de 200 meter. Daarmee zit ze heel erg ver van haar oude niveau af. Dat heeft natuurlijk te maken met de rugproblemen waar ze al lang mee kampt. Na haar race reageerde Schippers emotioneel.

"Ik heb zo hard gevochten om hier te staan. Je hoopt dat er ergens een wonder gebeurt. Dat is in het verleden ook gebeurd, maar ik mis gewoon trainingsarbeid. Ik moet me elke dag aanpassen. Ik heb momenten gehad dat ik tegen Bart (Bennema, trainer, red.) zei: doei. Ik doe het niet meer. Maar ik ben een vechter, wil niet opgeven."

Ze liep in Tokio tegen beter weten in. "Je probeert de schijn op te houden. Dat is het wel. Ik had ook pech met baan 2. Dat kost veel energie in de bocht. Dat maakt het moeilijk. Ik had geen energie over om tegen de anderen te strijden. Ik wist echt niet waar ik stond. Dat is raar, de laatste jaren kon ik wel meestrijden. Ik ben een vechter, wil niet opgeven. Ik wil nog laten zien dat ik er ben", keek ze geëmotioneerd vooruit naar de estafetteraces.

Emotionele Schippers na missen olympische finale: 'Het was echt vechten'

Handbalsters strijden om tweede plaats

De Nederlandse handbalsters zijn begonnen aan de wedstrijd tegen Montenegro. Als Oranje wint, gaat het als nummer twee in de groep naar de kwartfinales.

Er zijn nu tien minuten gespeeld en het gaat gelijk op: 5-5.

Hockeysters breiden voorsprong uit: 3-0

Lauren Stam zet de Nederlandse hockeysters in de kwartfinale tegen Nieuw-Zeeland op een comfortabele 3-0 voorsprong. In het derde kwart pusht Stam een strafcorner achter de Nieuw-Zeelandse keepster. Daardoor mag ze voor de eerste keer dit toernooi juichen na een doelpunt van haar hand.

Nederland - Nieuw-Zeeland 3-0 (kwartfinale vrouwen)

Schippers strandt in halve finales

Het individuele atletiektoernooi van Dafne Schippers zit erop in Tokio. In de halve finale van de 200 meter liep de 29-jarige wereldkampioene van 2015 en 2017 met 23,04 naar de zesde tijd.

Daarmee wist ze zich niet te plaatsen voor de olympische finale. Alleen de eerste twee per halve finale en de twee tijdsnelsten plaatsen zich voor de strijd om de medailles.

Schippers had zich in de Japanse ochtenduren in de series met 23,13 geplaatst voor de halve finales.

Schippers komt nog wel in actie op de 4x100 meter estafette in Tokio.

Dafne Schippers

Rust bij hockey: 2-0 voor Nederland

De eerste helft zit erop voor de hockeysters. Oranje kan dankzij de 2-0 voorsprong met een gerust gevoel naar de kleedkamer, al had het volgens commentator Philip Kooke "ook wel 5-0 kunnen staan".

Nederland - Nieuw-Zeeland 2-0 (kwartfinale vrouwen)

Ook zonder Biles goud op vloer naar Amerikaanse turnster

Ook zonder Simone Biles heeft de VS het goud veroverd op vloer; Jade Carey veroverde de olympische titel in Tokio met een vlekkeloze oefening (14,933).

Het zilver was voor de Italiaanse Vanessa Ferrari, het gedeelde brons ging naar Angelina Melnikova uit Rusland en de Japanse Mai Murakami.

Alleen Ferrari kwam dicht in de buurt (14,200) van Carey. De Italiaanse gokte op een hogere score maar de jury viel niet voor haar artistieke nummer. De Amerikaanse, achtste in de sprongfinale, haalde haar eerste medaille.

Ook de 30-jarige Ferrari viel eindelijk in de prijzen. In Rio en Londen eindigde ze net naast het podium.

Simone Biles liet verstek gaan in deze finale vanwege mentale problemen. Morgen komt ze wel in actie in de balkfinale.

Amerikaanse voetbalsters uitgeschakeld

De Canadese voetbalsters hebben in de halve finales op de Spelen gedaan wat Nederland niet lukte: de Verenigde Staten uitschakelen (1-0).

De tweevoudig winnaar van een bronzen plak nam daarmee wraak voor de pijnlijke nederlaag uit 2012. Beide landen troffen elkaar negen jaar geleden ook in de halve finale van de Spelen. De VS wonnen de amusante wedstrijd met discutabele arbitrale beslissingen toen diep in de verlenging met 4-3.

Dit keer was er minder te beleven. Pas na rust kwam de wedstrijd op gang. De VS zetten Canada flink onder druk, maar één moment van onoplettendheid deed hen de das om. Rose kroop voor Davidson, kreeg een schop en zag Fleming de toegekende penalty benutten.

Amerika hield het Nederlands elftal vorige week uit de halve finales door de ploeg van Sarina Wiegman na strafschoppen te verslaan.

Fleming maakt de winnende voor Canada

Matla maakt er 2-0 van voor de hockeysters

Daar is de 2-0 voor Oranje! In het tweede kwart mag Frédérique Matla een strafbal nemen en dan is de kans groot dat-ie erin gaat. Dat gebeurt dus ook.

Nederland - Nieuw-Zeeland 2-0 (kwartfinale vrouwen)

Braspennincx: 'Sterker dan ooit'

Baanwielrensters Shanne Braspennincx en Laurine van Riessen moesten eerder de ze dag genoegen nemen met de vierde plaats. Het Nederlandse duo, dat zich in Tokio vooral richt op de individuele onderdelen, reed wel twee keer een Nederlands record. Dat stemt wel tot tevredenheid bij de rensters.

Braspennincx: "Het ging eigenlijk vanzelf. We hebben twee teamsprints gedaan op trainingskamp. Dan komt er wel een mooi resultaat uit. Je komt voor de medailles, maar het is een mooi toernooi al."

"Vorig jaar hebben we besloten om alles op individueel te zetten. Daarmee zijn we ook veel sterker geworden. Dit laat zien dat we een grote stap hebben gemaakt", aldus Van Riessen.

"Ik ben sterker dan ooit. We gaan zien wat voor uitslagen dat geeft deze week", besluit Braspennincx.

Braspennincx en Van Riessen komen deze week in Tokio ook in actie op de sprint en de keirin.

Van Riessen verrast: 'We hebben ons niet voorbereid op teamsprint'

Welten zet hockeysters op voorsprong

Oranje komt halverwege het eerste kwart op voorsprong. Na een knappe actie van Laurien Leurink werkt Lidewij Welten de bal via een snelle beweging met haar stick achter de Nieuw-Zeelandse doelvrouw.

Nederland - Nieuw-Zeeland 1-0 (kwartfinale vrouwen)

Hockey: Nederland - Nieuw-Zeeland 0-0

De Nederlandse hockeysters hebben in het eerste kwart al twee strafcorners gehad, maar dat heeft nog niet tot een treffer geleid. Ook Nieuw-Zeeland kreeg al een kans via een strafcorner, maar Oranjekeepster Koning redde.

Nederland - Nieuw-Zeeland 0-0 (kwartfinale vrouwen)

Opstelling Nederland (kwartfinale hockey)

Hockeysters klaar voor Wilhelmus

We schakelen over naar het Oi-hockeystadion, waar het Nederlands vrouwenelftal om 11.30 uur begint aan de kwartfinale tegen Nieuw-Zeeland. De speelsters staan klaar voor het volkslied.

Van Riessen en Braspennincx grijpen net naast brons

Helaas: Laurine van Riessen en Shanne Braspennincx grijpen net naast het brons op de teamsprint.

Het Nederlandse duo komt in de wedstrijd om de derde plaats 0,252 seconde tekort tegen Anasatasia Voinova en Daria Shmeleva uit Rusland: 32,252 om 32,504.

Waar Van Riessen en Braspennincx in de eerste twee races nog het Nederlands record wisten te verbeteren, lukte dat in de strijd om het eremetaal niet. Een troost: het lijkt erop dat de Nederlandse vrouwen goed in vorm zijn.

De Chinese vrouwen verslaan Duitsland in de finale en grijpen het goud op de teamsprint.

Terugkijken: het tweede Nederlands record van Braspennincx en Van Riessen

Het Nederlandse duo komt bijna in de baan voor de strijd om het brons. Zo ging het in de eerste ronde.

Halve finale vrouwenvoetbal VS-Canada: 0-0

In de halve finale van het voetbaltoernooi voor vrouwen spelen de Verenigde Staten en Canada tegen elkaar. De eerste helft is nog bezig en het staat 0-0.

Voetbalcommentator Frank Wielaard kijkt naar het duel. "Het regent balverlies. Niet een serieuze doelpoging. Geen lijn in te ontdekken", laat hij weten.

De Amerikaanse ploeg schakelde Nederland in de kwartfinale van het olympisch voetbaltoernooi uit na strafschoppen.

Turner Yang verovert verrassend goud op ringen

De Chinees Lui Yang heeft in Tokio verrassend goud gewonnen op de ringen. De 26-jarige turner klopte in de finale grote namen als Eleftherios Petrounias (Griekenland) en Ibrahim Colak (Turkije).

Het zilver ging naar Yangs landgenoot You Hao. De Griekse titelverdediger Petrounias moest genoegen nemen met brons.

Yang leverde een puike oefening en werd door de jury met de waardering (9.0) beloond. Niemand kon daar overheen. Colak, de regerend wereldkampioen, kwam niet in de buurt .Ook Petrounias zette een goede oefening neer maar kende een mindere afsprong.

Yang werd in Rio vierde, achter winnaar Petrounias. Voor de Chinees is het goud zijn beste prestatie tot nu toe.

Yang verovert goud in de ringenfinale

Biles turnt morgen de balkfinale

De Amerikaanse turnster Simone Biles doet mee aan de finale op balk, die morgen op het programma staat. Dat heeft de Amerikaanse turnbond bevestigd.

Biles, viervoudig olympisch kampioen in 2016, had zich eerder afgemeld voor de finales op vloer, sprong en brug en voor de individuele meerkamp. De landenwedstrijd brak ze vorige week voortijdig af na een half mislukte sprong.

De 24-jarige topfavoriete kampt met mentale problemen. Vorige week zei ze tijdens een Q&A op Instagram dat ze worstelt met 'de twisties', een turnuitdrukking voor een mentale blokkade waarbij de turnster het gevoel van ruimte verliest.

"Je lichaam en geest doen niet hetzelfde, dat is angstaanjagend", schreef Biles. "Je hebt geen enkele controle over je lichaam. Je weet niet wat boven of beneden is. Het is zo'n gek gevoel."

De balkfinale, met Biles, begint morgen om 10.48 uur.

Topzwemmer Peaty neemt rust: 'Druk was bijzonder groot'

Topzwemmer Adam Peaty heeft aangekondigd even rust te nemen na zijn succesvolle optreden op de Spelen. De Brit zegt mentaal te moeten herstellen van de enorme inspanningen die hij heeft moeten leveren. "De druk was bijzonder groot."

Hij won goud op de 100 meter schoolslag door de Nederlander Arno Kamminga voor te blijven. In de 4x100 meter voor gemengde teams was er eveneens goud, zilver veroverde hij op de 4x100 meter wisselslag bij de mannen.

"We zien de laatste tijd meerdere sporters onder de druk bezwijken", aldus de 26-jarige zwemmer, die daarbij ongetwijfeld ook duidt op turnster Simone Biles. "Dat wil ik voorkomen. Al zeven jaar lang heb ik per jaar niet meer dan twee weken vakantie gehad. Dat gaat je opbreken. Het is geen normale baan die wij als topsporters hebben."

Peaty gaat zich nu in eerste instantie concentreren op de grote kampioenschappen van volgend jaar.

Adam Peaty viert zijn overwinning

Van Riessen kan bijzondere medaille winnen

Van Riessen en Braspennincx rijden om 11.06 de wedstrijd om het brons op de teamsprint tegen de vrouwen van het Russisch Olympisch Comité.

Mochten de Nederlandse vrouwen daarin een medaille pakken, dan is Laurine van Riessen de eerste Nederlandse sporter ooit die zowel op de Zomer- als op de Winterspelen een medaille haalt. Eerder schaatste ze bij de Winterspelen van Vancouver (2010) naar een bronzen medaille op de 1.000 meter.

In 2015 ging ze schaatsen combineren met baanwielrennen en in die laatste sport deed ze ook mee aan de Zomerspelen van Rio in 2016. In het najaar van 2016 stopte ze definitief met schaatsen en ging ze zich volledig toeleggen op baanwielrennen.

Van Riessen veroverde bij de Winterspelen van Vancouver brons op de 1.000 meter

Wit-Russische atlete Tsimanoeskaja loopt Poolse ambassade binnen 'voor asielaanvraag'

De Wit-Russische atlete die tegen haar wil naar het vliegveld van Tokio werd gebracht om terug naar huis te vliegen, is de ambassade van Polen in de Japanse hoofdstad binnengelopen.

De atlete heeft in Polen asiel aangevraagd, melden verschillende bronnen op Twitter. De Poolse onderminister van Buitenlandse Zaken Przydacz meldt op sociale media dat zijn land haar een visum heeft aangeboden en dat ze haar sportcarrière in Polen kan hervatten, als ze dat wil.

De partner van Tsimanoeskaja en haar kind zouden vanuit Wit-Rusland naar Oekraïne zijn gevlucht.

Wit-Russische atlete Tsimanoeskaja loopt Poolse ambassade binnen

Van Riessen en Braspennincx gaan strijden om brons

Braspennincx en Van Riessen hebben de vierde tijd gereden, waardoor het brons nog het hoogst haalbare is.

Om het brons op de teamsprint te pakken moeten de Nederlandse vrouwen straks afrekenen met Voinova en Shmeleva uit Rusland, die met 32,249 net iets sneller waren in de eerste ronde. Het duel begint om 11.06 uur.

De Chinese vrouwen rijden met 31,804 een wereldrecord in de eerste ronde. Duitsland rijdt de tweede tijd (31,905). Daardoor gaan China en Duitsland om 11.09 uur strijden om het goud.

Van Riessen en Braspennincx in vorm: opnieuw Nederlands record

Laurine van Riessen en Shanne Braspennincx winnen in de eerste ronde van de teamsprint van Polen met een tijd van 32,308: opnieuw een Nederlands record. Daarmee zijn ze ruim sneller dan hun tegenstanders Karwacka en Los, die 33,022 noteren.

Het is nu opnieuw afwachten wat die tijd waard is.

Wereldrecord bij ploegenachtervolging vrouwen

In het Velodrome in Izu wordt razendsnel gereden in de kwalificatie bij de ploegenachtervolging voor vrouwen.

Duitsland, met Franziska Brausse, Lisa Brennauer, Lisa Klein en Mieke Kröger, verbrak met 4.07,307 het wereldrecord dat sinds de Spelen van 2016 op naam van de Britse vrouwen stond (4.10,236).

Wereldkampioen Amerika, met kopvrouw Chloe Dygert, was daarna met 4.10,118 ook sneller dan het oude wereldrecord.

De Britse vrouwen (Elinor Baker, Laura Kenny, Katie Archibald en Josie Knight) vertrokken vervolgens hard en reden ook even onder de nieuwe wereldrecordtijd, maar stortten in de slotfase in. Met 4.09,022 noteerden zij uiteindelijk de tweede tijd.

De topvier uit de kwalificatie rijdt dinsdag om de medailles.

Fransman wint goud met snelvuurpistool

Even iets heel anders: op de schietbaan in Tokio heeft schutter Jean Quiquampoix olympisch goud veroverd met het snelvuurpistool. De Fransman was in de finale oppermachtig. Leuris Pupo, die in 2012 het goud veroverde, keert met zilver terug naar Cuba. De Chinees Li Yuehong won net als in Rio brons.

Quiquampoix kwam in de finale met zes man, onder wie alle medaillewinnaars van 2016, na de derde serie van vijf schoten naast Pupo (beiden twaalf treffers). De Fransman miste daarna nog slechts drie keer en was na zijn laatste en achtste beurt met 34 treffers al niet meer door Pupo (27 treffers) in te halen.

De 25-jarige Quiquampoix is de regerend Europees kampioen, won in 2016 olympisch zilver en in 2018 WK-brons.

Quiquampoix in actie in Tokio

Van Riessen en Braspennincx om 09.53 uur

Het baanprogramma gaat nu verder met de kwalificatieraces bij de ploegenachtervolging voor vrouwen. Nederland doet niet mee aan dat onderdeel.

Om 09.53 uur komen Van Riessen en Braspennincx weer in de baan voor hun eerste ronde in de teamsprint tegen Polen.

Publiek bij baanwielrennen

Bij de meeste sporten zit geen publiek in het stadion tijdens deze Spelen, maar bij het baanwielrennen worden wel wat toeschouwers toegelaten. Omdat het Velodrome in Izu in een andere regio dan Tokio ligt, zijn de coronaregels iets minder streng.

Derde tijd voor Van Riessen en Braspennincx

Van Riessen en Braspennincx eindigen met hun sterke tijd (32,465, een Nederlands record) als derde in de kwalificatie. Vanaf 09.50 uur rijden de Nederlandse vrouwen de eerste ronde tegen Polen, dat de zesde tijd neerzette (33,244).

Alleen Duitsland en China waren in de kwalificatie sneller dan Nederland. Duitsland noteerde met 32,102 de eerste tijd, China de tweede (32,135).

Alle acht landen op de teamsprint voor vrouwen gaan door naar de volgende ronde, maar de tijd is belangrijk voor het vervolg van het toernooi. De winnaars van de volgende vier heats gaan strijden om de medailles.

Van Riessen/Braspennincx

Nederlands record Van Riessen en Braspennincx

Laurine van Riessen en Shanne Braspennincx noteren in de kwalificatie van de teamsprint met 32,465 een Nederlands record.

Tot nu toe is dat ook de snelste tijd, maar de sterkste landen moeten nog in actie komen. We gaan nu kijken wat het waard is.

Olympisch baanwielrennen is begonnen

Het olympisch baanwielrennen is begonnen in Izu. Het Poolse duo Los/Karwacka heeft tot nu toe de snelste tijd in de kwalificatie van de teamsprint: 33,244.

De Mexicaanse vrouwen zijn nu in de baan, daarna zijn Van Riessen en Braspennincx aan de beurt. Kijk hier live mee.

Zeilsters Bekkering en Duetz na afgelasting: 'Morgen nieuwe dag'

Zeilsters Annemiek Bekkering en Annette Duetz hadden graag vandaag willen varen om het goud in de medalrace. Nu dat ging niet doorgaat vanwege het gebrek aan goede wind heeft het duo snel de knop omgezet.

"Het is wat het is", aldus Duetz, die de koppositie deelt met de Braziliaanse titelverdedigsters Martine Grael en Kahena Kunze. "Wij waren erop gebrand om vandaag te varen. Maar morgen een nieuwe dag, het komt zeker goed."

"We zijn het wel gewend, maar zo'n dag als vandaag is heel erg beladen", zegt Bekkering. "Dan zijn we zenuwachtig en dan willen we gewoon gaan. Maar morgen is er hele mooie voorspelling, dus dan gaan we het morgen afmaken."

Bekkering en Duetz: 'We gaan het morgen afmaken'

Braspennincx en Van Riessen als vijfde van start

Braspennincx en Van Riessen starten in de vijfde heat in de kwalificatie voor de teamsprint. Op basis van de tijd in de kwalificatie wordt de indeling voor de rest van het toernooi bepaald.

Programma baanwielrennen

Het programma bij het baanwielrennen vandaag

Indonesisch badmintongoud in vrouwendubbel ontbrak nog

De Indonesische badmintonsters Apriyani Rahayu en Greysia Polii hebben olympisch goud in het vrouwendubbelspel gewonnen. Ze waren in de finale met 21-19, 21-15 te sterk voor de Chinese Chen Qingchen en Jia Yifan.

Rahayu en Polii bezorgden Indonesië het achtste olympische badmintongoud. Het land had in alle disciplines al goud gewonnen, behalve in het vrouwendubbelspel.

Heemskerk onder de indruk van Yahtzeeworpen Grol

Henk Grol nam zondag na een teleurstellend olympisch judotoernooi afscheid van de sport. Inmiddels maakt hij wel weer indruk met zijn worpen bij een potje Yahtzee, zo twittert zwemster Femke Heemskerk.

Marijne emotioneel: 'Holy shit, wow'

Sjoerd Marijne, sinds 2018 de bondscoach van de Indiase hockeysters, stuntte vandaag in de kwartfinales door Australië te verslaan. Na de wedstrijd is hij zijn emoties even niet de baas.

"Ik geloof het nog niet. De laatste vierenhalf jaar gaat door je hoofd. Voordat ik naar India kwam... Mijn vader is net daarvoor overleden, mijn moeder.. Ik geloof het nog niet. Holy shit. Wow. Dromen kunnen uitkomen, zo zie je maar weer", aldus de hevig geëmotioneerde bondscoach die tussen 2014 en 2015 aan het roer stond bij de Nederlandse hockeyvrouwen.

"Wow, wat hebben die meiden het goed gedaan zeg. Ik weet gewoon niet wat ik moet zeggen."

Bekijk het interview hieronder.

Baanwielrenners draaien warm

De baanwielrenners zijn gelukkig niet afhankelijk van de wind, dus we kunnen ervan uitgaan dat het toernooi in het Izu Velodrome gewoon om 08.30 uur van start gaat.

Shanne Braspennincx en Laurine van Riessen bijten dan namens de Nederlandse baanwielrenners het spits af in de kwalificatie van de teamsprint voor vrouwen.

Alle zeilraces uitgesteld

Alle zeilraces zijn vandaag afgelast, meldt de organisatie. Dat betekent dat Annemiek Bekkering en Annette Duetz nog een nachtje moeten slapen voordat ze op jacht kunnen naar het goud. Hun medalrace in de 49er FX-klasse gaat niet door vanwege het ontbreken van goede, constante wind. De wedstrijd is verplaatst naar morgen.

Ook de medalrace van Bart Lambriex en Pim van Vugt (49er), die zevende staan in het klassement, is verplaatst naar morgen.

Afrodite Zegers en Lobke Berkhout (470-klasse), die vandaag hun 9e en 10e race zouden varen, moeten ook wachten.

Start medalrace Bekkering en Duetz niet voor 07.40 uur

De start van de medalrace van Bekkering en Duetz is weer wat verschoven. De zeilsters gaan in ieder geval niet voor 07.40 uur van start, meldt de organisatie.

Terugkijken: spectaculaire finale bij freestyle BMX

Freestyle BMX: Worthington pakt met eerste 360 backflip olympisch goud

Badmintonster Chen Yu Fei is olympisch kampioene

Badmintonster Chen Yu Fei is in Tokio olympisch kampioene geworden. De Chinese versloeg in een hoogstaande finale de Taiwanese Tai Tzu-ying met 21-18, 19-21, 21-18.

De mondiale nummers één en twee maakten er een waar spektakel van. Tai viel aan en Chen verdedigde meesterlijk. De derde game werd een uitputtingsslag en daarin bleek de Chinese over de langste adem te beschikken. Chen sloeg op haar tweede matchpoint toe.

Chen Yu Fei viert haar olympische titel

Wat kunnen we de komende uren verwachten?

Weinig wind voor spannende medalrace

Er staat weinig wind in de baai van Enoshima, waar vanochtend twee medalraces op het programma staan.

De finalerace van Annemiek Bekkering en Annette Duetz in de 49er FX-klasse stond om 07.30 uur gepland, maar het is nog even afwachten of die ook om dat tijdstip van start kan gaan.

"De wind trekt zich niks aan van schema's. Het is voorlopig nog niet genoeg, in elk geval niet betrouwbaar. Het is wachten op de thermische wind, een zeewindje", aldus zeilcommentator Ayolt Kloosterboer.

De medalrace wordt in ieder geval razend spannend. De Braziliaanse titelverdedigsters Martine Grael en Kahena Kunze hebben net als Bekkering en Duetz 70 punten, en er zijn nog meer kapers op de kust.

Ook Afrodite Zegers en Lobke Berkhout (470-klasse) moeten nog wachten voordat ze het water op mogen. Hun negende race stond om 05.00 uur gepland, maar ook die is vertraagd door het gebrek aan goede wind.

De medalrace van Bart Lambriex en Pim van Vugt (49er) staat om 08.30 uur gepland.

Medalrace uitgesteld

Verrassing in hockeytoernooi: India schakelt Australië uit

De hockeysters van India hebben in de kwartfinales voor een flinke verrassing gezorgd.

India, met de Nederlandse bondscoach Sjoerd Marijne langs de lijn, versloeg favoriet Australië met 1-0 en mag zich opmaken voor de halve finales.

Drievoudig olympisch kampioen Australië had in de groepsfase al z'n wedstrijden gewonnen (doelsaldo 13-1). India verloor in de groepsfase met 5-1 van Nederland en was in de groep vierde geworden.

Argentinië plaatste zich voor de halve finales dankzij een 3-0 zege op Duitsland.

De Nederlandse hockeysters spelen om 11.30 hun kwartfinale tegen Nieuw-Zeeland.

De hockeysters vieren feest na het bereiken van de halve finales

IOC: Wit-Russische atlete veilig in Tokio

De Wit-Russische atlete die tegen haar wil naar het vliegveld van Tokio werd gebracht om terug naar huis te vliegen, is volgens het Internationaal Olympisch Comité veilig in Tokio. De 24-jarige Kristina Tsimanoeskaja heeft de nacht doorgebracht in een hotel op de luchthaven, zegt het IOC.

Sensationele ontknoping bij het verspringen

Miltiadis Tentoglou heeft in Tokio na een sensationele ontknoping olympisch goud bij het verspringen gewonnen. De Griek verwees met een sprong van 8,41 meter Juan Miguel Echevarría naar het zilver.

Echevarría ging lang aan de leiding met 8,41 meter. Tentoglou evenaarde in zijn laatste poging die afstand, maar pakte de leiding omdat zijn op één na beste sprong verder was (8,15 meter om 8,09 meter).

De Cubaan Echevarría had nog een kans, maar brak zijn aanloop af door een blessure.

Kijk de zinderende ontknoping hieronder terug.

Zuinige Schippers naar halve finales 200 meter

Dafne Schippers heeft zich geplaatst voor de halve finales van de 200 meter. Ze werd derde in haar serie. Werkelijk precies genoeg, met een voorsprong van slechts een honderdste van een seconde op de nummer vier. Ik wilde niet te veel energie verspillen", lichtte ze toe.

De baan van Jamile Samuel bleef leeg. Zij trok zich terug met een lichte blessure en wilde geen risico nemen met het oog op de estafette van later deze week. "

Kijk hieronder de race van Schippers en het interview na afloop terug.

Hassan valt, sprint en wint

Sifan Hassan heeft een enerverende serie op de 1.500 meter achter de rug. De topfavoriete ging in de laatste ronde onderuit, krabbelde snel weer op en wist met een indrukwekkende sprint toch haar serie te winnen.

Daarmee plaatste ze zich voor de halve finales op de 1.500 meter.

Hassan combineert tijdens deze Spelen drie afstanden: later vandaag (14.40 uur) loopt ze de finale van de 5.000 meter, waar ze haar eerste olympische medaille kan veroveren. Ze komt ook nog in actie op de 10.000 meter.

"Ik denk niet dat de valpartij invloed heeft op de voorbereiding van de finale van vanavond", aldus Hassan.

Kijk de race met Hassan hieronder terug.

Visser: 'Er zat echt veel meer in'

Nadine Visser kon na haar race niet echt blij zijn met haar vijfde plaats in de hordenfinale. "Er zat echt veel meer in", baalde ze.

"In de serie ging het heel goed om het door te trekken tot de finish. Ik denk ook zeker dat het erin zat, frustrerend dit."

Bekijk het interview met Visser hieronder.

Visser vijfde in hordenfinale

Nadine Visser is vannacht als vijfde geëindigd in de finale van de 100 meter horden. Na een uitstekende start verspeelde ze haar medaillekansen na horde zes.

De Puerto Ricaanse Jasmine Camacho-Quin veroverde het goud met een tijd van 12,37 seconden, voor Kendra Harrison (VS) en Megan Tapper (Jamaica).

Kijk de race hieronder terug.

Visser vijfde in finale 100 meter horden, Camacho-Quin pakt het goud

Welkom!

Goedemorgen vanuit Tokio, of zoals de Japanners zeggen: ohayou gozaimasu! Afgelopen nacht is er weer van alles gebeurd bij de Olympische Spelen.

Wat je precies hebt gemist toen je nog lekker onder de wol lag, kun je lezen en zien in onze Wekdienst Tokio.