liveblog
NOS NieuwsAangepast

Aantal luchtvaartpassagiers verviervoudigd • Per morgen eerder avondklok in Marokko

  • Welkom in het coronablog van maandag 2 augustus, met het laatste coronanieuws.
  • Duitsland gaat derde prik aanbieden
  • Studentenvakbond vreest voor introductieweken
  • 18-plussers kunnen tweede prik vanaf vandaag vervroegen.
  • Lockdown in Australische stad Brisbane verlengd.
liveblog gesloten

Vier keer meer luchtvaartpassagiers in tweede kwartaal, maar veel minder dan voor corona

3,9 miljoen passagiers vlogen van en naar Nederlandse luchthavens in het tweede kwartaal van dit jaar. Dat zijn ruim vier keer zoveel passagiers als een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. De luchtvaartsector was vorig jaar bijna volledig stilgevallen door de coronacrisis en de ingestelde reisbeperkingen.

Nu is de luchtvaartsector bezig aan een voorzichtig herstel, maar in vergelijking met 2019 vervoerden luchtvaartmaatschappijen het tweede kwartaal alsnog bijna 18 miljoen passagiers minder. De populairste bestemming in het afgelopen kwartaal was Spanje, gevolgd door de Verenigde Staten.

Het vervoer van goederen door de lucht is wel volledig hersteld en zelfs hoger dan voor de coronacrisis. In het tweede kwartaal van dit jaar werd 456.000 ton aan goederen door de lucht vervoerd, een derde meer dan een jaar eerder. De meeste luchtvracht gaat al jaren van en naar China.

Macron spreekt jeugd toe in T-shirt op sociale media

De Franse president Emmanuel Macron zit normaal gesproken strak in het pak. Maar vandaag maakte hij een uitzondering. In een zwart T-shirt beantwoordde hij in selfiestijl vragen over vaccinaties op Instagram en TikTok, vanaf zijn vakantieadres.

In Frankrijk zijn regelmatig demonstraties tegen de coronamaatregelen, zoals een vaccinatiebewijs om horeca te kunnen bezoeken. Ook blijft het aantal vaccinaties achter. Dat heeft tot plannen geleid om in bijvoorbeeld de zorg vaccinaties verplicht te stellen.

Macron probeert nu jongeren te bewegen zich toch te laten vaccineren. Maar veel opmerkingen op sociale media gingen niet over coronamaatregelen, maar over de kledingkeus van het staatshoofd. Sommige gebruikers zeggen niet eerder een Franse president in T-shirt te hebben gezien.

Prijsverhoging vaccins leidt tot discussie

Pfizer en Moderna gaan de EU meer geld rekenen voor hun coronavaccins. Dat terwijl ze afgelopen jaar al miljarden winst hebben gemaakt op de vaccins. Is een prijsverhoging dan te verdedigen? De sector zelf vindt van wel. Vanwege de opkomst van nieuwe virusvarianten zullen vroeg of de laat de vaccins aangepast moeten worden: "Dat zal op een of andere manier betaald moeten worden", zegt Franc de Korte, woordvoerder van de Vereniging voor Innovatieve Geneesmiddelen (VIG).

Maar deskundigen vinden die redenering te makkelijk: "Die winst maken ze al. Waarom moet die winst nóg hoger zijn? Daarnaast is de ontwikkeling van het vaccin ook deels betaald door publiek geld, namelijk door universiteiten en overheden die erin investeerden", aldus hoogleraar gezondheidseconomie Marcel Canoy.

Opnieuw vroegere avondklok in Marokko

Marokko vervroegt de avondklok met twee uur. De maatregel geldt vanaf morgenavond van 21.00 uur tot 05.00 uur. Met de maatregel hoopt de overheid een nieuwe golf besmettingen af te remmen.

Het aantal coronagevallen in Marokko loopt de laatste weken weer sterk op. Gemiddeld werden er in de afgelopen week ruim 7000 nieuwe gevallen per dag gemeld. Dat is een stuk hoger dan in de vorige piek in oktober. Bijna 28 procent van de bevolking is volledig gevaccineerd.

Andere maatregelen zijn het beperken van de capaciteit van het openbaar vervoer en restaurants en het beperken van verkeer tussen verschillende steden. Alleen mensen die in medische nood verkeren of een vaccinatiepaspoort hebben mogen van en naar Marrakesh, Agadir en Casablanca reizen.

Festivalversoepeling biedt grote evenementen weinig soelaas

Evenementen tot 750 bezoekers mogen weer doorgaan vanaf 14 augustus. Maar voor veel bedrijven in de evenementenbranche is dat een schrale troost. Zo ook voor Martijn van den Broek die met zijn bedrijf tenten levert aan festivals.

Evenementen met maximaal 750 bezoekers 'is niks'

Ook Duitsland gaat booster aanbieden

Ouderen en kwetsbaren in Duitsland kunnen vanaf september een derde prik krijgen. Dat hebben de ministers van Volksgezondheid van de deelstaten bekendgemaakt. De prikken zullen worden toegediend met de vaccins van Pfizer of Moderna, ook als iemand eerder dat van AstraZeneca of Janssen gekregen heeft.

Daarnaast heeft Duitsland besloten alle kinderen vanaf 12 jaar een vaccinatie aan te bieden. Tot nu toe werden alleen kinderen boven de 12 die een medische aandoening hebben gevaccineerd. In totaal zijn er vier miljoen kinderen tussen de 12 en 18, van wie 10 procent gevaccineerd is. Ongeveer 55 procent van de hele bevolking is volledig gevaccineerd.

Waarschijnlijk in najaar besluit over derde prik

In het najaar neemt het kabinet naar alle waarschijnlijkheid een besluit of mensen die volledig gevaccineerd zijn de mogelijkheid krijgen om een extra inenting te krijgen. Het Outbreak Management Team en de Gezondheidsraad werken nog aan adviezen over dat vraagstuk. In Israël en Groot-Brittannië is inmiddels wel besloten tot een derde prik voor ouderen en kwetsbare mensen.

Er wordt al een tijdje rekening gehouden met het scenario van een derde prik, ook wel booster genoemd, maar eerder waren er volgens het OMT en de Gezondheidsraad nog te veel onzekerheden om een advies uit te kunnen brengen.

Volgens farmaceut Pfizer leidt een booster tot een veel hogere hoeveelheid antistoffen tegen het coronavirus. Deskundigen zijn er echter niet zeker van of een booster echt nodig is, zeker op dit moment. Weliswaar zijn de coronavaccins minder effectief bij het volledig voorkomen van een besmetting van de deltavariant, maar ze beschermen nog wel bijna even goed tegen ziekenhuisopnames en overlijden als bij eerdere virusvarianten.

Volgens experts kunnen vaccins beter eerst ingezet worden in landen waar de vaccinatiegraad nog erg laag is, bijvoorbeeld in Afrika en Azië. Hoe lager de besmettingsgraad wereldwijd is, hoe kleiner de kans dat er nieuwe varianten ontstaan waar de vaccins slechter tegen werken.

Festivalbranche zet kort geding mogelijk door

Hoewel dagfestivals buiten met maximaal 750 bezoekers vanaf 14 augustus onder voorwaarden weer plaats kunnen vinden, is een kort geding van de festivalbranche tegen de overheid nog niet van de baan. Festivalorganisator ID&T zegt namens veertig mede-eisers eerst het OMT-advies over evenementen in te willen zien. Er staan volgens de branche nu nog te veel vragen open.

Rosanne Janmaat van ID&T: "Waarop is de capaciteit van 750 gebaseerd en op basis van welke parameters kunnen we wel open? Waarom is het sinds kort ineens mogelijk massaal op vakantie te gaan in Europa en kun je in Nederland niet een wat groter festival bezoeken?"

De festivals zeggen ook niet te snappen waarom er nog geen duidelijkheid is over de periode na 1 september. Op dat moment kan iedereen die het wil volledig gevaccineerd zijn, zegt ID&T, en zouden er dus helemaal geen maatregelen meer moeten gelden: "Er is de afgelopen 1,5 jaar door de overheid gecommuniceerd dat als iedereen die dat wil gevaccineerd is, we weer opengaan."

Binnen twee dagen neemt de branche een beslissing over het doorzetten van het kort geding.

2136 nieuwe positieve tests

Er zijn vandaag bij het RIVM 2136 nieuwe positieve tests gemeld. Dat is bijna een halvering ten opzichte van vorige week maandag.

Bij het RIVM kwamen geen meldingen binnen van overleden coronapatiënten, maar de meldingen op zondag en maandag zijn altijd lager dan in de rest van de week.

In de verpleeghuizen zijn wel weer wat meer coronabesmettingen vastgesteld. In 148 verpleeghuizen is in de afgelopen twee weken minstens één besmetting gemeld, vorige week lag dat aantal nog op 102.

Studentenvakbond: introductieweken in gevaar

Volgens de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) komen de introductieweken voor eerstejaarsstudenten in het geding nu het demissionaire kabinet heeft besloten dat grote evenementen voorlopig niet kunnen doorgaan. Kleine buitenevenementen worden onder strikte voorwaarden toegestaan, maar volgens de LSVb zijn veel activiteiten van de introductieweken door die voorwaarden moeilijk of zelfs onmogelijk te organiseren. De vakbond vindt dat studenten daarmee de dupe worden van het "zwabberbeleid" en inschattingsfouten van het kabinet, schrijft persbureau ANP.

Evenementenbouwers teleurgesteld over kabinetsbesluit festivals

De Alliantie van Evenementenbouwers vindt het teleurstellend dat het demissionaire kabinet vooralsnog alleen kleine eendaagse festivals toestaat, voor minder dan 750 bezoekers. "Een hard besluit en uiteraard opnieuw een grote klap, een hele trieste constatering en bittere pil voor de branche die al zo lang gesloten is", zegt de branchevereniging in een reactie.

Het kabinet maakte vandaag bekend dat kleine eendaagse evenementen vanaf 14 augustus onder "strikte voorwaarden" weer mogelijk zijn. Zo moeten de festivals buiten zijn of in een tent die aan vier zijden open is. Ook zijn dus maximaal 750 bezoekers toegestaan. Grotere evenementen zonder overnachting mogen nog niet, hoewel daarover mogelijk volgende week nog een ander besluit over wordt genomen.

Hoewel de Alliantie van Evenementenbouwers "zwaar teleurgesteld is", zegt ze de beslissing om evenementen te beperken wel te respecteren. "Het is in ieder geval goed dat op korte termijn duidelijkheid is verschaft."

719 coronapatiënten in het ziekenhuis

In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 719 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 683), van wie 197 op de IC (gisteren: 187), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Groen vinkje Janssen-vaccin straks pas na vier weken

Wie na 14 augustus een inenting met het Janssen-vaccin krijgt, moet daarna vier weken wachten totdat die te zien is in de CoronaCheck-app. Dan zijn die mensen pas volledig gevaccineerd, heeft demissionair premier Rutte gezegd. Het middel heeft volgens hem "iets meer inwerktijd nodig". Nu is de wachttijd nog twee weken.

Het aanpassen van de app kan volgens Rutte niet meteen omdat het juridisch wat problemen oplevert. Daarom is de datum van 14 augustus gekozen. Voor iedereen die daarna geprikt wordt geldt automatisch de nieuwe wachttijd.

Voor mensen die voor die tijd worden ingeënt met het vaccin is het 'vinkje' wel al na twee weken te zien. Maar Rutte roept die mensen op om voorzichtig te zijn en toch pas vier weken later gebruik te maken van de QR-code. "Dringend advies om uit te rekenen hoeveel tijd er verstreken is", zegt Rutte. "Neem jezelf in acht tot die vier weken voorbij zijn."

Eendaagse evenementen onder strikte voorwaarden mogelijk

Eendaagse evenementen mogen onder strikte voorwaarden doorgaan vanaf 14 augustus, heeft het demissionaire kabinet vandaag besloten. De kleine eendaagse festivals, voor maximaal 750 bezoekers zonder vaste zitplaats, moeten buiten zijn of in een tent die aan vier zijden open is.

Grotere evenementen zonder overnachting mogen voorlopig nog niet.

Een arrestant overleden na verboden coronaprotest in Berlijn

Een 49-jarige man is overleden nadat hij was aangehouden tijdens een verboden coronademonstratie in Berlijn. Volgens de politie had de man last van tintelingen in zijn arm en borst toen agenten zijn legitimatiebewijs controleerden.

Er werd eerste hulp verleend tot een ambulance kwam om hem naar het ziekenhuis te brengen. Daar overleed hij later, zegt de politie. Er wordt een routineonderzoek gedaan naar de dood van de man.

Ongeveer 600 demonstranten werden gisteren opgepakt in de Duitse hoofdstad. Duizenden mensen negeerden het verbod op de coronademonstratie. Er werden meer dan tweeduizend agenten ingezet om de demonstratie te ontbinden.

Recordaantal covidpatiënten in ziekenhuizen Florida

In Florida liggen volgens cijfers van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid 10.207 covid-patiënten in het ziekenhuis, en dat is een record. Het vorige record was van 23 juli vorig jaar, toen dat aantal 10.170 was. Destijds was er nog geen coronavaccin. Ziekenhuizen in de Sunshine State zijn zwaar belast, sommige moeten patiënten op bedden in de hal leggen.

Het aantal geregistreerde besmettingen bereikte afgelopen weekend ook ongekende hoogte. Zaterdag werden er 21.683 gemeld, het hoogste aantal sinds de corona-uitbraak. Florida is daarmee de zwaarst getroffen staat van de Verenigde Staten.

De Republikeinse gouverneur Ron DeSantis verzet zich tegen strengere maatregelen om de uitbraak te beteugelen. Hij wil niets weten van verplichtingen om mondkapjes te dragen of om vaccinatie af te dwingen. Vrijdag vaardigde hij een decreet uit dat scholen verbiedt om mondmaskers te verplichten als volgende maand de scholen weer openen.

18-plussers kunnen tweede prik vanaf vandaag vervroegen

Iedereen van 18 jaar en ouder die in de tweede helft van augustus een afspraak heeft voor een tweede vaccinatie, kan die afspraak vanaf vandaag een week naar voren halen. Volgens het ministerie van Volksgezondheid heeft de GGD daar genoeg 'prikcapaciteit' voor en is er genoeg vaccin op voorraad. 18-plussers met een afspraak voor een tweede prik na 16 augustus ontvangen een sms van de GGD, waarna ze kunnen bellen met het landelijke afsprakennummer om hun vaccinatie te vervroegen.

Vorige week kregen 12-17-jarigen al de gelegenheid om hun tweede prik te vervroegen. Zij konden hun afspraak twee weken naar voren halen.

De minimale tijd tussen twee Pfizer-vaccinaties bedraagt 21 dagen, tussen twee prikken met Moderna moet 28 dagen zitten.

Kabinet besluit vandaag over eendaagse festivals

Naar verwachting besluit het demissionaire kabinet vandaag of eendaagse festivals vanaf 14 augustus mogen doorgaan of niet. Daarvoor heeft het advies gevraagd aan deskundigen van het Outbreak Management Team. Aanvankelijk zou het kabinet pas op 13 augustus met een besluit komen over dit onderwerp, maar dat is dus naar voren gehaald.

Daarmee is het kabinet enigszins tegemoetgekomen aan de wens van evenementenorganisator ID&T, die 13 augustus veel te laat vond. Het bedrijf spande daarom samen met ruim veertig andere festivalorganisatoren een kort geding aan tegen het kabinet. Nu er vandaag een besluit komt, is dat kort geding voorlopig aangehouden. Maar als vandaag duidelijk wordt dat eendaagse evenementen voorlopig verboden blijven, stappen de organisaties alsnog naar de rechter.

Ook Nathan Kok van Elevation Events sluit zich daar dan bij aan. "Het is een lastige tijd voor ons", zei hij vanmorgen op NPO Radio 1. Kok is momenteel bezig met het de voorbereidingen van het Soenda-festival, dat - als dat mag - op 28 augustus plaatsvindt in Utrecht. "Voor dit evenement zijn we een kleine twee weken aan het bouwen. Op een gegeven moment moeten we dan wel weten of we kunnen opstarten of niet. We hebben duidelijkheid nodig."

Begin vorige week zette het demissionaire kabinet een streep door meerdaagse festivals met overnachting. Die mogen tot 1 september niet doorgaan.

Vanaf vandaag vaccinaties voor zeevarenden in Rotterdam

Zeevarenden wereldwijd kunnen zich vanaf vandaag laten vaccineren in de haven van Rotterdam. Het gaat om een proef waarbij gedurende twee maanden 10.000 vaccins beschikbaar zijn voor de bemanning van zeeschepen uit alle delen van de wereld.

De Rotterdamse haven heeft zich vanaf het begin van de pandemie ingezet voor zeevarenden, onder andere door het ontvangen van zeeschepen die op andere plekken in de wereld geweigerd werden. Daarnaast heeft de haven het wisselen van bemanningen mogelijk gemaakt. Dat werd op veel andere plekken niet toegestaan.

Ook in de haven van Antwerpen kunnen zeevarenden uit alle werelddelen terecht om zich te laten vaccineren. België was het eerste land dat alle zeevarenden ging vaccineren met mobiele teams aan boord van een schip.

Brisbane verlengt lockdown, militairen op straat in Sydney

De lockdown in de Australische stad Brisbane, die drie dagen zou duren, is verlengd tot volgende week zondag. De autoriteiten zeggen dat ze meer tijd nodig hebben om te achterhalen of er nog onontdekte gevallen van het coronavirus zijn in de stad. In eerste instantie zouden de maatregelen dinsdagavond aflopen.

In Sydney is de lockdown de zesde week ingegaan. Sinds de start van die lockdown zijn zo'n 3500 besmettingen vastgesteld. De autoriteiten hebben bewoners opgeroepen thuis te blijven om verspreiding van het virus tegen te gaan. Honderden militairen patrouilleren in de stad om te zien of mensen die positief getest zijn wel thuis blijven. De militairen zijn ongewapend en vallen onder de verantwoordelijkheid van de politie.

Ruim een week geleden werd gedemonstreerd in Sydney tegen de coronaregels

'Miljoenen Britten krijgen vanaf volgende maand derde prik'

Zo'n 32 miljoen Britten krijgen vanaf volgende maand een uitnodiging voor een derde prik tegen het coronavirus. Dat meldt de Britse krant The Telegraph. Tot nu toe kregen Britten maximaal twee coronaprikken, maar volgens de krant moet de derde prik leiden tot meer bescherming tegen zorgwekkende varianten van het coronavirus, zoals de deltavariant. Mensen van 50 jaar en ouder en mensen die kampen met immuunproblemen krijgen een uitnodigingsbrief.

De krant meldt dat de campagne om de derde prik te zetten in de eerste week van september moet starten. Per week zou het dan moeten gaan om zo'n 2,5 miljoen prikken. Eind december, in ieder geval voor de kerstdagen, zou de campagne moeten zijn afgerond.

Overwogen wordt verder om mensen een andere prik te geven dan de prikken die ze eerder hebben gehad.

Arrestaties bij illegale coronademonstratie Berlijn

De politie in Berlijn heeft gisteren ongeveer 600 mensen opgepakt die deelnamen aan een verboden coronademonstratie. Duizenden mensen negeerden dat verbod. Er werden meer dan tweeduizend agenten ingezet om de demonstratie te ontbinden. Bij de Brandenburger Tor kregen de demonstranten te horen dat ze uiteen moesten gaan of dat anders het waterkanon zou worden ingezet. Betogers vielen vervolgens agenten aan, zegt de politie.

De rechtbank weigerde deze week toestemming te geven voor dertien protesten tegen de coronamaatregelen, vanwege het risico dat die tot veel nieuwe besmettingen zouden leiden.

Arrestaties bij illegale coronademonstratie Berlijn

Welkom!

Goedemorgen en welkom in het corona-liveblog van maandag 2 augustus. Het blog van gisteren teruglezen kan hier.