liveblog
NOS SportAangepast

Dit was dag 8: 'Airbender' Badloe zorgt voor vierde Nederlandse goud, Bol toont vorm

Op dag 8 van de Olympische Spelen in Tokio trad Kiran Badloe in de voetsporen van zijn maatje Dorian van Rijsselberghe met goud in het windsurfen. Wat gebeurde er nog meer?

Internationaal:

Uitzendingen vanavond:

  • 21.30 uur, NPO 1, Studio Tokio: Henry Schut ontvangt onder anderen windsurfers Sil Hoekstra en Stephan van den Berg, de eerste olympisch kampioen windsurfen in 1984.
  • Luister ook vanaf 22.00 uur naar NPO Radio 1 voor veel meer olympische bespiegelingen in Langs de Lijn.
liveblog gesloten

Sayonara!

We besluiten dit blog met beelden van de 'superheld' van de dag. Kiran Badloe, 'The Last Airbender', werd de laatste olympisch kampioen windsurfen. Over drie jaar in Parijs wordt die discipline vervangen door het nog spectaculairdere 'foilen'. No worries, ook in die discipline hoort Badloe al bij de besten!

Morgenochtend om 06.00 uur zijn we terug met dit liveblog. Bedankt voor het volgen en graag tot morgenvroeg!

Snelt financieel analist De Boer van kantoor naar olympisch podium?

Hij mag in het dagelijks leven dan een kantoorbaan van negen tot vijf hebben, saai en voorspelbaar is het leven van Thom de Boer allerminst. Nu hij vakantiedagen heeft opgenomen om in Tokio van start te kunnen gaan op de 50 meter vrije slag, kunnen zijn dagen gerust groots en meeslepend worden genoemd.

Helemaal nu hij een serieuze gegadigde is om op de slotdag van het olympisch zwemtoernooi de deur van het Tokyo Aquatic Centre met een medaille om zijn nek achter zich in het slot te gooien.

Zit de 29-jarige financieel analist van Rockfield Real Estate, een Amsterdamse vastgoedinvesteerder, achter zijn bureau, dan bestaan de dagen naar eigen zeggen uit het uitrekenen en nalopen van cijfertjes. Aan de vooravond van de finale van het kortste crawlnummer, de ultieme beloning van zijn debuut op de Olympische Spelen, houdt de zwemmer van de Amsterdamse vereniging De Dolfijn zich vooral bezig met het calculeren van zijn kansen.

Thom de Boer blaast uit na zijn race.

Wekdienst: voor deze Nederlanders zet je vannacht je wekker

Ranomi Kromowidjojo

Wat brengt de olympische nacht ditmaal? Minder dan voorgaande nachten, vanuit Nederlands perspectief. Maar toch nog wel wat krentjes die het de moeite waard maken de ogen te openen en de tv aan te zetten.

Ranomi Kromowidjojo, bijvoorbeeld. Zij zwemt om 3.37 uur de finale van de 50 meter vrije slag. Kromowidjojo geldt niet als gedoodverfde favoriet, de olympisch kampioene op dit nummer van 2012 plaatste zich als zevende voor de finale, maar met haar weet je het nooit. Ook Thom de Boer zwemt de finale van de 50 meter vrij. Hij komt zeven minuten eerder dan Kromowidjojo in actie, om 3.30 uur dus.

Om 5.00 uur mogen de hockeymannen gaan proberen een stunt te bewerkstelligen in de kwartfinales van het olympisch toernooi. Australië is de tegenstander, de grootste kanshebber voor een gouden medaille. En Oranje draait nog niet echt zoals het zou moeten. Maar niets is onmogelijk.

Iets later, om 8.33 uur, klinkt het startschot voor de medalrace bij de Laser Radial. Marit Bouwmeester staat momenteel tweede in het klassement, als zij de Deense klassementsleider Anne-Marie Rindom minstens vier plaatsen voorblijft, pakt Bouwmeester zelfs goud.

Dat en nog veel meer, kun je vannacht en morgen volgen bij de NOS op tv, radio en internet.

Tokio Vandaag: je dagelijkse portie Spelen

Tokio Vandaag is begonnen op NPO 1 en NOS.nl. Je dagelijkse portie samenvattingen, reacties en analyse, vandaag met Sjoerd van Ramshorst en oud-hockeyinternational Kim Lammers.

Handbalsters putten vertrouwen uit nederlaag tegen Noorwegen

De Nederlandse handbalsters verloren vanmiddag met 29-27 van topland Noorwegen in het voorlaatste groepsduel. Toch verlieten de handbalsters met een flinke dosis vertrouwen en een brede glimlach het handbalstadion.

Als de handbalsters maandag om 02.00 uur een nederlaag tegen Montenegro kunnen voorkomen, dan zijn ze zeker van de tweede plaats in groep A.

Wie in de kwartfinales (woensdag 4 augustus) het pad van Nederland zal kruisen, wordt morgen duidelijk. Een ding is zeker: Zweden wordt de tegenstander in elk geval niet.

Hockeysters ongeslagen naar kwartfinale tegen Nieuw-Zeeland: 'We moeten winnen'

De Nederlandse hockeysters wonnen vanmiddag ook hun laatste groepswedstrijd overtuigend. Tegen Duitsland werd het 3-1. Nederland is groepswinnaar en stuit nu op Nieuw-Zeeland in de kwartfinales. Bekijk de samenvatting en de reacties van bondscoach Alyson Annan en Lidewij Welten onder de tabel.

Kwartfinales hockey vrouwen

maandag, 02.30 uur Duitsland - Argentinië
maandag, 05.00 uur Australië - India
maandag, 11.30 uur Nederland - Nieuw-Zeeland
maandag, 14.00 uur Spanje - Groot-Brittannië

Sprintkoningin Thompson: 'Het kan nog veel sneller'

Elaine Thompson prolongeerde eerder vanmiddag haar olympische titel op de 100 meter en deed dat in de tweede tijd ooit gelopen: 10.61. En Thompson denkt dat het nog veel sneller kan.

Bekijk de reacties van Thompson en nummer twee Shelly-Ann Fraser-Price, de samenvatting van haar race en de uitleg van oud-atleet Gregory Sedoc over de nieuwe 'superspikes', waardoor alle atleten opeens een stuk sneller gaan.

Kijk en luistertips

18.50 uur, NPO 1, Tokio Vandaag: samenvattingen en reacties met Sjoerd van Ramshorst en Kim Lammers.

20.30 uur, NPO 1, Studio Tokio: Henry Schut ontvangt onder anderen Stephan van den Berg, in 1984 de eerste olympisch kampioen windsurfen.

Luister ook vanaf 22.00 uur naar NPO Radio 1 voor veel meer olympische bespiegelingen in Langs de Lijn.

Durant meest productieve Dreamteamer aller tijden (maar niet in de buurt van Schmidt)

Kevin Durant heeft het naar zijn zin bij de Olympische Spelen in Tokio.

Kevin Durant heeft op de achtste dag van de Olympische Spelen ene klein succesje geboekt. In de 119-84 zege op Tsjechië maakte de basketbalvedette van Brooklyn Nets 23 punten. Daarmee kwam zijn totaal op het olympische podium op 354 punten, 18 punten meer dan Carmelo Anthony (354 punten).

Durant was ook al deel van het Dream Team in 2012 en 2016 en won beide keren olympisch goud. Of een trilogie erin zit in Tokio is de vraag. De VS kenden namelijk een moeizame voorbereiding en verloren ook al het eerste groepsduel met Frankrijk.

Meest productieve Amerikaanse basketballers op Spelen

1. Kevin Durant (2012, 2016, 2020) 354 punten
2. Carmelo Anthony (2004, 2008, 2012, 2016) 336 pnt
3. LeBron James (2004, 2008, 2012) 273 pnt
4. David Robinson (1992, 1996) 270 pnt
5. Michael Jordan (1984, 1992) 256 pnt

Durant is nog ver verwijderd van het record van de Braziliaan Oscar Schmidt. De point guard kwam in vijf olympische deelnames (1980, 1984, 1988, 1992 en 1996) tot het duizelingwekkende aantal van 1.093 punten

Het record voor meeste punten in een wedstrijd staat ook op naam van Schmidt. Tijdens de Spelen van 1988 in Seoul maakte hij 55 punten in de 110-118 nederlaag tegen Spanje. In de toptien van meeste punten in een olympische basketbalwedstrijd staat Schmidt trouwens zeven (!) keer genoteerd.

De Sloveense superster Luka Doncic kwam dit toernooi dicht bij dat record. In het openingsduel tegen Argentinië in Tokio kwam Doncic tot liefst 48 punten, goed voor de tweede plaats op die eeuwige ranglijst.

De Braziliaanse basketballer Oscar Schmidt maakte tijdens de Olympische Spelen de meeste punten in een duel (55) en in totaal (1.093).

Tennisgoud voor Bencic!

Vondrousova gaf zich zeker niet zomaar gewonnen. Op de service van Bencic kreeg de Tsjechische twee breakpoint en overleefde het eerste matchpoint van de Zwitserse. Maar op het tweede geeft ze zich gewonnen: 7-5, 2-6, 6-3.

Belinda Bencic is olympisch kampioene! Vondrousova wint zilver. En het brons gaat naar de Oekraïense Jelina Svitolina, die de Kazachse Jelene Rybakina in drie sets versloeg in de troostfinale.

Bencic, die zondag ook nog aantreedt in de finale van het dubbelspel, treedt zo in de voetsporen van Marc Rosset, die in 1992 in Barcelona als eerste Zwitser verrassend olympisch kampioen werd in het mannenenkelspel. In 2008 in Beijing grepen Roger Federer en Stan Wawrinka goud in het mannendubbelspel.

Vijf jaar geleden in Rio won de Puertoricaanse Monica Puig sensationeel het vrouwenenkelspel.

Bencic op rand van goud

Nou, die zorg om de teen kunnen we wegnemen. Na de hervatting breekt Bencic meteen op love door de service van de Tsjechische. En dus mag ze nu zelf gaan serveren voor de wedstrijd. En dus ook voor het olympisch goud.

Bencic en Vondrousova strijden om tennisgoud

Belinda Bencic en Marketa Vondrousova maken er een spannende finale van in de strijd om tennisgoud bij de vrouwen. Bencic won de eerste set met 7-5, de Tsjechische won de tweede met 6-2 en in de derde set staat het inmiddels 4-3 voor de Zwitserse.

Maar Bencic is niet helemaal fit meer. Net liet ze zich langdurig behandelen aan haar teen. Een blaar, misschien?

Belinda Bencic schreeuwt het uit in de olympische finale in het vrouwenenkelspel.

Gemengde estafette trots op vierde plaats

Bij Liemarvin Bonevacia, Lieke Klaver, Femke Bol en Ramsey Angela heerste na afloop van de finale van de 4x400 meter gemengd estafette zowel teleurstelling als trots. Het Nederlandse kwartet greep op de Olympische Spelen in Tokio net naast een medaille.

"Het was helaas net niet genoeg, maar we hebben hartstikke goed gelopen allemaal", keek Bol terug op de thrillerachtige ontknoping van de strijd om de medailles. Lees het reactieverhaal.

AFGELOPEN - Nederland verliest topper tegen Noorwegen: 27-29

Het is afgelopen in de handbalarena in Tokio. Nederland verliest de topper tegen Noorwegen met 27-29.

Geen schande, maar wel jammer, vindt de geblesseerde Estavana Polman in de studio van de NOS. "Ze hebben zo fantastisch gespeeld, maar in de slotfase geven ze het weg met vier fouten. Maar ik heb er wel een lekker gevoel aan overgehouden."

Voor het verdere verloop van het toernooi maakt de nederlaag niet veel uit. Nederland blijft tweede in de groep en speelt over twee dagen nog tegen Montenegro.

Wie in de kwartfinales de tegenstander wordt is ongewis: in de andere poule kan bijna iedereen de knock-outfase nog halen. Lees het wedstrijdverslag.

handbal (v), Nederland-Noorwegen 27-29 (eindstand)

Handbal Nederland Noorwegen

Twee goals in dertig seconden: onmogelijke opgave?

De Noorse coach neemt nog een time-out met zo'n 30 seconden te spelen. Het verschil is nog altijd twee doelpunten en met Noorwegen aan de bal lijkt het pleit beslecht.

handbal (v), Nederland-Noorwegen 27-29

Noorsen lopen uit in slotfase

Met nog drie minuten te spelen staat Nederland achter op Noorwegen en dus moet er risico genomen worden.

Doelvrouw Tess Wester zit trouwens met een zak ijs in haar nek op de bank, na een stevige botsing zojuist met een Noorse aanvalster.

Rinka Duijndam is overigens een prima vervangster.

handbal (v), Nederland-Noorwegen 27-29

Bloedstollende slotfase bij handbalsters

De wedstrijd nadert het einde en het is gigantisch spannend. Noorwegen leidt met 27-26, maar alles is nog mogelijk in dit heerlijke duel. Nog vijf minuten.

handbal (v), Nederland-Noorwegen 26-27

Camilla Herrem van Noorwegen heeft het naar de zin in het duel met Nederland.

Voorsprong voor de handbalsters: 23-22!

Inger Smits gooit Nederland op voorsprong tegen Noorwegen! Met haar zesde treffer van de avond maakt ze 23-22. Maar sterspeelster Nora Mørk doet meteen wat terug. Uit een strafworp maakt ze 23-23, haar negende van de avond.

handbal (v), Nederland-Noorwegen 23-23

Halve finales voetbaltoernooi (m): Japan-Spanje en Mexico-Brazilië

Vandaag zijn ook de kwartfinales gespeeld in het olympisch voetbaltoernooi voor mannen. Japan neemt het in de halve finales op tegen Spanje. De andere halve finale gaat tussen Mexico en Brazilië.

Spanje kroop door het oog van de naald tegen Ivoorkust. In de 91ste minuut dacht de Afrikaanse ploeg zelfs voor een stunt te zorgen, toen Max Gradel Ivoorkust op een 2-1 voorsprong bracht, maar in de derde minuut van de blessuretijd maakte Rafa Mir (afgelopen seizoen actief voor het bescheiden Huesca) toch nog 2-2. In de verlenging maakte Mir er nog twee en had daarmee een gigantische bijdrage aan de 5-2 zege.

Gastland Japan kwam niet tot scoren tegen Nieuw-Zeeland, maar was wel de beste na strafschoppen. Itakura (FC Groningen), Nakayama (PEC Zwolle) en Yoshida (oud-VVV) benutten hun strafschop.

Brazilië had aan een treffer van Matheus Cunha (Hertha BSC) genoeg voor de zege tegen Egypte. Mexico was met liefst 6-3 te sterk voor Zuid-Korea.

Rafa Mir na een van zijn drie doelpunten in de kwartfinale tegen Ivoorkust.

Gelijk! Freriks maakt 20-20

We zien lachende gezichten bij de Nederlandse handbalsters, want er wordt prima gespeeld en de achterstand is overbrugd! Dankzij Freriks is het 20-20.

handbal (v), Nederland-Noorwegen 20-20

Handbalsters blijven achtervolgen: 17-19

Het is een echte kraker in het Yoyogi stadion in Shibuya, waar de Noorsen wel de hele wedstrijd een kleine voorsprong heeft. Maar de laatste minuten heeft Nederland het initiatief overgenomen.

Nycke Groot gooit de bal van eigen helft in het lege doel van de Noorsen en zorgt zo voor 17-19.

handbal (v), Nederland-Noorwegen 17-19

Kelly Dulfer neemt het Noorse doel onder vuur.

Tweede helft begonnen bij handbaltopper Nederland-Noorwegen

De tweede helft is begonnen bij Nederland-Noorwegen, de vierde groepswedstrijd in het olympisch handbaltoernooi. Noorwegen begint met een score.

handbal (v), Nederland-Noorwegen 13-17

Van Vleuten wint Clásica San Sebastian, drie dagen na gouden tijdrit

Woensdagmiddag won ze nog olympisch goud in Tokio. Een dag later landde ze alweer op Schiphol om vrijdag naar Spanje af te reizen en daar zaterdagochtend héél vroeg op te staan. Waarom? Om van start te gaan in Clásica San Sebastián. "Mijn favoriete race", verklaart Annemiek van Vleuten.

Na een kleine vier uur kwam ze winnend (en solo) over de finish. Lees het wedstrijdverslag.

Drie dagen na goud in Tokio, wint Van Vleuten alweer in San Sebastián

Einde eerste helft: Noorsen leiden met 16-13

In de laatste twee minuten lopen de Noorsen toch weer een klein beetje weg. De handbalsters gaan rusten met een achterstand van 16-13, maar er is nog veel mogelijk in de tweede helft. Nederland zit namelijk prima in de wedstrijd.

Lois Abbingh legt aan tegen Noorwegen.

Handbalsters hebben gaatje bijna dicht: 14-13

De handbalsters hebben het gaatje met Noorwegen in de spannende en intense wedstrijd tegen Noorwegen bijna gedicht. Het staat inmiddels 14-13 voor de Noorsen, dat wel met een vrouw meer gaat spelen de komende twee minuten. Kelly Dulfer moet even naar de strafbank.

handbal (v), Nederland-Noorwegen 14-13

Thompson prolongeert titel 100 meter, clean sweep Jamaica

Elaine Thompson-Hera wint! Ze prolongeert haar olympische titel in een tijd van 10.61, de op een na snelste tijd ooit! Alleen Florence Griffith-Joyner was in 1988 in Seoul sneller 10.49.

Shelly-Ann Fraser-Price wordt op flinke afstand tweede, Shericka Jackson derde. Een clean sweep voor Jamaica dus! Lees het wedstrijdverslag.

Elaine Thompson wint de 100 meter vrouwen.

Fraaie lichtshow voor finale 100 meter vrouwen

Het hoogtepunt van de eerste atletiekdag staat op punt van beginnen: de finale van de 4x100 meter vrouwen. En dat onderstreept de organisatie met een fraaie lichtshow.

De grootste verrassing is de afwezigheid van de Britse Dina Asher-Smith. Maar er is nog meer dan genoeg sprintgeweld aan de start.

De startlijst van de finale van de 100 meter vrouwen.

Handbalsters in achtervolging op Noorsen

De handbalsters kijken halverwege de eerste helft tegen een kleine achterstand aan tegen Noorwegen. Het staat 9-6.

Lois Abbingh in de mangel tegen Noorwegen.

NEDERLAND EINDIGT ALS VIERDE, POLEN WINT

Angela kwam als eerste uit de laatste bocht, maar werd in de eindsprint toch nog voorbijgesneld door Polen, de Dominicaanse Republiek en de Verenigde Staten. Nederland wordt vierde op 0.14 van het brons. Lees het wedstrijdverslag.

Slotloper Ramsey Angela redt het net niet in de eindsprint van de gemengde 4x00 meter.

Bol tweede!

Bol wisselt als tweede! Nu Angela!

Nederland aan de leiding!

Bonevacia heeft een geweldige start gemaakt en geeft als eerste over aan Lieke Klaver. Die verliest drie plekjes. De Dominicaanse Republiek loopt vooraan, voor Polen en de VS. Nu Bol!

Finale 4x400 meter gemengd - ploegen voorgesteld

De ploegen worden voorgesteld met ook de Verenigde Staten en de Dominicaanse Republiek. Het protest van Nederland heeft dus niet geholpen. Alle landen hebben trouwens nieuwe, sterkere troeven ingezet, zoals bijvoorbeeld de broers Borlée bij de Belgen.

Bij Nederland zal Bonevacia starten, dan Klaver, Bol en Angela. Kijk naar de finale van de 4x400 meter.

De ploeg voor de finale van de gemengde 4x400 meter

Handbalsters begonnen aan groepsduel tegen Noorwegen

Het is zover! De handbalsters zijn begonnen aan de groepswedstrijd tegen Noorwegen. We zullen je regelmatig op de hoogte houden, maar geen eerst even terug naar de atletiekbaan.

handbal (v), Nederland-Noorwegen 1-1

Om 14.30 uur: handbalsters spelen kraker tegen rivaal Noorwegen

Om 14.30 uur beginnen ook de handbalsters aan hun vierde groepswedstrijd. En dat is niet zomaar een affiche, maar de kraker tegen Noorwegen!

In 2015 verloor Nederland de WK-finale van Noorwegen. In 2016 verloor Oranje de EK-finale en later in Rio de olympische troostfinale van de Noorsen. In 2017 verloren de handbalsters in de halve finale van het WK van Noorwegen.

Maar bij het WK in 2019 in Japan wonnen de handbalsters eindelijk van de grote rivaal, in de groepsfase weliswaar. Maar dat was wel de opmaat naar de wereldtitel!

De speelsters staan op het veld, we gaan zo beginnen!

De handbalsters luisteren naar het Wilhelmus voor het duel met Noorwegen.

Breaking: Bol en Bonevacia toch in 4x400 meter estafette!

Het officiële wedstrijdformulier voor de gemengde 4x400 meter zoals ingediend door technisch directeur Ad Roskam.

Vanochtend zei Femke Bol na haar soeverein gewonnen serie op de 4x400 meter horden nog dat ze zeker niet zou deelnemen aan de finale van de gemengde 4x400 meter estafette. Maar wat zien we nu: Nederlands snelste atlete op de 400 meter staat toch aan de start!

Ze neemt de plaats in van Lisanne de Witte. Ook Liemarvin Bonevacia, houder van het Nederlands record op de 400 meter, versterkt de ploeg in de finale. Hij vervangt startloper Jochem Dobber.

Bonevacia, Bol, Lieke Klaver, Ramsey Angela komen om 14.35 uur in actie in de finale.

Dit zei Bol vanochtend na de series van de 4x400 meter.

Taekwondoka Oogink van quarantainehotel terug naar huis

Na Candy Jacobs heeft ook Reshmie Oogink het quarantainehotel in Tokio verlaten. De taekwondoka werd tien dagen geleden positief getest op het coronavirus en kon daardoor niet meedoen aan de Olympische Spelen. Oogink (31) was na skateboardster Jacobs het tweede lid van TeamNL die dat overkwam. Jacobs verliet Japan vrijdag al.

Roeier Finn Florijn, tennisser Jean-Julien Rojer, roeicoach Josy Verdonkschot en zijn assistente Isabelle Jacobs zitten daar nog. In principe moeten ze allemaal tien dagen in het quarantainehotel blijven. Ze mogen eerder naar huis als ze op dag 6 en 7 van hun verblijf negatief testen.

Of Ooginks quarantainemaatje Bob ook het quarantainehotel heeft verlaten is niet bekend...

Oogink over omstandigheden in quarantainehotel: 'Net een gevangenis'

Beachvolleybalsters Stam en Schoon uitgeschakeld

Beachvolleybalsters Raïsa Schoon en Katja Stam hebben zich in Tokio niet geplaatst voor de achtste finales van het olympisch toernooi. Ze verloren van het als 24ste geplaatse Cubaanse duo Lidy en Leila: 17-21, 17-21.

Schoon en Stam waren in hun groep met Pavan/Humana-Paredes (wereldkampioen) en de Europese kampioenen Vergé-Dépré en Heidrich als derde geëeindigd. Ze streden in de tussenronde met drie andere nummers drie om de laatste twee tickets voor de achtste finales.

De debutantes knokten voor wat ze waard waren, maar kwamen tegen het Cubaanse duo, in 2017 negende op de WK, net tekort. Eerder deze week kwamen Madelein Meppelink en Sanne Keizer niet door de groepsfase.

Welten na groepswinst: 'Willen laten zien dat we de beste zijn'

Hockeyster Lidewij Welten is na een langslepende blessure terug in het Nederlands elftal en voelt dat ze in het toernooi aan het groeien is. Nederland gaat als groepswinnaar door naar de kwartfinales en treft daar Nieuw-Zeeland.

Beachvolleybalsters Stam en Schoon verliezen eerste set

Helaas: Raïsa Schoon en Katja Stam verliezen de eerste set van het Cubaanse duo Lidy en Leila met 21-17.

De winnaar van het duel gaat naar de achtste finales.

Raïsa Schoon en Katja Stam in actie in de tussenronde

Protest Nederland tegen terugdraaien diskwalificatie estafetteploeg VS

Het Nederlands team in de finale van de 4x400 meter gemengd krijgt straks om14.35 uur toch te maken met het team van de Verenigde Staten. De Amerikanen werden gisteren in de series gediskwalificeerd, omdat ze op een verkeerde plaats wisselden. Na een protest van de Amerikanen werd dat teruggedraaid door de jury.

De Nederlandse Atletiekunie heeft protest aangetekend tegen dat besluit, dat "om onduidelijke redenen" zou zijn genomen. Volgens de Amerikanen was hun fout het gevolg van een vergissing van een official. Ook de ploeg van de Dominicaanse Republiek werd gediskwalificeerd en ook dat besluit is herroepen.

Nederland finishte met Jochem Dobber, Lieke Klaver, Lisanne de Witte en Ramsey Angela in de tweede serie in een nationaal record als tweede achter Polen.

Beachvolleybalsters Schoon en Stam azen op achtste finales

Raïsa Schoon en Katja Stam zijn begonnen aan de tussenronde in het olympische beachvolleybaltoernooi. Ze spelen tegen het Cubaanse koppel Lidy en Leila.

De winnaar van het duel gaat naar de achtste finales. De stand in de eerste set is nu 6-5 voor het Nederlandse duo.

Raïsa Schoon en Katja Stam in actie in Tokio

Afgelopen: hockeysters verslaan ook Duitsland en zijn groepswinnaar

De Nederlandse hockeyvrouwen hebben ook hun laatste groepswedstrijd gewonnen. De ploeg van Alysson Annan won met 3-1 van concurrent Duitsland.

In de kwartfinales neemt Nederland het op tegen Nieuw-Zeeland, de nummer vier uit de andere poule.

Laurien Leurink van Nederland, Lidewij Welten van Nederland vieren de 2-0

Fraser-Pryce als snelste naar finale 100 meter, Asher-Smith uitgeschakeld

Shelly-Ann Fraser-Pryce heeft zich als snelste sprintster geplaatst voor de olympische finale op de 100 meter. De 34-jarige Jamaicaanse, al goed voor olympisch goud op de 100 meter in 2008 en 2012, liep zaterdag in haar halve finale naar winst in 10,73 seconden.

Europees kampioene Dina Asher-Smith, een van de grote kandidaten voor olympisch eremetaal, werd verrassend uitgeschakeld. De 25-jarige Britse finishte als derde in haar race en haar tijd van 11,05 was niet goed genoeg om tot de twee snelste verliezers te behoren.

De finale van de 100 meter is om 14.50 uur live te zien op NPO 1 en via de livestream.

Shelly-Ann Fraser-Pryce

Hockey (v) - Doelpunt Nederland!

Het is 3-1 geworden voor de Nederlandse hockeysters! Frédérique Matla maakt haar tweede doelpunt van de Japanse avond. Ze wordt aangespeeld door Welten, omspeelt keepster Sonntag en schuift binnen.

Nederland-Duitsland 3-1

Van Emden verbaasd over Nederlandse judoka's: 'Wil om te winnen heb ik niet gezien'

Oud-judoka en NOS-analiste Anicka van Emden blikt terug op de prestaties van de Nederlandse judoka's op de Olympische Spelen in Tokio. "Het zit in de koppies."

Van Emden verbaasd over Nederlandse judoka's: 'Wil om te winnen heb ik niet gezien'

Geen doelpunten in derde kwart: nog altijd 2-1 voor Nederland

Het derde kwart is zonder doelpunten gepasseerd. De Nederlandse hockeysters leiden derhalve nog steeds met 2-1 tegen Duitsland.

Kansen kreeg Oranje overigens wel. Zo stormde Felice Albers bij een snelle counter alleen op het Duitse doel af, maar keepster Julia Sonntag greep goed in. Frédérique Matla raakte nog de paal bij een strafcorner.

De vrouwen staan inmiddels alweer klaar voor het vierde kwart. Daar gaan we weer!

Schoonspringster Jansen naar olympische finale: 'Ik wil alleen maar genieten'

Inge Jansen staat in de olympische finale van de 3-meterplank bij het schoonspringen. Een droom die uitkomt. "Doel was de finale en daar ben ik heel erg blij mee."

Schoonspringster Jansen naar olympische finale: 'Ik wil alleen maar genieten'

Rugby: goud voor Nieuw-Zeelandse vrouwen

De rugbysters van Nieuw-Zeeland zijn in Tokio olympisch kampioen geworden. Nieuw-Zeeland, dat in 2016 in Rio zilver pakte, zette in de finale Frankrijk met 26-12 duidelijk aan de kant.

De Françaises konden de eerste try van hun opponent nog beantwoorden, maar kort voor het einde van de eerste helft liep Nieuw-Zeeland nog twee keer met de bal over de Franse achterlijn (19-5). In de tweede helft kwam Frankrijk tot 19-12 terug, maar Tyla Nathan-Wong besliste de wedstrijd in de slotfase met een try (5 punten) en een conversie (2 punten).

Fiji legde beslag op het brons dankzij een 21-12 zege op Groot-Brittannië in de troostfinale.

Stacey Fluhler scoort lachend een try voor Nieuw-Zeeland

Rust - Nederlandse hockeysters leiden met 2-1

Het is rust bij de laatste groepswedstrijd van de hockeysters tegen Duitsland. Nederland leidt met 2-1.

En na de pauze gaat de wedstrijd zoals gebruikelijk weer verder. Caia van Maasakker meldt zich ook weer langs de zijlijn. In de eerste helft kreeg een bal hard tegen haar hoofd, maar het lijkt weer te gaan.

Caia van Maasakker kreeg een bal hard tegen haar hoofd en moest worden behandeld

Hockey - Doelpunt Duitsland!

De Duitsers doen iets terug tegen de Nederlandse hockeysters. Via een strafcorner van Sonja Zimmerman, door de benen van doelvrouw Josine Koning, wordt het 2-1.

Zonde, want Nederland had de boel redelijk onder controle. In feite was deze strafcorner pas het eerste gevaarlijke moment van Duitsland.

Nederland-Duitsland 2-1

Terugkijken: de medailleceremonie van Kiran Badloe

Anderhalf uur na de afsluitende medalrace klinkt op de Olympische Spelen van Tokio voor Badloe het Wilhelmus.

Blauwe pijl krijgt gouden plak: het Wilhelmus klinkt voor Badloe

Einde loopbaan judoka Grol: 'Niemand wint van de tijd, ook Henk Grol niet'

Henk Grol wilde op de Olympische Spelen zijn carière dolgraag afsluiten met een medaille, maar hij bleef met lege handen staan. In het individuele toernooi lag hij er al binnen een halve minuut uit. In de landenwedstrijd ging de strijd om het brons verloren. "Wat een roteinde.."

Het is een teleurstellend slot van een lange loopbaan. "Ik kijk uit naar een nieuw leven zonder judo." Het lichaam van de 36-jarige Grol wil niet meer. "Ik heb veel fysieke klachten. Op meerdere plekken en dat gaat ook niet meer over. Niemand wint van de tijd, ik ook niet."

Einde loopbaan judoka Grol: 'Niemand wint van de tijd, ook Henk Grol niet'

Hockey (v) - Doelpunt Nederland!

Twee minuten voor het verstrijken van het eerste kwart ligt de 2-0 er al in. Lidewij Welten is het eindstation van een mooie aanval en prikt op aangeven van Laurien Leurink de bal binnen.

Even later is zit het eerste kwart erop.

Nederland-Duitsland 2-0

Hockey (v) - Doelpunt Nederland!

De Nederlandse hockeysters komen op een 1-0 voorsprong tegen Duitsland, met nog 7 minuten te spelen in het eerste kwart. Frédérique Matla benut de tweede strafcorner van Oranje op onberispelijke wijze.

Nederland begon prima aan de wedstrijd en zette Duitsland flink onder druk. Een eerste aanvalsgolf overleefden de Duitsers nog, nu is het wel raak.

Nederland-Duitsland 1-0

Hockey Nederland Canada

Hockeysters spelen laatste groepswedstrijd tegen Duitsland

Om 11.30 uur is de laatste groepswedstrijd begonnen van de Nederlandse hockeysters. De tegenstander is Duitsland.

We hoeven niet met het zweet in onze handen te kijken naar de live-uitzending op NPO 1 en de livestream. Beide landen wonnen tot nu toe alles en zijn al geplaatst voor de kwartfinales.

De opstelling van Nederland voor het duel met Duitsland

Bekkering en Duetz hebben goud nog in eigen hand: 'Zorgen dat we die race winnen'

Bekijk de reactie van Annemiek Bekkering en Annette Duetz na de laatste drie reguliere races op de Olympische Spelen, waarin ze de leidende positie in de 49er FX-klasse uit handen gaven. In de afsluitende medalrace hebben ze maandag nog wel kans op goud.

Djokovic grijpt naast medaille in olympisch tennistoernooi

Novak Djokovic heeft in Tokio naast een olympische medaille gegrepen. De nummer één van de wereld, die dit jaar zegevierde op de Australian Open, Roland Garros en Wimbledon, was in de strijd om het brons niet opgewassen tegen Pablo Carreno (ATP-11): 4-6, 7-6 (6), 3-6.

Van de vorige vijf duels met Djokovic had Carreno er één gewonnen. Dat wil zeggen: bij de US Open van 2020 werd de Serviër gediskwalificeerd nadat hij met een bal een lijnrechter had geraakt.

In de tiebreak van de tweede set miste Carreno op 6-5 een matchpoint. Hij was niet van slag, brak Djokovic meteen in set drie en hield die voorsprong vast. Op het zesde matchpoint was het raak.

Novak Djokovic buigt het hoofd voor Pablo Carreno

Windsurfster De Geus durft RS:X-plank nog niet definitief af te schrijven

Lilian de Geus behaalde op de Olympische Spelen in de RS:X-klasse een vijfde plek. Teleurstellend voor de drievoudig wereldkampioen. Ze gaat over naar het foilen, maar of ze de RS:X-plank definitief afschrijft durft ze nog niet te zeggen.

Windsurfster De Geus durft RS:X-plank nog niet definitief af te schrijven

Verrassend trampolinespringgoud voor Litvinovitsj

Trampolinespringer Ivan Litvinovitsj heeft de olympische titel veroverd. De 20-jarige Wit-Rus troefde in de finale met een mooie oefening de Chinees Dong Dong en de Nieuw-Zeelander Dylan Schmidt af.

Litvinovitsj greep WK-zilver in 2019, maar met medefinalisten als drievoudig wereldkampioen Dong (goud in Londen) en titelverdediger Vladsjislav Gantsjarov (Wit-Rusland) gold hij niet als favoriet. In de kwalificatie was hij wel al de beste.

De grootste verrassing vond al plaats in die kwalificatieronde. Viervoudig (en regerend) wereldkampioen Gao Lei uit China kwam bij zijn tweede oefening naast het springvlak terecht en greep naast een finaleplaats. In Rio won hij het brons.

Emoties bij Ivan Litvinovitsj na het veroveren van het trampolinespringgoud

Terugkijken: Badloe stelt zijn gouden medaille veilig in knotsgekke medalrace

De 27-jarige Nederlander hoefde alleen maar te finishen en daar slaagde hij in. Hij is de opvolger van Dorian van Rijsselberghe, die in 2012 en 2016 olympisch goud pakte. Achter hem werden drie concurrenten nog gediskwalificeerd.

Badloe stelt zijn gouden medaille veilig in knotsgekke medalrace

Terugkijken: Jansen sprint naar olympische finale 3-meterplank

Schoonspringster Inge Jansen springt in de halve finales goed genoeg om de finales van de 3-meterplank te bereiken.

Tsjakadoea verliest van Seidl, geen medaille voor Nederlandse judoka's

Helaas de laatste partij tussen Tornike Tsjakadoea en Sebastian Seidl gaat verloren. De Nederlandse judoka krijgt drie straffen en dan is het voorbij.

Nederland verliest de strijd om het brons met 4-2 van Duitsland.

Henk Grol won zijn allerlaatste gevecht

Coach McIntosh roemt gouden Badloe: 'Een fenomeen'

Succescoach Aaron McIntosh loodste eerst Dorian van Rijsselberghe naar goud in 2012 en 2016 en doet dat nu met Badloe. Bekijk zijn reactie op de olympische titel van zijn pupil.

McIntosh roemt gouden Badloe: 'Een fenomeen'

Trotse Badloe na veiligstellen olympische titel: 'Onbeschrijfelijk gevoel'

Bekijk de reactie van Kiran Badloe nadat hij in de afsluitende medalrace de olympische titel in Tokio heeft veiliggesteld.

Trotse Badloe na veiligstellen olympische titel: 'Onbeschrijfelijk gevoel'

Stoll wint van Verhagen: Duitse judoka's op voorsprong

De Nederlandse judoka's kijken na vijf partijen tegen een 3-2 achterstand aan. Sanne Verhagen verliest op ippon van Theresa Stoll.

De laatste partij gaat tussen Tornike Tsjakadoea en Sebastian Seidl.

BMX'er Fields verlaat na vreselijke val in halve finale intensive care

De Amerikaanse BMX'er Connor Fields is van de intensive care af. De olympisch kampioen van 2016 ging in de halve finales in Tokio hard onderuit en werd met een brancard afgevoerd. Hij liep onder meer een bloeding in zijn hersenen op.

Na een nacht in het ziekenhuis is gebleken dat er verder geen bloedingen zijn geweest, waardoor Field de intensive care heeft kunnen verlaten. Een operatie is niet nodig.

De vader van Fields liet aan USA Today positieve berichten horen: "Hij weet waar hij is, wanneer hij jarig is en hij herkent mensen."

Connor Fields aan de leiding in de halve finale, vlak voor zijn val

Grol sluit carrière af met een ippon: 2-2 in strijd om brons

De Duitse judoka's komen terug tegen Nederland. Een moegestreden Noël van 't End krijgt tijdens de golden score zijn derde strafje, Dominic Ressel wint de partij.

Nu betreden Guusje Steenhuis en Anna-Maria Wagner de tatami. Wagner wint op waza-ari.

Henk Grol wint de vierde partij van Karl-Richard Frey. Hij sluit zijn judoloopbaan dus af met een ippon. De stand is 2-2.

Van Rijsselberghe trots op 'gouden maatje' Badloe: 'Speer op het water'

Dorian van Rijsselberghe, de olympisch kampioen van 2012 en 2016 in de RS:X-klasse, reageert op de gouden medaille voor Kiran Badloe. "Hij heeft het enorm goed gedaan. Hij heeft de sterren van de hemel gevaren."

Van Rijsselberghe enorm trots op 'gouden maatje' Badloe: 'Speer op het water'

Lambriex en Van Vugt blijven zevende voor medalrace

In de 49er-klasse zijn Pim van Vugt en Bart Lambriex in de twaalfde race als derde geëindigd. In het klassement blijft het Nederlandse zeilduo zevende, met alleen nog de medalrace voor de boeg. Die staat maandag op het programma.

Bart Lambriex en Pim van Vugt in actie in Tokio

Judoka's begonnen aan strijd om brons tegen Duitsland

De Nederlandse judoka's zijn begonnen aan de wedstrijd om brons tegen Duitsland.

Als eerste staat Sanne van Dijke op de tatami voor een duel met Giovanna Scoccimarro. En ze wint met een ippon! Nederland staat op een 1-0 voorsprong.

Nederland blijft achtste in medailleklassement

Met de gouden medaille van Kiran Badloe heeft Nederland zich iets steviger op de achtste plaats van het medailleklassement genesteld. De oogst tot nu toe is vier keer goud, zeven keer zilver en vijf keer brons. Zuid-Korea, de nummer zeven, heeft één gouden plak meer. De medaillespiegel wordt aangevoerd door China met twintig goud, twaalf zilver en twaalf brons.

Nederland is vooralsnog wel het best scorende land uit de Europese Unie. Mede dankzij de Brexit, want Groot-Brittannië staat twee plaatsen boven Nederland.

Zeilsters Bekkering en Duetz geven koppositie weg voor afsluitende medalrace

De ontknoping in de 49er FX-klasse van zeilsters Annemiek Bekkering en Annette Duetz wordt maandag razendspannend. In de laatste drie reguliere races in de baai van Enoshima gaf het Nederlandse duo de leidende positie uit handen met een vijfde, twaalfde en zestiende plek. Maar de verschillen met alleen nog de afsluitende medalrace voor de boeg zijn erg klein.

Het Braziliaanse duo Grael en Kunze nam de leidende positie van Nederland over, maar heeft slechts een voorsprong van 1 punt op Bekkering en Duetz.

In de Finn-klasse werd Nicholas Heiner in de zevende race tiende. In de achtste race kwam hij als derde binnen. Daardoor handhaafde hij zijn vierde plaats in het tussenklassement. In de Finn-klasse worden nog twee reguliere races en een medalrace gevaren.

Annemiek Bekkering en Annette Duetz in actie in Tokio

Gouden Badloe is 'King of the World' na olympische titel

Kiran Badloe is 'King of the World' na zijn olympische titel op de RS:X-klasse

Jansen naar finale op 3-meterplank!

Jawel! Inge Jansen plaatst zich voor de finale van het schoonspringen op de 3-meterplank.

De 27-jarige Jansen eindigt na vijf prima sprongen met een score van 301,90 als negende in de halve finale en dat is genoeg. De beste twaalf schoonspringsters gaan namelijk naar de eindstrijd, die morgen wordt gehouden.

Inge Jansen plaatst zich voor de finale op de 3-meterplank

Goud voor Kiran Badloe in RS:X-klasse!

Kiran Badloe eindigt als tweede in de medalrace. En dat betekent goud! Hij volgt Dorian van Rijsselberghe op als olympisch kampioen.

Badloe, geboren in Almere, hoefde alleen nog maar te finishen om zeker te zijn van de titel. Het enige dat Badloe moest zien te vermijden, was een diskwalificatie. Daar slaagde hij in. Hij nam bij de start geen risico's en surfde de race eenvoudig uit.

Wat daarachter gebeurde was kolderiek; zowel de nummer 2, 3 als 4 in de tussenstand werd gediskwalificeerd.

Kiran Badloe juicht: het goud is binnen

Spanning loopt op voor Jansen na vijfde sprong

Het wordt even billenknijpen voor Inge Jansen. Haar vijfde sprong, tweeënhalve salto binnenwaarts gehoekt, is goed voor 58,5 punten. Daarmee komt ze op 301,9 punten in totaal.

Wij vermoeden dat dat goed moet zijn voor een finaleplaats. Maar het is nog even afwachten.

Windsurfer Badloe voorlopig voortvarend onderweg

De windsurfers zijn inmiddels bezig aan de derde ronde in de RS:X-klasse. Na de Italiaan Camboni is ook de Fransman Goyard inmiddels bestraft.

Kiran Badloe surft momenteel op de tweede plek. Een cleane race en dan finishen, dat is wat de Nederland nodig heeft voor goud.

Badloe van start in (hopelijk) gouden medalrace

Start! De medalrace in de RS:X-klasse is begonnen. Kiran Badloe staat ruim aan de leiding in het klassement. Hij hoeft alleen maar te finishen zonder problemen te veroorzaken om het goud binnen te halen.

Meteen na de start is er een zuur moment voor de Italiaan Camboni: hij maakt een valse start en moet na een tijdje varen weer terug naar de start.

Kijk nog eens naar een interview met Badloe voor de start.

Sleutelsprong Jansen gaat stukken beter dan gisteren

Ook over de vierde sprong kan Inge Jansen tevreden zijn. Voor haar sleutelsprong, drieënhalve salto vooruit gehoekt, levert 58,9 punten op. Daarmee ging de sprong stukken beter dan gisteren.

Na de vierde ronde blijkt Jansen een plaatsje gezakt. Ze staat nu tiende. De beste twaalf van de achttien deelneemsters gaan naar de finale. Het wordt dus nog spannend, maar het gaat met plek 11 is redelijk groot.

Bekkering en Duetz blijven eerste, maar voorsprong slinkt

Annemiek Bekkering en Annette Duetz wisten hun leidende positie in de tiende race van de 49er FX-klasse uit te breiden, maar dat gaatje is in de elfde race weer verdwenen. Het Nederlandse zeilduo werd slechts twaalfde, staat nog wel aan de leiding, maar de voorsprong op het Braziliaanse duo Grael en Kunze bedraagt nog maar 2 punten.

In de Finn-klasse werd Nicholas Heiner tiende in de zevende race en zakt in het tussenklassement van plek vier naar plek vijf.

In de 49er-klasse zijn Pim van Vugt en Bart Lambriex in de tiende race als zesde geëindigd. In het klassement staat het duo zevende.

Redelijke derde sprong van schoonspringster Jansen

De derde sprong van Inge Jansen, tweeënhalve salto in de contra, levert haar 58,5 punten op. Jansen kwam niet helemaal verticaal te water, ze slaat ietsje door, en lijkt ook niet helemaal tevreden.

De derde ronde zit er inmiddels op. Jansen staat met nog twee sprongen te gaan achtste in het klassement.

De beste twaalf van de achttien deelneemsters gaan naar de finale. Het ziet er goed uit, maar de verschillen zijn klein.

Emoties bij Vloon na bereiken finale: 'Nooit op zo'n hoog niveau gestaan'

Menno Vloon mag zich opmaken voor de olympische finale van het polsstokhoogspringen, waarvoor hij zich naar eigen zeggen probleemloos plaatste.

Nederland verliest in halve finale tegen Frankrijk

Ook de derde partij in de halve finale van de landenwedstrijd tegen Frankrijk levert een nederlaag op voor Nederland. Noël van 't End verliest op waza-ari van Axel Clerget.

En in de vierde partij is Romane Dicko te sterk voor Guusje Steenhuis.

Daarmee staat het 4-0 voor Frankrijk. De wedstrijd is beslist. Nederland moet straks nog strijden om het brons. De tegenstander is Duitsland.

Sanne van Dijke verloor van Clarisse Agbegnenou

Prima tweede sprong van schoonspringster Jansen

Ook de tweede sprong van Inge Jansen in de halve finale op de 3-meterplank ziet er goed uit. De sprong, tweeënhalve salto vooruit met een hele schroef, levert haar net als gisteren 63 punten op.

Na de tweede ronde staat Jansen negende in het tussenklassement. De beste twaalf van de achttien deelneemsters gaan naar de finale. Er volgen nog drie sprongen.

Nederlandse judoka's op achterstand in halve finale tegen Frankrijk

De Nederlandse judoka's zijn begonnen aan de halve finale van de landenwedstrijd tegen Frankrijk.

Tornike Tsjakadoea verloor de eerste partij van Guillaum Chaine op ippon.

In de tweede partij verliest Sanne van Dijke op waza-ari van Clarisse Agbegnenou. De Fransen leiden dus met 2-0.

De Geus vijfde in RS:X-klasse, goud voor Lu uit China

Windsurfster Lilian de Geus is in de medalrace als zesde over de finish gegaan. In het eindklassement eindigt De Geus daarmee op de vijfde plek. Vijf jaar geleden in Rio werd ze ook vijfde.

Het goud in de RS:X-klasse is voor de Chinese Lu Yunxiu, het zilver voor de Française Charline Picon en het brons voor de Britse Emma Wilson.

Jansen in actie in halve finale op 3-meterplank

Schoonspringster Inge Jansen is begonnen aan de halve finale op de 3-meterplank.

Haar eerste sprong, tweeënhalve salto achterwaarts met een moeilijkheidsgraad van 3.0, ging goed: ze haalde een score van 63 punten.

Achttien schoonspringsters gaan in de halve finale vijf keer springen. De beste twaalf gaan naar de finale.

Inge Jansen in actie op de 3-meterplank in Tokio

Bekkering en Duetz verstevigen leiding in 49er FX-klasse

Het begint er steeds beter uit te zien voor Annemiek Bekkering en Annette Duetz in de 49er FX-klasse. Het Nederlandse duo stond al aan de leiding en heeft zijn voorsprong in de tiende race verder uitgebreid.

Bekkering en Duetz werden vijfde, terwijl de nummers 2, 3 en 4 in het klassement een beroerde race zeilden: ze werden achtereenvolgens negentiende, vijftiende en twaalfde.

In het totaalklassement hebben de Nederlanders nu 12 punten voorsprong op de nummer twee, het Braziliaanse duo Grael en Kunze. Als het meezit met de wind, volgen vandaag nog twee races.

Annemiek Bekkering en Annette Duetz in actie in Tokio

Fontijn treft wereldkampioen Price: 'Er is al een stukje revanche geweest'

Boksster Nouchka Fontijn treft na haar overwinning op Tammara Thibeault in de halve finales van het olympische bokstoernooi wereldkampioen Lauren Price, die ze na de veelbesproken finale van 2019 al twee keer heeft verslagen.

Medalrace RS:X bij de vrouwen begonnen, geen medaillekans voor De Geus

Er was de hele dag wat gedoe bij het zeilen door ontbrekende wind, maar inmiddels wordt er gelukkig alweer een tijdje gezeild.

Zo is net de medalrace in de RS:X-klasse bij de vrouwen begonnen. Namens Nederland doet Lilian de Geus mee. Ze was een van de favorieten voor goud, maar heeft helaas geen kans meer op een plak. Ze staat vijfde in het tussenklassement en het gat met de podiumplekken is te groot. Ze kan maximaal vierde geworden, dezelfde plek die ze vijf jaar geleden bij de Spelen in Rio behaalde.

Lilian de Geus

Judoka's naar halve finale in landenwedstrijd

Was iedereen gisteren nog een beetje somber over het Nederlandse judo en was Henk Grol met zijn uitschakeling na 25 seconden nog de schlemiel, vandaag lijkt ineens de zon weer te schijnen in judoland.

De Nederlandse judoka's hebben namelijk de halve finales van de landenwedstrijd gehaald. In de kwartfinales werd Brazilië met 4-2 verslagen. Henk Grol bezorgde Nederland, net als een ronde eerder, de beslissende zege.

In de halve finales is later vandaag Frankrijk de tegenstander.

Badloe ontspannen voor gouden medalrace: 'Koppie erbij en finishen'

Kiran Badloe hoeft in de afsluitende medalrace in de RS:X-klasse alleen maar over de finish te komen om het goud te pakken.

Wat krijgen we de komende uren nog in Tokio te zien?

Programma Olympische Spelen 31 juli

Wat heb je vannacht allemaal gemist toen je sliep?

Nog geen medailles voor Nederland vannacht maar wel een paar opmerkelijke prestaties.

Boksster Nouchka Fontijn is zeker van een olympische medaille in de klasse tot 75 kilogram. De 33-jarige Fontijn won in de kwartfinale van de Canadese Tammara Thibeault. Volgende week vrijdag vervolgt ze haar jacht op het goud.

Femke Bol plaatste zich met overmacht voor de halve finales op de 400 meter horden. Ze liep in haar serie ver voor de rest uit. Na haar race liet ze weten later op de dag niet in actie te komen tijdens de finale van de 4x400 meter gemengde estafette. "Ze liepen zo sterk, ze hebben mij niet nodig."

Ook Nadine Visser liep een goede kwalificatierace op de 100 meter horden, waarmee ze zich eenvoudig plaatste voor de halve finales.

Het Nederlandse triatlonkwartet greep op de gemengde estafette net naast een medaille.

In het zwembad plaatsten Thom de Boer en Ranomi Kromowidjojo zich voor de finale van de 50 meter vrije slag. Femke Heemskerk meldde zich vlak voor de start af om zich te focussen op de 4 x 100 meter wisselslag gemengd. Op dat nieuwe olympische nummer eindigde Nederland vervolgens als zesde.

Op dit moment zijn de Nederlandse judoka's in actie in de kwartfinales van de landenwedstrijd tegen Brazilië. En straks is de medalrace in de RS:X-klasse, waar Kiran Badloe alleen maar hoeft te finishen om goud te pakken.

Boksster Fontijn al zeker van brons, in de halve finale wacht pikant duel met Price

Nouchka Fontijn is doorgedrongen tot de halve finales van het olympisch bokstoernooi in de klasse tot 75 kilogram. De Canadese Tammara Thibeault werd verslagen, nadat ze net als in haar eerste partij de eerste ronde nog op punten had verloren.

De 33-jarige Fontijn stuit nu op Lauren Price in de halve finale, die ongetwijfeld in het teken staat van revanche. Price ontnam Fontijn twee jaar geleden de wereldtitel, nadat ze met succes in beroep was gegaan tegen haar nederlaag in de WK-finale.

Nouchka Fontijn

Finaleplaatsen voor Visser en Vloon

Over haar hamstringblessure maakt Nadine Visser zich allang geen zorgen meer. Maar ook aan haar vorm hoeft ze nu niet meer te twijfelen. De 26-jarige atlete liep in de series voor de 100 meter horden bijna haar beste tijd ooit, goed voor een halvefinaleplaats. Met een tijd van 12,72 werd ze tweede, slechts 0,10 boven haar Nederlands record uit oktober 2019.

Ook succes was er voor polsstokhoogspringer Menno Vloon. Zijn sprong van 5.75 meter was voldoende voor een plek bij de beste twaalf en dus de finale.

Van Klinken en Van Diepen stranden

Discuswerpster Jorinde van Klinken strandde in de kwalificatie. Ze gooide de discus 61,15 meter er en werd daarmee vierde in groep A. Dit leek voldoende voor een plek bij de twaalf finalisten, maar in groep B werd verrassend goed gegooid. Van Klinken werd daardoor veertiende. Daarmee haalde ze de finale die ze zichzelf ten doel had gesteld niet.

Tony van Diepen wist op de 800 meter de halve finales niet te bereiken. De 25-jarige atleet uit Heerhugowaard eindigde als zesde in een tijd van 1.46,03.

Nadine Visser

Zwemmers Kromowidjojo en De Boer naar halve finales

Ranomi Kromowidjojo heeft zich op de Olympische Spelen in Tokio geplaatst voor de finale van de 50 m vrije slag. Bij de mannen haalde Thom de Boer de eindstrijd. Jesse Puts redde het niet.

Kromowidjojo,de kampioene van 2012,werd werd zevende in 24,29. Femke Heemskerk had als zestiende de halve eindstrijd gehaald, maar meldde zich af met het oog op de finale van de gemengde estafette.

De Boer eindigde in zijn halve finale als derde in 21,78 en uiteindelijk was dat de achtste tijd.

Thom de Boer na de 50 meter vrije slag

Amazones Blom en Boonzaaijer in middenmoot bij eventing

De Nederlandse amazones Merel Blom en Janneke Boonzaaijer staan na het eerste onderdeel van het olympisch eventingtoernooi 21ste en 30ste.

Bij de dressuur in Tokio noteerde Blom zaterdag met haar paard The Quizmaster 31.50 strafpunten. Debutante Boonzaaijer kwam vrijdag met Champ de Tailleur tot een score van 33.00 strafpunten.

Zondag gaat het olympisch eventingtoernooi verder met de cross, waarbij de deelnemers onder andere door water rijden en over hindernissen springen.

Merel Blom in actie op het onderdeel dressuur

Biles laat twee toestelfinales schieten

De Amerikaanse turnster Simone Biles heeft zich afgemeld voor de toestelfinales op sprong en brug. Eerder al liet ze de individuele meerkamp schieten en brak ze de teamfinale vroegtijdig af. De topfavoriete voor meerdere gouden medailles deze Olympische Spelen kampt met mentale problemen.

De Amerikaanse turnbond US Gymnastics laat in een verklaring weten dat nog niet duidelijk is of ze wel de finales op vloer en balk zal turnen. De vloerfinale staat gepland voor 2 augustus, een dag later is de balkfinale.

Simone Biles in actie op sprong

Goud en wereldrecord voor Dressel

Zwemmer Caeleb Dressel heeft in Tokio zijn derde gouden medaille van deze Spelen veroverd. Na overwinningen op de 100 meter vrije slag en de 4x100 vrij was de Amerikaan ook de beste op de 100 meter vlinderslag.

Dressel was in de series en in de halve finales al een klasse apart. Beide keren zwom hij een olympisch record en ook in de finale stond er geen maat op hem. Met 49,45 was hij 0,05 sneller dan zijn wereldrecord uit 2019. Kristof Milak won
in 49,68 (Europees record) het zilver.

Caeleb Dressel wint opnieuw olympisch goud

Okagbare uitgesloten

De Nigeriaanse Blessing Okagbare (32) is in Tokio van verdere deelname aan de Olympische Spelen uitgesloten. De atlete testte bij een dopingcontrole (19 juli) positief op verboden groeihormonen.

Okagbare won vrijdag op de 100 meter in 11,05 haar serie, waarmee ze zich met de negende tijd voor de halve finales had geplaatst. Ze zou ook deelnemen aan de 200 meter en de 4x100 meter estafette.

Blessing Okagbare

Bol is opgelucht

Femke Bol kende geen problemen in de series van de 400 meter horden.

"Nu laat ik echt zien dat het goed zit", aldus een opgeluchte Bol, blij dat de kop eraf is. "Ik voel me zo fit, dan wil je gewoon beginnen."

Bol soeverein naar halve finales

Femke Bol heeft zich zonder problemen geplaatst voor de halve finales op de 400 meter horden. Het 21-jarige talent, dat de vierde tijd ooit op haar naam heeft staan, liep in haar serie ver voor de rest uit.

Bol startte in baan acht en nam direct afstand van de andere loopsters. De Amersfoortse finishte uiteindelijk in 54,43, maar had tijdens de laatste honderd meter al flink gas teruggenomen. Maandag zijn de halve finales.

Femke Bol

Triatlonkwartet is trots

Maya Kingma, Marco van der Stel, Rachel Klamer en Jorik van Egdom zijn trots op het behalen van de vierde plaats bij de gemengde estafette.

"Ongelooflijk. Ik denk dat we dit echt allemaal niet verwacht waren. We waren allemaal zo goed als we konden zijn", aldus Kingma. "Als team mogen we trots zijn", voegt Van Egdom daaraan toe. "Voor Nederland is dit een vrij unieke prestatie."

Net geen triatlonmedaille

Het is de Nederlandse triatlonploeg net niet gelukt een olympische medaille in de wacht te slapen. Op de gemende estafette, een debuterend onderdeel op de Spelen, werden Maya Kingma, Marco van der Stel, Rachel Klamer en Jorik van Egdom vierde. Het goud ging naar Groot-Brittannië.

Kingma opende de race voor Nederland en lag zelfs even aan de leiding. Ook Marco van der Stel hield knap stand in de kopgroep, maar Nederland zakte vervolgens met Rachel Klamer en Jorik van Egdom wat terug. Een sterk eindsprint van Van Egdom leverde het Nederlandse kwartet nog wel de vierde plaats op.

Welkom!

Goedemorgen vanuit Tokio, of zoals de Japanners zeggen: ohayou gozaimasu! Afgelopen nacht is er weer van alles gebeurd bij op de 8ste dag van de Olympische Spelen van 2020.

Wat je precies hebt gemist toen je nog lekker lag te slapen, kun je lezen en zien in onze Wekdienst Tokio.