liveblog
NOS SportAangepast

Dit was dag 5: Van Vleuten, Dumoulin en de ketchuptheorie van Van Nistelrooij

Op dag 5 van de Olympische Spelen in Tokio werd alle chagrijn van de afgelopen dagen weggespoeld.

Nagenieten van deze bijzondere dag? Dat kan:

  • 18.50 uur, NPO 1, Tokio Vandaag: samenvattingen en reacties met Sjoerd van Ramshorst en Roy Meijer.
  • 20.33 uur, NPO 1, Studio Tokio: Henry Schut ontvangt onder judoka Mark Huizinga en roeiers Nico Rienks en Ronald Florijn.
liveblog gesloten

Sayonara!

We sluiten af met 'de ketchuptheorie' van Ruud van Nistelrooij. De topspits van weleer zou ooit de volgende woorden hebben gesproken over de essentie van een goalgetter. "Het maken van doelpunten is als een fles ketchup. Soms houd je de fles ondersteboven en duurt het een eeuwigheid. Maar daarna is er geen houden meer aan..."

Vandaag was zo'n dag bij de Olympische Spelen in Tokio. Dat er nog maar veel van dit soort dagen mogen volgen. Bedankt voor het volgen en graag tot morgen!

Wekdienst: voor deze Nederlanders zet je de wekker

Na een etmaal waarin het medailles regende voor Nederland, is het nu al zeker dat dat de komende nacht niet het geval zal zijn. Al is het alleen maar omdat er voor Nederland minder finales op het programma staan. Maar wie zeker in aanmerking komt voor een medaille is zwemmer Arno Kamminga. Om 3.44 uur staat hij op het startblok voor de finale van de 200 meter schoolslag.

Om 03.10 uur gaan de vrouwen in de lichte dubbeltwee (Ilse Paulis, die in Rio goud won met de gestopte Maike Head, en Marieke Keijser) op jacht naar een nieuwe Nederlandse roeimedaille. Twintig minuten later komt Sophie Souwer in actie tijdens de halve finales skiff.

Ondertussen zijn de BMX'ers dan al begonnen aan de kwartfinales. Bij de vrouwen doen Laura Smulders, Judy Baauw en Merel Smulders mee namens Nederland. Bij de mannen zien we Niek Kimmann, Twan van Gendt en Joris Harmsen in actie.

Kortom, ook deze nacht is er weer meer dan genoeg te beleven.

Schakel in voor Studio Tokio!

Het is tijd voor Studio Tokio met veel prachtige gasten. Zo zitten Nico Rienks en Ronald Florijn, beiden in bezit van twee gouden medailles, aan tafel. Florijn is bovendien de vader van de roeister Karolien en skiffeur Finn. De een geniet van olympisch zilver, de ander zit in Tokio in een coronahotel.

Judoka Mark Huizinga zal terugblikken op de dag in de Budokan Nippon. Skateboardsters Keet Oldenbeuving en Roos Zwetsloot zijn net terug uit Tokio.

En Dione de Graaff heeft een goed gesprek met Tom Dumoulin en Annemiek van Vleuten. Schakel nu in op NPO 1 of kijk via de livestream op NOS.nl.

.

Nagenieten met Tokio Vandaag en Studio Tokio

Nagenieten van deze bijzondere dag? Dat kan met onze uitzendingen vanavond, bijvoorbeeld zometeen al met Tokio Vandaag!

18.50 uur, NPO 1, Tokio Vandaag: samenvattingen en reacties met Sjoerd van Ramshorst en Roy Meijer.

20.33 uur, NPO 1, Studio Tokio: Henry Schut ontvangt onder meer roeister Maaike Head

Kogelstootster Schilder klaar om te knallen na quarantaine

Als atlete Jessica Schilder vrijdag in de kwalificaties van het kogelstoten haar eerste poging achter de rug heeft, zal ze opgelucht ademhalen. Het betekent het einde van een week vol onzekerheid in aanloop naar het olympisch toernooi.

Bij aankomst in Japan, dan precies een week geleden, testte een Ecuadoraanse sporter op het vliegveld positief op corona. Omdat Schilder bij hem in de buurt had gezeten in het vliegtuig, werden zij en haar coach Gert Damkat al op de luchthaven door grondpersoneel in plastic kleding afgezonderd van de andere passagiers.

De 22-jarige Schilder, debutante op de Spelen, mocht doorreizen naar Chiba, de stad waar ook de rest van de atletiekploeg zich voorbereidt op de Spelen. Wel moest ze daar twee dagen in quarantaine en bleef ze op afstand van de andere atleten. Lees haar verhaal.

Jessica Schilder in actie op het onderdeel kogelstoten tijdens het NK Atletiek 2021

Badmintonner Caljouw verrassend naar achtste finales

In al het medaillegeweld sneeuwde hij misschien een beetje onder. Maar badmintonner Mark Caljouw is ook uitstekend begonnen aan zijn eerste Olympische Spelen. Badmintonner Mark Caljouw heeft op de Spelen De olympische debutant won ook zijn tweede groepsduel en heeft daardoor als groepswinnaar verrassend de achtste finales bereikt.

Tegen de Indiase topper Sai Praneeth, die in 2019 als eerste Indiër WK-brons won, won Caljouw vandaag met 21-14, 21-14. De 28-jarige Rijswijker neemt het in de achtste finales op tegen Kevin Cordón (BWF-59) uit Guatamala.

Badmintonner Mark Caljouw.

Van Vleuten na goud meteen door naar San Sebastian

Annemiek van Vleuten vervulde vandaag eindelijk haar olympische droom met goud in de tijdrit. Wie denkt dat ze nu even op haar lauweren gaart rusten om na te genieten, komt bedrogen uit. Zaterdag staat ze namelijk aan de start van de Clásica San Sebastián.

Van 't End in 'zijn' Budokan met lege handen: 'Niet verwacht'

Voor Noël van 't End liep zijn olympische avontuur uit op een bittere teleurstelling. Op de plek waar de judoka met de bijnaam Clark Kent in 2019 in de voetsporen trad door in de WK-finale de Japanse favoriet Shoichiro Mukai te verslaan, ging hij nu al in de achtste finales ten onder.

"Dit had ik niet verwacht", pufte de nummer twee van de wereldranglijst kort na zijn nederlaag tegen Toth. "Maar dit is judo. Alles kan in judo. Het gaat om de kleine dingetjes en als die fout gaan, sta je met lege handen."

Het goud in de klasse tot 90 kilo ging trouwens naar de Georgiër Lasha Bekauri, die in de finale op waza-ari won van de Duitser Gerd Trippel.

Brons voor judoka Van Dijke na 'zwaarste partij uit mijn leven'

Het gevecht om op de Spelen te komen was bijna net zo zwaar as de strijd om het brons. Maar nadat judoka Sanne van Dijke de verbeten tweestrijd met Kim Polling 'op punten' in haar voordeel had beslist (het verschil tussen beide judoka;s was zo klein dat de judobond zelfs steun zocht bij externe partijen om tot haar selectie te komen), bleef ze ook overeind in de olympische troostfinale.

De vorige week 26 jaar geworden Brabantse rekende in de troostfinale af met de Duitse Giovanna Scoccimarro. Ze plaatste na bijna acht minuten in de golden score een geslaagde heupworp en won met ippon. "Het voelt niet hetzelfde als goud natuurlijk, maar zeer zwaarbevochten en dus met een gouden randje. Een olympische medaille is altijd mijn droom geweest."

Het had haar wel even moeite gekost, bekende ze, om zich weer op te laden voor de troostfinale nadat ze kort daarvoor de eindstrijd was misgelopen. "Maar toen dacht ik aan de mensen die ik thuis heb zitten. En eentje bovenin", verwees ze naar haar broer die vorig jaar uit het leven stapte. Lees verder over de olympische judodag van Sanne van Dijke en bekijk hieronder het hele interview.

Gelukstelegram anno 2021

  • TeamNL
    Premier Rutte belt via chef de mission Pieter van den Hoogenband en een luidspreker met de sporters in Tokio.
  • Team NL
    Premier Rutte belt via een luidspreker met de sporters in Tokio na de succesvolle vijfde dag van de Olympische Spelen.

TeamNL komt na recorddag top 10 binnen in medailleklassement

De Nederlandse olympische ploeg heeft op dag 5 na de olympische openingsceremonie een reuzensprong in het medailleklassement gemaakt. TeamNL steeg dankzij een wonderbaarlijke woensdag van de 31e naar de 10e plek in het dagelijkse overzicht.

Nederland staat nu in de medaillespiegel op twee keer goud, zes keer zilver en drie keer brons. Die score van elf plakken is goed voor de achtste plek in de stand van het totaal aantal medailles.

Japan heeft nog altijd de leiding in het belangrijkste medailleklassement, waarin het aantal gouden plakken het zwaarste weegt. Het gastland staat nu op dertien keer goud, vier keer zilver en vijf keer brons. China (12-6-9) staat op de tweede plek, gevolgd door Verenigde Staten (11-11-9), Rusland (7-10-6) en Australië (6-1-9).

Bijna klaar in Tokio

Het is inmiddels na elven in Tokio. De Braziliaanse volleyballers zijn nog bezig aan hun groepsduel tegen de Russische ploeg die we geen Rusland mogen noemen. Maar dan zit het er echt op voor vandaag.

Letland eerste olympisch kampioen 3x3 basketbal!

De eerste olympische titel 3x3 basketbal voor mannen gaat naar Letland! De Letten verslaan in een spannende finale de Russische ploeg met 21-19.

De Letse basketballers vieren de eerste olympische titel in het 3x3 basketbal.

NBA-sterren VS boeken eerste zege, maar komen niet in buurt van Doncic

Nu we het toch over basketbal hebben: de Amerikaanse basketballers hebben zich vannacht enigszins gerevancheerd voor de nederlaag tegen Frankrijk in het eerste groepsduel. Tegen Iran waren de NBA-sterren het aan hun stand verplicht om met grote cijfers te winnen en dat deden ze ook: 120-66. Damian Lillard van Portlan Trail blazers was met 21 punten de porductiefste speler aan Amerikaanse kant.

Dat zijn er wel heel wat minder dan de prestatie van de Sloveense superster Luka Doncic. Doncic, normaal de grote man van Dallas Mavericks, hielp zijn ploeg gisteren met 48 punten (en 11 rebounds) aan een 118-100 zege op Argentinië. En dat is toch ook geen klein basketballand.

Frankrijk blijft overigens aan de leiding in groep A na een overtuigende 97-77 zege op Tsjechië.

  • AFP
    Luka Doncic onder de basket in het duel met Argentinië.
  • EPA
    Damian Lillard was topscorer van de VS (21 punten) tegen Iran op de Olympische Spelen in Tokio.

Finale 3x3 basketbal: Letten tegen Russen

Dag vijf in Tokio loopt richting het einde, er is nog een gouden medaille te verdienen. In de finale van het 3x3 basketbal strijden Letland en de Russische basketballers om de eerste olympische titel in die sport.

Inderdaad, de twee landen die dinsdag Nederland de weg naar het podium versperden. Het brons ging trouwens naar Servië, dat België met 21-10 de baas was in de strijd om het brons.

Bij de vrouwen hebben de Verenigde Staten hebben trouwens het goud veroverd. De VS was in de finale duidelijk een maatje te groot voor de Russische ploeg: 18-15.

Letland neemt het op tegen de Russische ploeg in de finale van het 3x3 basketbal.

Hashimoto olympisch kampioen op meerkamp!

Turner Daiki Hashimoto geniet van zijn olympische titel op de meerkamp.

Daiki Hashimoto turnt een fantastische oefening op rekstok. Hij had genoeg aan 14.534 voor het goud en dat haalt hij ruimschoots: 14.933.

Hashimoto is met zijn 19 jaar de jongste olympische meerkampkampioen ooit, Xiao Ruoteng (die nog vergeefs een protest indiende vanwege zijn beoordeling) pakt zilver. Het brons gaat naar Nikita Nagornyj.

Eindstand meerkamp mannen

1. Daiki Hashimoto (Jap) 88.465 punten
2. Xiao Ruoteng (Chi) 88.065 pnt
3. Nikita Nagornyj (ROC) 88.031 pnt
4. Sun Wei (Chi) 87.798 pnt
5. Takeru Kitazono (Jap) 86.698 pnt

Driehonderdsten komt Nagornyj tekort

Nikita Nagornyj komt 0.03 punten tekort op leider Xiao Ruoteng. Wordt de Chinees olympisch meerkampkampioen of gaat Hashimoto er nog overheen?

Dressuurruiter Gal heeft vertrouwen in toekomst: 'Misschien wel een gouden combinatie'

Dressuurruiter Edward Gal is in de individuele finale op de Olympische Spelen met Total US zesde geworden met een score van 84,175. Hans Peter Minderhoud werd met Dream Boy uiteindelijk twaalfde (80,682).

"Hij was iets meer gespannen dan gisteren, maar ik ben heel blij hoe het is gegaan", zegt Gal die vooral trots is op de ontwikkeling van Total US. "We gaan voor het hoogst haalbare, de kwaliteit is er. Het gaat om de combinatie en ik denk dat dit misschien wel een gouden combinatie is", durfde Gal na afloop van de finale wel te stellen.

Kromowidjojo past voor swim-off om halvefinaleplaats: 'Stukje kansberekening'

Eerder schreven we ook al over de series van de 100 meter vrije slag. Femke Heemskerk plaatste zich als 9de voor de halve eindstrijd. Ranomi Kromowidjojo (olympisch kampioene op de 100 meter in Londen) kwam niet verder dan een gedeelde 16de tijd.

Dat zou betekenen dat Kromowidjojo een swim-off zou moeten zwemmen tegen de Française Marie Wattel. Kromowidjojo heeft zich daarvoor teruggetrokken en spaart haar energie voor de 50 meter vrije slag.

Van Aert zegt sorry...

Turnster Simone Biles sprak gisteren openhartig over de immense druk die op haar schouders rust en de Amerikaanse is zeker niet de enige. Zoals Wout van Aert, die na een fenomenale Tour de France en een dikverdiende zilveren medaille in de wegwedstrijd vandaag in de tijdrit een keertje niet aan de torenhoge verwachtingen kon voldoen. Na afloop voelde hij de drang om zich te excuseren na een zeer kritische tweet van journalist Hans Vandeweghe.

Voor de goede orde, Van Aert bedoelde het ongetwijfeld ironisch. En gelijk heeft hij!

Laatste toestel meerkamp: rekstok

Alle turners hebben de vijfde rotatie voltooid. De toppers in het klassement deden dat op brug en daar viel de ene topscore na de andere. Maar het is de meerkamp, dus van belang is alleen de tussenstand met alleen het onderdeel rekstok nog te gaan voor de toppers. Alleen nummer vijf Kitazono komt nog in actie op vloer.

Topvijf meerkamp mannen na 5 (van 6) rotaties

1. Xiao Ruoteng (Chi) 73.999 punten
2. Nikita Nagornji (ROC) 73.665 pnt
3. Daiki Hashimoto (Jap) 73.532 pnt
4. Sun Wei (Chi) 73.398 pnt
5. Takeru Kitazono (Jap) 72.132 pnt

Japans succes ophanden in meerkampfinale turnen?

De meerkampfinale bij het turnen voor mannen is in de beslissende fase en het ziet er naar uit dat het een Japans feestje wordt. Daiki Hashimoto gaat na een sublieme oefening op brug (15.300) ruim aan de leiding, voor zijn landgenoot Takeru Kitazono.

De Rus Artoer Dalaloyan is voorlopig derde, maar er moeten nog wat toppers komen. Wil jij de slotfase zelf meekijken? Dat kan hier met commentaar van Edwin Cornelissen en Céline van Gerner.

Daiki Hashimoto tijdens de meerkampfinale.

Nederlanders klaar op historische olympische dag

Voor de Nederlandse deelnemers zit dag 5 van de Olympische Spelen in Tokio erop. En wat voor een dag: voor het eerst in de historie werden op een dag liefst 8 medailles gewonnen!

Goud (2): Annemiek van Vleuten (tijdrit), Abe Wiersma/Dirk Uittenbogaard/Koen Metsemakers/Tone Wieten (roeien dubbelvier)

Zilver (3): Tom Dumoulin (tijdrit), Melvin Twellaar/Stef Broenink (roeien dubbeltwee), Ellen Hogerwerf/Karolien Florijn/Ymkje Clevering/Veronique Meester (roeien vier-zonder)

Brons (3): Anna van der Breggen (tijdrit), Sanne van Dijke (judo -70kg), Roos de Jong/Lisa Scheenaard (roeien dubbeltwee)

Dressuurruiter Gal zesde in finale

Edward Gal is met Total US zesde geworden in de individuele dressuurfinale. De ruiter reed een prachtig kür maar zijn score van 84,157 was niet genoeg om mee te dingen voor de medailles.

Gal reed met Total US, nakomeling van het wonderpaard Totilas, dezelfde kür als waar hij in 2010 wereldkampioen met Totilas werd.

"Hij was iets meer gespannen dan gisteren, maar ik ben heel blij hoe het is gegaan", zei Gal na afloop. De ruiter kijk vooral uit naar de toekomst met Total US. "We gaan voor het hoogst haalbare, de kwaliteit is er. Het gaat om de combinatie en ik denk dat dit misschien wel een gouden combinatie is"

Dressuurruiter Hans Peter Minderhoud werd uiteindelijk twaalfde in de finale.

Edward Gal Finale Total US

Van Eupen en Weijschedé nemen taken besmette roeicoach over

Eerder schreven we al over een nieuwe coronabesmetting binnen de Nederlandse équipe in Tokio. Ditmaal betreft het Isabelle Jacobs, een van de bondscoaches bij het roeien.

Jacobs is een van de rechterhanden van hoofdcoach Josy Verdonkschot, die eerder ook wegviel wegens een positieve test.

Marit van Eupen en Titus Weijschedé nemen bij de vrouwenroeisters de taken van Jacobs over. Het is inmiddels het zevende coronageval binnen de Nederlandse ploeg.

Nederlandse waterpolosters winnen van Spanje!

De Spaanse waterpolosters speelden alles of niets en haalden de keepster eruit, maar tot een gericht schot kwamen ze niet meer. Nederland wint met 14-13 van de vice-wereldkampioen!

Simone van der Kraats was de grote vrouw aan Nederlandse kant vandaag met zes treffers. Maud Megens deed met vier doelpunten ook een flinke duit in het zakje. Sabrina van der Sloot maakte er eentje, maar dat was wel de belangrijkste!

Overigens is de zege op Spanje vooral belangrijk voor het vertrouwen. In de poule van Nederland gaan namelijk vier van de vijf landen naar de kwartfinales. De positie in de poule bepaalt natuurlijk wel wie daarin de tegenstander is.

Stand groep A

1. Australië 2-4 (23-17)
2. Spanje 3-4 (56-28)
3. Nederland 2-2 (26-28)
4. Canada 3-2 (36-23)
5. Zuid-Afrika 2-0 (5-50)

Van der Sloot doet het: 14-13!

Sabrina van der Sloot benut het Nederlandse overtal en schiet raak in de korte hoek. Nederland leidt met 14-13, maar de Spaansen krijgen zo de bal met nog 24 seconden te spelen.

Sabrina van der Sloot legt aan voor het beslissende punt in het groepsduel met Spanje.

Waterpolo: 13-13, nog 0.59 te spelen

Het is nog altijd niet duidelijk wie er gaat winnen in het Tatsumi Waterpolocentrum in Japan. Met minder dan een minuut te spelen staat het 13-13, maar nu krijgen de Nederlandsen een vrouw meer in het water. Het is een schaakwedstrijd in het water geworden, komt Nederland hier winnend uit tevoorschijn?

Van der Breggens laatste olympische race is niet haar beste: 'Baal ik wel van'

Als Anna van der Breggen haar imposante wielerloopbaan dit jaar afsluit, ontbreekt er slechts één grote prijs in haar uitpuilende prijzenkast. In Tokio moest de meervoudig wereldkampioene genoegen nemen met het brons in de tijdrit, terwijl de oppermachtige Annemiek van Vleuten naar het goud reed.

"Het is mijn derde olympische medaille en daar ben ik blij mee, al had ik misschien wel meer gehoopt", reageerde Van der Breggen enigszins onderkoeld. Lees verder.

Zinderende slotfase bij waterpolosters

De waterpolosters zijn bezig aan een zinderende slotfase tegen Spanje. En in tegenstelling tot het verloren duel met Australië houden de waterpolosters dit keer het hoofd boven water. Met nog iets minder dan drie minuten te spelen staat het 12-11 voor Nederland.

Tenminste, dat stond het. Inmiddels is het 12-12.

Waterpolosters leiden tegen Spanje na derde kwart

Het is een spannend duel in het Tatsumi Waterpolocentrum in Japan. Het derde kwart is met 3-2 voor de Nederlandse waterpolosters, waarmee de stand nu 8-7 is tegen Spanje.

Heemskerk: 'Moet scherp zijn in halve finale, concurrentie enorm'

De Nederlandse zwemster plaatst zich eenvoudig voor de halve eindstrijd op de 100 meter vrij. Ze naderde de grens van 53 seconden. "Ik wil graag in de 52 zwemmen. De teleurstelling van de vierde plaats met de estafette heb ik verwerkt."

Waterpolosters staan na tweede periode gelijk met Spanje

Na het tweede kwart is de stand 5-5 bij de groepswedstrijd tussen de Nederlandse waterpolosters en Spanje.

Roeicoach is zevende coronageval binnen Nederlandse ploeg

Opnieuw een coronageval bij de Nederlandse ploeg in Tokio: Isabelle Jacobs, een assistente van roeibondscoach Josy Verdonkschot, is positief getest op het coronavirus.

Het is al het zevende coronageval binnen TeamNL. Verdonkschot was eerder al positief en zit in quarantaine. Verder gaat het om skateboardster Candy Jacobs, taekwondoka Reshmie Oogink, roeier Finn Florijn, tennisser Jean-Julien Rojer en een staflid van de roeiploeg.

Waterpolosters op achterstand na eerste kwart

De Nederlandse waterpolosters kijken na het eerste kwart tegen een 3-2 achterstand aan in hun tweede groepswedstrijd in Tokio.

Kromowidjojo meldt zich af voor swim-off

Ranomi Kromowidjojo laat de swim-off om een plek in de halve finales van de 100 meter vrije slag aan zich voorbijgaan.

'Kromo', de olympisch kampioene van 2012, werd in haar serie in 53,71 derde en werd daarmee gedeeld zestiende met Marie Wattel. Ze zou daarom later vandaag een swim-off tegen de Française moeten zwemmen voor het zestiende ticket voor de halve finales, maar die laat de Nederlandse schieten.

Waterpolosters begonnen aan tweede groepswedstrijd

De Nederlandse waterpolosters zijn ondertussen begonnen aan hun tweede groepswedstrijd in Tokio. Na het verloren openingsduel met Australië wacht nu Spanje als tegenstander.

Na vier minuten spelen leidt Oranje met 1-0.

Debby Willemsz

Duitse wielerfunctionaris vliegt uit de bocht met racistische uitspraak

Patrick Moster heeft zichzelf tijdens de olympische tijdrit bij de mannen ernstig in verlegenheid gebracht. De Duitse sportdirecteur moedigde zijn pupil Nikias Arndt op bedenkelijke wijze aan.

"Haal die kamelendrijvers, haal die kamelendrijvers", was tijdens de race duidelijk hoorbaar op de Duitse zender ARD. Daarmee doelde Moster op de voor Arndt gestarte Algerijn Azzedine Lagab en de Eritreeër Amanuel Ghebreigzabhier.

De commentator van dienst veroordeelde de racistische uitglijder meteen. Na afloop van de tijdrit bood Moster zijn excuses aan. "Ik heb in het heetst van de strijd de verkeerde woorden gebruikt om Nikias Arndt aan te moedigen. Het spijt mij zeer en ik bied hierbij mijn oprechte excuses aan. Ik wilde niemand in diskrediet brengen."

Duetz en Bekkering genieten na topdag van Japanse water

Het zeilduo Annemiek Bekkering en Annette Duetz in de 49erFX-klasse kende een sterke dag op het Japanse water. "Het is lekker om nu een goede uitgangspositie te hebben en zo door te kunnen gaan."

Lobke Berkhout kende samen met haar zeilpartner Afrodite Zegers een teleurstellende dag. "Het waren moeilijk omstandigheden en lastig om elkaar te verstaan. Maar dit moet beter."

Brons voor judoka Van Dijke!

Sanne van Dijke verslaat de Duitse Giovanna Scoccimarro in de klasse tot 70 kilogram en pakt de bronzen medaille!

Het is de achtste medaille voor Nederland van vandaag en dat is een record.

Heemskerk naar halve finales, swim-off voor Kromowidjojo

Femke Heemskerk heeft in Tokio op het olympische zwemtoernooi op de 100 meter vrije slag de halve finales bereikt. Ranomi Kromowidjojo is daar nog niet zeker van. Voor haar wacht een swim-off.

Heemskerk tikte in de series achter de Zweedse Sarah Sjöström en de Deense Pernille Blume in 53,10 aan en eindigde daarmee in totaal als negende.

'Kromo', de olympisch kampioene van 2012, werd in haar serie in 53,71 eveneens derde, ver achter de razendsnelle Australische Emma McKeon die na 52,13 finishte. Kromowidjojo werd daarmee gedeeld zestiende met Marie Wattel en zwemt later vandaag een swim-off met de Française om het zestiende ticket voor de halve finales.

Zwemster Ranomi Kromowidjojo

Judoka Van Dijke strijdt om brons

Sanne van Dijke is begonnen aan haar wedstrijd om brons tegen de Duitse Giovanna Scoccimarro.

Lieke Wevers alsnog van de partij in meerkampfinale

Turnster Lieke Wevers mag morgen bij de Spelen toch in de meerkampfinale uitkomen.

Wevers werd 32ste in de kwalificatie, stond eerste reserve en profiteert nu van de afmelding van de Canadese Elisabeth Black.

Rugbyers Fiji prolongeren titel en winnen tweede olympische medaille ooit

Het is Fiji voor de tweede keer in de geschiedenis gelukt om een gouden medaille te veroveren op de Olympische Spelen. In de finale van de rugby sevens was de eilandengroep met 27-12 te sterk voor Nieuw-Zeeland.

Vijf jaar geleden wonnen de rugbyers ook al goud, wat de eerste olympische medaille ooit was voor het land. De overwinning mondde uit tot een waar volksfeest in Fiji en er werd een nationale feestdag uitgeroepen.

Dressuurruiter Minderhoud is klaar in Tokio: ‘Ik kan niet meer dan tevreden zijn’

Dressuurruiter Hans Peter Minderhoud heeft een score van 80,682 behaald in de individuele finale in Tokio. De ruiter reed met Dream Boy nagenoeg een foutloze kür op muziek, maar het was niet genoeg om de leiding over te nemen van de ruiters die al gereden hadden.

"Hij kan nog beter en groeit nog steeds", zei Minderhoud na afloop over zijn paard. "Hij heeft zijn best voor me gedaan en ik kan eigenlijk niet meer dan tevreden zijn."

Om echt mee te doen om de medailles moet je rond een score van 85 procent rijden. Later vanmiddag komt Edward Gal met Total US de ring in, begin deze maand behaalde hij in Rotterdam een score van 84,280. Dus wellicht ligt er nog een medaille in het verschiet.

Hans Peter Minderhoud in actie tijdens de finale

Roglic over doorgaan Dumoulin: 'Goed nieuws voor het team'

De Sloveen van Jumbo-Visma was uitgelaten na zijn zege in de olympische tijdrit. En dan schaarde ploeggenoot Dumoulin zich ook nog naast hem op het ereschavot. Dat de Nederlander doorgaat, ziet de tweevoudig Vuelta-winnaar uiteraard als goed nieuws.

Roglic over doorgaan Dumoulin: 'Nice news for the team'

Zeilsters Bekkering en Duetz sterk, Zegers en Berkhout vallen tegen

Zeilsters Annemiek Bekkering en Anette Duetz zijn op het water van Enoshima sterk voor de dag gekomen. De wereldkampioenen wonnen in de 49erFX-klasse twee races en finishte een keer als zesde. Ze verkleinden als nummer twee in het klassement na zes races hun achterstand op de leidende Britten Charlotte Dobson en Saskia Tidey tot vijf punten. Er staan nog zes races en een medalrace op het programma.

In de 470 hadden Afrodite Zegers en Lobke Berkhout een teleurstellende eerste dag. In de eerste race finishten het Nederlandse tweetal als elfde, waarna in de tweede race de twaalfde plaats volgde. In het klassement staan ze twaalfde. Het Poolse zeilduo Agnieszka Skrzypulec/Jolanta Ogar won beide races.

Caljouw wint ook tweede partij en gaat naar achtste finales

De op de Spelen debuterende badmintonner Mark Caljouw heeft de achtste finales bereikt in het enkelspel. Hij won zijn tweede en laatste groepsduel met 21-14, 21-14 van de Indiër Sai Praneeth.

Omdat Caljouw eerder deze week ook de Israëliër Misha Zilberman klopte (17-21, 21-9, 21-10) gaat hij als groepswinnaar door naar de laatste zestien.

Mark Caljouw

Van 't End strandt in herkansing

Geen happy end voor Noël van 't End: de Nederlander strandt in de herkansingsronde en maakt dus geen kans meer op brons.

Van 't End verloor in de herkansing op waza-ari van de Hongaar Krisztian Toth.

Ook Samuel meldt zich af voor 100 meter

Na Dafne Schippers heeft ook Jamile Samuel zich afgemeld voor de olympische 100 meter. De Amsterdamse sprintster zal wel in actie komen op de 200 meter en de 4x100 meter estafette, meldt de Atletiekunie. De bond gaf niet aan waarom Samuel het koningsnummer van de atletiek aan zich voorbij laat gaan.

De series van de 100 meter zijn vrijdag op de eerste dag van het olympisch atletiektoernooi. Marije van Hunenstijn is nu namens Nederland de enige deelneemster op de 100 meter.

Samuels beste tijden van het jaar op de 100 meter en 200 meter (11,29 en 22,93) lagen boven de olympische limiet, maar Samuel mocht op grond van haar positie op de wereldranglijst toch naar Tokio.

Badmintonner Caljouw wint eerste game

Mark Caljouw, de eerste badmintonspeler uit Nederland op een olympisch toernooi sinds 1996, heeft de eerste game van zijn tweede groepswedstrijd gewonnen. Caljouw staat tegenover Sai Praneeth uit India, het werd 21-14 in de eerste game.

Caljouw won eerder deze week al zijn eerste groepswedstrijd tegen Misha Zilberman uit Israël.

Van 't End in actie in herkansingsronde

Van 't End verloor zijn kwartfinale in de klasse tot 90 kilogram. In de golden score verloor hij de partij tegen Mihael Zgank uit Turkije na drie strafjes wegens passiviteit.

De wereldkampioen van 2019 is nu veroordeeld tot de herkansing en kan alleen nog het brons winnen. Hij treft straks de Hongaar Krisztian Toth.

Noël van 't End wacht op de herkansingsronde

Bondscoach Moerenhout geëmotioneerd na zilver Dumoulin: 'Hij heeft diep gezeten'

Bekijk de reactie van bondscoach Koos Moerenhout na het zilver voor Tom Dumoulin in de tijdrit bij de Olympische Spelen in Tokio.

Van Dijke verliest in halve finale, moet zich richten op brons

Helaas: Sanne van Dijke redt het niet in de halve finale tegen de Oostenrijkse Michaela Polleres. Ze verliest in de klasse tot 70 kilogram op waza-ari.

Straks neemt ze het in de strijd om brons op tegen de Duitse Giovanna Scoccimarro.

Judoka Van Dijke onderuit in olympische halve finale

Dumoulin blijft wielrennen

Tom Dumoulin maakt zojuist aan alle onzekerheid een einde: hij stopt na zijn zilveren olympische medaille niet met fietsen. Hij gaat door en gaat ook dit jaar nog wedstrijden rijden.

Dumoulin: 'Ik ga door met fietsen, dat heb ik besloten'

Van Dijke in actie in halve finale

Sanne van Dijke staat op de tatami voor haar halve finale tegen de Oostenrijkse Michaela Polleres.

Sanne van Dijke wacht af

Het podium van de olympische tijdrit

Het podium na de olympische tijdrit: Tom Dumoulin, Primoz Roglic en Rohan Dennis

Historische dag Nederland op Olympische Spelen: nu al 7 medailles

De ene dag is de andere niet. De zilveren medaille van Tom Dumoulin op de tijdrit is al de zevende plak voor Nederland op dag vijf van de Olympische Spelen.

Zeven medailles op één dag, dat is in 93 jaar niet meer voorgekomen. Het is een evenaring van het recordaantal medailles op één dag uit 1928, tijdens de Spelen van Amsterdam. Op 11 augustus pakte de Nederlandse equipe destijds ook zeven medailles.

Chef de mission Pieter van den Hoogenband kan na een moeizame start in Tokio opgelucht ademhalen

Ganna redt het niet: goud voor Roglic, zilver voor Dumoulin

De Italiaanse wereldkampioen komt niet verder dan de vijfde plaats in de olympische tijdrit.

Dat betekent: Tom Dumoulin wint zilver! Het goud is voor Primoz Roglic, Rohan Dennis wint brons.

Tom Dumoulin feliciteert Primoz Roglic, zijn ploeggenoot bij Jumbo-Visma

Roglic ruim een minuut sneller dan Dumoulin

Primoz Roglic is inderdaad ruim een minuut sneller dan Dumoulin.

Grappig momentje: Roglic rijdt vervolgens keihard door, als een soort omgekeerde Hilbert van der Duim. Wellicht dacht de Sloveen nog een rondje moest, maar hij is natuurlijk klaar.

Dennis is op de finish langzamer dan Dumoulin. Het wachten is nu op Ganna.

Dumoulin voorlopig de snelste, maar Roglic koerst af op goud

Tom Dumoulin is binnen en noteert de snelste tijd: 56.06.

Maar we weten dat Primoz Roglic bij het laatste meetpunt meer dan 40 seconden sneller was dan de Nederlander. De Sloveen mag dromen van goud.

De vraag is: wat gaan Ganna, Van Aert en Dennis doen in het laatste deel van het parcours? Zit er een zilveren medaille in voor Dumoulin?

Terugkijken: drie strafjes kosten judoka Van 't End plaats in halve finales

Noël van 't End loopt bij de Spelen in Tokio in de klasse tot 90 kilogram in zijn kwartfinale tegen de Turk Mihael Zgank tegen drie strafjes aan en wordt verwezen naar de herkansingen.

Olympische tijdrit loopt uit op thriller

Op het laatste meetpunt heeft Roglic de snelste tijd te pakken: 27.29.

Dumoulin volgt op 8,39, Ganna op 8,69, Dennis op 9,21 en Van Aert op 10,28.

Primoz Roglic onderweg in de olympische tijdrit

'Geen fruitmanden nodig voor BMX'er Kimmann'

BMX'er Niek Kimmann gaat morgen 'gewoon' van start in Tokio, hoewel hij eerder deze week een klein scheurtje in zijn knieschijf opliep bij een botsing met een overstekende official.

"De medische staf verwacht dat hij gewoon kan starten donderdag. We zullen pijnstilling nodig hebben, maar we denken dat hij voluit kan gaan. Er is geen beschadiging aan pezen of banden en ook geen risico dat hij die beschadigt door te fietsen", aldus bondscoach Raymon van der Biezen.

"We lezen de meest wilde verhalen op sociale media en krijgen de vreemdste vragen. Niek en de ploeg willen graag duidelijk maken dat we donderdag gewoon aan de start staan en dat er geen fruitmanden hoeven te worden gestuurd."

Olympische tijdrit: Ganna, Roglic en Dumoulin de snelsten

Alle renners zijn inmiddels het eerste meetpunt gepasseerd in de olympische tijdrit.

Wereldkampioen Ganna is tot nu toe de snelste: 12.56. Roglic volgde op 0,59, Dumoulin op 3,26. Daarna volgen Van Aert op 4,75 en Dennis op 7,76.

Filippo Ganna bij de start van de olympische tijdrit

Snelle tussentijd voor Dumoulin, Ganna van start

Tom Dumoulin is vooralsnog goed bezig in de olympische tijdrit. De Nederlander noteert op het eerste meetpunt (veruit) de snelste tussentijd: 12.59. Hij is al een halve minuut sneller dan Urán.

Maar, rustig aan mensen, er komen nog een aantal kanonnen aan. Wat te denken van wereldkampioen Filippo Ganna, die zojuist als laatste is vertrokken.

En daar zien we Primoz Roglic aankomen bij het eerste meetpunt. En ja hoor, de Sloveen is een kleine 3 seconden sneller dan Dumoulin. Dennis is dan wel weer langzamer dan de Limburger.

Start: Tom Dumoulin vertrokken in olympische tijdrit

Daar gaat ie dan: Tom Dumoulin is van start gegaan in de olympische tijdrit.

Hoe is de tussenstand? De Belg Remco Evenepoel heeft tot nu toe de snelste tijd gereden: 57.21. De Italiaan Alberto Bettiol staat vooralsnog tweede, de Canadees Hugo Houle.

Maar kijk eens aan: daar komt de Colombiaan Urán over de finish en hij is een kleine 3 seconden sneller dan Evenepoel.

Rigoberto Urán is vooralsnog de snelste in de olympische tijdrit

Turnster Biles ziet af van meerkampfinale

De Amerikaanse turnster Simone Biles heeft zich teruggetrokken voor de individuele meerkamp. De viervoudig olympisch kampioene stapte een dag eerder uit de landenwedstrijd, nadat ze door twijfels was bevangen na het eerste toestel, het onderdeel sprong.

Of Biles later deze week wel start op de toestelfinales is volgens de Amerikaanse turnbond US Gymnastics nog niet bekend. De 24-jarige had zich voor de finales op alle vier toestellen gekwalificeerd.

Biles was de grote hoop van Team USA. Voor de Olympische Spelen werd ze gezien als kanshebber op de meerkamp en tenminste drie toestellen. In Tokio kon Biles de eerste turnster in 53 jaar worden die haar olympische allroundtitel kon prolongeren.

Turnster Simone Biles

Van Vleuten met oorbellen van vader naar goud: 'Het verhaal is rond'

"Mam!", riep Annemiek van Vleuten naar de camera toen net was doorgedrongen dat het haar gelukt was. Na haar vreselijke val in Rio en het zilver van afgelopen zondag heeft ze hem toch te pakken: de olympische titel.

Terwijl Van Vleuten zich in de feestvreugde tot haar moeder in Nederland richtte, wees ze op haar oorbellen. Die sierraden staan symbool voor de laatste vijf jaar uit haar loopbaan, blijkt uit het verhaal dat ze later voor de NOS-camera vertelt.

Terugkijken: de gouden tijdrit van Van Vleuten

Bekiijk de samenvatting van de olympische tijdrit voor vrouwen bij de Olympische Spelen in Tokio. Annemiek van Vleuten won goud, Anna van der Breggen veroverde brons.

Van Vleuten is klasse apart in olympische tijdrit, brons voor Van der Breggen

Heiner boekt progressie in Finn-klasse, 49-ers leveren plaats in

Zeiler Nicholas Heiner won terrein in de Finn-klasse, waarin twee races werden gezeild. De Enkhuizer kwam als tiende en tweede binnen en klom naar plaats zes.

Alican Kaynar behield de leiding, maar na twee zeges op dinsdag werd de Turk nu zesde en dertiende. De Brit Giles Scott herstelde zich van een slechte eerste dag (tweemaal negende). De titelhouder en vijfvoudig wereldkampioen won beide races en rukte op naar plaats vier.

Ook in de 49er-klasse werden de derde en vierde race gezeild. Bart Lambriex en Pim van Vugt leverden daarin een plaats in. Ze finishten als derde en zevende en staan nu vierde, op vijf punten van de Britse koplopers Fletcher/Bithell.

Nicholas Heiner in actie in Tokio

Windsurfer Badloe herovert koppositie, De Geus blijft vijfde

Windsurfer Kiran Badloe heeft na de derde dag van het olympische zeilen in de RS:X-klasse de koppositie heroverd. De 26-jarige Badloe zakte maandag van de eerste naar de derde plaats na een gehonoreerd protest van Mattia Camboni.

Hij nam vandaag revanche op de Italiaan door hem voor te blijven in alle drie de races. Badloe scoorde een tweede, vierde en eerste plaats.

Badloe heeft nu acht punten voorsprong op de Italiaan, die eerder dit jaar op de EK tweede werd achter Badloe. Thomas Goyard volgt al op dertien punten. Zowel Camboni als de Fransman won tot nu toe nog geen race, de teller van Badloe staat na drie van de vier racedagen al op drie.

De Geus blijft vijfde

Liliane de Geus heeft zich op de derde dag niet kunnen verbeteren. De wereldkampioene bezet nog altijd de vijfde plaats.

De Geus noteerde prima uitslagen met de derde, vierde en vierde plaats. De top-3 deed het echter niet slechter en haar achterstand op het podium bedraagt met drie races en de medalrace nog voor de boeg zeventien punten.

Kiran Badloe in actie in Tokio

Glansloos einde aan loopbaan Van den Berg

Handboogschutters Sjef van den Berg en Gijs Broeksma zijn op de Spelen al snel gestrand. Voor Van den Berg betekende dit het einde van zijn loopbaan.

Broeksma maakte in de eerste ronde nog een 4-0 achterstand goed tegen Thomas Chirault (Fra), maar een ronde later was Takahura Furukawa beter. De Japanner zat de Nederlanders in de strijd om brons in de teamwedstrijd ook al dwars.

Van den Berg verloor in de tweede ronde kansloos van de Braziliaan D'Almeida. De 26-jarige schutter, die in 2015 zilver op de EK veroverde en in 2019 WK-zilver pakte met het team, wordt al jarenlang geteisterd door fikse hoofpijnen en had al gezegd dat hij na Tokio zou stoppen.

Sjef van den Berg

Van 't End verliest in kwartfinales en gaat naar herkansingen

Het is toch niet allemaal goud wat er blinkt vandaag: judoka Noël van 't End is er niet in geslaagd de halve finales te bereiken in de klasse tot 90 kilogram.

De Nederlander verloor in de kwartfinales van de Turk Mihael Zgank op ippon. Hij heeft via de herkansingsronde nog wel kans op brons.

Noël van 't End (l) tijdens zijn verloren partij in de kwartfinales

Schippers niet van start op 100 meter in Tokio

Dafne Schippers gaat in Tokio niet van start op de 100 meter. De Nederlandse atlete heeft besloten zich volledig te focussen op de 200 meter, de afstand waarop ze op de Spelen in Rio vijf jaar geleden zilver won. Ook aan de 4x100 meter estafette zal ze deelnemen.

Schippers kampt dit seizoen met rugproblemen en heeft daarom haar kansen afgewogen.

De series van de 100 meter voor vrouwen, zonder Schippers, staan vrijdag om 02.00 uur (Nederlandse tijd) op het programma. De series van de 200 meter, met Schippers, zijn maandagnacht vanaf om 03.38 uur.

Mede door haar rugproblemen worstelt de 29-jarige atlete al het hele seizoen met haar vorm. Ze werd nog wel Nederlands kampioene op de 100 meter, maar wist internationaal geen potten te breken of maar in de buurt te komen van haar persoonlijke records.

Dafne Schippers

Terugkijken: boksster Fontijn naar kwartfinales

Boksster Nouchka Fontijn is haar tweede olympische optreden begonnen met een overwinning in de achtste finales. De 33-jarige boksster uit Schiedam was in de klasse tot 75 kilogram de Poolse Elzbieta Wojcik na drie rondes de baas.

Olympische tijdrit bij de mannen begonnen

Na het prachtige goud voor Annemiek van Vleuten, en het mooie brons voor Anna van der Breggen, op de olympische tijdrit, is het nu tijd voor de mannen.

De eerste renner is om 07.00 uur van start gegaan, iets na 10.00 uur wordt de aankomst van de laatste renner (wereldkampioen Filippo Ganna) verwacht. Tom Dumoulin begint om 8.56 uur aan de tijdrit.

Van den Berg door, Broeksma uitgeschakeld bij handboogschieten

Na een nacht waarin de medailles en Nederlands succes ons om de oren gevlogen, is er toch een vreemde eend in de bijt: Gijs Broeksma is bij het handboogschieten in de tweede ronde uitgeschakeld. De Nederlander verloor na een shoot-off met 6-5 van de Japanner Furukawa.

Sjef van den Berg moet nog aan de slag in de tweede ronde. Hij won daarnet wel in de eerste ronde van de Fransman Valladont met 7-3.

Sjef van den Berg in actie in Tokio

Wat staat er de komende uren op het programma?

De hoogtepunten van de afgelopen nacht

Wat je precies hebt gemist toen je nog lekker lag te slapen, kun je lezen en zien in onze Wekdienst Tokio.

En daar is het tweede goud

Annemiek van Vleuten viert haar gouden medaille

Annemiek van Vleuten lag in Rio lang op koers om olympisch goud te veroveren in de wegwedstrijd, maar ze ging hard onderuit. In de wegwedstrijd in Tokio dacht ze alsnog goud te winnen, maar bleek ze tweede te zijn.

Maar nu heeft de 39-jarige renster dan eindelijk haar olympische gouden plak. Ze wint met overmacht de tijdrit, Anna van der Breggen pakt het brons.

Het eerste goud voor Nederland is een feit

De roeiers van de dubbelvier vieren hun gouden medaille

Het vlaggenschip van de Nederlandse roeivloot, de dubbelvier, heeft woensdag voor het eerste goud van Nederland gezorgd in Tokio. Het betekende tevens de eerste gouden roeimedaille bij de mannen in 25 jaar.

Maar het was sowieso een succesvolle roeidag voor Nederland. De vijfde dag van de Olympische Spelen leverde naar die gouden medaille nog eens drie medailles op. De dubbeltwee bij de mannen en de vier-zonder (vrouwen) grepen net naast het goud, de dubbeltwee bij de vrouwen veroverde het brons.

Niek Kimmann start ondanks blessure

BMX'er Niek Kimmann gaat donderdag 'gewoon' van start in de kwartfinales.

Kimmann liep tijdens een val in de training een scheurtje in zijn knieschijf op. Hij ging maandag hard onderuit op het olympische parcours omdat er plotseling een official overstak die hij niet meer kon ontwijken. "Ik sla morgen de training over, ga koelen en losfietsen," liet hij na de crash weten. Daarna werd al snel duidelijk dat hij ondanks de blessure gewoon wil starten in de wedstrijd, dat werd woensdagochtend bekrachtigd middels een persbericht.

Bondscoach Raymon van der Biezen legt uit waarom dat is gebeurd. Hij wil vooral duidelijkheid scheppen rondom zijn rijder.

"We lezen de meest wilde verhalen op social media en krijgen de vreemdste vragen. Niek en de ploeg willen graag duidelijk maken dat we donderdag gewoon aan de start staan en dat er geen fruitmanden hoeven te worden gestuurd. Hij zal pijn ervaren tijdens het rijden maar de pijnstilling moet dat voor het grootste deel wegnemen. Garanties heb je nooit maar we hebben heel veel vertrouwen dat het gaat lukken om hem fit aan de start te krijgen," aldus de bondscoach.

De kwartfinales beginnen donderdagochtend om 03.00 uur (Nederlandse tijd).

Bekijk hier het voorval van maandag:

Welkom bij dag 5 van de Olympische Spelen!

Goedemorgen vanuit Tokio, of zoals de Japanners zeggen: ohayou gozaimasu! Afgelopen nacht is er weer van alles gebeurd bij op de 5de dag van de Olympische Spelen van 2020.

Wat je precies hebt gemist toen je nog lekker lag te slapen, kun je lezen en zien in onze Wekdienst Tokio.