Liveblog gesloten
 • Sayonara!

  Hiermee besluiten we het liveblog voor vandaag. Morgen zijn we om 06.00 uur weer terug voor dag vijf in Tokio. Bedankt voor het volgen en tot ziens, oftewel: sayonara!

 • Hiervoor zet je vannacht je wekker!

  Gaan we komende nacht dan het eerste Nederlandse goud verwelkomen? Het zou zomaar kunnen, want de roeifinales staan op het programma met daarin volop Nederlandse medaillekandidaten.

  Wil je niets missen, zorg er dan voor dat je om 02.18 uur klaar zit om te kijken. Dan begint de finale van de dubbeltwee voor vrouwen. Iets later (om 02.30 uur) is het de beurt aan de mannen in dezelfde klasse.

  Om 02.50 uur is de finale voor de Nederlandse vier-zonder-stuurvrouw, twintig minuten later gevolgd door de vier-zonder-stuurman. In de dubbelvier zijn de rollen omgedraaid. Dan is eerst de mannenboot aan de beurt (03.30 uur) en volgen de vrouwen twintig minuten later.

  Na de roeifinales gaan we verder met zwemmen, met om 04.21 uur Arno Kamminga in de halve finales van de 200 meter schoolslag.

  Ook voor de tijdritwedstrijd met Annemiek van Vleuten en Anna van der Breggen moet je vroeg opstaan. Van Vleuten start om 04.58 uur, regerend wereldkampioen Van der Breggen vertrekt om 05.06 als laatste.

  1/2 NOS
  2/2 NOS
 • Biles trok zich terug 'om mentale gezondheid'

  Turnvedette Simone Biles heeft na de landenwedstrijd een opmerkelijke verklaring gegeven voor het feit dat ze zich na een mislukte eerste oefening op sprong terugtrok. "Ze heeft zich om medische redenen teruggetrokken", liet de Amerikaanse ploeg aanvankelijk weten. Zelf gaf ze achteraf echter aan dat het "een blessure aan haar trots was".

  "Na die prestatie wou ik niet verder", zei de turnster. "Ik moet mijn mentale gezondheid bewaken. Dat wordt steeds belangrijker in de sport. We moeten zowel onze geest als ons lichaam beschermen en niet gewoon doen wat de wereld van ons verwacht."

  Simone Biles tijdens de landenwedstrijd AFP
 • Verder kijken met Tokio Vandaag en Studio Tokio

  De vierde dag in Tokio zit erop, maar wij gaan nog even door op televisie en internet. Zometeen kun je inschakelen voor Tokio Vandaag, met oud-hockeyster Kim Lammers. En om 20.30 is het tijd voor Studio Tokio, met twee gelauwerde olympiërs Anky van Grunsven en Anicka van Emden.

 • Japan blijft nummer één, Nederland zakt naar gedeelde 31ste plaats

  Japan heeft de leiding in het medailleklassement behouden. Het gastland staat na alle wedstrijden op dinsdag op 10 gouden, 3 zilveren en 5 bronzen plakken. De Amerikaanse ploeg heeft met 25 medailles vooralsnog de grootste oogst, maar nam 9 keer goud in ontvangst, met 8 keer zilver en 8 keer brons.

  Nummer 3 in de medaillestand is China (9-5-7), gevolgd door Rusland (7-7-4) en Groot-Brittannië (4-5-4).

  De Nederlandse ploeg wist dinsdag geen medailles te winnen. TeamNL zakte daardoor in het klassement naar de gedeelde 31e plaats, met drie keer zilver (0-3-0).

 • De eerste medaille van de dag was ook al historisch

  Ook in Hamilton, de hoofdstad van het Caraïbische Bermuda, kunnen de mensen binnenkort een feestje verwachten. Triatlete Flora Duffy - die overigens in het Amerikaanse Boulder of het Zuid-Afrikaanse Stellenbosch woont - zorgde heel vroeg op de ochtend vannacht namelijk voor de eerste gouden medaille van het eilandenrijk.

  Triatlete Flora Duffy zorgde voor het eerste goud voor Bermuda. AFP
 • Eerste medaille voor Toerkmenistan

  Weet jij wat de hoofdstad van Toerkmenistan is? Grote kans dat er in Asjchabad binnenkort een grote huldiging plaatsvindt, want gewichthefster Polina Goerijeva heeft in de klasse tot 59 kilogram voor de eerste olympische medaille in de geschiedenis van de voormalig Sovjet-republiek gezorgd.

  Het goud ging trouwens naar de Taiwanese Kuo Hsing-chun

  Polina Goerijeva won de eerste olympische medaille in de geschiedenis van Toerkmenistan. AFP
 • Olympisch record voor handbalsters

  De Nederlandse voetbalsters waren niet de enigen die opvielen met een monsteruitslag. De uitslag van de handbalsters tegen Zuid-Korea (43-36) was zelfs historisch. Nooit eerder waren 79 doelpunten gemaakt in een olympische handbalwedstrijd.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Handbalsters met zeven goals verschil langs Zuid-Korea
  Deze video is alleen in Nederland te bekijken.
 • KNWU-directeur Veneberg geeft uitleg: 'Volgens Anna is er niets aan de hand'

  Opnieuw was er een vreemd voorval binnen de Nederlandse wielerploeg op de Olympische Spelen in Tokio. Anna van der Breggen is tijdens de verkenning van het tijdritparcours op een Japanse official gebotst.

  Van der Breggen wilde doorfietsen tijdens een tweede ronde op het parcours waar woensdag de tijdrit verreden wordt, toen een official haar tegenhield voor een veiligheidscheck. KNWU-directeur Thorwald Veneberg: "Anna wilde doorfietsen, omdat ze voor haar eerste verkenningsronde al een check had ondergaan. Bij zo'n check moet je denken aan dat de fiets door een scanner moet om te controleren dat ze geen explosieven bij zich heeft."

  Maar doorfietsen was voor de regerend wereldkampioene niet toegestaan. "Die official sprong voor haar fiets en hield haar tegen." Van der Breggen struikelde daarbij van haar fiets, maar alleen haar fiets belandde op het asfalt. "En die fiets is te repareren. Anna is er zelf nogal nuchter onder. Ze vraagt zich af waar alle commotie over gaat. Er is volgens haar niets aan de hand."

  Lees verder.

  Anna van der Breggen ANP
 • Beachvolleyballers Brouwer/Meeuwsen klaar voor confrontatie met rivalen van Rio

  De beachvolleyballers Robert Meeuwsen en Alexander Brouwer hebben op de Olympische Spelen ook hun tweede groepswedstrijd gewonnen. Het was geen moeilijke partij, de Nederlanders wonnen eenvoudig in twee sets (21-14, 21-14) van de Argentijnen Julian Amado Azaad en Nicolás Capogrosso.

  De volgende wedstrijd van het duo Brouwer/Meeuwsen is donderdag (16.00 uur), tegen de Brazilianen Alison Cerutti en Álvaro Morais Filho. Cerutti voorkwam dat het Oranje-duo tijdens de Spelen in Rio naar de olympische finale ging, en won vervolgens zelf goud.

  Het Nederlandse duo staat nu eerste in de poule met 4 punten waarmee de achtste finales binnen handbereik lijken.

 • Dressuurploeg vijfde na spetterende oefening Gal

  Het Nederlandse dressuurteam is vijfde geworden in de landenfinale van het dressuur op de Olympische Spelen in Tokio. Duitsland pakte voor de dertiende keer het goud, de Verenigde Staten werden verrassend tweede vlak voor het Verenigd Koninkrijk.

  Het team, bestaande uit Marlies van Baalen, Hans Peter Minderhoud en Edward Gal, stond voor een zware opgave. Gal reed een prachtige proef (2628,5 punten) en liet met zijn vorm zien dat hij voor de individuele finale voor woensdag niet afgeschreven hoeft te worden.

  "Ik heb goede hoop met de paarden die eraan zitten te komen dat het een keer goed komt. Nu zijn de Duitsers heel sterk, maar over drie jaar is het weer heel anders", reageerde Gal na afloop.

  Lees het wedstrijdverslag.

  Edward Gal Reuters
 • Russische turnsters winnen landenwedstrijd

  De Amerikaanse turnsters zijn er niet in geslaagd om voor de derde keer op rij olympisch goud in de teamwedstrijd te winnen. Ze moesten de titel aan de Russinnen laten en zagen ook nog eens Simone Biles geblesseerd afhaken. De VS werd nog wel tweede, Groot-Brittannië eindigde als derde.

  Biles deed nog wel mee op sprong, het eerste onderdeel. Ze zou een 'Amanar' turnen, maar in plaats van 2,5 schroef deed ze slechts 1,5 schroef. Ze liet zich daarna behandelen door een dokter, keerde terug met een ingepakt been en staakte de strijd.

  Volgens de Amerikaanse bond wordt per dag bekeken of de viervoudig kampioene van Rio deze Spelen nog in actie kan komen. Ze staat in nog vijf finales.

  De Russinnen Viktorija Listoenova, Lilija Achaimova, Angelina Melnikova en Vladislava Oerazova, die in de voorronde al de beste score hadden laten noteren, gingen na twee van de vier onderdelen ruim aan de leiding. Na matige oefeningen van Melnikova en Oerazova op balk werd het toch nog even spannend, maar op vloer werd orde op zaken gesteld.

  Terwijl de Amerikaanse Jordan Chiles een grote fout maakte, excelleerden Listoenova ,Melnikova en Oerazova. De Russinnen wonnen voor de tiende keer de olympische teamwedstrijd. De laatste keer was in 1992 tijdens de Spelen van Barcelona.

  Simone Biles (tweede links) was wel in staat haar zilveren medaille in ontvangst te nemen. Reuters
 • Alle kwartfinales in het vrouwenvoetbaltoernooi

  De kwartfinales in het olympisch voetbaltoernooi voor vrouwen zijn bekend. Alle duels worden gespeeld op vrijdag 30 juni.

  10.00 uur, Rifu: Canada-Brazilië

  11.00 uur, Kashima: Groot-Brittannië-Australië

  12.00 uur, Saitama: Zweden-Japan

  13.00 uur, Yokohama: Nederland-Verenigde Staten

  Als Nederland de VS weet uit te schakelen, dan is op 2 augustus de winnaar van het duel Canada-Brazilië de tegenstander in de halve finales.

 • Voetbal - Afgelopen: Voetbalsters maken er 8(!) en stuiten nu op VS

  Het is afgelopen. De Nederlandse voetbalsters winnen met 8-2 van China, wordt winnaar van groep F met een doelsaldo van 21 (!) voor en 8 (!) tegen en verzekert zich zo van een spetterende kwartfinale tegen de Verenigde Staten.

  Invalster Vivianne Miedema maakte twee doelpunten en tilde haar totaal dit toernooi naar acht treffers. En daarmee vestigde ze een record. Dat stond op naam van de Canadese Christine Sinclair bij de Spelen van 2012 in Londen.

  voetbal (v), Nederland-China 8-2

  De Nederlandse speelster genieten na van de 8-2 tegen China. Reuters
 • Hockey - Afgelopen: Nederland wint van Canada (4-2)

  En vlak na de 4-2 gaat de zoemer. Nederland overtuigt weer niet, maar wint wel met 4-2 van Canada. De volgende ronde is wel zeker nu, maar met duels tegen Duitsland en Groot-Brittannië nog voor de boeg zullen er toch veel zorgen zijn voor Caldas en co.

  hockey (m), Nederland-Canada 4-2