liveblog

Dit was dag 2: Nederlanders knokken, gaan ten onder, komen boven en laten zich foppen

De hoofdpunten van dag 2 van de Olympische Spelen in Tokio.

Uitzendingen:

  • 19.00 uur, NPO1 en livestream: Tokio Vandaag, met samenvattingen, reacties en analyse.
  • 20.22 uur, NPO 1 en livestream: Studio Tokio, met oud-wielrenster Leontien van Moorsel, zwemcoach Jacco Verharen en handbalster Estavana Polman.
  • 22.10 uur, NPO 1 en livestream: Andere Tijden Sport over het olympische succes van mountainbiker Bart Brentjens.
liveblog gesloten

Tot morgenochtend!

Hiermee besluiten we het liveblog van vandaag. Maandagochtend om 06.00 uur zijn we terug voor dag 3 van de Olympische Spelen in Tokio. Bedankt voor het volgen en graag tot morgen!

Voor deze sporters zet je de wekker vannacht!

Nog voor het olympische debuut van Mathieu van der Poel is er al genoeg te genieten voor de Nederlandse sportfans. Arno Kamminga is de eerste Nederlander die op dag drie van de Olympische Spelen kans maakt op een medaille. Om 04.12 uur gaat de zwemmer op de 100 meter vlinderslag de strijd aan met onder anderen olympisch kampioen Adam Peaty.

Wie het debuut van skateboarders Keet Oldenbeuving en Roos Zwetsloot niet wil missen, moet nog eerder opstaan (of lang wakker blijven): vanaf 01.30 uur beginnen de skaters aan de kwalificaties en de finaleronde gaat om 05.25 van start.

De hockeyvrouwen spelen om 03.00 uur hun tweede groepswedstrijd tegen Ierland. En ook voor het eerste gevecht van judoka Sanne Verhagen moet je vroeg uit de veren. Om 04.40 uur begint zij haar toernooi in de klasse tot 57 kilogram tegen de Oostenrijkse Sabrina Filzmoser.

Wie niet van nachtwerk houdt, heeft geluk met het olympische wedstrijdschema van maandag. Mathieu van der Poel en Milan Vader gaan namelijk pas om 08.00 uur op jacht naar olympisch goud op de mountainbike.

Voor de waterpolosters gaan de Spelen een paar uur later echt beginnen. Om 11.20 uur is Australië de eerste tegenstander.

Verder komen er Nederlandse badmintonners, handboogschutters (landenteams), zeilers, beachvolleyballers en 3x3-basketballers in actie op de derde dag van de Spelen.

Check onze uitgebreide programma- en uitslagenpagina's voor het complete overzicht.

Nu inschakelen voor Tokio Vandaag!

Schakel nu in voor Tokio Vandaag, met samenvattingen, reacties en analyse van niemand minder dan judoka Roy Meijer. Op NPO 1 en de livestream op nos.nl.

Van der Poel over mountainbikeparcours: 'Heel mooi rondje'

Met de olympische successen van Bart Brentjens bouwen we natuurlijk op naar de mountainbikewedstrijd van Mathieu van der Poel. Die wedstrijd begint morgenochtend om 8.00 uur.

Zaterdag verkende Van der Poel het technische parcours in de buurt van Izu, zo'n 150 kilometer ten zuiden van Tokio.

22.10 uur, NPO 1, Andere Tijden Sport: Bart Brentjens

Bart Brentjens

Al minstens vijf jaar kijkt hij uit naar de mountainbikerace in Tokio. Zeges in de Ronde van Vlaanderen, de Amstel Gold Race of in de Tour de France - prachtig, maar het is voor Mathieu van der Poel eigenlijk allemaal ondergeschikt aan olympisch goud.

Net zoals het dat 25 jaar geleden ook was voor Bart Brentjens, de Nederlandse pionier die de weg plaveide voor de huidige generatie.

Het is begin jaren negentig en wielrenner Bart Brentjens ziet voor het eerst in zijn leven een vreemde tweewieler, met een apart stuur en twee dikke banden. Hij is meteen verkocht. In slechts een paar jaar tijd ontwikkelt de Limburger, die op de weg een rol in de marge speelt, een ultiem doel: hij wil de eerste mountainbiker worden die goud pakt op de Olympische Spelen, waar de sport in 1996 voor het eerst op het programma staat.

Dankzij familie en dankzij een intensieve begeleiding van onder anderen zijn zwager Gert Jan Theunisse, slaagt hij daarin. Brentjens wordt in Atlanta de eerste olympisch kampioen mountainbiken. Lees het artikel.

Meer Japans succes: oud-eredivisionist Doan schiet Japan langs favoriet Mexico

Ook in het olympisch voetbaltoernooi was er Japans succes. Ritsu Doan (oud-FC Groningen en afgelopen seizoen door PSV verhuurd aan Arminia Bielefeld) speelde een hoofdrol in de 2-1 zege van Japan op Mexico, dat in de eerste wedstrijd nog Frankrijk met 4-1 had afgedroogd.

Doan gaf de assist op de 1-0 van Takefuso Kubo en maakte zelf 2-0 uit een strafschop.

Japan gaat nu met zes punten aan de leiding in groep A. Mexico en Frankrijk hebben drie punten en Zuid-Afrika is nog puntloos.

Ritsu Doan maakte de 2-0 voor Japan vanaf de strafschopstip tegen Mexico.

Hoogtepunt voor Japan: judogoud voor broer en zus Abe

Of het uniek is weten we niet, maar dat broer en zus op dezelfde dag olympisch goud winnen is zeker bijzonder. En helemaal als het gaat om een Japanse broer en zus in de nationale sport judo. Hifume Abe (-66 kilogram) en Uta Abe (-57 kilogram) presteerden het vandaag in de vermaarde Nippon Budokan.

En dat trok veel bekijks, zelfs bij deze coronaspelen.

  • AFP
    Japanners kijken in een winkelcentrum in Tokio naar de judofinale van Hifume Abe.
  • AFP
    En ook zus Uta Abe kreeg veel bekijks bij haar succesvolle jacht op olympisch goud.

Wat kun je nog verwachten op NPO 1?

De liveuitzending is afgelopen, maar dat geldt zeker niet voor onze sportuitzendingen. Dit kun je nog van ons verwachten:

19.00 uur, NPO1 en livestream: Tokio Vandaag, met samenvattingen, reacties en analyse

20.22 uur, NPO 1 en livestream: Studio Tokio, met oud-wielrenster Leontien van Moorsel, zwemcoach Jacco Verharen en handbalster Estavana Polman

22.12 uur, NPO 1 en livestream: Andere Tijden Sport over het olympische succes van mountainbiker Bart Brentjens

Biles nog op koers voor zes medailles

Simone Biles in actie op de brug met ongelijke leggers.

Simone Biles heeft haar jacht op zes gouden medailles (naast de vier die ze in Rio veroverde) ingezet. Vandaag plaatste ze zich voor vijf individuele finales en met de Verenigde Staten voor de landenfinale. Op sprong deed ze dat als beste, op vloer als tweede, op balk als zesde en op brug - met de hakken over de sloot - als achtste.

Die vier resultaten zorgden er ook voor dat Biles als eerste geplaatst is voor de meerkampfinale.

Ook Lieke Wevers en Eythora Thorsdottir hadden lang zicht op de meerkampfinale. De top-24 (maximaal twee per land) plaatste zich daarvoor, maar Lieke Wevers eindigde met 53,365 als 25ste op de geschoonde lijst en Thorsdottir met 52,899 als 26ste. Zij zijn eerste en tweede reserve. Van Pol kwam uit op een totaal van 51,733.

Dag 2 zit erop in Tokio

De Braziliaanse volleybalsters hebben net hun laatste bal geslagen in de groepswedstrijd met Zuid-Korea (3-0) en dat was het laatste wapenfeit van deze tweede olympische dag in Tokio. Het is inmiddels bijna 23.30 uur in Japan.

We gaan nog even door in dit liveblog met terugblikken op deze lastige tweede dag voor de Nederlandse sport. En ook krijgen we even vooruit naar wat je de komende nacht kunt verwachten.

Amerikaanse NBA-sterren verliezen van Frankrijk

De Amerikaanse basketballers hebben hun eerste duel deze Olympische Spelen verloren van Frankrijk: 83-76. Een enorme verrassing is het niet, want de VS - met Kevin Durant (Brooklyn Nets), Damian Lillard (Portland Trail Blazers), Devin Booker (Phoenix Suns) en NBA-kampioenen JRue Holiday en Khris Middleton (Milwaukee Bucks) - verloren in de voorbereiding ook al van Nigeria en Australië.

Frankrijk heeft trouwens minder, maar niet per se mindere NBA-sterren in de gelederen. Rudy Gobert (Utah Jazz), Nicolas Batum (LA Clippers) en Evan Fournier (Boston Celtics) zijn de grootste namen in de Franse ploeg.

Rudy Gobert dribbelt voorbij Bam Adebayo in de wedstrijd Frankrijk-Verenigde Staten.

Hockey - Worstelende hockeyers komen goed weg tegen Zuid-Afrika

Het is afgelopen in het Oi hockey stadion in Tokio. Nederland wint met 5-3 van Zuid-Afrika, na met 3-0 te hebben achter gestaan. Dit was een wedstrijd met heel veel stof tot nadenken voor bondscoach Max Caldas en zijn spelers.

Robbert Kemperman denkt er het zijne van in het duel met Zuid-Afrika.

Hockey - 55' Doelpunt Nederland

Daar is de 5-3, na misschien wel de eerste echt goede aanval van de Nederlandse hockeyers tegen Zuid-Afrika. Mirco Pruyser, die zijn ploeg bij een 3-0 achterstand ook al op het juiste spoor zette, is het eindstation.

hockey (m), Nederland-Zuid-Afrika 5-3

Dressuur: Van Baalen net niet naar finale, Minderhoud als beste 'lucky loser' wel

Amazone Marlies van Baalen heeft op 0,62 punt net niet de individuele dressuurfinale gehaald. Ruiter Hans Peter Minderhoud zat sinds gisteren in de wachtkamer en kwalificeerde zich uiteindelijk als beste "lucky loser" wel voor de finale.

Edward Gal had zich eerder al rechtstreeks weten te plaatsen voor de kür van aanstaande woensdag. De Nederlandse dressuurequipe heeft zich wel ook als team geplaatst voor de landenfinale. Uiteindelijk werd Nederland vierde.

Marlies van Baalen

3x3 basketballers verslaan ook China en staan derde

De Nederlandse 3x3 basketballers hebben na de krappe zege op Japan ook China verslagen: 21-18. Nederland liep uit naar 9-4, gaf daarna het heft niet meer uit handen en scoorde makkelijk. China klampte nog aan met enkele tweepunters maar had geen antwoord op het snelle spel van Oranje.

Nederland steeg door de overwinning naar de derde plaats in de groep van acht landen. De eerste twee plaatsen zich rechtstreeks voor de halve finales, terwijl de nummers drie tot en met zes een tussenronde wacht.

Hockey - 48' Doelpunt Nederland

Voor de tweede keer krijgt Nederland een strafbal, nadat de doelman opzettelijk op de bal was gaan liggen. En nu gaat de strafbal er wel in. Mink van der Weerden maakt 4-3 en viert dat ingetogen, met een verbeten vuistje.

hockey (m), Nederland-Zuid-Afrika 4-3

Hockey - 44' Levensgrote kans Zuid-Afrika

Nederland is dan wel op gelijke hoogte gekomen, maar zojuist kregen de Zuid-Afrikanen toch echt een levensgrote kans. Opeens staan twee Zuid-Afrikanen vrij voor doelman Blaak. Net als bij de 0-2 krijgt Cassiem de kans om de bal in de hoek te duwen, maar de bal komt op de buitenkant van de paal.

Franse basketballers dicht bij stunt tegen VS

We voorspelden al dat de openingswedstrijd van de Amerikaanse basketballers geen makkelijke zou worden. Dat blijkt ook. Met nog 9 minuten te spelen in het vierde kwart leiden de Fransen met 62-56 tegen het stroeve Dreamteam.

Guerschon Yabusele in duel met Kevin Durant

Hockey - 36' Doelpunt Nederland

Het blijft een uitermate merkwaardige hockeywedstrijd, maar na rust zie je wel het kwaliteitsverschil tussen Nederland en Zuid-Afrika. Dankzij Thierry Brinkman is Oranje zojuist op 3-3 gekomen, nadat Jeroen Hertzberger kort daarvoor nog een strafbal naast het doel had gepusht.

hockey (m), Nederland-Zuid-Afrika 3-3

Beachvolleybalsters Keizer/Meppelink verliezen thriller

Oh, nee! Het gaat toch nog mis. Keizer/Meppelink verliest de derde set met 16-14 van de Spaansen Liliana/Elsa.

Spanning om te snijden bij beachvolleybal

Beachvolleybalsters Sanne Keizer en Madelein Meppelink hebben zich in de derde set teruggeknokt tot 14-14. Wat een spanning!

Zenuwslopend slot bij beachvolleybal

Sanne Keizer en Madelein Meppelink zijn bezig aan een bloedstollend slot van hun wedstrijd. Het staat inmiddels 10-8 voor de Spaansen, de derde set loopt tot 15.

Oud-international Stockmann gelooft zijn ogen niet

Het ziet eruit alsof ze op een zure trainingsstage in een regenachtig oord zitten. Inspiratieloos, emotieloos. Heel slecht.

Oud-international Jaap Stockmann over de hockeyers tegen Zuid-Afrika

Keizer/Meppelink verliezen tweede set

Beachvolleyballers Keizer en Meppelink hebben de tweede set met 21-18 verloren van de Spaansen Liliana/Elsa. En dus krijgen we een derde set en die gaat niet tot 21, maar tot 15.

Hockey - Hockeyers gaan rusten met 3-2 achterstand

Het is rust bij Nederland - Zuid-Afrika. Er is veel om over na te praten voor bondscoach Max Caldas na deze erbarmelijke eerste helft.

Hockey - 29' Doelpunt Nederland

Nederland staat nog maar een paar seconden met een man meer op het veld of Thijs van Dam duwt de bal na een rommelige scrimmage in het Zuid-Afrikaanse doel. Het staat 3-2.

hockey (m), Nederland-Zuid-Afrika 2-3

Hockey - 28' Zuid-Afrika vijf minuten met tien man

Nu heeft Guise-Brown het toch te bont gemaakt. Hij krijgt een gele kaart en moet vijf minuten naar de strafbank. Nederland met elf tegen tien.

Hockey - Nederland wil een strafbal, maar krijgt een corner

De videoscheidsrechter is nu al een flink tijdje aan het nadenken over een mogelijke strafbal voor Nederland. Verdediger Guise-Brown trok namelijk Jeroen Hertzberger naar achteren in de cirkel, maar de uitkomst van de VAR gaat daar niet helemaal in mee.

De uitleg is dat beide spelers aan elkaar trokken. En het advies, opmerkelijk genoeg, geen strafbal maar wel een strafcorner. En die wordt door Mink van der Weerden hard op de onderarm van de doelman gepusht.

hockey (m), Nederland-Zuid-Afrika 1-3

Hockey - 27' Doelpunt Nederland

Daar is dan eindelijk een antwoord van de Nederlandse hockeyers. Mirco Pruyser schiet raak met een snoeiharde backhand. Het staat 3-1 voor Zuid-Afrika.

hockey (m), Nederland-Zuid-Afrika 1-3

BERTENS/SCHUURS DOOR NAAR TWEEDE RONDE

De ontlading is enorm op de tennisbaan in Tokio. Want Kiki Bertens en Demi Schuurs gaven in de supertiebreak een heel ruime voorsprong uit handen, maar winnen uiteindelijk toch met 7-6, 5-7, 11-9. En dus is de tennisloopbaan van Bertens nog niet ten einde. Wie weet waar dit eindigt?

In de tweede ronde neemt het duo het op tegen de Russinnen Koedermetova en Vesnina. Lees het wedstrijdverslag.

Hockey - 18' Doelpunt Zuid-Afrika

Het wordt in het tweede kwart nog erger voor de hockeyers. Na weer wat geklungel in de defensie schiet Tevin Kok de 3-0 voor Zuid-Afrika hoog in de korte hoek van het Nederlandse doel.

hockey (m): Nederland-Zuid-Afrika 0-3

Beachvolleybalsters Keizer/Meppelink winnen eerste set

Beachvolleybalsters Keizer/Meppelink hebben intussen de eerste set met 21-19 gewonnen van hun Spaanse tegenstanders.

Madelein Meppelink blokkeert een aanval van de Spaansen.

Supertiebreak bij tennisdubbel Bertens/Schuurs

Kiki Bertens en Demi Schuurs hebben de tweede set met 7-5 verloren van Garcia/Mladenovic en dus krijgen we een supertiebreak. Wie het eerste tien punten heeft, wint deze eerste ronde. Tenzij het 9-9 staat, want er moet wel minimaal twee punten verschil zijn.

Hockey - 9' Doelpunt Zuid-Afrika

Wat gebeurt hier allemaal? De ervaren Mink van der Weerden tast compleet mis na een Zuid-Afrikaanse scoop, waardoor Nicholas Ntuli zomaar op Blaak af mag lopen. Hij legt de bal af en biedt de andere Cassiem, Abdud in dit geval, een niet te missen kans.

Nederland moet echt aan de bak, Zuid-Afrika leidt met 2-0.

hockey (m): Nederland-Zuid-Afrika 0-2

Hockey - 2' Doelpunt Zuid-Afrika

De Nederlandse hockeyers beginnen rampzalig aan de wedstrijd tegen Zuid-Afrika. Na amper een minuut draait Mustaphaa Cassiem makkelijk weg bij Joep de Mol en passeert doelman Pirmin Blaak. Het staat 1-0 voor de underdogs.

hockey (m): Nederland-Zuid-Afrika 0-1

Hockeyers op zoek naar eerherstel na zeperd tegen België

Met elf spelers (en niet twaalf, zoals gisteren heel even tegen België) is het in het blauw gehulde Oranje begonnen aan de tweede wedstrijd dit toernooi. Zuid-Afrika, de nummer veertien van de wereld, is de tegenstander.

Bondscoach Max Caldas van de Nederlandse hockeyers.

Welke Nederlanders komen nog in actie?  

Bertens en Schuurs hebben de eerste set in de eerste ronde van het dubbelspel tegen het Franse koppel Garcia/Mladenovic gewonnen in de tiebreak. In de tweede set staat het 4-4

Nu live: beachvolleyballers Keizer en Meppelink beginnen aan hun eerste partij

Nu live: Nederlandse hockeyers op zoek naar eerherstel tegen Zuid-Afrika

15.00 uur: 3x3 basketballers nemen het op tegen China

Nederlands record helpt estafetteploeg niet

De Nederlandse estafettemannen, Nyls Korstanje, Stan Pijnenburg, Thom de Boer en Jesse Puts, zijn gestrand in de series. Het kwartet verbeterde op de 4x100 meter vrije slag met 3.14,07 wel knap het Nederlands record uit 2004 van Johan Kenkhuis, Mitja Zastrow, Klaas-Erik Zwering en Pieter van den Hoogenband (3.14,36), maar werd daarmee slechts twaalfde.

Dreamteam moet meteen flink aan de bak!

De basketbalhal van Tokio is leeg, zoals vrijwel alle stadions deze Spelen. Maar reken maar dat er veel mensen graag op de tribunes hadden gezeten. Want het Amerikaanse Dreamteam, dat een zeer stroeve aanloop kent naar deze Spelen, staat klaar voor de eerste wedstrijd deze Olympische Spelen.

En dat wordt geen makkelijke voor Kevin Durant en co, want met Frankrijk treffen ze meteen een zeer geduchte opponent. In de basis van de Fransen staat namelijk veel NBA-geweld, waaronder Rudy Gobert. Gobert kan je kennen als een van de beste verdedigers van de NBA en uitkomend voor Utah Jazz.

De meeste mensen zullen hem echter herinneren als de eerste NBA-speler die besmet raakte met het coronavirus. En dat nadat hij voor de grap alle microfoons bij een persconferentie had aangeraakt...

Coronavirus is geen grap, weet NBA-speler Gobert nu: 'Doe voorzichtig'

Roeiers mogen na coronabesmettingen geen contact meer hebben met andere landen

De Nederlandse roeiers mogen rond de olympische roeibaan geen gebruik meer maken van de eetzaal en de ruimte waar de warming-up wordt verricht. De Nederlandse ploeg is vriendelijk verzocht om zich vanwege de drie coronabesmettingen binnen de ploeg af te zonderen van de andere landen en vrijwilligers, zo bevestigt technisch directeur Hessel Evertse.

Gisteren werd bondscoach Josy Verdonkschot positief getest op het coronavirus, eerder gebeurde dat al bij roeier Finn Florijn en een staflid.

De organisatie heeft de Nederlanders ook gevraagd geen gebruik meer te maken van het busvervoer tussen het olympisch dorp en de roeibaan. Een assistent-bondscoach van de roeiers vertelde al dat als hij in zijn oranje teamoutfit in de bus zit, er verder niemand meer in wil stappen.

De impact op de roeiers van de maatregelen is groot, aldus Evertse. De Nederlandse roeiploeg is zelf al vanaf het begin verdeeld in mini-bubbels; zo hebben de roeiploegen onderling al geen enkel contact.

Tot opluchting zijn er uit nader onderzoek geen zogeheten close contacts geïdentificeerd met de besmette personen binnen de Nederlandse roeiploeg.

Dirk Uittenbogaard, Abe Wiersma, Tone Wieten en Koen Metsemakers

Bertens en Schuurs winnen eerste set

Kiki Bertens en Demi Schuurs hebben de eerste set van het Franse duo met 7-6 gewonnen na een tiebreak.

Judogoud voor broer en zus Abe

Op de tweede dag van het olympische judotoernooi, waarop geen Nederlanders op de tatami kwamen, hebben broer en zus Hifumi Abe en Uta Abe namens Japan goud in de wacht gesleept.

De 23-jarige Hifumi, de nummer vijf van de wereld, won in de klasse tot 66 kilogram met waza-ari van de Georgiër Vazja Margvelasjvili (IJF-4). De wereldkampioen van 2017 en 2018 had ook de vorige vijf onderlinge duels gewonnen.

Voordat haar twee jaar oudere broer in actie kwam, sleepte Uta Abe goud in de wacht in de klasse tot 52 kilogram. De Japanse nummer drie van de wereld won in de finale met ippon van de Française Amandine Buchard.

Bertens en Schuurs begonnen aan partij tegen Garcia en Mladenovic

In het olympische tennistoernooi zijn Kiki Bertens en Demi Schuurs begonnen aan hun partij tegen het Franse duo Caroline Garcia en Kristina Mladenovic, in de eerste ronde van het vrouwendubbelspel.

Het begin is nog niet zoals gehoopt: de Françaises leiden momenteel met 4-2 in de eerste set.

Bertens werd gisteren uitgeschakeld in het enkelspel.

Demi Schuurs en Kiki Bertens tijdens hun partij in de eerste ronde van het dubbelspel

Zege voor 3x3 basketballers tegen Japan

Na een bijzonder spannende wedstrijd, die wat later begon vanwege technisch malheur, winnen de Nederlandse 3x3 basketballers met 21-20 van Japan.

Door dit resultaat staat Nederland momenteel derde in de groep van acht landen. Maar er zijn nog vier groepsduels te gaan.

Ross Bekkering in duel met Ira Brown

Zwemsters Toussaint en De Waard naar halve finales 100 meter rugslag

Zwemsters Kira Toussaint en Maaike de Waard zijn doorgedrongen tot de halve finales van de 100 meter rugslag.

Toussaint tikte aan na 59,21 en zette daarmee de zevende tijd in totaal neer. "Het was een beetje een onwennige race. Ik had niet echt door hoe hard ik nou ging. Ik ben ook niet moe nu", lachte Toussaint, die dit jaar bij de EK vierde werd op dit onderdeel.

De Waard bereikte als vijftiende de halve finales met 1.00,03. "Dat is niet de tijd waarvoor ik hier gekomen ben. Ik zit nog ver van mijn persoonlijk record af. Maar ben vooral blij dat ik door ben", aldus De Waard.

Kira Toussaint in actie in Tokio

Tevreden Lieke Wevers: 'Waardig optreden turnteam'

Lieke Wevers hoopt de olympische meerkampfinale te kunnen doen. "Ik heb een redelijk foutloos rondje kunnen draaien. Overall kunnen we tevreden zijn. Het was een waardig optreden van het team." Haar afwezige vader Vincent had haar zaterdag nog tips gegeven.

Basketballer zijn nu echt begonnen tegen Japan

Het technisch malheur in Tokio is verholpen en de 3x3 basketballers gaan traditioneel meteen als een wervelwind van start.

Japan staat op een 9-7 voorsprong, Nederland moet aan de bak.

De Geus: 'Blij met laatste race, maar er moet een schepje bovenop'

De reactie van windsurfster Lilian de Geus na de eerste dag van de RS:X-klasse op de Olympische Spelen in Tokio. Ze staat zesde.

3x3 basketbal: Nederland treedt aan tegen Japan

Bij het 3x3-basketbaltoernooi gaat Nederland beginnen aan de groepswedstrijd tegen Japan. De Nederlandse mannen verloren gisteren van Servië, maar boekten een zege op de Russische ploeg.

Oranje zit in een groep met acht landen. De nummers 1 en 2 gaan naar de halve finales, de nummer 3 t/m 6 naar de kwartfinales.

Hm, we zullen nog even moeten wachten op het begin van de partij, want er moet in Tokio worden gesleuteld aan de techniek.

Dimeo van der Horst

Van der Breggen: 'Ik ken haar helemaal niet'

We misten nog de reactie van Anna van der Breggen op de bizarre en voor Nederland pijnlijke wegwedstrijd bij de vrouwen. De uittredend olympisch kampioene dacht dat ze Annemiek van Vleuten goud zag pakken in Tokio. Later bleek dat Anna Kiesenhofer er nog voor reed.

Van der Breggen: 'Ik ken haar helemaal niet'

Gemengde gevoelens bij Sanne Wevers: 'Er zit veel pijn, turnsport onnodig kapot gemaakt'

De olympisch kampioene van 2016 doet afstand van haar titel op balk, na een bewogen jaar. Ze redt het niet in de kwalificatie. Haar olympische aanloop verliep uiterst moeizaam door alle perikelen rond haar vader en coach Vincent, die in Tokio ontbreekt.

Vos na blamage in wegwedstrijd: 'We hebben haar onderschat, zeker'

Ze pakte zelf goud in 2012. Anna van der Breggen deed dat op de vorige Spelen in Rio en dit keer leek Annemiek van Vleuten goed op weg. Maar het hele peloton verrekende zich op een amateur uit Oostenrijk.

Vos na blamage in wegwedstrijd: 'We hebben haar onderschat, zeker'

Terugkijken: de bizarre wegwedstrijd bij de vrouwen

De slotfase van de wegwedstrijd bij de vrouwen in Tokio. Anna Kiesenhofer is de eerste aan de finish, maar dat had de groep met favorieten, onder wie de Nederlandse vrouwen, niet door.

De Geus staat zesde na openingsdag RS:X-klasse

Lilian de Geus is de openingsdag van de RS:X-klasse met een positief gevoel geëindigd. De regerend wereldkampioene begon weliswaar teleurstellend met een achtste en elfde plaats, maar schreef wel de derde race op haar naam.

De Geus staat na de eerste dag op de zesde plaats met 20 punten. Titelverdedigster Charline Picon, één van de grootste titelconcurrenten van De Geus, gaat met 9 punten aan kop. De Française begon haar toernooi met een eerste, zesde en tweede plaats.

Het is voor De Geus haar tweede olympische deelname. De Blaricumse greep bij de Spelen van 2016 in Rio de Janeiro net naast de medailles met een vierde plaats.

Lees meer over de eerste dag bij het surfen, waar Kiran Badloe bij de mannen derde staat.

Lilian de Geus in actie op de openingdag van de RS:X-klasse in Tokio

Geen Sanne Wevers, maar Lieke Wevers en Thorsdottir mogen nog hopen

Lieke Wevers en Eythora Thorsdottir mogen na drie van de vijf divisies nog hopen op de meerkampfinale. Op de geschoonde ranglijst staat Lieke Wevers twaalfde met 53,365 punten, Thorsdottir volgt haar op de geschoonde lijst op de dertiende plaats met 52,899. De beste 24 plaatsen zich voor de eindstrijd. Individuele toestelfinales zaten er niet in voor de Nederlandse turnsters.

In het landenklassement bezet Nederland de zevende plaats met een score van 160,263 punten. Het is wachten op de andere divisies of de score voldoende is voor een plaats bij de beste acht landen. Die komen uit in de finale van de landenwedstrijd. Vijf jaar geleden eindigde Nederland als zevende in de landenfinale.

Lieke Wevers (l), Eythora Thorsdottir (m) en Sanne Wevers (r) in Tokio bij de kwalificatie

Positieve golfers ontbreken op Spelen

Golfer Jon Rahm kan niet deelnemen aan het olympische toernooi. De winnaar van het US Open is positief getest op het coronavirus, meldt het Spaanse olympisch comité.

Ook Bryson Dechambeau, die vorig jaar het US Open won, ontbreekt in Tokio. De Amerikaan testte voorafgaand aan zijn vlucht naar Japan positief en bleef noodgedwongen achter in de VS.

Jon Rahm en Bryson Dechambeau tijdens een toernooi in Augusta in november vorig jaar

Van Vleuten: 'Ik voelde me heel stom, maar dat we het niet weten is waardeloos'

Ze komt juichend over de finish, denkend dat ze goud pakt op de Olympische Spelen. Maar het was zilver. Anna Kiesenhofer was nog vooruit. "We vragen ons met z'n allen af wie er nou gewonnen heeft. Het waren meiden uit het rechter rijtje."

Van Vleuten: 'Ik voelde me heel stom, maar dat we het niet weten is waardeloos'

Terugkijken: de nederlaag van Verwijlen in de achtste finales

Schermer Bas Verwijlen moest in de derde ronde van de Olympische Spelen zijn meerdere erkennen in de Fransman Romain Cannone: 11-15.

Wegman zet eerste stapje richting olympische finale kanovaren

Martina Wegman mag dinsdag een gooi doen naar de medailles bij het kanovaren. Ze overleefde de eerste schifting, waardoor ze zich plaatste voor de halve finales.

De 32-jarige Wegman besloot na al haar wilde avonturen in het extreme kanoën de overstap te maken naar de K1 slalom.

In de eerste heat zette ze met 111,29 seconden en twee extra strafseconden de twaalfde tijd neer. In de tweede heat verbeterde Wegman zichzelf met een tijd van 109,84 seconden en geen enkele strafseconde, ze eindigde daarin op de tiende positie.

Bouwmeester: 'Tricky hier, echt bizar wat je hier tegenkomt in de races'

Regerend olympisch kampioene Marit Bouwmeester begon het verdedigen van haar titel in de Laser Radial-klasse met een teleurstellende 21ste en 14de plaats in de eerste twee races.

Van Vleuten juicht voor goud, maar wint zilver

De Nederlandse vrouwen zijn er niet in geslaagd de torenhoge verwachtingen waar te maken in de olympische wegwedstrijd in Tokio. In een matte koers gaf de Oranje-selectie vijf vroege vluchters een grote voorsprong van tien minuten en dat bleek een inschattingsfout. De Oostenrijkse amateur Anna Kiesenhofer profiteerde optimaal en pakte goud.

Zilver was een troostprijs voor Annemiek van Vleuten, die op de finishlijn dacht dat ze goud had gewonnen. "Ik dacht dat ik 1 was", zei ze direct na de finish. "Ik had het mis. We kregen niks door."

Van Vleuten, die vijf jaar geleden in Rio op weg was naar goud maar onderuitging, wist niet dat de Oostenrijkse nog vooruit was.

Anna van der Breggen dacht ook dat goud binnen was. Zij kende Kiesenhofer niet. "Ik denk dat niemand haar had opgeschreven. Ik ken haar niet. In hoeverre kan je het fout doen, als je iemand niet kent? We dachten dat we het goed deden, we pakten de Poolse en de Israëlische terug en we dachten dat we reden voor de winst."

Zilveren Van Vleuten vergist zich aan de finish: 'Ik dacht dat ik 1 was'

Kiesenhofer olympisch kampioen op de weg!

Wat een verrassing: Anna Kiesenhofer wint goud bij de wegwedstrijd van de vrouwen! De vraag is nu, zit er nog zilver of brons in voor Nederland?

Het antwoord: Annemiek van Vleuten pakt zilver, Longo Borghini uit Italië wint brons.

Anna Kiesenhofer gaat juichend over de finish in Tokio

Nog 5 km in de wegrace: Kiesenhofer op weg naar goud

Kiesenhofer is er bijna in de olympische wegwedstrijd van de vrouwen. De Oostenrijkse heeft nog ruim 2 minuten voorsprong op het peloton, waarin zich nog Van der Breggen, Van Vleuten en Vos bevinden. In deze groep wordt straks gestreden om zilver en brons, meer zit er waarschijnlijk niet in.

Sanne Wevers loopt balkfinale mis

Sanne Wevers kan haar olympische titel op balk niet prolongeren. De olympisch kampioene van Rio de Janeiro (2016) slaagde er zondag in de kwalificatie niet in op haar favoriete onderdeel een plaats bij de beste acht af te dwingen.

Wevers kwam in de kwalificaties tot een score van 13,866. Nadat twee Amerikaanse turnsters - Sunisa Lee en Simone Biles - het beter hadden gedaan viel Wevers buiten de top 8. Alleen de eerste acht plaatsen, met een maximum van twee per land, geven recht op deelname aan de toestelfinale op dinsdag 3 augustus. De kwalificaties duren nog tot ongeveer 15.00 uur.

Sanne Wevers tijdens haar oefening op de balk in Tokio

Chinese zwemsters springen naar goud

Het Chinese koppel Tingmao Shi en Han Wang heeft olympisch goud gewonnen op de 3-meterplank synchroonspringen. Het duo sprong in Tokio na vijf ronden een score van 326,40 en bleef daarmee ver buiten bereik van de concurrentie.

Na twee ronden leek een verrassing in de maak toen de Amerikaanse springsters aan kop gingen. Alison Gibson en Krysta Palmer verprutsten hun kans op een plak echter met een slechte derde en vierde sprong en zakten ver weg.

Voor Shi is het de tweede olympische titel op dit onderdeel. Zij won in 2016 in Rio samen met Wu Minxia goud .Shi is tevens olympisch titelhoudster op de 3-meter plank (individueel).

Het winnende Chinese koppel duikt synchroon van de plank

Kiesenhofer was heel goed voorbereid op de hitte

Ze is er natuurlijk nog niet, nog 12 kilometer te gaan, maar het is wel duidelijk dat Anna Kiesenhofer heel goed voorbereid was op de hitte in Tokio. Vandaag is het zo'n 35 graden en we zagen eerder Van Vleuten al met ijsblokjes in de weer.

Uit onderstaand Twitter-draadje van Kiesenhofer van begin deze maand blijkt wel dat ze zich op een wetenschappelijke wijze op de hitte heeft gestort.

Nog 18 km in de wegrace: Kiesenhofer op weg naar stunt?

De bel klinkt voor de laatste ronde in de olympische wegrace, waar de Oostenrijkse Anna Kiesenhofer op weg lijkt naar een stunt.

Van Vleuten is een tijdje geleden alweer gegrepen door het peloton, dat nog 4.20 achterstand heeft op de verrassende koploper. Op twee minuten van Kiesenhofer rijden nog haar voormalige vluchtkompanen Shapira (Israël) en Plichta (Polen).

"Het lijkt er sterk op dat het peloton de kopgroep heeft onderschat", aldus analiste Roxane Knetemann, die weinig snapt van de tactiek die de Nederlandse wielrensters hebben gehanteerd.

Anna Kiesenhofer onderweg in Tokio

Ook schermer Verwijlen zat in corona-onzekerheid: 'Leukere Spelen meegemaakt'

Schermer Bas Verwijlen vertelt na zijn uitschakeling in Tokio dat hij in grote onzekerheid zat over zijn deelname, in verband met de coronabesmettingen in TeamNL.

"De afgelopen dagen waren niet makkelijk in het dorp. Voor mezelf was de vraag of ik nog kon meedoen. Ik zat op dezelfde vlucht, in dezelfde bus. Ik ben in nauw contact geweest met een van de besmette sporters."

"Een onzichtbare tegenstander - dat ben ik niet gewend", aldus Verwijlen. "Ik heb weleens leukere Spelen meegemaakt."

Ook schermer Verwijlen zat in corona-onzekerheid: 'Leukere Spelen meegemaakt'

Nog 35 km in de wegrace: Van Vleuten komt niet echt dichterbij

De kopgroep van drie vrouwen lijkt definitief uit elkaar gevallen. De Oostenrijkse Kiesenhofer rijdt nu alleen op kop, met de Poolse Plichta en de Israëlische Shapira daarachter.

Van Vleuten is in de achtervolging, het verschil wordt kleiner, maar heel hard gaat het niet. Het verschil tussen Kiesenhofer en Van Vleuten is 5.04, het peloton rijdt op 5.49 van Kiesenhofer.

Piek en Tabeling moeten vrezen voor uitschakeling na nieuwe nederlaag

Badmintonners Selena Piek en Robin Tabeling hebben ook hun tweede groepswedstrijd in het gemengd dubbel op de Olympische Spelen verloren.

Na de nederlaag van zaterdag tegen het Zuid-Koreaanse duo Seo Seung-jae/Chae Yu-jung gingen ze ook ten onder tegen de Chinese wereldkampioenen Zheng Si Wei en Huang Ya Qiong: 21-15, 20-22.

Als de Koreanen ook hun tweede groepswedstrijd winnen van het Egyptische duo Adham Hatem Elgamal/Doha Hany dan is een tweede plek in de groep voor Piek en Tabeling niet meer mogelijk en zijn ze uitgeschakeld voor de kwartfinales.

Robin Tabeling en Selena Piek in actie tijdens hun tweede groepswedstrijd in Tokio

Terugkijken: Van Vleuten weer onderuit in olympische wegwedstrijd

Halverwege de wegwedstrijd tijdens de Spelen van Tokio valt Emma Norsgaard. Annemiek van Vleuten kan de Deense niet ontwijken en kwakt, net als vijf jaar eerder in Rio, tegen het asfalt.

Ze kan wel verder en keert niet veel later terug in het peloton. Sterker nog: ze is inmiddels in de aanval.

Badloe: 'De laatste race... supermooi. Dan voel ik me goed en het gaat achterlijk hard'

Kiran Badloe kijkt terug op zijn eerste dag op de Olympische Spelen. Na de eerste dag ligt de windsurfer derde, achter de Zwitser Mateo Sanz Lanz en de Spanjaard Angel Granda Roque.

Nog 50 km in de wegwedstrijd: Van Vleuten op zoek naar kopgroep

Alle Nederlanders hebben het al een keer geprobeerd, maar nu lijkt er na lang pokeren een poging gelukt: Annemiek van Vleuten is ervandoor en slaat een gaatje van zo'n 45 seconden.

Daarvoor rijden nog altijd de drie koplopers. Die rijden 6,5 minuut voor het peloton en 5.42 voor Van Vleuten. In het peloton valt het stil, tot ergernis van onze analiste Roxane Knetemann.

De kopgroep: Plichta (Polen), Kiesenhofer (Oostenrijk) en Shapira (Israël). Kijk live naar de wegwedstrijd.

Annemiek van Vleuten onderweg in de olympische wegrace

Tabeling en Piek verliezen eerste set van wereldkampioenen

Robin Tabeling en Selena Piek hebben de eerste set verloren van hun tweede groepswedstrijd tegen het Chinese duo Zheng en Huang: 21-15. De Chinezen zijn wereldkampioen in het gemengd dubbelspel.

Tabeling en Piek verloren gisteren ook hun eerste groepsduel.

Van 't End brengt ode aan Geesink: 'Ik zou 'm wel beet willen pakken'

Op de plek waar Anton Geesink in 1964 olympisch kampioen werd - Tokio - wil judoka Noel van 't End ook het goud veroveren.

Nog 60 kilometer in de wegwedstrijd: Oranje komt in actie

De Poolse Plichta, de Oostenrijkse Kiesenhofer en de Israëlische Shapira hebben in de wegwedstrijd bij de vrouwen nog altijd een voorsprong van een kleine tien minuten, maar daarachter gebeurt er ondertussen van alles.

Zo ging Van Vleuten, die eerder al last leek te hebben van de hitte (35 graden) en ijsblokjes haalde bij de ploegleiderswagen, tegen de vlakte na een botsing met de Deense Norsgaard.

Van Vleuten kon wel gewoon door. Aan de voorkant zagen we ineens aanvallen van Vollering en, inderdaad, Van Vleuten, maar die leveren niets op.

Zeilster Bouwmeester stelt vooralsnog teleur in Tokio

Marit Bouwmeester is haar Olympische Spelen niet goed begonnen. De regerend olympisch kampioene zeilen in de Laser Radial-klasse eindigde in de eerste race in Tokio op de 21ste plaats en in de tweede race op plek 14. De Duitse Svenja Weger gaat voorlopig aan de leiding.

Morgenochtend staan race drie en vier op het programma. In totaal zeilen Bouwmeester en consorten tien races, plus een medalrace. Bouwmeester staat voorlopig op 35 punten. Klassementsleidster Weger heeft er 6.

Marit Bouwmeester in actie op de Japanse wateren

Verwijlen uitgeschakeld in achtste finales

Bas Verwijlen is in de derde ronde uitgeschakeld op de Olympische Spelen. De 37-jarige degenspecialist moest zijn meerdere erkennen in de Fransman Romain Cannone: 11-15.

Na de eerste van drie periodes keek Verwijlen, de nummer 7 van de plaatsingslijst, tegen een 3-8 achterstand aan. Cannone, de nummer 23, liet onder meer vijf treffers op rij noteren. In de tweede periode kwam Verwijlen terug tot 9-11 en aan het begin van de derde en laatste periode maakte hij er zelfs 10-11 van.

Maar vervolgens bleek Cannone toch een maatje te groot, onder meer dankzij drie opeenvolgende treffers. Verwijlen reageerde na afloop teleurgesteld en ging nog even met de wedstrijdleiding in discussie. Uiteindelijk feliciteerde hij Cannone toch maar.

Bas Verwijlen (rechts) tegenover Romain Cannone

Verwijlen knokt zich terug in achtste finale tegen Cannone

In de tweede periode heeft schermer Bas Verwijlen zich knap teruggeknokt tegen de Fransman Cannone. Na de eerste periode keek de Nederlander tegen een 8-3 achterstand aan, na de tweede periode is het 11-9 voor de Fransman.

Als de wind aantrekt, meldt de lange Badloe zich direct vooraan in Tokio

Kiran Badloe ligt aardig op koers richting zijn doel in Japan; het veroveren van de olympische titel in de RS:X-klasse. Na de eerste dag ligt de windsurfer derde, achter de Zwitser Mateo Sanz Lanz en de Spanjaard Angel Granda Roque.

Een onvoorspelbare, aflandige wind die op een gegeven moment zelfs helemaal wegviel, voorkwam dat Badloe zich direct voorin meldde. Die omstandigheden zijn voordeliger voor lichte windsurfers als Sanz Lanz en Granda Roque, die een kop kleiner en vele kilo's lichter zijn dan de 1.95 meter lange Badloe.

Met een vijfde plaats in de eerste race en een zevende plaats in de tweede hield Badloe de schade beperkt. Toen race drie van start ging, was de wind aangetrokken en toonde de drievoudig wereldkampioen zich direct de sterkste.

Morgenvroeg staan race vier, vijf en zes op het programma. In totaal surfen Badloe en consorten tien races, plus een medalrace.

Kiran Badloe

Verwijlen in actie in achtste finales

Bas Verwijlen is begonnen aan zijn gevecht in de achtste finales tegen de Fransman Cannone.

Heel goed gaat het vooralsnog niet, de Nederlander kijkt vrij snel tegen een 5-1 achterstand aan.

Bas Verwijlen (links) in actie tegen Kweon Young-jun

Nog 80 km in wegwedstrijd: peloton op 10 minuten

De kopgroep van vijf, waar we het eerder over hadden, is tijdens de beklimming op Doushi Road uit elkaar gevallen. De Poolse Plichta en de Oostenrijkse Kiesenhofer zijn over aan kop, met een kleine 10 minuten voorsprong op het peloton met alle Nederlanders.

De Zuid-Afrikaanse Oberholzer en de Israëlische Shapira rijden op zo'n 50 seconden van de koplopers, de Namibische Looser op 4 minuten, de Chileense Soto en de Paraguayaanse Espínola op 9 minuten.

Barty strandt al in eerste ronde van olympisch tennistoernooi

Ashleigh Barty is al in de eerste ronde van het olympisch tennistoernooi uitgeschakeld. De Australische nummer 1 van de wereld verloor met 4-6, 3-6 van de Spaanse Sara Sorribes.

Twee weken geleden won Barty de titel op Wimbledon, maar haar drukke schema leek haar in de verzengende hitte in Tokio parten te spelen. Vanaf het eerste punt zat ze niet lekker in de partij en met liefst 55 afzwaaiers gunde ze de nummer 48 van de wereld het ene na het andere gratis punt.

In de tweede set had Barty een breekpunt voor een 4-2 voorsprong, maar nadat een simpele volley in het net was geëindigd, zonk haar de moed in de schoenen.

Ashleigh Barty in actie in Tokio

Ondertussen in het quarantainehotel

NOS-commentator Jeroen Elshoff liep een coronabesmetting op en zit nu tien dagen vast in een quarantainehotel bij Tokio. Dit is zijn rooster voor vandaag.

Murray laat enkelspel in Tokio schieten

Andy Murray kan zijn olympische titel in het enkelspel niet verdedigen. De 34-jarige Schot, winnaar van het goud in 2012 en 2016, komt in Tokio nog wel uit in het dubbelspel.

Murray, die al jaren kwakkelt met een heupkwetsuur, kwam tot zijn besluit na advies van de medische staf. "Ik ben erg teleurgesteld, maar het lukt me niet om beide toernooien te spelen. Ik focus me nu op het dubbel met Joe Salisbury."

Andy Murray tijdens de training in Tokio

Eerste skateboardgoud voor Japanner Horigome

De eerste olympische titel ooit bij het skateboarden is een prooi geworden voor de Japanner Yuto Horigome. In de finale van het onderdeel street tekende hij voor 37,18 punten. Daarmee bleef hij de Braziliaan Kelvin Hoefler een punt voor.

De skateboarders deden twee runs en vijf tricks. De vier beste scores telden mee voor de eindstand. Alle deelnemers leken echter last te hebben van de wind en de warmte (het was 34 graden).

Ook Horigome startte moeizaam met zijn finaleruns, maar maakte het verschil bij de tricks. De regerend wereldkampioen kreeg voor een nollie 270 noseslide, een truc waar hij om bekendstaat, met 9,50 zelfs de hoogste score van de dag.

Yuto Horigome tijdens de olympische finale

Degelijke eerste heat van kanovaarster Wegman

Martina Wegman heeft zojuist een degelijke eerste heat gevaren in de K1 bij de vrouwen. Wegman, de eerste Nederlandse sinds 2008 die op dit olympische onderdeel meedoet, noteerde de voorlopig tweede tijd: 1.13,29.

Wegman raakte één poortje, wat haar 2 strafseconden opleverde. Later vandaag volgt nog de tweede run. De beste van de tweede runs telt, de beste 24 (van in totaal 27) kanovaarsters gaan naar de finale, dus dat moet haast wel goedkomen voor Wegman.

Martina Wegman in actie in Tokio

Even terugkijken: bokser Lacruz legt het af tegen titelfavoriet Davis

Voor bokser Enrico Lacruz zitten de Olympische Spelen van Tokio er na één gevecht al op. Lees het wedstrijdverslag.

107 km - De wielrensters zijn onderweg

De vier Nederlandse rensters rijden in het peloton. Er is een kopgroep van vijf vrouwen met een voorsprong van zo'n zeven minuten: Anna Plichta (Polen), Carla Oberholzer (Zuid-Afrika), Anna Kiesenhofer (Oostenrijk), Vera Looser (Namibië) en Omer Shapira (Israël).

Een klein minuutje voor het peloton rijdt ook nog het Ethiopisch-Eritrese duo Mosana Debesay en Selam Amha.

Anna van der Breggen onderweg in de olympische wegrace

Wielrensters klaar voor gouden race: 'Hebben interessante kaarten om te spelen'

Demi Vollering, Anna van der Breggen, Annemiek van Vleuten en Marianne Vos blikken vooruit op de olympische wegwedstrijd.

Oranje-zwemsters: 'Vierde worden is gewoon heel erg balen'

Kim Busch, Ranomi Kromowidjojo, Kira Toussaint en Femke Heemskerk zwommen bij de Spelen naar een toch wel teleurstellende vierde plaats op de 4x100 meter vrij.

"We hebben gestreden. Maar als je realistisch bent, hadden we hier écht boven onszelf moeten uitstijgen om op het podium te komen. En dat is niet gebeurd", reageerde Ranomi Kromowidjojo.

Oranje-zwemsters: 'Vierde worden is gewoon heel erg balen'

Hoe zit het met de vorm?

Dat de Nederlandse wielrensters favoriet zijn voor de olympische titel is duidelijk. Niet zo gek ook, als je kijkt naar de resultaten dit voorjaar. Een kleine greep...

Van Vleuten: 'Valpartij Rio heeft me veel mooie dingen gebracht'

Voor Annemiek van Vleuten is de wegwedstrijd een kans om de spoken uit het verleden te verjagen. In tegenstelling tot de Spelen in Rio de Janeiro, waar Van Vleuten dramatisch ten val kwam, is ze in Tokio favoriet voor de medailles. Zowel op de weg als in de tijdrit. Al ziet ze dat zelf anders. "Mijn kansen zijn groter op de tijdrit. Ik denk dat het voor mij persoonlijk beter was geweest om de wegwedstrijd van de mannen te rijden."

Samen met Anna van der Breggen, Marianne Vos en Demi Vollering vormt Van Vleuten de Nederlandse ploeg. "Ik ben supertrots om met die kanjers aan de start te staan."

De prijzenkast van Van Vleuten vulde zich na Rio - waar ze toen naartoe ging als ondersteuning van Van der Breggen - razendsnel, maar olympisch eremetaal ontbreekt nog. "Het zou echt heel tof zijn en ik weet dat ik alles heb gedaan om me optimaal voor te bereiden. Met dat vertrouwen ga ik naar Tokio."

Valpartij Rio inspireerde Van Vleuten: 'Heeft me veel mooie dingen gebracht'

Even terug naar 2012 en 2016

  • EPA
    2012: Marianne Vos wordt olympisch kampioen op de weg bij de Olympische Spelen in Londen.
  • AFP
    2016: Anna van der Breggen is in 2016 de opvolgster van Marianne Vos als olympisch kampioen.

Vier V's op jacht naar goud

Gisteren greep Bauke Mollema net naast een medaille in de wegwedstrijd voor mannen. Het moet wel raar lopen als er vandaag geen Nederlandse in de prijzen valt bij de wegwedstrijd voor vrouwen. Om 06.00 uur is de wegwedstrijd van start gegaan, met niet een maar vier Nederlandse vrouwen als uitgesproken favorieten: Anna van der Breggen (olympisch kampioene 2016), Marianne Vos (olympisch kampioene 2012), Annemiek van Vleuten en Demi Vollering.

De finish op het racecircuit van Fuji wordt verwacht tussen 10.00 en 10.30 uur.

Wat staat er de komende uren op het programma?

Welkom bij dag 2 van de Olympische Spelen!

Goedemorgen vanuit Tokio, of zoals de Japanners zeggen: ohayou gozaimasu! De Olympische Spelen van 2020 zijn toe aan de tweede dag en daarin valt weer heel veel te genieten voor de Nederlandse sportliefhebbers.

Ook afgelopen nacht is er weer van alles gebeurd: de handbalvrouwen wonnen, de estafettezwemsters werden vierde en bokser Enrico Lacruz werd uitgeschakeld, om maar wat te noemen.

Wat je precies hebt gemist toen je nog lekker lag te slapen, kun je lezen en zien in onze Wekdienst Tokio.