liveblog
NOS SportAangepast

Dit was dag 1: boogschutters zorgen voor eerste medaille, einde oefening Zonderland

liveblog gesloten

Nu even uitrusten en dan tot vannacht!

Op NPO 1 en NOS.nl kun je vannacht je hart weer ophalen met olympische sport. Dit liveblog is vanaf 6.00 uur in de lucht om je de rest van de dag op de hoogte te houden van de belangrijkste ontwikkelingen in Tokio.

Bedankt voor het volgen en graag tot vannacht!

De olympische nacht: voor deze Nederlanders zet je de wekker

De Nederlandse estafettezwemsters gaan komende nacht proberen goud te veroveren op de 4x100 meter vrije slag. Kim Busch, Ranomi Kromowidjojo, Marrit Steenbergen en Femke Heemskerk plaatsten zich als tweede voor de finale, die om 04.45 uur op het programma staat.

En slaagt wielrenster Anna van der Breggen in haar missie om na Rio 2016 een tweede gouden medaille te winnen? Of vervult Annemiek van Vleuten haar ultieme droom? Sentimenten en kanshebbers te over in de olympische wegrace voor vrouwen. Om 06.00 uur klinkt het startschot voor de wielrensters en rond 10.00 uur wordt de finish verwacht.

De handbalvrouwen hebben op dat moment hun eerste wedstrijd van het olympische toernooi er al op zitten. Zij spelen namelijk om 02.00 uur tegen gastland Japan.

Verder zien we komende nacht schermer Bas Verwijlen en bokser Enrico Lacruz in actie. En als het weer het toelaat gaan medaillekandidaten Marit Bouwmeester, Kiran Badloe en Lilian de Geus voor het eerst het water op in hun (zeil)jacht op olympisch goud.

Check onze uitgebreide programma- en uitslagenservice op de olympische site van de NOS.

Zonderland stopt met turnen: 'Het is goed zo'

Zonderland beëindigt turncarrière: 'Het is goed zo'

Epke Zonderland heeft zaterdag in Tokio de laatste oefening uit zijn loopbaan geturnd. De 35-jarige rekstokspecialist hield na zijn mislukte kwalificatie de deur naar het WK in oktober nog op een kier, maar later op de dag wist de olympisch kampioen van 2012 het zeker: hij stopt met topsport.

"Het is goed zo. Ik weet niet of het mooier dan dit gaat worden, ik denk het niet", zei hij in gesprek met Dione de Graaff.

Het hele gesprek met Epke Zonderland is vanavond te zien in Studio Tokio. Het programma is vanaf 21.25 uur te zien op NPO1, NOS.nl en in de NOS-app.

Historische trilogie Hongaarse schermer Szilagyi

Aron Szilagyi heeft in Tokio historie geschreven door als eerste sabelschermer op drie Olympische Spelen individueel goud te veroveren. De Hongaarse sabelschermer was in de finale duidelijk de meerdere van de Italiaan Luigi Samele: 15-7. Naast zijn drie olympische titels won de 31-jarige Szilagyi in totaal zestien medailles op WK's en EK's.

Helemaal uniek is die trilogie trouwens niet. De Italiaanse Valentina Vezzali won in 2000, 2004 en 2008 al individueel goud op floret.

Schermer Andor Szilagyi won voor de derde keer op rij olympisch goud.

Vreugde bij turner Deurloo na plaatsing voor finale

Turner Bart Deurloo werkte vanochtend zijn oefening af op de rekstok, maar hoorde na een lange dag wachten pas dat zijn prestatie goed genoeg was voor de finale. En die vreugde ziet er zo uit!

Meer Olympische Spelen bij de NOS: Tokio Vandaag en Studio Tokio

Het is inmiddels 23.00 uur in Tokio en dat betekent dat de openingsdag van deze Olympische Spelen er zo goed als opzit. Alle Nederlanders die vandaag in actie kwamen zoeken zo hun bed op, maar dat geldt natuurlijk nog niet voor ons.

Om 18.50 uur kun je inschakelen op NPO 1 of de livestream op NOS.nl voor OS Tokio Vandaag, met daarin alle hoogtepunten van vandaag, samenvattingen en reacties. En vergeet ook niet om 21.25 uur in te schakelen voor Studio Tokio. Vanavond blikt Henry Schut op het strand van Scheveningen terug op de eerste dag van de Spelen met onder anderen olympisch zwemkampioene Ada Kok.

Estafettezwemsters als tweede naar finale

Op de 4x100 meter vrije slag plaatsten de Nederlandse estafettezwemsters zich zonder al te veel problemen voor de finale,die vannacht om 04.45 uur is. Kim Busch, Ranomi Kromowidjojo, Marrit Steenbergen en Femke Heemskerk zetten in de series de tweede tijd neer.

Met 3.33,51 moesten ze alleen Australië voor zich dulden. De titelverdediger, waar kopvrouw Kate Brontë zelfs gespaard werd, was met 3.31,73 wel een klasse apart in de voorronde.

Ranomi Kromowidjojo

Dressuurruiter Gal kwalificeert zich voor finale, Minderhoud in afwachting

Edward Gal heeft zich op de eerste kwalificatie dag rechtstreeks weten te plaatsen voor de dressuurfinale. Zijn landgenoot Hans Peter Minderhoud zit nog in de wachtkamer, in afwachting van de prestaties van morgen.

Dan komt ook ruiter Marlies van Baalen met Go Legend in actie in de dressuurkwalificatie.

Lees hier het volledige verslag.

Hans Peter Minderhoud

3x3 Basketbal - Nederland te sterk voor Russen!

De Nederlandse 3x3 basketballers hebben zich op een prima wijze gerevancheerd voor de nederlaag in het eerste duel met Servië. Tegen de Russische ploeg, uitkomend onder neutrale vlag, winnen de basketballers met 18-15.

Morgen gaat de groepsfase verder voor Oranje.

Hockeysters na moeizaam begin ruim langs India

De hockeysters winnen hun eerste wedstrijd met 5-1 van India. Maar de Indiase vrouwen gecoacht door oud-bondscoach Sjoerd Marijne verkochten de huid duur. Pas na rust wist Oranje het overwicht uit te drukken in een ruime overwinning.

3x3 basketbal - Nederland tegen Russen

Intussen zijn ook de 3x3 basketballers bezig aan hun tweede duel deze openingsdag. Tegen de afvaaridiging van het Russisch Olympisch Comité is de stand met nog vijf minuten te spelen 9-9. Volop spanning dus!

Hockey - DOELPUNT NEDERLAND

Het lijkt toch een grote uitslag te gaan worden voor de Nederlandse hockeysters tegen India. Halverwege het vierde kwart brengt Caia van Maasakker Oranje op 5-1 uit een strafcorner.

Nederland-India (v) 5-1

De Nederlandse hockeysters zijn blij met de zege op India.

Beachvolleyballers Brouwer/Meeuwsen winnen eerste wedstrijd!

Brouwer/Meeuwsen zijn uitstekend begonnen aan hun Olympische Spelen. De winnaars van het brons in Rio de Janeiro hebben hun eerste groepsduel in straight sets gewonnen van het Amerikaanse duo Dalhausser/Lucena 2-0 (21-17, 21-18).

Voetbalsters spelen in spektakelstuk gelijk tegen Brazilië (3-3)

Vreugde bij de Oranjevrouwen na de 3-3 tegen Brazilië.

Het blijft smullen in de poule van de Nederlandse voetbalsters deze Spelen. Na de 4-4 van Zambia tegen China eindigt de topper tussen Brazilië en Nederland in 3-3.

Dat betekent dat Nederland aan de leiding gaat in de groep met vier punten en een doelsaldo van 13 voor en 6 tegen! Maandag neemt Nederland het om 13.30 uur in het laatste groepsduel op tegen China.

Stand groep F

1. Nederland 2-4 (13-6)
2. Brazilië 2-4 (8-3)
3. China 2-1 (4-9)
4. Zambia 2-1 (7-14)

Hockey - DOELPUNT (x2) NEDERLAND

Aan het einde van het derde kwart gaat het opeens snel bij de Nederlandse hockeysters tegen India. Opnieuw Albers en Frédérique Matla hebben van dichtbij voor de ruime 4-1 gezorgd. Na een moeizame eerste helft lijkt de eerste overwinning deze Spelen in de tas, al is er nog een kwart te spelen.

Hockey: Nederland-India (v) 4-1

Voetbal - Gelijkspel lonkt voor Nederland en Brazilië

Het duel tussen de voetbalsters van Oranje en Brazilië lijkt uit te lopen op een zeer vermakelijke remise. De laatste minuten hebben we meer blessurebehandelingen gezien dan kansen. Zo is Vivianne Miedema zojuist na de kant gegaan met kramp, haar vervangster is Victoria Pelova.

Ook Marta, de ster van Brazilië is al even naar de kant. Maar toch zagen we net nog een gevaarlijke aanval van de Braziliaanse, maar het hakje 'á la Madjer' wilde er net niet in.

Voetbal: Nederland-Brazilië (v) 3-3

Turnen - Deurloo naar finale rekstok!

Turner Bart Deurloo heeft zich bij de Olympische Spelen in Tokio geplaatst voor de rekstokfinale. Deurloo kwam in de eerste subdivisie tot een score van 14,400. Dat bleek na lang wachten de achtste score, precies genoeg om de finale te halen.

Voor de 35-jarige Epke Zonderland viel in de kwalificatie het doek. Zonderland, olympisch kampioen in 2012, kwakkelde in de aanloop naar Tokio met zijn gezondheid en dat ging ten koste van zijn kracht en energie. Hij maakte geen grote fouten, maar z'n oefening was iets te slordig voor een hoge score: 13,833. De Fries beslist later of hij nu stopt of na de WK in oktober.

Net als voor Zonderland liepen ook de Spelen voor Kohei Uchimura uit op een teleurstelling. De 32-jarige Japanse turngrootheid kwam op rekstok ten val in de kwalificaties en werd beoordeeld met 13,866. Zowel in 2012 als in 2016 greep hij goud op de individuele meerkamp.

Op WK's won 'King Kohei' liefst tien gouden medailles. Vanwege z'n versleten schouders besloot hij zich voor de Spelen in zijn land op uitsluitend het onderdeel rekstok te richten. Halverwege de oefening ging het mis voor Uchimura,die een punt achter zijn carrière zet.

Voetbal - DOELPUNT NEDERLAND!

Sherida Spits wordt gemist bij de voetbalsters van Oranje, zeker bij vrije trappen. Maar Dominique Janssen kan het ook, en hoe! De tot middenveldster gepromoveerde verdedigster krult een vrije trap over de muur in de kruising van het Braziliaanse doel! En dus staat het zowaar 3-3 in deze heerlijke wedstrijd!

Voetbal: Nederland-Brazilië (v) 3-3

Vreugde bij de Oranjevrouwen na de 3-3 tegen Brazilië.

Hockey - DOELPUNT NEDERLAND!

Wat een opluchting! De Nederlandse hockeysters komen op 2-1 tegen India, dankzij Margot van Geffen. De speelster van Den Bosch was al heel belangrijk door een video referral aan te vragen bij een mogelijke strafcorner. Dat bleek een goede keuze, want uit die strafcorner verandert ze de inzet van Caia van Maasakker zelf van richting in het Indiase doel!

Hockey: Nederland-India (v) 1-1

Beachvolleybal - Brouwer/Meeuwsen winnen eerste set!

Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen winnen de eerste set met 21-17 van Philip Dalhausser en Nicholas Lucena!

Beachvolleybal - Brouwer/Meeuwsen in actie!

Er gebeurt heel veel in Tokio nu. Zo zijn beachvolleyballers Alexander Brouwen en Robert Meeuwsen bezig aan hun eerste poulewedstrijd tegen het Amerikaanse duo Dalhausser/Lucena.

Voetbal - 68' Doelpunt Brazilië

Ai, ai. De doorgaans zo betrouwbare Aniek Nouwen gaat enorm in de fout en dat kost Oranje meteen een doelpunt. Nouwen speelt de bal zonder te kijken terug op doelvrouw Van Veenendaal en ziet invalster Ludmila helemaal over het hoofd. En die loopt simpel om Van Veenendaal heen en prikt de bal in het doel: 2-3.

Voetbal: Nederland-Brazilië (v) 2-3

Voetbal - 64' DOELPUNT BRAZILIË

Nu mag Marta wel aanleggen van elf meter, nadat een strafschop in de eerste helft nog was teruggedraaid door de VAR. Deze keer was de overtreding van Stefanie van der Gragt duidelijk, al werd nog even gekeken of het echt binnen de zestienmeter gebeurde.

Het antwoord op die vraag was ja en Marta schoot de strafschop koeltjes binnen: 2-2.

Voetbal: Nederland-Brazilië (v) 2-2

Voetbal - 59' DOELPUNT NEDERLAND!

Er is een uur gevoetbald en Oranje staat weer voor tegen Brazilië! Vivianne Miedema kopt een voorzet van Danielle van de Donk knap op het doel en heeft een beetje geluk dat doelvrouw Barbara in de fout gaat. Ze krijgt haar hand tegen de bal, maar toch stuitert de bal in het doel.

Het staat 2-1 voor Nederland! En Miedema komt met haar zesde goal dit toernooi weer naast de Zambiaanse Barbara Banda.

Voetbal: Nederland-Brazilië (v) 2-1

Hockey - Pech voor Matla

India biedt verrassend veel weerstand aan de Nederlandse hockeyvrouwen, die wel naarstig op zoek zijn naar de voorsprong. Zojuist kwam de ploeg van bondscoach Alyson Annan heel dichtbij, maar de inzet van Frédérique Matla kwam op de paal.

Nederland-India (v) 1-1

De Nederlandse hockeyster juichen na de 1-0 tegen India.

Voetbal - Drie nieuwe Braziliaansen in tweede helft

De voetbalvrouwen zijn ongewijzigd begonnen aan de tweede helft tegen Brazilië, dat wel gewisseld heeft. Wat heet: liefst drie nieuwe namen zien we bij Brazilië. Duda, Beatriz en routinier Formiga zijn gewisseld. Andressa, Ludmila en Angelina zijn erin gekomen.

Het spelbeeld is nog ongeveer hetzelfde in de tweede helft. Brazilië heeft de bal, Nederland loert op de uitbraak.

Voetbal: Nederland-Brazilië (v) 1-1

Kamminga verbetert nationaal record op 100 meter schoolslag!

Arno Kamminga begint uitstekend aan de Spelen. Hij scherpt in de series van de 100 meter schoolslag al zijn eigen Nederlands record aan tot 57,80. Toch is dat niet de snelste tijd in de series, want zijn grote concurrent en titelverdediger Adam Peaty is in zijn serie nog 0.24 sneller dan Kamminga (57,56).

Kamminga gaat uiteraard verder naar de halve finales. Voor Caspar Corbeau zit het erop. Hij zwemt 1.00,13 en wordt daarmee 25ste in de series.

Zwemmer Arno Kamminga

Hockey - 10' Doelpunt India

Sjoerd Marijne balt de vuist langs de kant, want zijn ploeg is verrassend op 1-1 gekomen tegen Nederland. Aanvoerster Rani schiet de bal via de helm van Josine Koning in het doel.

Nederland-India (v) 1-1

Hockey - 6' DOELPUNT NEDERLAND

Felice Albers maakt de eerste goal van de Nederlandse hockeyvrouwen tijdens deze Olympische Spelen in Tokio. De aanvalsters van AMsterdam werkt bij de tweede paal een voorzet van Margot van Geffen in het Indiase doel: 1-0!

Nederland-India (v) 1-0

Voetbal - Rust bij Nederland-Brazilië 1-1

De eerste helft zit erop in Miyagi. Brazilië had in de eerste helft licht de overhand, maar echt veel kansen hebben de voetbalsters van Oranje niet weggegeven. Al kwam Brazilië met een kopbal van Raffaelle vlak voor rust nog wel akelig dichtbij.

Beide ploegen gaan met 1-1 aan de sportdrank.

Nederland-Brazilië 1-1

Spelen begonnen voor de hockeysters!

Ook de hockeysters zijn begonnen aan hun jacht op olympisch goud! We houden je op de hoogte van de belangrijkste gebeurtenissen.

Om 13.45 uur: Oranjehockeysters tegen India

Intussen staan de Nederlandse hockeysters in het Oi stadion in Tokio klaar voor hun openingswedstrijd tegen India, de ploeg van oud-bondscoach Sjoerd Marijne.

In tegenstelling tot de mannen worden de Indiase vrouwen niet tot de wereldtop gerekend in het hockey. Nederland won van de voorgaande dertien ontmoetingen twaalf keer en leed alleen op 21 maart 1974 een nederlaag. Dat gebeurde op het WK in Mandelieu, waar India met 1-0 zegevierde.

De laatste onderlinge wedstrijd tussen Oranje en India dateert al van 30 juni 2015. Toen won Nederland tijdens de halvefinaleronde van de Hockey World League met 7-0 door goals van Caia van Maasakker (drie), Lidewij Welten (twee), Naomi van As en Ginella Zerbo.

Het Wilhelmus klinkt! En we zien veel lachende gezichten bij Oranje!

Voetbal - 30' Wedstrijd in evenwicht

Na het stormachtige begin van Oranje zijn het vooral de Braziliaansen die druk zetten op het doel van Sari van Veenendaal en dat heeft dus geresulteerd in de 1-1 van Debinha. Maar de laatste minuten zien we de ploeg van Sarina Wiegman weer wat meer aan de bal.

Het is een echte wedstrijd tussen twee sterke ploegen hier in Rifu, een stadje in de provincie Miyagi.

Nederland-Brazilië 1-1

Voetbal - 17' DOELPUNT BRAZILIË

Het is gelijk geworden in Miyagi, waar Brazilië ondanks de goal van Miedema veel balbezit heeft. Debinha passeert keepster Van Veenendaal in twee pogingen en het staat 1-1.

Nederland-Brazilië 1-1

Badmintonsters Piek en Seinen winnen eerste groepswedstrijd

Badmintonduo Cheryl Seinen/Selena Piek heeft in Tokio zijn openingsmatch gewonnen. Het koppel won met 16-21, 21-14 en 21-15 van Honderich/Tsai uit Canada.

Piek en Seinen kwamen stroef op gang. De Canadezen namen snel een voorsprong. Piek, die eerder op de dag met Robin Tabeling verloor, verspeelde de eerste game mede door onnodige fouten. Daarna ging de motor aan bij de nummer 17 van de wereld. Het duo verzilverde nu wel zijn service. Piek en Seinen drukten door en wonnen de tweede game van de Canadezen, 24ste op de wereldranglijst.

Het Nederlandse koppel, goed voor brons op het EK dit jaar, speelde vervolgens als bevrijd en won ook de derde game.

Selena Piek en Cheryl Seinen

Voetbal - 10' Geen penalty voor Brazilië, maar buitenspel

Even leek er slecht nieuws te zijn voor Oranje na een handsbal van Lieke Martens. De Australische scheidsrechter Kate Jacewwicz wees naar de stip, maar de VAR roept haar naar het beeldscherm. Daar wordt buitenspel van de Brazilianen geconstateerd. Geen penalty dus.

Nederland-Brazilië 1-0

Dressuurruiter Gal plaatst zich voor finale

Edward Gal heeft zich met Total Us gekwalificeerd voor de individuele dressuurfinale. Gal werd met een score van 78,649 tweede in groep B.

De twee beste in de groep (van in totaal tien ruiters) gaan door naar de finale op woensdag 28 juli.

Er komen nog twee Nederlanders in actie. Ruiter Hans-Peter Minderhoud komt straks in groep C nog in actie met Dream Boy, Marlies van Baalen met Go Legend mag morgen op de tweede kwalificatie dag aantreden.

Voetbal - 3' DOELPUNT NEDERLAND

Al in de derde minuut komen de Nederlandse voetbalsters op voorsprong tegen Brazilië! Een droog schot van Miedema blijkt onhoudbaar voor keeper Bárbara. Een prima begin voor Oranje!

Nederland-Brazilië 1-0

Vivianne Miedema (m) viert haar doelpunt met ploeggenoten Dominique Janssen en Lieke Martens

Nederlandse voetbalsters nemen het op tegen Brazilië

De volksliederen klinken in Miyagi. Om 13.00 uur is de aftrap van de tweede groepswedstrijd van de Nederlandse voetbalsters tegen Brazilië. Beide landen wonnen hun eerste wedstrijd.

Taekwondoka Oogink verdrijft verveling in quarantainehotel met klompjesbasketbal

Reshmie Oogink moest de Olympische Spelen aan zich voorbij laten gaan na een positieve coronabesmetting. Ze zit nu tien dagen vast in een quarantainehotel en probeert zich op de tweede dag te vermaken.

Piek en Seinen winnen tweede game van Canadees duo

Badmintonsters Selena Piek en Cheryl Seinen hebben zich herpakt, zoals dat zo mooi heet, na het verlies in de eerste game. De tweede game tegen het Canadese koppel Rachel Honderich en Kristen Tsai wordt met 21-14 gewonnen.

Nu volgt de derde, beslissende game in deze eerste groepswedstrijd.

Zwemmer Knipping niet naar finale 400 meter wisselslag

Zwemmer Arjan Knipping heeft zich op de Spelen in Tokio niet geplaatst voor de finale van de 400 meter wisselslag. De Achterhoeker moest in de series bij de eerste acht eindigen, maar bleef op de zeventiende plaats steken.

Knipping, met 4.13,46 houder van het Nederlands record, tikte aan na 4.15,83 en werd daarmee derde in zijn serie. De snelste tijd werd gezwommen door de Australiër Brendon Smith: 4.09,27.

Arjan Knipping (r) onderweg naar de derde plek in zijn serie, die niet genoeg bleek voor de finale

Badmintonsters Piek en Seinen verliezen eerste set van Canadezen

Selena Piek en Cheryl Seinen zijn een tijdje geleden begonnen aan hun eerste groepswedstrijd in het badmintontoernooi. Het Nederlandse duo verloor de eerste game met 21-16 van het Canadese koppel Rachel Honderich en Kristen Tsai.

Selena Piek en Cheryl Seinen in actie in hun eerste partij in Tokio

Judoka Tsjakadoea verliest strijd om brons

Helaas, Tornike Tsjakadoea redt het niet in de wedstrijd om het brons. Hij verliest in de golden score op waza-ari van Yeldos Smetov uit Kazachstan. De Nederlander eindigt daardoor als vijfde in de klasse tot 60 kilogram.

Bertens ging 'strijdend ten onder' in laatste wedstrijd: 'Het doet veel pijn'

De reactie van Kiki Bertens na haar laatste partij in het enkelspel. Ze verliest in de eerste ronde van de Olympische Spelen in drie sets van Markéta Vondrousová.

Oranje-groepsgenoten Zambia en China spelen gelijk: 4-4

De Nederlandse voetbalsters spelen om 13.00 uur tegen Brazilië. Zojuist is het duel tussen de twee andere landen in de groep van Oranje afgelopen. In een amusante wedstrijd speelden Zambia en China met 4-4 gelijk.

Barbara Banda, die tegen Nederland al goed was voor een hattrick, maakte opnieuw drie goals.

Zambia, dat zijn eerste duel met 3-10 verloor van Nederland, heeft nu na twee duels een doelsaldo van 7-14. Dat is best bijzonder.

Barbara Banda viert haar tweede olympische hattrick met haar ploeggenoten

Dressuurruiter Edward Gal klaar met kwalificatie en moet nu afwachten

Dressuurruiter Edward Gal heeft met zijn paard Total Us bij zijn kwalificatie voor de finale een score van 78,634 neergezet. Gal begon als eerste van de tweede groep en moet nu afwachten of zijn score genoeg is voor een plek bij de beste twee (van in totaal tien ruiters). Van de zes groepen gaan de beste twee en de zes 'lucky losers' door naar de finale op woensdag 28 juli.

Hans-Peter Minderhoud komt later vandaag in actie om de derde en laatste groep van vandaag, Marlies van Baalen staat voor zondag, de tweede kwalificatie dag, op het programma.

Edward Gal in actie in Tokio

Dumoulin had beter willen zijn: 'Hopen op goede dag woensdag'

De Nederlander reed in een dienende rol in de olympische wegwedstrijd. Op de steile Mikuni Pass moest hij passen. Hij kijkt alvast vooruit naar de olympische tijdrit van woensdag.

Mollema tevreden na olympische wegwedstrijd, ondanks ondankbare vierde plek

Hij kon zichzelf niets verwijten, Bauke Mollema. Hij sprintte in de achtervolgende groep met favorieten naar de vierde plaats, net buiten de medailles. "Maar die mannen verdienen het."

Terugkijken: handboogschutter Schloesser en Wijler pakken zilver

Bekijk de samenvatting van de finale in het gemengd handboogschieten tussen Nederland en Zuid-Korea.

Handboogschutters Schloesser en Wijler pakken zilver in Tokio

Terugkijken: vierde plaats voor Mollema in slopende wegrace

Het goud ging naar Ecuador in een slopende, bergachtige olympische wegwedstrijd bij de mannen. Achter de solerende Richard Carapaz sprintten de favorieten om de andere medailles.

Trotse bondscoach Van der Hoff: 'Historische medaille voor boogschutters'

De keuzeheer van de handboogschutters is supertrots op Steve Wijler en Gabriela Schloesser-Bayardo, die in het voor het eerst gehouden gemengde toernooi direct een zilveren medaille veroverden. "Er had misschien zelfs meer ingezeten."

Wijler na zilver: 'Sinds Gabriela erbij is, wist ik dat dit mogelijk was'

De Limburgse boogschutter schiet zich met Gabriela Schloesser-Bayardo, sinds 2020 in bezit van een Nederlands paspoort, naar zilver op de Olympische Spelen. "We hebben hier keihard voor geknokt. Zuid-Korea was te sterk in de finale."

Wijler na zilver: 'Sinds Gabriela erbij is, wist ik dat dit mogelijk was'

Nederland-Brazilië zonder Jeroen Elshoff

Om 13.00 uur spelen de Nederlandse voetbalsters hun tweede groepswedstrijd op de Spelen. Na de 10-3 zege op Zambia volgt nu een duel met Brazilië, dat in zijn eerste wedstrijd geen enkele moeite had met China.

Helaas zullen we het tijdens de wedstrijd straks zonder commentator Jeroen Elshoff moeten doen.

Judoka Tsjakadoea gaat op voor brons

Judoka Tornike Tsjakadoea wacht bij de Olympische Spelen een partij om het brons. Hij rekende in de herkansingen van de klasse tot 60 kilogram af met de Oekraïner Artjom Lesjoek, die binnen een minuut op zijn rug lag.

Tsjakadoea kwam in de begin van de partij nog met de schrik vrij toen Lesjoek, die op de wereldranglijst lager staat (13 om 25) maar vorig jaar op de EK nog als winnaar uit de strijd kwam, een actie inzette die de geboren Leeuwarder met Georgisch bloed bijna fataal werd. Hij wist echter net op tijd naar zijn buik te draaien.

Bertens verliest in eerste ronde van Vondrousová

Kiki Bertens heeft de eerste ronde van het olympisch tennistoernooi niet overleefd. De nummer 21 van de wereld verloor met 4-6, 6-3 ,4-6 van Markéta Vondrousová (WTA-41).

Voor de 29-jarige Bertens was het haar laatste enkelspelpartij. Ze sluit na de Spelen haar loopbaan af. In Tokio komt ze nog wel uit in het dubbelspel.

Bertens speelde tegen Vondrousová haar tiende partij van dit jaar en leed haar achtste nederlaag. Na de verloren eerste set liet ze goed tennis zien. Met twee breaks pakte ze de set. In de derde set miste ze op 1-1 een breekkans. Een game later leverde Bertens haar opslag in en die schade kon ze niet meer herstellen.

Kiki Bertens is uitgeschakeld in Tokio

Carapaz pakt olympisch goud voor Ecuador

Geen Wout van Aert of één van de Slovenen, maar Richard Carapaz pakt het goud bij de wegwedstrijd voor de mannen in Tokio. De man uit Ecuador reed in de afdaling van één van de laatste beklimmingen weg bij een elitegroep, waartoe ook Bauke Mollema behoorde, en kwam alleen aan.

Het zilver was voor topfavoriet Wout van Aert. het brons voor Tourwinnaar Tadej Pogacar. Bauke Mollema greep net buiten de medailles in de sprint van het groepje; hij werd vierde.

Richard Carapaz

Nog 5 km in de wegwedstrijd: ieder voor zich in slopende finale

Carapaz rijdt nu solo op kop, met een groep achtervolgers op een halve minuut. Onder wie Mollema en Van Aert. Pogacar zit ook in de groep, maar - dat zien we niet vaak - de Tourwinnaar lijkt het lastig te hebben.

Richard Carapaz onderweg naar olympisch goud?

Bertens op achterstand in eerste ronde tegen Vondrousová

Kiki Bertens heeft het moeilijk in haar partij in de eerste ronde tegen Marketa Vondrousová.

De Tsjechische won de eerste set met 6-4. Bertens herpakte zich en won de tweede set met 6-3. In de beslissende derde set kijkt de in oranje gehulde Nederlandse tegen een break en een 3-2 achterstand aan.

Kiki Bertens in actie bij de Olympische Spelen in Tokio

Koppelaar definitief niet naar Olympische Spelen

Polsstokhoogspringer Rutger Koppelaar moet de Olympische Spelen definitief aan zich voorbij laten gaan. Afgelopen maandag testte hij positief op corona, waarna het er al somber voor hem uitzag.

De 28-jarige atleet moest had daarna vijf keer negatief moeten testen om alsnog het vliegtuig naar Tokio te pakken, maar de Atletiekunie meldt dat hij meerdere keren positief heeft getest.

Rutger Koppelaar tijdens de NK indoor in 2020

De ontknoping in de wegwedstrijd, met Mollema

In de olympische wegwedstrijd hebben we inmiddels twee koplopers: Carapaz (Ecuador) en McNulty (VS), met nog een kleine 20 kilometer te gaan. Ze hebben een kleine halve mninuut voorsprong op een uitgedund peloton met daarin nog één Nederland: Mollema.

Handboogteam verliest finale, pakt zilver

Nederland komt dankzij drie tienen op 39 punten in de vierde set. Maar Zuid-Korea heeft ook 39 punten. Zilver voor Nederland!

Handboogteam verliest ook derde set

Zuid-Korea komt in de derde set tot 36 punten. Nederland komt daar niet aan, mede door een zes van Wijler en ondanks een tien van Schloesser-Bayardo.

Zuid-Korea leidt met 4-2 na drie sets.

Handboogteam verliest tweede set: 2-2

In de tweede set beginnen de Zuid-Koreanen met twee negens. Nederland antwoordt met een negen en een tien.

In de tweede ronde komt Zuid-Korea tot een negen en een tien, en dus 37 punten. Nederland komt uiteindelijk tot 35 punten. Het staat dus gelijk: 2-2.

Nederland wint eerste set in handboogfinale

Gabriela Schloesser-Bayardo en Steve Wijler zijn begonnen aan de finale tegen Zuid-Korea.

De eerste twee Nederlandse pijlen gingen in de 10. Daarna volgden een 9 en een 9, Nederland komt op een 2-0 voorsprong!

Terugkijken: België smeert hockeyers nederlaag aan in openingsduel

Na een fraaie treffer van Jeroen Hertzberger beslist Alexander Hendrickx het duel met drie doelpunten in het voordeel van de Belgen.

Alle vluchters ingerekend in wegwedstrijd

De wielrenners hebben nog 48 kilometer te gaan en er zijn nog drie man over in de kopgroep: de Venezolaan Aular, de Tsjech Kukrle en de Griek Tzortzakis.

Het peloton rijdt er nog maar veertig seconden achter, dus heel lang zal het niet meer duren. Er was net even opwinding toen Evenepoel in de aanval ging, gevolgt door Nibali en Dunbar, maar de Belg en zijn kornuiten werden al snel weer door het peloton teruggepakt.

Dit allemaal gezegd hebbende zijn ook de drie vluchters opgeslokt. We hebben een compleet, hoewel enigszins uitgedund, peloton op kop.

Het peloton in actie tijdens de olympische wegwedstrijd van de mannen

Nederlands handboogteam naar olympische finale!

De vijfde set eindigt in 37-37. Dus Nederland wint met 5-3 en de finale is een feit!

Om 9.45 uur is de finale in Tokio tegen de absolute topfavoriet Zuid-Korea. Een medaille voor Nederland is zeker, de vraag is welke kleur.

Gabriela Schloesser-Bayardo en Steve Wijler juichen na hun zege in de halve finales

Nederlands handboogteam verliest derde set

Met twee tienen van Wijler stond Nederland op poleposition voor de finale, maar de laatste pijl van Schloesser-Bayardo gaat in de 7. De Turken winnen de derde set met 37-36. Het staat 4-2 voor Nederland.

Nederland heeft in de vierde set aan 1 punt, een gelijkspel dus, voldoende voor de finale.

Handboogteam wint ook tweede set van Turkije, finale lonkt

Ook de tweede set is voor Nederland met 36-35. De finale lonkt!

Gabriela Schloesser-Bayardo en Steve Wijler in actie in Tokio

Handboogteam wint eerste set van Turkije

De eerste set van de handboogschutters tegen Turkije was spannend en leek aanvankelijk gelijk te eindigen, in 35-35. Maar bij nadere bestudering bleek een 9 toch een 10 te zijn, Nederland leidt met 2-0.

Nederlandse 3x3 basketballers verliezen eerste groepswedstrijd

De Nederlandse 3x3-basketballers zijn de Olympische Spelen begonnen met een nederlaag tegen Servië. In het Aomi Urban Sports Park in Tokio werd het 16-15 voor de viervoudig wereldkampioen.

Dimeo van der Horst, Ross Bekkering en Jessey Voorn begonnen voor Nederland aan de wedstrijd, Arvin Slagter startte vanaf de bank.

Nederland speelt later vandaag nog tegen de Russische basketballers. Een plek bij de eerste twee in de groep van acht landen levert een plek in de halve finales op. De plekken drie tot en met zes leveren een kwartfinaleplek op.

Mihailo Vasic (l) in duel met Jessey Voorn

Spelen en carrière Uchimura voorbij

Kohei Uchimura loopt de finale op de rekstok mis. De wereldkampioen op de rekstok van 2015 en drievoudig olympisch kampioen - tweemaal op meerkamp, eenmaal op team-meerkamp - kwam ten val en werd beoordeeld met een score van 13.866. De carrière van de 32-jarige Japanner is daardoor ook meteen voorbij.

Dat is dramatisch voor Uchimura, die voor de vierde keer de olympische rekstokfinale niet haalt, maar gunstig voor Bart Deurloo. Die staat momenteel zevende, terwijl de eerste acht naar de finales gaan,

Nederlandse handboogschutters naar halve finales

Nederland wint! Wijler schiet zijn eerste pijl in de 10, Schloesser-Bayardo in de 9. Nederland wint de shoot-off met 19-17.

Om 8.50 uur staat Nederland in de halve finales tegen Turkije.

Handboogschutters verliezen vierde set, er komt een shoot-off

Helaas, set nummer vier gaat maar Frankrijk met 37-35.

Er volgt nu een shoot-off. Iedereen schiet één pijl.

Handboogschutters winnen ook derde set en leiden met 4-2

Ook de derde set is voor de Nederlandse handboogschutters. Mede dankzij de derde tien op rij van Schloesser-Bayardo wint Nederland met 37-34. In totaal leidt het Nederlandse duo nu met 4-2.

Nederlandse handboogschutters winnen tweede set, het is 2-2

Dankzij puik werk van met name Schloesser-Bayardo komt Nederland naast Frankrijk. De Nederlandse schiet de pijl twee maal in de roos en Nederland wint de tweede set met 37-35.

Gabriela Schloesser-Bayardo is op dreef

Nederlande handboogschutters winnen eerste set van Frankrijk

De eerste set gaat naar het Franse duo Barbelin en Valladont, met 37-34. Nederland staat dus op een 2-0 achterstand.

Kwartfinales handboogschieten met Nederland

Het is zover! Gabriela Schloesser-Bayardo en Steve Wijler komen nu in actie in de kwartfinales van het handboogschieten voor gemengde teams. De tegenstander is Frankrijk.

Gabriela Schloesser-Bayardo en Steve Wijler tijdens de achtste finales

Wegwedstrijd: nog een kleine 100 kilometer

Van de immense voorsprong van 20 minuten van de vijf koplopers zijn nu, tijdens de beklimming van Mount Fuji. nog maar een kleine 10 minuten over.

De koplopers zijn de Venezolaan Aular, de Zuid-Afrikaan Dlamini, de Tsjech Kukrle, de Slowaak Juraj - broer van - Sagan en de Griek Tzortzakis.

Terugkijken: Holland Acht op imponerende wijze naar finale

De Nederlandse boot hield in de series Nieuw-Zeeland en titelverdediger Groot-Brittannië achter zich.

Ook voor Deurloo wordt een finaleplaats spannend

Voor Epke Zonderland, de olympisch kampioen van 2012, ziet het er al somber uit. Maar ook voor Bart Deurloo is het nog maar de vraag of hij ondanks zijn prima score van 14,400 de olympische rekstokfinale kan halen.

Koolhof en Rojer naar tweede ronde olympisch dubbeltoernooi

Wesley Koolhof en Jean-Julien Rojer hebben zich op de Olympische Spelen in Tokio geplaatst voor de tweede ronde van het mannendubbel. Het tennisduo was met 6-3, 7-6 (5) te sterk voor de Belgen Sander Gillé en Joran Vliegen.

Wesley Koolhof en Jean-Julien Rojer

Wat komt er de komende uren allemaal nog aan?

Om 4.00 uur is de wegwedstrijd bij de wielrenmannen van start gegaan. De finish wordt rond 11.00 uur verwacht.

Vanaf 10.00 uur zijn de herkansingen in het judo bij de mannen in de klasse tot 60 kg, waarbij Tornike Tsjakadoeau namens Nederland in actie komt tegen Artjom Lesjoek uit Oekraïne.

Bekijk hieronder bij welke sporten we nog meer Nederlanders zullen tegenkomen.

Heet zand zijn Brouwer en Meeuwsen wel gewend: 'Laagje eelt op onze voeten'

Beachvolleybalduo Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen blikt vooruit op hun eerste duel bij de Olympische Spelen in Tokio.

Om 14.00 uur komen de Nederlanders voor het eerst in actie op het hete Japanse zand.

Wegwedstrijd wielrenners (m): vijf man met immense voorsprong

In de wegwedstrijd bij de mannen zijn nog 135 kilometer van de in totaal 234 kilometer te gaan. Dylan van Baarle, Tom Dumoulin, Wilco Kelderman, Bauke Mollema en Yoeri Havik rijden namens Nederland in het peloton.

Er is een kopgroep van vijf man met een immense voorsprong van ruim 17 minuten. Het gaat om de Venezolaan Aular, de Zuid-Afrikaan Dlamini, de Tsjech Kukrle, de Slowaak Juraj - broer van - Sagan en de Griek Tzortzakis.

De renners komen onderweg vijf beklimmingen tegen, waarvan er al twee achter de rug zijn. We hebben een valpartij gezien van Thomas en Geoghegan Hart, maar het Britse dup zit nog op de fiets.

De winnaar komt naar verwachting rond 11.15 uur over de finish in Shizuoka.

Havik en Van Baarle tijdens de Olympische wegwedstrijd

Beachvolleybalsters Stam en Schoon onderuit bij olympisch debuut

Beachvolleybalsters Katja Stam en Raïsa Schoon hebben hun debuutwedstrijd op de Olympische Spelen verloren. In het Shiokazepark wonnen de wereldkampioen Melissa Humana-Paredes en Sarah Pavan met 21-16, 21-14.

De 19-jarige Schoon treedt met deelname aan de Spelen in de voetsporen van haar moeder Debora Schoon-Kadijk, die in 1996 en 2000 aan het beachvolleybaltoernooi deelnam. Pas sinds maart van dit jaar vormt ze een duo met de 22-jarige Stam.

Raïsa Schoon (l) en Katja Stam tijdens hun eerste groepswedstrijd in Tokio

Afgelopen nacht: handboogschutters probleemloos naar kwartfinales in gemengd dubbel

Het gemengde team van de handboogschutters heeft zich in Tokio probleemloos geplaatst voor de kwartfinales. Gabriela Schloesser-Bayardo en Steve Wijler waren in hun eerste partij oppermachtig tegen Italië (6-0).

Het toernooi wordt zaterdag uitgespeeld, dus het gaat straks al meteen om de medailles in deze discipline. De kwartfinales zijn rond 8.10 uur.

Steve Wijler

Afgelopen nacht: Holland Acht verrast Britten, medaillekandidaten Keijser en Paulis soepel door

De Holland Acht heeft zich in Tokio op imponerende wijze geplaatst voor de olympische finale. In de tweede serie hielden de Oranjeroeiers Nieuw-Zeeland en titelverdediger Groot-Brittannië achter zich.

De Nederlandse vier-zonder-stuurvrouw mag zich ook gaan opmaken voor de finale. De nummer twee van de WK van 2019 leidde in de eerste van twee series van start tot finish.

Marieke Keijser en Ilse Paulis waren in hun serie in de lichte dubbeltwee minstens zo overtuigend. Het duo, dat medaillekandidaat is, leidde in de eerste serie van start tot finish en plaatste zich zo voor de halve finales.

De Holland Acht in actie in Tokio

Afgelopen nacht: Tsjakadoea in de herkansing

Olympisch brons is het hoogst haalbare voor Tornike Tsjakadoea. De 24-jarige judoka, in de klasse tot 60 kilogram, heeft in Tokio zijn kwartfinalepartij tegen Yang Yung Wei verloren en moet verder in de herkansing.

Yang nam Tsjakadoea met zijn benen in een houdgreep, waar de Nederlander niet meer uitkwam. De Taiwanees scoorde daarmee ippon, de hoogste score in het judo. Bij ippon is de partij direct afgelopen.

Afgelopen nacht: hockeyers verliezen van België

De Nederlandse hockeyers zijn het olympisch toernooi begonnen met een nederlaag tegen België. Na een hoogstandje van Jeroen Hertzberger ging het vanaf het eind van het derde kwart helemaal mis met de Europees kampioen: 1-3.

Er zijn overigens nog genoeg mogelijkheden om de schade te herstellen. De beste vier uit de groep van zes gaan immers een ronde verder.

België voert een treffer van Alexander Hendrickx

Afgelopen nacht: Spelen Zonderland lijken ten einde

Heeft Epke Zonderland zijn laatste oefening geturnd? De rekstokspecialist zette in de kwalificaties een score van 13,833 neer, niet goed genoeg voor een plek in de olympische finale, verwacht hij zelf.

"Een 14-plus moet je zeker hebben voor de finale, dus dat is wel pijnlijk", aldus Zonderland. "Maar wat verwacht je als je niet hebt kunnen trainen? In de training heb ik niks kunnen doen wat in de buurt komt van een oefening, het is eigenlijk niet normaal dat ik een oefening met deze moeilijkheid deed."

In de loop van de ochtend wordt duidelijk of de olympische droom van Zonderland ten einde is. Bart Deurloo staat er met een score van 14,400 wel goed voor.

Afgelopen nacht: het eerste goud

De eerste gouden plak op de Olympische Spelen in Tokio is een prooi geworden voor China. Schutter Yang Qian veroverde op de 10 meter luchtgeweer de titel en verbeterde met een score van 251,8 en passant het olympisch record.

Yang Qian met haar gouden medaille

Wat komt er de komende uren nog aan?

Om 4.00 uur is de wegwedstrijd bij de wielrenmannen van start gegaan. De finish wordt rond 11.00 uur verwacht.

Bekijk hieronder bij welke sporten we nog meer Nederlanders zullen tegenkomen.

Welkom bij dag 1 van de Olympische Spelen!

Goedemorgen vanuit Tokio, of zoals de Japanners zeggen: ohayou gozaimasu! Afgelopen nacht zijn de Olympische Spelen van 2020 eindelijk echt losgebarsten. En er is al van alles gebeurd.

Wat je precies hebt gemist toen je nog lekker lag te slapen, kun je lezen en zien in onze Wekdienst Tokio.

Wekdienst Tokio: Zonderland en hockeymannen balen, wel judostunt