NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

ID&T spant kort geding aan tegen overheid • Rutte: aanscherping niet leuk, wel noodzakelijk

 • Welkom in het coronablog van vrijdag 9 juli, we houden je de hele dag op de hoogte van het laatste coronanieuws.
 • In een persconferentie zijn vanavond nieuwe, beperkende maatregelen aangekondigd, die morgenochtend ingaan.
 • Cafés moeten om middernacht sluiten, nachtclubs en discotheken moeten zelfs helemaal dicht.
 • In de horeca en bij evenementen en sportwedstrijden zijn een vaste zitplaats en anderhalve meter afstand verplicht.
 • RIVM: 6986 nieuwe coronabesmettingen.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Dit liveblog is nu gesloten. De komende dag zijn we er weer met een nieuw blog. Goedenacht!

 • ID&T spant kort geding aan tegen de overheid

  Festivalorganisator ID&T spant een kort geding aan tegen de overheid vanwege de verscherpte coronamaatregelen, die de horeca en festivalbranche hard raken. Het bedrijf spreekt van een disproportioneel besluit. Zo zouden festivals best kunnen plaatsvinden onder Fieldlab-voorwaarden, zegt een woordvoerder.

  ID&T organiseert onder meer de festivals Defqon.1, Mysteryland, Awakenings, Sensation, Thunderdome, Welcome to the Future, Amsterdam Open Air en Milkshake.

 • Horecabranche: wij worden weer opgeofferd

  Koninklijke Horeca Nederland stelt dat veel sectoren in de branche weer een moeilijke tijd tegemoetgaan met de opgelegde restricties, zoals het sluiten van discotheken en nachtclubs en het om middernacht dichtgaan van cafés.

  Voorzitter Robèr Willemsen wil snel met het kabinet in gesprek over aanvullende financiële compensatie. "Het is onbegrijpelijk dat de horeca keer op keer de sector is die aan het kortste eind trekt. Dit is echt de easy way out; het probleem zit hem in het feit dat men zich niet meer aan de basisregels houdt, dat los je niet op met draconische restricties voor de horeca", zegt hij.

  VNO-NCW en MKB Nederland

  VNO-NCW en MKB Nederland hebben meer begrip voor de maatregelen die het demissionaire kabinet heeft aangekondigd. Wel wijzen ze tegelijkertijd op de harde klappen voor de evenementenbranche. "Die is al ruim een jaar dicht. Ondernemers hebben de afgelopen tijd fors geïnvesteerd om deze zomer weer festivals te kunnen organiseren, maar moeten alweer stoppen. Wie durft nu nog iets te organiseren voor ná 13 augustus?"

  Volgens de ondernemersorganisaties onderstreept de huidige ontwikkeling van het virus de voorbarigheid van het eerdere kabinetsbesluit om het steunpakket na het derde kwartaal niet te verlengen.

 • Politiek verslaggever Ron Fresen over de maatregelen van het kabinet

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Fresen: 'Grote misrekening door kabinet'
 • Reacties op sociale media op de persconferentie

  Verschillende journalisten vroegen op de persconferentie demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge om te reflecteren op hun beslissing, medio juni, om de coronamaatregelen te versoepelen. Hoe kijken zij daar met de kennis van nu op terug?

  Rutte en De Jonge antwoordden verschillende keren dat versoepelen toen verantwoord was, dat mensen in sneltreinvaart werden gevaccineerd en de aantallen ziekenhuisopnames en besmettingen flink waren gedaald. Volgens hen is er nu ingegrepen omdat de deltavariant zich sneller verspreidt dan de modellen hadden berekend.

  Hun politieke tegenstanders in de Tweede Kamer reageren daar onmiddellijk op. Zo schrijft Kamerlid Kuiken (PvdA) op Twitter: "Wat lijkt me dat heerlijk. Iedereen altijd schuld maar nooit jijzelf. Geef mij zo'n spiegel." Ook GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld is kritisch:

 • Lowlands-directeur boos op kabinet, festivalgangers in spanning

  "Gaat Lowlands dit jaar door?", is de vraag die op de lippen van tienduizenden festivalgangers brandt.

  Lowlands zou dit jaar van 20 tot en met 22 augustus zijn. Daarmee heeft de organisatie van Lowlands een kleine week om het festival op te zetten. "Dat is veel te kort en kost hartstikke veel geld. Ze stralen iets uit van: 'je ziet maar hoe je het oplost'", zegt Lowlands-directeur Van Eerdenburg tegen persbureau ANP. "Ze laten de sector gewoon bungelen. Het kabinet is volledig losgetrokken van de realiteit."

  Op de festivalsite schrijft Lowlands: "We worden door de overheid in de onmogelijke situatie gemanoeuvreerd dat we pas half augustus weten of het festival kan doorgaan. Dat is een onrealistische situatie. We kunnen niet iedereen nog weken aan het lijntje houden. Artiesten houden hun agenda vrij om naar Lowlands te komen, leveranciers houden personeel en materialen beschikbaar en bezoekers willen ook weten waar ze aan toe zijn. Daarom is er nu duidelijkheid van de overheid nodig en niet pas half augustus."

 • 'Nieuwe maatregelen zijn niet de schuld van jongeren'

  Demissionair premier Rutte antwoordt op een vraag van een journalist dat het zeker niet de schuld van jongeren is, dat nu maatregelen genomen worden. "Heel veel jongeren houden zich keurig aan de regels", zegt hij.

  Hij krijgt bijval van minister De Jonge.

 • De maatregelen overzichtelijk op een rij

  Lees hier wat er vanaf morgenochtend 06.00 uur gaat veranderen in de coronaregels:

 • De Jonge: 'Vooral in grote steden kans op snelle ziekenhuisbezetting'

  "Vooral in de grote steden is er een reëel risico dat mensen weer in het ziekenhuis belanden", antwoordt demissionair minister De Jonge op een vraag van een journalist over de lage ziekenhuisbezetting nu.

 • Rutte: Aanscherping dient aantal doelen

  Rutte benoemt een aantal doelen om nu de teugels aan te trekken. "Dat is ervoor zorgen dat je de zorg en de kwetsbaren beschermt. En om zicht te houden op de verspreiding van het virus."

 • Rutte en De Jonge: 'Vakanties spelen geen rol in dit besluit'

  De toename van het aantal besmettingen in Nederland kan gevolgen hebben voor een ontspannen vakantie naar het buitenland. Doordat andere landen ons op basis van de toename in besmettingen als risico zien, kan het zijn dat zij extra maatregelen nemen voor Nederlandse toeristen, is de boodschap van demissionair premier Rutte aan ons als hij het over de zomervakantie heeft.

  Ook demissionair minister De Jonge zegt dat vakantie geen rol speelt bij de aanscherping van de maatregelen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Toename besmettingen heeft invloed op de vakantieregels'
 • 'Versoepelen aankondigen op 18 juni was verantwoord'

  Ook De Jonge houdt vol dat de keuze om eind juni de meeste coronamaatregelen te laten varen, op dat moment "logisch en verantwoord" was. Hij wijst erop dat het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames voldoende was gedaald, terwijl "razendsnel" mensen werden gevaccineerd.

 • Rutte: 'Het gaat sneller dan we hadden ingeschat'

  Rutte denkt niet dat de beslissing om te versoepelen, vorige maand te snel is genomen. "Het was logisch om dat besluit te nemen. Toen hielden we al rekening met een stijging van de besmettingen. Maar het blijkt nu sneller te gaan dan de modellen toen zeiden."

 • Minister De Jonge: 'We zijn er bijna, maar nog niet helemaal'

  "Het enige dat echt helpt om deze crisis achter ons te laten, is vaccineren", zegt De Jonge. "Je kunt snel terecht, dus haal die prik", besluit hij terwijl hij in de camera kijkt.

  Journalisten kunnen nu vragen stellen aan Rutte en De Jonge.

 • Rutte: hou feestjes klein en beheersbaar

  Rutte benadrukte dat het vooral ook om eigen gedrag gaat. "Het afremmen van het virus gaat niet alleen om aanscherping van maatregelen voor de horeca, evenementen en culturele sector. Kijk ook naar de eigen omgeving."

  "Ik snap dat er borrels, feestjes en barbecues worden gehouden. Iedereen heeft behoefte aan gezelligheid. Op zich kan dat, maar doe het verstandig en neem verantwoordelijkheid. Hou feestjes klein en beheersbaar."