liveblog
NOS SportAangepast

Verstappen wint in Spielberg en pakt vijftigste podiumplaats in Formule 1-carrière

liveblog gesloten

Over twee weken: Silverstone!

Augustus 2020: Verstappen viert zijn zege op Silverstone

Tot zover het liveblog van vandaag, over twee weken zijn we er weer als het Formule 1-circus is neergestreken op Silverstone!

Van 18 naar 32 punten voorsprong

Max Verstappen is dankzij zijn zege natuurlijk uitgelopen in de WK-stand, maar omdat Hamilton strandt op de vierde plaats wordt zijn voorsprong nóg groter.

Verstappen heeft na negen races 32 punten meer dan Lewis Hamilton.

Lando Norris hijgt in de nek van Sergio Pérez. De Brit is de teamgenoot van Verstappen tot op vier punten genaderd.

De topvijf in de WK-stand

Zo ziet de strijd om de wereldtitel eruit

De ontwikkeling in de WK-stand met Verstappen en Hamilton

Verstappen: 'De auto was geweldig'

"Het was ongelofelijk, de auto was geweldig", jubelt Max Verstappen. "Ik had niet verwacht dat het zo zou gaan, dit danken we aan heel goed werk van iedereen."

"Als je een weekeinde in gaat, ziet iedereen je als de favoriet, maar makkelijk is het nooit."

Flinke crash tussen Vettel en Räikkönen

Een behoorlijke crash tussen voormalig-teamgenot Sebastian Vettel en Kimi Räikkönen aan het einde van de wedstrijd, als ze strijden om de twaalfde plek. Beiden komen er zonder kleerscheuren vanaf.

De topvier

71/71: Verstappen wint en mag voor de 50ste keer naar het podium!

En dat is 50! Op zondag 15 mei 2016 behaalde Max Verstappen zijn eerste podiumplaats in de Formule 1. Dat was uiteraard die waanzinnige zege in Barcelona in zijn eerste race voor Red Bull Racing.

Op 4 juli 2021 - vandaag dus - mag Verstappen voor de vijftigste keer naar het podium. Hij heeft nu vijftien races gewonnen, werd twintig keer tweede en vijftien keer derde.

70/71: Verstappen ziet bijna de geblokte vlag

Nog één ronde voor Verstappen, de winst is zo goed als binnen.

68/71: Nog drie ronden, geen vuiltje aan de lucht voor Verstappen

To finish first, you first have to finish is een gevleugelde uitspraak in de Formule 1. Om als eerste te finishen, moet je wel eerst finishen.

Die wet gaat op voor Verstappen als hij met een grote voorsprong de slotronden van de GP van Oostenrijk in gaat.

65/71: Verstappen alweer tien seconden voor Bottas

In een van de achterbanden van Verstappen zat een scheur, dat kan weleens de reden zijn geweest dat het team hem voor de tweede keer naar binnen haalde.

Zijn voorsprong op Bottas? Meer dan tien seconden alweer.

61/71: Verstappen gaat nog een keer naar binnen

De voorsprong van Verstappen is dusdanig groot dat het team het aandurft om hem nog een keer naar binnen te halen. Daardoor komt Bottas tot op zeven seconden, maar de voorsprong van de Limburger is nog altijd zeer comfortabel.

61/71: Verstappen heeft bijna een halve minuut voorsprong

De voorsprong van Verstappen op Valtteri Bottas, de nummer twee in de wedstrijd, loopt alleen maar op. Op de Red Bull Ring, voor de oranje tribunes, heeft Verstappen een voorsprong van ruim 27 seconden.

Verstappen in Spielberg

58/71: Hamilton ziet Verstappen uitlopen

Het is niet de dag van Lewis Hamilton. Hij begon op P3, klom naar de tweede plek, maar rijdt inmiddels op de vierde plaats. Zijn achterstand in de WK-stand op Verstappen zal dus aardig gaan oplopen.

Het verschil tussen beiden was voor deze race achttien punten, als alles blijft zoals het nu is wordt dat verschil 32 punten.

55/71: Stand van zaken: Verstappen leidt comfortabel

De topvijf

1. Verstappen
2. Bottas +23,7
3. Norris +25,4
4. Hamilton +46,1
5. Pérez* +57,0
* tien seconden penalty gekregen

53/71: Bottas is Hamilton voorbij en ook Norris passeert de wereldkampioen

Valtteri Bottas heeft zijn teamgenoot Lewis Hamilton ingehaald. Hamilton heeft problemen met zijn auto en zijn banden en voelt meteen de hete adem van Lando Norris in zijn nek.

Maar niet lang, want ook Lando Norris gaat Hamilton voorbij. De regerend wereldkampioen rijdt nu op de vierde plek.

52/71: Bottas mag Hamilton dan toch aanvallen

Een verandering in de tactiek van Mercedes. "Je bent vrij om hem aan te vallen", zegt de teamleiding nu tegen Bottas, die kort achter Hamilton rijdt.

50/71: Pijnlijk voor Bottas, hij wordt gevraagd Hamilton niet in te halen

Valtteri Bottas rijdt niet ver achter zijn teamgenoot Lewis Hamilton, maar wordt gevraagd hem niet voorbij te gaan. Bottas (slechts vijfde in de WK-stand) zou Hamilton (de nummer twee) daarmee kostbare punten in de strijd om de wereldtitel afsnoepen en daar zit de teamleiding van Mercedes niet om te wachten.

46/71: Waar is Verstappen? Zestien seconden voor Hamilton

Er is geen vuiltje aan de lucht voor Max Verstappen, die op weg is naar zijn vierde zege op de Red Bull Ring, na 2018, 2019 en vorige week.

Zijn voorsprong op Lewis Hamilton bedraagt meer dan zestien seconden en hij hoeft niet per se meer naar binnen voor een pitstop.

43/71: Dat heeft niet lang geduurd: vijf seconden tijdstraf voor Pérez

De wedstrijdleiding had er niet lang voor nodig: Pérez krijgt een tijdstraf van vijf seconden voor het buiten de baan duwen van Leclerc. Die straf moet hij uitzitten tijdens de volgende pitstop, of hij krijgt die vijf seconden aan het eind van de race bovenop zijn tijd geteld.

41/71: Pérez moet nu zelf vrezen voor een tijdstraf

Sergio Pérez (achtste) moest vroeg in de wedstrijd door het grind toen Lando Norris hem buiten de baan dwong. Dat kostte de Mexicaan zijn derde plek en het leverde Norris een tijdstraf op.

Nu duwt Pérez de Ferrari van Charles Leclerc buiten de baan. Niet heel handig van de teamgenoot van Verstappen, die moet vrezen voor een tijdstraf.

38/71: Verstappen bijna vijftien seconden voor Hamilton

De marge van Verstappen op Hamilton wordt groter en groter. Was het meteen na de pitstop nog twaalf seconden, enkele ronden later is het verschil opgelopen tot bijna vijftien tellen.

35/71: Stand van zaken na 35 ronden

Topvijf

1. Verstappen
2. Hamilton +12.9
3. Bottas +18.4
4. Norris +21.5
5. Leclerc* +25.3
* moet nog naar binnen

32/71: Verstappen maakt pitstop. na Hamilton

Niet lang na Lewis Hamilton maakt ook Max Verstappen zijn pitstop. Verstappen blijft zijn grote rivaal eenvoudig voor, het gat is een seconde of twaalf.

31/71: Norris en Bottas naar binnen voor nieuwe banden

Als eerste van de topcoureurs gaat Norris (derde) naar binnen. Valtteri Bottas (vierde) volgt meteen en passeert de Brit. Bottas rijdt nu op de derde plek, voor Norris.

28/71: Verstappen: 'Langzaam maar zeker wordt het slechter'

Over de boordradio meldt Verstappen dat de staat van zijn banden rap achteruit gaat. "Maar het is nog oké", voegt hij er wel meteen aan toe. Verstappen heeft nog altijd de snelste raceronde in handen.

Verstappen in Spielberg

27/71: 'Krijg iets meer moeite met de banden'

"Ik krijg iets meer moeite met de banden", zegt Verstappen over de boordradio. Dat is nog geen aanleiding voor het team om de leider in de wedstrijd meteen naar binnen te halen.

Verstappen heeft in Spielberg een voorsprong van meer dan tien seconden op Hamilton, die op zijn beurt een dikke drie seconden voor Lando Norris rijdt.

25/71: Hamilton complimenteert Norris: 'Such a great driver'

Een fraai compliment van Lewis Hamilton aan zijn vijftien jaar jongere landgenoot, met wie hij duelleerde om de tweede plaats. Na het inhalen van Norris zegt Hamilton over de boordradio: "wat is hij een goede coureur".

21/71: Norris krijgt tijdstraf en verliest meteen zijn tweede plaats

Slecht nieuws voor Lando Norris. De nummer twee in de wedstrijd krijgt een tijdstraf voor het wegduwen van Sergio Pérez bij de herstart, toen de safetycar de baan verliet.

En meteen daarna wordt hij ingehaald door Lewis Hamilton, die dus klimt naar de tweede plaats. Zijn achterstand op Verstappen is bijna tien seconden.

Norris (oranje) in duel met Pérez (blauw met oranje)

20/71: Stand van zaken na twintig ronden

De topvijf

1. Verstappen
2. Norris +8.6
3. Hamilton +9.1
4. Bottas +12.5
5. Ricciardo +33.8

16/71: Verstappen leidt voor oranje tribunes

Oranje tribunes in Spielberg

14/71: 'Norris: 'Hij is sneller dan ik ben'

"Hij is sneller dan ik ben", zegt Lando Norris, die daarmee doelt op zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton die hem achtervolgt op de Red Bull Ring. Norris wil weten hoe lang hij het kan volhouden, iets dat hem voorlopig nog prima lukt.

11/71: Verstappen rijdt weg bij Norris en alle anderen

Het lijkt erop dat Verstappen net als een week geleden te snel is voor alles en iedereen achter hem. Hij zet de snelste raceronde neer, wat hem aan het einde van de race een extra WK-punt kan opleveren. Zijn voorsprong op Lando Norris is al opgelopen tot bijna vijf seconden.

Maar vergeleken met vorig weekeinde wordt er met zachtere banden gereden. Die zijn weliswaar wat sneller, ze gaan minder lang mee dan hardere banden. Dat betekent dat de strategie rond pitstops belangrijker kan worden dan afgelopen week.

Verstappen in Spielberg

7/71: Verstappen leidt voor Norris, Hamilton en Bottas

Net als een week geleden is Verstappen erin geslaagd in de openingsronden uit de problemen te blijven. Hij leidt de wedstrijd comfortabel met een voorsprong van een kleine drie seconden op Lando Norris, de verrassende nummer twee.

Leiws Hamilton zit zijn landgenoot op de hielen, het verschil is minder dan een seconde.

3/71: Safety Car is weg, de coureurs mogen weer los

Bij de herstart houdt Verstappen de leiding in handen zonder in de problemen te komen. Pérez (derde) doet een poging om Lando Norris te passeren, maar slaagt daar niet in. Pérez neemt iets te veel risico en schiet van de baan waardoor hij terugvalt naar de tiende plek.

Hamilton profiteert en rijdt nu op de derde plaats.

1/71: Gele vlag, want we hebben een uitvaller: Esteban Ocon

Al in de openingsronde hebben we een safetycar-situatie. De Alpine van Esteban Ocon, als zeventiende gestart, kan niet verder. De safetycar rijdt voor Verstappen op de baan.

1/71: Verstappen goed weg, hij behoudt de leiding

Net als vorige week een goede start van Max Verstappen. Afgelopen zondag hield hij Lewis Hamilton achter zich op het eerste rechte stuk, nu weet hij Lando Norris voor te blijven. Norris was op P2 gestart, Hamilton begon op de vierde plek, achter Verstappens teamgenoot Sergio Pérez.

De start in Spielberg

De bolides rollen, formatieronde bezig

De twintig auto's hebben zich in beweging gezet voor de formatieronde. Als iedereen weer op start/finish staat gaan de rode lichten aan. En als ze dan even later weer uit gaan, begint de Grand Prix van Oostenrijk.

Coureurs staan op de startgrid

Het is bijna tijd voor de formatieronde, daarna begint de wedstrijd.

Houden de coureurs het droog?

Er is maar één weersvoorspelling die altijd klopt in de Formule 1: kans op regen. Want ja, kans op iets is er bijna altijd wel.

De toptien op de startgrid

Verstappen in Oostenrijk: acht races, drie zeges

Op geen enkel ander circuit dan de Red Bull Ring in Spielberg bij Knittelfeld heeft Verstappen drie overwinningen weten te behalen. Hij won twee keer in Mexico, de andere negen zeges werden op negen verschillende circuits behaald.

Verstappens resultaten in Spielberg

2015 GP van Oostenrijk 8ste
2016 GP van Oostenrijk 2de
2017 GP van Oostenrijk uitgevallen
2018 GP van Oostenrijk 1ste
2019 GP van Oostenrijk 1ste
2020 GP van Oostenrijk uitgevallen
2020 GP van Stiermarken derde
2021 GP van Stiermarken 1ste
2021 GP van Oostenrijk ?

Iets kleiner dan in het verleden, maar het blijft een oranje-zee

Verstappen in Spielberg

Zo vol als de tribunes in 2018 en 2019 waren, zullen ze dit jaar niet zijn. Officiële cijfers over het aantal (Nederlandse) toeschouwers wil de organisatie van de grand prix niet prijsgeven, maar dat de kleur oranje overheerst, moge duidelijk zijn.

Piepjonge Verstappen naast nog jongere Norris

McLaren heeft een fraaie foto opgeduikeld. De linker is niet zo moeilijk te herkennen, de rechter is misschien wat lastiger.

De twee jaar jongere Lando Norris staat hier naast Verstappen. De twee bezetten vanmiddag de eerste startrij. Het verschil tussen beiden in de kwalificatie was bijzonder klein: 48 duizendsten maar.

Norris na kwalificatie: 'Beste ronde uit mijn carrière'

De grootste glimlach na de kwalificatie was niet te vinden op het gezicht van Max Verstappen, ondanks het halen van poleposition. Verstappen baalde van de beslissing van zijn teamleiding om hem in de laatste kwalificatiesessie al vroeg naar buiten te sturen, waardoor hij weinig kans zag zijn tijd te verbeteren.

Maar dat is niet eens de enige reden dat hij niet het vrolijkst was van iedereen. De Brit Lando Norris was 'the best of the rest' in de kwalificatie, hij gaf slechts 48 duizendsten van een seconde toe op Verstappen. "Het was bijna een perfecte ronde, waarschijnlijk de beste uit mijn carrière."

Norris en Verstappen na de kwalificatie

"Heel jammer dat het net niet goed genoeg was voor mijn eerste pole, maar meer risico kon ik niet nemen. Dan had ik een bocht afgesneden en zou ik zijn gestraft."

Norris realiseert zich wel dat het heel lastig wordt om die tweede plaats te verzilveren. "Vorig weekeinde werd ik hier vijfde op een ronde achterstand, het is dus moeilijk om dit vast te houden. Het zal wel weer een vijfde plek worden, achter Red Bull Racing en Mercedes, maar ik ga wel bij de start proberen de leiding te pakken."

Franz Tost: 'Hij is ze allemaal voorbij'

Op 3 oktober 2014 reed Max Verstappen zijn eerste officiële trainingsrondjes in de Formule 1. Dat gebeurde een paar dagen na zijn zeventiende verjaardag in een Toro Rosso op het circuit van Suzuka in Japan. Franz Tost leidde als teambaas Verstappens F1-ontgroening in goede banen.

2015: Max Verstappen en Franz Tost

De inmiddels 65-jarige Oostenrijker stoomde Verstappen klaar voor zijn grand prix-debuut in 2015 en moest hem een jaar later afstaan aan topteam Red Bull Racing. De rest is geschiedenis.

Verstappen leidt het WK en is op weg naar zijn 15de GP-zege. Tost bestiert nog steeds Red Bull's tweede renstal (inmiddels Alpha Tauri genaamd) en is ooggetuige van het titanenduel Verstappen versus Hamilton. Tost geniet van het succes van zijn voormalige pupil.

Klik hieronder voor het hele artikel.

De opstelling op de startgrid

Met deze stand beginnen we aan de race

Voor de vierde keer op rij begint Max Verstappen als WK-leider aan een grand prix. Verstappen heeft in de eerste acht races 156 punten verzameld, dat zijn er 18 meer dan zijn grote concurrent Lewis Hamilton.

De topvijf van de WK-stand

Verstappens teamgenoot Sergio Pérez, onlangs winnaar van de Grand Prix van Azerbeidzjan, staat derde met een achterstand van zestig punten op de Limburger. Op Hamilton geeft hij 42 punten toe.

Het gat naar de nummer vier, niemand minder dan McLaren-coureur Lando Norris, is slechts tien punten. Norris is bezig aan een ijzersterk seizoen. Hij stond al drie keer op het podium en wist als enige coureur dit seizoen elke wedstrijd in de punten te eindigen.

Herzlich wilkommen!

Wat heeft het Formule 1-circus dit weekeinde gemeen met de karavaan van de Tour de France?

Beide bevinden zich in de Alpen! Maar waar de renners in de Tour aan de Franse kant zitten, zijn de Formule 1-coureurs in Oostenrijk. Net als vorige week wordt er een grand prix afgewerkt op de Red Bull Ring in Spielberg bij Knittelfeld.

De race begint om 15.00 uur. In dit liveblog houden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen en doen we vanzelfsprekend live-verslag.