liveblog

Vaccinvergissing bij GGD Groningen • Onderzoek corruptie Bolsonaro bij vaccinaankoop

  • Welkom in het coronablog van zaterdag 3 juli, hier lees je het coronanieuws uit binnen- en buitenland.
  • Zuid-Afrika keurt Chinese Sinovac-vaccin goed.
  • Vaccinvergissing bij GGD Groningen.
  • Opnieuw stijging coronabesmettingen gemeld.
  • Onderzoek naar mogelijke vaccin-corruptie Bolsonaro.
  • 'Bijna alleen ongevaccineerde mensen opgenomen in ziekenhuizen'.
liveblog gesloten

Twintig mensen kregen AstraZeneca in plaats van Moderna door vergissing GGD Groningen

In het vaccinatiecentrum in MartiniPlaza in Groningen zijn twintig mensen gevaccineerd met AstraZeneca in plaats van met Moderna, waarvoor deze mensen een uitnodiging hadden gekregen. De GGD betreurt het incident, schrijft de GGD Groningen op zijn website. De vergissing kwam aan het licht toen bij het klaarmaken van de prikken bleek dat er twee ampullen AstraZeneca waren bereid.

Het gaat om mensen die zaterdag tussen 09.10 en 9.35 uur een prikafspraak hadden. De GGD heeft hen persoonlijk op de hoogte gesteld van de vergissing. GGD Groningen heeft het incident gemeld bij gezondheidsinstituut RIVM. "Inmiddels zijn maatregelen getroffen om een dergelijk incident in de toekomst te voorkomen", aldus GGD Groningen. De huisartsen van de twintig personen worden op de hoogte gebracht van de onjuiste vaccinatie.

Het is niet de eerste keer dat mensen per ongeluk ingeënt worden met een ander vaccin dan waarvoor ze werden uitgenodigd. Midden juni kregen vier mensen bij de GGD Hollands Noorden ook AstraZeneca toegediend in plaats van Moderna.

AstraZeneca geeft in zeer zeldzame gevallen een ernstige bijwerking. Het gaat dan om bloedstolsels in combinatie met een te kort aan bloedplaatjes.

Braziliaans Hooggerechtshof onderzoekt corruptie Bolsonaro bij aankoop vaccin

Het Braziliaanse Hooggerechtshof opent een onderzoek naar president Jaïr Bolsonaro. Hij zou op de hoogte zijn geweest van mogelijke corruptie binnen het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid bij een bestelling van 20 miljoen doses van het coronavaccin Covaxin.

Het onderzoek wordt gestart op verzoek van de procureur-generaal van Brazilië. Bolsonaro zou een rol hebben gespeeld in een mogelijk frauduleuze deal tussen de Braziliaanse overheid en Bharat Biotech, een Indiase producent van onder meer coronavaccins. Bolsonaro ontkent betrokkenheid en zegt dat hij niet op de hoogte was van aanwijzingen van corruptie.

Een klokkenluider van het ministerie van Volksgezondheid heeft gezegd dat hij de president er persoonlijk op heeft gewezen dat hij door zijn superieuren onder druk was gezet om de vaccins te kopen. Ondanks die waarschuwing ondernam de president geen actie, zo wordt hem verweten.

Het contract met de farmaceut wordt ook al onderzocht door federale aanklagers en wetgevers om boven water te krijgen waarom de regering een snelle overeenkomst sloot met een tussenpersoon van de producent, nadat aanbiedingen van Pfizer voor vaccins tegen een lagere prijs waren genegeerd.

Tienduizend Brazilianen zijn vandaag in de grote steden de straat op gegaan. Ze eisen het vertrek van Bolsonaro omdat hij volgens hen verantwoordelijk is voor het hoge aantal coronadoden in Brazilië. Sinds de uitbraak van de pandemie zijn meer dan 500.000 mensen overleden aan het virus. Bolsonaro heeft de ernst van de pandemie steevast afgezwakt. Een enquêtecommissie doet onderzoek naar het coronabeleid.

Oorzaken stijging gemelde coronabesmettingen: Testen voor toegang, versoepelingen of deltavariant?

Na een aantal weken waarin de coronacijfers bleven dalen, stegen ze de afgelopen drie dagen weer. En dan specifiek het aantal nieuwe gemelde besmettingen. Of het komt doordat meer mensen zich hebben laten testen bij Testen voor Toegang, de versoepelingen of toch de deltavariant van het coronavirus is nog niet duidelijk.

Lees er meer over in onderstaand stuk:

GGD wijzigt werkwijze bron- en contactonderzoek

Mensen die gevaccineerd zijn en in het bron- en contactonderzoek van de GGD naar voren komen, hoeven niet meer in quarantaine. De GGD gaat het onderzoek vanaf komende week anders aanpakken.

De nadruk komt meer te liggen op het vinden van de bron en minder op de contacten. Dat betekent in de praktijk dat de GGD plekken gaat onderzoeken waar een besmette persoon is geweest. Daar worden dan gerichte maatregelen genomen om te voorkomen dat een uitbraak groter wordt.

"We verwachten toch nog heel wat grote uitbraken, met name in groepen die gedeeltelijk of niet zijn gevaccineerd", zegt Bas Boogmans, arts-infectieziektebestrijding bij de GGD Regio Utrecht. "Met name bij jongeren is dat een probleem. Zij hebben meer contacten en veel daarvan zijn bovendien nog niet volledig gevaccineerd. Het kan dan snel gaan."

Opnieuw stijging aantal gemelde besmettingen: 1146

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 1146 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 194 meer dan gisteren.

Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 740 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 14 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.

Bij het RIVM werd 1 overleden covid-patiënt gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 2 doden per dag, net zoveel als het dagelijkse gemiddelde van een week eerder.

Zuid-Afrika keurt Chinese Sinovac-vaccin goed

De Zuid-Afrikaanse gezondheidsautoriteiten hebben het coronavaccin van de Chinese fabrikant Sinovac goedgekeurd. Het land hoopt hiermee de vaccinatiecampagne een grote stimulans te geven, zegt minister Kubayi van Volksgezondheid in een verklaring.

Zuid-Afrika kampt met een almaar groeiend aantal coronabesmettingen, terwijl pas 5 procent van de bevolking is ingeënt. Het Sinovac-vaccin wordt het derde dat in Zuid-Afrika wordt ingezet, naast de vaccins van Pfizer/BioNTech en Janssen.

Over de effectiviteit van het vaccin van Sinovac bestonden aanvankelijk twijfels omdat de Chinezen niet transparant waren over de experimentele gegevens. Die twijfels zijn deels weggenomen door onlangs gepubliceerde onderzoeksresultaten. In Uruguay bleek het meer dan 90 procent effectief in het verminderen van sterfgevallen en opnames op de intensive care. Uruguay is een van de ruim dertig landen waar het Sinovac-vaccin is goedgekeurd.

Vakantiegangers in verwarring door coronaregels, ANWB platgebeld

Op de bonnefooi naar Zuid-Europa? Dat zit er deze zomer niet in. Het wordt een vakantie die door de coronamaatregelen heel wat planning vereist. De ANWB merkt dat er nog veel onduidelijkheid is bij vakantiegangers die naar het buitenland willen.

'Bijna alleen ongevaccineerde mensen opgenomen in ziekenhuizen'

Bijna alle coronapatiënten die de laatste weken in het ziekenhuis zijn beland, waren niet of niet volledig gevaccineerd. Dat concludeert het AD uit een eigen rondgang langs ziekenhuizen.

De krant sprak onder meer met het Amsterdam UMC, het Erasmus MC, het Maastricht UMC en het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. Overal zijn geen of hooguit enkele covid-patiënten opgenomen die al twee keer waren ingeënt. En als dat al gebeurde, waren het vaak mensen die hun tweede prik pas net hadden gekregen, waardoor de bescherming nog niet op peil was.

Op landelijk niveau is er geen registratie van de vaccinatiestatus van opgenomen coronapatiënten. Artsen pleiten daar in het dagblad wel voor, omdat het een beter beeld kan geven van het effect van de vaccinaties.

Avondklok in Portugal ingegaan

In grote delen van Portugal is gisteravond opnieuw een avondklok ingegaan. De bedoeling is daarmee het hoge aantal coronabesmettingen terug te dringen.

De avondklok geldt van 23.00 uur tot 05.00 uur in 45 regio's, waaronder Lissabon, Porto en de Algarve met de badplaats Albufeira. In negentien van die regio's zijn de regels nog strenger. Zo blijft horeca gesloten en moeten inwoners van Lissabon een negatieve coronatest of vaccinatiebewijs laten zien als zij in het weekend de stad uit willen.

Zo'n 31 procent van de Portugezen is ingeënt tegen het virus maar toch blijft het aantal besmettingen stijgen. Gisteren werden 2436 gevallen gemeld. Volgens de autoriteiten is de nieuwe deltavariant de oorzaak van de stijging.

Avondklok opnieuw ingevoerd in grote delen van Portugal

De dominante deltavariant, uitgelegd

Bijna alles in Nederland is weer van het slot. Maar moeten we vrezen dat de deltavariant nog roet in het eten gooit, zoals in andere landen?

NOS op 3 zoekt het uit in deze explainer:

De dominante deltavariant, uitgelegd

Protest tegen vaccineren van kinderen

Protestgroepen voeren vanmiddag in Den Haag actie tegen het vaccineren van kinderen. Het evenement is op het Malieveld. Onder meer de actiegroepen Viruswaarheid en Nederland in Verzet zijn erbij betrokken.

Tijdens het protest is geen muziek toegestaan. De gemeente Den Haag heeft dat besloten omdat bij vorige protestmaatregelen vanwege muziek mensen te dicht bij elkaar zouden zijn gaan staan.

De actie vanmiddag begint om 15.00 uur. De organisatoren hebben van tevoren een duidelijk plan moeten opstellen en indienen, ook met betrekking tot het naleven van de coronamaatregelen.

Dierentuin Oakland vaccineert tijgers en fretten

De dierentuin in de Amerikaanse stad Oakland is begonnen met het inenten van dieren tegen het coronavirus. Onder meer tijgers, beren, fretten, apen en varkens krijgen een prik. De dierentuin is opgelucht dat de dieren via een prik nu beter kunnen worden beschermd tegen covid-19, staat in een verklaring.

Het toegediende middel is een experimenteel vaccin van de Amerikaanse fabrikant Zoetis. Het is begin dit jaar getest op gorilla's in de dierentuin van San Diego toen daar een uitbraak was.

De dierentuin in Oakland, elders in Californië, is de eerste die het vaccin nu breder gaat gebruiken. Fabrikant Zoetis is van plan om in totaal 11.000 doses te verspreiden onder bijna zeventig dierentuinen in de VS.

De Jonge: weigeren vaccin heeft iets decadents

Demissionair coronaminister De Jonge begrijpt niet dat er mensen zijn die zich enerzijds verzetten tegen de coronamaatregelen en zich tegelijkertijd niet willen laten vaccineren. Dat zegt hij in een vraaggesprek met NU.nl.

"Mensen die zich niet willen laten prikken, willen ook niet terug naar de maatregelen", zegt hij. "Maar zij maken de weg uit de crisis, het vaccineren, wel verdacht. Dat is heel raar. Het kan niet allebei."

De Jonge verklaart het standpunt van die mensen deels uit de 'coronamoeheid' die is ontstaan. "Een soort boosheid uit machteloosheid. Dat kan ik begrijpen." Maar de denkwijze heeft volgens hem wel iets decadents. "Zij denken dat je kunt bedanken voor het enige middel dat ons uit deze crisis helpt, maar tegelijkertijd kunt rekenen op de solidariteit en de bescherming van anderen die zich wel laten vaccineren."

VS doneert 4 miljoen doses Moderna-vaccin aan Indonesië

De Verenigde Staten geven Indonesië 4 miljoen doses van het Moderna-vaccin. De nationaal veiligheidsadviseur van de VS heeft dat toegezegd in een telefoongesprek met de Indonesische minister van Buitenlandse Zaken.

In Indonesië lopen de besmettingen met de deltavariant van het coronavirus uit de hand. Volgens het Rode Kruis staat het land op de rand van een catastrofe. Nog maar weinig Indonesiërs zijn gevaccineerd en het overgrote deel van de bevolking is niet beschermd. In de grote steden op Java lopen de ziekenhuizen en ook de begraafplaatsen snel vol, zegt correspondent Annemarie Kas in onderstaand artikel.

Welkom

Goedemorgen. Dit is het corona-liveblog van zaterdag 3 juli. Het coronanieuws van vrijdag staat in het blog van gisteren.