liveblog
Tour
NOS WielrennenAangepast

Van der Poel behoudt het geel ook na langste etappe van de Tour

liveblog gesloten

Zaterdag: de Alpen in!

Het profiel van de achtste etappe van de Tour

Morgen trekt het Tourpeloton dan echt de Alpen in. Drie beklimmingen van de eerste categorie staan op het programma aan het einde van de etappe: de Côte de Mont-Saxonnex, de Col de Romme en de Col de la Colombière.

De rit is vanaf 13.10 uur te zien op NPO 1.

Maar eerst is er vanavond nog een Avondetappe natuurlijk, met Karsten Kroon, Roxanne Knetemann en sportjournalist Diana Kuip. Te zien op NPO 1, na de kwartfinales van het EK voetbal.

Van der Poel: 'Blij dat ik nog een dag in het geel rijd, morgen zien we wel'

"Ik was helemaal leeg", zegt Mathieu van der Poel na de slopende, maar zeer fraaie zevende Touretappe. "Ik moest reageren op Asgreen en Van Aert om de trui te houden. Ik reed op de limiet, maar ben blij dat ik het geel nog een dag kan behouden."

Of dat zondag nog steeds het geval is...? "We zien morgen wel hoe het gaat."

Gaat Van Aert zaterdag het geel van Van der Poel aanvallen: 'Misschien wel'

Lange etappes in grote rondes, die verlopen nog weleens saai en voorspelbaar. Maar vandaag niet. "Het was gas open vanaf het begin, dat is ook weleens mooi", zei Wout van Aert, die de hele dag in de aanval reed en een poging deed Mathieu van der Poel het geel te ontfutselen.

"In de finale was ik aan mezelf verplicht om het een keer te proberen, maar ik kon Mathieu niet lossen." Daarop besloten de twee eeuwige rivalen samen te werken. "We wilden Asgreen (nu de nummer drie in het klassement, red.) niet te veel cadeau geven."

Van Aert is naar de tweede plek geklommen en geeft slechts een halve minuut toe in het algemeen klassement. Gaat hij zaterdag proberen de gele trui over te nemen? "Misschien wel, ik weet niet hoe diep Mathieu heeft moeten gaan. Eerst maar eens kijken hoe ik herstel, dan zien we wel verder."

Kruijswijk: 'We zien nu het realistische beeld'

Steven Kruijswijk moest met lede ogen aanzien dat zijn kopman Primoz Roglic uit de top van het klassement is gevallen. Roglic heeft teveel last van de vele schaafwonden en blauwe plekken die hij opliep bij valpartijen in de eerste dagen. "Het lichaam herstelt gewoon niet", zegt Kruijswijk.

Kruijswijk: 'Kunnen het Primoz niet kwalijk nemen, hij heeft ontzettend veel last'

Woensdag reed Roglic nog wel een sterke tijdrit. "Misschien was het tegen beter weten in en zien we nu het realistische beeld." Of Roglic de Tour voortijdig gaat verlaten, kan Kruijswijk nog niet zeggen. "Laten we eerst dit weekeinde afwachten en kijken hoe hij er mentaal bij zit."

De Brabander zelf kwam ook niet eenvoudig door de langste etappe van de Tour. "Ik had het ook niet heel makkelijk, maar zat er nog goed bij met Jonas (Vingegaard, red.). Hij rijdt ontzettend goed en hopelijk kunnen we hem erbij houden. Maar het is zijn eerste Tour, we kunnen hem niet meteen bombarderen tot klassementsrenner."

Vingegaard staat op de elfde plaats, 5.18 van Van der Poel.

De verschillen in de top van het klassement

Mathieu van der Poel komt over de streep in Le Creusot

Mathieu van der Poel breidt zijn leiding in het algemeen klassement uit. Zijn eerste belager is - natuurlijk - de man die al jaren en jaren in het veld en op de weg duelleert met de kleinzoon van Raymond Poulidor: Wout van Aert, tweede op 30 seconden.

De marge tussen Van der Poel en regerend Tourwinnaar Tadej Pogacar is opgelopen van acht seconden tot 3.43

De toptien van het algemeen klassement

1. Mathieu van der Poel
2. Wout van Aert +30
3. Kasper Asgreen 1.49
4. Matej Mohoric +3.01
5. Tadej Pogacar +3.43
6. Vinzenzo Nibali +4.12
7. Julian Alaphilippe +4.23
8. Aleksej Loetsenko +4.56
9. Pierre Latour +5.03
10. Rigoberto Urán +5.04

Roglic verliest een kleine vier minuten

Nu komt Primoz Roglic pas over de streep, een kleine vier minuten achter de andere favorieten.

Er kan een streep door het algemeen klassement van de nummer twee van vorig jaar, die zo gehavend is na de valpartijen. #TDF2021

Carapaz op de streep ingelopen

Het zag er zo indrukwekkend uit, de versnelling van Richard Carapaz. Maar het levert hem helemaal niks op, want in het zicht van de haven wordt hij ingerekend door de andere favorieten. Behalve Primoz Roglic dan, want die moet nog binnenkomen

De eerste vijf in Le Creusot

De topvijf

1. Matej Mohoric
2. Jasper Stuyven 1.20
3. Magnus Cort Nielsen 1.40
4. Mathieu van der Poel 1.40
5. Kasper Asgreen 1.40

Van der Poel vierde en behoudt het geel

Japser Stuyven wordt tweede op 1.19. De derde plaats is voor Magnus Cort Nielsen, vlak voor Mathieu van der Poel. De alleskunner-op-twee-wielen rijdt ook morgen nog in de gele trui.

Mohoric wint de etappe!

Matej Mohoric wint de rit naar Le Creusot!

In 2017 won hij al een rit in de Ronde van Spanje en een jaar later in de Giro. Nu heeft hij de scorekaart helemaal ingevuld.

2 km - Mohoric gaat winnen

Als Mohoric overeind blijft, wint hij de etappe. Hij rijdt meer dan anderhalve minuut voor Jasper Stuyven en twee minuten voor Van Aert en Van der Poel.

5 km - Twee achtervolgers, drie keer raden wie....?

6 km - In het veld, in de klassiekers en nu ook in de Tour: Wout van Aert en Mathieu van der Poel zijn samen op pad. Ze rijden anderhalve minuut achter Matej Mohoric, die op weg is naar de ritzege.

8 km - 'Powless de bermkabouter'

De Amerikaan Neilson Powless schiet de berm in, maar komt er vrijwel ongeschonden weer uit. 'Powless de bermkabouter', merkt de immer scherpe commentator Joris van den Berg op.

9 km - Carapaz versnelt, Roglic nog in de problemen

Een indrukwekkende versnelling van Richard Carapaz, terwijl Roglic nog altijd achter de andere favorieten rijdt. Aan kop van de wedstrijd rijdt Matej Mohoric, een dikke minuut voor zijn eerste achtervolgers.

16 km - Roglic moet lossen op de klim van de tweede categorie

Oei, problemen voor Primoz Roglic. Hij moet lossen uit het peloton op de Signal d'Uchon.

Primoz Roglic

18 km - Mohoric rijdt Schelling uit de bolletjestrui

Matej Mohoric is als eerste boven op de Signal d'Uchon en pakt vijf punten in het bergklassement. Hij is vanaf morgen de nieuwe drager van de bolletjestrui, die sinds afgelopen zondag om de schouders van Ide Schelling zat.

De stand in het bergklassement.

1. Matej Mohoric 10 punten
1. Ide Schelling 5 punten
2. Mathieu van der Poel 4 punten

19 km - Mohoric op weg naar de bolletjestrui

Op het steile gedeelte van de Signal d'Uchon rijdt Mohoric de twee Belgen Stuyven en Van Moer eraf. Daarmee heeft hij de bolletjestrui wel veroverd en ook de ritzege komt dichtbij.

20 km - Konrad probeert weg te komen op de Signal d'Uchon

Uit de groep-Van der Poel demarreert de Oostenrijker Patrick Konrad. Hij wil de sprong maken naar de koplopers (Van Moer, Stuyven en Mohoric).

De top van de klim van de tweede categorie ligt op 18 kilometer van de streep. Daarna volgt nog een klim van de vierde categorie.

22 km - Bonnamour teruggepakt door grote groep

22 km - Bonnamour is alweer bijgehaald door de groep-Van der Poel, die anderhalve minuut achter de drie koplopers rijdt. Het peloton volgt op een kleine zeven minuten.

25 km - Drie leiders, één achtervolger, dan Van der Poel

Van Moer, Stuyven en Mohoric hebben een voorsprong van 1.20 op de Fransman Franck Bonnamour, die is weggereden uit de groep-Van der Poel. De geletruidrager rijdt op 1.40 van de drie leiders. Nog twee beklimmingen te gaan, waaronder eentje van de 2de categorie.

33 km - Mohoric als eerste boven en komt naast Schelling

De stand in het bergklassement

1. Ide Schelling 5 punten
2. Matej Mohoric 5 punten
3. Mathieu van der Poel 4 punten
4. Anthony Pérez 3 punten
5. Julian Alaphilippe 2 punten
6. Edward Theuns 2 punten
7. Tadej Pogacar 2 punten
dikgedrukt = in de kopgroep

36 km - Campenaerts moet eraf in de kopgroep

Het gaat Victor Campenaerts te hard. Hij kan zijn medekoplopers Van Moer, Stuyven en Mohoric niet volgen op de Côte de la Croix de la Libération. De drie rijden 1.23 voor de groep met Mathieu van der Poel, Wout van Aert en vele anderen.

Ondertussen in het peloton moeten Chris Froome en Nairo Quintana lossen, de nummers één en twee van de Tour in 2013 en 2015.

Bekijk hieronder een interview dat verslaggever Han Kock voor de start maakte met Froome:

Froome gelooft nog in vijfde Tourzege: 'Niet nu, maar in de toekomst kan het'

38 km - Mohoric op weg naar de koppositie in het bergklassement.

Op de Côte de la Croix de la Libération (derde categorie) kan Mohoric op gelijke hoogte komen met Ide Schelling, de leider in het bergklassement die vandaag zijn bolletjestrui zal gaan verliezen.

Dat vindt hij overigens helemaal niet zo erg, want Schelling snapt dat hij de Tour rijdt in dienst van Wilco Kelderman. Hij wilde vooral niet kleurloos debuteren en we kunnen toch wel stellen dat dat gelukt is.

Op de top liggen twee punten klaar voor de renner die als eerste boven komt, de nummer twee krijgt één punt. Mohoric heeft in het bergklassement drie punten, Van Moer eentje.

De resterende beklimmingen van vandaag

Naam Categorie Afstand Stijging
Côte de la Croix de la Libération 3de 35,3 km 4,6 km à 5,3%
Signal d'Uchon 2de 18,1 km 5,7 km à 5,7%
Côte de la Gourloye 4de 7,9 km 2,4 km à 5,3%

40 km - Wat is er in de eerste uren allemaal gebeurd?

Een tip voor wie de eerste uren van de etappe gemist heeft: bekijk onderstaande video en je bent weer helemaal op de hoogte:

Een update uit de koers: wat is er in de eerste uren allemaal gebeurd?

45 km - Een duo is een kwartet geworden

Jasper Stuyven en Victor Campenaerts zijn bij de twee koplopers aangesloten, Brent Van Moer en Matej Mohoric. We hebben dus drie Belgen en een Sloveen aan kop in de zevende etappe, 1.17 voor de groep met Van der Poel.

52 km - Twee leiders, twee achtervolgers, dan Van der Poel en co

Twee renners rijden nog altijd aan de leiding: Brent Van Moer en Matej Mohoric. De grote achtervolgende groep daarachter is uit elkaar aan het vallen. De landgenoten Jasper Stuyven en Victor Campenaerts zijn de nummers drie en vier in de wedstrijd, voor Van der Poel, Van Aert en de anderen.

De verschillen in de koers

Van Moer en Mohoric
Stuyven en Campenaerts +10
groep-Van der Poel +1.02
peloton +7.32

56 km - Nog altijd een minuut voorsprong voor de twee leiders

Het profiel van de zevende etappe van de Tour

Er moet nog drie keer serieus geklommen worden, maar de top van de volgende klim ligt pas op 35 kilometer van de streep.

De twee koplopers (Matej Mohoric en Brent Van Moer) rijden een dikke minuut voor de omvangrijke kopgroep die na een klein uur koersen ontstond. Die grote groep heeft een voorsprong van 4.45 op het peloton.

69 km - Mohoric pakt weer een puntje

De Sloveen Mohoric doet goede zaken. Hij is ook op de tweede klim, de Glux-en-Glenne (4de categorie), als eerste boven en stijgt opnieuw in het bergklassement.

Met Van Moer heeft Mohoric een dikke minuut voorsprong op de andere aanvallers, die op hun beurt weer ruim 6.30 voor het peloton rijden.

De stand in het bergklassement

1. Ide Schelling 5 punten
2. Mathieu van der Poel 4 punten
3. Anthony Pérez 3 punten
4. Matej Mohoric 3 punten
5. Julian Alaphilippe 2 punten
6. Edward Theuns 2 punten
7. Tadej Pogacar 2 punten
dikgedrukt = in de kopgroep

72 km - Van Moer en Mohoric hebben een minuut

Op de Côte de Glux-en-Glenne (4de categorie) hebben Van Moer en Mohoric een minuut op de andere aanvallers. De twee hebben een dus een mooie marge te pakken. Van der Poel, Van Aert en alle anderen zullen er een aardige kluif aan hebben om de Sloveense winnaar van het WK op de weg voor beloften in 2013 terug te pakken.

81 km - Van Moer en Mohoric samen vooruit, 15 tellen voorsprong op de anderen

Matej Mohoric en Brent Van Moer, de twee renners die op de eerste klim duelleerden om de punten, zijn nog steeds samen vooruit. Ze rijden een seconde of vijftien voor de andere koplopers.

Waar kennen we Van Moer ook alweer van? Afgelopen dinsdag reed hij ook al de hele dag in de aanval en kwam hij héél dicht bij de overwinning. Op minder dan 200 meter van de streep werd hij ingerekend door het peloton, waarna Cavendish de overwinning pakte.

Bekijk hier de etappe die door Van Moer gekleurd werd:

Van Moer ingerekend in laatste honderden meters, ervaren Cavendish maakt het af

87 km - Mohoric als eerste boven op eerste klim

De Côte de Château-Chinon (3,2 km à 5,3%) is de eerste klim die door de koplopers bedwongen is. Matej Mohoric troeft Brent Van Moer af en is als eerste boven op de klim van de derde categorie. Dat levert twee punten voor het bergklassement op.

In dat klassement gaat Ide Schelling nog aan de leiding, maar hij zal de bolletjestrui gaan verliezen vandaag. Schelling rijdt in dienst van zijn kopman Wilco Kelderman en is om die reden niet meegesprongen met de andere aanvallers.

De stand in het bergklassement

1. Ide Schelling 5 punten
2. Mathieu van der Poel 4 punten
3. Anthony Pérez 3 punten
4. Julian Alaphilippe 2 punten
5. Edward Theuns 2 punten
6. Tadej Pogacar 2 punten
7. Matej Mohoric 2 punten
dikgedrukt = in de kopgroep

100 km - De beklimmingen komen eraan

149,1 kilometer is er afgelegd, nog 100 kilometer te gaan. De kopgroep van 28 rijdt nog altijd een minuut of zes voor het peloton. Dat betekent dat de marge weer wat is toegenomen.

Lang gaat het niet meer duren voordat er geklommen wordt.

De beklimmingen van vandaag

Naam Categorie Afstand Stijging
Côte de Château-Chinon 3de 87,6 km 3,2 km à 5,3%
Côte de Glux-en-Glenne 4de 70,9 km 2,6 km à 4,2%
Côte de la Croix de la Libération 3de 35,3 km 4,6 km à 5,3%
Signal d'Uchon 2de 18,1 km 5,7 km à 5,7%
Côte de la Gourloye 4de 7,9 km 2,4 km à 5,3%

102 km - De Tourhistorie van Le Creusot: twee tijdritten op de voorlaatste dag

Twee keer deed de Tourkaravaan de finishplaats van vandaag aan. Beide keren op de voorlaatste dag van de Ronde van Frankrijk en beide keren betrof het een individuele tijdrit.

In 1998 won Jan Ullrich de tijdrit van Montceau-les-Mines naar Le Creusot, maar hij slaagde er bij lange na niet in Marco Pantani uit de gele trui te rijden. Il Elefantino won de Tour van '98, die vanwege de vele dopingschandalen ook wel bekend staat als de Tour Dopage.

1998: Pantani stelt Tourzege veilig in Le Creusot

In 2006 begon de tijdrit op de dag voor het einde van de Tour in Le Creusot en lag de finish juist in Montceau-les-Mines. De Oekraïner Serhij Hontsjar was de beste van de dag, hij is nog altijd de laatste Oekraïense wielrenner die een ritzege in de Tour wist te behalen.

De Tour van 2006 werd tijdens de tijdrit beslist. De Spanjaard Óscar Pereiro Sio vertrok in het geel, maar was niet opgewassen tegen Floyd Landis. De Amerikaan van de Phonak-ploeg, die zich eerder in de Tour met een lange ontsnapping terug had weten te knokken in de top van het klassement, maakte zijn achterstand op Pereiro Sio goed en won de Tour.

Lang kon hij er niet van genieten. Enkele dagen na de slotrit in Parijs werd Landis betrapt op dopinggebruik, Pereiro Sio staat in de geschiedenisboeken als winnaar van de Ronde van Frankrijk van 2006.

2006: Landis herovert geel op voorlaatste dag na tijdrit die begon in Le Creusot

115 km - Één renner heeft moeten lossen uit de kopgroep

De Portugees Ruben Guerreiro rijdt niet meer in de grote kopgroep, maar een seconde of vijftig daarachter. Het peloton volgt op vijf minuten van de 28 leiders in de etappe.

Het profiel van de zevende etappe van de Tour

125 km - Vrouw die massale valpartij veroorzaakte, moet voorkomen

De vrouw die in de Ronde van Frankrijk een massale valpartij veroorzaakte, wordt vervolgd door het Openbaar Ministerie in de Franse stad Brest. De vrouw hield tijdens de eerste etappe een kartonnen bord omhoog, waar Tony Martin niet omheen kon rijden. Tientallen rennen belandden op het asfalt.

130 km - De voorsprong van de kopgroep loopt wat terug

De 29 renners in de kopgroep hadden na dik honderd kilometer koers een voorsprong van zo'n vijf minuten. Daar zijn er inmiddels nog 4.30 van over,

133 km - Cavendish loopt uit in puntenklassement

Mark Cavendish

Zoals verwacht pakt Mark Cavendish de volle mep bij de tussensprint. Hij klimt naar 168 punten in de strijd in de groene trui, die al om zijn schouders zit. De nummer twee in het klassement, Jasper Philipsen, heeft 102 punten.

De uitslag van de tussensprint

1. Mark Cavendish
2. Boy van Poppel
3. Matej Mohoric
4. Kasper Asgreen
5. Wout van Aert

139 km - Tussensprint komt eraan

Het belangrijkste moment van de dag voor Mark Cavendish komt eraan: de tussensprint. Daar kan de drager van de groene trui zijn voorsprong in het puntenklassement gaan uitbreiden.

De streep van die tussensprint ligt op 133 kilometer van de finish van de etappe.

De top van het puntenklassement

1. Mark Cavendish 148 punten
2. Jasper Philipsen 102
3. Nacer Bouhanni 99
4. Michael Matthews 96
5. Julian Alaphilippe 84
6. Mathieu van der Poel 78
dikgedrukt = in de kopgroep

146 km - Een fraaie foto van de kopgroep, die 4.30 voor het peloton rijdt

Van der Poel in het geel in de kopgroep

161 km - Vier minuten voorsprong voor de kopgroep

De voorsprong van de 29 aanvallers groeit naar vier minuten.

En, ondertussen langs het parcours....

Een bijzondere toeschouwer langs de kant van de weg

174 km - Kleine drie minuten voorsprong voor de grote kopgroep

Skujins (de Letse kampioen in het middel) en Van der Poel

De omvangrijke groep aanvallers (29 man sterk) rijdt 2.50 voor het peloton. Die voorsprong loopt gestaag op.

185 km - 1.40 voor de kopgroep met Van der Poel en 28 anderen

De grote kopgroep heeft intussen een voorsprong van 1 minuut en 40 seconden bij elkaar gefietst. We zien dat geletruidrager Mathieu van der Poel in die grote groep mee op kop draait.

Mathieu van der Poel

199 km - Enorme kopgroep met grote namen: Van der Poel en Van Aert mee

Maar liefst 29 renners rijden in de kopgroep. Daarin onder anderen de dragers van de gele en de groene trui: Mathieu van der Poel en Mark Cavendish. De groep heeft een voorsprong van een dikke halve minuut op het peloton.

De grote kopgroep

In de kopgroep rijden vier Nederlanders: Mathieu van der Poel, Mike Teunissen, Dylan van Baarle, Boy van Poppel.

Enkele andere grote namen zijn Wout van Aert, Vincenzo Nibali, Jasper Stuyven, Kasper Asgreen, Mark Cavendish, Søren Kragh Andersen, Philippe Gilbert, Brent Van Moer, Matej Mohoric, Simon Yates en Victor Campenaerts.

En ook Toms Skujins, Iván García Cortina, Imanol Ervitti, Patrick Konrad, Christophe Laporte, Michael Schär, Xandro Meurisse, Ruben Guerreiro, Magnus Cort Nielsen, Dorian Godon, Harry Sweeny, Hugo Houle, Jan Bakelants en Franck Bonnamour rijden in de aanval

208 km - Het profiel van de etappe: voorlopig nog vlak

Het profiel van de zevende etappe van de Tour

Een grote groep van zeker twintig renners heeft opeens een voorsprong van zo'n honderd à tweehonderd meter. Onder anderen Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Mark Cavendish zitten erbij.

De komende uren blijft het parcours vlak, de top van de eerste beklimming ligt pas op 87 kilometer van de aankomst.

213 km - Groepje met Van der Poel, Van Aert en Alaphilippe snel teruggepakt

Een prachtig groepje van acht, met onder anderen Van der Poel, Van Aert en Alaphilippe, slaat even een gaatje.

Maar het peloton zit binnen de kortste keren weer het op het wiel. Alle renners zijn weer bij elkaar.

Van Aert, Van der Poel en Alaphilippe

217 km - Na meer dan dertig kilometer regent het nog steeds aanvallen

Al een klein uur is er een aardige strijd gaande om in de kopgroep terecht te komen. Allerlei renners melden zich vooraan in het peloton in een poging weg te komen of om juist te voorkomen dat anderen wegkomen.

We zien onder anderen geletruidrager Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Toms Skujins vooraan. Het peloton rijdt op een lint en dreigt her en der te breken. Oppassen geblazen dus voor de klassementsmannen.

222 km - Verslaggever Han Kock sprak ook met een aanvaller van donderdag: Greg Van Avermaet

Van Avermaet: 'Had gehoopt gisteren meer mensen mee te krijgen'

230 km - Koch weliswaar alleen op kop, een echte kopgroep is er nog altijd niet

Nog altijd heeft zich geen kopgroep gevormd in de langste etappe van deze Tour. De Duitser Jonas Koch rijdt in zijn eentje een stukje voor het peloton, maar hij zal vermoedelijk niet alleen vooruit blijven.

Schelling verdedigt bolletjestrui niet: 'Team heeft gevraagd Wilco te helpen'

Schelling niet van plan bergtrui te verdedigen

Ide Schelling is niet van plan zijn bergtrui te verdedigen. "Ik zou het wel willen, maar ik ben vandaag de knecht van Wilco. Ik heb een hele week in deze prachtige trui gereden, daar ben ik trots op, maar ik ben hier gekomen als helpende rijder. Ik kan me er meer dan in vinden om bij Wilco te blijven."

Mocht er iemand in slagen op alle vijf beklimmingen als eerste boven te komen, verzamelt die renner tien punten voor het bergklassement.

De stand in het bergklassement

1. Ide Schelling 5 punten
2. Mathieu van der Poel 4 punten
3. Anthony Pérez 3 punten
4. Julian Alaphilippe 2 punten
5. Edward Theuns 2 punten
6. Tadej Pogacar 2 punten

238 km - Er is nog geen kopgroep

Een eerste aanvalspoging van onder anderen Thomas De Gendt en Matej Mohoric slaagt niet. Alle renners in het peloton zijn nog bij elkaar, maar er wordt volop aangevallen.

247 km - Met welke intentie start Wout Poels vandaag?

Poels vraagt zich af: 'Wachten de favorieten tot morgen of pakken ze elke kans?'

249 km - Prudhomme zwaait, de auto geeft gas: de etappe begint

Tourdirecteur Christian Prudhomme heeft met zijn vlag gezwaaid, de zevende etappe - de langste van deze editie - is nu echt onderweg.

Neutralisatie

Het peloton is onderweg, maar gekoerst wordt er nog niet. De neutralisatie duurt ongeveer een kwartier.

Mathieu van der Poel

Froome houdt hoop: 'Geweldig om terug te zijn, vijfde Tourzege kan nog'

De ene 36-jarige is de andere niet. Mark Cavendish is de ster van deze Tour met twee ritzeges, Chris Froome staat op een troosteloze 167ste plaats in het algemeen klassement. De viervoudig Tourwinnaar rijdt zijn eerste Ronde van Frankrijk sinds 2018.

Na een zware val in de voorbereiding op de tijdrit in de Dauphiné van 2019 keerde hij niet terug op zijn topniveau. Een valpartij op de openingsdag van deze editie van de Tour maakt het allemaal niet beter. "Maar ik voel me elke dag een beetje minder stijf en kan steeds wat meer kracht zetten."

Froome gelooft nog in vijfde Tourzege: 'Niet nu, maar in de toekomst kan het'

Zijn achterstand op de gele trui, die hij 59 keer mocht aantrekken in zijn carrière, bedraagt meer dan 33 minuten. Maar Froome is opgewekt. "Het is geweldig om terug te zijn, een mooie ervaring. Ik geniet ervan weer een wedstrijd in de benen te hebben."

"Maar natuurlijk is het zwaar, want ik weet waar ik eerder toe in staat was. Maar ik weet ook waar ik vandaan kom, het feit dat ik meedoe is al een mooie prestatie. Hopelijk gaat mijn niveau daardoor weer omhoog."

2017: Froome op het podium in Parijs

Froome won de Tour in 2013, 2015, 2016 en 2017. Met een vijfde Tourzege zou hij in het rijtje Anquetil-Merckx-Hinault-Indurain komen. Hoe onwaarschijnlijk het op dit moment ook lijkt, Froome zelf gelooft er nog in. "Ik heb nog iets om voor te vechten, ik geloof dat het kan. Nu niet, maar ik denk dat het kan in de toekomst, daar ga ik voor. Ik houd de droom levend."

Froome trekt zich daarbij op aan het succes van zijn landgenoot Cavendish. "Het is een inspirerende comeback, hij laat zien dat het kan."

Hoe laat begint de etappe?

Om elf uur zet het peloton zich in beweging, een kwartiertje later is het echt koers. De etappe is vanaf 12.20 uur te zien op NPO 1.

Gele trui nog steeds om de schouders van Van der Poel

Mathieu van der Poel

Voor de vijfde dag op rij mag Mathieu van der Poel van start gaan in de gele trui. De hamvraag van de dag is: weet hij de leiderstrui te behouden?

In de finale van de etappe zitten vijf beklimmingen, waarvan de zwaarste van de tweede categorie is. De top van de laatste klim (vierde categorie) ligt op 8 kilometer van de aankomst.

De beklimmingen van vandaag

Côte de Château-Chinon 3de 3,2 km à 5,3% 87,6 km
Côte de Glux-en-Glenne 4de 2,6 km à 4,2% 70,9 km
Côte de la Croix de la Libération 3de 4,6 km à 5,3% 35,3 km
Signal d'Uchon 2de 5,7 km à 5,7% 18,1 km
Côte de la Gourloye 4de 2,4 km à 5,3% 7,9 km

Zo ging het gisteren: wéér Cavendish

En dat is 32. Mark Cavendish sprintte donderdag in Châteauroux naar de dagwinst, hij bleef Jasper Philipsen, Nacer Bouhanni en Arnaud Démare voor na een fraaie massasprint, die gelukkig zonder incidenten verliep.

Cavendish sprint opnieuw naar zege in Tour de France, Bol eindigt als zesde

Dinsdag won de 36-jarige Cavendish ook al in Fougères. Het record van Eddy Merckx - 34 ritzeges in de Tour - komt dichter en dichterbij.

Het profiel van de etappe

Etappe 7

Bienvenue!

Goedemorgen en welkom bij het liveblog van de zevende etappe van de Ronde van Frankrijk. We zijn er (relatief) vroeg bij, want de etappe begint ook al vroeg.

En dat is nodig ook: het peloton legt vandaag niet minder dan 249,1 kilometer af. De rit begint in Vierzon en finisht tegen 17.20 uur in Le Creusot.