liveblog
Tour
NOS WielrennenAangepast

Cavendish sprint naar 32ste etappezege in Tour de France, Bol zesde

  • Tour de France etappe 6
  • Cavendish sprint naar zege
  • Mathieu van der Poel behoudt geel
  • Ide Schelling blijft leider in bergklassement
liveblog gesloten

À demain

Michal Kwiatkowski zei het al: morgen volgt er een lange koersdag. Met 249,5 kilometer is de zevende etappe de langste van deze Ronde van Frankrijk en een mooie kans voor avonturiers.

In de tweede helft van het parcours liggen liefst vijf gecategoriseerde klimmen op de renners te wachten. Twee van de vierde categorie, twee van de derde categorie en één van de tweede categorie.

Om 11.15 uur wordt het officiële startsein gegeven in Vierzon. De finish wordt rond 17.05 uur verwacht in Le Creusot.

Etappe 7

Van der Poel heeft genoten

Mathieu van der Poel heeft genoten van zijn vierde dag in het geel. "Het was weer leuk om in de gele trui rond te rijden vandaag."

Van der Poel na zesde etappe: 'Was weer leuk om in het geel rond te rijden'

Van Avermaet blijft het proberen

Hij kreeg de prijs voor de strijdlustigste renner vandaag, maar Greg Van Avermaet had liever op het podium gestaan. Als we de Belg mogen geloven, was dit niet zijn laatste dag in de kopgroep deze Tour.

"Het peloton moet zich gewoon af en toe een beetje misrekenen. We blijven natuurlijk proberen om een rit te winnen."

Van Avermaet heeft toch een goed gevoel: 'We blijven proberen'

Cavendish viert het met ploeggenoten

Deceuninck-QuickStep deelt beelden van Mark Cavendish als hij nét de finishlijn gepasseerd is en de overwinning viert met onder meer zijn ploeggenoten.

Lange dag voor de boeg

Michal Kwiatkowski vond het een leuke etappe vandaag, waarin er hard gereden werd. Maar de Pool realiseert zich ook dat er morgen een lange koersdag volgt, de langste van deze Ronde van Frankrijk.

Kluge geloofde erin

Roger Kluge reed in de zesde etappe lange tijd vooruit samen met Greg Van Avermaet. Op 2,5 kilometer van de meet werden de twee ingerekend door het peloton.

"We geloofden erin en gaven alles. Twee kilometer klinkt niet ver, maar uiteindelijk is het toch een lang stuk."

Vluchter Kluge heeft alles gegeven in etappe 6: 'We geloofden erin'

Cavendish denkt niet aan record Merckx

Mark Cavendish is nog twee zeges verwijderd van het record van Eddy Merckx, die in zijn carrière 34 keer zegevierde in de Tour de France. Toch is de Brit daar niet mee bezig.

Cavendish wil niet denken aan record Merckx: 'Zeg zijn naam niet'

De sprint in beeld

Bekijk hier hoe Mark Cavendish naar de zege sprintte:

Cavendish sprint opnieuw naar zege in Tour de France, Bol eindigt als zesde

Cavendish en Alaphilippe

De twee etappewinnaars van Deceuninck-QuickStep in één beeld gevangen: Cavendish en Alaphilippe.

Mark Cavendish (links) en Julian Alaphilippe

Derde ritzege Deceuninck-QuickStep

De stemming bij Deceuninck-QuickStep is opperbest na de tweede etappezege van Mark Cavendish en de derde in totaal (Julian Alaphilippe won de eerste rit).

Tim Declercq: "Het is al een schitterende Tour."

Declercq na derde ritzege Deceuninck-QuickStep: 'Tour kan al niet meer stuk'

Bol analyseert de sprint

Cees Bol, de Nederlandse sprinter van Team DSM, moest vandaag genoegen nemen met de zesde plaats. "Wat de laatste dagen heel goed ging, de fase vlak voor de sprint, ging nu een beetje fout", analyseert Bol de massasprint in Châteauroux.

"We maakten een kleine inschattingsfout, waardoor we in de wasmachine terechtkwamen. Daar raakten we elkaar een beetje kwijt."

Bol na zesde plek: 'We kwamen door inschattingsfout in de wasmachine'

Van der Poel op het podium

Daar is Van der Poel op het podium. Hij start morgen voor de vijfde keer op rij in de gele leiderstrui.

Record Cavendish

Het record van Merckx heeft Cavendish nog niet in handen, maar de Brit is wel de eerste renner die in acht edities van de Tour de France meerdere etappes heeft gewonnen. Hij is daarmee Bernard Hinault voorbijgestreefd, die dat in zeven Touredities voor elkaar kreeg.

Mark Cavendish na het winnen van de zesde etappe

Stand van zaken algemeen klassement

De gele trui van Mathieu van der Poel is vandaag niet in gevaar gekomen. De Nederlander van Alpecin-Fenix mag straks voor de vijfde keer deze Tour naar het podium als leider van het algemeen klassement.

Algemeen klassement na etappe 6

Record Merckx komt dichter bij

Met zijn zege in Châteauroux is Mark Cavendish nog maar twee ritoverwinningen in de Tour de France verwijderd van het record van Eddy Merckx. De Belg won er 34 in zijn carrière, Cavendish staat nu op 32.

Top-10 etappe 6

Top-10 zesde etappe Tour

FINISH - Cavendish wint!

Cavendish sprint opnieuw naar de zege en boekt zijn 32ste ritzege in de Tour de France. In zijn groene trui pakt hij de winst in Châteauroux, waar hij in 2008 ook zijn eerste Touretappe won.

Mark Cavendish wint zesde etappe

3 km - Vluchters ingerekend

Van Avermaet en Kluge hebben het lang volgehouden, maar zijn nu dan toch ingerekend door het peloton. Een massasprint lijkt dus aanstaande in Châteauroux.

Peloton in etappe 6

7 km - Peloton moet haast maken

Met nog zeven kilometer te gaan, zijn Van Avermaet en Kluge nog altijd niet ingerekend. De twee hebben nog een voorsprong van 25 seconden.

13 km - Vluchters houden vol

Van Avermaet en Kluge hebben nog een versnelling in huis en houden het peloton nog even op afstand. Het gat is nog veertig seconden.

25 km - Peloton heeft koplopers in beeld

We rijden op een lange, brede weg, waardoor we de koplopers en het peloton in één beeld zien. Toch is de voorsprong van Van Avermaet en Kluge nog altijd 30 seconden.

De koplopers en het peloton

32 km - Stand groene trui

Stand puntenklassement na tussensprint etappe 6

1. Cavendish 98 punten
2. Matthews 88 punten
3. Alaphilippe 84 punten
4. Bouhanni 79 punten
5. Van der Poel 78 punten
Mark Cavendish in het groen

46 km - Voorsprong onder de minuut

De tussensprint heeft de voorsprong van de twee koplopers geen goed gedaan. Van Avermaet en Kluge rijden nog vijftig seconden voor het peloton uit.

53 km - Voorproefje

Met nog 53 kilometer te gaan, kunnen de sprinters alvast even oefenen voor de verwachte massasprint aan de finish vandaag. Koplopers Van Avermaet en Kluge pakken de meeste punten voor de groene trui, maar ook in het peloton wordt er nog gesprint. Die sprint wordt gewonnen door Sonny Colbrelli. De Italiaan pakt vijftien punten en komt daarmee nog niet in de buurt van Mark Cavendish, de leider in het puntenklassement.

Tussensprint etappe 6

60 km - Nog een dag de bollentrui

Ide Schelling gaat morgen voor de vierde dag op rij als leider van het bergklassement van start. De 23-jarige renner van Bora-hansgrohe veroverde de bolletjestrui al in de eerste etappe. Hij verloor hem een dag later aan Mathieu van der Poel, maar omdat zijn landgenoot ook de gele trui pakte, mocht Schelling alsnog de bolletjestrui dragen. In de derde etappe heroverde Schelling de leiding in het bergklassement.

De laatste Nederlander die minimaal vier dagen op rij de bolletjestrui droeg in de Tour de France was Gert-Jan Theunisse in 1989. In totaal was hij dat jaar twaalf etappes lang te zien in die trui en won hij het bergklassement.

Ide Schelling aan de start van etappe 4

75 km - Peloton houdt controle

Het peloton geeft de twee vluchters niet veel ruimte. De voorsprong van Van Avermaet en Kluge blijft al even stabiel rond de 1.15.

83 km - Bolletjestrui Schelling

Greg Van Avermaet komt als eerste boven op de enige gecategoriseerde klim van vandaag. Op de top van de Côte de Saint-Aignan (vierde categorie) ligt één punt voor het bergklassement klaar, niet genoeg om Ide Schelling uit de bolletjestrui te rijden.

Ide Schelling in de bolletjestrui

92 km - Snelle eerste kilometers

Het was een behoorlijk gevecht in het begin van de etappe tussen het peloton en de vluchters. Dat heeft geresulteerd in een hoge gemiddelde snelheid. Zowel het peloton als de kopgroep reed boven de vijftig kilometer per uur in de eerste twintig kilometer.

95 km - Ervaren kopgroep

De twee koplopers van vandaag hebben veel ervaring in de wielersport. Greg Van Avermaet (36) is al vijftien jaar professioneel wielrenner en Roger Kluge (35) rijdt sinds 2010 rond in het profpeloton.

Het palmares van Van Avermaet in het wegwielrennen is uitgebreider dan die van Kluge. Van Avermaet is de regerend olympisch kampioen, zette onder meer de klassieker Parijs-Roubaix op zijn naam en won al drie keer een etappe in een grote ronde (twee in de Tour de France en één in de Vuelta).

Kluge heeft één ritzege in een grote ronde op zijn naam staan. Hij won de zeventiende etappe van de Giro d'Italia in 2016. De Duitser maakte voornamelijk furore als baanwielrenner, met als hoogtepunt een zilveren olympische medaille op de puntenkoers in 2008.

Roger Kluge en Greg Van Avermaet

110 km - Van der Poel en Van Aert

Mathieu van der Poel en Wout van Aert voltooiden de tijdrit gisteren in bijna dezelfde tijd, het verschil was één seconde. En ook vandaag hebben de twee eeuwige rivalen elkaar gevonden. Ze fietsen gebroederlijk naast elkaar.

Van der Poel en Van Aert naast elkaar in de zesde etappe

119 km - Kluge erbij

Greg Van Avermaet heeft een medevluchter gekregen. Roger Kluge heeft de oversteek naar de Belg kunnen maken.

Greg Van Avermaet begint aan zijn solo

122 km - Van Avermaet solo

De solovlucht van Greg Van Avermaet wordt wel goedgekeurd door het peloton. De 36-jarige Belg, die al twee etappezeges op zijn naam heeft staan in de Tour de France, heeft een voorsprong van twee minuten te pakken. Roger Kluge probeert er nog bij te komen, maar moet dan nog een gat van anderhalve een halve minuut overbruggen.

130 km - Vroege vluchters ingelopen

De kopgroep redt het niet. De acht vluchters kregen niet de zegen van het peloton, maar Van Avermaet legt zich daar niet zomaar bij neer. De ervaren Belg gaat er in zijn eentje vandoor en rijdt nog vijftien seconden voor de grote groep uit.

De Gendt en Van Avermaet in de kopgroep

Kelderman kijkt uit naar eerste bergen

Wilco Kelderman is niet tevreden over de tijdrit van woensdag, maar kijkt wel uit naar het weekend, als de eerste bergen opdoemen.

Kelderman kijkt vooruit na teleurstellende tijdrit: 'Kijken wat mogelijk is'

136 km - Onrust in de kopgroep

Ook in de kopgroep heerst ontevredenheid over de samenstelling. Politt, Van Avermaet, De Gendt en Zimmermann besluiten te demarreren, maar worden alweer snel teruggepakt door de andere helft van de kopgroep.

De voorsprong op het peloton is inmiddels teruggelopen tot 35 seconden.

144 km - Peloton valt nog niet stil

Het peloton lijkt toch te twijfelen aan de samenstelling van de kopgroep en valt nog niet stil. De voorsprong van de acht vluchters loopt niet verder op en schommelt al een tijdje rond de vijftig seconden.

Kasper Asgreen is de best geklasseerde renner in de kopgroep. De Deen staat elfde op 1.49 van Mathieu van der Poel.

150 km - Eerste vluchtpogingen

De eerste vluchtpogingen zijn een feit. Nadat eerst een groep van vier een gaatje had proberen te slaan, rijden er nu acht renners vooruit. Het peloton lijkt vrede te hebben met deze kopgroep. De voorsprong loopt al snel op tot een minuut.

De namen: Toms Skujins, Kasper Asgreen, Nils Politt, Jonas Rickaert, Greg van Avermaet, Søren Kragh Andersen, Thomas De Gendt en Georg Zimmermann.

Van Aert gaat mee sprinten

Wout van Aert kondigde voor de start van de zesde etappe aan dat hij mee wil gaan sprinten vandaag. "Ik heb er voor de tijdrit bewust voor gekozen om krachten te sparen, maar nu hoeft dat niet meer", verklaart de Belg van Jumbo-Visma.

"Ben ik hier natuurlijk ook wel om een rit te winnen. Ik wil m'n kans grijpen."

Van Aert gaat mee sprinten in etappe 6: 'Ben hier wel om een rit te winnen'

Départ réel

Daar is het startsein: de renners mogen los. We kijken uit naar de eerste aanvallers van de dag.

Schelling, Van der Poel en Pogacar voor de start

Départ fictif

De renners zijn vertrokken in de Tour voor etappe 6!

Na de geneutraliseerde zone mogen de renners los en zullen we de eerste aanvallers van de etappe gaan zien. Er is weer een bergpunt te verdienen, dus grote kans dat bolletjestruidrager Ide Schelling weer mee wil zitten.

Mollema geniet van de zon

Bauke Mollema is blij dat de zon is doorgebroken in Frankrijk. "Ik zat er al op te wachten. Dit is wel meer het echte Tourgevoel, lekker warm, beetje zweten. De eerste dagen in Bretagne waren wel wat frisjes."

Over zijn tijdrit van gisteren is Mollema gematigd tevreden. "Ik heb op zich wel een vrij goede tijdrit gereden. Qua positie had ik wel wat beter verwacht, maar qua klassementsrenners zat ik wel redelijk op m'n plek."

Mollema geniet van de Franse zon: 'Dit is wel het echte Tourgevoel'

Vandaag in de rubriek 'kleurrijke figuren uit de Tourkaravaan': Jeff Braeckevelt

In Radio Tour de France gaat Steven Dalebout dagelijks op zoek naar de kleurrijkste personen uit de geschiedenis van de Tourkaravaan.

Vandaag staat Jeff Braeckevelt centraal. Braeckevelt was vanaf begin jaren 60 een halve eeuw lang ploegleider van talloze verschillende ploegen. Eigenlijk had hij graag wielrenner willen worden, maar hij kreeg een fietsverbod van zijn ouders. Stiekem reed hij wedstrijdjes, maar uit angst voor een pak slaag besloot hij ploegleider te worden.

Hoe dat precies zit, hoor je in de reportage van Steven Dalebout:

Tour trekt klacht in

De Tour de France trekt de aanklacht tegen de veroorzaakster van de massale valpartij in de eerste etappe in. De 30-jarige Franse vrouw werd woensdag opgepakt door de Franse politie.

"Dit verhaal is buiten proportie opgeblazen, maar we willen iedereen wel herinneren aan de veiligheidsregels voor de race", aldus Tourdirecteur Christian Prudhomme tegenover persbureau Reuters. "Als je naar de Tour komt, houd je je kind vast, houd je je huisdier vast en steek je niet achteloos de weg over. En bovenal respecteer je de renners - zij zijn degenen die live-tv waardig zijn."

Massale valpartij in Tour de France na botsing met toeschouwer

Barbero's mondkapjes

Carlos Barbero van Team Qhubeka NextHash heeft voor elke etappe een speciaal mondkapje gemaakt.

Geschiedenis van de Nederlandse sprinters

Herman van der Zandt duikt ter voorbereiding op de zesde etappe in de geschiedenis van de Nederlandse sprinters.

Etappe 6: een sprintrondje van Poppeltown naar Gérard Dépardieu

Pogacar gunt het Van der Poel

Er bloeit iets in de Tour de France. Een ontluikende vriendschap tussen twee jonge mannen, die alles op een fiets lijken te kunnen. "Vriendschap? Nou ja, ik ken hem vrij goed en ik mag hem graag", relativeerde Mathieu van der Poel. "Het was fenomenaal wat hij vandaag weer gedaan heeft."

En na afloop was er die opvallende omhelzing van de twee vedetten. Pogacar was net begonnen met zijn interview, toen hij Van der Poel - met een brede grijns op het rood aangelopen gelaat - zag. De Sloveen onderbrak het gesprek zelfs, stapte van zijn stoel en deelde in de vreugde.

"Ik had graag de gele trui willen pakken", pakte Pogacar het gesprek daarna weer op. "Maar hij staat Mathieu ook supergoed, dus het is prima."

Mathieu van der Poel en Tadej Pogacar voor de start van de derde etappe in de Tour.

Zo ging het gisteren

Nog even terug naar gisteren, toen Van der Poel deed wat niemand had verwacht: hij hield stand in de tijdrit. Tadej Pogacar maakte dankzij een weergaloze tijdrit veel goed van zijn achterstand in het algemeen klassement, maar kwam acht seconden tekort om het geel over te nemen van Van der Poel.

Pogacar vermorzelt concurrentie in tijdrit, sterke Van der Poel blijft in geel

Van der Poel in het geel

Mathieu van der Poel start voor de vierde dag op rij in de gele trui. Slechts drie Nederlanders hadden de leiderstrui langer in bezit: Gerrie Kneteman (8 dagen), Wout Wagtmans (12 dagen) en op eenzame hoogte natuurlijk Joop Zoetemelk (22 dagen).

Van der Poel is trouwens de negentiende Nederlander in de gele trui. Wim van Est was in 1951 de eerste, Mike Teunissen in 2018 de laatste. Jan Janssen droeg slechts één dag de gele trui in de Tour, maar werd wel twee keer gehuldigd. In 1968 ontfutselde hij de Belg Herman Van Springel in de slottijdrit het geel en de eindzege.

Van der Poel aan de finish van de tijdrit

Terug in de tijd

Zo kwam Mark Cavendish in 2008 over de streep in Châteauroux.

Mark Cavendish wint in 2008 zijn eerste Tourrit in Châteauroux.

Bonjour!

Goedemorgen vanuit Tours, waar de renners om 13.55 uur opstappen voor de vierde etappe.

De etappe over 161 kilometer met finish in Châteauroux lijkt een rit voor de sprinters. Mark Cavendish won dinsdag al in een finishplaats waar hij al eerder zegevierde (Fougères) en dat kan hij vandaag opnieuw gaan doen. In 2008 boekte de Brit in Châteauroux namelijk zijn eerste ritzege in de Tour de France.

De Tour de France is de hele dag te volgen via dit liveblog en vanaf 15.00 uur ook via een livestream en NPO1. On y va!