liveblog
NOS NieuwsAangepast

Opvallend druk bij huisartsenposten • Storing bij Testen voor Toegang waarschijnlijk door hack

  • Welkom in het coronablog van vrijdag 25 juni, hier lees je het coronanieuws uit binnen- en buitenland.
  • Opvallend druk bij huisartsenposten
  • 'Vertraging Testen voor Toegang kwam door hack'
  • Afspraak maken voor gratis coronatest kan vanaf 30 juni
  • RIVM: 659 nieuwe besmettingen, cijfers blijven met een derde per week dalen
  • Openbaar vervoer krijgt ook in 2022 steun: 140 miljoen
liveblog gesloten

Einde

We beëindigden dit liveblog. Vanaf de vroege ochtend praten we je weer bij over al het coronanieuws. Goede nacht!

Nog 15.000 Janssen-prikken beschikbaar

Na drie dagen hebben 185.000 mensen een vaccinatie-afspraak gemaakt voor het Janssen-vaccin, meldt demissionair minister De Jonge op Twitter. Het was vandaag bij het callcenter een stuk minder druk dan woensdag en donderdag: er kwamen vandaag 53.000 telefoontjes binnen van 38.000 bellers. Veel mensen hadden dus in één keer beet. Woensdag moesten veel mensen het tientallen en soms zelfs honderden keren proberen voordat ze erdoor kwamen.

Het is voor het eerst dat mensen zich voor een specifiek vaccin kunnen melden. Het Janssen-vaccin is uit het reguliere vaccinatieprogramma gehaald, maar is voor sommige groepen juist interessant omdat er maar één prik van nodig is. Er waren 200.000 prikken beschikbaar; daarvan zijn er nu dus nog 15.000 over.

Opvallend druk bij huisartsenposten

Huisartsenposten trekken aan de bel over "ongekende drukte" in het hele land. Bij een aantal posten verdubbelde het aantal telefoontjes, waardoor de wachttijd opliep tot een uur, meldt koepelorganisatie voor eerstelijnszorg InEen. "Het lijkt een combinatie van minder coronamaatregelen, meer naar buiten en weer sporten. En daarnaast krijgen we ook vragen over coronavaccinaties, waarvoor we alleen maar kunnen doorverwijzen naar de GGD", zegt InEen-bestuurslid Corine van Geffen.

De huisartsenpost is bedoeld voor zaken die niet kunnen wachten tot de volgende dag of na het weekend. Op dit moment bellen veel mensen met vragen die geen spoed hebben. De huisartsenposten en InEen adviseren om eerst Thuisarts.nl of moetiknaardedokter.nl te raadplegen. Daar is informatie te vinden over klachten en aandoeningen met een bijpassend advies.

Vanwege de oplopende wachttijden bellen mensen ook het spoednummer van de huisartsenposten. "Daardoor bestaat het risico dat mensen die direct zorg nodig hebben ons niet kunnen bereiken. Dat kan tot onveilige situaties leiden en dat willen we uiteraard voorkomen", zegt Van Geffen.

Duitsland voert vervoersverbod in voor Rusland en Portugal

Door de opmars van de deltavariant in Portugal en Rusland heeft Duitsland strenge beperkingen opgelegd voor reizigers van en naar die landen. Het Robert Koch Institut, het Duitse RIVM, heeft vandaag bekendgemaakt dat de twee landen vanaf dinsdag 29 juni worden aangemerkt als zogenoemd 'virusvariantgebied', de hoogste risicocategorie.

Duitsland heeft tot nu toe 14 landen geclassificeerd als virusvariantgebied, met het Verenigd Koninkrijk als enig Europees land. Portugal en Rusland zijn nu nummer 15 en 16. De kwalificatie virusvariantgebied leidt tot een uitgebreid vervoersverbod voor luchtvaartmaatschappijen, bus- en treinmaatschappijen. Alleen Duitse staatsburgers die in die landen wonen en burgers uit die landen die in Duitsland wonen, mogen de grens over.

Reizigers uit Rusland of Portugal die Duitsland in mogen, moeten 14 dagen verplicht in quarantaine. Met Portugal is voor het eerst in weken een EU-land in de strenge risicocategorie ingedeeld.

Tegelijkertijd worden de Duitse buurlanden Nederland, Denemarken en Luxemburg zondag van de lijst met risicogebieden geschrapt. Voor wie vanuit die landen over land Duitsland binnenkomt, gelden geen beperkingen meer. Alleen vliegtuigpassagiers moeten nog een negatieve test kunnen laten zien.

'Vertraging Testen voor Toegang kwam door hack'

Stichting Open Nederland zegt dat de vertragingen bij de teststraten van Testen voor Toegang "naar alle waarschijnlijkheid" veroorzaakt zijn door een hackpoging. Nadat op vrijdagochtend onregelmatigheden waren vastgesteld in het IT-systeem, zijn onmiddellijk maatregelen genomen om de systemen veilig te stellen en vergelijkbare hackpogingen uit te sluiten, zegt de stichting in een persbericht.

Er zijn volgens de stichting geen aanwijzingen dat de aanvallers toegang hebben gekregen tot het systeem of data. Er ontstonden wel vertragingen in het verwerken van testuitslagen, waardoor bij meerdere locaties wachtrijen zijn ontstaan.

Tom Middendorp van Stichting Open Nederland is teleurgesteld over de vermoedelijke hackpoging: "Duizenden mensen kijken ernaar uit om voor het eerst in maanden weer een avond te gaan stappen en veel testlocaties zijn vandaag volgeboekt. Het is dan ook zeer teleurstellend om te zien dat iemand dit van buitenaf probeert te verstoren."

De stichting doet samen met externe partijen verder onderzoek naar de aanvalspoging.

1 miljoen vaccinatiebewijzen, probleem met Janssen-vaccins opgelost

Een dag nadat de nieuwe versie van de CoronaCheck-app is gelanceerd, zijn een miljoen vaccinatiebewijzen uitgegeven, meldt het ministerie van VWS. Nadat het mogelijk was geworden om een vaccinatiebewijs te downloaden, probeerden ruim 500.000 mensen per minuut hun gegevens op te halen. Dat aantal liep op piekmomenten op tot meer dan een miljoen. Volgens het ministerie is de toestroom inmiddels genormaliseerd. Veel mensen kunnen al bij de eerste poging hun gegevens ophalen.

Op de eerste dag van de lancering bleek dat zo'n 300.000 mensen die een Janssen-prik hadden gekregen, geen vaccinatiebewijs konden ophalen. Dat probleem is volgens het ministerie inmiddels opgelost. Sommige mensen die een corona-infectie hebben gehad en één vaccinatie hebben gekregen kunnen ten onrechte nog geen vaccinatiebewijs krijgen. Verwacht wordt dat dat probleem de komende dagen wordt opgelost.

Mensen die een prik hebben gehad bij de huisarts, een ziekenhuis of een zorginstelling en corona hebben gehad, kunnen naar verwachting vanaf 1 juli hun vaccinatiebewijs genereren, schrijft het ministerie.

Lang wachten op een test om te kunnen feesten: 'Maar we mogen weer'

Lang wachten op een test om te kunnen feesten: 'Maar we mogen weer en dat is het fijnst'

'Storing bij Testen voor Toegang mogelijk door hack'

De computerproblemen bij de stichting waar je je kunt laten testen op corona, zijn mogelijk veroorzaakt door een hack. De Stichting Open Nederland zegt dat dat wordt onderzocht, het is geen DDos-aanval geweest, zegt een woordvoerder: "Als het een DDoS-aanval was geweest, hadden we dat meteen geweten."

Vanwege technische problemen zijn op meerdere plekken in het land flinke rijen ontstaan voor Testen voor Toegang. "Op sommige locaties is 100 procent van de testcapaciteit in gebruik en door vertraging in het IT-systeem kunnen de wachttijden oplopen. Wij vragen hiervoor begrip", laat de organisatie Stichting Open Nederland weten.

Juist vandaag is er veel animo voor het Testen voor Toegang, omdat vannacht discotheken en nachtclubs weer opengaan, nadat ze lange tijd gesloten waren. Iedereen met een coronatoegangsbewijs mag vanaf 00.00 uur weer naar binnen.

Werk- en recreatieverkeer levert filerecord op

Vandaag stond er rond 16.30 uur 623 km file op de Nederlandse wegen. Dat is sinds het begin van de coronapandemie niet meer voorgekomen. "In het pre-coronatijdperk was dit een normale spits, maar sinds corona is dit een nieuw record", zegt Dennis Mooij van de ANWB.

De verkeersdrukte op de snelwegen wordt veroorzaakt door forensen, recreatieverkeer en omdat de A50 bij Apeldoorn een groot deel van de dag was afgesloten. Een vliegtuig maakte daar een noodlanding in de berm. Alleen dat al leverde tientallen kilometers file op.

Ontwikkeling varianten toegevoegd aan coronadashboard

Vanaf vandaag kunnen ook de cijfers over de belangrijkste coronavarianten worden bekeken op het coronadashboard. Dit dashboard brengt allerlei gegevens over corona samen, maar cijfers over de circulatie van de virusvarianten ontbraken nog.

Demissionair minister De Jonge vindt het belangrijk dat de varianten in de gaten worden gehouden. "We weten dat de deltavariant nu oprukt en deze zal de andere varianten op termijn waarschijnlijk verdrijven. Mooi dat deze toevoeging aan het dashboard ervoor zorgt dat we hier meer inzicht in krijgen."

De cijfers worden wekelijks bijgewerkt en zijn verwerkt in een tabel en een grafiek. Hier is onder meer het verwachte aandeel van de varianten in het totaal aantal besmettingen in Nederland te zien en de mate waarin het aandeel van een variant ten opzichte van de vorige meting is gestegen, gedaald of gelijk gebleven.

IJsland zet streep door alle coronamaatregelen

Vanaf morgen (26 juni) gelden voor de ruim 360.000 inwoners van IJsland geen coronamaatregelen meer. Afstand houden, het dragen van mondkapjes en andere voorschriften om de verspreiding van het virus tegen te gaan, zijn vanaf zaterdag niet meer verplicht.

Op het eiland zijn ruim een week geen nieuwe besmettingen gemeld. Ook het vaccinatieprogramma verloopt voorspoedig: er zijn 386.715 vaccindoses uitgedeeld en 177.540 IJslanders zijn volledig gevaccineerd.

Openbaar vervoer krijgt ook in 2022 steun: 140 miljoen

Het openbaar vervoer krijgt ook in 2022 financiële steun van de overheid. Het kabinet heeft besloten dat de coronaregeling van vorig jaar en dit jaar in ieder geval wordt doorgetrokken tot september 2022. Voor die periode is een bedrag van 140 miljoen euro geraamd om 93 tot 95 procent van de vervoerderskosten te vergoeden, meldt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Voor dit jaar is 1,5 miljard euro beschikbaar gesteld. Voor de nieuwe periode is minder geld nodig, omdat verwacht wordt dat volgend jaar veel meer reizigers van het openbaar vervoer gebruik gaan maken.

Het ov vervoert op dit moment iets meer dan 50 procent van het aantal reizigers van voor de coronapandemie. Op verzoek van de overheid wordt wel een vrijwel volledige dienstregeling gereden. Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid verwacht dat volgend jaar het ov-gebruik nog 6 tot 14 procent onder het niveau van 2019 zal liggen, waardoor volgens het kabinet een financieel vangnet nodig blijft.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven noemt de zogenoemde beschikbaarheidsvergoeding noodzakelijk voor zowel reizigers als de ov-sector. "Zo zorgen we ervoor dat reizigers van het openbaar vervoer gebruik kunnen blijven maken en er niet zwaar hoeft te worden gesneden in het aanbod of in de werkgelegenheid."

RIVM: 659 nieuwe besmettingen, cijfers blijven met een derde per week dalen

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 659 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 47 minder dan gisteren en daarmee zet de daling dus door. Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 675 positieve tests per dag geregistreerd, 34 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

Bij het RIVM werden 5 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 3 doden per dag, tegen 2 doden per dag een week eerder.

Bekend is dat het werkelijke aantal overledenen hoger is, omdat niet iedere zieke is getest als hij overlijdt. De 'oversterfte'-cijfers van het CBS geven een realistischer beeld van de situatie. Vorige week was er opnieuw sprake van een hogere sterfte dan gebruikelijk in deze tijd van het jaar, maar dat verschil was zo klein, dat het ook om een toevallige fluctuatie kan gaan.

Afspraak maken voor gratis coronatest kan vanaf 30 juni

Mensen die een gratis coronatest willen voor ze op vakantie gaan, kunnen vanaf 30 juni een afspraak maken via de site testenvoorjereis.nl. Deze zomer kunnen Nederlanders zich tot en met 31 augustus gratis laten testen voor reizen. De negatieve testuitslagen kunnen worden gedownload of uitgeprint via CoronaCheck.nl. Hiermee kunnen reizigers vanuit Nederland aan boord gaan van een vliegtuig, trein, bus of boot en kunnen Nederlanders ook met de auto de grens over.

Rijen voor testcentra door technische problemen

Vanwege technische problemen zijn op meerdere plekken in het land flinke rijen ontstaan voor Testen voor Toegang. "Op sommige locaties is 100 procent van de testcapaciteit in gebruik en door vertraging in het IT-systeem kunnen de wachttijden oplopen. Wij vragen hiervoor begrip", laat de organisatie Stichting Open Nederland weten.

Juist vandaag is er veel animo voor het Testen voor Toegang, omdat vannacht discotheken en nachtclubs weer opengaan, nadat ze lange tijd gesloten waren. Iedereen met een coronatoegangsbewijs mag vanaf 00.00 uur weer naar binnen.

Om het IT-probleem te verhelpen, is een technische aanpassing gedaan in het e-mailsysteem. Mensen die vanochtend zijn getest, krijgen hun testuitslag opnieuw via noreply@testenvoortoegang.org toegestuurd. Vanaf volgend weekend zijn er ook langere openingstijden waardoor volgens de organisatie de capaciteit met 50 procent toeneemt.

Op verschillende plekken in het land zijn flinke rijen ontstaan voor testcentra, onder meer in Amsterdam en Rotterdam:

Een flinke rij bij de Amsterdamse RAI

Ziekenhuisbezetting verder afgenomen

In de ziekenhuizen is de bezetting verder afgenomen. Er liggen nu 363 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 392). Op de IC's liggen nu 147 patiënten (gisteren: 158), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

Minder dan 150 patiënten op de intensive care

Geestelijk leider Khamenei eerste met Iraans coronavaccin

Ayatollah Khamenei is geprikt met een door Iran ontwikkeld coronavaccin, meldt het staatspersbureau. De hoogste leider van Iran is de eerste die het COVIran Barekat-vaccin kreeg toegediend.

Khamenei zei niet geïnteresseerd te zijn in een in het buitenland ontwikkelde prik. Wachten op een Iraanse variant was het waard "omdat we trots moeten zijn op deze nationale eer". In januari blokkeerde de geestelijk leider de import van Britse en Amerikaanse vaccins.

Iran heeft geen informatie vrijgegeven over de effectiviteit van het COVIran Barekat-vaccin. Het land beweert dat de prik ongeveer 85 procent immuniteit veroorzaakt. Iran is een van de zwaarst getroffen landen in het Midden-Oosten.

Geestelijk leider Khamenei van Iran is geprikt met een Iraans vaccin

VS denkt aan opheffen reisbeperkingen EU

De Verenigde Staten denken erover de reisbeperkingen voor burgers uit de EU op te heffen. Maar het is nog te vroeg om te zeggen per wanneer dat zou kunnen, zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken op een persconferentie in Parijs. "We staan te popelen om reizen zo volledig mogelijk en zo snel mogelijk te herstellen", zei hij.

Luchtvaartmaatschappijen dringen er bij de regering van de VS al langer op aan het land weer open te doen voor mensen van buiten de VS. Vanwege de coronacrisis werden buitenlanders tot nog toe geweigerd. Twee weken geleden ging de Amerikaanse president Biden in gesprek met zijn Britse ambtgenoot Johnson over het hervatten van reizen naar elkaars land.

Mondkapjes blijven verplicht bij GGD's

Ook na 26 juni blijft het verplicht om op vaccinatie- en testlocaties van de GGD's een mondkapje te dragen. "Bij het vaccineren en testen is afstand houden vanzelfsprekend niet mogelijk", schrijft koepelorganisatie GGD GHOR Nederland. Daarnaast is extra voorzichtigheid nodig, omdat op die plekken mensen komen die "logischerwijs nog niet volledig gevaccineerd zijn".

Kroegen en clubs klaar voor heropening

Omdat ze vanwege de coronapandemie maandenland dicht zijn geweest, gaan veel kroegen en discotheken om middernacht al open voor feestvierders. Bijvoorbeeld Feestcafé Klein Amsterdam in Groningen, waar ze een feest verwachten zoals dat alleen op Koningsdag wordt gevierd. Het café is aan het opschalen met personeel. "Vrijdag mogen we eindelijk open. En die nacht staat de nachtburgemeester meteen biertjes te tappen", vertelt eigenaar Marcel Levee.

Meerdere clubs die dit weekend werken met kaartverkoop zien nu al een stormloop, zo vertelt Mart, die samen met collega's de opening voorbereidt van de clubs Annabel en Perron in Rotterdam. De tickets voor beide locaties voor vrijdag en zaterdag zijn uitverkocht. "De meeste kaarten waren al binnen een paar uur weg, meteen na de persconferentie."

Lees hier verder:

Problemen bij CoronaCheck-app: geen QR-code na besmetting en prik

Op sociale media klagen gebruikers van de CoronaCheck-app over het laden van hun vaccinatiebewijs. Het lukt mensen die corona hebben gehad en daarom nog maar een prik nodig hebben, niet om een QR-code aan te maken via de app.

Ze krijgen een foutmelding omdat ze niet volledig gevaccineerd zouden zijn. "Je vaccinatiebewijs is niet geldig in Nederland", meldt de app.

Op Twitter reageert het ministerie van Volksgezondheid dat het probleem bekend is en dat er wordt gewerkt aan een oplossing. Demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid verwacht dat het probleem vandaag wordt opgelost, schrijft persbureau ANP. Het gaat volgens hem om een opstartprobleem.

Minder soa-tests afgenomen door pandemie

Vanwege de coronacrisis zijn in 2020 minder mensen getest op een soa, blijkt uit cijfers van het RIVM. Dat kwam onder meer doordat er bij de soa-poli's vanwege de afstandsregels minder plek was en medisch personeel werd ingezet voor de coronabestrijding.

In 2020 hebben ruim 105.000 mensen zich bij soa-poli's laten testen, terwijl dat er in 2019 nog 150.000 waren. Doordat alleen mensen met het hoogste risico werden getest, steeg in 2020 ook het percentage mensen dat daadwerkelijk een soa bleek te hebben, volgens Aidsfonds-Soa Aids Nederland.

Ook liep de verstrekking van de hiv-preventiepil PrEP vertraging op door de pandemie. Mogelijk hebben mensen op de wachtlijst voor de pil hiv opgelopen, stelt het aidsfonds.

Kamer in laatste vergaderweken vaker open voor publiek

In de Tweede Kamer zijn de komende weken weer meer bezoekers welkom. Morgen gaan er nieuwe coronaversoepelingen in en in de laatste twee weken tot het reces mogen op alle plenaire vergaderdagen bezoekers op de tribune zitten. Tot nu toe was dat maar op één dag in de week mogelijk.

Per 'tijdsblok' is op de publieke tribune plaats voor maximaal dertig mensen. Die moeten vooraf reserveren via de website van de Kamer. Vanwege de verbouwing van het Binnenhof vergadert de Kamer na de zomer in het oude ministerie van Buitenlandse Zaken. In het licht van de verhuizing wil Kamervoorzitter Bergkamp zoveel mogelijk mensen de kans geven een laatste bezoek aan het Binnenhof te brengen.

Commissievergaderingen zijn nog niet toegankelijk voor publiek. Dat heeft te maken met de beperkte capaciteit vanwege de anderhalvemeterregel. In de Kamer wordt de mondkapjesplicht afgeschaft. Wel blijft het dringende advies om een mondkapje te dragen als geen anderhalve meter afstand mogelijk is.

Israël voert mondkapjesplicht week na afschaffing weer in

In Israël is het vanaf vanmiddag weer verplicht om een mondkapje te dragen op binnenlocaties vanwege het toenemende aantal coronabesmettingen. Premier Bennett waarschuwde enkele dagen geleden al voor deze maatregel. De maatregel geldt niet voor sporters, twee collega's in één ruimte die geregeld samenwerken en kinderen onder de 7.

De mondkapjesplicht volgt op de 200 nieuwe coronabesmettingen, die gisteren werden gemeld, meldt de Times of Israel. Dat zou het hoogste aantal zijn in ruim twee maanden. De autoriteiten denken dat de toename waarschijnlijk door de deltavariant van het coronavirus komt, die ook in Nederland vaker wordt gezien.

Ondanks de toename, verwachten autoriteiten dat Israël niet in een vierde golf terechtkomt. Het gaat om relatief weinig besmettingen, volgens Nachman Ash, die het Israëlische coronabeleid coördineert. Daardoor zou ook een nieuwe lockdown niet nodig zijn.

Vorige week werd de mondkapjesplicht op vrijwel alle plekken juist geschrapt, omdat het aantal besmettingen vanwege de vaccinaties flink was gedaald. Inmiddels is 65 procent van de bevolking volledig gevaccineerd of heeft een coronabesmetting opgelopen. Autoriteiten vrezen dat de deltavariant zich snel verspreidt onder mensen die niet zijn gevaccineerd.

Uitzondering voor kroegen Rotterdam: vanavond niet om tien uur dicht

Kroegen met een nachtontheffing in Rotterdam hoeven vanavond niet om 22.00 uur de deuren de sluiten. De gemeente maakt een uitzondering op de coronaregel, omdat de nieuwe versoepelingen morgenochtend ingaan, schrijft RTV Rijnmond.

Door de nieuwe regels zou een bijzondere situatie ontstaan voor horeca-gelegenheden, die onder normale omstandigheden tot na middernacht geopend mogen blijven, schrijft de omroep. Zij zouden vanavond de deuren moeten sluiten, om rond middernacht weer open te gaan. Om dat te voorkomen, zal burgemeester Aboutaleb vanavond niet op de maatregel handhaven.

Ook in onder meer Amsterdam en Utrecht zijn dergelijke afspraken gemaakt.

Voorlichting moet jongeren helpen in 'summer of love' na corona

Het kenniscentrum voor seksualiteit Rutgers heeft een campagne gelanceerd om de seksuele ontwikkeling van jongeren na de coronacrisis voort te zetten. Met het oog op de versoepelingen van de coronamaatregelen en de 'summer of love' is het volgens Rutgers belangrijk om jongeren daarin te ondersteunen.

De coronacrisis heeft jongeren belemmerd in hun relationele en seksuele ontwikkeling, wees onderzoek volgens Rutgers in februari uit. Zo bleek dat het aantal dates in de leeftijdscategorie 16 en 20 jaar daalde van 51 procent voor corona naar 21 procent tijdens de tweede lockdown. Ook konden jongeren minder experimenteren en genieten van seks, volgens Rutgers. "Terwijl dat op deze leeftijd belangrijk is."

Met de verdere versoepelingen die vanaf morgen ingaan, kunnen jongeren weer flirten en feesten, aldus Rutgers. Maar hoe ging dat ook al weer, "flirten en feesten na corona". De campagne moet jongeren op weg helpen naar een "leuke, sexy en veilige zomer".

De onlinevoorlichting is opgezet in samenwerking met Soa Aids Nederland en de GGD's. Op de website summeroflove.sense.info kunnen jongeren voor tips terecht. Vragen als "hoe flirt ik oké?" en "is testen op soa's net zo normaal als op corona?" worden daar beantwoord.

Jongeren op een dancefestival dat onderdeel was van de fieldlabs

Priknacht met dj in Jaarbeurs Utrecht

In de Jaarbeurs in Utrecht wordt vanavond een 'priknacht' gehouden. Mensen kunnen van 21.00 uur tot 01.00 uur terecht voor een vaccinatie met het Janssen-vaccin. Tijdens het evenement draait een dj muziek. Ook volgende week woensdag en donderdag zijn er priknachten.

"Het wordt vanavond wel een feestje, sowieso omdat mensen de prik krijgen", zegt Maaike Schaap van GGD regio Utrecht tegen RTV Utrecht. "Ons doel is om de pandemie met elkaar te bestrijden, dus we willen zo snel mogelijk iedereen gevaccineerd hebben en morgen komt er een hele serie versoepelingen aan. Dus wij dachten: dat kunnen we wel een beetje feestelijk doen."

Vandaag worden de eerste mensen die zich daarvoor hebben aangemeld geprikt met het vaccin van Janssen. Op woensdag en donderdag hebben 154.000 mensen telefonisch een prikafspraak gemaakt; er zijn voorlopig genoeg doses beschikbaar om zo'n 200.000 mensen te vaccineren. Ook vandaag kan voor een afspraak nog worden gebeld met 0800-1295.

'Levensverwachting Amerikanen daalt door coronavirus'

De levensverwachting van de Amerikaanse bevolking is in 2020 met bijna twee jaar gedaald. Dat staat in een onderzoek van de Virginia Commonwealth University in de Amerikaanse stad Richmond. Over het geheel daalde de gemiddelde duur van een mensleven in de Verenigde Staten volgens de wetenschappers met 1,87 jaar tot de leeftijd van 76,9 jaar.

Volgens de onderzoekers is er een grote ongelijkheid tussen tussen bevolkingsgroepen. Zo zou de levensverwachting bij witte mannen zijn gedaald met 1,35 jaar, terwijl dat bij zwarte mannen 3,25 jaar is en bij latino's 3,88.

Delen van Sydney in lockdown na corona-uitbraak

Een deel van de Australische stad Sydney gaat vanaf morgennacht een week in lockdown vanwege een uitbraak met de zeer besmettelijke Delta-variant van het coronavirus. Het gaat onder meer om het centrum en Bondi Beach.

Inwoners van vier delen van de stad hebben opdracht gekregen alleen in dringende gevallen hun huizen te verlaten. Een uitzondering geldt alleen voor reizen naar het werk of school, om een hulpbehoevende te ondersteunen, om te sporten of om essentiële goederen te kopen.

Vrijdag werden in Sydney 22 lokale besmettingen gemeld. Het totale aantal infecties in Sydney staat nu op zestig. De verwachting is dat het virus zich verder verspreidt over de miljoenenstad.

De Jonge wil anderhalve meter niet voor augustus loslaten

Zeker tot half augustus moeten Nederlanders de anderhalvemeterregel nog volgen. In de Tweede Kamer riepen de PVV en de groep-Van Haga op deze basisregel eerder te schrappen, maar minister De Jonge vindt dat niet verstandig, tot er half augustus meer duidelijkheid is over de vaccinatiegraad en de verspreiding van de deltavariant.

De minister zegt "bloedjefanatiek" te zijn om te zorgen dat zo veel mogelijk Nederlanders zich laten vaccineren. Ook wil hij dat iedereen die terugkomt van een zomervakantie in het buitenland zich laat testen. Het gaat volgens de minister mogelijk om een groep van tussen de 8 tot 9 miljoen vakantiegangers. Dat is een "absurde inspanning", dus wil de minister dat iedereen zo veel mogelijk zelftests afneemt. Hij wil die gratis thuis laten bezorgen. Jongeren worden extra opgeroepen op zich te laten testen.

Nog 46.000 Janssen-prikken over

Nederlanders hebben na twee dagen in totaal 154.000 afspraken gemaakt voor een inenting met het Janssen-vaccin. Dat maakte demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid bekend op Twitter. Er zijn in eerste instantie 200.000 prikken beschikbaar van het vaccin, waarvan één dosis genoeg is. Nog 46.000 mensen kunnen dus een afspraak maken.

De lijn van de GGD werd minder belast dan gisteren. Er kwamen vandaag 606.000 telefoontjes binnen van 103.000 bellers. Om 20.00 uur gingen de lijnen dicht.