liveblog
NOS SportAangepast

Verstappen breidt leiding in WK-stand uit met zege in Frankrijk

  • Lees hier het wedstrijdverslag
  • Verstappen breidt voorsprong in WK-stand uit: 12 punten meer dan Hamilton
  • Volgende week: GP van Stiermarken in Oostenrijk
liveblog gesloten

Volgende week: de eerste van twee races in Oostenrijk

We nemen afscheid met een juichende Max Verstappen, die in Frankrijk de dertiende grandprixzege van zijn carrière heeft boekt. Het is in de zeven races van 2021 de zesde podiumplaats: drie keer won hij, drie keer werd hij tweede en één keer viel de Limburger uit.

Tegelijkertijd blijft Mercedes worstelen. De al jaren dominante renstal heeft nu drie GP's op rij niet gewonnen. Dat gebeurde voor het laatste in 2019, toen Ferrari drie overwinningen op rij pakte.

De voorsprong van Verstappen op Hamilton in de WK-stand is opgelopen van vier naar twaalf punten. En de voorsprong van Red Bull op Mercedes in het constructeurs-kampioenschap liep op van 26 punten naar 37 punten.

Op naar Oostenrijk

Volgende week is het hele Formule 1-circurs in Oostenrijk, voor de Grote Prijs van Stiermarken. Die race heet zo omdat een week later op hetzelfde circuit in Spielberg de Grand Prix van Oostenrijk wordt gereden. Twee wedstrijden op dezelfde baan dus, op zondag 27 juni en zondag 4 juli. Tot dan!

Max Verstappen

Zo klonk het op de radio

Verstappen loopt uit op Hamilton, Bottas verdringt Leclerc uit de topvijf

De topvijf in de WK-stand

De ontwikkeling in de WK-stand

De eerste reactie van Verstappen

"We moesten er hard voor werken", slaat Verstappen in zijn eerste reactie de spijker op de kop. "De hele race hebben we ervoor gevochten, ik denk dat het de rest van het seizoen net zo zal gaan."

Verstappen vertrok van pole, maar was de leiding in de wedstrijd binnen de kortste keren kwijt. Tussen de eerste en tweede bocht schoot hij rechtdoor, Hamilton profiteerde direct. "Ik verloor de achterkant van de, probeerde nog te corrigeren, maar het ging niet."

De hele race had de Red Bull-coureur problemen de auto onder controle te houden. "We hadden moeite een goede balans te vinden. Dat lukte de ene ronde goed, daarna ging het weer alle kanten op.

De toptien

De uitslag van de GP van Frankrijk

1. Max Verstappen
2. Lewis Hamilton
3. Sergio Pérez
4. Valtteri Bottas
5. Lando Norris
6. Daniel Ricciardo
7. Pierre Gasly
8. Fernando Alonso
9. Sebastian Vettel
10. Lance Stroll

Verstappen wint!

Een superspannende race op Circuit Paul Ricard is gewonnen door Max Verstappen! Ondanks twee pitstops, tegenover eentje voor Lewis Hamilton, wint Verstappen de Grand Prix van Frankrijk.

Bovendien breidt hij zijn leiding in de WK-stand uit. En hij rijdt de snelste raceronde, wat hem een bonuspunt oplevert.

Kortom: een topdag voor Verstappen en Red Bull Racing, dat ook met Sergio Pérez het podium haalt.

52/53: Verstappen weer aan de leiding in Frankrijk

In de 52ste van 53 ronden is Verstappen Hamilton gepasseerd. De Nederlander gaat de wedstrijd winnen, na een uitgekiende strategie van zijn team Red Bull Racing.

52/53: Wat een spanning, Hamilton heeft maar een halve seconde over

Hamilton heeft nog maar 0,5 seconde over, kan hij Verstappen voorblijven of zijn de banden van de regerend wereldkampioen toch te oud?

50/53: Pérez snoept derde plaats van Bottas af

Valtteri Bottas klaagde al rondenlang over zijn banden en waar hij voor vreesde is gebeurd; Sergio Pérez heeft de Fin ingehaald. Pérez is nu de nummer drie in de wedstrijd.

Aan kop van de wedstrijd heeft Hamilton minder dan twee seconden voorsprong op Verstappen, die zal gaan aanvallen. Het is bloedstollend spannend in Frankrijk, want drie ronden voor het einde is niet te zeggen wie er gaat winnen.

Inzet is de dagzege én de leiding in de WK-stand. Die is nu in handen van Verstappen, die vier punten meer heeft van Hamilton.

49/53: Opeens zakt het verschil naar minder dan drie seconde

Hamilton is er echt nog niet, want de marge op Verstappen slinkt naar minder dan drie seconden. Het kan dus nog wel voor Verstappen, maar de tijd begint te dringen.

Intussen vecht Verstappen voor zijn derde plek, want Sergio Pérez volgt op slechts een halve seconde.

Achter de topvier is het gat naar de nummer vijf gigantisch. Lando Norris rijdt bijna een volle minuut achter Pérez.

48/53: 4,9 seconde in het voordeel van Hamilton

Max Verstappen rijdt al een paar ronden een kleine vijf seconden achter Lewis Hamilton. Het zal moeilijk worden om de Brit nog te passeren in de laatste ronden van de race.

Maar spannend is het wel, ook voor Mercedes-teambaas Toto Wolff. Hij herovert met Hamilton de leiding in de WK-stand, als de situatie blijft zoals het is.

45/53: Verstappen op de hielen van Bottas en gaat de Fin voorbij

Max Verstappen is Valtteri Bottas voorbij en gaat nu op jacht naar Lewis Hamilton. Het verschil is 3,8 seconden. Kan Hamilton de leiding behouden in de slotfase?

42/53: Mercedes haalt Hamilton en Bottas niet nog eens naar binnen

Mercedes is niet van plan om Hamilton en Bottas nog een keer naar binnen te halen, beide coureurs gaan de race uitrijden op de huidige banden. De teamleiding van Mercedes ziet dat Verstappen niet al te lang nog zo snel kan rijden als hij nu doet en gokt erop dat Hamilton de race kan winnen op deze banden.

Of dat de juiste strategie is, weten we over dertien ronden. Het is misschien geen spectaculaire, maar wel een heel spannende GP van Frankrijk.

De verschillen? Hamilton leidt met 4,2 seconde voorsprong op Bottas, Verstappen geeft 1,7 seconde toe op de Fin.

40/53: Verstappen komt dichter bij Bottas

Verstappen komt dichter en dichter bij Bottas en zou de tweede plaats van de Fin over vier ronden kunnen gaan bedreigen. Het blijft een boeiende strijd in Frankrijk, Hamilton is nog lang niet zeker van de zege en Verstappen is niet kansloos.

Zowel Mercedes als Red Bull Racing heeft ondertussen problemen met de radioverbindingen. Verstappen en Hamilton hebben moeite de teamleiding te verstaan - en andersom.

37/53: Mercedes op P1 en P2, maar gaan de coureurs nog naar binnen?

Sergio Pérez laat zijn teamgenoot passeren, Verstappen rijdt weer op de derde plek. Hij heeft een achterstand van elf seconden op Bottas en een kleine vijftien seconden op Hamilton.

Maar de Nederlander rijdt wel al een paar keer de snelste raceronde.

De grote vraag is of Mercedes een van beide, of misschien wel beide coureurs, naar binnen laat komen. In dat geval ziet het er goed uit voor Verstappen. Zo niet, zal het moeilijk worden de wedstrijd te winnen.

32/53: Verstappen gaat opnieuw naar binnen, Hamilton leidt weer

Verstappen gaat voor de tweede keer naar binnen voor nieuwe banden en raakt de leiding weer kwijt aan Lewis Hamilton. De teamleiding van Red Bull Racing rekent erop dat ook Hamilton nog een keer naar binnen moet.

Als dat niet nodig is, heeft Hamilton weinig meer te duchten van Verstappen. Maar als Hamilton wel eveneens een tweede pitstop moet maken, heeft Verstappen de betere papieren. Kortom: het is een fraai tactisch gevecht op Circuit Paul Ricard.

30/53: Verstappen: 'Ik kan dit niet de hele wedstrijd volhouden'

Verstappen leidt, maar moet alles geven om zijn eerste plek te verdedigen. "Ik kan dit niet de hele wedstrijd volhouden", maakt hij zich duidelijk zorgen over de boordradio. Ook bij Mercedes horen ze dat, het zal Hamilton nog meer motiveren om aan te vallen. Is het niet nu al, dan wel later in de race.

28/53: Hamilton zoekt, Verstappen kijkt, maar verdedigt met succes voorlopig

Lewis Hamilton zit zo dicht achter Verstappen dat zijn achtervleugel open mag om een poging te wagen om Verstappen in te halen. Dat is de zogenaamde drs-zone. Een geopende achtervleugel geeft meer neerwaartse druk en dus meer snelheid.

Maar Hamilton kan er nog niet van profiteren, want Verstappen kijkt in zijn spiegels, ziet waar Hamilton rijdt en verdedigt zijn eerste plek voorlopig met succes. Maar lukt dat ook in de resterende 25 ronden?

24/53: Ook Pérez naar binnen, Verstappen weer aan de leiding

Sergio Pérez heeft ook nieuwe banden gekregen en is daardoor teruggevallen naar de vierde plek.

Max Verstappen leidt de wedstrijd, maar Lewis Hamilton zit er heel dicht achter. Het verschil is 0,8 seconde, waardoor Verstappen alle zeilen moet bijzetten om zijn plek te verdedigen. Bottas rijdt weer vlak achter Hamilton, waardoor Mercedes met twee auto de druk kan opvoeren op Verstappen.

22/53: De verschillen zijn minimaal, Hamilton jaagt op Verstappen

Sergio Pérez rijdt aan de leiding, een seconde of zes voor Verstappen, maar Pérez moet zijn pitstop nog maken.

Verstappen ligt op de tweede plaats en voelt de hete adem van Hamilton in zijn nek, het verschil is niet groter dan een seconde. Maar in de vorige ronde verloor Hamilton wel een halve tel ten opzichte van Verstappen.

Verstappen voor Hamilton

20/53: Strategie team Verstappen werkt: Hamilton ingehaald na pitstop

De pitstop van Bottas ging in 2,5 seconden, Verstappen stond 2,3 seconden stil en Hamilton maar 2,2 seconden. Maar de strategie van Verstappen om eerder dan Hamilton naar binnen te duiken heeft gewerkt. Hamilton komt namelijk achter Verstappen terug op de baan.

Dat betekent dat Sergio Pérez aan de leiding gaat, maar de Mexicaan moet nog naar binnen. Max Verstappen rijdt op P2, Hamilton is derde en Bottas vierde.

19/53: Ook Verstappen naar binnen

Verstappen is ook naar binnen gegaan, een ronde na Bottas. De pitstop van de Nederlander ging twee tienden van een seconde sneller dan de stop van Bottas. Verstappen blijft hem voor, maar het verschil op de baan is klein.

18/53: Pitstop voor Bottas, die derde plek tijdelijk verliest aan Pérez

Valtteri Bottas is de eerste van de topvier die nieuwe banden haalt. De Fin verliest zijn derde plek daardoor aan Sergio Pérez, totdat de Red Bull-coureur ook de pitstraat in rijdt. Bottas komt terug op de vierde plek, achter Pérez.

Lewis Hamilton (P1) en Max Verstappen (P2) rijden net als Pérez nog op de banden waarmee ze de race begonnen.

15/53: Leclerc als eerste naar binnen voor nieuwe banden

De eerste pitstop van de wedstrijd komt in ronde 15 op naam van Charles Leclerc, die was gestart van de 7de plek. Het is wachten op het moment dat de Mercedessen en de Red Bulls, de eerste vier coureurs in de wedstrijd, naar binnen gaan.

14/53: Situatie aan kop van de wedstrijd onveranderd

Ook na veertien ronden gaat Lewis Hamilton nog aan de leiding in de Grand Prix van Frankrijk, de race die hij in 2018 en 2019 wist te winnen. Doet de Brit dat ook vandaag, dan neemt hij de leiding in de WK-stand over van Verstappen.

De Red Bull-coureur volgt op 2,2 seconden van Hamilton, Bottas geeft op zijn beurt 2,5 seconden toe op Verstappen.

Sergio Pérez (P4) is wel wat dichter bij Bottas gekomen. Was het gat eerder nog zo'n zeven seconden, is dat nu nog maar 3,3 seconden.

10/53: Hamilton bezorgd over zijn banden

Lewis Hamilton beklaagde zich al vroeg in de race over de staat van zijn banden en hij wordt er niet optimistischer op. De strijd in Frankrijk kan weleens rond de pitstops beslist gaan worden.

Doorgaans zijn de stops van Red Bull wat sneller dan die van Mercedes, maar gebeurtenissen uit het verleden bieden uiteraard geen garanties voor Verstappen.

8/53: De topdrie: Hamilton leidt voor Verstappen en Bottas

Lewis Hamilton voor Max Verstappen en Valtteri Bottas

6/53: Verstappen op 1,3 seconde van Hamilton

Het gat tussen Lewis Hamilton en Max Verstappen is nog niet al te groot. De Brit rijdt ongeveer 1,3 seconde voor Verstappen, die weer op de hielen wordt gezeten door Valtteri Bottas.

Sergio Pérez, op P4, heeft wel een flink gat te overbruggen naar Bottas, de marge tussen beiden is een seconde of zeven. De Fin zit dus relatief veilig op de derde plek.

4/53: Door foutje tussen bocht één en twee verliest Verstappen de leiding

Verstappen is in eerste instantie goed weg, maar maakt tussen de eerste en de tweede bocht een foutje. Hij schiet van de baan en moet daardoor de eerste plek uit handen geven. Hamilton zit op het vinkentouw en is de nieuwe leider in de wedstrijd

De derde plek is nog altijd in handen van Valtteri Bottas, op de vierde plaats rijdt Sergio Pérez.

1/53: Verstappen is de leiding kwijt aan Hamilton

Verstappen is begonnen van P1, maar is de leiding in de race meteen kwijt. Hij schiet in de een van de eerste bochten van de baan en is bij het terugkeren op het circuit de eerste plek kwijtgeraakt aan Lewis Hamilton.

Opwarmronde bezig

De coureurs zijn bezig aan de opwarmronde, de Grand Prix van Frankrijk gaat zometeen beginnen.

61ste GP van Frankrijk op het punt van begonnen

De 61ste Grand Prix van Frankrijk gaat zo dadelijk beginnen. De auto's staan op de grid, om 15.00 uur zetten zij zich in beweging voor de opwarmronde. Daarna barst de strijd echt los op Circuit Paul Ricard, waar de Formule 1 in 2018 terugkeerde.

In 2018 en 2019 ging Lewis Hamilton er met de zege vandoor in de Provence. Sterker nog, Hamilton reed maar liefst 105 van de 106 ronden aan de leiding.

Verstappen werd die jaren tweede en vierde in Frankrijk. Vorig jaar ging de race vanwege de coronacrisis niet door.

De topvijf in de WK-stand

Het seizoen van Max Verstappen en Red Bull Racing

In de eerste zes races van het seizoen heeft Lewis Hamilton drie keer gewonnen, Verstappen twee keer en ook Sergio Pérez won een race. In de WK-stand gaat Verstappen aan de leiding met 105 punten, 4 meer dan Hamilton.

Het is een groot verschil met de afgelopen jaren, waarin Mercedes doorgaans van begin tot eind domineerde. De renstal van Toto Wolff is de winning mood een beetje kwijt. Voor het eerst sinds Mercedes de sport naar zijn hand zette, in 2014, wist het team twee races op rij geen coureur op het podium te krijgen.

De GP's in Monaco en Azerbeidzjan leverden het team slechts zeven punten op, terwijl Red Bull Racing daar 52 punten verzamelde. Red Bull leidt dan ook in het kampioenschap voor constructeurs.

Het seizoen van Verstappen

Kwalificatie Race-uitslag In de WK-stand
Bahrein 1ste 2de 2de
Emilia-Romagna 3de 1ste 2de
Portugal 3de 2de 2de
Spanje 2de 2de 2de
Monaco 2de 1ste 1ste
Azerbeidzjan 3de uitgevallen 1ste
Frankrijk 1ste ? ?

Een mooi beeld: geen lege tribunes, maar volop vlaggetjes

Fans op de tribunes op Circuit Paul Ricard

Wat als Verstappen op pole begint?

Voor de vijfde keer in zijn Formule 1-carrière begint Max Verstappen een race van poleposition. Van de eerste vier races die hij van P1 begon, wist hij er twee te winnen. De andere twee keer werd hij tweede.

Verstappen als hij van pole start

Kwalificatie Race-uitslag
Hongarije, 2019 poleposition 2de
Brazilië, 2019 poleposition 1ste
Abu Dhabi, 2020 poleposition 1ste
Bahrein, 2021 poleposition 2de
Frankrijk, 2021 poleposition ?

Blik op de buienradar: minder dan 20 procent kans op regen

Er is een kansje dat het gaat regenen tijdens de race. Dat zorgt natuurlijk altijd voor spektakel, maar erg groot is de kans op nattigheid niet. De weersite van de FIA houdt het op minder dan twintig procent kans op regen.

Hoe ging het twee weken geleden ook alweer?

Op het stratencircuit van Bakoe kon het eigenlijk nauwelijks nog misgaan voor Max Verstappen, maar een handvol ronden voor het einde crashte hij uit het niets. Een klapband maakte een einde aan zijn race, een haast zekere overwinning verdween als sneeuw voor de zon en ook de leiding in de WK-stand zou hij gaan verliezen.

Max Verstappen baalt van zijn klapband

Tenminste, als Lewis Hamilton geen fouten zou maken, diep in de slotfase. Maar dat deed de regerend wereldkampioen wel. Kort na de herstart maakte Hamilton een remfout, veroorzaakt door een aanpassing aan de functies op zijn stuur. De Brit schoot rechtdoor waar hij linksaf had gemoeten en eindigde buiten de punten.

De gevolgen van dit alles? Sergio Pérez won de race, zijn eerste zege als Red Bull Racing-coureur. Ook Sebastian Vettel en Pierre Gasly mochten naar het podium en in de WK-stand behield Verstappen de leiding. Zijn marge ten opzichte van Hamilton bedraagt nog altijd 4 punten.

De startgrid van vanmiddag

Komen de verwachtingen een beetje uit?

WK-leider Max Verstappen, regerend kampioen Lewis Hamilton en hun teams Red Bull Racing en Mercedes spelen dit Formule 1-seizoen de hoofdrol. Hun adjudanten Sergio Pérez en Valtteri Bottas vervullen een bijrol, maar daarachter gebeurt genoeg om op te letten.

Lando Norris tijdens de GP van Monaco

In Frankrijk wordt zondagmiddag de zevende grand prix van het jaar gereden, bijna een derde van het seizoen zit erop. Tijd voor een tussenbalans met vier aanvallende middenvelders en hun renstallen. Voldoen ze aan hun eigen verwachtingen en kloppen hun voorspellingen?

Lees hieronder het verhaal over de voorbeschouwingen van Lando Norris, Mattia Binotto, Sebastian Vettel en Fernando Alonso:

Welkom bij ons liveblog!

Goedemiddag en welkom bij het liveblog van de zevende Grand Prix van het Formule 1-seizoen. Er wordt geracet in de Provence dit weekeinde, de coureurs zijn op Circuit Paul Ricard in Zuid-Frankrijk.

Daar gaan een paar minuutjes na 15.00 uur de lichten uit voor het begin van de wedstrijd. Met Max Verstappen op poleposition, voor de Mercedessen van Lewis Hamilton en Valtteri Bottas.