liveblog
NOS NieuwsAangepast

Zeven gewonden door noodweer in Leersum • Code oranje voor heel Nederland voorbij

  • Code oranje alleen nog in Groningen;
  • Gewonden en gaslekken in Leersum;
  • Vier elektriciteitsmasten omgewaaid;
  • Gewonde door omgevallen kraan in Tiel;
  • Kijk hier voor de neerslagradar van het KNMI.
liveblog gesloten

Code oranje voor heel Nederland voorbij

Code oranje is voor heel Nederland weer voorbij, meldt het KNMI. In Groningen gold de waarschuwing nog als laatste, die werd om 22.40 uur ingetrokken. Plaatselijk leidde het noodweer tot een aantal gewonden en flinke schade.

Wateroverlast in Alkmaars ziekenhuis, opnamestop bij spoedeisende hulp

Het Alkmaars ziekenhuis van de Noordwest Ziekenhuisgroep heeft op meerdere plekken in het gebouw last van wateroverlast als gevolg van het noodweer. Het ziekenhuis stelt daarom een opnamestop op de spoedeisende hulp in, zegt een woordvoerder. De overige patiëntenzorg gaat wel door.

Terras in Emmeloord en ondergelopen tunnel in Alkmaar

In Emmeloord gaan terrasbezoekers letterlijk door weer en wind voor een biertje en een borrelplank. En in Alkmaar maken kinderen dankbaar gebruik van een ondergelopen tunnel.

  • NOS Ooggetuige / Evert Graaff
  • NOS Ooggetuige / Marijke van der Groef

Geen spanning op geknakte kabels in Gelderse Oldebroek

De kabels van de omgevallen stroommasten in het Gelderse Oldebroek zijn spanningsloos, zegt de Veiligheidsregio. Er is ook geen sprake van stroomuitval. Niemand is gewond geraakt.

"Als luciferstokjes afgeknapt":

Elektriciteitsmasten omgewaaid: 'Als luciferhoutjes afgeknapt'

Zeven gewonden in Leersum

In Leersum zijn door het noodweer zeven gewonden gevallen, meldt een woordvoerder van de Veiligheidsregio. Van een van hen zijn de verwondingen iets zwaarder. Zes zijn lichtgewond.

In het Utrechtse dorp zijn honderden bomen en daken vernield, zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio in het NOS Radio 1 Journaal. Een aantal van die bomen heeft gaslekkages veroorzaakt. "En als daar een vonkje bijkomt, kan dat een enorme brand tot gevolg hebben", zegt de woordvoerder. De hulpdiensten moeten elk gaslek opsporen. Ze zijn nog "een aantal uren" bezig om alles in orde te maken.

Een aantal mensen kan vannacht niet in hun woningen slapen. Ze zijn in een buurthuis opgevangen.

  • ANP
    Omgevallen bomen in Leersum
  • ANP
    Omgevallen bomen in Leersum

Opklaringen in het zuiden van het land

De buien trokken vanuit het zuiden naar het noorden van het land; in de zuidelijke provincies zijn de donkere wolken opgeklaard. In Limburg en Zeeland gelden geen waarschuwingen meer.

Opklaringen in Limburg

Flinke hagelstenen

In het hele land vielen grote hagelstenen.

Flinke hagelstenen in Loosduinen

Beelden van omgevallen kraan in Tiel

In Tiel is een portaalkraan omgewaaid. De persoon die in de kraan zat, is gewond naar het ziekenhuis vervoerd.

Bekijk de beelden:

Kraan door wind omvergeblazen in Tiel

Vier gewonden in Leersum

In het Utrechtse Leersum zijn vier gewonden gevallen door het noodweer, meldt een woordvoerder van de Veiligheidsregio. Het is niet bekend hoe ze precies gewond zijn geraakt, en hoe ze eraan toe zijn.

Er zijn ook ongeveer dertien gaslekkages gemeld door omgewaaide bomen. De Veiligheidsregio waarschuwt om niet te barbecueën.

Vier elektriciteitsmasten omgewaaid in Gelderse Oldebroek

In het Gelderse Oldebroek zijn vier elektriciteitsmasten omgewaaid. De kabels zijn op een woning terechtgekomen, zegt de Veiligheidsregio. Er zijn geen gewonden gevallen.

De bewoners zijn hun woningen uit en hulpdiensten hebben het gebied rondom de masten afgezet. Het is niet bekend of er nog spanning op de kabels staat.

Bekijk beelden van de masten:

Elektriciteitsmasten omgewaaid

Foto's: donkere wolken en ondergelopen straten

Uit het hele land komen foto's binnen: ondergelopen straten in Alkmaar, donkere wolken boven Dreumel en een regenboog boven Leiderdorp.

  • NOS Ooggetuige / Karolien Hoevenaegel
    Donkere wolken boven Monnickendam
  • NOS Ooggetuige / Edith de Graaf
    Een regenboog bij Leiderdorp
  • NOS Ooggetuige / Karina van Eeten
    Donkere wolken boven Dreumel
  • NOS Ooggetuige / Sanne-Ropke
    Het strand van Egmond aan Zee
  • NOS Ooggetuige / Marga Westra

Code oranje alleen nog in het noorden

Het KNMI past de weerswaarschuwingen aan: code oranje geldt nu alleen nog in de provincies Noord-Holland, Flevoland, Overijssel, Drenthe, Friesland en Groningen. In het midden van het land geldt code geel, in het zuiden gelden geen waarschuwingen meer.

Bomen vallen om in Leersum

  • Inter Visual Studio
    Bomen vallen om in Leersum
  • Inter Visual Studio
    Bomen vallen om in Leersum
  • Inter Visual Studio
    Schade in Leersum

"Een boom viel een meter van m'n auto":

'Een boom viel op een meter van mijn auto'

Portaalkraan met persoon erin omgewaaid in Tiel

In het Gelderse Tiel is een portaalkraan omgewaaid waar nog een persoon inzat. De persoon is bevrijd en was aanspreekbaar, meldt de Veiligheidsregio. Hulpdiensten zijn aanwezig. In de regio is veel stormschade.

Regen en zon maken een volle regenboog boven Rotterdam

Tientallen meldingen van stormschade bij Leersum

In de regio van Leersum komen tientallen meldingen binnen van stormschade, meldt de Veiligheidsregio Utrecht. Het gaat om omgewaaide bomen en afgewaaide dakbedekking.

Buien zijn zeer lokaal

Op de neerslagradar van het KNMI is te zien dat de buien lokaal, maar hevig zijn.

Code oranje voor groot deel van het land

Het KNMI geeft vanwege zware onweersbuien code oranje af voor alle provincies, behalve Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. Daar geldt code geel. Naarmate de buien naar het noorden trekken, nemen ze in activiteit toe. Er is ook kans op grote hagelstenen: van 2 tot 4 centimeter.

Flinke hagel in Kijkduin en onweer in Naaldwijk

Wegblijven uit open gebied

Vanwege de onweersbuien adviseert het KNMI om niet te schuilen onder bomen en weg te blijven uit open gebied, zoals de hei.

Weerman Gerrit Hiemstra adviseert mensen om vandaag hun buienapp goed in de gaten te houden, en hun activiteiten op de weersverwachting aan te passen. "Als je in de uren waarvoor code geel geldt, rekening houdt met het weer en zorgt dat je kunt schuilen, dan is er geen centje pijn.

Naderend onweer in Gorssel, Gelderland

Buien trekken vanuit het zuiden over het land

Vanaf de tweede helft van de middag trekken felle onweersbuien vanaf het zuiden het land in. In het zuiden zijn rond 16.00 uur al enkele onweersbuien ontstaan. Naar verwachting bereiken de buien om ongeveer 18.00 uur Midden-Nederland, en rond 20.00 uur het noorden.

In de provincies Limburg, Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Holland geldt code geel vanaf 15.00 uur.

Onweersbuien na warme dagen?

De onweersbuien, windstoten, hagel en regenval zijn mede een gevolg van de tropische temperaturen van de afgelopen dagen. Hoe zit dat? Weerman Gerrit Hiemstra uit:

"De warme en vochtige lucht stijgt vanaf het aardoppervlak naar de bovenkant van de atmosfeer. Afgelopen dagen was het dicht bij de grond rond 30 graden, terwijl het bovenin de atmosfeer, zo'n 12 kilometer boven ons veel kouder was, rond -30. Bij zo'n groot temperatuurverschil van 60 graden kan warme en vochtige lucht zeer snel opstijgen en dan ontstaan felle buien."

Als er tegelijkertijd bovenin de atmosfeer veel wind staat, dan wordt de warme lucht vanaf de grond naar boven gezogen. Hiemstra: "Hoe krachtiger deze processen zijn, hoe krachtiger de warme en vochtige lucht opstijgt en hoe sneller het hoog in de atmosfeer terecht komt. Daardoor worden de buien ook krachtiger. Onderweg naar boven koelt de lucht af en daardoor condenseert de waterdamp en wordt vloeibaar water en nog hoger wordt het ijs. Bij dat proces komt energie vrij en dat versterkt nog eens het buienvormende proces. Hoe sneller en hoger de lucht kan stijgen en hoe meer waterdamp de lucht bevat, hoe groter de kans is op hagelstenen in de zomer."