liveblog
EK voetbal
NOS VoetbalAangepast

Defensief Zweden stunt met 0-0 tegen Spanje • Slowakije leider in groep E

liveblog gesloten

Tot morgen!

We besluiten dit liveblog met misschien wel het doelpunt van het EK. En dat al op de vierde speeldag van het toernooi. Dat belooft wat voor de rest!

Maar nu eerst vrij baan voor Patrik Schick. Bedankt voor het volgen en graag tot morgen!

Schick maakt wereldgoal tegen Schotten: afstandsschot vanaf middenlijn

Voor de liefhebbers: samenvatting Spanje-Zweden

Bekijk de samenvatting van Spanje - Zweden

Dinsdag: laatste oefenduel Oranjevrouwen

Ook de Oranjevrouwen komen morgen in actie. Om 18.00 uur neemt de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman het in Enschede op tegen Noorwegen in het laatste oefenduel voor de Olympische Spelen in Tokio. Eén kans, één oefenwedstrijd hebben de twijfelgevallen bij de Oranjevrouwen nog om een plekje in de olympische selectie af te dwingen.

"We zijn er voor een groot deel wel uit, maar de laatste knopen hakken we morgen na de wedstrijd tegen Noorwegen door", aldus bondscoach Sarina Wiegman.

Bekijk hieronder wat de bondscoach te melden had aan de vooravond van die oefenwedstrijd en lees het verslag.

Dinsdag: Portugal-Hongarije en de kraker Frankrijk-Duitsland

Morgen zijn er geen drie, maar twee wedstrijden bij het EK. Maar dat zijn niet de minsten. Zo zien we vanaf 18.00 uur titelverdediger Portugal met Cristiano Ronaldo en Bruno Fernandes aan het werk in Boedapest tegen Hongarije. En om 21.00 uur staat in München de eerste echte kraker dit EK op het programma met Frankrijk-Duitsland.

Het programma van dinsdag 15 juni bij het EK voetbal.

De stand in groep E

Stand groep E

AFGELOPEN

Het blijft 0-0 bij Spanje-Zweden. En dat is voor de Zweden reden voor een feestje.

Spanje - Zweden 0-0

Doelman Robin Olsen was een de beste mannen in het veld bij Zweden tegen Spanje.

90'+3 Sarabia met de knie

Weer stuurt Pedri Alba weg en nu komt de voorzet bij invaller Sarabia. Maar die lijkt verrast en laat de bal op zijn knie stuiten, waardoor het een koud kunstje is voor Olsen om de bal te pakken.

Spanje - Zweden 0-0

90'+1 Redding Olsen

Er komen liefst zes minuten bij en aan het begin daarvan moet doelman Olsen weer een knappe redding naar boven halen om de geschampte kopbal van Moreno te stoppen. Het lukt hem, met zijn voeten.

Spanje - Zweden 0-0

89' Goede aanval Spanje

Pedri stuurt Jordi Alba weg en zijn voorzet stelt Moreno bijna in staat om te scoren. De inzet wordt weer geblokt.

Spanje - Zweden 0-0

86' Zweden ruikt het punt

Zweden staat nu met elf man achter de bal in en vlak voor de eigen zestien. En geef ze eens ongelijk. Zweden sis nog maar een paar minuten verwijderd van een onverwacht punt tegen Spanje.

Bij Spanje is nu ook Napoli-speler Fabian Ruiz nog in het veld gekomen voor Koke. Maar of dat helpt?

Spanje - Zweden 0-0

83' Houdt Zweden dit vol?

We zien het ene na het andere krampgeval bij de Zweden, die op het tandvlees lopen. Zo moeten Kristoffer Olsson en Emil Forsberg zich laten vervangen door Jesn-Lys Cajuste (Midtjylland) en Pierre Bengtsson (FC Kopenhagen).Maar met al die onderbrekingen is er ook niet echt sprake van een slotoffensief van de Spanjaarden.

Spanje - Zweden 0-0

74' Veel vuurkracht voorin bij Spanje met Moreno en Oyarzabal

Zojuist mocht Dani Olmo nog een keer schieten richting het Zweedse doel, maar die inzet werd geblokt door Lustig. De verdediger moet dat wel bekopen met een blessure en wordt vervangen door Emil Krafth.

Voor Olmo was het de laatste actie, want hij wordt samen met Ferran Torres gewisseld. Met Gerard Moreno en Mikel Oyarzabal komen twee echte goalgetters in het veld.

Spanje - Zweden 0-0

Luis Enrique geeft aanwijzingen aan Oyarzabal en Sanabria.

67' Ook Zweden wisselt: Isak en Berg naar de kant

Bij Zweden komen met Robin Quaison (Mainz) en Viktor Claesson (Krasnodar) ook twee verse krachten. Alexander Isak en Marcus Berg en gaan naar de kant.

Dat Isak eraf moet is verrassend, want de spits was zeker in de tweede helft een voortdurende plaag voor de Spaanse verdedigers.

Spanje - Zweden 0-0

65' Luis Enrique grijpt in: Thiago en Sarabia

De eerste twee wissels van Spanje: Thiago Alcantara en Pablo Sarabia komen in het veld, Morata en Rodri gaan eruit. Nog geen Moreno dus.

Spanje - Zweden 0-0

61' Wat een kans voor Zweden!

Weer tovert Alexander Isak met drie verdedigers om zich heen in het strafschopgebied en biedt de kans uiteindelijk bij de tweede paal aan Marcus Berg. Maar die weet de bal zowaar over het doel te werken.

Dit was een levensgrote kans op de Zweedse 1-0 en de Zweden weten het. Her en der zien we Zweedse shirts op de grond uit teleurstelling.

Spanje - Zweden 0-0

Marcus Berg verbijt de teleurstelling na zijn levensgrote kans tegen Spanje.

58' Moreno loopt warm

Iemand moet toch een bres weten te slaan in de hechte Zweedse defensie. En dus zijn veel Spaanse ogen nu gericht op Gerard Moreno, die zich aan het warmlopen is. De spits van Villarreal, nog goed voor een treffer in de gewonnen Europa League-finale, zou Morata zometeen weleens kunnen aflossen.

Spanje - Zweden 0-0

55' Geel voor Lustig

Scheidsrechter Vincic vindt dat Mikael Lustig te lang treuzelt bij een inworp en geeft de rechtervleugelverdediger de gele kaart.

Spanje - Zweden 0-0

49' Weer een kans voor Morata

De spits krijgt de bal toevallig voor de voeten na een foutje van Danielson, maar weer is de kans niet besteed aan de spits van Atlético. Hij schuift de bal naast het doel.

Spanje - Zweden 0-0

Álvaro Morata baalt na weer een gemiste kans tegen Zweden.

TWEEDE HELFT

De bal rolt weer bij Spanje-Zweden. Het is nog 0-0 in Sevilla.

Spanje - Zweden 0-0

RUST

De Spanjaarden gaan rusten in de wetenschap dat 84 procent balbezit een handvol goede kansen heeft opgeleverd, maar geen goals. De Zweden houden tegen, maar waren misschien wel het dichtste bij de 1-0 via Isak en een beetje geluk.

Spanje - Zweden 0-0

Alexander Isak kan zijn ogen niet geloven na zijn grote kans tegen Spanje.

45' Verraderlijk schot Olmo

Spanje laat zich niet van de wijs brengen. Nu is het weer Dani Olmo die met een verraderlijk schot bijna doelman Olsen verschalkt. Toch krijgt Olsen er op aparte wijze nog een hand tegen. Nu is het Zweden dat ontsnapt!

Spanje - Zweden 0-0

41' Isak raakt de paal!

Hoe kansloos het ook lijkt, je krijgt als ploeg altijd een kans! En die was zojuist voor Alexander Isak, die de paal raakt.

De spits kapt en frommelt zich langs Laporte, schiet vervolgens niet al te best in, maar ziet hoe Marcos Llorente de bal tegen de binnenkant van de eigen paal werkt. En dan stuitert hij in de handen van doelman Unai Simon. Spanje ontsnapt aan een achterstand!

Spanje - Zweden 0-0

Isak frommelt zich door Spaans strafschopgebied en ziet bal tegen de paal belanden

37' Wat een kans voor Morata!

Met de kopbal van Olmo mag je dit gerust de grootste kans van deze eerste helft noemen. Álvaro Morata komt na ee pass van Jordi Alba en een foutje van verdediger Marcus Danielson vrij voor doelman Robin Olsen, maar mikt de bal naast.

Spanje - Zweden 0-0

35' Onderschat de Zweden nooit!

Het is een compleet eenzijdig duel voorlopig in Sevilla, waarin Zweden niet over de middenlijn komt en spitsen Marcus Berg en Alexander Isak de bal nog amper geraakt hebben. Maar het is niet voor het eerst dat de Zweden met dit bijltje gehakt hebben.

Denk bijvoorbeeld aan het WK van 2018, waarin de Zweden met een conservatieve spelopvatting gewoon de kwartfinales haalden. Spanje strandde toen al in de achtste finales tegen Rusland,

En zowaar zien we de Zweden voor het Spaanse doel, nadat een hoge voorzet van Seb Larsson nog net door Unai Simon over de lat wordt getikt.

Spanje - Zweden 0-0

29' Kans Koke #2

Weer heeft Koke de bal voor het inschieten, dit keer nog wat centraler voor het Zweedse doel zelfs. Maar weer krijgt de aanvoerder van kampioen Atlético de bal niet tussen de palen. Hij schiet over.

Spanje - Zweden 0-0

25' Spanje heeft 81 procent balbezit

In het eerste kwart van de wedstrijd heeft Spanje liefst 81 procent balbezit. Maar het gaat natuurlijk om doelpunten en die hebben we nog niet gezien,

Spanje - Zweden 0-0

23' Kans Koke

En dan is er ook ineens een foutje in de Zweedse verdediging, waar veel spelers vinden dat er gefloten moet worden wegens buitenspel of een bal die over de lijn is. Het spel gaat echter gewoon door en dus kan Koke rakelings naast punteren. Daar komt Zweden goed weg!

Spanje - Zweden 0-0

20' Applaus voor Zweedse druk

De Zweedse bondscoach Janne Andersson heeft een warm applaus over voor zijn spelers die voor het eerst met succes druk een beetje druk weten te zetten op de Spanjaarden. Het levert slechts een inworp op, maar een kinderhand is gauw gevuld tegen de Spanjaarden.

Spanje - Zweden 0-0

Koninklijk bezoek in La Cartuja

Net als Oranje gisteren in de Johan Cruijff Arena mag Spanje zich verheugen op koninklijk bezoek. Koning Felipe VI zit vanavond op de tribune, naast UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin.

Koning Felipe VI (tweede rechts) op de tribune bij Spanje-Zweden.

16' Olsen redt knap op kopbal Olmo

Het is alleen maar Spanje dat de klok slaat in Sevilla, maar de Zweden verdedigen goed. Een grote kans hebben we gezien zojuist. Dani Olmo kopte van dichtbij via de grond op het doel, maar Robin Olsen had een prima reflex in huis.

Spanje - Zweden 0-0

Dani Olmo baalt na een gemiste kans tegen de Zweden.

5' Toon gezet door Spanje

In de eerste vijf minuten wordt de toon meteen gezet door de Spanjaarden. Met verzorgde combinaties zoeken de Spanjaarden de flanken en vaak volgt er dan een gevaarlijke voorzet. De Zweden moeten meteen achteruit, maar daar hadden ze ongetwijfeld wel rekening mee gehouden.

Echte kansen hebben we nog niet gezien.

Spanje - Zweden 0-0

Koke pept de Spaanse ploeg op voor het duel met Zweden.

Waarom de vertraging? Gat in het net!

De aftrap in Sevilla is twee minuten later dan gepland en dat heeft alles te maken met een gat in het net van het doel van de Zweden.

Arbiter Slavko Vincic haalt poolshoogte bij de reparatie van het net voor Spanje-Zweden.

AFTRAP

De bal rolt in Sevilla bij Spanje-Zweden!

Volksliederen!

De spelers van Zweden en Spanje staan klaar voor de volksliederen. Eerst het Zweedse, daarna het Spaanse!

Spanje-Zweden in beeld, geluid en tekst!

Spanje-Zweden kun je natuurlijk ook live bekijken op NPO 1 of de livestream op NOS.nl. Als je liever luistert, dan kun je natuurlijk terecht op NPO Radio 1 Langs de Lijn En Omstreken. Wil je de wedstrijd volgen via dit liveblog, dan zit je nu al goed!

Zweden trotseren de hitte in Sevilla

Het is heet in Sevilla, nog altijd ruim boven de dertig graden. En dan kun je maar beter zorgen voor verkoeling. Wat doe je dan als je uit Zweden komt? Dan zet je een gieter op je hoofd. Logisch.

Een Zweedse fan in Sevilla.

Hoe kijken Aké en Van Aanholt terug op de dag van gisteren

In het spoor van Oranje

Oranje-watcher Jeroen Stekelenburg en Chiel van Koldenhoven nemen je mee 'in het spoor van Oranje'. Pizza's op de parkeersplaats, het vliegtuigje voor De Boer en de gedenkwaardige zondagavond, waarop Nederland de eerste EK-wedstrijd wint van Oekraïne.

In het spoor van Oranje #6: achter de schermen bij knotsgekke Oranje-zege

Zweedse middenvelder Forsberg is al jaren klaar voor vanavond

Emil Forsberg zoals hij er nu uitziet voor het EK-duel met Spanje.

Polen-Slowakije: de samenvatting!

Bekijk de samenvatting van Polen - Slowakije

Feelgood met Alexander Isak

Zweden leunt maandagavond in Sevilla in het EK-groepsduel met Spanje voor een flink deel op de kwaliteiten van de oud-speler van Willem II na het wegvallen van collega-aanvaller Zlatan Ibrahimovic (blessure).

De 21-jarige zoon van Eritrese ouders beleefde afgelopen seizoen met zeventien goals in La Liga zijn doorbraak bij Real Sociedad. Als kers op de taart hielp Isak de club met zijn winnende goal tegen Osasuna voor het tweede jaar op rij aan Europees voetbal.

Maar hoe kwam hij over op Jordens Peters toen hij zich voor het eerst meldde bij Willem II.

Zien we ook Traoré vanavond nog?

"Hij is een kruising tussen Lionel Messi en Cristiano Ronaldo." Het zijn de lovende woorden van Tim Sherwood, in 2015 trainer van Aston Villa. Die club heeft op dat moment de 19-jarige aanvaller Adama Traoré voor tien miljoen euro overgenomen van FC Barcelona B.

Om de vergelijking tussen Traoré en Messi en Ronaldo te zien, zul je in eerste instantie goed moeten kijken. Traoré is hedendaags als speler van Wolverhampton Wanderers een van de meest opvallende verschijningen op de Europese velden.

Vanwege zijn fysiek lijkt de aanvaller eerder op een American footballspeler dan op een sierlijke buitenspeler. Een spierbundel zoals je die zelden ziet op een voetbalveld. Maar naar eigen zeggen traint hij nooit met gewichten.

Zweden denken aan Eriksen

Zondag bij de afsluitende training in Sevilla namen de Zweden even de tijd om Christian Eriksen een hart onder de riem te steken.

De Zweedse spelers staan stil bij het lot van collega Christian Eriksen.

Opstelling Zweden

Ook Zweden kampte met een coronauitbraak en moet Juventus-sterk Dejan Kulusevski en Mattias Svanberg vanavond nog missen. Wel zien we een aanvalsduo met een hoop ervaring in de eredivisie: Marcus Berg (Krasnodar) en Alexander Isak (Real Sociedad).

Aanvoerder Sebastian Larsson is inmiddels 36 en speelt bij het Zweedse AIK.

De opstelling van Zweden voor het duel met Spanje.

Opstelling Spanje

De Spaanse bondscoach Luis Enrique kan natuurlijk nog geen beroep doen op Sergio Busquets vanwege diens coronabesmetting. Hij kiest voor een middenveld met Rodri (Manchester United), Pedri (Barcelona) en Koke (Atlético Madrid)

Voorin moeten Morata (Atlético), Ferran Torres (Man City en Dani Olmo (RB Leipzig) voor doelpunten zorgen.

De opstelling van Spanje voor het duel met Zweden.

Over naar Sevilla!

De zorgen voor Polen zijn meteen al groot in de wetenschap dat Zweden en Spanje de andere twee concurrenten zijn in groep E. Die twee landen nemen het om 21.00 uur tegen elkaar op in La Cartuja, het derde stadion van Sevilla dat gebouwd werd om ooit de Olympische Spelen te mogen organiseren.

AFGELOPEN

Slowakije begint het EK met een 2-1 zege op concurrent Polen, die een groot deel van de tweede helft met tien man speelden.

Polen - Slowakije 1-2

90'+4 Swiderski's schot

Invaller Swiderski neemt het doel van Dubravka onder vuur, maar de inzet is te zacht om de Necastle-goalie echt te verontrusten.

Polen - Slowakije 1-2

90'+1 Bednarek schampt de paal

Opeens valt de bal voor de voeten van Jan Bednarek, maar diens schuiver verdwijnt een centimeter naast de buitenkant van de paal. Dat had de Poolse gelijkmaker moeten zijn. Niet dus.

Polen - Slowakije 1-2

88' Iedereen onder de bal door

Daar was toch bijna de Poolse gelijkmaker! Een goed genomen hoekschop zeilt vlak voor het doel langs en lijkt door iedereen te worden gemist. Maar als je goed kijkt, zie je dat Lewandowski de bal nog schampt. Helaas voor de Polen net niet genoeg, het blijft 2-1 voor Slowakije.

Polen - Slowakije 1-2

87' Groningen opgelet: daar is Suslov!

Ook Tomas Suslov mag zijn EK-debuut maken. De speler van FC Groningen valt in, samen met aanvaller Michal Duris. Mak en Haraslin zijn naar de kant gegaan.

Polen - Slowakije 1-2

85' Is Moder de joker voor Polen?

Is Jakub Moder dan de joker voor de Polen in dit duel? De middenvelder van Brighton werd aan de aftrap verwacht en mag nu nog vijf minuten meedoen. Ook spits Karol Swiderski van PAOK komt erin. Klich en Zielinski zijn eruit gegaan.

Polen - Slowakije 1-2

82' Polen ogen moedeloos

Kan Polen nog terugkomen in deze wedstrijd? Het lijkt veel gevraagd van de steeds moedelozer ogende spelers. Poolse kansen hebben we niet veel meer gezien, wel veel overtredingen uit frustratie. Al blijven de Slowaker in deze fase natuurlijk ook net iets langer liggen natuurlijk.

Polen - Slowakije 1-2

80' Ook Slowaken wisselen

Ook twee wissels bij de Slowaken: verdediger Pekarik en middenvelder Hromada zijn naar de kant gegaan, Patrik Hrosovsky (van het Belgische Genk) en Koscelnik zijn hun vervangers.

Polen - Slowakije 1-2

77' Twee wissels bij de Polen

Trainer Paulo Sousa ziet alles uit handen glippen en brengt twee nieuwe krachten in: middenvelder Przemyslaw Frankowski en verdediger Tymoteusz Puchacz komen erin, doelpuntenmaker Linetty en aangever Rybus zijn eruit.

Polen - Slowakije 1-2

Wie is die Skriniar?

Hij is de duurste Slowaakse voetballer ooit, werd dit seizoen naast Stefan de Vrij kampioen in de Serie A met Inter en krijgt nog altijd opmerkingen over zijn naam. Wie is Milan Skriniar? Een tijdje geleden hadden we dit portret.

69' DOELPUNT SLOWAKIJE

Milan Skriniar doet het voor de Slowaken! De verdediger van Inter ontvangt de bal uit een corner op de rand van de zestien, draait razendsnel en schuift de bal in het doel. Het staat 2-1 voor de Slowaken!

Polen - Slowakije 1-2

Milan Skriniar viert de 2-1 voor Slowakije tegen Polen.

62' RODE KAART POLEN

Gregorz Krychowiak krijgt zijn tweede gele kaart nadat hij op de voet van Hromada gaat staan.

En dat is op zijn minst onhandig te noemen. De Polen moeten met tien man verder tegen Slowakije.

Polen - Slowakije 1-1

Arbiter Ovidiu Hategan toont de rode kaart aan Gregorz Krychowiak (rechts).

52' Glik kopt de bal naast het doel

En nu is verdediger Kamil Glik die dicht bij een Poolse voorsprong is. Hij kopt van dichtbij richting het doel, maar raakt de bal misschien wel iets te hard. En dus verdwijnt de bal naast het doel.

Nu Polen echt begint te drukken, zien de Slowaken ook kansen in de tegenstoot. En dat is niet ten onrecht. De Polen moeten oppassen dat ze niet alsnog in het mes lopen. De wedstrijd wordt er wel leuker op zo!

Polen - Slowakije 1-1

50' Weer een kans voor Linetty

De Polen willen meteen zaken doen en gaan nadrukkelijk op zoek naar de voorsprong. En dat levert weer een kans op voor Linetty, maar dit keer heeft doelman Dubravka wel een antwoord.

Polen - Slowakije 1-1

45' DOELPUNT POLEN

De tweede helft is 32 seconden oud en Polen staat weer naast Slowakije.

Rybus zet door tot op de achterlijn, trekt de bal terug en Linetty - die de bal niet eens goed raakt - maakt 1-1.

Polen - Slowakije 1-1

Karol Linetty heeft Polen vlak na rust op 1-1 geschoten tegen Slowakije.

TWEEDE HELFT - Polen moet in de achtervolging

De spelers van Polen en Slowakije staan weer op het veld en zijn begonnen aan de tweede helft. De Polen moeten in de achtervolging.

Polen - Slowakije 0-1

Opluchting en glimlach bij doelman Schmeichel na visite bij Eriksen

Deense keeper Schmeichel na bezoek aan Eriksen: 'Hij was weer de oude'

RUST - Slowakije leidt tegen tandenloos Polen

Slowakije leidt toch wel wat verrassend met 1-0 tegen een voorlopig tandenloos Polen.

Wat brengt de tweede helft in Sint-Petersburg?

Polen - Slowakije 0-1

43' Teken van leven van Lewandowski

Vlak voor rust zien we dan toch een kansje van Robert Lewandowski. Hij draait zich knap vrij in het strafschopgebied, maar dan is de hoek toch te moeilijk en de tegenstand te talrijk. De Polen blijven op nul staan wat betreft pogingen tussen de palen.

Polen - Slowakije 0-1

35' Lukt nog niet veel bij Lewandowski

Er lukt nog niet veel bij Robert Lewandowski. Of eigenlijk lukt er nog helemaal niets. En dat zorgt voor frustratie bij de beste speler van het afgelopen seizoen.

Polen - Slowakije 0-1

Robert Lewandowski schreeuwt het uit van frustratie in het duel met Slowakije.

27' Polen onder druk, goed schot Kucka

Polen heeft dan wel bijna 70 procent balbezit, maar de beste kansen zijn echt voor Slowakije. Net zagen we een goed schot van Juraj Kucka, dat maar net over de lat zeilde.

Polen - Slowakije 0-1

Doelpunt officieel eigen doelpunt Szczesny

De UEFA bevestigt: de 1-0 wordt gezien als eigen doelpunt van doelman Szczesny. Dat komt omdat de bal via de paal en het lichaam van de Juventus-goalie in het doel belandde. Pech dus voor Robert Mak, al zal die daar wellicht niet al te veel om treuren.

Polen - Slowakije 0-1

Wojciech Szczesny duwt de bal eerst tegen de paal, waarna de bal via zijn rug in het Poolse doel verdwijnt.

22' Twee keer geel in korte tijd

Twee gele kaarten in korte tijd. Eerst werd Gregorz Krychowiak onderuit gelopen door Tomas Hubocan, die daarvoor een gele prent kreeg. En even later was het Krychowiak zelf die aan de noodrem trok bij Hromada en op de bon ging.

Polen - Slowakije 0-1

18' DOELPUNT SLOWAKIJE

Routinier Robert Mak dribbelt zomaar vanaf links het strafschopgebied binnen en verrast Szczesny in de korte hoek. Mogelijk was het zelfs een eigen doelpunt van de doelman. De regie van de UEFA lijkt daar wel zo over te denken.

Het is 1-0 voor Slowakije tegen Polen.

Polen - Slowakije 0-1

15' Tempootje hoger mag bij Polen-Slowakije

Na de voortvarende eerste vijf minuten is het niveau van entertainment wel wat naar beneden gegaan bij Polen - Slowakije. Polen heeft vooral de bal, maar de eerste echte kans was zojuist voor de Slowaakse spits Ondrej Duda. De aanvaller van 1.FC Köln kapte naar binnen en vond een gaatje in de korte hoek, maar de Poolse doelman Wojciech Szczesny was op tijd bij de hoek.

Polen - Slowakije 0-0

5' Tempo ligt hoog bij Polen-Slowakije

Het gaat er meteen stevig aan toe in Sint-Petersburg. De eerste mogelijkheid was voor Slowakije, maar daarna is het Polen dat de klok slaat. Je zou het een soort omsingeling kunnen noemen.

Polen - Slowakije 0-0

AFTRAP - Bal rolt

De volksliederen zijn uit volle borst meegezongen in Sint-Petersburg.

Het is tijd voor het eerste duel in groep E van dit EK: Polen-Slowakije.

Scheidsrechter Hategan heeft gefloten, de bal rolt!

Polen - Slowakije 0-0

Robert Lewandowski en Marek Hamsik schudden elkaar de hand.

Volksliederen klinken!

De volksliederen klinken in Sint-Petersburg. Eerst zijn het de Slowaken. Daarna heffen de Polen hun 'Nog is Polen niet verloren' aan.

Live kijken? Dat kan natuurlijk ook!

Je kunt Polen-Slowakije natuurlijk ook zelf live kijken. Schakel in op NPO 1 of kijk via de livestream op NOS.nl.

Poolse supporters in Sint-Petersburg.

Lewandowski: doelpuntenkanon

Hij maakte 41 competitiegoals en brak daarmee het stokoude Bundesligarecord van Gerd Müller. Zijn totaal in alle competities van Bayern München is 48 treffers. En voor Polen maakte hij er ook nog 5.

De teller van doelpuntenkanon Robert Lewandowski staat dus op 53 goals. Encounting...

Robert Lewandowski nadat hij zijn 41ste Bundesliga-doelpunt heeft gemaakt.

Opstelling Slowakije

Bij Slowakije is Marek Hamsik nog altijd de grote man, al had hij een verblijf bij IFK Göteborg nodig om het EK te halen en nog altijd een beetje kwakkelt met zijn fitheid. Achterin staat Milan Skriniar, die als maatje van Stefan de Vrij Italiaans kampioen werd met Internazionale.

Tomas Suslov (FC Groningen) begint op de bank bij Slowakije. Robert Bozenik zit vandaag op de tribune. Vitesse-speler Matus Bero behoorde tot de laatste afvallers voor dit EK.

Opstelling Slowakije

Opstelling Polen

Natuurlijk is Robert Lewandowski de grote blikvanger bij de Polen, die het om 18.00 uur opnemen tegen Slowakije. Ook oud-eredivisionist Mateusz Klich (tegenwoordig Leeds United) staat in de basis.

Opstelling Polen

Makkelie fluit na openingsduel ook Rusland-Finland

Scheidsrechter Danny Makkelie is door de UEFA aangesteld om de EK-wedstrijd tussen Rusland en Finland te leiden. Het duel wordt woensdag om 15.00 uur gespeeld in Sint-Petersburg.

Kevin Blom en Pol van Boekel zijn de videoscheidsrechters bij Rusland - Finland. Zij krijgen assistentie van de Fransen Benjamin Pages en Jérôme Brisard.

Makkelie mocht vrijdag met zijn assistenten Hessel Steegstra en Jan de Vries ook al de openingswedstrijd van het EK in goede banen leiden. Italië was in Rome met 3-0 te sterk voor Turkije.

De Russen zijn nog puntloos op het EK na een 3-0-nederlaag tegen België. De Finnen wonnen met 1-0 van Denemarken in een duel dat werd overschaduwd door de hartstilstand van Christian Eriksen.

Danny Makkelie maakte een goede indruk tijdens de openingswedstrijd tussen Italië en Turkije.

De stand in groep D

Schotland - Tsjechië: de samenvatting!

Bekijk de samenvatting van Schotland - Tsjechië

Over naar Sint-Petersburg: Lewandowski!

Om 18.00 uur begint ook een andere golden boy aan het EK. Robert Lewandowski begint met Polen in Sint-Petersburg tegen Slowakije. Zometeen de opstellingen.

Robert Lewandowski overlegt met de Poolse bondscoach Paulo Sousa.

AFGELOPEN - Tsjechië wint met 2-0 van Schotten

Het is afgelopen op Hampden Park. Patrick Schik en de Tsjechen hebben het Schotse publiek stilgekregen. Tsjechië wint de openingswedstrijd met 2-0 en gaat samen met Engeland aan de leiding in groep D. Donderdag nemen de Tsjechen het op tegen Kroatië. Schotland reist vrijdag af naar Wembley voor de kraker met Engeland.

90' Kremencik laat 3-0 liggen

Het zit er niet in vandaag voor de Schotten. Sterker, vlak voor tijd komen ze nog goed weg als Krmencik van dichtbij mag uithalen. Dit keer brengt Marshall redding.

Schotland - Tsjechië 0-2

87' Applaus voor Schick

Het Tsjechische contingent in Glasgow is te klein om echt van een applauswissel te spreken, maar feit is dat Patrick Schick als man van deze wedstrijd naar de kant gaat. Hij wordt geknuffeld aan de zijlijn.

Ook aanvoerder Darida is al naar de kant. Hun vervangers luisteren naar de naam Krmencik en Sevcik.

Schotland - Tsjechië 0-2

86' Tsjechen onder druk

De Schotten zetten de Tsjechen nu echt onder druk, maar het echte vernuft ontbreekt om ook succesvol af te ronden. Zo moest Kalas zojuist weer redding brengen op een goede voorzet.

Schotland - Tsjechië 0-2

84' Knappe dribbel Forrest

De Schotten staan op de banken als invaller Forrest begint aan een knappe dribbel vanaf rechts. Hij passeert twee Tsjechische verdedigers en haalt uit, maar zijn schot wordt geblokt door Celustka.

Schotland - Tsjechië 0-2

80' Verse krachten voor Schots slotoffensief

Met Kevin Nisbet (Hibernian) en James Forrest brengt Steven Clarke nog twee verse aanvallers voor het slotoffensief. Spits Dykes en middenvelder O'Donnell zijn naar de kant gegaan.

De beste kans is echter voor de Tsjechen, maar dit keer komt Schick niet verder dan een slap rolletje richting Marshall.

Schotland - Tsjechië 0-2

77' Ouderwets Schots slotoffensief

Met nog een kwartier te spelen is het tijd voor een Schots slotoffensief als ze nog iets willen overhouden aan dit openingsduel tegen de Tsjechen. En dat gaat op ouderwets Schotse wijze: lange ballen, luchtduels in de zestien en dan hopen dat de bal goed valt.

Zojuist viel die bal goed voor de voeten van McTominay, maar die ramt de bal over.

Schotland - Tsjechië 0-2

Geniet nog even van de wereldgoal van Schick!

Schick maakt wereldgoal tegen Schotten: afstandsschot vanaf middenlijn

74' Hoofdwond bij Kalas

Het spel ligt stil vanwege een hoofdwond bij Tomas Kalas. Die kreeg zojuist bij een luchtduel een flinke tik van Dykes en moet dat bekopen met een bloedend voorhoofd. De medische staf heeft een soort bandenplakplakker op zijn hoofd geplakt en daarmee kan hij vermoedelijk de wedstrijd voortzetten. Of komt er nog een tulband.

Schotland - Tsjechië 0-2

68' Wissels aan beide kanten

Direct na de kans voor Dykes besluit Schotland-coach Steve Clarke nog twee wissels toe te passen. Jack Handry en Stuart Armstrong zijn naar de kant gegaan, Callum McGregor (Celtic) en Ryan Fraser (Newcastle United) gaan proberen het tij nog te keren.

Ook Tsjechië heeft gewisseld: Kral is eruit gegaan voor Tomas Holes van Slavia Praag. En er staan nog twee Tsjechen klaar langs de lijn: Adam Hlozek (Sparta Praag) en Matej Vydra (Burnley) komen voor Jankto en Masopust.

Schotland - Tsjechië 0-2

66' Dit had de 2-1 moeten zijn, maar weer redt Vaclik

Groter worden de kansen niet voor de Schotten. Na een inschattingsfout van Celustka, mag Dykes van dichtbij de bal in het doel prikken. Maar de spits van QPR kiest geen hoek en zo kan Vaclik nog zijn teen tegen de bal duwen. Het blijft 2-0 voor de Tsjechen.

Schotland - Tsjechië 0-2

61' Schotten geven niet op

De Schotten lijken wel even onder de indruk na de wereldgoal van Schick en meer nog de 2-0 achterstand. Toch is opgeven geen optie natuurlijk. En dus haalt Stuart Armstrong maar eens uit vanaf de rand van het strafschopgebied, maar de bal wordt aangeraakt en belandt op het dak van het doel.

Daarna is Dykes dicht bij een treffer, maar nu ligt doelman Vaclik weer in de weg.

Schotland - Tsjechië 0-2

Die goal was best chic, inderdaad

52' DOELPUNT TSJECHIË

WAT EEN GOAL! Patrick Schick neemt de bal een metertje over de middenlijn op de pantoffel en mikt de bal over doelman Marshall in het Schotse doel. Het doelpunt van het toernooi, nu al misschien.

Schotland - Tsjechië 0-2

49' Schot Hendry mikt op de lat, Kalas bijna in eigen doel

Het is een lekker begin van deze tweede helft zeg! Nu zijn het de Schotten die tot twee keer toe heel dicht bij de gelijkmaker zijn. Eerst mikt verdediger Jack Hendry - ook al trefzeker tegen Nederland - de bal met een knap schot op de lat achter doelman Vaclik.

En daarna is het Kalas, die bijna zijn eigen doelman passeert. Onder druk van Adams en Dykes wipt hij de bal over zijn eigen doelman heen. Maar Vaclik weet nog net een hand tegen de bal te krijgen en brengt redding. De Schotse supprters laten zich weer horen, indrukwekkend!

Schotland - Tsjechië 0-1

47' Het zijn de Tsjechen die aanvallen

De Schotten staan achter, maar het zijn de Tsjechen die na rust uit de startblokken schieten. Eerst neemt Schick het doel van Marshall onder vuur en daarna dwingt Darida Marshall tot een knappe save.

Schotland - Tsjechië 0-1

Adams in de ploeg bij Schotten in tweede helft

De Schotten voeren een wissel door voor de tweede helft. Aanvaller Ryan Christie gaat eruit, Che Adams van Southampton komt erin. Gaat dat effect hebben? We zullen zien, de bal rolt weer!

Schotland - Tsjechië 0-1

Live kijken? Dat kan natuurlijk ook!

Je kunt de tweede helft op Hampden Park natuurlijk ook zelf live kijken. Schakel in op NPO 1 of kijk via de livestream op NOS.nl.

Tsjechen leiden met 1-0 bij rust tegen Schotten

Het is rust op Hampden Park, waar de Tsjechen met een 1-0 voorsprong de kleedkamer ingaan. De Schotten beklaagden zich nog over een beslissing vlak voor rust van de Duitse arbiter Daniel Siebert, die geen strafschop wilde geven aan Scott McTominay na een botsing met Jan Boril. Nu probeerde de middenvelder van Manchester United zich zelf ook met geweld door de Tsjechische defensie te wurmen, dus de beslissing val te billijken.

De Schotten moeten iets verzinnen in de tweede helft.

Schotland - Tsjechië 0-1

42' DOELPUNT TSJECHIË

Kort voor rust kopt Patrik Schick de Tsjechen op 1-0 tegen de Schotten. Het is de 12de goal voor de Tsjechen in de 27ste interland van Schick, die tegenwoordig bij Bayer Leverkusen speelt.

Hampden Park valt even stil.

Schotland - Tsjechië 0-1

De Tsjech Patrik Schick schreeuwt het uit na zijn 1-0 tegen Schotland.

Kilometervreter Robinson

Andy Robertson is trouwens de nummer tien op de lijst van spelers met de meeste speelminuten in alle competities dit seizoen. Robertson speelde 6.021 minuten in 69 wedstrijden namens Liverpool en Schotland.

De nummer een op die lijst is de Portugees Bruno Fernandes met 6.472 in 81 duels voor Manchester United en Portugal. Frenkie de Jong is de eerste Nederlander op de 19de plaats met 5.752 minuten in 68 wedstrijden voor Barcelona en ORanje.

Aanvoerder Andy Robertson drukt zijn stempel op het spel van Schotland tegen Tsjechië.

30' Robertson uit het niets dicht bij treffer

Inmiddels is er een half uur gespeeld op Hampden Park en, het moet gezegd, het is er niet beter op geworden. De laatste tien minuten gebeurde helemaal niets, maar dan mag Andy Robertson opeens vogelvrij het doel van de Tsjechen onder vuur nemen.

En dat kun je aan de steunpilaar van Liverpool wel toevertrouwen: Robertson mikt de bal net onder de lat en heeft de pech dat doelman Vaclik daar ook op rekende. De Schotten houden een hoekschop over aan de aanval.

Schotland - Tsjechië 0-0

19' Kans voor Schotten via Dykes

Het spel golft nu even lekker op en neer. Zo hebben we ook de eerste grote kans voor de Schotten gezien. Spits Lyndon Dykes van Queens Park Ranger kan de bal bij de eerste paal in de hoek prikken, maar wordt net genoeg gehinderd door Tomas Kalas om het gat te vinden.

De oud-Vitessenaar speelt tegenwoordig ook in de Engelse tweede divisie bij Bristol City.

Schotland - Tsjechië 0-0

16' Schick haalt uit, Schotse doelman stopt

Daar was de eerste grote kans van de wedstrijd en hij is voor Tsjechië! Patrik Schick krijgt de bal op de rand van de zestien en schiet de bal hard in de hoek van het Schotse doel, maar David Marshall is op tijd in de hoek en duwt de bal naast.

Een knappe redding van de doelman van Derby County, die ook al de held was in de penaltyserie tegen Servië, waardoor de Schotten zich kwalificeerden.

Schotland - Tsjechië 0-0

Hoe noem je een Schot in de tweede ronde van een eindtoernooi? Een scheidsrechter!'

Schotland speelde tien keer op een eindtoernooi (acht keer WK, twee keer EK), maar bereikte nog nooit de tweede ronde.

De laatste keer dat de Schotten op een EK in actie kwamen was in 1996 bij het EK in Engeland. Na een 0-0 in de openingswedstrijd tegen Oranje volgde de veelbesproken 2-0 nederlaag tegen de Engelsen op Wembley, met een wonderlijke goal van Paul Gascoigne. Dankzij de late 4-1 van Patrick Kluivert tegen Engeland, kwamen de Schotten uiteindelijk een doelpunt tekort om in 1996 de tweede ronde te bereiken.

Voor Gascoigne was dat reden (naar verluid) om nog jarenlang dezelfde grap te maken: "Hoe noem je een Schot in de tweede ronde van een eindtoernooi? Een scheidsrechter!"

5' Schotten zetten druk

Het zijn de Schotten, die meteen met volle overgave de aanval zoeken op Hampden Park. Zojuist zagen we ook de eerste mogelijkheid, toen John McGinn van Aston Villa gevaarlijk doorkwam op de achterlijn van de Tsjechen. Meer dan een corner levert het niet op.

Schotland - Tsjechië 0-0

Grant Hanley wordt op de huid gezeten door Alex Kral tijdens Schotland-Engeland.

De bal rolt bij Schotland - Tsjechië

De Schotten hebben afgetrapt en we zien meteen een lange bal naar de lange spits Dykes! Zo zien we het Schotse voetbal graag.

Schotland - Tsjechië 0-0

De volksliederen

Zojuist hoorden we het Tsjechische volkslied en nu is het tijd voor een indrukwekkende ode van de Schotten. We gaan zo beginnen!

Hampden Park zingt Schots volkslied uit volle borst

Opstelling Tsjechië

Bij Tsjechië zien we oud-Vitessenaar Tomas Kalas centraal in de verdediging. Voor doelpunten vertrouwen de Tsjechen vooral op Patrik Schick en misschien nog wel meer op middenvelder Tomas Soucek.

Opstelling Schotland

Scott McTominay (Manchester United) en aanvoerder Andy Robertson (Liverpool) zijn uiteraard de grootste namen bij de Schotten. Het grote talent Billy Gilmour (Chelsea) begint, net als in het oefenduel met Nederland, op de bank.

Over naar Hampden Park

De spelers van Schotland en Tsjechië zijn klaar met hun warming-up op Hampden Park, waar de stemming er goed inziet bij vooral de Schotse fans. En dat is begrijpelijk na zoveel jaren zonder eindtoernooi.

Een Schotse fan op de tribune in Hampden Park.

Dit kan Wijnaldum dus ook: wheelie met de fiets!

Een dag na de 3-2 overwinning op Oekraïne heeft het Nederlands elftal maandag alweer een training afgewerkt richting de wedstrijd van donderdag tegen Oostenrijk.

De spelers kwamen op de fiets naar het trainingsveld in Zeist. Aanvoerder Georginio Wijnaldum liet voorafgaand aan de training zijn teamgenoten zien hoe je een wheelie doet. Het tekende de ontspannen sfeer die er heerst, daags na het eerste EK-duel. Lees verder.

Wheelie Wijnaldum op ontspannen training Oranje na zege op Oekraïne

Hoe gaat het met Eriksen?

De situatie van Christian Eriksen is nog altijd stabiel. Dat laat de Deense bond maandagochtend in een persconferentie weten.

De 29-jarige Eriksen ging zaterdag tijdens het EK-duel met Finland plots naar de grond en moest op het veld gereanimeerd worden. "We hebben contact met hem en zijn situatie is niet veranderd ten opzichte van zondag. Hij is nog altijd stabiel, goed."

Martin Schoots, Eriksens zaakwaarnemer, bevestigt tegenover de Italiaanse sportkrant Gazzetta dello Sport dat het goed gaat met de Deense middenvelder. "We spraken hem zondagmorgen en toen maakte hij al grapjes. Hij was goedgehumeurd en ik vond dat hij er prima uitzag."

Alom lof voor twijfelende Blind

Een andere man van de wedstrijd tegen Oekraïne was Daley Blind. De verdediger - die zelf kampte met hartritmestoornissen - twijfelde lang of hij wel in actie moest komen nadat hij op televisie zijn vriend en oud-teamgenoot Christian Eriksen in elkaar zag zakken.

Drama Eriksen raakt Blind: 'Mentale horde moeten overwinnen om te spelen'

Touzani ontmoet...Dumfries

Voor wie de captain van PSV nog iets beter wil leren kennen, hebben we deze video van baltovenaar Soufiane Touzani. En dan gaat het altijd ietsje anders dan normaal.

EK-special: Soufiane Touzani ontmoet.... Denzel Dumfries

Even terug naar gisteren...

Veel Oranje-supporters zullen met een blij gevoel zijn opgestaan na de spectaculaire 3-2 zege op Oekraïne. Maar zo goedgeluimd als de immer vrolijk gestemde Denzel Dumfries zullen er niet veel zijn...

Geniet nog even na van de samenvatting.

Bekijk de samenvatting van Nederland-Oekraïne

Welkom!

Op de vierde speeldag van het EK spelen de Schotten hun eerste EK-duel sinds 1996. Tsjechië is de tegenstander op Hampden Park in Glasgow. Later vandaag: Polen - Slowakije (18.00 uur) en Spanje - Zweden (21.00 uur).

Een Schotse supporter geniet met volle teugen van de EK-rentree van de Schotten op het eigen Hampden Park.