liveblog
NOS VoetbalAangepast

Duitsland is te sterk voor Jong Oranje en speelt EK-finale tegen Portugal

liveblog gesloten

De samenvatting

Bekijk de samenvatting van Jong Oranje - Jong Duitsland

Botman: 'Zuur, we hebben onszelf tekort gedaan'

De reactie van verdediger Sven Botman van Jong Oranje na de 2-1 nederlaag tegen Duitsland in de halve finale van het EK onder 21.

Botman: 'Zuur, we hebben onszelf tekort gedaan'

De Wit: 'We kwamen voor de winst, dus we hebben gefaald'

De reactie van aanvoerder Dani de Wit van Jong Oranje na de 2-1 nederlaag tegen Duitsland in de halve finale van het EK onder 21.

De Wit: 'We kwamen voor de winst, dus we hebben gefaald'

Zege voor Oranje-opponent Oekraïne, Belgen niet langs Van 't Schips Grieken

In de voorbereiding op het EK heeft Oekraïne, tegenstander van Oranje in de groepsfase, met 1-0 gewonnen van Noord-Ierland. De treffer in Dnipro kwam al in de 10de minuut tot stand en kwam op naam van de raak koppende Oleksandr Zoebkov.

België kwam tegen het Griekenland van bondscoach John van 't Schip niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Thorgan Hazard opende voor rust de score. In de tweede helft herstelde Giorgos Tzavellas het evenwicht. Bij de Belgen ontbraken enkele vaste waarden als Eden Hazard en Kevin de Bruyne.

Oleksandr Zoebkov

Wedstrijdverslag: dramatische start doet Jong Oranje de das om

29 seconden, langer was er niet gespeeld toen Jong Oranje-doelman Justin Bijlow de bal voor het eerst uit het net moest vissen in de halve finale tegen Duitsland. Het bleek het begin van een treurige avond: 2-1 nederlaag, einde EK.

Justin Kluivert mikt in kansrijke positie op de Duitse doelman

Klaar in Székesfehérvár

Het is afgelopen: Jong Oranje verliest met 2-1 van Duitsland, dat voor de derde keer op rij de finale van het EK onder 21 behaalt.

85' Boadu buitenspel

Even dreigde er gejuicht te kunnen worden bij een doelpunt van Boadu, maar de AZ-aanvaller stond buitenspel. Daar was geen VAR - die er sowieso niet is op dit EK - voor nodig.

Aan de andere kant is er vervolgens een kans voor Adeyemi, die in het strafschopgebied ten val komt na een ingreep van Schuurs. Geen penalty, aldus de Zwitserse scheidsrechter Schärer.

Jong Oranje-Duitsland 1-2

83' De slotfase loopt

De slotfase loopt. Komt er nog een slotoffensief van Oranje? Dat zou wel tijd worden.

Eerlijk gezegd heeft Nederland ook in de tweede helft bar weinig gecreëerd. Maar het kan nog.

Jong Oranje-Duitsland 1-2

78' Debuut Rensch, Raum over

Derde wissel bij Oranje: debutant Rensch komt in het veld en vervangt Botman.

Kort daarvoor was er weer een dreigend moment van de Duitsers: een enorme poeier van afstand van Raum gaat over.

Jong Oranje-Duitsland 1-2

67' DOELPUNT JONG ORANJE

Zomaar ineens staat het nog maar 1-2! Schuurs schiet, Dahmen ziet er niet echt super uit.

Een vrije trap van Kadioglu komt bij de Ajax-verdediger terecht en zijn niet al te lastig ogende schot schuift zo onder Dahmen door. We hebben misschien weer een wedstrijd.

Jong Oranje-Duitsland 1-2

Schuurs schiet ineens de 1-2 binnen en Jong Oranje is terug in de wedstrijd

58' Stengs naar de kant, Duitsers weer op de paal

De tweede wissel bij Jong Oranje: opvallend, Stengs gaat naar de kant en wordt vervangen door Dilrosun. Een aanvaller voor een aanvaller: bondscoach Van de Looi neemt nog geen risico's.

Een minuut later zijn de Duitsers opnieuw levensgevaarlijk: binnen een minuut raakt Berisha twee keer de paal. In de eerste helft deed hij dat ook al eens.

Jong Oranje-Duitsland 0-2

51' Aardig begin van Jong Oranje

De eerste vijf minuten van de tweede helft heeft Oranje in ieder geval geen nieuw tegendoelpunt moeten incasseren. Dat scheelt alvast.

Maar Nederland begint ook best aardig aan het tweede bedrijf en zet wat meer druk. Echte kansen heeft dat nog niet opgeleverd.

Jong Oranje-Duitsland 0-2

Tyrell Malacia heeft het lastig met twee Duitsers

Tweede helft in Székesfehérvár

De tweede helft van de halve finale tussen Jong Oranje en Duitsland is begonnen. Matusiwa is bij Nederland in de ploeg gekomen voor Harroui, die geel op zak had. De Duitsers leiden met 2-0.

EK-tegenstander Oekraïne verslaat Noord-Ierland

Er zijn vanavond ook weer een handvol vriendschappelijke wedstrijden gespeeld. Oekraïne, tegenstander op het EK van Nederland, won thuis met 1-0 van Noord-Ierland.

Oleksandr Zubkov was de matchwinner door een doelpunt in de tiende minuut.

Oefenduels donderdag

Zwitserland Liechtenstein 7-0
Andorra Ierland 1-4
Turkije Moldavië 2-0
Oekraïne Noord-Ierland 1-0
België Griekenland 1-0 (tussenstand)

Rust in Székesfehérvár

Jong Oranje kijkt tegen een 2-0 achterstand aan na een rampzalig begin van de halve finale. Werk aan de winkel dus straks voor de mannen van Erwin van de Looi.

38' Tweede kansje voor Jong Oranje

Daar was weer een kansje voor Oranje. De Wit krijgt een beetje ruimte en haalt uit, maar het schot van de aanvoerder zeilt naast. Aan de andere kant zien we een schot van Nmecha dat een stuk gevaarlijker is, maar Bijlow kan redding brengen.

Nederland heeft inmiddels wel de eerste gele kaart van de wedstrijd binnen: Harroui is de ontvanger.

Jong Oranje-Duitsland 0-2

32' Duitsland op alle fronten beter, weer Wirtz

Een half uur gespeeld in Székesfehérvár en Jong Oranje staat sinds de achtste minuut al voor een hels karwei met de 0-2 op het scorebord. Bij Oranje is er de nodige irritatie te bespeuren, onder anderen bij Boadu en Kluivert.

De Duitsers zijn vooralsnog op alle fronten een maatje te groot. Want daar kwamen de Duitsers alweer via Wirtz, op wie Botman maar geen grip krijgt. Het schot van Wirtz wordt uiteindelijk gepakt door Bijlow.

Jong Oranje-Duitsland 0-2

22' Eerste kans Jong Oranje

De eerste kans voor Oranje is een feit, en het was een enorme kans. Na een goeie pass van Stengs komt Kluivert oog in oog te staan met keeper Dahmen. Maar het schot van Kluivert komt op het lichaam van de Duitse goalie.

Jong Oranje-Duitsland 0-2

20' Bijna 3-0: Duitsland op de paal

En daar was het alweer bijna 3-0. Een vrije trap van Berisha gaat hard tegen de paal. Bijlow was kansloos geweest. Maar vooralsnog blijft meer leed Jong Oranje bespaard.

Jong Oranje-Duitsland 0-2

8' DOELPUNT DUITSLAND

Wirtz is het eindstation van opnieuw een prachtige aanval van Duitsland en het staat 2-0!

Baku stoomt op en geeft af op Wirtz, die na een kapbeweging met rechts laag en hard binnenschiet.

Jong Oranje-Duitsland 0-2

Het wordt nog erger voor Jong Oranje: Duitsland in achtste minuut op 2-0

1' DOELPUNT DUITSLAND

Dat is snel! Na 29 seconden komen de Duitsers al op voorsprong door een goal van Wirtz.

Nederland heeft de bal nog niet aangeraakt als Nmecha er vandoor gaat en de voorgeeft op Wirtz, die bij de eerste paal keurig binnentikt. De Nederlandse defensie was even nergens te zien.

Jong Oranje-Duitsland 0-1

Dramatische start Jong Oranje: Duitsland na 29 seconden al op 1-0

Aftrap in Székesfehérvár

De halve finale tussen Jong Oranje en Duitsland is begonnen.

Wie Székesfehérvár lastig vindt om uit te spreken, mag overigens ook Fehérvár zeggen. De toevoeging Székes is om Fehérvár te onderscheiden van een ander Fehérvár, namelijk Gyulafehérvár. Die plaats ligt tegenwoordig in Roemenië.

De volksliederen klinken in Székesfehérvár

We luisteren eerst naar het Duitse volkslied, en dan naar het welbekende Wilhelmus. We gaan bijna beginnen in Székesfehérvár!

Hartelijke begroeting Van de Looi en Kuntz

Voor de wedstrijd zien we een hartelijke begroeting tussen Erwin van de Looi en Stefan Kuntz. Beide bondscoaches zijn goed bevriend. Kuntz is sinds 2016 de coach van Jong Duitsland.

De knuffelende bondscoaches Erwin van de Looi en Stefan Kuntz

Van de Looi: 'Iedereen is fit, dus never change a winning team'

Bondscoach Erwin van de Looi stuurt dezelfde elf spelers het veld in als in het kwartfinaleduel met Frankrijk. Never change a winning team?

"Dat klopt. Nou ja, dat is niet helemaal waar, maar iedereen fit dus wat dat betreft is het logisch", aldus Van de Looi voor de wedstrijd.

We zijn begonnen op NPO 3

De voorbeschouwing op de halve finale tussen Nederland en Duitsland is begonnen, op NPO 3 en deze livestream.

Sjoerd van Ramshorst blikt vooruit met analytici Theo Janssen en Ibrahim Afellay.

Klaar in Maribor: Jong Portugal naar finale!

Het is afgelopen in Slovenië. Het slotoffensief van Spanje stelde niet zoveel voor. Portugal wint met 1-0 en staat in de finale van het EK onder 21.

Maar tegen wie, Nederland of Duitsland? Dat zien we straks.

Vreugde bij Jong Portugal na de voorsprong tegen Spanje

Jong Oranje ongewijzigd tegen Duitsland (21.00 uur)

Jong Oranje begint de halve finale tegen Duitsland met dezelfde elf basisspelers als maandag tegen Jong Frankrijk. Het elftal van bondscoach Erwin van de Looi schakelde de titelfavoriet vrij verrassend uit (2-1).

Verdedigers Perr Schuurs en Tyrell Malacia hielden lichte blessures over aan het duel met de Fransen, maar zijn op tijd fit.

Opstelling Jong Duitsland: Dahmen; Baku, Pieper, Schlotterbeck, Raum; Dorsch, Maier; Wirtz, Özcan, Berisha; Nmecha.

80' DOELPUNT PORTUGAL

Tegen de verhouding in komt Portugal op 1-0 tegen Spanje! Een schot van Vieira vliegt via een Spaans been prachtig in het doel. Het is het been van Cuenca en hij gaat dan ook met een eigen doelpunt de statistieken in.

Spanje was tot nu toe de betere ploeg. De grootste kans was in het begin van de tweede helft voor aanvoerder Cucurella, wiens inzet tegen de paal ging. Cucurella, speler van Getafe, die kennen we natuurlijk als plaaggeest van Ajax in de Europa League.

Spanje-Portugal 0-1

Alles koek en ei in Barcelona tussen Koeman en Laporta

De soap rond Ronald Koeman bij Barcelona is voorlopig ten einde. De Catalanen hebben de zoektocht naar een nieuwe trainer beëindigd, waarna voorzitter Joan Laporta in een overleg heeft laten weten dat het doorlopende contract van de Nederlander wordt gerespecteerd.

Alfred Schreuder en Henrik Larsson blijven de assistenten en ook Jordi Cruijff krijgt een rol bij de club. Het aanblijven van Koeman werd op de bestuursvergadering van donderdagmiddag bekrachtigd.

"Na deze periode van bezinning die we met Koeman hebben gehad, willen we mededelen dat we hebben afgesproken dat we het huidige contract voortzetten. We zijn tevreden dat de gesprekken hun vruchten hebben afgeworpen", bevestigde Laporta later het nieuws aan de verzamelde pers.

Tweede helft begonnen in Maribor

De bal rolt weer in Slovenië voor de tweede helft van de halve finale op het EK onder 21 tussen Spanje en Portugal.

Beide teams zijn nog ongewijzigd.

Huntelaar vertrekt bij Schalke 04, maar stopt hij ook met voetbal?

Klaas-Jan Huntelaar vertrekt bij Schalke 04. De club uit Gelsenkirchen, die afgelopen seizoen degradeerde uit de Bundesliga, heeft laten weten dat het contract met de 37-jarige Nederlander om financiële redenen niet wordt verlengd.

Het is nog niet duidelijk of dit ook het einde betekent van de voetbalcarrière van Huntelaar.

Klaas-Jan Huntelaar tijdens de wedstijd tegen Eintracht Frankfurt, vorige maand, waarin hij scoorde

Rust in Maribor: 0-0

Het is rust in Maribor bij de halve finale tussen Spanje en Portugal. Er is nog niet gescoord.

Als je het niet hebt gezien, heb je ook niet veel gemist. De wedstrijd begon met veel aftasten en afwachten. In de loop van de eerste helft schakelde Spanje een tandje bij en dat leverde wat kleine kansjes op. Bij Portugal kreeg Leão een gele kaart vanwege een schwalbe.

Ondertussen bij grote Oranje: prima stemming na magere remise

Het viel niet mee wat het Nederlands elftal gisteravond liet zien tegen een gehandicapt Schotland, maar de 2-2 in het voorlaatste oefenduel op weg naar het EK heeft ogenschijnlijk geen vat gekregen op de gemoedstoestand van de internationals.

Ze verschenen vanmiddag goedgeluimd op het trainingsveld in het Portugese Lagos en hadden lol met een sproeier.

Spelers Oranje hebben lol met sproeier op Portugees trainingsveld

Spanje en Portugal begonnen aan halve finale

De bal rolt in Maribor bij de eerste halve finale.

Opstelling Spanje: Fernandez; Oscar Gil, Mingueza, Cuenca, Cucurella (c); García, Zubimendi, Villar; Díaz, Puado, Gil.

Opstelling Portugal: Costa; Dalot, Queirós (c), Leite, Conté; Vitinha, Braganca, Vieira, Fernandes; Leão, Mota.

Leuk detail: zowel de keeper van Portugal als de drie verdedigers Dalot, Queiriós en Leite hebben allemaal Diogo als voornaam.

Javi Puado in duel met Vitinha

Gevaren van Jong Duitsland: man van 45 miljoen, speler van het jaar en stoomtrein

Jong Duitsland bereikt de halve finale door moeizaam, na strafschoppen, Denemarken te verslaan.

De Duitsers hebben voor de staf van Jong Oranje weinig geheimen, maar Arman Avsaroglu, onze man ter plekke, denkt dat drie spelers bij de tegenstander extra aandacht verdienen: Ridle Baku (VfL Wolfsburg), Florian Wirtz (Bayer Leverkusen) en Lukas Nmecha (Manchester City).

Bote Baku en Lukas Nmecha vieren feest

Jong Oranje trof Jong Duitsland al eerder

Nederland en Duitsland speelden eind maart in de groepsfase ook tegen elkaar (1-1) en in die wedstrijd sprong vooral de gigantische blunder van de Duitse doelman Finn Dahmen erbovenuit.

De reservekeeper van FSV Mainz taxeerde vlak na rust een terugspeelbal helemaal verkeerd, waardoor Justin Kluivert eenvoudig kon scoren.

Bekijk hier de samenvatting van Jong Duitsland-Jong Oranje (1-1)

Hoe kwam Jong Oranje in de halve finale?

In maart kwam Oranje de groepsfase door als poulewinnaar, waarna maandag de kwartfinale van topfavoriet Frankrijk werd gewonnen. En hoe: Myron Boadu schoot in de allerlaatste seconde de 2-1 binnen voor Nederland.

Jong Oranje verrast Jong Frankrijk met heldenrol Boadu

Jong Oranje-Jong Duitsland live bij de NOS

De wedstrijd tussen Jong Oranje en Jong Duitsland is vanaf 20.25 uur live te zien op NPO 3 en via deze livestream op NOS.nl en de NOS-app. De analyse wordt verzorgd door Ibrahim Afellay en Theo Janssen.

Ook is de halve finale te volgen via Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1.

Welkom vanuit Székesfehérvár!

Om 21.00 uur is de aftrap in de Hongaarse stad Székesfehérvár van de halve finale van het EK tussen Jong Oranje en Jong Duitsland. Gaat Oranje de EK-finale halen? We weten het aan het einde van de avond.

Om 18.00 uur is het Sloveense Maribor de andere halve finale begonnen tussen Jong Spanje en Jong Portugal. Via dit liveblog houden we je op de hoogte.