liveblog

Jong Oranje verslaat favoriet Frankrijk en gaat naar halve finales EK

liveblog gesloten

Tot donderdag in de halve finale!

We houden ermee op hier in Boedapest. Donderdag speelt Jong Oranje in de halve finales tegen de winnaar van het duel tussen Denemarken en Duitsland. De aftrap is om 21.00 uur en de wedstrijd is uiteraard weer te zien bij de NOS.

Wij zijn er dan ook weer bij met een liveblog. Tot donderdag in Székesfehérvár!

Botman: 'Het gaat om het team, niet om het individu'

Sven Botman schakelde met Jong Oranje enkele ploeggenoten van Lille uit in de kwartfinale van het EK onder 21. Nederland won met 2-1 van Jong Frankrijk.

Botman: 'Het gaat om het team, niet om het individu'

Bijlow: 'We zijn hier niet alleen om mee te doen, we willen winnen'

Door de uitschakeling van topfavoriet Frankrijk op het EK onder 21 neemt het vertrouwen bij Jong Oranje toe. Doelman Justin Bijlow was in de kwartfinale belangrijk met reddingen én een snelle uitgooi die leidde tot de 2-1.

Bijlow: 'We zijn hier niet alleen om mee te doen, we willen winnen'

Matchwinner Boadu: 'Dit zijn de mooiste om te maken'

Myron Boadu was met twee goals de grote man bij Jong Oranje in de kwartfinale tegen Jong Frankrijk. Zijn tweede treffer viel diep in blessuretijd.

Matchwinner Boadu: 'Dit zijn de mooiste om te maken'

Jong Oranje-coach Van de Looi: 'Heb genoten van mijn ploeg'

Bondscoach Erwin van de Looi van Jong Oranje is trots op zijn ploeg na de 2-1 zege op Frankrijk. Daarmee plaatst Nederland zich voor de halve finales van het EK onder 21.

Jong Oranje-coach Van de Looi: 'Heb genoten van mijn ploeg'

Bekijk de samenvatting van Jong Oranje-Jong Frankrijk (2-1)

Jong Oranje verrast Jong Frankrijk met heldenrol Boadu

Ondertussen in Maribor: Jong Spanje naar halve finales.

In de 94ste minuut heeft Luka Ivanusec de Kroaten toch nog op 1-1 gezet tegen Jong Spanje in de andere kwartfinalewedstrijd. Dat betekent: verlengen geblazen.

In die verlenging heeft Javi Puado met zijn tweede goal Jong Spanje in de 111de minuut op 2-1 gezet. En daar bleef het bij.

Om 21.00 uur worden nog de kwartfinales gespeeld tussen Denemarken en Duitsland (de winnaar is donderdag de tegenstander van Jong Oranje) en Portugal-Italië.

Wedstrijdverslag: Boadu schiet Jong Oranje naar halve finales

Jong Oranje heeft zich op knappe wijze geplaatst voor de halve finales van het EK onder 21. In de kwartfinale werd in de extra tijd afgerekend met de sterke leeftijdsgenoten uit Frankrijk: 2-1.

Vreugde bij Myron Boadu na zijn tweede treffer tegen Jong Frankrijk

Klaar in Boedapest: Jong Oranje naar halve finales!

Het is afgelopen in Boedapest! Jong Oranje verslaat favoriet Jong Frankrijk met 2-1 en gaat naar de halve finales van het EK.

90+3' DOELPUNT JONG ORANJE

Wat een ontknoping! Diep in blessuretijd schiet Boadu na een razendsnelle counter Jong Oranje op 2-1.

Bijlow hervat snel het spel na een Franse aanval, Kluivert zet voor op Boadu en die maakt het af.

Boadu schiet Jong Oranje diep in blessuretijd naar halve finales EK

87' Spannende slotfase

Oranje staat onder druk van de Fransen, maar ineens zijn Boadu en Kluivert weg na een vlotte uitbraak. De pass van Boadu op Kluivert is echter belabberd, dus een echte kans wordt het niet.

Vervolgens zijn er weer een paar kansen voor Frankrijk, waaronder een van Faivre. Maar Bijlow verkeert gelukkig in goede vorm.

Jong Oranje-Jong Frankrijk 1-1

79' Twee wissels bij Jong Oranje

Met nog ruim tien minuten te spelen wisselt bondscoach Van de Looi voor het eerst: Malaci, geblesseerd, wordt vervangen door Bakker. Matusiwa neemt de plaats in van Kadioglu.

De spanning loopt ondertussen op in Boedapest, waar Frankrijk in de slotfase iets sterker oogt. Namens de Fransen had Aouar nog een schietkans: over.

Jong Oranje-Jong Frankrijk 1-1

72' Kansen aan beide kanten

Het spel golft in deze fase op en neer. Namens Jong Oranje kwam Kluivert bijna tot een kans, maar Konaté greep hard maar uitstekend in.

Aan de andere kant zagen we Franse mogelijkheden via Aouar en Tchouameni. Dat belooft nog wat voor het laatste kwartier.

De Fransen blijven ondertussen doorwisselen: Gouiri vervangt Edouard.

Jong Oranje-Jong Frankrijk 1-1

Myron Boadu in duel met Pierre Kalulu

Ondertussen in Maribor: Jong Spanje op voorsprong

In het Sloveense Maribor wordt momenteel de kwartfinalewedstrijd tussen Jong Spanje en Jong Kroatië gespeeld. De Spanjaarden komen in de 66ste minuut op 1-0 door een goal van Javi Puado.

66' Jong Oranje ontsnapt aan nieuwe achterstand

Wat een geluk voor Oranje! Na een misser van Botman stormt Ikoné op Bijlow af. Maar zijn eerste schot wordt knap geblokt door de snel opstomende Schuurs, in de rebound schiet Ikoné de bal op de paal.

Jong Oranje-Jong Frankrijk 1-1

60' Leuke tweede helft

De tweede helft is vooralsnog heel leuk om naar te kijken. De Fransen hadden via Maoussa een flinke kans op de 2-1, maar Bijlow verrichte een knappe redding. Aan de andere kant is Oranje ook al een paar keer dreigend opgedoken rond het Franse strafschopgebied.

Wissels bij Jong Frankrijk: Faivre vervangt Diaby, Caqueret is in de ploeg gekomen voor Soumaré.

Jong Oranje-Jong Frankrijk 1-1

51' DOELPUNT JONG ORANJE

Jong Oranje komt vlak na rust op gelijke hoogte met Jong Frankrijk! Boadu scoort en het staat 1-1.

Eerst is er een schot van Kadioglu tegen een Fransman, vervolgens schiet Harroui en belandt de bal via-via voor de voeten van Boadu, die uithaalt en scoort. Was het buitenspel? Misschien wel, misschien niet, maar er is toch geen VAR.

Jong Oranje-Jong Frankrijk 1-1

Boadu schiet Jong Oranje vlak na rust naast Jong Frankrijk

Tweede helft in Boedapest: Jong Oranje op achterstand

De tweede helft is begonnen van de kwartfinalewedstrijd op het EK tussen Jong Oranje en Jong Frankrijk. De Fransen staan op een 1-0 voorsprong. Er is niet gewisseld in de rust.

Wiegman selecteert grote groep voor oefeninterlands

Bondscoach Sarina Wiegman heeft een grote groep van 25 speelsters uitgenodigd voor de twee oefeninterlands die de Nederlandse voetbalsters volgende week spelen tegen Italië en Noorwegen. Alleen keeper Lize Kop ontbreekt. Ze herstelt nog van een hoofdblessure.

"Een grote groep geeft ons meer ruimte als er iemand geblesseerd raakt of als er iemand corona krijgt. We zitten toch in een bubbel, dus het is lastig om iemand heen en weer te laten vliegen", lichtte de bondscoach toe.

Voor de Olympische Spelen moet ze haar ploeg op 16 juni wel terugbrengen tot achttien speelsters, plus vier stand-by speelsters. "Er zullen straks harde keuzes gemaakt moeten worden."

Op 10 juni wordt er in en tegen Italië een oefenwedstrijd gespeeld. Noorwegen is vijf dagen later in het stadion van FC Twente de volgende opponent.

Rust in Boedapest

Beide teams zoeken de kleedkamers op voor een bekertje thee. Jong Oranje kreeg een paar kansjes, maar de Fransen zijn effectiever en leiden met 1-0.

41' Kluivert schiet wild en ver over

Daar krijgt Jong Oranje toch ineens een grote kans: Schuurs houdt het overzicht en geeft een knappe pas aan Kluivert, die vanuit kansrijke positie wild en ver overschiet.

Het was randje buitenspel, maar er werd niet gevlagd. Een VAR is er niet in Boedapest.

Jong Oranje-Jong Frankrijk 0-1

33' Jong Oranje vindt maar geen opening

Jong Oranje is sinds de achterstand opnieuw op zoek naar een opening of een kans, maar vindt maar geen gaatje. Aan de andere kant zijn de Fransen levensgevaarlijk in de counter.

Botman greep goed in bij een uitbraak van Ikoné, even later werkt Aouar de bal bij een moeilijke kans over.

Jong Oranje-Jong Frankrijk 0-1

23' DOELPUNT JONG FRANKRIJK

Het wordt 1-0 voor Jong Frankrijk door een rake kopbal van Upamecano. We hadden in deze wedstrijd nog niets gezien van de Fransen, maar nu kijkt Oranje toch tegen een achterstand aan.

Eerst was er een geweldige uithaal van Ikoné, die door Bijlow over de lat werd getikt. Bij de daaropvolgende corner wordt Upamecano vrijgelaten en hij kopt de Fransen ongehinderd op voorsprong.

Jong Oranje-Jong Frankrijk 0-1

Upamecano kopt Jong Frankrijk op 1-0 tegen Jong Oranje

20' Eerste mogelijkheden voor Stengs

De eerste echte mogelijkheid voor Oranje is voor Stengs. De AZ-speler krijgt de ruimte om op te stomen, doet dat ook, maar schiet vervolgens via Upamecano naast. Misschien had hij beter af kunnen geven?

Even later is er een echte serieuze kans: de prima spelende Malacia geeft voor op Stengs, maar diens schot is niet hard of secuur genoeg.

Jong Oranje-Jong Frankrijk 0-0

13' Geel voor De Wit, Dagba valt uit

Na 12 minuten voorkomt aanvoerder De Wit een Franse counter door Soumaré niet bepaald subtiel tot stilstand te brengen. De AZ-speler krijgt daarvoor een gele kaart.

Bij de Fransen is er een tegenvaller: Dagba (PSG) moet na een onschuldig ogende aanvaring met Malacia geblesseerd naar de kant. Zijn vervanger is Pierre Kalulu, speler van AC Milan.

Jong Oranje-Jong Frankrijk 0-0

6' Eerste aardige aanval Jong Oranje

Het is zoeken en aftasten voor Jong Oranje in de openingsfase. Na vijf minuten zagen we wel een eerste aardige aanval van Nederland, maar Boadu - die heeft te stellen met Upamecano - weet de bal niet goed te verwerken.

Jong Oranje-Jong Frankrijk 0-0

Ferdi Kadioglu in de achtervolging bij Boubakary Soumaré

Aftrap in Boedapest!

De kwartfinalewedstrijd op het EK tussen Jong Oranje en Jong Frankrijk is begonnen! De tribunes worden bevolkt door zo'n 1.500 man.

De volksliederen

De Marseillaise en het Wilhelmus hebben geklonken in de Bozsik Aréna in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. We gaan bijna beginnen!

Beide teams luisteren naar de volksliederen

Kijk nu naar de voorbeschouwing

De voorbeschouwing met analisten Theo Janssen en Ibrahim Afellay is begonnen! Kijk nu op NPO 2 of via de livestream.

Van de Looi: 'Het wordt een pittige klus'

Nederland is straks de underdog tegen EK-favoriet Frankrijk, maar daar trekt bondscoach Erwin van de Looi zich niet veel van aan. "We willen naar de halve finales en dat wordt een pittige klus", zei Van de Looi voor de wedstrijd.

In de poulefase bleek dat Frankrijk moeite heeft met het spel te maken, maar Jong Oranje zal gewoon zijn eigen spel spelen. "Ik ga nu niet alles overhoop gooien. Wij zijn eerste in de poule geworden en we staan hier niet voor niks."

Verrassend is dat Tyrell Malacia de voorkeur heeft gekregen boven Mitchell Bakker. "Het zit dicht bij elkaar, Malacia zit in een goede fase en heeft goed gespeeld en getraind", aldus Van de Looi. "Het is geen keuze tussen goed en slecht, maar tussen beter en best."

Van de Looi vol vertrouwen: 'Pittige klus, maar staan hier niet voor niks'

Opstelling Jong Frankrijk

Het Franse team kent een aantal bekende namen. Zoals het verdedigingscentrum van RB Leipzig (Ibrahima Konaté en Dayot Upamecano, komend seizoen Liverpool en Bayern München), Houssem Aouar van Olympique Lyonnais, Moussa Diaby van Bayer Leverkusen en Jonathan Ikoné van Lille.

Opstelling Jong Oranje

Jong Oranje begint met Tyrell Malacia en Ferdi Kadioglu in het basisteam. Malacia krijgt links in de verdediging de voorkeur boven Mitchel Bakker. Kadioglu wordt door bondscoach Erwin van de Looi neergezet naast Abdou Harroui. Het tweetal moet op het middenveld zorgen voor de controle.

Justin Bijlow verdedigt het doel. In de groepsfase eind maart mocht Kjell Scherpen nog keepen, maar Van de Looi zei zondag al dat Bijlow nu de voorkeur krijgt.

Jong Oranje vreest EK-favoriet Frankrijk niet: 'Zijn ze als team ook goed?'

Neem een supertalent als de 18-jarige Eduardo Camavinga van Rennes, voeg er het verdedigingscentrum van RB Leipzig (Ibrahima Konaté en Dayot Upamecano, komend seizoen Liverpool en Bayern München) en de brille van Houssem Aouar van Olympique Lyonnais aan toe en maak het af met een toefje snelheid van Moussa Diaby van Bayer Leverkusen en Jonathan Ikoné van Lille.

Het verschil met Oranje is groot, op papier tenminste. De totale transferwaarde van de 23-koppige Franse selectie is 517 miljoen euro, die van Jong Oranje 159 miljoen.

Toch moeten Sven Botman (Lille) en Mitchell Bakker (Paris Saint-Germain) het nog zien. "Heel goede voetballers", zegt Botman. "Qua namen niet verkeerd, maar of ze als team ook zo goed zijn, weet ik niet."

Ondanks afwezigen heeft Jong Oranje vertrouwen: 'Vol gas'

Het Új Bozsik-stadion in Boedapest was de plek waar Jong Oranje op 24 maart begon aan de groepsfase van het EK met een 1-1 gelijkspel tegen Roemenië. Het is ook de plek waar Jong Oranje maandag begint aan het tweede deel van het toernooi, met topfavoriet Jong Frankrijk als tegenstander in de kwartfinales.

Het grote verschil met toen zit in de samenstelling van het team van Nederland. Deyovaisio Zeefuik, Noa Lang, Brian Brobbey (geblesseerd), Ludovit Reis (clubverplichtingen), Teun Koopmeiners en Cody Gakpo (naar het grote Oranje) deden die eerste wedstrijd mee en ontbreken nu om verschillende redenen.

"Pittige aderlatingen", zegt bondscoach Erwin van de Looi. "Maar we hebben een prima ploeg staan. Het gaat niet om de namen, maar om het team, het samenspel, de beleving, de overtuiging. We gaan vol gas tegen Frankrijk."

Gehavend Jong Oranje waant zich niet kansloos: 'Vol gas tegen Frankrijk'

Üdvözöljük Budapestről!

Of in het Nederland: welkom vanuit Boedapest! Daar is om 18.00 uur de aftrap van de kwartfinalewedstrijd op het EK tussen Jong Oranje en Jong Frankrijk.

Het duel is rechtstreeks te zien op NPO 2, NOS.nl en in de NOS-app. De voorbeschouwing begint om 17.45 uur.

Mocht Jong Oranje de halve finales bereiken, dan speelt de ploeg op donderdag 3 juni in Székesfehérvár tegen de winnaar van Jong Denemarken-Jong Duitsland. De finale is op zondag 6 juni in Ljubljana.