NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Meer versoepelingen op Curaçao • EK in tweede helft juni misschien op grote schermen

 • Welkom in het coronablog van maandag 31 mei. Hier lees je het coronanieuws uit binnen- en buitenland.
 • Veiligheidsberaad vanavond onder meer over videoschermen buiten bij EK voetbal.
 • Zeven EU-landen komen al deze week met reiscertificaat.
 • 1979 en 1980 aan de beurt.
 • Epidemioloog twijfelt aan het "reële scenario" van De Jonge.
Liveblog gesloten
 • Meer versoepelingen op Curaçao

  Op Curaçao worden de maatregelen verder versoepeld. Dat heeft demissionair premier Rhuggenaath bekendgemaakt tijdens een persconferentie. Onder meer de avondklok gaat van 23.00 uur naar 01.00 uur en dat betekent dat uitgaansgelegenheden weer open mogen tot middernacht. Ook het maximale aantal gasten voor restaurants en winkels wordt verruimd. Wel benadrukte Rhuggenaath dat mensen afstand moeten houden, handen moeten wassen en grote groepen zoveel mogelijk moeten blijven vermijden.

  Vorige week kondigde Rhuggenaath al aan dat het eiland, na een maandenlange strenge lockdown, weer verder openging. "Dat doen we gebaseerd op recente cijfers, na grondige overwegingen en stap voor stap. Zodat we niet later opnieuw maatregelen moeten herinvoeren."

  Eilandbewoners die twee keer zijn gevaccineerd hoeven geen PCR-test meer te doen als ze vanuit het buitenland terugvliegen naar Curaçao. Dat geldt nog wel voor toeristen. Verder worden de grote vaccinatiecentra deze week gesloten, omdat het aantal mensen dat zich nu nog laat vaccineren steeds verder terugloopt.

  Rhuggenaath complimenteerde de bevolking voor het naleven van de coronaregels. In de afgelopen acht dagen zijn er maar twee besmettingen geregistreerd, op 7000 geteste mensen. Bijna 85.000 mensen hebben zich inmiddels gevaccineerd, dat is bijna 70 procent van de totale volwassen bevolking. Ruim 68.000 mensen hebben al twee vaccins gekregen.

 • Kan AstraZeneca-weigeraar straks zelf een vaccin kiezen?

  Morgen maakt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid in een Kamerbrief bekend dat mensen die het AstraZeneca-vaccin zouden krijgen maar dat hebben geweigerd, binnenkort opnieuw worden opgeroepen. Dat zegt hij tegen Nieuwsuur. Dit keer worden zij geprikt door de GGD, wat betekent dat ze Pfizer, Moderna of Janssen krijgen.

  Veel Astra-weigeraars hopen dat ze dan ook een vrije keuze hebben. Duizenden van hen hebben een petitie ondertekend gericht aan de minister. Het doel: 60-plussers de vrijheid geven te kiezen voor vaccinatie met Pfizer of Moderna. Die vaccins zijn wat effectiever dan AstraZeneca (meer dan 90 procent effectiviteit tegenover 60 tot 80 procent).

  Onder de ondertekenaars zijn mensen met longklachten voor wie de 60 procent bescherming die AstraZeneca biedt te weinig is. Anderen zijn bang voor zeer zeldzame bijwerkingen van AstraZeneca. Volgens schattingen van het RIVM heeft het grootste deel van de 60 tot 64-jarigen daadwerkelijk een eerste prik gehad, maar huisartsen die Nieuwsuur spreekt zeggen dat een flink deel de prik heeft geweigerd.

  "70 procent van de mensen die wij hebben uitgenodigd wilde hem niet", zei een huisarts in de Utrechtse wijk Kanaleneiland tegen Nieuwsuur. "Een groot deel daarvan wil wel een andere. Ze zijn bang voor bijwerkingen, bang voor trombose, bang dat ze dood neervallen."

 • WHO vernoemt coronavarianten naar letters Grieks alfabet

  De Wereldgezondheidsorganisatie WHO wil af van de ingewikkelde namen die de wetenschappers hanteren voor varianten van het coronavirus. Ook wil ze niet dat varianten de landen waar ze voor het eerst opdoken een slechte naam bezorgen. Daarom noemt WHO de Britse, Zuid-Afrikaanse, Braziliaanse en Indiase variant van het coronavirus voortaan de alfa-, bèta, gamma- en delta-variant, naar de vier eerste letters uit het Griekse alfabet. Een eventuele nieuwe variant krijgt een volgende letter.

  Aan het besluit zijn maanden van overleg voorafgegaan. Griekse goden passeerden de revue en ook de benamingen VOC1, VOC2, enz. Dat laatste voorstel had niets te maken met de Nederlandse Verenigde Oostindische Compagnie. VOC is een afkorting van Variants of Concern (varianten die tot zorg zijn). Dit voorstel haalde de eindstreep niet, omdat VOC Engelstaligen aan een vloekwoord doet denken.

 • Grapperhaus sluit EK kijken op grote schermen in tweede helft juni niet uit

  Het kabinet kijkt na half juni nog eens of het EK voetbal op grote videoschermen in de buitenlucht kan worden bekeken. Dat heeft minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid gezegd na afloop van het Veiligheidsberaad met burgemeesters.

  "Het OMT heeft duidelijk aangegeven dat dit nu niet verstandig is", zei Grapperhaus. Hij heeft daar met horeca-organisaties over gesproken en die zeiden er begrip voor te hebben. Na half juni wil Grapperhaus nog eens kijken hoe de situatie dan is. Dit betekent dat de eerste twee wedstrijden van het Nederlands elftal niet op grote schermen kunnen worden bekeken. Die zijn op 13 en 17 juni, tegen Oekraïne en Oostenrijk.

  Minister Grapperhaus:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Grapperhaus sluit EK kijken op groot scherm niet uit: 'kijken hoe het tweede helft juni gaat'

  Ook voorzitter van het Veiligheidsberaad Bruls benadrukte na afloop van het overleg dat grote schermen plaatsen nu nog niet verstandig is. "De eerste twee wedstrijden zijn om 21.00 uur, de kroegen moeten om 22.00 uur dicht. Met andere woorden: dan moet je in de rust alles afbreken en mensen wegsturen", zei hij.

  Naar eigen zeggen steekt het Veiligheidsberaad over twee weken "de peilstok" er opnieuw in. "We zitten nu in een bus die heel hard de helling afraast richting een groene vallei. We moeten opletten dat we niet uit de bocht vliegen en het ravijn induiken", aldus Bruls.

 • Epidemiologen snappen noemen datum door De Jonge niet

  Epidemiologen betwijfelen of Nederland op 1 september van de coronamaatregelen af is, zoals minister De Jonge denkt. Het dragen van een mondkapje en het anderhalve meter afstand houden zou dan voorbij zijn.

  "Het zou waar kunnen zijn, maar ik zou zelf meer voorzichtigheid willen inbouwen", zegt hoogleraar klinische epidemiologie Olaf Dekkers. Veldepidemioloog Amrish Baidjoe noemt de datum "prematuur" en epidemioloog Alma Tostmann vindt het te vroeg om te speculeren. OMT-voorzitter Jaap van Dissel wil in NRC geen datum noemen. "Dat zou echt uit de lucht gegrepen zijn."

  De Jonge noemde het loslaten van de maatregelen per 1 september gisteren in het tv-programma WNL op Zondag een reëel scenario:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  De Jonge over vaccinaties: 'voor 1 september is iedereen die het wil gevaccineerd'
 • In VK dreigt een derde golf, zegt adviseur Britse regering

  Een adviseur van de Britse regering ziet aanwijzingen dat het Verenigd Koninkrijk een derde golf met coronabesmettingen te wachten staat. De aantallen zijn nog laag, maar de Indiase variant heeft de exponentiele groei brandstof gegeven, zei microbioloog en specialist in infectieziekten professor Ravi Gupta tegen de BBC.

  In Groot-Brittannië staan voor 21 juni versoepelingen van de lockdown gepland. De opmars van de Indiase variant kan de versoepeling in gevaar brengen, zei premier Johnson al eerder. Gupta wil dat de versoepeling enkele weken wordt uitgesteld, omdat er dan meer informatie beschikbaar is. Het bedrijfsleven waarschuwt voor de gevolgen van een verschuiving van de versoepelingsdatum.

  In het Verenigd Koninkrijk zijn voor de zesde dag op rij meer dan 3000 nieuwe besmettingen geteld. Daarvoor bleef dat aantal meer dan een maand onder de 3000. Driekwart van de nieuwe patiënten heeft de Indiase variant opgelopen.

  "Dit zijn natuurlijk nog lage aantallen, maar elke golf begint met lage aantallen die na een tijdje explosief worden", zei Gupta. Hij waarschuwde dat dit proces dit keer wat langer kan duren, omdat de meeste Britten zijn ingeënt. "Dit kan een vals gevoel van veiligheid oproepen, dat is onze zorg.

 • EU keurt inenten kinderen tussen 12 en 16 met Pfizer-vaccin goed

  De Europese Unie heeft formeel ingestemd met gebruik van het Pfizer-BioNTech-vaccin voor kinderen tussen de 12 en 16 jaar. Het besluit volgt op de goedkeuring afgelopen vrijdag door het Europees Geneesmiddelenbureau EMA. Het middel is volgens deze toezichthouder veilig voor kinderen.

  De Nederlandse Gezondheidsraad is bezig met een advies over het middel voor kinderen. Daarin wordt het oordeel van het EMA meegenomen. Als het advies van de Gezondheidsraad er is, is het aan het kabinet om een besluit te nemen.

  In Nederland zijn bijna 800.000 kinderen tussen de 12 en 16 jaar oud. Het RIVM heeft laten weten dat, mocht het nodig zijn, de infrastructuur voor vaccinaties voor kinderen aanwezig is.

 • WHO wil internationaal pandemieverdrag

  De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wil dat er nog dit jaar onderhandelingen beginnen over een verdrag waarin afspraken staan ter voorbereiding op toekomstige pandemieën. De 194 lidstaten zouden daar in november een besluit over moeten nemen. "De tijd is rijp voor dit plan", WHO-directeur-generaal Ghebreyesus.

  De lidstaten zullen de komende tijd hervormingsplannen bestuderen, die onafhankelijke experts voor de WHO en de lidstaten hebben opgesteld. Deze plannen moeten het makkelijker maken om nieuwe virussen te bestrijden.

  Zo moet de WHO de bevoegdheid krijgen om snel onderzoekers te sturen naar gebieden waar nieuwe ziekten opduiken. De resultaten van hun onderzoek moeten snel en volledig voor iedereen beschikbaar zijn.

 • Copa América verplaatst naar Brazilië

  De Zuid-Amerikaanse voetbalbond Conmebol heeft de organisatie van de Copa América toegewezen aan Brazilië. Het voetbaltoernooi zou aanvankelijk in Colombia en Argentinië worden gespeeld, maar beide landen haakten af. In Colombia is de politiek situatie onrustig en in Argentinië is sinds afgelopen weekend opnieuw een strikte lockdown van kracht.

  In Brazilië is de situatie niet veel beter. Corona heeft daar aan meer dan 460.000 mensen het leven gekost en er wordt gevreesd voor een nieuwe golf. De Zuid-Amerikaanse voetbalbond Conmebol is desondanks blij met de nieuwe organisator. "We bedanken president Bolsonaro, zijn team en de Braziliaanse voetbalbond voor het openen van de deuren voor het veiligste sportevenement ter wereld."

 • 'Sywert van Lienden verdiende 9 miljoen aan mondkapjesdeal'

  Opiniemaker Sywert van Lienden heeft volgens Follow the Money (FTM) ruim 9 miljoen euro overgehouden aan zijn omstreden mondkapjesdeal met het ministerie van VWS. Volgens de onderzoeksjournalisten van FTM sluisde hij het geld weg naar een persoonlijke holding. Die constructie wordt meestal gebruikt om vermogen onzichtbaar te maken.

  De twee zakenpartners van Van Lienden incasseerden beiden zo'n 5 miljoen euro. De bedragen worden bevestigd door de zakenpartners en Van Lienden.

  Het door de drie opgerichte Relief Goods Alliance BV leverde vorig jaar 40 miljoen medische mondkapjes voor een bedrag van ruim 100 miljoen euro. Van Lienden deed het voorkomen dat de deal zonder winstoogmerk was gesloten en voortkwam uit maatschappelijke betrokkenheid.

  'Verwoestende mediastorm'

  Later ontstond daar twijfel over. Tot nu toe wilde Van Lienden geen volledige opening van zaken geven, naar eigen zeggen vanwege geheimhoudingsclausules.

  In het artikel op FTM zegt Van Lienden dat de deal veel meer opleverde dan oorspronkelijk gedacht. Dat zou het gevolg zijn van "een aantal externe factoren waaronder wisselkoersen, sterk kwaliteitsmanagement, dalende grondstofprijzen en behaalde inkoopvoordelen".

  Verder zegt hij dat hij de 9 miljoen uiteindelijk "een maatschappelijke bestemming" wil geven. Maar of het hele bedrag daar naartoe gaat, is nog de vraag. "Of dat volledig waargemaakt kan worden, is deels afhankelijk van de huidige verwoestende mediastorm voor mijn professionele loopbaan", zegt Van Lienden.

 • Zeven EU-landen komen al deze week met reiscertificaat

  Zeven EU-landen willen al deze week beginnen met het uitgeven van het coronareisbewijs dat reizen weer gemakkelijker moet maken. Om welke landen het gaat, wil de Europese Commissie nog niet zeggen.

  Het digitale coronacertificaat, een QR-code die toont of de reiziger is ingeënt, negatief getest of beschermd door antistoffen van een eerdere besmetting, wordt in principe vanaf 1 juli uitgegeven, maar sommige landen hebben de technische systemen al klaar en willen er daarom eerder mee beginnen, zeggen EU-bronnen.

 • Ambassadeurs weer in koets naar koning

  Ambassadeurs gaan voor het eerst in maanden weer in een koets naar koning Willem-Alexander om hun geloofsbrieven aan te bieden. De koning ontvangt woensdagochtend de ambassadeurs van Nigeria, Bosnië en Herzegovina en Noord-Macedonië op Paleis Noordeinde.

  Ambassadeurs kwamen vanwege de coronaregels al enige tijd alleen met een hofauto om geloofsbrieven aan te bieden. Ook het militair ceremonieel bij het paleis, met het spelen van de volksliederen van de ambassadeurs en een inspectie van de erewacht, is nu weer terug. Dit ceremonieel was de afgelopen maanden ook geschrapt vanwege de coronaregels.

 • 2134 nieuwe besmettingen, gemiddeld daling

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanochtend 2134 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 623 minder dan gisteren.

  Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 2968 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 26 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

  1327 coronapatiënten in het ziekenhuis

  In de ziekenhuizen bleef de bezetting gelijk. Er liggen nu 1327 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1327), van wie 477 op de IC (gisteren: 486), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

  2 overleden covid-patiënten

  Bij het RIVM werden 2 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 10 doden per dag, tegen 14 doden per dag een week eerder.

  In het weekend worden minder sterfgevallen doorgegeven aan het RIVM. Daardoor zijn op zondag en maandag deze cijfers vrijwel altijd lager dan in de rest van de week.

  Ouderen lopen relatief veel risico als ze het coronavirus krijgen. Daarom registreert het RIVM in hoeveel verpleeghuizen recent coronagevallen waren. Er zijn nu 96 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 116.

  In de strijd tegen het coronavirus zijn naar schatting van het ministerie van Volksgezondheid 9,2 miljoen prikken gezet. Naar verwachting worden er deze week ongeveer een miljoen prikken gezet.

 • De Jonge tegen spelers Oranje: wees voorbeeld en neem een prik

  Minister De Jonge roept alle spelers van het Nederlands elftal op zich te laten vaccineren. Nog niet alle spelers hebben dat gedaan. De Jonge ziet dat onder jonge mensen niet iedereen overtuigd is van nut en noodzaak, maar hoopt dat spelers zich alsnog laten overtuigen:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  De Jonge roept Oranje voetballers op: wees voorbeeld en neem een prik
 • Minister Slob: openen scholen niet vrijblijvend

  Als scholen volgende week maandag niet hun deuren openen, gaat de onderwijsinspectie met hen in gesprek. "Dat de scholen op 7 juni weer open moeten, is een kabinetsbesluit dat door een meerderheid van de Tweede Kamer wordt gesteund, dus dit is niet vrijblijvend", zegt minister Slob.

  Een aantal scholen zegt volgende week niet open te gaan, om uiteenlopende redenen. Maar de minister wil voor die scholen nog geen harde maatregelen aankondigen. "We houden scholen niet aan het onmogelijke. Er is altijd maatwerk mogelijk als scholen niet open kunnen doordat er veel docenten ziek zijn of als er docenten zijn die kwetsbare familieleden hebben die nog niet gevaccineerd zijn."

  "Het is samen zoeken naar een weg", zegt Slob. "Maar het principe is duidelijk: vanaf 7 juni mogen alle leerlingen weer naar school."