NOS Nieuws Binnenland Aangepast

IC-capaciteit terug naar 1350 bedden • VS wil meer onderzoek naar oorsprong virus

 • Welkom in het coronablog van woensdag 26 mei. Hier lees je het coronanieuws uit binnen- en buitenland.
 • De WHO heeft afgelopen week 14 procent minder coronabesmettingen gerapporteerd dan de week ervoor.
 • Op Vlieland is in twee dagen iedereen die een prik wil tussen de 18 en 60 jaar gevaccineerd.
 • Het aantal coronabesmettingen dat heeft plaatsgevonden onder de bezoekers van het Songfestival, wordt toch bekendgemaakt.
Liveblog gesloten
 • Vragen in Kamer over inhouden coronasteun Sint-Maarten

  In de Tweede Kamer klinkt bij een aantal partijen verbazing over het besluit van staatssecretaris Knops om voorlopig geen extra coronasteun uit te betalen aan Sint-Maarten. Dat weigert hij omdat de regering het wanbestuur van het vliegveld nog niet heeft aangepakt, schreef hij eerder een brief aan minister-president Silveria Jacobs.

  Het vliegveld van Sint-Maarten is zwaar beschadigd geraakt door orkaan Irma, in 2017. Nederland heeft voor de renovatie van het vliegveld 550 miljoen euro beschikbaar gesteld en Schiphol helpt mee.

  Mede omdat Schiphol de samenwerking wil stoppen in verband met het wanbestuur, wil Knops de 18 miljoen euro aan coronasteun niet uitbetalen. Onder meer de ChristenUnie en de PvdA vragen zich af of dat wel legitiem is. Kamerlid Ceder (CU) benadrukt dat de ministerraad al akkoord was met het steunpakket en dat het op orde brengen van het bestuur op het vliegveld geen voorwaarde is voor de steun.

  D66-Kamerlid Wuite vindt dat "de doelpalen worden verschoven" in de afspraken met Sint-Maarten. Kuiken van de PvdA zegt dat de communicatie met de staatssecretaris daarover niet goed is. Knops benadrukt dat de steun alleen gepauzeerd is. Het beeld van de verschuivende doelpalen noemt hij pertinent onjuist. "Er is geen gebrek aan doelen, er is een gebrek aan resultaten."

 • Defensie begint met inenten militairen

 • VS wil meer onderzoek naar oorsprong coronavirus

  De Amerikaanse president Biden heeft aangekondigd dat hij de inlichtingendiensten meer onderzoek laat doen naar het begin van de pandemie. Hij zegt dat er onvoldoende bewijs is om te concluderen of het virus voor het eerst is overgedragen van dier op mens of dat de uitbraak het gevolg is een laboratoriumongeluk.

  "Ik heb de gemeenschap van inlichtingendiensten gevraagd om hun inspanningen te verdubbelen en om informatie te analyseren die ons dichter bij een definitieve conclusie kan brengen", aldus Biden. Binnen 90 dagen verwacht hij dat ze aan hem rapporteren.

  Volgens Biden is er binnen de Amerikaanse inlichtingendiensten onenigheid over de bron van het virus. Er wordt volgens hem uitgegaan van twee scenario's, maar de inlichtingendiensten zijn volgens hem verdeeld over welk van de twee het meest voor de hand ligt. Over de scenario's waar rekening mee wordt gehouden, weidde hij verder niet uit.

  China roept hij op om mee te werken met de onderzoeken. Biden houdt de mogelijkheid open dat er nooit een sluitende conclusie komt, mede doordat de Chinese regering weigert om tegemoet te komen aan alle eisen van internationale onderzoeksteams. "Dat we in die beginmaanden geen onderzoekers op de grond hebben gekregen, zal ieder onderzoek naar de oorsprong van covid-19 dwarszitten", zei hij.

 • Rusland begint met vaccineren dieren

  In Rusland worden nu ook dieren ingeënt tegen het coronavirus. De Russische toezichthouder voor diergeneeskundigen, Rosselchoznadzor, zegt dat dierenartsen in een aantal regio's al prikken hebben gezet. Onder meer fokkers en mensen met huisdieren zouden interesse hebben in de inenting voor hun dieren.

  Rusland kondigde in maart aan een vaccin te hebben dat specifiek was ontwikkeld voor dierenartsen. Het Carnivak-Cov-vaccin zou zes maanden lang immuniteit bieden.

  Sinds het begin van de wereldwijde uitbraak van het coronavirus zijn er onder meer besmettingen vastgesteld bij nertsen, katten, honden en apen. Vooralsnog lijkt het erop dat die besmettingen niet grootschalig zijn doorgegeven aan mensen. Vast lijkt wel te staan dat besmette nertsen mutaties van het coronavirus hebben overgedragen aan mensen.

  Onder meer in de EU, Zuid-Korea, Japan en Argentinië is interesse getoond in het Russische dierenvaccin. Ook in de VS werkt een farmaceut aan een coronavaccin voor dieren.

 • IC-capaciteit terug naar 1350 bedden

  De capaciteit op de intensive cares wordt weer teruggebracht naar 1350 bedden, schrijft minister Van Ark in een brief aan de Tweede Kamer. Op verzoek van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), dat verwacht dat de ziekenhuisbezetting verder zal dalen, komt er nu weer meer ruimte voor het leveren van de uitgestelde zorg.

  Vorige maand schaalde het LNAZ in verband met de toen nog hoge coronacijfers op naar landelijk 1550 IC-bedden. Dat betekende dat de reguliere en planbare zorg verder werd afgeschaald. Inmiddels dalen de cijfers gemiddeld en komt er dus weer meer ruimte voor die zorg.

  Van Ark bedankt alle zorgmedewerkers en andere betrokkenen "die hun verantwoordelijkheid hebben genomen in deze pandemie". "Het is een positieve ontwikkeling dat er ruimte is om af te schalen in covid-zorg en er voorzichtig gedacht kan worden aan het leveren van uitgestelde zorg."

 • Boze kermisexploitanten gaan 'kabaal maken'

  Zo'n 400 kermisexploitanten gaan vrijdag demonstreren op het Hilversumse Marktplein. Ze vragen aandacht voor de zorgwekkende situatie waar ze naar eigen zeggen sinds de coronacrisis in zitten: ze kunnen al een jaar niet werken, missen al hun inkomsten en krijgen geen coronasteun. "Er moet gewoon wat gebeuren en daarom gaan we kabaal maken", zegt kermisexploitant Frans Stuy.

  De gemeente Hilversum laat aan NH Nieuws weten groen licht te hebben gegeven voor een demonstratie tussen 11.00 en 13.00 uur. Hilversum heeft wel een paar voorwaarden gesteld. Zo mogen de kermisexploitanten niet meer dan 20 tot 30 voertuigen meenemen. Als er meer komen, dan worden deze door de politie het centrum uit geleid. Daarnaast moeten de demonstranten zich aan de coronaregels houden.

  Het is niet de eerste keer dat de kermisexploitanten met een demonstratie aandacht vragen voor hun situatie. Twee maanden geleden stonden ze al op de Dam en werd er ook op andere plekken gedemonstreerd.

 • De Jonge: waarschijnlijk gratis pcr-test voor reis

  Wie naar het buitenland op vakantie wil maar nog niet twee keer ingeënt is, krijgt waarschijnlijk een gratis PCR-test. Daar ziet het naar uit, zegt Minister De Jonge. Hij denkt dat het kabinet zal zorgen voor een gratis PCR-test voor reizigers als de Europese regels vereisen dat mensen twee keer ingeënt moeten zijn om op reis te kunnen.

  Er komt een 'covid-reiscertificaat', waarmee mensen binnen Europa kunnen reizen. Het certificaat gaat gelden voor mensen die zijn ingeënt tegen het coronavirus, negatief zijn getest of een besmetting achter de rug hebben.

  Er waren berichten dat reizigers maar één prik nodig hebben om op reis te kunnen, maar De Jonge verwacht dat straks toch twee inentingen vereist zijn. Omdat niet iedereen dat al is als de vakanties beginnen, zal het kabinet de dan benodigde test waarschijnlijk gaan vergoeden. Een Kamermeerderheid vroeg daar al om maar premier Rutte liet eerder weten dat eerst moest worden uitgezocht en afgewacht wat er in Europa gaat gelden.

  Het kabinet is nog onduidelijk over de vraag of vaccinatieweigeraars of mensen die niet gevaccineerd kunnen worden ook een gratis test krijgen.

  Kijk hier wat minister De Jonge er vandaag over zegt:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  De Jonge: waarschijnlijk gratis test voor reis
 • Zes spelers Oranje slaan coronavaccinatie af

  Spelers van het Nederlands elftal kunnen in het trainingskamp in Zeist ingeënt worden tegen het coronavirus. Dat heeft voetbalbond KNVB georganiseerd met het oog op het Europees Kampioenschap.

  "Wij hebben altijd gezegd dat eerst gewoon - in het begin - de zorg voor moet gaan, en de mensen die het het hardst nodig hebben. Nu vinden wij, als KNVB, dat het ook een keuze kan zijn om ons te vaccineren, vooral de spelers", aldus bondscoach Frank de Boer.

  De vaccinatie is vrijwillig. De meeste spelers hebben gebruikgemaakt van de mogelijkheid. Zes spelers wilden de prik niet.

 • 'Geen meldingen zeldzame bloedklachten na Janssen-vaccin'

  Na ongeveer 150.000 prikken met het Janssen-vaccin in Nederland, heeft bijwerkingencentrum Lareb niet één melding ontvangen van trombose in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes. Dat meldt het centrum in een tweewekelijkse update. De zeldzame bijwerking werd in de bijsluiter van het vaccin opgenomen, nadat er in de Verenigde Staten enkele meldingen waren van mensen die daar na inenting last van kregen.

  De Amerikaanse trombosegevallen leidden in een groot aantal landen tot een prikpauze en onder meer Denemarken stopte volledig met het Janssen-vaccin. Nederland stelde de eerste prik in eerste instantie uit, maar na een nieuw advies van het Europees Geneesmiddelenbureau EMA wordt Janssen sinds 21 april alsnog gebruikt. De afweging is hier dat het aantal gemelde gevallen van bijwerkingen dusdanig laag is dat de voordelen opwegen tegen de risico's.

  De zeer zeldzame combinatie van een laag aantal bloedplaatjes en trombose kan zich ook voordoen bij het AstraZeneca-vaccin. Daarvan heeft Lareb tot nu toe zestien meldingen ontvangen, op 1,9 miljoen gezette prikken. Twee van de zestien mensen zijn overleden.

  Volgens Lareb zijn er verder 351 meldingen van overlijden na coronavaccinatie, op ongeveer 8,5 miljoen prikken. Dat deze mensen zijn overleden nadat ze een prik hebben gekregen, betekent niet dat ze ook door het vaccin zijn overleden. De meeste sterfgevallen waren onder mensen die het Pfizer/BioNTech-vaccin hebben gekregen. Dat is in Nederland het meest gebruikte coronavaccin, dat tot nu toe dus ook vooral aan ouderen is gegeven.

 • 'Seinen op groen voor versoepelingen op 5 juni', vrijdag meer details

  Minister De Jonge heeft bekendgemaakt dat er zaterdag 5 juni allerlei nieuwe coronaversoepelingen ingaan. Volgens hem staan de seinen op groen, nu "alle cijfers die moeten dalen aan het dalen zijn en alle cijfers die moeten stijgen aan het stijgen zijn". Hij doelde daarbij onder meer op het aantal besmettingen, het aantal ziekenhuisopnames en het aantal vaccinaties.

  Vrijdagavond houden demissionair premier Rutte en minister De Jonge een persconferentie met details over de versoepelingen. De Jonge zei nu al dat op 5 juni in grote lijnen 'stap 3' van het openingsplan ingaat, wat betekent dat restaurants en cafés weer maximaal dertig gasten binnen mogen ontvangen. Ook musea en bioscopen zijn dan weer op afspraak te bezoeken.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  De Jonge: alle seinen op groen om te versoepelen
 • RIVM: 2794 besmettingen, gemiddelde daling

  Bij het RIVM zijn de afgelopen dag 2794 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 285 meer dan gisteren. Er liggen nu 1618 besmette mensen in het ziekenhuis, 63 minder dan gisteren. Van de coronapatiënten in het ziekenhuis liggen er 559 op de intensive care.

  Op woensdag en donderdag is het aantal positieve tests vrijwel altijd hoger dan in de rest van de week. Dat komt omdat mensen zich in het weekend minder laten testen en er in de loop van de week vervolgens een 'inhaaleffect' ontstaat. Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests juist.

 • Oud-topadviseur Johnson: Britse corona-aanpak was rampzalig

  Een oud-topadviseur van de Britse premier Johnson, Dominic Cummings, heeft zich in een getuigenis in het Lagerhuis vernietigend uitgelaten over de manier waarop de regering heeft gereageerd op de coronapandemie. Een "rampzalige" aanpak, noemde hij het, waarbij de regering te laat reageerde op de uitbraak in China en het gevaar van het virus verkeerd is ingeschat door de gezondheidsautoriteiten.

  Cummings zegt dat de Britse regering pas in de laatste week van februari een gevoel van urgentie had. Voor die tijd zou Johnson de pandemiedreiging hebben afgedaan als bangmakerij. Hij zou zelfs hebben voorgesteld om zich live op televisie met het virus in te laten spuiten.

  In een eerste reactie, vanmiddag tijdens het vragenuur in het Lagerhuis, zei Johnson dat hij de verantwoordelijkheid neemt voor wat er is gebeurd. "Maar het belangrijkste is dat de regering steeds de intentie heeft gehad om levens en het nationale zorgstelsel te beschermen, volgens de beste wetenschappelijke adviezen die er waren. Dat is precies wat we gedaan hebben."

 • 7500 fans welkom bij 'uitzwaaiwedstrijd' Nederlands elftal in Enschede

  Bij de 'uitzwaaiwedstrijd' van Oranje in Enschede mogen 7500 toeschouwers aanwezig zijn, meldt RTV Oost. Het vriendschappelijke duel is tegen Georgië op zondag 6 juni. Het is de laatste oefenwedstrijd van het Nederlands elftal voor het EK.

  De wedstrijd in het stadion van FC Twente is de tweede interland waar een paar duizend mensen bij mogen zijn. Bij de vorige wedstrijd, tegen Letland, waren 5000 voetbalfans aanwezig.

  Bezoekers moeten bij binnenkomst wel kunnen aantonen dat ze negatief getest zijn op het coronavirus.

 • Ministerie VWS: houden ontwikkelingen Janssen-vaccin nauwlettend in de gaten

  Eerder vanmiddag werd bekend dat in België het inenten met het vaccin van farmaceut Johnson & Johnson voor mensen onder de 41 voorlopig is stopgezet. De reden is het overlijden van een buitenlandse vrouw na vaccinatie met het Janssen-vaccin.

  Het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid zegt in een reactie hierop tegen de NOS dit soort ontwikkelingen nauwlettend in de gaten te houden. Bijwerkingencentrum Lareb heeft in Nederland nog geen soortgelijke meldingen gehad. "De EMA, het CBG en de Gezondheidsraad adviseren het ministerie van VWS over de inzet van vaccins in Nederland, en zij houden ook deze meldingen goed in de gaten", zegt het ministerie. "Zij nemen alle nieuwe gegevens mee."

 • Zestien coronabesmettingen gelinkt aan kampioensfeest Ajax

  Er zijn zestien coronabesmettingen die gelinkt worden aan het kampioensfeest van Ajax begin deze maand. Dat meldt de GGD Amsterdam na bron- en contactonderzoek. De voorzitter van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland en burgemeester Femke Halsema schrijven dit in een brief aan de gemeenteraad.

  Waarschijnlijk ligt het werkelijke aantal coronabesmettingen hoger, staat in de brief. Dat komt volgens de GGD door het gebruik van zelftesten, waardoor niet alle besmettingen bij de GGD worden gemeld. Ook zal niet iedereen bij het bron- en contactonderzoek hebben gezegd dat ze bij de Johan Cruijff Arena waren.

  Op zondag 2 mei was het volgens de gemeente Amsterdam veel te druk bij het stadion tijdens en na de kampioenswedstrijd van Ajax. Op basis van informatie van de politie schat de gemeente dat er 12.000 supporters naar het stadion waren gekomen. De driehoek van burgemeester, politie en Openbaar Ministerie besloot niet op te treden bij de Arena om "ongeregeldheden en escalatie van geweld te voorkomen".

  De beelden van rond de Arena leidden tot verbazing en verontwaardiging, ook in het kabinet.