NOS Wielrennen Aangepast

Riesebeek komt nét tekort in natte Giro-rit • favorieten nemen snipperdag

 • Riesebeek legt het in de sprint af tegen Campenaerts
 • Bekijk hier de samenvatting
 • De etappe lag kort na de start even stil na een zware val
 • Omdat er geen ambulances langs de renners konden, besloot de jury te neutraliseren
Liveblog gesloten
 • Morgen de koninginnenrit, Giro naar hoogste punt

  Maandag moeten de favorieten weer vol aan de bak, want er moeten maar liefst vier grote Alpencols beklommen worden tussen Sacile en Cortina d'Ampezzo (in 1956 organisator van de Olympische Winterspelen). Met 212 kilometer is de etappe ook nog eens behoorlijk lang.

  Het profiel van de zestiende etappe van de Giro RCS

  Kort na het vertrek beginnen de renners aan de beklimming van de La Crosetta (eerste categorie, 11,6 kilometer à gemiddeld 7,1%). Na een lange aanloop gaan de renners de Passo Fedaia (eerste categorie, 14 km, 7,6%) op, gevolgd door de Passo Pordoi (11,8 km à 6,8%), waar het hoogste punt van deze Giro wordt bereikt, de Cima Coppi.

  En alsof dat nog niet genoeg is, gaan de renners ook over de Passo Giau (eerste categorie, 9,9 km à 9,3%). Na de top is het nog 17,5 kilometer dalen tot de finish.

  Kortom: dat wordt smullen. De etappe begint om 11.00 uur en dan is dit liveblog er ook weer. A domani!

 • Bekijk hier de samenvatting van de etappe

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Riesebeek komt nét tekort voor etappezege in Giro, Campenaerts mag juichen
  Deze video is alleen in Nederland te bekijken.
 • Oud-rozetruidrager Valter keert terug in de toptien

  Door het wegvallen van Emanuel Buchmann zien we Attila Valter, in de eerste week nog rode truidrager, weer in de toptien van het algemeen klassement.

  De stand in het algemeen klassement

  1. Egan Bernal 62.13.33
  2. Simon Yates +1.33
  3. Damiano Caruso +1.51
  4. Aleksandr Vlasov +1.57
  5. Hugh Carthy +2.11
  6. Giulio Ciccone +3.03
  7. Remco Evenepoel +3.52
  8. Daniel Felipe Martínez +3.54
  9. Tobias Foss +5.37
  10. Attila Valter +7.49
 • Ook de favorieten zijn binnen

  Meer dan zeventien minuten na Campenaerts en Riesebeek zijn ook de renners in het peloton over de streep gekomen. In die kopgroep zaten geen klassementsmannen, maar toch is er in de top van het algemeen klassement wel iets veranderd, want nummer zes Emanuel Buchmann heeft de Giro moeten verlaten.

  Buchmann was een van de slachtoffers van de valpartij die de jury ertoe dwong de etappe tijdelijk stil te leggen. Te zien was hoe Buchmann werd behandeld aan zijn gezicht. Net als Jos van Emden, Natnael Berhane en Ruben Guerreiro heeft hij moeten opgeven.

  Ook Emanuel Buchmann kan niet verder na de valpartij AFP
 • Riesebeek zwaar teleurgesteld na tweede plaats

  Een zwaar teleurgestelde Riesebeek zegt bij Europsport dat hij in de sprint een fout maakte, maar voegt er meteen aan toe dat het moeilijk is fouten aan te wijzen na vijftien dagen koers. Hij spreekt van de kans van zijn leven. De ontgoocheling is dus begrijpelijk.

  Oscar Riesebeek en Victor Campenaerts Reuters
 • Klassementsmannen zijn nog onderweg

  En de roze trui? Die is nog onderweg in het peloton. Er zijn inmiddels meer dan vijf minuten verstreken, sinds Campenaerts en Riesebeek over de streep kwamen.

 • Twee Nederlanders in de toptien: Riesebeek en Mollema

  De toptien van de etappe

  1. Victor Campenaerts
  2. Oscar Riesebeek z.t.
  3. Nikias Arndt +7
  4. Simone Consonni z.t.
  5. Quinten Hermans z.t.
  6. Dario Cataldo z.t.
  7. Bauke Mollema +9
  8. Albert Torres +44
  9. Juan Sebastián Molano +1.02
  10. Maximillian Walscheid z.t.
 • Campenaerts wint, Riesebeek tweede

  Riesebeek gaat als eerste aan, maar Campenaerts gaat eroverheen en wint de etappe. Een zeer moedige en knappe poging, maar Riesebeek weet net niet te winnen.

 • 1 km - Rode vod

  Riesebeek en Campenaerts gaan samen de laatste kilometer in. Wie wint de vijftiende Giro-etappe? Debutant Riesebeek of de werelduurrecordhouder?

 • 2 km - Mollema bijna onderuit

  In de achtervolgende groep gaat Bauke Mollema bijna onderuit. Hij kijkt achterom, waarna zijn voet uit het pedaal schiet. Hij blijft ternauwernood overeind.

 • 2 km - Campenaerts versnelt, Riesebeek lijkt te kunnen volgen

  Nu probeert Campenaerts het, maar Riesebeek lijkt wel te kunnen volgen. In de achtervolgende groep versnelt Mollema, die Hermans passeert. De Nederlanders en de Belgen kleuren de finale, maar wie er wint, is nog niet te zeggen. De verschillen zijn minimaal.

 • 3 km - Sprinten in de regen kan Riesebeek wel

  Oscar Riesebeek won ooit de Omloop der Kempen na een sprintje in de regen. Hij heeft er dus ervaring mee. Hij probeert Campenaerts op het klimmetje opnieuw te lossen, maar de Belg laat zich niet zomaar verrassen.

  De marge op de zes achtervolgers is nog steeds vijftien seconden.

 • 5 km - Nog een tussensprint en een klimmetje

  Het profiel van de vijftiende etappe van de Giro RCS

  De tussensprint zal ze gestolen kunnen worden, maar het op klimmetje dat erop volgt wordt het interessant. Wat gebeurt daar met de marge van Riesebeek en Campenaerts die nog altijd vijftien seconden bedraagt.

 • 7 km - Voorsprong loopt iets terug

  De voorsprong van Riesebeek en Campenaerts loopt wat terug, van 30 naar 16 seconden. De zes achtervolgers zijn Bauke Mollema, Harm Vanhoucke, Nikias Arndt, Simone Consonni, Dario Cataldo en Quinten Hermans

 • 10 km - Riesebeek kan eerste profzege pakken, Campenaerts zijn achtste

  Oscar Riesebeek (28), debutant in een grote ronde, kan zijn eerste zege als profrenner boeken. Mocht Campenaerts (29), bezig aan zijn zevende grote ronde, de etappe winnen dan is dat zijn achtste profzege. Campenaerts is bovendien de werelduurrecordhouder.

  Ze hebben een ruime halve minuut op de zes achtervolgers.