liveblog
NOS WielrennenAangepast

Riesebeek komt nét tekort in natte Giro-rit • favorieten nemen snipperdag

  • Riesebeek legt het in de sprint af tegen Campenaerts
  • Bekijk hier de samenvatting
  • De etappe lag kort na de start even stil na een zware val
  • Omdat er geen ambulances langs de renners konden, besloot de jury te neutraliseren
liveblog gesloten

Morgen de koninginnenrit, Giro naar hoogste punt

Maandag moeten de favorieten weer vol aan de bak, want er moeten maar liefst vier grote Alpencols beklommen worden tussen Sacile en Cortina d'Ampezzo (in 1956 organisator van de Olympische Winterspelen). Met 212 kilometer is de etappe ook nog eens behoorlijk lang.

Het profiel van de zestiende etappe van de Giro

Kort na het vertrek beginnen de renners aan de beklimming van de La Crosetta (eerste categorie, 11,6 kilometer à gemiddeld 7,1%). Na een lange aanloop gaan de renners de Passo Fedaia (eerste categorie, 14 km, 7,6%) op, gevolgd door de Passo Pordoi (11,8 km à 6,8%), waar het hoogste punt van deze Giro wordt bereikt, de Cima Coppi.

En alsof dat nog niet genoeg is, gaan de renners ook over de Passo Giau (eerste categorie, 9,9 km à 9,3%). Na de top is het nog 17,5 kilometer dalen tot de finish.

Kortom: dat wordt smullen. De etappe begint om 11.00 uur en dan is dit liveblog er ook weer. A domani!

Bekijk hier de samenvatting van de etappe

Riesebeek komt nét tekort voor etappezege in Giro, Campenaerts mag juichen

Oud-rozetruidrager Valter keert terug in de toptien

Door het wegvallen van Emanuel Buchmann zien we Attila Valter, in de eerste week nog rode truidrager, weer in de toptien van het algemeen klassement.

De stand in het algemeen klassement

1. Egan Bernal 62.13.33
2. Simon Yates +1.33
3. Damiano Caruso +1.51
4. Aleksandr Vlasov +1.57
5. Hugh Carthy +2.11
6. Giulio Ciccone +3.03
7. Remco Evenepoel +3.52
8. Daniel Felipe Martínez +3.54
9. Tobias Foss +5.37
10. Attila Valter +7.49

Ook de favorieten zijn binnen

Meer dan zeventien minuten na Campenaerts en Riesebeek zijn ook de renners in het peloton over de streep gekomen. In die kopgroep zaten geen klassementsmannen, maar toch is er in de top van het algemeen klassement wel iets veranderd, want nummer zes Emanuel Buchmann heeft de Giro moeten verlaten.

Buchmann was een van de slachtoffers van de valpartij die de jury ertoe dwong de etappe tijdelijk stil te leggen. Te zien was hoe Buchmann werd behandeld aan zijn gezicht. Net als Jos van Emden, Natnael Berhane en Ruben Guerreiro heeft hij moeten opgeven.

Ook Emanuel Buchmann kan niet verder na de valpartij

Riesebeek zwaar teleurgesteld na tweede plaats

Een zwaar teleurgestelde Riesebeek zegt bij Europsport dat hij in de sprint een fout maakte, maar voegt er meteen aan toe dat het moeilijk is fouten aan te wijzen na vijftien dagen koers. Hij spreekt van de kans van zijn leven. De ontgoocheling is dus begrijpelijk.

Oscar Riesebeek en Victor Campenaerts

Klassementsmannen zijn nog onderweg

En de roze trui? Die is nog onderweg in het peloton. Er zijn inmiddels meer dan vijf minuten verstreken, sinds Campenaerts en Riesebeek over de streep kwamen.

Twee Nederlanders in de toptien: Riesebeek en Mollema

De toptien van de etappe

1. Victor Campenaerts
2. Oscar Riesebeek z.t.
3. Nikias Arndt +7
4. Simone Consonni z.t.
5. Quinten Hermans z.t.
6. Dario Cataldo z.t.
7. Bauke Mollema +9
8. Albert Torres +44
9. Juan Sebastián Molano +1.02
10. Maximillian Walscheid z.t.

Campenaerts wint, Riesebeek tweede

Riesebeek gaat als eerste aan, maar Campenaerts gaat eroverheen en wint de etappe. Een zeer moedige en knappe poging, maar Riesebeek weet net niet te winnen.

1 km - Rode vod

Riesebeek en Campenaerts gaan samen de laatste kilometer in. Wie wint de vijftiende Giro-etappe? Debutant Riesebeek of de werelduurrecordhouder?

2 km - Mollema bijna onderuit

In de achtervolgende groep gaat Bauke Mollema bijna onderuit. Hij kijkt achterom, waarna zijn voet uit het pedaal schiet. Hij blijft ternauwernood overeind.

2 km - Campenaerts versnelt, Riesebeek lijkt te kunnen volgen

Nu probeert Campenaerts het, maar Riesebeek lijkt wel te kunnen volgen. In de achtervolgende groep versnelt Mollema, die Hermans passeert. De Nederlanders en de Belgen kleuren de finale, maar wie er wint, is nog niet te zeggen. De verschillen zijn minimaal.

3 km - Sprinten in de regen kan Riesebeek wel

Oscar Riesebeek won ooit de Omloop der Kempen na een sprintje in de regen. Hij heeft er dus ervaring mee. Hij probeert Campenaerts op het klimmetje opnieuw te lossen, maar de Belg laat zich niet zomaar verrassen.

De marge op de zes achtervolgers is nog steeds vijftien seconden.

5 km - Nog een tussensprint en een klimmetje

Het profiel van de vijftiende etappe van de Giro

De tussensprint zal ze gestolen kunnen worden, maar het op klimmetje dat erop volgt wordt het interessant. Wat gebeurt daar met de marge van Riesebeek en Campenaerts die nog altijd vijftien seconden bedraagt.

7 km - Voorsprong loopt iets terug

De voorsprong van Riesebeek en Campenaerts loopt wat terug, van 30 naar 16 seconden. De zes achtervolgers zijn Bauke Mollema, Harm Vanhoucke, Nikias Arndt, Simone Consonni, Dario Cataldo en Quinten Hermans

10 km - Riesebeek kan eerste profzege pakken, Campenaerts zijn achtste

Oscar Riesebeek (28), debutant in een grote ronde, kan zijn eerste zege als profrenner boeken. Mocht Campenaerts (29), bezig aan zijn zevende grote ronde, de etappe winnen dan is dat zijn achtste profzege. Campenaerts is bovendien de werelduurrecordhouder.

Ze hebben een ruime halve minuut op de zes achtervolgers.

12 km - Slecht weer, maar grote kans voor Riesebeek

Het regent pijpenstelen in de Giro, waar Oscar Riesebeek en Victor Campenaerts een voorsprong hebben van een dikke halve minuut op de eerste achtervolgers. Dat zijn Bauke Mollema, Harm Vanhoucke, Nikias Arndt, Simone Consonni, Dario Cataldo en Quinten Hermans

16 km - Drie koplopers boven op laatste gecategoriseerde klim

Riesebeek en Campenaerts zijn boven in Gornje Cerovo bij de derde en laatste beklimming van het Sloveense heuveltje. De Spanjaard Torres kan ze niet volgen, de Nederlander en de Belg hebben in de stromende regen een kleine halve minuut voorsprong op de andere aanvallers.

Die groep, die andere twaalf aanvallers die in de vlucht van de dag zaten, valt op die klim uit elkaar. Quinten Hermans maakt de beste indruk, Bauke Mollema probeert ernaartoe te rijden

19 km - Riesebeek rijdt met twee andere vluchters weg uit de kopgroep

Terwijl sommigen in de kopgroep een regenjack aantrekken, is het Campenaerts en Riesebeek dit keer wel gelukt om weg te rijden uit de kopgroep. Ze krijgen gezelschap van de Spanjaard Albert Torres, die weigert kopwerk te doen. Daarmee maakt hij geen vrienden bij Campenaerts en Riesebeek.

De reden dat Torres dat doet, is de aanwezigheid van zijn ploeggenoot Cataldo in de groep van twaalf. De wegen van Movistar blijven ondoorgrondelijk. Hoe dan ook, de drie hebben een voorsprong van een halve minuut op de andere aanvallers.

24 km - Campenaerts geeft Oldani een uitbrander

Omdat Stefan Oldani verhinderde dat Victor Campenaerts kon demarreren, krijgt de Italiaan een veeg uit de pan van Campenaerts. De tijd van gezelligheid - voor zover die er überhaupt was - is voorbij in de kopgroep.

30 km - Riesebeek en Campenaerts proberen het, maar komen niet weg

Het gaat Oscar Riesebeek en Victor Campenaerts niet snel genoeg, beide renners versnellen in de kopgroep en proberen er samen vandoor te gaan. Ze worden daarbij een beetje gehinderd door een cameramotor die niet op zit te letten, waardoor de snelheid er snel weer uit is.

De dertien anderen sluiten weer aan, maar de kopgroep rijdt op een lint, wat erop wijst dat de snelheid hoogt ligt.

32 km - Veel supporters langs de kant in Slovenië

37 km - Kasseien op de meet

Een kleine veertig kilometer voor de aankomst gebeurt er weinig in de etappe. De kopgroep van vijftien rijdt nog altijd dik twaalf minuten voor het peloton, waar de favorieten zich koest houden.

Een blik op de finishstraat van Sporza-verslaggever Renaat Schotte leert intussen dat er in de laatste honderden meters geen asfalt, maar kasseitjes liggen. Ze liggen wel mooi recht, zo lijkt het.

47 km - De Bondt als eerste boven, twee punten voor Mollema in bergklassement

In Gornje Cerovo zijn de vijftien aanvallers voor de tweede keer op de top van het klimmetje van de vierde categorie gekomen. Dries de Bondt is als eerste boven, voor Bauke Mollema en Oscar Riesebeek.

De Fransman Geoffrey Bouchard zal het allemaal een zorg zijn, hij staat fier aan de leiding in het bergklassement en heeft de blauwe trui stevig om de schouders.

De stand in het bergklassement

1. Geoffrey Bouchard 96 punten
2. Egan Bernal 57
3. Bauke Mollema 52
4. Lorenzo Fortunato 40
5. Dries De Bondt 30

Op 16,5 kilometer komen de renners nog een keer boven in Gornje Cerovo, dat is dan de laatste keer. Daarna volgt na de afdaling een tussensprint op drie kilometer van de meet, gevolgd door een klein heuveltje, echt vlak voor de finish, van één kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van zes.

Het profiel van de vijftiende etappe van de Giro

52 km - Drie aanvallers wonnen in een grote ronde en alle drie zelfs twee keer

Een opvallend statistiekje: slechts drie van de vijftien renners in de kopgroep hebben eerder al een etappe in de grote ronde gewonnen. Maar alle drie wisten ze dat twee keer te doen in verschillende rondes.

Bauke Mollema (Trek) won in 2013 een rit in de Vuelta en in 2017 in de Tour. Dario Cataldo (Movistar) zegevierde in 2012 in de Vuelta en in 2019 in de Giro. En Nikias Arndt (DSM) pakte in 2016 een etappe in de Giro en in 2019 in de Vuelta.

Ondertussen in de Ronde van Burgos: oranje boven

Anna van der Breggen heeft de Ronde van Burgos op haar overvolle palmares bijgeschreven. Van der Breggen won de zware slotrit in Noord-Spanje en reed Niamh Fisher-Black daarmee uit de leiderstrui.

Op zo'n 55 kilometer van de streep brak het peloton in twee stukken. De dertig rensters voorop hadden op vijf kilometer van de meet een voorsprong van anderhalve minuut, maar toen Demi Vollering, ploeggenote van Van der Breggen, op de pedalen ging staan, explodeerde de koers.

Anna van der Breggen

Een voor een achterhaalde Vollering de vluchters en achter haar konden alleen kopvrouw Van der Breggen en Annemiek Van Vleuten volgen. De wereldkampioene maakte het voorwerk vervolgens goed af, met Van Vleuten in haar kielzog. Vollering completeerde het Nederlands podium in de slotetappe, Pauliena Rooijakkers zorgde zelfs voor een Nederlandse topvier.

Ook Oranje-klassement

In het klassement eindigde Van der Breggen, bezig aan haar laatste profseizoen en in voorbereiding op de Olympische Spelen, bovenaan met een voorsprong van drie seconden op Van Vleuten en 23 tellen op Vollering.

60 km - Peloton heeft een minuutje van de voorsprong afgesnoept

Het waren bijna twaalf minuten, het zijn er nu nog elf. Het peloton is ietsje dichter bij de kopgroep van vijftien gekomen, maar voorlopig zet het weinig zoden aan de dijk.

Zestig kilometer voor de finish rijden de renners weer in Italië, om in aanloop naar de tweede van drie beklimmingen, straks weer de grens met Slovenië te passeren. Daar, in Gornje Cerovo, ligt op 47 kilometer de top van de tweede van drie beklimmingen van vandaag.

74 km - Houden de klassementsmannen zich in voor de koninginnenrit van morgen?

Het peloton doet het daags voor de koninginnenrit van maandag rustig aan, we kunnen ons goed voorstellen dat de favorieten na de Zoncolan wel toe zijn aan en rustige etappe.

De koplopers hebben een voorsprong van bijna twaalf minuten te pakken.

Blik op de rit van maandag

Maandag moeten er drie bergen van de eerste categorie worden beklommen en wordt het hoogste punt van deze Giro bereikt (Cima Coppi). Samen maakt dat dus vier bergen, vlak voor de tweede rustdag van deze Giro.

Het profiel van de zestiende etappe van de Giro

78 km - Vanhoucke versnelt en is als eerste boven, De Bondt schudt zijn hoofd

Mollema had in Gornje Cerovo drie puntjes voor het bergklassement willen oprapen, maar Harm Vanhoucke versnelt en is als eerste boven. Ook De Bondt zet in een reactie op Vanhoucke even aan en schudt daarna zijn hoofd. 'Was dit nou nodig', lijkt hij te willen zeggen?

Mollema komt als derde boven en pakt één puntje en kan vandaag hooguit nog gelijk komen met Bernal in het bergklassement. Mollema staat derde met 51 punten, Bernal tweede met 57 punten.

De klim van 1,7 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 8,5, wordt nog twee keer beklommen, de top ligt op 47 en 16 kilometer van de meet. Door de renner die als eerste boven komt zijn drie punten te verdienen. De nummer twee aan de top krijgt twee punten en de nummer drie verdient één punt.

De stand in het bergklassement

1. Geoffrey Bouchard 96 punten
2. Egan Bernal 57
3. Bauke Mollema 51
4. Lorenzo Fortunato 40
5. Dries De Bondt 27

81 km - Dobrodošli v Sloveniji! (oftewel: Welkom in Slovenië!)

De renners zijn voor het eerst deze Giro een landsgrens gepasseerd, de koplopers zijn aanbeland in Slovenië. Over een paar kilometer komt de kopgroep boven op de eerste klim van de dag, het heuveltje in Gornje Cerovo dat vandaag drie keer beklommen wordt.

Door de renner die als eerste boven komt op de klimmetjes van de vierde categorie zijn drie punten te verdienen. De nummer twee aan de top krijgt twee punten en de nummer drie verdient één punt.

86 km - Vier debutanten in grote ronde in kopgroep, Mollema de best geklasseerde

Vier van de vijftien renners in de kopgroep maken deze Giro hun debuut in een grote ronde. Dat zijn de Nederlanders Oscar Riesebeek (Alpecin-Fenix), Lars van den Berg (Groupama-FDJ), de Belgisch kampioen Dries De Bondt (ploeggenoot van Riesebeek) en Quinten Hermans (Intermarché Waty Gobert).

Van den Berg is met 22 jaar tevens de jongste renner in de kopgroep, Dario Cataldo (Movistar) met 36 jaar de oudste.

Bauke Mollema (Trek, 34 jaar) is de enige renner in de kopgroep die op minder dan een uur van rozetruidrager Egan Bernal staat. Mollema heeft een achterstand van 41.42 op Bernal, zelfs hij is dus geen bedreiging in het klassement.

94 km - De achtervolgers worden ingerekend door het peloton

Het was een moedige poging van Alexis Gougeard, Andrea Pasqualon, Filippo Tagliani en Matteo Jorgenson, maar het is ze niet gelukt bij de kopgroep te komen. De situatie in de wedstrijd is dus als volgt:

-kopgroep van vijftien (met Mollema, Riesebeek en Lars van den Berg)

-het peloton volgt op tien minuten achterstand

101 km - Al bijna tien minuten voorsprong voor de kopgroep

Peter Sagan is door het uitvallen van Giacomo Nizzolo dan wel een concurrent kwijt, hij zal niet om de dagzege gaan sprinten. De kopgroep van vijftien heeft bijna tien minuten voorsprong te pakken en zal vrijwel zeker vooruit blijven.

Tussen die kopgroep en het peloton rijden nog vier renners (Alexis Gougeard, Andrea Pasqualon, Filippo Tagliani en Matteo Jorgenson), maar die gaan de oversteek niet meer maken. Daarvoor is een marge van vijf minuten simpelweg te groot.

111 km - Mollema wéér in de aanval, hij kijkt vast naar het bergklassement

De opvallendste renner in de kopgroep van vijftien is toch wel Bauke Mollema. Een etappe over kleine klimmetjes ligt hem natuurlijk wel, maar zaterdag reed Mollema ook al de hele dag in de kopgroep in de etappe naar de Monte Zoncolan. In de finale kon hij de sterksten niet volgen, maar desalniettemin finishte hij als vijfde.

Mollema staat derde in het bergklassement en kan vandaag klimmen naar de tweede plaats. Geoffrey Bouchard leidt het klassement met 96 punten, Bernal heeft er 57 en Mollema 50.

Door de renner die als eerste boven komt op de klimmetjes van de vierde categorie zijn drie punten te verdienen. De nummer twee aan de top krijgt twee punten en de nummer drie verdient één punt.

118 km - Marge groeit snel, vijf minuten voorsprong voor de kopgroep

De marge van de kopgroep loopt al op tot vijf minuten. Door de grootte van de kopgroep, 15 renners, is de kans groot dat de ritwinnaar zich in die groep bevindt.

Op 106 kilometer van de streep komen de renners boven op een ongecategoriseerde klim. De top van de eerste van drie klimmetjes van de vierde categorie ligt op 79 kilometer van de aankomst. Vlak daarvoor rijden de renners Slovenië binnen, om de grens daarna nog zeven keer te passeren.

Het profiel van de vijftiende etappe van de Giro

125 km - Ruim anderhalve minuut voorsprong voor de kopgroep

De kopgroep van vijftien rijdt ruim anderhalve minuut voor het peloton, dat de rijen gesloten heeft. Vier renners proberen nog wel bij de koplopers te komen: Alexis Gougeard, Andrea Pasqualon, Filippo Tagliani en Matteo Jorgenson.

Vierde slachtoffer van valpartij

De valpartij waardoor de etappe tijdelijk werd stilgelegd heeft intussen een vierde slachtoffer geëist, ook Ruben Guerreiro heeft de Giro moeten verlaten. Eerder werd al duidelijk dat Jos van Emden, Emanuel Buchmann en Natnael Berhane niet verder kunnen.

Jos van Emden

129 km - Drie Nederlanders in de kopgroep

Kort na de tweede start is er een kopgroep van vijftien renners ontstaan met daarin drie Nederlanders: Oscar Riesebeek, Bauke Mollema en Lars van den Berg.

De andere aanvallers zijn Dries De Bondt, Simone Consonni, Quinten Hermans, Stefano Oldani, Harm Vanhoucke, Dario Cataldo, Nikias Arndt, Maximilian Walscheid, Victor Campenaerts, Albert Torres, Lukas Wisniowski en Juan Sebastián Molano.

139 km - De etappe is opnieuw begonnen!

De koersdirecteur heeft de wedstrijd vrijgegeven, de vijftiende etappe is opnieuw begonnen. Voorin zien we onder anderen Victor Campenaerts, Dries De Bondt en Oscar Riesebeek die proberen weg te komen.

143 km - De etappe wordt hervat

Het peloton zet zich weer in beweging, maar de auto van de koersdirecteur rijdt er nog vlak voor. Dat betekent dat er nog geen renners mogen aanvallen, de eerste minuten zal er opnieuw geneutraliseerd gekoerst worden. Er moeten eerst weer ambulances beschikbaar komen voor het peloton, meldt Jumbo-Visma op Twitter.

Van Emden, Buchmann en Berhane uit de Giro

Jos van Emden, Emanuel Buchmann (zesde in het algemeen klassement) en Natnael Berhane zijn de voornaamste slachtoffers van de valpartij die ontstond op een stuk waar de wind een grote rol speelde. Alle drie hebben ze de Giro moeten verlaten. Met name de wonden van Van Emden zagen er slecht uit, de Jumbo-Visma-renner had veel schaafwonden. Buchmann werd aan het gezicht behandeld.

Ambulancepersoneel heeft daarnaast Gianni Vermeersch behandeld, maar hij lijkt wel verder te kunnen. Ook Tobias Foss lag op het asfalt, maar kan zijn weg waarschijnlijk vervolgen.

Het peloton staat nog altijd stil.

143 km - De renners staan stil

Het peloton houdt voet aan de grond

De etappe is stilgelegd omdat de weg geblokkeerd was na een grote valpartij. Ploegleidersauto's konden er niet meer langs en ook de hulpdiensten zouden de voorkant van het peloton niet meer kunnen bereiken. Vanwege de veiligheid staan de renners dus stil. Hoe laat de etappe weer wordt opgestart, is nog niet bekend.

Zware val in het begin, etappe meteen geneutraliseerd

143 km - Na drie kilometer zien we al een serieuze valpartij, waarna de etappe tijdelijk wordt geneutraliseerd. Een van de zwaardere slachtoffers is Jos van Emden, bij wie we veel schaafwonden zien.

Ook Bora-renner Emanuel Buchmann is hard gevallen. Hij lijkt verwondingen aan zijn gezicht te hebben opgelopen.

147 km - Renners mogen los

Kilometer nul, de etappe gaat beginnen!

Neutralisatie - etappe begonnen

In de straten van Grado zijn de renners begonnen aan de vijftiende etappe. Dat wil zeggen, aan de neutralisatie.

Sagan jaagt op tweede etappezege

Met het uitvallen van Nizzolo zijn de winstkansen van de man in de paarse trui gestegen. Peter Sagan, afgelopen maandag winnaar van de tiende etappe, is een van de voornaamste kanshebbers vandaag.

De etappewinnaar van vrijdag is er niet meer bij

Giacomo Nizzolo stapt vandaag niet meer op. Nizzolo sprintte vrijdag eindelijk naar etappewinst in de Giro, nadat al maar liefst elf keer als tweede was geëindigd in een rit.

Italiaan Nizzolo sprint na elf tweede plaatsen naar ritzege in de Giro

Met het behalen van een etappezege in de Giro is voor de Europees kampioen een droom uitgekomen. Nizzolo knijpt in de remmen met het oog op de rest van het seizoen.

Hij is zeker niet de eerste sprinter die Giro vroegtijdig verlaat. Tim Merlier (winnaar van de een etappe), Caleb Ewan (winnaar van twee etappes), Dylan Groenewegen en David Dekker stapten eerder uit.

Wat staat de renners te wachten?

De etappe voert de renners na twee weken koers in Italië deels door Slovenië. Het peloton is in het uiterste noordoosten van Italië en passeert de grens een paar keer. De finish ligt wel op Italiaans grondgebied, in Gorizia.

De etappe is met 147 kilometer vrij kort en begint in Grado. Na veertig kilometer ligt de top van een eerste klim, maar daarop zijn geen punten voor het bergklassement te verdienen.

Het profiel van de vijftiende etappe van de Giro

Dat is op een kleine tachtig kilometer wel het geval, als de renners boven komen op een klimmetje in Gronje Cerovo, in Slovenië. Dat klimmetje komt het peloton 47 en 16 kilometer voor de meet nog een keer tegen.

Minder dan twee kilometer voor de finish volgt, na de laatste officiële beklimming, een tussensprint én een kleine heuveltje. Het is dus niet zomaar gezegd dat dit een etappe voor de sprinters is.

De etappe begint om 13.15 uur, de finish wordt tegen 17.00 uur verwacht.

Fortunato stunt op Zoncolan, Contador door het dolle heen

Italiaan Fortunato juicht in eerste grote ronde op Zoncolan, Mollema vijfde

Astana-manager Giuseppe Martinelli liet zijn renners al vroeg in de etappe kopwerk verrichten in het peloton, want hij vond dat er op de Monte Zoncolan een "kampioen" hoort te winnen en niet zomaar een renner uit de kopgroep.

Al het werk van zijn renners ten spijt bleef de kopgroep, die oorspronkelijk uit elf renners bestond, vooruit op de Zoncolan. Maar niet een van de erkende klimmers Bauke Mollema of George Bennett ging er met de winst vandoor, de 25-jarige Italiaan Lorenzo Fortunato won de etappe op ruim 1.700 meter hoogte.

Fortunato rijdt voor het bescheiden EOLO-Kometa, een ploeg die is opgezet door Alberto Contador en Ivan Basso en debuteert in een grote ronde. De stunt op de Zoncolan zorgde vanzelfsprekend voor grote vreugde bij Contador:

Contador in extase na Giro-ritzege van pupil Fortunato

Bernal nog steviger in het roze

De winst op de Monte Zoncolan ging zeer verrassend naar aanvaller Lorenzo Fortunato, maar ook Egan Bernal mogen we een van de winnaars noemen. Bernal won tijd op al zijn concurrenten voor de roze trui en staat nog steviger aan de leiding.

Aleksandr Vlasov begon de dag als nummer twee, op 45 tellen van Bernal. De nieuwe nummer twee in het klassement is Simon Yates met een achterstand van 1.33 op de Colombiaan. Vlasov zakte naar de vierde plek en geeft 1.57 toe.

De verschillen in het klassement

1. Egan Bernal
2. Simon Yates +1.33
3. Damiano Caruso +1.51
4. Aleksandr Vlasov +1.57
5. Hugh Carthy +2.11
6. Emanuel Buchmanne +2.36
7. Giulio Ciccone +3.03
8. Remco Evenepoel +3.52
9. Daniel Felipe Martínez +3.54
10. Romain Bardet +4.31

Zo ziet het profiel eruit

Het profiel van de vijftiende etappe van de Giro

Welkom bij etappe 15!

Een dag na de zware Monte Zoncolan gaat de Giro d'Italia verder met een etappe over drie hellingen van de vierde categorie. Die helling liggen allemaal in Slovenië, maar start en finish van de rit zijn wel op Italiaans grondgebied.

De renners stappen tegen 13.15 uur op de fiets en finishen naar verwachting tegen 17.00 uur.