liveblog
NOS WielrennenAangepast

Italiaan Fortunato stunt op Zoncolan, Bernal nog steviger in de roze trui

liveblog gesloten

Wat staat de renners zondag te wachten?

De etappe van zondag voert de renners deels door Slovenië. Het peloton is in het uiterste noordoosten van Italië en passeert de grens een paar keer. De finish ligt wel op Italiaans grondgebied, in Gorizia.

De etappe is met 147 kilometer vrij kort en begint in Grado. Na veertig kilometer ligt de top van een eerste klim, maar daarop zijn geen punten voor het bergklassement te verdienen.

Het profiel van de vijftiende etappe van de Giro

Dat is op een kleine tachtig kilometer wel het geval, als de renners boven komen op een klimmetje in Gronje Cerovo, in Slovenië. Dat klimmetje komt het peloton 47 en 16 kilometer voor de meet nog een keer tegen.

Minder dan twee kilometer voor de finish volgt na de laatste beklimming nog een tussensprint én een kleine heuveltje. Het is dus niet zomaar gezegd dat dit een etappe voor de sprinters is.

De etappe begint om 13.15 uur, de finish wordt tegen 17.00 uur verwacht.

A domani!

Nieuwe roze trui en nieuwe champagne voor Bernal

Egan Bernal

Contador juicht voor zijn pupil Fortunato

Een mooie reactie van Alberto Contador, mede-oprichter van de ploeg EOLO-Kometa, na de stunt van Fortunato.

Klik op de tweet om de beelden te bekijken:

Gilbert, zelf niet echt een berggeit, krijgt hulp van berggeiten

Ondertussen in Zuid-Frankrijk is Philippe Gilbert met enkele ploeggenoten aan het trainen. Hoe lang of hoe zwaar het trainingsrondje was, weten we niet, maar Gilbert hoeft zijn fiets in elk geval niet meer zelf schoon te maken...

Klik op de tweet om de beelden te bekijken:

Hoe verging het Mollema?

Mollema wilde vandaag een gooi doen naar de ritzege en dat deed hij. De Trek-renner reed de hele dag in de kopgroep en was als eerste boven op de eerste twee klimmetjes van de dag. Daarmee stijgt hij naar de tweede plaats in het bergklassement.

Op de Monte Zoncolan kon hij de versnelling van ritwinnaar Fortunato en Tratnik echter niet volgen en in de slotkilometers moest hij ook Alessandro Covi laten gaan.

In de laatste kilometer ging rozetruidrager Bernal hem voorbij. Uiteindelijk finisht Mollema als vijfde op 1.47 van Fortunato.

Bernal breidt leiding in klassement uit

De toptien van het klassement

1. Egan Bernal
2. Simon Yates +1.33
3. Damiano Caruso +1.51
4. Aleksandr Vlasov +1.57
5. Hugh Carthy +2.11
6. Emanuel Buchmanne +2.36
7. Giulio Ciccone +3.03
8. Remco Evenepoel +3.52
9. Daniel Felipe Martínez +3.54
10. Romain Bardet +4.31

Fortunato wint voor Tratnik, Covi, Bernal en Mollema

De toptien in de etappe

1. Lorenzo Fortunato
2. Jan Tratnik +26
3. Alessandro Covi +59
4. Egan Bernal +1.43
5. Bauke Mollema +1.47
6. Simon Yates +1.54
7. George Bennett +2.10
8. Nelson Oliveira +2.18
9. Daniel Felipe Martínez +2.22
10. Damiano Caruso +2.22

Bernal nog steviger in het roze

25 seconden achter Fortunato komt Jan Tratnik als tweede boven, Covi is derde op een kleine minuut

Egan Bernal heeft Simon Yates en alle andere favorieten achter zich gelaten en komt zelfs nog voor Mollema over de streep, 1.43 achter Fortunato. Bernal wint tien seconden op Yates in het klassement.

Aleksandr Vlasov en Remco Evenepoel verliezen nog meer tijd.

Niet zomaar geluk: Fortunato wint op de Zoncolan!

Wat een verrassing: de 25-jarige Lorenzo Fortunato, bezig aan zijn eerste grote ronde, boekt op de Monte Zoncolan zijn eerste zege bij de profs.

Hij komt in het rijtje met Gilberto Simoni, Ivan Basso, Igor Antón, Michael Rogers en Chris Froome. De andere winnaars in de Giro bij de mannen op de Zoncolan.

Lorenzo Fortunato

1 km - Evenepoel in de problemen

Remco Evenepoel lijkt de aansluiting met de favorietengroep te verliezen. Hij reed al eventjes in het laatste wiel en kan het tempo van Martínez en Bernal niet bijbenen.

In de favorietengroep neemt Simon Yates de koppositie over intussen.

1,5 km - Hoe gaat het bij de favorieten?

In de favorietengroep rijdt Remco Evenepoel helemaal achterin, terwijl Egan Bernal - zoals eigenlijk al deze hele Giro het geval is - op de eerste rijen.

2 km - Fortunato rijdt weg bij Tratnik, Covi laat Mollema achter

Het zou toch wat zijn als de Italiaan van de bescheiden ploeg EOLO-Kometa op de Zoncolan gaat winnen. Hij laat Jan Tratnik in elk geval achter zich.

Uit de achtervolgende groep is Covi weggereden, maar hij rijdt nog wel een seconde of veertig achter Fortunato.

3 km - Twee koplopers beginnen aan het steilste stuk

De laatste drie kilometer van de etappe zijn de zwaarste kilometers van de etappe. Het gemiddelde stijgingspercentage? 13%, met uitschieters naar 27%.

Tratnik en Fortunato rijden een kleine vijftig seconden op Mollema, Bennett, Covi en Oliveira.

4 km - 45 seconden voor Tratnik en Fortunato

De voorsprong van Jan Tratnik (31, vorig jaar winnaar van de zestiende Giro-etappe) en de 25-jarige Lorenzo Fortunato (die nog nooit een profzege behaalde) is gegroeid naar 43 seconden op de groep-Mollema. Het wordt intussen steeds mistiger op de Zoncolan.

In het peloton - of wat ervan over is - hebben de favorieten elkaar nog niet aangevallen.

5 km - Twee koplopers: Tratnik en Fortunato

Uit de grote kopgroep zijn twee koplopers overgebleven: de Italiaan Lorenzo Fortunato (EOLO-Kometa) en de Sloveen Jan Tratnik (Bahrain-Victorious).

Bauke Mollema, George Bennett, Alessandro Covi en Nelson Oliveira hebben een achterstand van een kleine veertig seconden.

8 km - Even samenvatten: wat is er vandaag al gebeurd?

Voor wie nu pas inschakelt: een korte samenvatting van de etappe.

Al snel na het vertrek in Cittadella ontstond een kopgroep van elf renners met daarin één Nederlander: Bauke Mollema. Hij verzamelde op de eerste klimmetjes (vierde en tweede categorie) punten voor het bergklassement, waarin hij nummer twee Egan Bernal tot vier punten is genaderd.

Mollema heeft 44 punten, Egan Bernal 48, maar de blauwe trui zit (zeker ook morgen nog) om de schouders van Geoffrey Bouchard (96 punten).

In de afdaling van de klim van de tweede categorie zetten Bernal en Aleksandr Vlasov de andere favorieten onder druk. Remco Evenepoel kende de meeste moeite om terug te keren bij de anderen, maar hij reed niet lang op achterstand.

Op de slotklim Monte Zoncolan (14,1 kilometer lang) is de kopgroep uit elkaar gevallen. Jan Tratnik rijdt aan de leiding, een stukje voor Lorenzo Fortunato. Daarachter rijdt een groepje met Mollema.

10 km - Tratnik heeft kleine voorsprong op de anderen

11 km - Bauke Mollema won al eens een etappe in de Vuelta (2013) en in de Tour (2017). Kan hij de trilogie voltooien?

Met zes anderen heeft Mollema een voorsprong van zes minuten op het peloton. Die anderen zijn Jan Tratnik, Andrii Ponomar, George Bennett, Lorenzo Fortunato, Nelson Oliveira en Alessandro Covi.

Uit die groep is Tratnik gedemarreerd, de Sloveen heeft een kleine voorsprong op de anderen.

14 km - Kopgroep met Mollema begonnen aan Monte Zoncolan

Het parcours van de veertiende etappe, met de gevreesde Monte Zoncolan

Negen renners zijn er nog over in de kopgroep, onder wie Bauke Mollema. Met een voorsprong van 6.20 zijn ze begonnen aan de Monte Zoncolan.

De klim heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 8,5. De laatste kilometers zijn het steilst, met in de laatste drie kilometer stroken van 27%.

Het gemiddelde stijgingspercentage is de laatste drie kilometer is 13%.

17 km - Koplopers vlak voor de Zoncolan

Langzaam valt de kopgroep een beetje uit elkaar. Edoardo Affini (voor George Bennett) doet veel kopwerk, maar ook Jacopo Mosca (voor Bauke Mollema) zien we vooraan rijden.

Het peloton volgt op 6.20 minuut.

21 km - Meer dan zes minuten voor de koplopers

De kans dat de kopgroep met daarin Bauke Mollema vooruit blijft neemt toe, want de voorsprong loopt op. Van minder dan vijf minuten zijn we inmiddels naar meer dan zes minuten gegaan. Over zeven kilometer begint de klim.

27 km - Elf aanvallers zijn op het laagste punt voor de Zoncolan

De kopgroep van elf heeft de afdaling van de Forcella di Monte Rest achter de rug en gaat op weg naar de Zoncolan. De voorsprong op het peloton is weer wat opgelopen tot 5.48.

Het parcours van de veertiende etappe, met de gevreesde Monte Zoncolan

Ontsierde finale in Ruta del Sol, Tolhoek tweede in klassement

Daryl Impey brengt Robert Stannard ten val in de eindsprint van de vijfde etappe van de Ronde van Andalusië.

Ondertussen in de Ruta del Sol, is Antwan Tolhoek als tweede geëindigd in het algemeen klassement. Donderdag werd Tolhoek tweede in de koninginnenrit achter Miguel Ángel López, die de rittenkoers wint.

De slotetappe werd na een ontsierde finale gewonnen door Ethan Hayter. Vlak voor de finish, echt maar een paar meter, ging Daryl Impey onderuit en in die val nam hij Robert Stannard mee. Niet meer dan twee meter voor de streep bleven beide renners liggen.

35 km - Evenepoel even in de problemen, maar hij is terug

Remco Evenepoel is als laatste van alle favorieten ook weer aangesloten bij de groep met Bernal en Vlasov. De anderen, onder wie Hugh Carthy, Damiano Caruso en Simon Yates, waren eerder al teruggekeerd bij de klassementsleider.

40 km - Bernal goed van voren, Vlasov met ploeggenoten ook

De voorsprong van Bernal en Vlasov op de andere favorieten bedraagt een seconde of tien. Dat is niet veel, maar het is een teken aan de wand dat Bernal opnieuw alert koerst. Bernal heeft één ploeggenoot mee, Vlasov zelfs drie.

En de kopgroep? Die rijdt nog maar vijf minuten voor het peloton. Die marge loopt snel terug.

43 km - Hoe is het op de top van de Zoncolan?

Israel Start-Up Nation meldt het dat boven, op 1.730 meter hoogte, 4 graden is. Daarnaast is het bewolkt maar droog, alleen is het asfalt wel nat.

46 km - Bernal en Vlasov slaan een gaatje

Ook het peloton, met alle favorieten, is begonnen aan de afdaling van de Forcella di Monte Rest. Daarin slaat een groepje van zeven renners met onder anderen Egan Bernal en Aleksandr Vlasov, de nummers een en twee in het klassement, een gaatje van een paar honderd meter op de anderen.

47 km - Lange afdaling voor de zware finale

De voorsprong van de kopgroep van elf wordt langzaam kleiner en daarmee slinken ook de winstkansen van Bauke Mollema. Het elftal aanvallers had een maximale voorsprong van om en nabij 8.30, daar is in de afdaling van de Forcella di Monte Rest nog 5.44 van over.

Die afdaling, die steeds minder steil wordt, duurt tot 27 kilometer van de streep. Daarna volgen dertien kilometer waarin de weg lichtjes bergop loopt, waarna de Monte Zoncolan begint: 14,1 kilometer klimmen à 8,5% gemiddeld. Met vlak voor de finish een stuk van maar liefst 27%.

52 km - Aanvallers bezig aan afdaling

De kopgroep is begonnen aan de smalle, en dus lastige afdaling van de Forcella di Monte Rest. Het peloton volgt op een dikke zes minuten.

Het parcours van de veertiende etappe, met de gevreesde Monte Zoncolan

Op de laatste drie kilometer van de Zoncolan worden duizend toeschouwers toegelaten. Publiek mag alleen met een kaartje naar boven. De tickets waren binnen twaalf minuten uitverkocht, meldde de Italiaanse krant Il Gazzettino gisteren.

57 km - Mollema als eerste boven en loopt in op Bernal in bergklassement

Bauke Mollema zet even aan en is opnieuw als eerste boven. Hij klimt naar 44 punten in het bergklassement en nadert nummer twee Egan Bernal.

Als Mollema ook op de Zoncolan als eerste boven zou komen, verdient hij daarmee 40 punten. De Fransman Geoffrey Bouchard is dus hoe dan ook morgen ook nog drager van de blauwe bergtrui.

De stand in het bergklassement

1. Geoffrey Bouchard 96 punten
2. Egan Bernal 48
3. Bauke Mollema 44
4. Dries De Bondt 24
5. Giulio Ciccone 20

59 km - Kopgroep nog bij elkaar op klim van tweede categorie

De elf aanvallers rijden een kilometer voor de top van de Forcella di Mont Rest nog bij elkaar. Gaat Bauke Mollema weer proberen als eerste boven te zijn?

63 km - Mist op de top van de Zoncolan

Klik op de tweet om de beelden te bekijken:

65 km - Kopgroep begonnen aan tweede klim

De kopgroep is intussen begonnen aan de tweede klim van de dag, de Forcella di Monte Rest (tweede categorie), een klim van 10,5 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,9. Het peloton volgt op 8.30 minuut.

Bauke Mollema kan dicht bij de tweede plaats in het bergklassement komen. Voor de renner die het eerst boven is, liggen 18 punten klaar.

De stand in het bergklassement

1. Geoffrey Bouchard 96 punten
2. Egan Bernal 48
3. Bauke Mollema 26
4. Dries De Bondt 24
5. Giulio Ciccone 20

67 km - Stilte voor de storm

Het slot van de etappe belooft vuurwerk, maar voordat we aan de slotklim beginnen, gebeurt er niet al te veel.

De voorsprong van de kopgroep blijft stabiel (ruim acht minuten) en Ineos en Astana controleren nog altijd het peloton, voor rozetruidrager Egan Bernal en nummer twee Aleksandr Vlasov.

74 km - Nieuwe fiets voor Mollema

In de kopgroep stuurt Bauke Mollema opeens naar de zijkant van de weg, maar alleen voor een nieuwe fiets. De ploegleiding van Trek is erop voorbereid en binnen de kortste keren zit Mollema weer op de fiets tussen de andere koplopers.

84 km - Geen sprint bij eerste tussensprint

De koplopers spannen zich niet bovenmatig in bij de eerste tussensprint van deze etappe. Er volgen nog twee beklimmingen dus de energie kan maar beter gespaard worden.

De voorsprong van de elf aanvallers is stabiel, de groep met Bauke Mollema rijdt acht minuten voor het peloton.

88 km - Zoncolan voor de zevende keer in de Giro, vandaag de langere en minder steile kant

2018: Chris Froome wint op de Zoncolan

Zes keer eerder is de Monte Zoncolan beklommen in de Giro d'Italia (voor mannen). Chris Froome was in 2018 de laatste winnaar. In datzelfde jaar was Annemiek van Vleuten als eerste boven in de Giro Rosa.

De kant van de Zoncolan die vandaag beklommen wordt, is alleen in 2003 eerder gebruikt. Die klim, vanuit Sutrio, is 14,1 kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 8,5. De steilste kilometers zijn de laatste, met stroken tot 27%.

In 2003, de eerste keer dat de Zoncolan in het Giro-parcours werd opgenomen, won Gilberto Simoni. De Italiaan won ook op de Zoncolan in 2007, maar toen werd er geklommen vanaf Ovaro. Die beklimming is korter en steiler: 10,5 kilometer klimmen à 11,5%.

De andere winnaars op de Zoncolan: Ivan Basso (2010), Igor Antón (2011) en Michael Rogers (2014).

Gilberto Simoni in 2003 op de Zoncolan

100 km - Een kleine acht minuten voorsprong voor de kopgroep

Honderd kilometer voor de finish op de top van de Monte Zoncolan heeft de kopgroep met Bauke Mollema een kleine acht minuten voorsprong op het peloton. Mollema en de Nieuw-Zeelander George Bennett zijn normaal gesproken de beste klimmers in de groep.

Over vijftien kilometer volgt de eerste tussensprint van de dag. Op 58 kilometer van de finish zijn de renners boven op de tweede klim van de dag, de Forcella Monte Rest van de tweede categorie. Na een lastige afdaling beginnen de renners ten slotte aan de 14,1 kilometer lange slotklim, de Monte Zoncolan.

Het profiel van de veertiende etappe van de Giro

108 km - Ondanks kopwerk Astana loopt de voorsprong iets op

Het werk van Astana ten spijt, loopt de voorsprong op naar meer dan zeven en een halve minuut.

116 km - Astana helpt Ineos op kop van het peloton

De kopgroep van elf heeft een voorsprong opgebouwd van een dikke zeven minuten. De marge schommelt rond de 7.15.

In het peloton hebben enkele Astana-renners, helpers van Aleksandr Vlasov (tweede in het klassement) zich bij de Ineos-renners gemeld om te helpen in de achtervolging. Volgens Giuseppe Martinelli, manager van Astana, omdat hij vindt dat een rit naar de Zoncolan gewonnen dient te worden door "een kampioen", en niet door een renner uit de kopgroep...

126 km - Mollema pakt drie punten en stijgt naar derde plek in bergklassement

Bauke Mollema is als eerste boven op het eerste klimmetje van de dag, Castello di Caneva. Hij pakt drie punten voor het bergklassement, waarin hij daardoor naar de derde plaats stijgt. Die neemt de Trek-renner over van Dries de Bondt.

De stand in het bergklassement

1. Geoffrey Bouchard 96 punten
2. Egan Bernal 48
3. Bauke Mollema 26
4. Dries De Bondt 24
5. Giulio Ciccone 20

Op de tweede klim (tweede categorie) zijn er door de renner die als eerste boven is 18 punten te verdienen. Op de Monte Zoncolan (eerste categorie) gaan er maar liefst 40 punten naar de eerste renner aan de top, tevens winnaar van de etappe.

Het parcours van de veertiende etappe, met de gevreesde Monte Zoncolan

131 km - Kopgroep nadert de eerste klim

Over een paar kilometer zijn de koplopers boven op de eerste klim van de dag (vierde categorie). De top ligt op 128 kilometer van de meet.

De renner die het eerst boven is, krijgt drie punten. Voor de nummer twee liggen twee punten klaar en voor de derde renner één puntje.

162 km - Meer dan vijf minuten voor Mollema en co

De kopgroep van elf, met daarin Bauke Mollema, heeft intussen een voorsprong te pakken van vijf minuten op het peloton. De vraag is hoe groot die marge gaat worden. Geeft Ineos, de ploeg van rozetruidrager Egan Bernal, de kopgroep echt alle ruimte waardoor de aanvallers kans maken op de ritzege? Of controleren ze de ontsnapping zodat de klassementsmannen om de dagzege gaan strijden?

Twee klimmetjes voor de Zoncolan

Op 128 kilometer van de aankomst komen de renner boven op de eerste helling van de dag, een klim van de vierde categorie. Daarna volgt ook een klim van de tweede categorie, maar het wachten is uiteraard vooral op de slotklim, de Monte Zoncolan.

Het parcours van de veertiende etappe, met de gevreesde Monte Zoncolan

170 km - Valpartij maakt einde aan Giro van Fransman Edet

Nicolas Edet

Twee renners zijn in het peloton gevallen, de Belg Lawrence Naesen en de Fransman Nicolas Edet. Naesen kan vrij snel weer door, maar voor Edet is de Giro ten einde. De renner van Cofidis zit op de stoep en voelt aan zijn sleutelbeen. Dan weet je meestal wel hoe laat het is.

Groenewegen, Dekker en Hindley

Het peloton begon vandaag al met drie renners minder dan er gisteren gefinisht zijn. Dylan Groenewegen en zijn ploeggenoot David Dekker stapten af en ook Jai Hindley, de nummer twee van vorig jaar, gaf er de brui aan.

"De pijp is bij beide jongens best een eindje leeg", aldus ploegleider Arthur van Dongen van Jumbo-Visma.

"David is een neo-prof die nog nooit dertien dagen achter elkaar heeft gekoerst en Dylan had voor de Giro al de nodige tijd geen koers meer gereden. We zijn als ploeg echt wel tevreden hoe zij zich de afgelopen dagen hebben gemanifesteerd, maar nu doorgaan zou teveel van hen vergen."

175 km - Meer dan een minuut voor de aanvallers, Fiorelli probeert erbij te komen

De voorsprong van de elf aanvallers is intussen gegroeid naar meer dan een minuut. De marge loopt bovendien snel op.

Twee renners proberen de oversteek nog te maken: Filippo Fiorelli van Bardiani en een renner van AG2R, wiens identiteit we nog niet hebben kunnen achterhalen. Zijn zij bezig aan een onvervalste chasse-patate of komen ze nog bij de koplopers?

181 km - Bennett de best geklasseerde op elf minuten van Bernal

George Bennett is met een achterstand van 11.21 de best geklasseerde renner in de kopgroep. Bennett ging in de Giro voor een goed klassement, maar hij komt eigenlijk niet meer in aanmerking voor het podium.

Bauke Mollema is 39ste op 41.38 van Bernal. De renner van Trek heeft zijn zinnen niet op het klassement gezet, hij probeert etappes te winnen, zoals hem dat al is gelukt in zowel de Vuelta als de Tour.

Van Edoardo Affini heeft Bernal het minst te vrezen. Affini, gisteren tweede in de sprintetappe achter Nizzolo, geeft 2 uur, 5 minuten en 41 seconden toe op de rozetruidrager.

190 km - Wie zijn de elf renners in de kopgroep

De namen van de elf aanvallers: Bauke Mollema, Jacopo Mosca (Trek), George Bennett, Edoardo Affini (Jumbo-Visma), Andrii Ponomar (18 jaar nog maar, Androni-Giocattoli), Jan Tratnik (Bahrain-Victorius), Rémy Rochas (Cofidis), Vincenzo Albanese, Lorenzo Fortunato (EOLO-Kometa), Nelson Oliveira (Movistar) en Alessandro Covi (UAE-Emirates).

De achtervolgende groep van tien is intussen gegrepen door het peloton. De kopgroep van 11 heeft een voorsprong van 22 tellen op het EK.

191 km - Grote kopgroep met Mollema heeft kleine voorsprong

De strijd om in de kopgroep te komen lijkt nog niet gestreden, maar een elf renners rijden voorlopig aan de leiding. In die groep één Nederlander: Bauke Mollema. Hij jaagt nog altijd op een ritzege deze Giro.

Achter de kopgroep rijden tien achtervolgers. De verschillen tussen al die groepjes zijn nog klein.

203 km - Etappe gestart, Campenaerts meteen in de aanval

Victor Campenaerts is de eerste renner die uit het peloton demarreert. Wie wil er met de ploeggenoot van Giacomo Nizzolo, ritwinnaar van vrijdag, mee in de kopgroep?

De eerste kilometers zijn nagenoeg vlak, de top van de eerste klim van de dag (vierde categorie) ligt na zeventig kilometer van het vertrek.

Het parcours van de veertiende etappe, met de gevreesde Monte Zoncolan

Handtekeningen gezet, foto's gemaakt: renners klaar voor de start

Alle renners die aan de start staan hebben hun handtekening gezet en de fans hebben foto's kunnen maken in startplaats Citadella.

Om 11.30 uur zet het peloton zich in beweging, na een neutralisatie van 4,3 kilometer is het echt koers.

Hindley, nummer twee van vorig jaar, stapt af

Oktober 2020: Geoghegan Hart troost Hindley (rechts)

Hij was een van de grote verrassingen van de Giro van afgelopen jaar: Jai Hindley. De renner van Sunweb, ploeggenoot toen van Wilco Kelderman, begon de afsluitende tijdrit in het roze als leider van het klassement. De roze trui moest hij in Milaan echter afstaan aan Tao Geoghegan Hart, maar op het eindpodium stond Hindley 'tussen' Geoghegan Hart en Kelderman als nummer twee.

Deze editie van de Giro verliep bij lange na niet niet zo succesvol voor Hindley en is voorafgaand aan de veertiende etappe tot een einde gekomen. Door een blessure aan zijn zitvlak moet hij afstappen.

Hindley stond 25ste in het klassement op een kleine 18 minuten van Egan Bernal.

De samenvatting van de etappe van vrijdag

Keer op keer was hij er dichtbij, maar een ritzege pakte lukte hem tot gisteren niet. Na elf tweede plaatsen won Giacomo Nizzolo vrijdag dan eindelijk een etappe in de Ronde van Italië.

In de vlakke etappe veranderde er niets in de top van het klassement.

Bekijk hieronder de samenvatting:

Italiaan Nizzolo sprint na elf tweede plaatsen naar ritzege in de Giro

De stand in de top van het klassement

De toptien

1. Egan Bernal
2. Aleksandr Vlasov +45
3. Damiano Caruso +1.12
4. Hugh Carthy +1.17
5. Simon Yates +1.22
6. Emanuel Buchmann +1.50
7. Remco Evenepoel +2.22
8. Giulio Ciccone +2.24
9. Tobias Foss +2.49
10. Daniel Felipe Martínez +3.15

Het profiel van de etappe

Het profiel van de veertiende etappe van de Giro

Buongiorno a tutti

Welkom bij het liveblog van de veertiende etappe van de Ronde van Italië, Gisteren konden de sprinters zich uitleven, vandaag moeten de klassementsmannen hun kaarten op tafel leggen, want de etappe finisht op de Monte Zoncolan.

Egan Bernal