liveblog
NOS WielrennenAangepast

Stof neergedaald na Giro-rit over gravel: Bernal breekt Evenepoel, jonge Zwitser wint

  • In de elfde etappe reden de renners 35 kilometer over onverharde wegen à la Strade Bianche.
  • De jonge Zwitser Mauro Schmid won de rit na een dag in de kopgroep. Bekijk hier de samenvatting.
  • Remco Evenepoel had een zware dag. Hij verloor ruim twee minuten. Rozetruidrager Bernal was sterk en pakte tijd op al zijn concurrenten.

A domani!

Morgen gaat de Giro d'Italia verder met een stevige bergetappe van Siena naar Bagno di Romagna. In de rit van 212 kilometer moeten de renners vier beklimmingen over: twee van de derde en twee van de tweede categorie. Na de laatste beklimming van de dag volgt een afdaling van zes kilometer. De laatste paar kilometer naar de finish zijn vals plat.

De rit begint om 11.20 uur en is van start tot finish te volgen via ons liveblog. Tot morgen dus, of zoals de Italianen zo mooi zeggen: a domani!

Het profiel van de twaalfde etappe in de Giro

Bekijk hier de samenvatting

Bernal deelt tik uit aan Evenepoel in 'mini-Strade Bianche', Zwitser Schmid wint

Bernal is tevreden

Egan Bernal stapte met een goed gevoel van zijn fiets. De rozetruidrager deelde, mede dankzij goed werk van zijn ploeg, een flinke tik uit aan Remco Evenepoel en pakte tijd op al zijn concurrenten door in de slotfase nog te demarreren uit de groep met favorieten.

"Het was vandaag een hele zware dag. We verwachtten grote verschillen op de onverharde stroken. Er zijn veel klassementsrenners die wat tijd hebben verloren, dus ik ben blij dat ik vooraan ben gefinisht. We mogen blij zijn met deze dag", aldus de Colombiaanse klassementsleider.

Winnaar Schmid: 'Heb het zo zwaar gehad, kon afgelopen dagen nauwelijks volgen'

De jonge ritwinnaar Mauro Schmid beseft nog nauwelijks dat hij zojuist een van de meest aansprekende ritten in de Giro van dit jaar heeft gewonnen.

"Ik kan het niet geloven. Twee weken voor de start ben ik pas aan het team voor de Giro toegevoegd. In het begin van het seizoen had ik nooit gedacht dat ik een grote ronde zou rijden", aldus de 21-jarige debutant.

"Ik heb het de afgelopen dagen zo zwaar gehad, ik kon soms bijna niet volgen. Maar vandaag wilde ik in de kopgroep zitten, omdat ik van de Strade Bianche en van gravel houd. Ik voelde dat ik goede benen had en ik ben er gewoon voor gegaan", aldus de 21-jarige Zwitser, die zijn medevluchter Alessandro Covi versloeg in de sprint.

Lees hier het wedstrijdverslag

Een korte samenvatting van de rit van vandaag, waarin veel gebeurde:

De elfde etappe van de Giro d'Italia, ook wel de 'mini-Strade Bianche', is gewonnen door Mauro Schmid. De 21-jarige Zwitser van Team Qhubeka-ASSOS won de sprint van medevluchter Alessandro Covi en boekte zijn eerste profzege uit zijn loopbaan. Remco Evenepoel verloor veel tijd en zakte van de tweede naar de zevende plek in het klassement.

Mauro Schmid komt juichend over de finish

Het klassement

Het klassement na de elfde etappe: Bernal is de grote winnaar, Evenepoel de grote verliezer. De voorsprong van Bernal op zijn naaste achtervolger is nu 45 seconden. Vlasov neemt de tweede plaats over van Evenepoel, die naar de zevende plaats is gezakt.

Ook opvallend: Tobias Foss van Jumbo-Visma is de toptien binnengekomen en staat negende.

Dan Martin, Attila Valter en Davide Formolo vinden we niet meer terug in de toptien. Martin en Formolo verloren ruim zes minuten op de Colombiaanse leider.

Het klassement na etappe 11

De rituitslag

De uitslag van de elfde etappe in de Giro

FINISH - Evenepoel verliest ruim twee minuten

Evenepoel is binnen. De Belg, die als de nummer twee in het klassement aan de rit begon, verliest ruim twee minuten op Bernal.

FINISH - Bernal is binnen, klassement op z'n kop

Daar is Bernal al! De Colombiaanse rozetruidrager is verreweg de sterkste klassementsrenner in koers. Hij pakt tijd op al zijn concurrenten, en vooral op Evenepoel, die nog niet binnen is.

Er gaat het een en ander veranderen in het klassement, dat is duidelijk. We maken zo de balans op.

FINISH - Schmid sprint naar zege in eerste jaar als prof

Schmid wint de etappe! De 21-jarige Zwitserse renner van Qhubeka wint de loodzware rit in zijn eerste jaar als prof. De Italiaan Covi wordt tweede in de sprint.

Taco van der Hoorn wordt nog knap negende.

1 km - Sprint om de ritzege

Covi en Schmidt zijn er al bijna! De twee jonge renners gaan samen uitmaken wie deze rit wint.

2 km - Aanval Bernal

Zo! Bernal versnelt nu uit de groep met favorieten en rijdt heel hard naar de ontsnapte Buchmann toe.

De Colombiaanse leider gaat op deze manier opnieuw flink wat tijd pakken op zijn concurrenten.

Evenepoel rijdt nog steeds op ruime achterstand.

3 km - Buchmann ontsnapt, EF trekt door

Buchmann is in zijn eentje weggereden uit de groep met favorieten.

Marc Soler is gelost uit die groep, waar EF met drie man (Carthy, Guerreiro, Bettiol) hard op kop rijdt.
Bernal, Vlasov, Caruso, Foss, Yates en Ciccone zitten er nog wel bij.

5 km - Schmid en Covi op kop

Terug naar de strijd om de ritzege. Er zijn nu twee koplopers: de Zwitser Mauro Schmid (Qhubeka) en de Italiaan Alessandro Covi (UAE). Het duo is boven op de laatste klim.

De Bondt zit niet meer vooraan.

7 km - Asfalt!

Dat was de laatste gravelstrook. Vanaf ligt er alleen nog maar asfalt tot de finish, maar er zit nog wel een lastig stuk in van meer dan tien procent.

Koen Bouwman zat overigens ook nog bij de groep met favorieten, maar moet nu lossen. Net als Vincenzo Nibali.

8 km - Aanval Vlasov, Evenepoel nog op een minuut

Vlasov valt aan op de laatste gravelstrook. De nummer drie uit het klassement komt niet echt weg, terwijl de achterstand van de nummer twee, Evenepoel, nog steeds meer dan een minuut is.

8 km - De aanvalslust van Ineos op het gravel in beeld

9 km - Van der Hoorn niet meer vooraan

In de kopgroep gaat het ondertussen om de ritzege. Van der Hoorn hangt weer aan het elastiek, terwijl De Bondt er met Covi en Schmid vandoor is.

Er volgt nu nog een laatste gravelstrook van vijf kilometer.

12 km - Daar is Almeida toch weer

Evenepoel zit nu toch weer in het wiel van zijn ploeggenoot, Almeida. De Belgische klassementsrenner heeft inmiddels meer dan een minuut aan zijn broek.

14 km - Hulp voor Evenepoel, of toch niet?

Almeida liet zich afzakken om Evenepoel te helpen, maar nu rijdt de Belg weer alleen.

De achterstand van de nummer twee in het klassement op de groep met rozetruidrager Bernal is al bijna een minuut.

Moscon rijdt hard op kop voor zijn ploeggenoot Bernal.

17 km - Van der Hoorn terug vooraan

Ha! Daar is Taco van der Hoorn weer. De Nederlander werd zo'n 25 kilometer geleden gelost uit de kopgroep, maar nu zit hij er weer bij. Foss en Bennett zijn overigens weer teruggepakt door de groep met favorieten.

20 km - Evenepoel weer op achterstand, Bernal ruikt bloed

Oei, de groep met favorieten is net begonnen aan de voorlaatste gravelstrook en Remco Evenepoel moet opnieuw lossen. Bernal heeft het door en trekt zelf door op kop. Evenepoel is helemaal alleen en heeft geen ploeggenoten bij zich.

23 km - Derde onverharde strook

De koplopers zijn begonnen aan de derde gravelsectie. Deze duurt 7,6 kilometer en loopt opnieuw omhoog. Gaan we nog vuurwerk zien? In het peloton rijdt Ineos weer op kop, maar hardrijder Ganna is er niet meer bij om Evenepoel angst aan te jagen.

30 km - Geen samenwerking meer in kopgroep

Guglielmi en Covi probeerden samen weg te rijden bij hun medevluchters, maar het duo wordt weer teruggepakt.

Foss en Bennett komen niet echt weg, hun voorsprong is nog steeds 20 seconden.

Over zo'n 5 kilometer doemt de derde en voorlaatste gravelstrook op. Het peloton volgt de koplopers op 7.30 minuten.

De koplopers (9): Mauro Schmid (Qhubeka), Lawrence Naesen (AG2R), Dries De Bondt (Alpecin-Fenix), Harm Vanhoucke, Roger Kluge (Lotto-Soudal), Alessandro Covi (UAE), Enrico Battaglin (Bardiani), Simon Guglielmi (FDJ), Francesco Gavazzi (Eolo).

36 km - Foss in de aanval met Bennett

Een interessante actie van Jumbo-Visma: George Bennett is samen met Tobias Foss weggereden uit de groep met klassementsrenners.

Het duo heeft nu een voorsprong van 20 seconden. Foss staat 18e in het klassement, op 2.23 van Bernal. Bennett staat op meer dan 10 minuten.

Foss en Bennett in de aanval

36 km - Nog twee stroken voor de koplopers

38 km - De koplopers hebben ook de tweede gravelstrook gehad.

Kluge, De Bondt, Naesen, Schmid, Vanhoucke, Covi, Battaglin, Guglielmi en Gavazzi hebben nog een voorsprong van 8.20 over. Van der Hoorn en Lindeman hebben we niet meer in beeld gezien.

Vanhoucke pakt de bergpunten op de eerste gecategoriseerde klim van de dag (3e cat.).

40 km - Geen Martin in groep roze trui

In de groep met klassementsrenners zijn de meeste renners uit de toptien nog vertegenwoordigd. We zien o.a. Bernal, Evenepoel, Vlasov, Ciccone, Carthy, Bennett, Bilbao, Bardet en Yates.

Dan Martin, de nummer 8 van de ranglijst, lijkt te ontbreken. Net als Formolo, de nummer 10.

44 km - Tweede strook loopt omhoog

De groep met rozetruidrager Bernal is ook bezig aan de tweede gravelstrook (van de vier). Deze loopt, in tegenstelling tot de vorige, gemeen omhoog.

Peter Sagan zit er nog bij, maar de leider in het puntenklassement heeft het nu zwaar.

Het profiel van de elfde etappe van de Giro

46 km - Evenepoel weer aangesloten

Remco Evenepoel is weer terug bij de groep met klassementsrenners. Het peloton is wel flink uitgedund. Er zijn nog zo'n 30 renners over.

Filippo Ganna, de aanstichter van de het geweld op de eerste gravelsector namens Ineos, heeft zich laten afzakken. Zijn werk zit erop.

47 km - Van der Hoorn en Lindeman niet meer in kopgroep

De kopgroep is begonnen aan de tweede gravelsectie, maar zonder Taco van der Hoorn en Bert-Jan Lindeman. De twee Nederlanders zijn gelost. Er zijn nog 8 koplopers over. Hun voorsprong is iets geslonken, naar 9 minuten.

49 km - De stofwolken zijn opgetrokken

De situatie na gravelstrook 1:

- Kopgroep met Lindeman en Van der Hoorn heeft een voorsprong van 10 minuten.

- Eerste groep klassementsrenners met Bernal, Ineos en Movistar rijden op kop.

- Tweede groep met Evenepoel, Deceuninck probeert gat van 30 seconden te dichten.

52 km - Evenepoel op achterstand

Evenepoel is door het harde rijden van Filippo Ganna op het gravel de aansluiting met de eerste groep in het peloton, waar onder anderen Egan Bernal wel zit, kwijtgeraakt.

De nummer twee uit het algemeen klassement heeft wel ploeggenoten bij zich. Kan hij straks weer aansluiten op het asfalt?

54 km - Dat ging net goed

Oei, daar ging Ganna bijna. De tijdrijder van Ineos reed zo hard door een bocht dat hij bijna tegen het grind schoof. Hij redt het net.

56 km - Ganna trekt door, Bernal in zijn wiel

Stof! Het is lastig te zien wie er op kop rijdt in het peloton. Het lijkt Filippo Ganna te zijn, die flink doortrekt. Achteraan in het peloton vallen gaten. Bernal zit keurig in het wiel van zijn ploeggenoot.

De koplopers beginnen trouwens al bijna aan de tweede strook.

58 km - Peloton ook op eerste gravelstrook

Het is dringen in het peloton, dat nu ook aan de eerste gravelstrook is begonnen. Egan Bernal zit vooraan, in het wiel van Filippo Ganna. Remco Evenepoel zit iets verder. Vincenzo Nibali rijdt op kop, voor Giulio Ciccone. #Giro2021

65 km - Donkere wolken, droge weg

De kopgroep is nog bijeen op de eerste onverharde strook. In de verte zijn onheilspellend donkere wolken te zien, maar het gravel is droog.

De elf koplopers: Taco van der Hoorn (Wanty), Bert-Jan Lindeman, Mauro Schmid (Qhubeka), Lawrence Naesen (AG2R), Dries De Bondt (Alpecin-Fenix), Harm Vanhoucke, Roger Kluge (Lotto-Soudal), Alessandro Covi (UAE), Enrico Battaglin (Bardiani), Simon Guglielmi (FDJ), Francesco Gavazzi (Eolo).

68 km - Settore sterrato!

Daar is de eerste gravelweg! De kopgroep is aangekomen bij de eerste onverharde sector van 9 kilometer. Deze strook loopt iets naar beneden, in tegenstelling tot de volgende drie.

De voorsprong van Van der Hoorn, Lindeman en co: 14.28.

De kopgroep is begonnen aan de eerste gravelstrook

77 km - Ervaring in de kopgroep

Niet alleen Van der Hoorn en Lindeman hebben al eens een rit gewonnen in een grote ronde. Ook Enrico Battaglin (drie ritzeges in de Giro, waaronder een in dienst van Lotto-Jumbo), Roger Kluge (een ritzege in de Giro) en Francesco Gavazzi (een ritzege in de Vuelta) hebben al ervaring.

Battaglin reed tot en met 2018 voor Lotto-Jumbo (nu Jumbo-Visma) en won in zijn laatste jaar een rit in Nederlandse dienst

80 km - Ineos op kop

Ineos rijdt nog altijd op kop in het peloton. DSM, met kopman Romain Bardet, komt nu ook naar voren. Het verschil met de koplopers is nog steeds zo'n 13 minuten.

In de kopgroep wordt nog goed samengewerkt, maar de eerste gravelsectie komt snel dichterbij. Nog 10 kilometer.

De elf koplopers: Taco van der Hoorn (Wanty), Bert-Jan Lindeman, Mauro Schmid (Qhubeka), Lawrence Naesen (AG2R), Dries De Bondt (Alpecin-Fenix), Harm Vanhoucke, Roger Kluge (Lotto-Soudal), Alessandro Covi (UAE), Enrico Battaglin (Bardiani), Simon Guglielmi (FDJ), Francesco Gavazzi (Eolo).

Het profiel van de elfde etappe van de Giro

102 km - Stoffig

Het is nu nog rustig in de koers, maar de eerste onverharde sector komt snel dichterbij. De eerste strook (van de vier) van 9,1 kilometer begint op 70 kilometer voor de finish. Een auto van Alpecin- Fenix is er al overheen gereden. In onderstaande video is te zien dat de weg er lekker stoffig bij ligt.

110 km - Ook Lindeman heeft ervaring met ritwinst in grote ronde

De kans wordt steeds groter dat de winnaar van deze elfde etappe nu in de kopgroep zit. De voorsprong van de 11 renners vooraan is nu 12.30. In het peloton lijkt vooralsnog niemand echt behoefte te hebben om dat gat dicht te rijden.

Dat is goed nieuws voor mannen vooraan, waarvan er een aantal al ervaring heeft met het winnen van een rit in een grote ronde. Zo ook de tweede Nederlander in de kopgroep, Bert-Jan Lindeman. In 2015 was Lindeman de sterkste in een bergetappe in de Vuelta na een dag in de kopgroep. Deze winter maakte Lindeman de overstap van Jumbo-Visma naar Qhubeka.

Bekijk hier de beelden van de ritzege van Lindeman in de Vuelta van 2015.

2015: Lindeman wint zevende etappe in Vuelta

116 km - Heuvels

Het vlakke eerste gedeelte van de etappe is achter de rug. Het terrein begint nu wat heuvelachtiger te worden. Over iets meer dan een uur komen de renners bij de eerste gravelstrook.

De voorsprong van de kopgroep met Van der Hoorn en Lindeman: 11.30.

Het profiel van de elfde etappe van de Giro

122 km - Meer dan tien minuten voor de kopgroep

De voorsprong van de kopgroep blijft oplopen en is nu al meer dan tien minuten.

De elf koplopers: Taco van der Hoorn (Wanty), Bert-Jan Lindeman, Mauro Schmid (Qhubeka), Lawrence Naesen (AG2R), Dries De Bondt (Alpecin-Fenix), Harm Vanhoucke, Roger Kluge (Lotto-Soudal), Alessandro Covi (UAE), Enrico Battaglin (Bardiani), Simon Guglielmi (FDJ), Francesco Gavazzi (Eolo).

136 km - Van der Hoorn? Die naam hebben we eerder gehoord

De voorsprong van de kopgroep is inmiddels opgelopen naar 7 minuten. In het peloton rijdt Ineos voor rozetruidrager Bernal op kop, maar de Britse ploeg heeft (nog) niet zo veel haast.

Het feit dat Van der Hoorn weer in de kopgroep zit, is ondertussen een mooi excuus om nog eens zijn prachtige ritzege in de derde etappe uit de kast te halen.

In die rit ging Van der Hoorn ook al vroeg op avontuur. Hij hield stand tot de finish en behaalde zo de mooiste overwinning uit zijn carrière.

Kijk de beelden hieronder terug.

Van der Hoorn trapt door en soleert naar zege in derde etappe Giro

146 km - Ook Lindeman in kopgroep

Van der Hoorn is niet de enige Nederlander in de kopgroep, ook Bert-Jan Lindeman is mee vooruit.

De 11 koplopers:

Taco van der Hoorn (Wanty), Bert-Jan Lindeman, Mauro Schmid (Qhubeka), Lawrence Naesen (AG2R), Dries De Bondt (Alpecin-Fenix), Harm Vanhoucke, Roger Kluge (Lotto-Soudal), Alessandro Covi (UAE), Enrico Battaglin (Bardiani), Simon Guglielmi (FDJ), Francesco Gavazzi (Eolo).

Hun voorsprong is nu ruim 4.30.

155 km - Ritwinnaar Van der Hoorn weer in kopgroep

Taco van der Hoorn was de eerste renner die demarreerde en het was meteen raak. De Nederlandse winnaar van rit drie maakt deel uit van een kopgroep van zo'n twaalf renners. Het peloton lijkt het prima te vinden. De namen volgen zo.

Officiële start!

De elfde etappe van de Giro is nu echt begonnen. De eerste veertig kilometer (van de 162) zijn vlak of licht glooien. Op 70 kilometer van de finish komen de renners de eerste gravelstrook tegen.

Geneutraliseerde start

Het Giro-peloton is in Perugia begonnen aan de acht geneutraliseerde kilometers. Om 13.10 uur volgt de échte start van de 'mini-Strade Bianche' die vandaag op het programma staat.

Het profiel van de elfde etappe van de Giro

Bernal dit voorjaar derde in Strade Bianche

Welke renners uit het Giro-peloton kunnen goed uit de voeten op de onverharde wegen van Strade Bianche?

Er gaan vandaag in ieder geval vijf renners van start die al eens op het podium zijn geëindigd in de Italiaanse voorjaarskoers: Egan Bernal (dit jaar derde), Davide Formolo (tweede in 2020), Romain Bardet (tweede in 2018), Gianluca Brambilla (derde in 2016) en Peter Sagan (tweede in 2013 en 2014).

Bernal (links) in actie tijdens de Strade Bianche van dit jaar, achter winnaar Mathieu van der Poel

Andere banden

De mechaniekers hebben niet stilgezeten op de rustdag. De onverharde wegen vragen namelijk net iets ander materiaal. Bij Team DSM rijden ze met iets dikkere banden (28 mm in plaats van 26 mm) en met minder druk in de banden (5.8-6 bar).

UCI versoepelt regels voor weggooien bidons

De regels voor het weggooien van bidons zijn voor de laatste elf etappes van de Giro versoepeld. De internationale wielerunie UCI maakte gisteren bekend dat renners hun drinkbus in de laatste 50 kilometer, tijdens beklimmingen, op elke plek weg mogen gooien, mits ze daar niemand mee in gevaar brengen.

Sinds 1 april heeft de UCI de regels voor het weggooien van afval en bidons in de koers aangescherpt. Renners mogen hun spullen alleen nog weggooien in de daarvoor bestemde zones. In eerste instantie werd een renner bij de eerste overtreding al gediskwalificeerd. Die strenge straf kwam de UCI op veel kritiek te staan, waardoor de bond de straffen al eerder versoepelde. Wie in de Giro in de fout gaat, krijgt in eerste instantie een geldboete. Bij een tweede overtreding volgt een tijdstraf en na een derde keer moet de renner naar huis.

Zonnig bij de start

Het is lekker weer in startplaats Perugia. Als zonnetje vandaag zo blijft schijnen, zullen de onverharde wegen niet zo modderig bij liggen als in 2010.

Lovende woorden van Bernal over Evenepoel

Rozetruidrager Egan Bernal sprak gisteren op de rustdag lovende woorden over zijn 21-jarige rivaal in het klassement, Remco Evenepoel. Hij noemt de Belg, die in de Giro terugkeert in het peloton nadat hij sinds augustus vorig jaar had moeten revalideren na een zware val in de Ronde van Lombardije, een verrijking voor het wielrennen. "Negen maanden is hij uit competitie geweest, dat hij dan nu dit niveau haalt, is heel bijzonder", aldus de Colombiaanse klassementsleider.

Lees hier het verhaal over Bernal en Evenepoel op de rustdag. En bekijk hieronder hoe Evenepoel vooruit kijkt naar de rest van de Giro.

Evenepoel op eerste rustdag Giro: 'Weet niet wat ik ervan moet verwachten'

Het overzicht van de truitjes

In de laatste etappe wisselde alleen de puntentrui van eigenaar. Peter Sagan nam dankzij zijn ritzege de paarse trui over van Tim Merlier, die een dag later besloot om af te stappen.

Roze trui: Egan Bernal (Ineos)

Blauwe bergtrui: Geoffrey Bouchard (AG2R)

Paarse sprinterstrui: Peter Sagan (Bora-hansgrohe)

Witte jongerentrui: Egan Bernal (gedragen door Remco Evenepoel)

Bernal en Evenepoel, de nummer 1 en 2 in het klassement, in de roze en witte trui

Nul positieve coronatests

Zoals sinds vorig jaar gebruikelijk is op rustdagen in grote wielerrondes, zijn gisteren alle renners en begeleiders getest op het coronavirus. De 600 tests hebben geen positieve gevallen opgeleverd, zo meldde de organisatie gisteren. Alle renners kunnen dus van start.

Slagveld in 2010

De laatste keer dat de Giro een mini-Strade Bianche in het parcours had opgenomen, was in 2010. De rit, die toen ook in Montalcino finishte, eindigde in een slagveld.

Ten eerste waren de onverharde wegen niet wit en droog, maar kletsnat en modderig. Het kwam die dag met bakken uit de lucht, waardoor de renners besmeurd en bijna onherkenbaar in de rondte reden. Bovendien moest het parcours op het laatste moment nog aangepast worden omdat de weg niet meer begaanbaar was door het slechte weer.

Vincenzo Nibali begon de rit in de roze trui, maar ging in de slotfase onderuit. Cadel Evans won de etappe, voor Damiano Cunego. Alexandre Vinokourov nam de leiderstrui over van Nibali. Bauke Mollema was er elf jaar geleden ook bij, destijds als kopman van Rabobank. Mollema, die vandaag in dienst rijdt van Trek, kwam als 31ste over de streep, op bijna vier minuten van Evans.

Bekijk hieronder beelden van de enerverende Strade Bianche-rit uit de Giro van 2010.

Het klassement

Egan Bernal gaat van start als klassementsleider. De Colombiaan van Ineos pakte zondag de roze trui door in de slotfase op de onverharde slotklim een indrukwekkende aanval te plaatsen, waardoor hij ook zijn eerste etappezege in een grote ronde boekte.

De Belg Remco Evenepoel staat tweede, op 14 tellen van Bernal. De Rus Aleksandr Vlasov is derde op 22 seconden.

Er zijn geen Nederlanders die een rol spelen in het klassement. Koen Bouwman is de beste Nederlander op de dertigste plaats (+11.21).

Merlier niet meer van start

Tim Merlier gaat niet meer van start vandaag. De sprinter van Alpecin-Fenix, winnaar van de tweede etappe en vijf dagen drager van de paarse puntentrui, had al een paar dagen last van maag- en darmklachten en vermoeidheidsverschijnselen.

"Het was de eerste keer in mijn carrière dat ik tien dagen na elkaar gekoerst heb en de voorbije dagen hebben toch hun tol geëist. Met deze fysieke paraatheid voel ik me niet in staat nog te sprinten voor de overwinning en ik wil ook de rest van mijn seizoen niet in het gedrang brengen", verklaarde de Belg gisteren op de rustdag.

Iedereen uitgerust?

Gisteren hoefden de renners na tien dagen koers even geen rugnummer op te spelden, maar zoals gebruikelijk stapten veel mannen wel even op de fiets voor een rustig rondje en een kop koffie.

Waarheen leidt de weg?

De elfde etappe gaat om 12.55 van start in Perugia, de finish is na 162 kilometer getrokken in Montalcino. De rit begint met zo'n veertig vlakke kilometers waarin de renners langs het mooie Lago Trasimeno rijden, het op vier na grootste meer van Italië.

Met nog zeventig kilometer te gaan begint het spektakel met de eerste settore sterrato, de eerste onverharde strook van 9,1 kilometer. In totaal rijden de renners in de laatste zeventig kilometer over 35,2 kilometer aan gravelstroken. Bovenaan de tweede strook (van 13,5 kilometer) en op vier kilometer van de streep liggen de pittigste beklimmingen van de dag (derde categorie), maar dat zijn zeker niet de enige hoogtemeters in deze loodzware, heuvelachtige etappe.

Van de organisatie krijgt de etappe vier van de vijf sterren, wat veel zegt over de zwaarte.

Het profiel van de elfde etappe van de Giro

Benvenuto da Perugia!

Goedemorgen en welkom bij het liveblog over de elfde etappe van de Ronde van Italië. Door de organisatie is de rit omgedoopt tot 'Brunello di Montalcino wine stage' vanwege de beroemde wijn die in de omgeving van finishplaats Montalcino wordt geproduceerd.

Maar waarschijnlijk zal de etappe vooral de geschiedenisboeken in gaan als de Strade Bianche-etappe, vanwege de 35 kilometer aan onverharde wegen die de renners moeten trotseren.

Andiamo!

Rozetruidrager Egan Bernal voor de start