liveblog
NOS WielrennenAangepast

Sagan maakt harde werk Bora-ploeg af • Dinsdag is het rustdag

  • Etappe 10 ging over 139 km van L'Aquila naar Foligno
  • De kortste Giro-rit was geschikt voor de sprinters
  • Sagan wint de sprint
  • Egan Bernal behoudt de roze leiderstrui
liveblog gesloten

Hoe gaat de Giro verder?

Woensdag staat de elfde etappe op het programma, een rit over 162 kilometer van Perugia naar Montalcino. Met 35 kilometer over de welbekende stoffige grindwegen van de Strade Bianche!

Wij zijn er na een dagje uitblazen dan ook weer bij met een liveblog. Tot dan!

Het profiel van de elfde etappe van de Giro

Wat staat er morgen op het programma?

Niet zoveel, want morgen genieten de Giro-renners van een rustdag.

Davide Formolo leest een krantje

Sagan sprint naar dagsucces in Giro, roze trui blijft om schouders Bernal

Peter Sagan heeft de tiende etappe van de Giro d'Italia op zijn naam geschreven. De 31-jarige Slowaak, die één keer eerder een rit in de Ronde van Italië won, was nipt sneller dan Fernando Gaviria.

Klassementsleider Egan Bernal, die vandaag voor het eerst de roze trui om zijn schouders had, kwam niet in de problemen en gaat de eerste rustdag in Italië in als nummer één van het algemeen klassement.

Sagan sprint naar dagsucces in Giro, roze trui blijft om schouders Bernal

De toptien van het algemeen klassement

De toptien van het algemeen klassement na de tiende Giro-etappe. Aanvankelijk stond Aleksandr Vlasov ineens op de tweede plek, op 1 seconde van Bernal. Maar door de val van Kanter was er een breuk ontstaan in het peloton, binnen drie kilometer van de finish. Die verschillen zijn nu weggepoetst.

Bekijk de uitslag van de tiende etappe

Sagan wint de sprint!

Peter Sagan wint de tiende etappe van de Giro! Hij maakt het harde werk van zijn Bora-ploeg kundig af.

Door de val van Kanter was er een breuk ontstaan in het peloton, waardoor een klein clubje ging sprinten. Sagan troeft onder anderen Gaviria af.

De 31-jarige Slowaak pakt door zijn ritzege ook de puntentrui.

Peter Sagan wint de tiende etappe

2 km - Plaagstootje Van Emden

Van Emden leek even weg te willen rijden, maar Bora neemt de macht weer over.

Kanter gaat onderuit in een bocht.

5 km - De laatste vijf kilometer

De laatste vijf kilometer voor de rustdag. De sprintersploegen bereiden zich voor op de massasprint van straks.

10 km - We zijn er bijna

De finish nadert met rasse schreden. In Foligno staat ons een massasprint te wachten, dat kan niet missen.

Sagan, Viviani en Gaviria lijken de grootste kanshebbers straks. Groenewegen, Dekker, Merlier en Nizzolo rijden immers op achterstand.

18 km - Evenepoel pakt 1 seconde op Bernal

Na een enerverende tussensprint pakt Evenepoel twee bonificatieseconden en Bernal eentje. De sprint wordt gewonnen door Narvaez, die drie seconden pakt.

Het was een mooi gezicht: Ganna die de sprint aantrok voor Bernal en Cavagna die zijn werk deed voor Evenepoel. De Belg loopt uiteindelijk één seconde in op rozetruidrager Bernal. Het verschil is nu veertien tellen.

Het profiel van de 10de etappe in de Giro d'Italia.

25 km - Nizzolo geeft het op voor vandaag

Nizzolo heeft zijn achtervolging op het peloton opgegeven. We krijgen straks in Foligno dus een massasprint zonder Nizzolo, Groenewegen, Dekker en Merlies. Gaviria en Viviani zijn nog wel van de partij.

37 km - Ook Nizzolo lost uit peloton

De spoeling der sprinters wordt dunner na de Valico della Somma. Ook Nizzolo moet het peloton laten gaan, maar zijn achterstand is nog wel enigszins te overzien. Ook al gelost: Groenewegen, Dekker en Merlier.

De achterstand van Nizzolo is een kleine halve minuut. Samen met Campenaerts probeert de Italiaan terug te komen.

41 km - Na Groenewegen moet ook Merlier lossen

Na Groenewegen en ook Dekker moet eveneens paarsetruidrager Merlier lossen uit het peloton. Welke sprinters houden het vol tijdens de beklimming van de Valico della Somma?

43 km- De kopgroep is gegrepen

Het is gebeurd: de kopgroep met Van der Hoorn is gegrepen door het peloton. We zijn begonnen aan de beklimming van de Valico della Somma, van de vierde categorie.

Het profiel van de 10de etappe in de Giro d'Italia.

51 km - Problemen voor kopgroep en voor Groenewegen

Het einde van de vijf vluchters lijkt in zicht. De voorsprong van de groep met Taco van der Hoorn loopt snel terug door de versnelling van Bora. Het verschil is nog maar 40 seconden.

In het peloton heeft Dylan Groenewegen het zwaar. Hij bungelt achteraan. Sterker nog: hij is inmiddels gelost.

57 km - Bora komt in actie

Bora, de ploeg van Peter Sagan, gaat op de pedalen staan met de enige gecategoriseerde klim van de dag aan de horizon. De voorsprong van de kopgroep ligt iets onder de anderhalve minuut.

De kopgroep: Taco van der Hoorn (Intermarché-Wanty-Gobert), Simon Pellaud (Androni), Umberto Marengo (Bardiani), Samuele Rivi (Eolo) en Kobe Goossens (Lotto-Soudal).

Het profiel van de 10de etappe in de Giro d'Italia.

Viviani vreest voor Sagan

Elia Viviani moet nog zien dat het een massasprint gaat worden vandaag, zei hij voor de start.

"Het wordt niet makkelijk om het peloton bijeen te krijgen, want 40 kilometer voor de finish is er nog een beklimming. En iemand als Sagan kan een mooi tempo rijden. Dan is er nog een groot vraagteken rond de wind, dus het wordt geen makkelijke sprintetappe."

73 km - Kobe rijdt door voormalige woonplaats Kobe

Behalve het incident bij de spoorwegovergang verloopt de tiende etappe vooralsnog geheel volgens verwachting. De vijf koplopers, onder wie Taco van der Hoorn, hebben een kleine twee minuten voorsprong op het peloton.

De kopgroep passeerde zojuist het plaatsje Rieti, waar de vorig jaar overleden basketballegende Kobe Bryant in zijn kinderjaren enkele jaren heeft gewoond. Zijn vader Joe Bryant speelde destijds basketbal in Italië. En wat een toeval: naamgenoot Kobe Goossens zit in de kopgroep!

De kopgroep: Taco van der Hoorn (Intermarché-Wanty-Gobert), Simon Pellaud (Androni), Umberto Marengo (Bardiani), Samuele Rivi (Eolo) en Kobe Goossens (Lotto-Soudal).

Het Giro-peloton onderweg in de tiende etappe

85 km - Kopgroep voor gesloten spoorbomen

Een onhandig moment voor de kopgroep: de spoorbomen gaan omlaag, want er komt een trein voorbij. De jury laat ook het peloton even inhouden.

Als de trein voorbij is, ligt de voorsprong rond anderhalve minuut. Daar is dus iets vanaf gegaan door dit ongelukkige incident.

De kopgroep in de Giro moet even wachten voor de spoorbomen

91 km - Rivi pakt volle pond bij tussensprint

De eerste tussensprint van de dag levert een zege op voor Rivi (10 punten), voor Marengo (6) en Pellaud (3). In het tussensprintklassement blijft Pellaud aan de leiding met 41 punten, voor Marengo met 38.

De voorsprong van de kopgroep ligt rond de 2,5 minuut.

De kopgroep: Taco van der Hoorn (Intermarché-Wanty-Gobert), Simon Pellaud (Androni), Umberto Marengo (Bardiani), Samuele Rivi (Eolo) en Kobe Goossens (Lotto-Soudal).

Het profiel van de 10de etappe in de Giro d'Italia.

Merlier: 'Zonder Ewan wordt het niet makkelijker'

Tim Merlier, de Belgische drager van de paarse puntentrui, ziet het niet als een voordeel dat Caleb Ewan niet meer van de sprinterspartij is.

"Het wordt niet makkelijk, want het is nogal heuvelachtig. Het wordt zwaar, maar we hebben op een massasprint. Of het makkelijk wordt zonder Caleb Ewan? Dat denk ik niet, want nu zullen de andere sprinters juist naar mij kijken", aldus de winnaar van de tweede Giro-etappe.

Groenewegen vierde bij rentree in massasprint, zege voor debutant Merlier

110 km - Status quo

Het peloton houdt de vijf vluchters, onder wie Taco van der Hoorn, in de buurt. Hun voorsprong komt maar niet boven de twee minuten uit.

De kopgroep: Taco van der Hoorn (Intermarché-Wanty-Gobert), Simon Pellaud (Androni), Umberto Marengo (Bardiani), Samuele Rivi (Eolo) en Kobe Goossens (Lotto-Soudal).

Bij de Gold Race begon het te kriebelen bij Dumoulin: 'Ik heb lol op de fiets'

Hij was een van de weinige toeschouwers bij de Amstel Gold Race, op zondag 18 april. Op die dag, toen Tom Dumoulin op uitnodiging van koersdirecteur Leo van Vliet aan het parcours stond, begon het weer te kriebelen bij de Giro-winnaar van 2017 die zijn wielercarrière op pauze had gezet.

"Daarvoor heb ik niet echt serieus getraind, maar het was leuk bij de Gold Race. Dat was wel hét moment", licht Dumoulin zijn terugkeer in het peloton toe.

Lees meer over de terugkeer van Tom Dumoulin, die weer lol heeft op de fiets.

124 km - Ervaren vluchters van de dag

Alle renners in de kopgroep zijn de afgelopen week al eens mee geweest in een vlucht van de dag. Pellaud en Marengo - ijsjesbezorger tijdens de Italiaanse lockdown - zelfs al meerdere keren.

De voorsprong van de vijf ligt iets boven de vijf minuten.

De kopgroep: Taco van der Hoorn (Intermarché-Wanty-Gobert), Simon Pellaud (Androni), Umberto Marengo (Bardiani), Samuele Rivi (Eolo) en Kobe Goossens (Lotto-Soudal).

Het profiel van de 10de etappe in de Giro d'Italia.

Ewan reageert op kritiek na vlotte vertrek uit Giro

Caleb Ewan verliet de Giro na twee sprintzeges en dat leverde de Australiër de nodige kritiek op. Ewan zou zijn knie hebben gestoten aan de ontbijttafel en daarvan zoveel last hebben dat hij niet verder kon.

"Het spijt me dat jullie er zo over denken", schrijft Ewan op sociale media aan de critici die vinden dat hij geen respect heeft voor de Giro.

"Als jullie zouden zien hoeveel hard werk en toewijding ik mijn voorbereiding heb gestopt om eer te bewijzen aan deze race en om mijn beste prestatie te kunnen leveren, zouden jullie er anders over denken. Mijn teleurstelling is groter dan van wie dan ook." Waarvan akte.

128 km - Peloton neemt geen risico

De voorsprong van de groep met Van der Hoorn blijft iets onder de twee minuten hangen. Het peloton wil waarschijnlijk geen risico nemen na de etappe van een week geleden, toen vroege vluchter Van der Hoorn verraste met de etappezege.

De kopgroep: Taco van der Hoorn (Intermarché-Wanty-Gobert), Simon Pellaud (Androni), Umberto Marengo (Bardiani), Samuele Rivi (Eolo) en Kobe Goossens (Lotto-Soudal).

134 km - Van der Hoorn in de kopgroep

We hebben al snel een kopgroep van vijf, en kijk eens aan: Taco van der Hoorn is van de partij! Precies een week geleden won Van der Hoorn de derde Giro-etappe.

Zijn medevluchters: Simon Pellaud, Umberto Marengo, Samuele Rivi en Kobe Goossens.

Het vijftal heeft al snel een kleine twee minuten voorsprong.

De kopgroep in de Giro, met Taco van der Hoorn

Echte start!

De tiende etappe van de Giro is nu echt begonnen. We zijn benieuwd wie zich in de vlucht van de dag weten te werken.

Officieuze start!

Het Giro-peloton is op de Piazza Duomo in L'Aquila begonnen aan de acht geneutraliseerde kilometers voor de échte start van de tiende etappe.

De zon schijnt en het is 19 graden, prima fietsweer dus.

De matadoren staan opgesteld voor de start van de tiende Giro-etappe

Vandaag de kortste rit, in 1914 de langste

Vandaag is de kortste etappe van deze Giro, maar de oudere kijker weet misschien nog wel dat L'Aquila in 1914 de finishplaats was van een van de langste Giro-etappes ooit: 428 kilometer lang. De winnaar deed 19 uur, 20 minuten en 47 seconden over de rit, die was gestart in Bari.

Giuseppe Azzini was voor de etappe de leider in het klassement, maar hij raakte verdwaald tijdens de beklimming van de Macerone. Enkele uren na de finish werd een grote zoekactie gestart, die pas de volgende ochtend resultaat had.

Azzini werd aangetroffen in een schuur in Barisciano, slapend met zijn fiets naast zich en, volgens de overlevering, een lege fles wijn. "Rijden jullie maar door, ik haal jullie straks wel bij", zou hij hebben gezegd toen hij wakker werd gemaakt.

Het overzicht van de truitjes

Drie truien wisselden gisteren van schouders. Egan Bernal pakte naast het roze uiteraard ook de witte trui. En Geoffrey Bouchard is de nieuwe leider in het bergklassement.

Roze trui: Egan Bernal (Ineos)

Blauwe bergtrui: Geoffrey Bouchard (AG2R)

Paarse sprinterstrui: Tim Merlier (Alpecin-Fenix)

Witte jongerentrui: Egan Bernal (gedragen door Remco Evenepoel)

Waarheen leidt de weg?

Voor de welverdiende rustdag, morgen, moet het Giro-peloton nog eventjes de kortste etappe van deze ronde afraffelen.

De tiende etappe van L'Aquila naar Foligno is slechts 139 kilometer en zou ondanks een paar hobbels in het parcours een uitgelezen kans moeten zijn voor de sprinters. Caleb Ewan, winnaar van twee sprintetappes, heeft de Giro verlaten. Dus dat vergroot de kansen voor collega's als Dylan Groenewegen.

De officiële start is om 13.55 uur, de aankomst wordt verwacht rond 17.15 uur.

Het profiel van de 10de etappe in de Giro d'Italia.

De stand aan kop na etappe negen

Het algemeen klassement na de 9de etappe in de Giro.

Bernal had niet door dat hij de etappe won

De Tour-winnaar van 2019 boekte gisteren pas zijn eerste ritzege in een grote ronde. Maar hij juichte niet na het passeren van de finish, omdat hij niet doorhad dat hij de etappe had gewonnen.

Hoe ging het gisteren in de Giro?

Egan Bernal schreef gisteren de negende rit in de Giro d'Italia op zijn naam. De Colombiaan van Ineos passeerde in de finale bergop kort voor de streep de vroege vluchters Koen Bouwman en Geoffrey Bouchard en nam tevens de roze trui over van de Hongaar Attila Valter.

Bouwman ging voor enorme stunt, maar Bernal pakt ritzege en roze

Benvenuto da L'Aquila!

Welkom vanuit L'Aquila, waar om 13.40 uur de tiende etappe van de Giro d'Italia van start gaat. Een overwegend vlakke rit van 139 kilometer (de kortste rit van deze Giro) met de finish in Foligno.

L'Aquila is de stad van 99 fonteinen, 99 pleinen en 99 kerken. In april 2009 werd de middeleeuwse stad getroffen door een verwoestende aardbeving, die 295 mensen het leven kostte en grote schade veroorzaakte.