liveblog
NOS WielrennenAangepast

Blozende Lafay verrast Giro en zichzelf met eerste profzege • Ewan stapt af

  • De 25-jarige Fransman Victor Lafay wint vanuit een kopgroep van negen de achtste etappe van de Giro d'Italia.
  • Attila Valter behoudt de roze trui.
  • Caleb Ewan stapt al vroeg in de etappe uit de Giro.
liveblog gesloten

A domani!

Om 12.15 uur stappen de renners zondag op de fiets voor de negende etappe, de officiële start is tien minuten later. Uiteraard kun je de koers weer van start tot finish volgen in dit liveblog.

Voor vandaag besluiten we met de samenvatting van de eerste profzege van de 25-jarige Fransman Victor Lafay. Eentje voor in de familieplakboeken. Bedankt voor het volgen en graag tot morgen!

Lafay soleert in achtste Giro-rit naar eerste profzege

Met het oog op morgen

Zondag moeten de klassementsrenners met de billen bloot. Want tussen Castel di Sangro (onder liefhebbers van het betere voetbalboek bekend van 'Het Wonder van Castel di Sangro' van de Amerikaan Joe McGinniss) en de slotklim naar Campo Felice (Rocca di Cambio) liggen 158 loodzware kilometers met twee beklimmingen van de tweede categorie en een van de derde categorie.

De slotklim zelf (5,7 km à 5,8 procent, met een slotkilometer van 9,7 procent) geldt zelfs als een beklimming van de eerste categorie. En dat heeft ook te maken met het feit dat die laatste, steile kilometer over gravelwegen gaat!

Het profiel van de negende etappe in de Giro d'Italia.

Ondertussen op Mallorca: Winner kan nog winnen

De laatste keer dat Winner Anacona een wedstrijd op Europese bodem wist te winnen, was in 2014 met een bergrit in de Vuelta. Bijna zeven jaar later is de naar Peter Winnen vernoemde Colombiaan van Arkéa de beste in de Trofeo Andratx - Mirador des Colomer.

Medevluchters Noor Vegard Stake Laengen werd op 0.10 tweede, Mikel Iturria van Euskaltel werd derde.

Ondertussen in Hongarije: Howson grijpt de macht

Attila Valter start ook zondag in de zware bergrit naar Campo Felice in de roze trui. In zijn thuisland zit de leiderstrui van de Ronde van Hongarije na de koninginnenrit van vandaag om de schouders van de Australië Damien Howson. Op de slotklim bleef hij de Belg Ben Hermans (Israel Start-Up Nation) en de Italiaan Antonio Tiberi (Trek-Segafredo) voor.

Howson, in 2020 derde achter Valter en Quinn Simmons, begint de vlakke slotrit van zondag in Boedapest ook als de nieuwe leider.

Verdeling van de truien

Vandaag verandert maar een trui van schouders. Door het afstappen van Caleb Ewan is de paarse puntentrui weer terug bij Tim Merlier.

Roze trui: Atilla Valter (Groupama-FDJ)

Blauwe bergtrui: Gino Mäder (Bahrain Victorious)

Paarse sprinterstrui: Tim Merlier (Alpecin-Fenix)

Witte jongerentrui: Attila Valter (gedragen door Remco Evenepoel)

Groenewegen, Dekker en Merlier binnen op 17.19

Ook Dylan Groenewegen is binnen. Hij komt in een groepje met David Dekker en Tim Merlier binnen op 17.18 van winnaar Lafay. Alleen Roger Kluge deed er nog iets langer over. De leadoutman van de afgestapte Caleb Ewan komt binnen op 18.00.

De verliezers

Deze klassementsrenners kwamen met achterstand op de groep met favorieten binnen.

Jai Hindley +0.11 (na João Almeida)

Louis Vervaeke +0.25

Pello Bilbao +0.30

Toptien algemeen klassement

Louis Vervaeke stond vijfde in het algemeen klassement, maar verliest op het slotklimmetje 25 seconden op de favorieten en zakt - mede door een valpartij in de eerste uren van de etappe - terug naar de tiende plek.

De toptien van het algemeen klassement na de achtste etappe in de Giro.

Lafay: 'Inspanningen van tien minuten, daar ben ik goed in'

"Het was heel moeilijk om weg te komen, maar toen dat eenmaal gelukt was kregen we zeven minuten en konden we een beetje herstellen", vertelde Lafay opvallend zelfbewust na zijn onverwachte zege.

"De slotklim was een inspanning van tien minuten en daar ben ik goed in. Mijn medevluchters waren niet de sterkste klimmers. Oliveira was volgens mij de beste van de kopgroep, dus ik hield hem in de gaten. Maar ik had vertrouwen in mijn benen en ging op drie kilometer van de finish."

Uitslag achtste etappe

De uitslag van de achtste etappe in de Giro.

FINISH - Ook favorieten binnen: Hindley, Bilbao en Vervaeke verliezen tijd

Almeida wint op 4.48 van Lafay de sprint van de groep met favorieten. Valter zit keurig achterin de groep en behoudt zijn roze trui.

Hindley, Bilbao en ook Vervaeke verliezen wel wat tijd op dit laatste korte klimmetje.

Valpartij in peloton

Terwijl ook Gaviria als negende over de streep komt, is het peloton bezig aan het slotklimmetje.

En dat gaat nogal chaotisch. Zo chaotisch zelfs dat Fabbro en vermoedelijk Bilbao ten val komen.

De roze trui houdt wel goed stand.

In de slotklim komen Matteo Fabbro en Pello Bilbao ten val.

Eerste profzege Lafay

Het is de eerste profzege van de 25-jarige blozende Fransman. En wat voor een!

Victor Lafay boekt in de achtste etappe van de Giro zijn eerste zege als prof.

FINISH - LAFAY WINT!

Hij doet het! Victor Lafay pakt de grootste zege in zijn loopbaan! Gavazzi wordt op liefst 0.36 tweede, Arndt derde en Oliveira vierde.

Victor Lafay op weg naar de zege in de achtste rit van de Giro.

2 km - Lafay erop en erover

Victor Lafay is de beste klimmer! Hij rijdt in een ruk het gat met Carboni dicht en gaat erop en erover.

Wordt het een Franse dagzege vandaag in de Giro?

2 km - Carboni solo

Carboni lost Campenaerts nog aan de voet van de slotklim naar Guardia Sanframondi. Hij heeft 0.15 op de achtervolgers.

3 km - Alles nog mogelijk

De voorsprong is klein hoor. En zometeen gaan we klimmen, het terrein van Carboni.

Alles is nog mogelijk in de strijd om de ritzege.

4 km - Twaalf seconden

Gougeard redt het niet. Carboni en Campenaerts hebben twaalf seconden voorsprong op de rest van de kopgroep, maar daar gaat Oliveira nu rijden.

7 km - Campenaerts met Carboni!

Is dit dan de beslissing? Campenaerts en Carboni hebben opeens een gaatje en gaan als eerste door de tussensprint waar 3, 2 en 1 bonificatieseconde liggen. Maar dat is nu totaal niet belangrijk. Gougeard probeert nog naar de twee toe te rijden.

Carboni en Campenaerts zijn met zijn tweeën in de finale van de achtste etappe ontsnapt.

8 km - Weer Campenaerts

Campenaerts gaat voor de vierde keer in de aanval, dit keer met Lafay en Arndt. Maar ook nu rijdt Oliveira het dicht. De Portugees lijkt de sterkste, maar de Italianen Carboni en Gavazzi hebben nog geen trap teveel gedaan.

10 km - Twee Belgen samen!

En nu gaan Campenaerts en Goossens met zijn tweeën! Maar ook de twee Belgen worden teruggepakt. Wat een spannende finale is dit zeg. Wie is de volgende?

11 km - Aanval Gougeard!

Nu is het Alexis Gougeard met een demarrage! De Fransman gaat er hard vandoor als Gaviria op kop rijdt van de kopgroep. Maar Nelson Oliveira staat dat niet toe en rijdt het gat dicht.

16 km - Campenaerts valt aan (x2)

Victor Campenaerts weet dat hij waarschijnlijk niet de beste klimmer is in de kopgroep en dus valt hij tot twee keer toe aan. In Nikias Arndt lijkt hij trouwens een metgezel te hebben, want de Duitser van DSM schuift mee.

De kopgroep (9): Gougeard (AG2R), Arndt (DSM). Oliveira (Movistar), Lafay (Cofidis), Carboni (Bardiani), Gavazzi (EOLO-Kometa), Goossens (Lotto-Soudal) en Campenaerts (Qhubeka-Assos), Gaviria (UAE).

Victor Campenaerts valt aan, maar het gat wordt gedicht door Alexis Gougeard.

26 km - Gaviria is terug!

Fernando Gaviria is terug bij de koplopers! De Colombiaan doet zijn jasje uit en daaronder zien we de schade van zijn val nog beter. Maar hij maakt nog kans op de bloemen vandaag.

De kopgroep (9): Gougeard (AG2R), Arndt (DSM). Oliveira (Movistar), Lafay (Cofidis), Carboni (Bardiani), Gavazzi (EOLO-Kometa), Goossens (Lotto-Soudal) en Campenaerts (Qhubeka-Assos), Gaviria (UAE).

Fernando Gaviria keert terug in de kopgroep na zijn valpartij.

30 km - Gaviria bij de dokter

Gaviria meldt zich bij de dokter met wonden aan zijn handen en zijn elleboog zo te zien. Die behandeling heeft nog een voordeel: zijn achterstand op de kopgroep is opeens van 45 seconden teruggebracht naar 25 seconden.

Kopgroep (8): Gougeard (AG2R), Arndt (DSM). Oliveira (Movistar), Lafay (Cofidis), Carboni (Bardiani), Gavazzi (EOLO-Kometa), Goossens (Lotto-Soudal) en Campenaerts (Qhubeka-Assos).

Fernando Gaviria wordt behandeld na zijn valpartij.

32 km - Oliveira daalt het snelst

Opeens zien we niet acht, maar zeven koplopers. Wie is er weggeslopen? Nelson Oliveira! En dat moeten de anderen niet laten gebueren, want Oliveira kan een potje alleen rijden. En dus rijdt Goossens het gaatje dicht.

38 km - Aanval én valpartij Gaviria

Wat een pech! Fernando Gaviria ging in de afdaling in de aanval, maar een paar bochten later zien we hem tegen een muurtje zitten. Hij is te hard gegaan en onderuitgeschoven. Wat een pech voor de Colombiaan, die zijn weg wel kan vervolgen.

We hebben nog acht koplopers.

De kopgroep (8): Gougeard (AG2R), Arndt (DSM). Nelson Oliveira (Movistar), Lafay (Cofidis), Carboni (Bardiani), Gavazzi (EOLO-Kometa), Goossens (Lotto-Soudal) en Campenaerts (Qhubeka-Assos).

Achtervolger: Gaviria (UAE)

Fernando Gaviria is gevallen in de afdaling van de Bocca della Selva.

40 km - Snoeihard naar beneden

Het gaat snoeihard naar beneden en de beelden van de afdaling zijn prachtig. Het peloton heeft iets van zijn achterstand afgesnoept (5.50), maar dat gaat niet genoeg zijn om te strijden voor de ritzege.

De kopgroep (9): Gaviria (UAE), Gougeard (AG2R), Arndt (DSM). Nelson Oliveira (Movistar), Lafay (Cofidis), Carboni (Bardiani), Gavazzi (EOLO-Kometa), Goossens (Lotto-Soudal) en Campenaerts (Qhubeka-Assos).

50 km - Niet Gavazzi, maar Goossens!

Het is niet Gavazzi, maar Kobe Goossens die de 18 punten pakt op de top van de Bocca della Selva. En zelfs de 8 punten voor de nummer twee gaan niet naar de routinier, maar naar Nikias Arndt.

Dat betekent dat Gino Mäder ook vanavond de blauwe bergtrui om de schouders krijgt.

Doorkomst Bocca della Selva (2de categorie):
1. Goossens 18 punten
2. Arndt 8 pnt
3. Gavazzi 6 pnt
4. Oliveira 4 pnt
5. Gougeard 2 pnt

Kobe Goossens komt met 18 punten op plek twee, 8 punten achter leider Mäder. Nu is het zo'n 40 kilometer in dalende lijn naar het slotklimmetje!

De kopgroep (9): Gaviria (UAE), Gougeard (AG2R), Arndt (DSM). Nelson Oliveira (Movistar), Lafay (Cofidis), Carboni (Bardiani), Gavazzi (EOLO-Kometa), Goossens (Lotto-Soudal) en Campenaerts (Qhubeka-Assos).

51 km - Bijna boven

Fernando Gaviria heeft zijn jasje al aangetrokken en dat betekent dat we bijna boven zijn op de Bocca della Selva. Gaat Gavazzi de 18 punten pakken?

De kopgroep (9): Gaviria (UAE), Gougeard (AG2R), Arndt (DSM). Nelson Oliveira (Movistar), Lafay (Cofidis), Carboni (Bardiani), Gavazzi (EOLO-Kometa), Goossens (Lotto-Soudal) en Campenaerts (Qhubeka-Assos).

52 km - Nu moet Martin van fiets wisselen

Nou zeg, nu is het Dan Martin, de nummer 9 van het klassement die van fiets moet wisselen. Opmerkelijk.

53 km - Groenewegen heeft het zwaar

Het tempo ligt dan niet enorm hoog, maar voor sprinters als Tim Merlier en Dylan Groenewegen is het al flink op de tanden bijten. De voorsprong van de 9 koplopers: 7.17.

Dylan Groenewegen moet lossen in het peloton op de klim van tweede categorie.

55 km - Yates even van de fiets

Simon Yates moet even van de fiets met een mechanisch probleem of een lekke band. Ook George Bennett zagen we net al even stoppen en nu zien we ook dat Filippo Ganna kampt met een lekke band. Zou er iets gestrooid zijn op de flanken van de Bocca della Selva?

Yates is trouwens alweer terug, geen probleem dus.

Simon Yates moet even van de fiets op de Bocca della Selva.

59 km - Gestaag tempo

Er wordt gestaag, maar niet hard doorgereden in de kopgroep. Maar ook het peloton, met de mannen van Groupama-FDJ op kop, toont geen ambitie om het gat kleiner te maken. De negen koplopers hebben 7.25 voorsprong en dat zou genoeg moeten zijn om voor de zege te strijden.

De kopgroep (9): Gaviria (UAE), Gougeard (AG2R), Arndt (DSM). Nelson Oliveira (Movistar), Lafay (Cofidis), Carboni (Bardiani), Gavazzi (EOLO-Kometa), Goossens (Lotto-Soudal) en Campenaerts (Qhubeka-Assos).

De ploeg van rozetruidrager Attila Valter - met Lars van den Berg - leidt de dans van het peloton.

63 km - Gavazzi ruikt bergtrui

Met zijn 36 jaar is Francesco Gavazzi een echte routinier in de jonge ploeg EOLO-Kometa van ploegbazen Ivan Basso en Alberto Contador. Vandaag kan Gavazzi zijn ploeg een groot plezier doen. Niet alleen met een mogelijke ritzege, maar ook met de bergtrui.

Als de Italiaan straks als eerste boven is op de Bocca della Selva (2de categorie) pakt hij 18 bergpunten. Opgeteld bij de 9 die hij al eerder verzamelde zou dat betekenen dat hij Gino Mäder voorbijgaat in het bergklassement (27 om 26 punten).

Francesco Gavazzi (midden) kan op de Bocca della Selva virtueel de blauwe bergtrui overnemen.

Vervaeke en Petilli slachtoffer van valpartij in tunnel

Hieronder schreven we over de tunnel, waar Gino Mäder als eerste uit tevoorschijn kwam. Nu blijkt er in die tunnel een pittige valpartij te zijn geweest met Louis Vervaeke (Alpecin-Fenix) en Simone Petilli (Intermarché-Wanty) als voornaamste slachtoffers.

Vervaeke, de nummer vijf van het klassement, heeft last van zijn hand. Petilli rijdt rond met een bebloede knie en elleboog. Maar ze rijden nog.

Simone Petilli draagt de sporen van de valpartij in de tunnel in de achtste etappe.

75 km - Klimmen geblazen

Over een kilometer of vijf zitten de koplopers op de flanken van de Bocca della Selva (18,9 km à 4,6 procent, max. 10 procent). Opvallend genoeg zitten er niet al te veel echte klimmers in deze kopgroep. Kobe Goossens springt er wellicht nog het meeste uit, al past deze geleide klim ook goed bij de tijdrijder Nelson Oliveira.

Als iemand in het peloton nog wat wil, dan moet het op deze klim gebeuren.

De kopgroep (9): Gaviria (UAE), Gougeard (AG2R), Arndt (DSM). Nelson Oliveira (Movistar), Lafay (Cofidis), Carboni (Bardiani), Gavazzi (EOLO-Kometa), Goossens (Lotto-Soudal) en Campenaerts (Qhubeka-Assos).

Het profiel van de Bocca della Selva.

85 km - Halverwege

De tussensprint was precies halverwege deze achtste etappe, trouwens. De voorsprong van de negen koplopers is ruim: 6.41.

De kopgroep (9): Gaviria (UAE), Gougeard (AG2R), Arndt (DSM). Nelson Oliveira (Movistar), Lafay (Cofidis), Carboni (Bardiani), Gavazzi (EOLO-Kometa), Goossens (Lotto-Soudal) en Campenaerts (Qhubeka-Assos).

Het profiel van de achtste etappe in de Giro d'Italia.

85 km - Gaviria wint tussensprint

De kopgroep is zojuist de streep van de tussensprint in Campobasso gepasseerd. Fernando Gaviria rekende daar af met Alexis Gougeard en pakte zo 12 punten voor de maglia ciclamino, die vanavond zeker weer van schouders zal wisselen door de opgave van Ewan.

Tim Merlier is nu de nummer een in dat klassement met 83 punten, zeven meer dan Peter Sagan.

97 km - Geen gevaar voor klassement

Er gaat geen enkel gevaar voor het algemeen klassement uit van deze kopgroep. De bestgeklasseerde is Nelson Oliveira. De tijdrijder van Movistar is 37ste op 15.09 van de roze trui.

De klassering van de koplopers:

37. N. Oliveira +15.09
43. Victor Lafay + 18.43
47. Francesco Gavazzi +20.38
77. Giovanni Carboni +36.44
82. Victor Campenaerts +37.45
95. Nikias Arndt +44.23
96. Kobe Goossens +44.34
115. Fernando Gaviria + 49.29
151. Alexis Gougeard +1.01.01

Fernando Gaviria aan kop van de kopgroep van negen in de Giro.

105 km - Het is Campenaerts gelukt!

Het is Campenaerts gelukt, maar oh wat heeft dat pijn gedaan. De laatste meters kreeg 'Vocsnor' (zoals zijn bijnaam luidt) nog even hulp van zijn landgenoot Kobe Goossens. Met deze negen renners gaan we de komende uren doorbrengen. Ze hebben inmiddels 2.50 voorsprong.

De kopgroep (9): Gaviria (UAE), Gougeard (AG2R), Arndt (DSM). Nelson Oliveira (Movistar), Lafay (Cofidis), Carboni (Bardiani), Gavazzi (EOLO-Kometa), Goossens (Lotto-Soudal) en Campenaerts (Qhubeka-Assos).

Victor Campenaerts komt na een lange achtervolging bij de acht koplopers.

112 km - Hè hè, eindelijk acht koplopers

Eindelijk! Na ruim een uur koers krijgen dan toch acht renners de zegen van het peloton: Gaviria (UAE), Gougeard (AG2R), Arndt (DSM). Oliveira (Movistar), Lafay (Cofidis), Carboni (Bardiani), Gavazzi (EOLO-Kometa) en Goossens (Lotto-Soudal).

Achter de acht is Victor Campenaerts bezig om in zijn eentje het gat te dichten. Hij is natuurlijk werelduurrecordhouder, maar dit is toch wel een lastige opgave.

Victor Campenaerts ziet de kopgroep rijden.

Aardig doorstampen

Het eerste uur, waarvan een groot deel met tegenwind en licht bergop, is afgelegd met een gemiddelde van 44,5 kilometer.

121 km - Weer Van der Hoorn

Weer schroeft Taco van der Hoorn het tempo lekker op. Maar ook na ruim een uur oorlog is er nog altijd geen kopgroep.

Taco van der Hoorn aan kop in de achtste etappe van de Giro.

ABANDON - Caleb Ewan naar huis

We zeiden al dat de sprinters het moeilijk hebben vandaag. Caleb Ewan is zojuist in de auto gestapt. De sprinter vindt het na twee ritzeges mooi geweest.

Caleb Ewan in de achtste etappe van de Giro.

126 km - Vluchters terug, deur staat open achterin

Mäder en Battistella zijn weer terug in het peloton, dat wel een stuk kleiner is dan de groep waarmee gestart werd. Onder anderen Dylan Groenewegen rijdt al achter het peloton. En hij is zeker niet de enige.

132 km - Het is Mäder!

Gino Mäder komt als eerste uit de tunnel met Samuele Battistella (Astana) in zijn wiel. Die twee hebben wel een aardig gaatje.

Waar kennen we Battistella ook alweer van? Hij was de man die in 2019 protest wereldkampioen werd bij de beloften in Yorkshire. Eigenlijk werd hij in de sprint geklopt door Nils Eekhoff, maar die werd na protest van de Italianen en de Britten gediskwalificeerd wegens stayeren.

134 km - Nu dan: Bevin voert de forcing

Patrick Bevin stampt dwars door de wind op een hellend viaduct door en krijgt een man of acht mee. En dan gaan ze een lange tunnel in. Benieuwd wie er als eerste uit komt?

135 km - Nee hoor, ook deze keer niet

Nee hoor, ook Brambilla, Villella en Nicholas Roche worden weer teruggeblazen in het peloton. Het is echt oorlog in deze openingsfase. De sprinters achterin hopen dat die vlucht van de dag eindelijk ontstaat.

Maar ook de toppers hebben een zware dag.

136 km - Brambilla en Villella

Dit ziet er sterk uit. Gianluca Brambilla, ploeggenoot van Mollema, trekt door en krijgt de Movistar-Italiaan Davide Villella met zich mee.

De verschillen zijn ook nu weer klein.

138 km - We gaan klimmen

Nog altijd is de goede vlucht niet gevormd. Een renner van Bardiani doet er alles aan, maar zijn inspanningen lijken vergeefs. De weg gaat zo omhoog lopen en dan zal de vlucht toch wel ontstaan? Guerreiro sleurt op kop en we zien ook Jorgenson, Storer en Campenaerts.

141 km - Dowsett heeft er zin in

We zien Guerreiro, Mollema, maar ook Alex Dowsett actief in de voorste gelederen. Dat Dowsett er zit is aardig: de Engelse tijdrijder moest vorig jaar vrezen voor zijn contract tot hij uit het niets zijn eerste Giro-rit in lijn won. En dat deed hij in Gargano, in de spoor van de laars. Heel dicht bij de startplaats van vandaag, Foggia.

Ook toen was dat trouwens de achtste etappe. Even terugkijken?

Dowsett soleert naar etappezege Giro d'Italia

143 km - Kopgroep groeit en wordt ingelopen

De kopgroep is gegroeid tot een man of vijftien, maar Filippo Ganna is het er niet mee eens. Hij rijdt het gat moeiteloos dicht. Alles kan weer opnieuw beginnen.

147 km - Drie aanvallers

Nu zien we toch drie aanvallers, maar ze hebben veel moeite om door de wind heen te beuken. Het lijken Stefano Oldani (Lotto-Soudal), Quinten Hermans (Intermarché-Wanty-Gobert) en Ruben Guerreiro (EF).

Drie vluchters in de achtste rit van de Giro.

150 km - Peloton compleet

Het blijft waaien in Apulië, maar de waaiers zijn voorlopig voorbij. Het peloton is weer helemaal compleet, al blijft het op de voorste rijen zeer onrustig. Het gaat heel hard, zoveel is duidelijk.

158 km - DSM rijdt het gat dicht

Even sleurde Filippo Ganna aan kop van de eerste groep, maar die stopte toen hij zag dat Evenepoel gewoon in de voorste groep zat. Ook staat de wind een beetje tegen en dat is minder geschikt voor waaiers. En zo kan de groep met Valter, Bardet en ook Nibali weer terugkeren.

Filippo Ganna sleurt aan kop van de eerste waaier in de achtste rit van de Giro.

159 km - Roze trui in problemen

De waaiers zorgen toch voor slachtoffers. En dan hebben we het vooral over rozetruidrager Attila Valter. De Hongaar heeft zich laten verrassen. Ook Romain Bardet moet in de achtervolging, maar het verschil is niet groot.

Het peloton is in verschillende waaiers uiteengeslagen in de openingsfase van de achtste Giro-rit.

162 km - Evenepoel terug

Remco Evenepoel is toch een beetje geschrokken van de truc van Bernal en zet zijn ploeg op kop om het gat te dichten. En dat lukt. Maar daarna breekt het peloton weer. We zien echt wel waaiers...

Waaiers in de openingsfase van rit acht in de Giro d'Italia.

165 km - Bernal? Wat doet die daar nou?

Er is een groep van een man of dertig weggereden in de wind en wie zien we daar op kop? Egan Bernal! En nu is de rest van die groep boos, want met Bernal in de groep, gaat deze aanval natuurlijk niet door.

167 km - Grote groep met gaatje

Nu zien we toch een grote groep wegrijden, met een paar klinkende namen. Denk maar aan Peter Sagan en Dario Cataldo. Maar het is nog lang niet gedan, want er zijn nog veel meer renners die in de vlucht van de dag willen.

170 km PARTENZA

De eerste aanvaller van de dag is...Taco van der Hoorn! Hij gaat er meteen vandoor, maar wordt even later weer opgeslokt.

Taco van der Hoorn is de eerste aanvaller in de achtste etappe.

Wie zitten er achter de bumper?

Bij een rit als deze is het altijd interessant wie er "achter de bumper van de juryauto" gaan zitten. Want dat zijn vaak de mannen die als eerste in de aanval willen. Wie zien we op de eerste rij? Onder anderen Bert-Jan Lindeman. En ook Bauke Mollema en Taco van der Hoorn zitten klaar.

Bert-Jan Lindeman en Bauke Mollema zitten klaar achter de juryauto voor de achtste rit in de Giro.

NEUTRALISATIE

De zon schijnt, het is zo'n 20 graden in Zuid-Italië en de renners zijn van start gegaan in Foggia. Eerst nog geneutraliseerd, rond 12.50 uur gaat het echt los.

De renners staan klaar in Foggia voor de achtste etappe in de Giro.

Hoog overleg met Taco

De etappe van vandaag lijkt te zwaar voor Taco van der Hoorn. Maar de Rotterdammer is natuurlijk wel een expert als het aankomt op aerodynamica. En dat kan weer van pas komen als de wind inderdaad een rol speelt in de openingsfase.

Een paar kandidaten voor vandaag

De Giro-organisatie heeft al een paar kandidaten gevonden voor de aanval van de dag. Wat te denken van Ruben Guerreiro (EF, de bergkoning van vorig jaar), Gino Mäder (ritwinnaar en drager van de bergtrui), Spaans kampioen Luis Léon Sánchez en...Bauke Mollema.

Vraag is wel of Mollema (op de foto naast Vincenzo Nibali) vannacht goed geslapen heeft. Zijn haren lijken een beetje in de war.

Bauke Mollema en Vincenzo Nibali op het startpodium in Foggia.

Rechte weg, brokken in het peloton?

Niet alleen de beklimmingen gaan vandaag hun tol eisen. Ook de wind zou weleens voor brokken kunnen zorgen in het peloton. Oud-renner Bernhard Eisel, tegenwoordig aanwezig als interviewer in de Giro, voorspelt een storm aan aanvallen in het eerste uur.

Verdeling van de truien

Geloof het of niet, maar Caleb Ewan rijdt vandaag voor het eerst in de paarse trui als leider van het puntenklassement. Die eer viel hem nog nooit te beurt in een grote ronde. Zo zijn de truien verdeeld:

Roze trui: Atilla Valter (Groupama-FDJ)

Blauwe bergtrui: Gino Mäder (Bahrain Victorious)

Paarse sprinterstrui: Caleb Ewan (Lotto-Soudal)

Witte jongerentrui: Attila Valter (gedragen door Remco Evenepoel)

Algemeen klassement

In het algemeen klassement veranderde niets, ook al werd Hugh Carthy aanvankelijk geklasseerd op 2.21 van de winnaar. Dat tijdverlies kwam echter door een gebroken zadel in de laatste drie kilometer en dus werd de renner uit de buurt van Preston gewoon in dezelfde tijd als Ewan gezet.

Atilla Valter mag nog een dagje rijden in het roze, Carthy blijft de nummer zes op 0.38 van de jonge Hongaar.

Het algemeen klassement na de zevende etappe van de Giro d'Italia.

Triomferend over de streep

De bloemen waren opnieuw voor Ewan, maar ook zijn ploeggenoten van Lotto-Soudal kwamen triomferend over de streep. Een beeld dat we normaal gesproken alleen zien op de Champs-Élysées.

Even terug naar gisteren

Vrijdag was het Caleb Ewan die met een machtige sprint de verrassingsaanval van Fernando Gaviria counterde en zo zijn tweede ritzege deze Giro binnensleepte. Hoe dat ging? Nou zo.

Ewan sprint naar zege in zevende etappe Giro d'Italia

Profiel etappe acht: een rit voor aanvallers

De achtste etappe voert de renners naar het meest zuidelijke puntje van deze Giro d'Italia. Om 12.40 uur gaan de renners (geneutraliseeerd) van start in Foggia, een stad ter hoogte van de spoor van de laars. Daarna voert de route het binnenland in om na 170 kilometer te eindigen in het heuveldstadje Guardia Sanframondi.

Onderweg gaat het de hele dag op en af, maar slechts twee beklimmingen tellen mee voor het bergklassement. Ongetwijfeld zal er vanuit de start al aangevallen worden en anders zal de bijna 20 kilometer lange Bocca della Selva (gemiddeld 5 procent stijging) op zeventig kilometer van de finish zeker voor brokken zorgen in het peloton.

De beslissing valt echter op de korte slotklim naar Guardia Sanframondi (3 kilometer à 6,5 procent, maximaal 11 procent). Naar verwachting zullen de klassementsrenners hun kruit nog even droog houden voor de zwaardere rit van zondag en dus lijkt deze rit uitgetekend voor sterker aanvallers. Renners als Bauke Mollema bijvoorbeeld.

Het profiel van de achtste etappe in de Giro d'Italia.

Üdvözöljük!

Vandaag staat de koninginnenrit in de Ronde van Hongarije op het programma met aankomst bergop in Gyöngyös-Kékestetö. En in de achtste etappe van de Giro d'Italia zit de roze trui nog steeds om de schouders van de Hongaar Attila Valter.

Alle reden dus voor een welgemeende magyaarse welkomstgroet. Üdvözöljük! Oftewel, welkom bij het liveblog!