liveblog

'Nederland stuurt 700.000 vaccins naar Suriname' • 20 miljoen Fransen gevaccineerd

  • Welkom in het coronablog van zaterdag 15 mei. Hier is al het coronanieuws uit binnen- en buitenland te vinden.
  • Er liggen 2183 coronapatiënten in het ziekenhuis, 710 op de IC's.
  • Bij het RIVM zijn 4520 nieuwe besmettingen gemeld, dat zijn er 1054 minder dan gisteren.
  • Grootouders van buiten de EU mogen hun (klein)kinderen in Nederland weer opzoeken.
liveblog gesloten

'Nederland stuurt 700.000 vaccins naar Suriname'

Nederland gaat de komende tijd 700.000 coronavaccins naar Suriname sturen. Dat schrijft de Volkskrant op basis van Surinaamse en Nederlandse regeringsbronnen.

Met die hulp vanuit Nederland moet het mogelijk zijn om iedereen ouder dan 18 die dat wil van een prik te voorzien. Om welke vaccins het precies gaat, is niet duidelijk.

Deze week werd bekend dat Suriname de Nederlandse regering per brief om vaccins had gevraagd. Volgens de krant is de kans groot dat Nederland ook zal helpen bij de logistieke ondersteuning van de vaccincampagne, zoals het dat ook heeft gedaan voor de Caribische rijksdelen.

Iedereen in huisartsenpraktijk krijgt per abuis uitnodiging vaccinatie

Door een fout hebben alle patiënten van een huisartsenpraktijk in Bergschenhoek een uitnodiging voor een vaccinatie gekregen. Eigenlijk hadden alleen mensen met een medische indicatie de uitnodiging moeten krijgen. Dat blijkt uit een excuusbrief die in handen is van het AD. Volgens die krant hebben ruim 2100 mensen ten onrechte een uitnodiging ontvangen.

"Wij hebben helaas niet gezien dat het om zo'n grote groep ging. Toen is per ongeluk naar iedereen een brief gestuurd. Dit is heel slordig en had nooit mogen gebeuren", zegt de directeur van het bedrijf dat de uitnodigingen heeft verstuurd.

VWS en Van Lienden in gesprek over mondkapjes

Het ministerie van Volksgezondheid en Sywert van Lienden gaan maandag met elkaar in gesprek over de levering van 40 miljoen mondkapjes. De Volkskrant schrijft dat de opiniemaker samen met twee compagnons vermoedelijk flink heeft verdiend aan import van mondkapjes uit China, terwijl hij het deed voorkomen alsof hij er niets aan overhield.

Een woordvoerder zegt tegen persbureau ANP dat naar aanleiding van de publicatie "we van beide kanten vragen hebben openstaan". De woordvoerder kon er verder niet op ingaan.

Twintig miljoen Fransen hebben eerste prik gehad

In Frankrijk hebben 20 miljoen inwoners, bijna een derde van de bevolking, hun eerste vaccinatie tegen corona gekregen. Dat maakte president Macron op Twitter bekend.

De komende weken wordt in de hoogste versnelling doorgeprikt. Half juni moet de helft van de bevolking (30 miljoen mensen) de eerste prik hebben gehad. De doelstelling van de regering is om aan het eind van de zomer iedereen te hebben gevaccineerd.

Frankrijk is bezig met een inhaalslag na de trage start van de vaccinatiecampagne in januari. Officieel mag iedereen van 50 jaar en ouder zich nu laten vaccineren. Maar inwoners van 18 jaar en ouder mogen zich sinds begin deze maand ook aanmelden: zij komen in aanmerking zodra er ergens vaccins over zijn of als 50-plussers niet komen opdagen.

Dat leidde tot een stormloop bij de vaccinatiecentra. Franse jongeren willen zich schijnbaar massaal laten vaccineren en ze zijn hard op zoek naar vrije plaatsen. "Het is Mission Impossible, maar dan zonder Tom Cruise", vatte Le Monde het samen.

Het 'nadeel' van het openstellen van de vaccinatiecentra voor jongeren, is dat nog lang niet alle ouderen zijn geprikt. "Van alle 75-plussers heeft een kwart nog geen vaccin gehad", zei premier Jean Castex vandaag. "De komende dagen en weken moet de prioriteit zijn om deze mensen op te zoeken en te vaccineren."

Lid Poolse delegatie Songfestival test positief

In de Poolse delegatie van het Eurovisie Songfestival is een coronabesmetting geconstateerd, meldt de organisatie. De hele delegatie, inclusief de Poolse inzending Rafal Brzozowski, kan daardoor morgen niet aanwezig zijn bij de openingsceremonie.

Het betrokken delegatielid onderging een sneltest en wacht nu in isolatie op de uitslag van een PCR-test. Wie het is, is onbekend. Andere leden doen ook een PCR-test en gaan uit voorzorg in quarantaine. De hele delegatie was donderdag nog negatief getest.

Mocht de uitslag van de PCR-test positief zijn, dan is er een kans dat de Poolse delegatie donderdag niet live kan optreden tijdens de tweede halve finale van het Songfestival. In dat geval wordt een opname van de laatste repetitie van Polen vertoond.

Het Eurovisie Songfestival wordt morgenavond officieel afgetrapt. Alle delegaties komen om de beurt per boot aan in Rotterdam en worden welkom geheten door onder anderen uitvoerend producent Sietse Bakker en de Rotterdamse songfestivalwethouder Said Kasmi. Polen zal daarbij dus ontbreken.

De Poolse inzending tijdens de eerste repetitie

4520 nieuwe coronabesmettingen, 1054 minder dan gisteren

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 4520 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 1054 minder dan gisteren.

Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests: afgelopen week werden gemiddeld 5794 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is een daling van 21 procent vergeleken met vorige week.

In de strijd tegen het coronavirus zijn naar schatting van het ministerie van Volksgezondheid 7 miljoen prikken gezet. Het gaat daarbij om het aantal gezette prikken, niet het aantal gevaccineerden.

Er werden 13 overleden covidpatiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 10. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 17 doden per dag, tegen 22 doden per dag een week eerder.

Er zijn nu 147 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 154.

2183 coronapatiënten in het ziekenhuis

De bezetting in de ziekenhuizen is afgenomen. Er zijn dus meer patiënten uit het ziekenhuis ontslagen of overleden dan dat er werden opgenomen.

Er liggen nu 2183 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren 2250), van wie 710 op de IC (gisteren: 728), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Mars tegen de coronamaatregelen in de Bijlmer

In Amsterdam-Zuidoost hebben zich enkele duizenden mensen verzameld bij het Arenapark. Ze lopen een 'vredesmars' om te protesteren tegen de coronamaatregelen, schrijft Het Parool.

De betogers dragen geen mondkapjes en ook aan de rest van de coronaregels houden ze zich niet. Volgens de krant is de sfeer gemoedelijk en staan veel groepjes mensen bij elkaar.

"De betogers lopen van het Arenapark via de Flierbosdreef en het Anton de Komplein naar de Amsterdamse Poort om weer terug te komen op het Arenapark", schrijft de krant. "Daar wordt afgesloten met een 'wereldwijde meditatie'."

De mars maakt deel uit van een reeks demonstraties die vandaag in ongeveer veertig landen plaatsvinden. Het initiatief voor de betogingen onder de naam Worldwide Demonstration is genomen door een Duitse actiegroep die vorig jaar werd opgericht.

Volgens de gemeente Amsterdam zijn er te veel mensen bij elkaar:

Ook in Emmen gratis testlocatie voor inwoners grensstreek

Mensen die voor werk, hun opleiding of zorg naar Duitsland moeten, kunnen zich nu ook in Emmen gratis laten testen. Dat meldt RTV Drenthe. Eerder kwamen er al zulke testlocaties in Assen, Hoogeveen en Meppel. Ook in Kerkrade kunnen mensen zich gratis laten testen, meldde 1Limburg eerder.

"De overheid wil de inwoners van de grensstreek tegemoetkomen", schrijft de Drentse regionale omroep. "Zij moeten een negatieve coronaverklaring hebben om Duitsland in te mogen. Die testen neemt de GGD niet af, dus zouden die grenstesten door commerciële aanbieders gedaan moeten worden."

Via een speciale site (grenstesten.nl) kunnen mensen die naar Duitsland moeten een testafspraak maken voor een gratis test. Dat kan tot eind juni. Wanneer de verplichting van de Duitse regering vervalt, kan er ook niet meer gratis worden getest bij de grens.

Eind dit jaar mogelijk derde coronavaccinatie in België

In België is de kans groot dat mensen eind dit jaar een derde prik zullen krijgen. De VRT meldt dat de 'vaccinatietaskforce' de extra vaccinatie voorbereidt voor vanaf december. "Hoewel er nog wetenschappelijke studies lopen, is de vaccinatietaskforce zich al aan het voorbereiden om eind dit jaar en zeker in 2022 een extra prik toe te kunnen dienen", schrijft de Vlaamse omroep.

Het hoofd van de taskforce, Dirk Raemaekers, zegt dat het de bedoeling is om de immuniteit een 'boost' te geven. "Dat is belangrijk om beschermd te zijn tegen het huidige virus dat circuleert, maar ook tegen toekomstige varianten."

Het is nog niet duidelijk of iedereen in België in aanmerking komt voor een derde inenting. Volgens Raemaekers gaat het in ieder geval om 65-plussers en mensen met chronische aandoeningen. "Klassiek zijn dat de personen die minder vlot immuniteit opbouwen. Dus dan gaat die derde prik die extra stimulans geven."

Grootouders van buiten de EU mogen (klein)kinderen in Nederland opzoeken

Ondanks het Europees inreisverbod en de verschillende vliegverboden, mogen (groot)ouders van buiten de EU vanaf vandaag Nederland weer in om een pasgeboren (klein)kind te bezoeken. Dat geldt alleen als het kind geboren is na 19 maart 2020. Wel moet een geboorteverklaring van de Rijksoverheid worden ingevuld, en een geboorteakte of soortgelijk document worden getoond.

Ook gescheiden ouders die buiten de Europese Unie wonen en hun eigen kinderen sinds 19 maart 2020 niet meer hebben gezien, mogen het land weer in. Ook daarvoor is een verklaring nodig.

De maatregel werd afgelopen week aangekondigd. Volgens het burgerinitiatief 'Familie van buiten de EU, wij missen jullie' is het enthousiasme van tientallen families "enorm". Initiatiefnemer Andrea Morales zegt dat de eerste vliegtickets al zijn geboekt. Op 19 maart vorig jaar gingen de Nederlandse grenzen dicht voor niet-EU-burgers.

LAKS: het is de vraag of eindexamenleerlingen er klaar voor zijn

Scholierenorganisatie LAKS vraagt zich af of scholieren zich goed hebben kunnen voorbereiden op de eindexamens die maandag beginnen. "Door alle coronamaatregelen is het de vraag of leerlingen er klaar voor zijn", zegt een LAKS-woordvoerder.

"Wij hebben ervoor gepleit de eindexamens anders te houden, bijvoorbeeld door alleen de kernvakken te toetsen. De mentale gesteldheid van jongeren is achteruit gegaan en dan onthoud je dingen minder goed. We krijgen veel meldingen van jongeren die stress voelen over de examens. We hopen het niet terug te zien in de resultaten, maar we zijn er wel bang voor dat meer scholieren dan gebruikelijk zullen zakken."

Het LAKS doet een oproep aan de overheid: denk na over de eindexamens van volgend jaar en de jaren erna. "We hopen dat we zo snel mogelijk terug kunnen naar normaal. Online-onderwijs is geen volwaardig onderwijs. Na de zomervakantie zal fysiek onderwijs weer mogelijk zijn, maar de leerlingen hebben een achterstand opgelopen. We weten niet waar ze staan, dat moet uitgezocht worden." Daar moet misschien op worden ingespeeld. "Dat ze een vak kunnen wegstrepen, net als nu, of een extra herkansing krijgen. Dan kun je scholieren lucht geven zodat ze alsnog kunnen presteren."

Vorig jaar hoefden leerlingen geen examen te doen: die waren toen geschrapt vanwege de uitbraak van het coronavirus.

Ruim 600 mensen bij Fieldlab van Residentie Orkest in Zuiderstrandtheater

In het Haagse Zuiderstrandtheater heeft gisteravond het Residentie Orkest opgetreden voor meer dan 600 mensen. Voor een Fieldlab-evenement opende het theater een avond weer de deuren. Omroep West meldt dat het publiek zonder mondkapje naast elkaar zat. Er hoefde geen afstand gehouden te worden.

Tientallen prikken gezet met behulp van prullenbakvaccin.nl

Tot nu toe zijn er tientallen mensen ingeënt nadat ze zich hadden aangemeld via prullenbakvaccin.nl, de website van huisarts Marco Blanker om verspilling van coronavaccins tegen te gaan. Inmiddels hebben zo'n vijftig huisartsenpraktijken zich aangesloten, schrijft RTV Oost.

De huisarts uit Zwolle bedacht het initiatief samen met drie andere artsen. Vorige maand moest hij 58 AstraZeneca-vaccins weggooien, omdat er niet genoeg mensen langskwamen in zijn praktijk.

Prullenbakvaccin.nl zorgt ervoor dat vaccins die over zijn alsnog worden gebruikt. Mensen die graag gevaccineerd willen worden maar nog niet aan de beurt zijn, kunnen zo toch alvast geholpen worden. "En we hebben al meer vaccins kunnen plaatsen dan dat er destijds door mij zijn weggegooid", zegt Blanker tegen de regionale omroep.

Hij benadrukt dat er geen grote hoeveelheden vaccins worden weggegeven. "We zijn een aanvulling, zodat er niets in de prullenbak valt."

RIVM: 'Fijn dat de voorspellingen zijn uitgekomen'

"We gaan echt niet één, twee, drie van corona verlost zijn", zegt Jacco Wallinga, hoofdmodelleur bij het Centrum voor Infectieziektenbestrijding van het RIVM. "Maar de daling is ingezet. Drie weken geleden was het reproductiegetal ongeveer 1. De cijfers zijn nu lager, dus de R ook. Dat is wat we rond Pasen voorspeld hebben. Het is fijn om te zien dat de voorspellingen klopten. En het is heel goed nieuws. Ik ben ook wel in mijn nopjes dat de voorspellingen zijn uitgekomen."

De NOS sprak met Jaap van Dissel, directeur van het Centrum voor Infectieziektenbestrijding van het RIVM en Jacco Wallinga. Onder meer over de ontwikkeling van de Nederlandse coronacijfers:

ANWB: versoepeld reisadvies is goede eerste stap

De ANWB vindt het versoepelde reisadvies een goede eerste stap die ervoor zorgt dat mensen weer op vakantie zullen gaan. "Maar ik moet er wel bij zeggen: het is nog niet zorgeloos, het is echt een eerste stap", zegt Marjon Kaper, directeur van ANWB Reizen, in het NOS Radio 1 Journaal.

Veertien landen hebben nu een geel reisadvies en twee groen, in plaats van oranje. Er zijn op dit moment nog wel beperkingen of maatregelen voor Nederlanders om in te reizen, zegt Kaper. "Bijna al de bestemmingen zeggen: Nederlanders zijn welkom, maar het is nog wel nodig dat je bijvoorbeeld in thuisquarantaine gaat."

"Wij zijn vergeleken met andere landen nog een hoog risicogebied. De verschillende maatregelen variëren per land. Ons advies is ook: bereid je heel goed voor als je naar een van deze landen toe wil gaan."

Kaper noemt de versoepelingen goed nieuws. Ze verwacht dat meer landen de komende weken een andere kleurcode zullen krijgen. Ook de extra maatregelen in de landen, zoals een verplichte PCR-test of thuisquarantaine, zullen volgens haar versoepeld worden naarmate het in Nederland beter gaat.

'Coronasteun voor bedrijven blijft ook na de zomer'

Steunpakketten om bedrijven en ondernemers door de coronacrisis te helpen blijven voorlopig nog bestaan. Dat meldt De Telegraaf vanochtend. Het demissionaire kabinet kabinet is volgens bronnen bereid tot het einde van dit jaar steun te geven. Ondernemers mogen daardoor later beginnen met terugbetalen van de belastingschulden. Ook krijgen ze er langer de tijd voor.

De krant schrijft dat er voorlopig nog geen politiek draagvlak is om de steun af te bouwen.

Ruim 60.000 ex-coronapatiënten in behandeling bij de fysiotherapeut

Tot nu toe staan 60.000 tot 75.000 duizend Nederlanders met langdurige coronaklachten onder behandeling van een fysiotherapeut. Hun aantal is sinds begin dit jaar ruim verdubbeld, dat meldt het AD. Volgens de krant blijkt dat uit een berekening op basis van gegevens uit de Landelijke Database Fysiotherapie. Eind vorig jaar kregen naar schatting 28.000 ex-coronapatiënten hulp van een fysiotherapeut.

"Wij zijn beduusd van deze cijfers", zegt Guido van Woerkom, voorzitter van beroepsvereniging KNGF, tegen de krant. "Het is duidelijk dat de zorg voor covid-patiënten zich verplaatst naar de eerste lijn, en naar de fysiotherapie in het bijzonder."

Een behandeling duurt gemiddeld tachtig dagen, maar een behandelperiode van enkele honderden dagen is geen uitzondering, zegt het KNGF. De klachten variëren van ademhalingsproblemen, oververmoeidheid en verlies van spiermassa tot psychische problemen, of een combinatie hiervan.

Reisadvies versoepeld voor onder meer Curaçao, Portugal en Balearen

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft van een aantal landen en gebieden het reisadvies van oranje in geel of groen veranderd. Dit betekent dat reizen naar deze plekken niet langer sterk worden ontraden. Het gaat onder meer om Portugal, Curaçao, Ierland en de Balearen.

Japan verscherpt coronamaatregelen, noodtoestand in meer regio's

In Japan is in nog eens drie regio's de noodtoestand afgekondigd vanwege het toenemende aantal besmettingen. Het gaat om het eiland Hokkaido in het noorden, waar de olympische marathon wordt gelopen, en de regio's rond Hiroshima en Okayama in het westen. In totaal geldt de noodtoestand nu voor negen regio's, waaronder Tokio, waar de meeste olympische onderdelen moeten worden gehouden.

In Japan is veel discussie of de Olympische Spelen wel moeten doorgaan, maar de regering is nog steeds vastbesloten ze te houden. De openingsceremonie is over ruim twee maanden, op 23 juli. In het land zijn nog maar weinig mensen gevaccineerd, zo'n 2 procent van de bevolking.

Het aantal besmettingen in Japan loopt al een tijd snel op:

Welkom!

Goedemorgen en van harte welkom in het liveblog over het coronacrisis. Het blog van gisteren is hier terug te lezen.