liveblog
NOS WielrennenAangepast

Ewan zet handtekening onder vijfde zege in Giro • Dumoulin in olympische selectie

liveblog gesloten

A domani!

We besluiten dit liveblog met de beelden van de imposante sprintzege van Caleb Ewan, zijn tweede al deze Giro. Bedankt voor het volgen en graag tot morgen!

Ewan sprint naar zege in zevende etappe Giro d'Italia

Met het oog op morgen

Zaterdag is het weer gedaan met de (relatieve) rust van de renners. In de 170 kilometer van Foggia naar Guardia Sanframondi moet stevig geklommen worden in de Apennijnen. Slechts twee beklimmingen tellen mee voor het bergklassement. De 15 kilometer lange klim naar Bocca della Selva (1.392 meter) is er een van tweede categorie.

Vanaf de top is het nog ruim 40 kilometer dalen naar de slotklim van vierde categorie naar de finish. Of het roze van Valter in gevaar komt valt te betwijfelen. Maar dat de aanvallers in deze rit hun slag willen slaan lijkt wel zeker.

De officiële start is om 12.50 uur en natuurlijk zijn we er dan weer bij met een liveblog.

Het profiel van de achtste etappe in de Giro d'Italia.

Ewan ook in het paars

Giacomo Nizzolo kwam vandaag niet verder dan de twaalfde plaats en raakt daardoor zijn maglia ciclamino kwijt. Caleb Ewan is de nieuwe leider in het puntenklassement met 106 punten, voor Tim Merlier (83 punten) en Nizzolo (76 punten). Nu heeft Ewan, die ook de Tour de France zal rijden, al aangegeven deze Giro niet te zullen uitrijden. Dus dit is een bonus voor hem.

De verdeling van de truien is nu als volgt:

Roze trui: Atilla Valter (Groupama-FDJ)

Blauwe bergtrui: Gino Mäder (Bahrain Victorious)

Paarse sprinterstrui: Caleb Ewan (Lotto-Soudal)

Witte jongerentrui: Attila Valter (gedragen door Remco Evenepoel)

KLASSEMENT - Tijdverlies Carthy kwijtgescholden

Hugh Carthy is inderdaad terug op de zesde plaats in het algemeen klassement.

De Brit wordt het tijdverlies in de slotfase niet aangerekend.

Pech voor Hugh Carthy in de laatste twee kilometer van de etappe naar Termoli.

Dumoulin, Mollema, Kelderman, Van Baarle en Havik in wegwedstrijd Tokio

Bondscoach Koos Moerenhout heeft zijn selectie voor de wegwedstrijd (24 juli) en de individuele tijdrit (28 juli) op de Olympische Spelen van Tokyo gereed.

Tom Dumoulin komt in beide onderdelen uit, terwijl ook Bauke Mollema, Wilco Kelderman, Dylan van Baarle en Yoeri Havik voor de wegwedstrijd zijn voorzien. Waarschijnlijk zullen Kelderman en Van Baarle samen moeten strijden om de tweede plek in de tijdrit.

Havik neemt de plek in van Jan-Willem van Schip, met wie hij ook de madison op de baan zal rijden. Oorspronkelijk zou Van Schip ook de wegkoers rijden, zodat de baanploeg en extra baansprinter mee zou kunnen nemen.

Dumoulin na Zwitserland en NK's naar Tokio

Donderdag maakte Tom Dumoulin bekend in de Ronde van Zwitserland terug te keren in het profpeloton. Daarna rijdt hij de NK op de weg en in de tijdrit. Vervolgens bereidt hij zich via een hoogtestage voor op de Olympische Spelen.

Tom Dumoulin in actie op de olympische tijdrit in Rio

Teunissen tweede in Hongarije (zegt de finishfoto)

Mike Teunissen maakt zijn rentree na een trainingsongeluk in de Ronde van Hongarije. In de derde etappe doet hij mee om de zege in de sprint, maar komt een paar millimeter tekort. Phil Bauhaus (Bahrain Victorious) blijkt op de finishfoto net iets eerder over de meet.

Algemeen klassement

Attila Valter kwam niet in problemen vandaag en blijft in het roze. In de voorlopige uitslag zien we geen Hugh Carthy. De Engelsman stond vlak voor het laatste klimmetje met pech langs de kant en verloor daarmee volgens de uitslag twee minuten.

Maar of die achterstand blijft staan is de vraag. De pech was namelijk in de laatste drie kilometer.

Het algemeen klassement na de zevende etappe van de Giro d'Italia.

UITSLAG

De uitslag van de zevende etappe in de Giro.

FINISH - Cimolai tweede, Merlier derde

Davide Cimolai wordt tweede, Tim Merlier sprint nog naar de tweede plaats. Dylan Groenewegen wordt zevende.

FINISH - EWAN WINT

Gaviria valt aan, maar wordt gecounterd door Caleb Ewan. En die rijdt oppermachtig naar zijn tweede ritzege deze Giro!

Caleb Ewan wint de zevende rit in de Giro.

0,5 km - Verrassingsaanval Gaviria!

Aanval Gaviria!

1 km - Oss houdt benen stil

De aanvaller van EOLO-Kometa was Vincenzo Albanese, de voormalig drager van de bergtrui. Maar Oss houdt natuurlijk de benen stil voor kopman Sagan. We gaan sprinten!

1,5 km - Klimmen!

Quinten Hermans begint als eerste aan het steile klimmetje. En we zien een aanval van iemand van EOLO-Kometa, met Daniel Oss in het wiel.

2,5 km - Nog altijd Affini

Nog altijd is het Affini op kop. Groenewegen zit rond plek tien en wordt gepasseerd door een treintje van Alpecin met Merlier.

5 km - Wasmachine in actie

Deze fase in een rit wordt vaak vergeleken met een wasmachine. We zien treintjes naar voren rijden en weer wat afzakken. Het is nu zaak om vooraan te blijven. Groenewegen heeft het goed voor elkaar voorlopig, zijn trein leidt de dans met Affini op kop. Maar ook Sagan, Ewan, Nizzolo, en Viviani zien we voorin.

7 km - Van Emden brengt Groenewegen

Ook Dylan Groenewegen wordt naar het front gebracht in een treintje met onder anderen Jos van Emden en Edoardo Affini. Alle grote namen zitten nu voorin.

10 km - Volle bak naar de finish

We zien nu treintjes van de sprintploegen en van de ploegen met klassementsmannen volle bak richting de finale. Het idee is dat de belangrijke mannen zich kunnen sparen, maar met een helper als Jonathan Castroviejo is dat best lastig.

Jonathan Castroviejo leidt het peloton op weg naar Termoli.

16 km - Vluchters ingelopen

De vlucht zit er na 165 kilometer op voor Pellaud, Marengo en Christian. Simon Pellaud heeft zijn aantal vluchtkilometers deze Giro dus opgeschroefd naar 411 kilometer. Nu gaat het in volle vaart naar de finishplaats Termoli. Tot de laatste twee kilometer rijden we over een brede rechte weg, daarna wordt het link.

Pellaud, Marengo en Christian worden na 165 kilometer op kop ingelopen in rit zeven van de Giro.

19 km - 'Merlier deed een Dumoulinnetje'

Volgens de koersradio was Merlier even op achterstand omdat hij net als Tom Dumoulin in de Giro van 2017 op weg naar de beklimming van de Stelvio een grote boodschap moest doen. Dumoulin kwam sterk terug, kan Merlier dat vandaag ook?

29 km - Merlier legt zweep erover

Tim Merlier, nog zo'n favoriet voor de sprint van straks, moet even achtervolgen. Maar met Oscar Riesebeek als gangmaker is dat geen probleem. Merlier heeft zelfs energie over om een grapje te maken: hij doet net of hij de zweep hanteert bij zijn gangmaker. Gelukkig valt dat mee.

De voorsprong van de drie koplopers is trouwens nog maar 30 seconden, de finale komt eraan!

Tim Merlier legt de zweep erover bij gangmaker Oscar Riesebeek.

32 km - Onder de minuut

Het is zover. De voorsprong van Pellaud, Marengo en Christian is onder de minuut: 0.54.

In het peloton zien we inmiddels ook de mannen van Cofidis voor Elia Viviani op kop. Hoe lang houden de drie koplopers het nog vol?

Kopgroep: Simon Pellaud (Androni), Umberto Marengo (Bardiani) en Mark Christian (EOLO-Kometa)

35 km - Voorsprong richting een minuut

Op 35 kilometer van de aankomst in Termoli dreigt de voorsprong van de drie koplopers voor het eerst onder de minuut te duiken. De drie hebben nog 1.10 voorsprong, maar dat kan de pret van Pellaud niet drukken.

Kopgroep: Simon Pellaud (Androni), Umberto Marengo (Bardiani) en Mark Christian (EOLO-Kometa).

Simon Pellaud dolt wat met de camera in de zevende rit van de Giro.

Ewan: 'Deze aankomst moet me wel liggen'

De topfavoriet voor vandaag is toch Caleb Ewan. Niemand is handiger dan de Australiër in een chaotische sprint. In Milaan-Sanremo liet Ewan dit jaar zien dat hij op een goede dag zelfs met de beste meekan op de Poggio en dus draait de specialist van de steile Hatta Dam (UAE Tour) zijn hand niet om voor het steile klimmetje op 1,5 kilometer.

45 km - Wordt dit eindelijk de dag van Nizzolo?

Hij is Europees en Italiaans kampioen en zeker bij die laatste titelstrijd moest hij meer hoogtemeters overwinnen dan vandaag. En dus wordt er nadrukkelijk gekeken naar Giacomo Nizzolo. Maar de leider in het puntenklassement heeft iets met de Giro.

Of beter. Hij mist iets. Elf keer eindigde Nizzolo als tweede, vijf keer werd hij al derde. Maar nog nooit wist Nizzolo een etappe te winnen in de Giro. Wordt dit zijn dag? "Deze technische aankomst ligt me wel, met die strook bergop. De bochten zijn minder gevaarlijk dan het op het eerste zicht lijkt, want ze halen ook het tempo uit het peloton. Ik hoop dat ik het ga zijn vandaag, maar dat zeg ik wel vaker."

Voor de etappe van vandaag had de paarsetruidrager nog een bemoedigend woordje voor zijn afgestapte kopman Domenico Pozzovivo.

47 km - Wat kan Groenewegen vandaag?

Is de finale van vandaag ook iets voor Dylan Groenewegen? Dat is de vraag. Niet alleen het korte, maar steile klimmetje kan een obstakel vormen. Ook de bochtige finale maakt het waarschijnlijk lastig. Maar de sprinter van Jumbo-Visma gaat er wel voor.

50 km - Bonificaties

Inmiddels hebben we ook de bonificatiesprint gehad in Fossacesia Marina. Marengo pakte 0.03, Pellaud 0.02 en Christian 0.01. Voor wat het waard is.

Op 50 kilometer voor de finish hebben de drie nog 1.36 voorsprong.

Kopgroep: Simon Pellaud (Androni), Umberto Marengo (Bardiani) en Mark Christian (EOLO-Kometa).

Pellaud als een Zwitsers uurwerk: een op drie

Een leuk statistiekje over Simon Pellaud. De Zwitserse Colombiaan (of Colombiaanse Zwitser) maakte vorig jaar zijn debuut in de Giro en reed tot en met vandaag 24 etappes-in-lijn (dus uitgezonderd tijdritten).

Van die 24 ritten koos hij 8 keer voor de aanval. Een op de drie dus. Daar kun je je Zwitserse uurwerk op gelijk zetten.

Deze Giro is Pellaud al voor de derde keer in de aanval getrokken en hij leidt inmiddels ook in het Fuga-klassement (een nevenklassement voor de renner met de meeste vluchtkilometers). Medevluchter Umberto Marengo is ook al voor de derde keer op pad, maar reed 23 kilometer minder op kop dan Pellaud.

Kopgroep: Simon Pellaud (Androni), Umberto Marengo (Bardiani) en Mark Christian (EOLO-Kometa).

62 km - Stilte voor de storm

Koplopers Pellaud, Marengo en Christian, ontsnapt vanuit de start, rijden inmiddels al 120 kilometer op kop en hebben nog 2.36 voorsprong op het peloton.

Daar zien we nog altijd de mannen van Ewan, Merlier, Gaviria (of Ulissi) en Nizzolo op kop.

Kopgroep: Simon Pellaud (Androni), Umberto Marengo (Bardiani) en Mark Christian (EOLO-Kometa).

Ook Ronde van Hongarije kleurt een beetje roze

Ook in de Ronde van Hongarije wordt vandaag gekoerst. Dit jaar zonder Attila Valter, die vorig jaar de zware slotrit en het eindklassement op zijn naam schreef. Maar natuurlijk zitten de Hongaren vandaag ook een beetje op een roze wolk.

De jonge Belg Jordi Meeus (Bora) is na zijn ritzege van gisteren trouwens leider in de vijfdaagse ronde, waar Mike Teunissen zijn rentree maakt. Olav Kooij werd gisteren vierde in de sprint.

Liefhebbers van de Movistar-soap: seizoen twee vanaf 28 mei

Veel wielerliefhebbers smulden afgelopen jaar van het gekonkel tussen einzelgänger Nairo Quintana, patron Alejandro Valverde, pechvogel Mikel Landa en ongeleid projectiel Marc Soler. Goed nieuws voor de volgers: seizoen twee van de Netflix-serie achter de schermen van wielerploeg Movistar is vanaf 28 mei te zien.

Intussen wordt ook gewerkt aan seizoen drie, waarin Annemiek van Vleuten naar verluid een prominente rol zal spelen. Maar daarop is het nog even wachten...

Ondertussen op Mallorca

Jesus Herrada heeft de Trofeo Serra de Tramuntana gewonnen. In de pittige eendagskoers op Mallorca, normaal helemaal in het begin van het seizoen verreden, was de Spanjaard van Cofidis in een vinnig sprintje landgenoot Jonathan Lastra te snel af.

84 km - Nu relatief vlak naar de finish

Het meeste klimwerk is nu wel achter de rug. Vanaf nu gaan we langs de Adriatische kust richting finishplaats Termoli, waar nog wel een hele lastige finale staat te wachten. De voorsprong van de drie koplopers is inmiddels teruggelopen tot 1.30, maar we kunnen ons niet voorstellen dat het peloton ze al snel zal willen inrekenen.

Kopgroep: Simon Pellaud (Androni), Umberto Marengo (Bardiani) en Mark Christian (EOLO-Kometa).

88 km - Sagan met truc voor puntenklassement

Nou en of! We zien zelfs een truc van Peter Sagan en zijn mannen. Met Daniel Oss slaagt hij er zowaar in om Nizzolo en andere concurrenten voor de puntentrui te lossen. Marengo heeft de maximale 12 punten trouwens binnen, voor Pellaud en Christian.

Sagan wordt vierde, pakt 5 punten en komt op 55 punten. Leider Nizzolo heeft er 72.

90 km - Tussensprint komt eraan!

De koplopers zijn bijna in Crecchio, waar de streep van de tussensprint is getrokken. Voor de drager van de maglia ciclamino, Giacomo Nizzolo, zijn er nog achter de kopgroep nog maximaal vijf punten te verdienen. Is dat reden om te sprinten?

Kopgroep: Simon Pellaud (Androni), Umberto Marengo (Bardiani) en Mark Christian (EOLO-Kometa).

92 km - Pellaud heeft het naar zijn zin

Met nog 92 kilometer te gaan hebben de drie koplopers nog 2.38 voorsprong op het peloton. Van de drie heeft de vrolijke Zwitser, die zijn hart heeft verpand aan Colombia en in dat land zijn wielercarrière van de grond trok, het duidelijk het meest naar zijn zin.

Kopgroep: Simon Pellaud (Androni), Umberto Marengo (Bardiani) en Mark Christian (EOLO-Kometa).

Koploper Simon Pellaud heeft het prima naar zijn zin in de zevende etappe van de Giro.

101 km - Nu mag Cataldo zwaaien

De belangrijkste klim van de dag is geweest, maar dat betekent niet dat het vanaf nu vlak is in deze rit. De renners zijn aan het klimmen in de buurt van Lanciano en dat is de plek waar Dario Cataldo is opgegroeid.

En dus mag Cataldo, gisteren nog met Mollema en Mäder in de kopgroep, nu even zwaaien naar vrienden en bekenden.

Dario Cataldo zwaait naar vrienden en bekenden in de buurt van geboorteplaats Lanciano.

115 km - Vreemde kostgangers

Of deze verklede schone op de klim naar Chieti ook een bekende is van Ciccone, weten we niet. Maar bij het zien van deze beelden zou je bijna terugverlangen naar de tijd waarin coronamaatregelen nog streng gehandhaafd werden.

De drie koplopers worden aangemoedigd door een vreemd verkleed heerschap.

116 km - Vai Giulio!

Voor Giulio Ciccone voelt de passage in Chieti als een warm bad. Van alle kanten klinkt het 'Vai Giulio!'. De renner van Trek geniet en zwaait erop los. De groep komt trouwens boven met een achterstand van 3.48 op de drie koplopers.

Kopgroep: Simon Pellaud (Androni), Umberto Marengo (Bardiani) en Mark Christian (EOLO-Kometa).

Giulio Ciccone geniet van alle aanmoedigingen in zijn geboorteplaats Chieti.

117 km - Pellaud pakt de punten

Zoals verwacht is het Simon Pellaud die met een vinnig sprintje als eerste boven is in Chieti. Hij krijgt drie bergpuntjes als beloning. Mark Christian krijgt er twee, Umberto Marengo eentje.

Pellaud staat zevende in het bergklassement met negen punten, 17 minder dan leider Mäder.

Kopgroep: Simon Pellaud (Androni), Umberto Marengo (Bardiani) en Mark Christian (EOLO-Kometa).

Simon Pellaud wint het bergsprintje in Chieti.

120 km - Probleempje voor Ewan

Aan de voet van het klimmetje moet Caleb Ewan even van de fiets met een mechanisch probleem. Hij wordt opgewacht, dus dat zal geen probleem zijn.

Kopgroep: Simon Pellaud (Androni), Umberto Marengo (Bardiani) en Mark Christian (EOLO-Kometa).

Caleb Ewan moet even van de fiets in de zevende rit van de Giro.

121 km - Klimmen naar Chieti

De drie koplopers zijn begonnen aan het klimmetje naar Chieti, waar de enige punten voor de bergprijs te verdienen zijn. Leider in dat klassement is Gino Mäder. Hij hoeft niet te vrezen voor zijn trui, want deze klim is slechts van vierde categorie en dus zijn er maximaal drie puntjes te verdienen.

De voorsprong van de drie: 2.58.

Kopgroep: Simon Pellaud (Androni), Umberto Marengo (Bardiani) en Mark Christian (EOLO-Kometa).

In Chieti liggen de enige bergpunten in de zevende etappe te wachten.

Turen naar de Abruzzen

In de verte zien de renners de besneeuwde toppen van de Abruzzen, met de befaamde Blockhaus misschien wel als bekendste berg in de Giro. Vaak was deze beklimminging een scherprechter voor het klassement, maar dit jaar laat de Giro de Blockhaus links (of eigenlijk rechts) liggen.

In plaats daarvan beginnen ze zo aan de klim naar Chieti, de geboorteplaats van Giulio Ciccone. De Italiaan van Trek-Segafredo ging gisteren in de aanval in de lange afdaling naar de slotklim, maar wist knap stand te houden en eindigde uiteindelijk als vijfde.

Kopgroep: Simon Pellaud (Androni), Umberto Marengo (Bardiani) en Mark Christian (EOLO-Kometa).

De Abruzzen vormen de achtergrond in de zevende rit van de Giro.

Voor de vorm: Christian bestgeklasseerde vluchter op 46.50

Dat Valter en de klassementstoppers niet hoeven te vrezen voor hun positie is duidelijk. Maar voor de volledigheid toch maar even de achterstand in het algemeen klassement van de drie vluchters.

107. Mark Christian (EOLO-Kometa) +46.50

117. Simon Pellaud (Androni-Giocatelli) +49.09

168. Umberto Marengo (Bardiani) +1.03.57.

De voorsprong van de drie is intussen gezakt tot 3.22.

Evenepoel: 'We kunnen dromen'

Hij miste het roze op een paar seconden, maar na gisteren geldt Remco Evenepoel met Egan Bernal als de topfavoriet voor de eindzege deze Giro. Hoewel, kun je zoiets verwachten van een renner die na een maandenlange revalidatie zijn eerste grote ronde rijdt?

"Ik denk dat we mogen dromen", zei Evenepoel vol zelfvertrouwen voor de start vandaag. "We gaan voor de eindwinst met mij, maar ik ben ook tevreden als we gewoon een goede Giro rijden met de ploeg."

Remco Evenepoel onderweg in de zevende etappe van de Giro.

136 km - Richting Chieti

We hebben inmiddels 45 kilometer gereden en dus is het nog ruim tien kilometer naar de voet van het klimmetje naar Chieti (vierde categorie). De drie vluchters Pellaud, Marengo en Christian hebben nog 3.48 voorsprong op het peloton.

Kopgroep: Simon Pellaud (Androni), Umberto Marengo (Bardiani) en Mark Christian (EOLO-Kometa).

Het profiel van de zevende etappe in de Giro d'Italia.

Alaphilippe past voor Spelen en richt zich op WK

Julian Alaphilippe doet niet mee aan de olympische wegwedstrijd in Tokio. De wereldkampioen, die ook op het parcours van Tokio tot de favorieten gerekend werd, wil goed zijn in de Tour de France en het WK in Leuven. Bovendien verwacht Alaphilippe en zijn vriendin Marion Rousse deze zomer hun eerste kind.

De Olympische Spelen passen niet goed in zijn programma, zo laat de Fransman weten op Instagram.

Julian Alaphilippe maakt op Instagram bekend dat hij niet meedoet aan de Olympische Spelen.

158 km - Favorieten?

Aan de truitjes op kop van het peloton kunnen we aflezen welke renners vandaag gezien worden als favoriet. Zo zien we Qhubeka-Assos voor Giacomo Nizzolo, UAE voor Diego Ulissi of Fernando Gaviria en Lotto-Soudal voor Caleb Ewan.

De voorsprong van de drie blijft stabiel: 4.20.

Kopgroep: Simon Pellaud (Androni), Umberto Marengo (Bardiani) en Mark Christian (EOLO-Kometa).

De achtervolging op de drie koplopers in de zevende etappe van de Giro.

163 km - Mannen van roze trui melden zich

Het gebabbel van de twee Belgen ging vermoedelijk ook over de vraag wie er tempo moet maken. Met Caleb Ewan en Tim Merlier hebben ze beiden een sprinter in de ploeg die al een etappe op hun naam hebben. Maar het werk wordt gedaan door de mannen van rozetruidrager Attila Valter.

Dat helpt. De voorsprong loopt niet verder op: 4.52.

Kopgroep: Simon Pellaud (Androni), Umberto Marengo (Bardiani) en Mark Christian (EOLO-Kometa).

166 km - De Gendt en De Bondt babbelen erop los

Op kop van het peloton zien we rasaanvallers Thomas De Gendt en Belgisch kampioen Dries De Bondt rustig babbelen. Als zelfs zij geen zin hebben in een avontuur, dan betekent dat een vrijgeleide voor de drie vluchter. De voorsprong na zo'n 15 kilometer: 5.08.

Kopgroep: Simon Pellaud (Androni), Umberto Marengo (Bardiani) en Mark Christian (EOLO-Kometa).

174 km - Al twee minuten voor de drie

Simon Pellaud steekt de armen vast in de lucht, al is niet helemaal duidelijk waarom? Oefent hij vast het zegegebaar? Die kans lijkt niet groot. Het peloton vindt het trouwens prima dat deze drie mannen voorop rijden. Ze hebben nu al meer dan 2.00.

Kopgroep: Simon Pellaud (Androni), Umberto Marengo (Bardiani) en Mark Christian (EOLO-Kometa).

Simon Pellaud doet superman na in de openingsfase van rit zeven in de Giro.

181 km - Partenza!

Taco van der Hoorn bewees deze week maar weer dat ook een kans van 0,5 procent de moeite waard kan zijn. En dus demarreren drie renners meteen vanuit de start. Niet geheel verrassend herkennen we de truitjes van Bardiani, Androni en EOLO-Kometa.

De renner van Androni is trouwens weer Simon Pellaud, die ook Van der Hoorn al vergezelde in de tweede rit! Ook Umberto Marengo (Bardiani) doet mee met het Fuga-klassement voor renners met de meeste vluchtkilometers. En de renner van EOLO-Kometa is de Brit Mark Christian.

Simon Pellaud, Umberto Marengo en Mark Christian demarreerden vanuit de start in rit zeven van de Giro.

Hoe is het met Pieter Serry?

Het was een opvallend moment gisteren. Op de slotklim werd Pieter Serry, helper van Remco Evenepoel bergop, plotseling van achteren aangereden door de ploegleiderswagen van BikeExchange. Die ploeg kreeg 2.000 Zwitserse frank boete en bovendien is de betreffende chauffeur Gene Bates uit de Giro genomen.

Maar hoe is het met Serry? De aimabele Belg heeft de excuses van de Australische ploeg aangenomen en is zonder al te veel kleerscheuren vandaag gewoon opgestapt.

Pieter Serry wordt aangereden door volgwagen

NEUTRALISATIE - Adiamo!

De zevende etappe in de Giro d'Italia is begonnen met 5,5 geneutraliseerde kilometers in Notaresco. Adiamo!

Nizzolo (paars), Mäder (blauw), Valter (roze) en Evenepoel (wit) op de eerste rij in de zevende rit van de Giro.

Mäder vreesde voor Parijs-Nice 2.0: 'Gelukkig is er geen Rogla hier'

De jonge Zwitser Gino Mäder gisteren ook de bergtrui over van Vincenzo Albanese. Maar het belangrijkste was natuurlijk de ritzege. De laatste honderden meters waren zenuwslopen voor de Zwitser, die in Parijs-Nice in de laatste meters nog voorbij gesneld door Primoz Roglic.

Dat speelde zeker een rol, bekende Mäder na afloop. "In de laatste kilometer dacht ik aan Parijs-Nice. Dit gaat toch geen Parijs-Nice 2.0 worden. Pas in de laatste meters begon ik erin te geloven, vooral omdat er geen Rogla in de race is."

Bekijk de rit in Parijs-Nice, waarin het in extremis nog mis ging voor Mäder.

Roglic haalt vlak voor de finish vluchter Mäder bij en wint de etappe

Verdeling van de truien

Roze trui: Atilla Valter

Blauwe bergtrui: Gino Mäder

Paarse sprinterstrui: Giacomo Nizzolo

Witte jongerentrui: Attila Valter (gedragen door Remco Evenepoel)

Attila Valter kan zijn geluk niet op nadat hij de roze trui om de schouders heeft gekregen.

Renners staan klaar in Notaresco, neutralisatie begint om 12.45 uur

Om 12.45 uur stappen de renners op de fiets in Notaresco, maar de officiële start is pas om 13.00 uur.

Stand van zaken in algemeen klassement

Top-10 algemeen klassement na etappe 6

Even terug naar gisteren

Bauke Mollema zet mee in de vlucht, maar redde het niet in de eerste etappe met een echte aankomst bergop. Gino Mäder won de rit, vlak voor Egan Bernal, Remco Evenepoel, Dan Martin en Giulio Ciccone. Maar het was Attila Valter die de schade knap beperkt hield en zo het roze pakte.

Nog even terugkijken? Dat kan!

Bergrit in de Giro prooi voor Zwitser Mäder

Pozzovivo rijdt 15de Giro niet uit

Hij verraste vriend en vijand met een uitstekende openingstrijdrit in Turijn. In zijn 15de Giro wilde de kleine klimmer Domenico Pozzovivo (Qhubeka-Assos) nog een keer een gooi doen naar een topklassering in de Ronde, waarin hij al zes keer toptien reed.

Maar gisteren kwam de 38-jarige Pozzovivo ten val, ging te diep om aan de finish te geraken en dus stapt de klimmer vandaag niet meer op.

Juventus-haters slaan toe in finishplaats

Nu we het toch over dat steile muurtje in de finale van deze zevende etappe hebben. Vannacht hebben een paar Juventus-haters zich laten gelden op het zo te zien gloednieuwe asfalt in Termoli. Dat kan de Giro-organisatie natuurlijk niet over zijn kant laten gaan en dus wordt het weer boenen deze ochtend.

Profiel: sprint komt er, maar geen gewone sprint

Na het klimgeweld van gisteren kunnen de renners vandaag op adem komen met een rit van 181 kilometer tussen Notaresco en Termoli. In de eerste honderd kilometer gaat het nog op en af, met een klim die meetelt voor de bergtrui. Wellicht gaat Giulio Ciccone dit keer voor de bergpunten, want die zijn te verdienen na een klim naar zijn geboorteplaats Chieti.

Daarna krijgen de renners zo'n 80 vlakke kilometers langs de Adriatische kust voor de wielen richting finishplaats Termoli. Een normale massaprint zal het echter niet worden, want de verraderlijke finale is allesbehalve rechttoe-rechtaan. Sterker, in de laatste anderhalve kilometer moet nog een klein muurtje bedwongen worden. Een georganiseerde sprint wordt bovendien bemoeilijkt door de vele bochten in de laatste honderden meters.

Het profiel van de zevende etappe in de Giro d'Italia.

Üdvözöljük

Üdvözöljük! Niet roze Remco, maar de 22-jarige Attila Valter start vandaag in het roze in de zevende etappe van de Giro d'Italia. En de kans is groot dat de jonge Hongaar ook vanavond in een roze pyjama mag slapen, want vandaag zijn de sprinters weer aan zet.

Welkom (in het Hongaars: üdvözöljük) bij het liveblog!