liveblog
NOS VoetbalAangepast

Kluivert vervangt zieke Hiddink bij Curaçao • Antony naar Tokio • Robben slaat PEC over

Het liveblog waarin wordt vooruitgeblikt op het nationale en internationale voetbalweekend.

  • FC Twente en Danilo accepteren schorsing
  • Karsdorp, Gakpo, El Ghazi en Timber in EK-voorselectie Oranje
  • Oussama Tannane wil weg bij Vitesse
  • Stengs en Ihattaren in EK-voorselectie Jong Oranje
  • Robben mist duel met PEC Zwolle
liveblog gesloten

Tot zondag!

Dit was het voor vandaag. Zondag weer een vol programma, alle wedstrijden om 14.30 uur. De wedstrijden zijn weer te volgen bij Langs de Lijn op NPO Radio 1 en in ons liveblog op NOS.nl en de NOS-app. Vanaf 19.00 uur zijn alle samenvattingen te zien op NPO 1, waarna alles ook online verschijnt. Tot dan!

Robben mikt vizier op play-offs

Arjen Robben komt zondag niet in actie voor FC Groningen. Het duel met PEC Zwolle laat hij schieten, zodat hij klaar is voor de play-offs.

Antony mag naar Tokio

Ajacied Antony is opgeroepen voor het Braziliaanse olympische elftal. Andere spelers die een uitnodiging kregen zijn onder anderen Rodrygo van Real Madrid, Gabriel en Martinelli van Arsenal, Ibañez (AS Roma) en Luiz Felipe (SS Lazio).

Petrovic: 'Geen aanmoedigingspremie voor VVV'

Zeljko Petrovic heeft zondag met Willem II een overwinning op Fortuna Sittard nodig om de play-offs voor promotie/degradatie te ontlopen.

De Tilburgers staan vijftiende en hebben een punt voorsprong op nummer zestien FC Emmen, dat de uitwedstrijd bij het gedegradeerde VVV-Venlo speelt.

Petrovic is niet van plan om VVV een aanmoedigingspremie of iets dergelijks in het vooruitzicht te stellen. 'Dat past niet bij ons", zegt hij op de website van de Tricolores.

"Willem II is een nette club en gaat niet allerlei dingen richting VVV ondernemen om ze te motiveren. Wij gaan ervan uit dat de spelers van VVV intrinsiek voldoende gemotiveerd zijn om het FC Emmen moeilijk te maken. Maar belangrijker nog: als wij winnen, dan hoeven we niet naar anderen te kijken en zijn we op eigen kracht erin gebleven."

Zeljko Petrovic

Schmidt: 'Cody heeft zijn voorselectie voor Oranje verdiend'

PSV-trainer Roger Schmidt wil het seizoen goed afsluiten, ondanks dat zijn ploeg al zo goed als zeker is van de tweede plek. PSV heeft een aanzienlijk beter doelsaldo dan nummer drie AZ, dat 3 punten minder heeft.

"Ondanks het zware seizoen wil ik zondag met een goede wedstrijd afsluiten. Bij een goed resultaat bereiken we wat we willen: de tweede plaats. Als dat gelukt is, kunnen we pas bijkomen", aldus Schmidt.

"Het seizoen heeft veel van iedereen gevraagd, maar pas na zondag kunnen we relaxen en tijd met onze familie doorbrengen. We moeten het in Utrecht dus nog één keer laten zien. FC Utrecht heeft een team dat goed is in de omschakeling dus we moeten op onze hoede blijven."

Tijdens de laatste speelronde kan Schmidt vermoedelijk beschikken over Cody Gakpo en Yorbe Vertessen, die donderdagmiddag in het gewonnen thuisduel met PEC Zwolle (4-2) werden gewisseld. Gakpo kreeg vrijdag het nieuws dat hij in de EK-voorselectie van Oranje is opgenomen.

Gakpo

"Cody heeft zijn oproep verdiend. Hij kan uit het niets iets forceren en heeft een grote toekomst voor zich", aldus Schmidt. Het is onduidelijk of Mario Götze zondag in Utrecht van de partij is. Maar Schmidt denkt niet dat Götze zijn laatste duel voor PSV heeft gespeeld.

"Hij is gelukkig hier en ik heb het gevoel dat hij blijft. Natuurlijk kan het anders zijn als er iets heel speciaals voorbij komt, maar dat is nu niet aan de orde."

Kluivert vervangt zieke Hiddink bij Curaçao

Patrick Kluivert zal tijdens de WK-kwalificatiewedstrijden van Curaçao in juni als interim-bondscoach optreden.

De oud-international, momenteel hoofd jeugdopleiding van Barcelona, vervangt dan de van corona herstellende Guus Hiddink, die Kluivert had benaderd om bij te springen. Kluivert was in 2015 en 2016 zelf bondscoach van Curaçao.

Curaçao speelt op 5 juni de uitwedstrijd tegen de Britse Maagdeneilanden en ontmoet drie dagen later op eigen veld Guatamala.

Hiddink hoopt er in juli weer bij te zijn als Curaçao zijn opwachting maakt op de Gold Cup.

Patrick Kluivert

Kroos in isolatie na contact met besmet persoon

Het is nog onduidelijk of titelkandidaat Real Madrid zondag een beroep kan doen op Toni Kroos voor de uitwedstrijd tegen Athletic Club.

De Duitse middenvelder zit momenteel in isolatie, nadat hij in contact is geweest met iemand die positief heeft getest op het coronavirus.

Kroos deed daarop een coronatest, die een negatieve uitslag had. Desondanks moet de Duitser in isolatie verblijven.

Georginio Wijnaldum passeert Toni Kroos

Rasmussen en Bero mogen van Letsch op vakantie

De druk is van de ketel bij Vitesse na het behalen van de vierde plaats en het bijbehorende Europees voetbal.

Daardoor is de ontmoeting met landskampioen Ajax van komende zondag in één klap niets meer waard.

Sterkhouders Matus Bero en Jacob Rasmussen kregen daardoor alvast vakantie van trainer Thomas Letsch.

"De vermoeidheid zit diep in de groep", zegt de Duitse trainer tegen De Gelderlander. "Daarmee krijgen er meer spelers rust. Maar we pakken de wedstrijd tegen Ajax wel serieus aan."

Voor de Slowaak Bero zit er naar alle waarschijnlijkheid ook nog een EK voetbal aan te komen.

Fiorentina-huurling Rasmussen raakte donderdag geblesseerd in het uitduel met Fortuna Sittard. Volgens De Gelderlander is de kant ook groot dat Maximilian Wittek rust krijgt.

Vitesse-middenvelder Matus Bero

FC Twente-spits Danilo voor twee duels geschorst

Spits Danilo is voor drie wedstrijden geschorst, waarvan één voorwaardelijk. FC Twente accepteerde het schikkingsvoorstel van de aanklager van de KNVB.

Danilo kreeg de straf voor zijn rode kaart na een overtreding op Paul Quasten in de verloren uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk (2-1).

De Braziliaanse huurling van Ajax mist daardoor de laatste competitiewedstrijd van Twente tegen ADO Den Haag.

Danilo speelde tot nu toe in alle 33 eredivisieduels van de Tukkers.

De Boer vond het lastig om Babel voor EK te passeren

Bondscoach Frank de Boer van het Nederlands elftal vond het lastig om Ryan Babel voor het EK te passeren. "Dat was een moeilijke keuze, zeker op persoonlijk niveau", zegt hij in een reactie op zijn voorlopige selectie voor het EK.

De 34-jarige Babel, uitkomend voor Galatasaray, was de afgelopen jaren een vertrouwd gezicht bij Oranje. De 69-voudig international ontbreekt echter in de voorlopige selectie van 34 spelers van De Boer voor het EK, net als Kevin Strootman en Calvin Stengs.

"Ik heb altijd fantastisch met Babel gewerkt, ook bij Ajax", zegt de bondscoach, die op 26 mei zijn definitieve keurkorps van 26 spelers vrijgeeft. "Ik ken hem goed en weet dat hij naar dit EK heeft uitgekeken. Dat had misschien zijn laatste kunstje kunnen worden."

'Artsen voorspellen dat Blind het gaat halen'

Daley Blind, revaliderend van een enkelblessure, is wel opgenomen in de voorlopige selectie. "We gaan er van uit dat Daley het gaat redden, gezien de prognoses van de artsen", zei De Boer. "Hij staat er zelf ook positief in. Maar het kan zijn dat hij gedurende het toernooi pas beschikbaar is, mocht hij een terugslag krijgen."

Virgil van Dijk maakte woensdag al bekend dat het EK voor hem te vroeg komt. "Ik had niet wekelijks contact met hem, maar ik denk wel om de twee weken", zei De Boer over zijn aanvoerder, die bijna hersteld is van een zware knieblessure.

"Hij heeft de knoop doorgehakt en we hebben afgesproken hoe hij dit naar buiten zou brengen. Het is vooral sneu voor hem. Hij heeft nog nooit een eindtoernooi gespeeld. Maar hij is niet over een nacht ijs gegaan. Het EK komt gewoon te vroeg voor hem. Laten we hopen dat we ons voor het WK in Qatar plaatsen, zodat hij er dan wel bij kan zijn."

Ryan Babel en Frank de Boer

EK-voorselectie Jong Oranje: Stengs en Ihattaren erbij

Er zitten geen grote verrassingen in de voorselectie van Jong Oranje voor de knock-outfase van het EK. Vaste waardes Teun Koopmeiners en Cody Gakpo ontbreken, want zij zijn door Frank de Boer opgenomen in de EK-voorselectie van het grote Oranje.

En als er een speler moet worden uitgepikt, dan is Mohamed Ihattaren misschien nog wel de meest opvallende naam. De PSV'er kent een turbulent seizoen, komt weinig aan spelen toe, maar is dus wel in beeld bij bondscoach Erwin van de Looi.

Teun Koopmeiners en Cody Gakpo zijn de vaste waarden van Jong Oranje, maar hebben een EK-voorselectie op zak voor het A-team van Oranje.

Nederland speelt op maandag 31 mei in het Hongaarse Boedapest de kwartfinale tegen Frankrijk.

Gefaseerde instroming van de internationals richting het EK

In de voorbereiding op het Europees kampioenschap zal bij Oranje sprake zijn van een gefaseerde instroming van de spelers.

Tijdens de eerste trainingsstage van maandag 24 tot en met woensdag 26 mei gaat de technische staf aan de slag met een select aantal spelers dat geen clubverplichtingen meer heeft.

Deze groep traint gedeeltelijk samen met de Jong Oranje-selectie die zich in Zeist voorbereidt op de finaleronde van het Europees kampioenschap.

Op vrijdag 28 mei verzamelen staf en spelers in Zeist om een dag later te vertrekken naar het Portugese Lagos voor deel 2 van het trainingskamp.

Bondscoach Frank de Boer

De Boer maakt EK-voorselectie bekend

Bondscoach Frank de Boer heeft de 34 namen bekendgemaakt die tot de EK-voorselectie van het Nederlands elftal behoren.

  • Rick Karsdorp (AS Roma), Cody Gakpo (PSV), Jurriën Timber (Ajax) en Anwar El Ghazi (Aston Villa) zijn de meest opvallende nieuwkomers
  • Ryan Babel (Galatasaray), Calvin Stengs (AZ) en Kevin Strootman ontbreken op de lijst
  • Er wordt nog bekeken op welk moment Daley Blind zal instromen
  • De Boer kan voor de definitieve EK-selectie (maximaal 26 spelers), die op 26 mei wereldkundig wordt gemaakt, nog andere namen toevoegen
  • Op 1 juni moeten alle landen hun definitieve selectie aan de UEFA hebben doorgegeven

Kökçü en Dervisoglu in Turkse EK-voorselectie

Orkun Kökçü (Feyenoord) en voormalig Sparta- en FC Twente-speler Halil Dervisoglu (Galatasaray) zijn door bondscoach Senol Günes opgenomen in de voorlopige selectie (dertig man) voor het Europees kampioenschap.

Turkije begint 18 mei in badplaats Antalya aan de voorbereiding op het EK. De Turken zijn op het eindtoernooi ingedeeld in groep A met Italië, Wales en Zwitserland.

Orkun Kökçü

PEC Zwolle-voetballer Van Wermeskerken opent sushirestaurant

Vroeger hadden voetballers een sigarenwinkel of een sportzaak. Tegenwoordig brengen ze muziek uit of beginnen ze hun eigen sushirestaurant, zoals PEC-verdediger Sai van Wermeskerken.

"Ik wil een brug bouwen tussen Nederland en Japan", vertelt hij bij de opening van zijn afhaalrestaurant in Zwolle.

Bekijk hieronder de reportage met de voetballer van PEC Zwolle:

PEC-voetballer Van Wermeskerken opent sushirestaurant: 'Ik wil de Japanse cultuur delen'

Sneijder toont EK-trofee in Amsterdam

Om de EK-koorts in Nederland alvast aan te wakkeren, maakt de trofee een toer door speelstad Amsterdam.

Voormalig international Wesley Sneijder en secretaris-generaal Gijs de Jong van de KNVB geven in de hoofdstad het startschot.

"Het EK moet nog gaan leven, maar dat is begrijpelijk. Ik hoop straks dat we dit toernooi met elkaar kunnen beleven", zegt Sneijder, die beseft dat de restricties met betrekking tot het coronavirus van invloed zullen zijn.

Sneijder bij EK-kick-off: 'Hoop dat de straten langzaamaan oranje kleuren'

Het is voor de organisatie in Nederland te hopen dat dat beker dit keer wel heel blijft, want bij de promotietoer in Boekarest ging het vorige maand namelijk door de wind faliekant mis!

FIFA geeft verdediger Laporte groen licht

Aymeric Laporte heeft van de wereldvoetbalbond FIFA toestemming gekregen om voor het nationale team van Spanje uit te komen.

De centrale verdediger van Manchester City is dus ook speelgerechtigd voor het Europees kampioenschap van volgende maand.

De 26-jarige Laporte speelde meer dan vijftig jeugdinterlands voor Frankrijk, maar speelde nooit een interland voor het A-team. Hij heeft van land kunnen wisselen op basis van nieuwe FIFA-regels.

Spelers mogen nog van land wisselen als ze voor hun 21ste niet meer dan drie duels voor het A-team hebben gespeeld en ook niet op een WK of continentaal kampioenschap hebben gespeeld.

Aymeric Laporte

Nieuwe teammanager voor Feyenoord (goed lezen)

Feyenoord heeft in Frank Boer een nieuwe teammanager gevonden.

Wie niet goed leest, zou zomaar denken dat onze huidige bondscoach van baan is gewisseld, maar niets is minder waar. Boer is de opvolger van Bas van Noortwijk, die met pensioen gaat.

Feyenoord wilde Raemon Sluiter in februari graag als teammanager aan zich binden, maar de tenniscoach bedankte voor die eer.

Dubbel feest in Arnhem!

De op een na oudste eredivisieclub van Nederland is vandaag 129 jaar geworden.

En dat is dus voor Vitesse een extra reden om een feestje te vieren, nadat de club zich donderdag al verzekerde van de vierde plaats en dus Europees voetbal.

(Voor wie nieuwsgierig is naar de oudste eredivisieclub van Nederland, dat is het in 1888 opgerichte Sparta)

ADO Den Haag en VVV likken wonden

In Den Haag en Venlo is men vanochtend slecht opgestaan, aangezien donderdagmiddag de degradatie van ADO en VVV een feit werd.

Beide clubs staan via sociale media nog een keer stil bij hun sportieve dieptepunt en hebben daarop besloten om hun fanshops even gesloten te houden zodat iedereen de teleurstelling kan verwerken.

Vitessenaar Tannane hoopt op nieuw avontuur

Oussama Tannane hoopt komend seizoen een nieuwe stap te maken. De spelbepaler van Vitesse heeft laten weten in ieder geval bij de club te willen vertrekken.

"Of ik zondag mijn laatste wedstrijd voor Vitesse speel? Ja", zei Tannane donderdag tegen De Gelderlander na het gelijkspel bij Fortuna Sittard (3-3).

"En dan zit dit seizoen er op. Ik heb met Johannes Spors (technisch directeur Vitesse, red.) gesproken. Ik zie wel wat er op me afkomt."

De 27-jarige Tannane speelt sinds medio 2019 voor Vitesse en heeft in Arnhem nog een contract tot medio 2022.

Riechedly Bazoer en Oussama Tannane (rechts), de belangrijkste Vitesse-spelers op dit moment

Programma en stand eredivisie

In de slotronde van de eredivisie staat er nog genoeg op het spel.

  • Willem II en FC Emmen hopen nog de play-offs voor promotie/degradatie te ontlopen.
  • Sparta en Heracles Almelo strijden om het laatste play-off-ticket voor Europees voetbal. Ook Fortuna Sittard heeft nog een theoretische kans.
  • Ook AZ heeft nog een theoretische kans op de tweede plaats, die nu in handen van PSV is.

Welkom!

Het eredivisieseizoen is bijna ten einde. Welke clubs kunnen al uitbuiken en welke clubs hebben nog alles om voor te strijden?

Ook is het vandaag voor een aantal internationals een spannende dag, aangezien de EK-voorselectie van het Nederlands elftal bekend wordt gemaakt.

Via ons liveblog houden we je op de hoogte!