liveblog
NOS NieuwsAangepast

Versoepelingen VK in gevaar • Canarische eilanden en Ibiza gaan 'open'

liveblog gesloten

Japan verscherpt coronamaatregelen, noodtoestand in meer regio's

In Japan is in nog eens drie regio's de noodtoestand afgekondigd vanwege het toenemende aantal besmettingen. Het gaat om het eiland Hokkaido in het noorden, waar de olympische marathon wordt gelopen, en de regio's rond Hiroshima en Okayama in het westen. In totaal geldt de noodtoestand nu voor negen regio's, waaronder Tokio, waar de meeste olympische onderdelen moeten worden gehouden.

In Japan is veel discussie of de Olympische Spelen wel moeten doorgaan, maar de regering is nog steeds vastbesloten ze te houden. De openingsceremonie is over ruim twee maanden, op 23 juli. In het land zijn nog maar weinig mensen gevaccineerd, zo'n 2 procent van de bevolking.

Het aantal besmettingen in Japan loopt al een tijd snel op:

Coronaramp in Nepal, nog meer besmettingen dan in India

De coronacrisis in Nepal heeft dramatische vormen aangenomen. Dagelijks overlijden in het Aziatische land honderden mensen in het ziekenhuis, op de stoep ervoor of thuis doordat de zorg overbelast is. De golf aan besmettingen is overgeslagen uit buurland India. Nepal is nog armer dan India en kampt met een groot tekort aan zuurstofflessen, beademingsapparatuur en ziekenhuisbedden:

Gelderse ziekenhuizen schalen coronazorg af

Meerdere Gelderse ziekenhuizen gaan voor het eerst sinds het begin van dit jaar de coronazorg afschalen. Vanaf maandag worden er minder bedden voor coronapatiënten gereserveerd. zo meldt Omroep Gelderland. Dat besluit is genomen in het Regionaal Netwerk Acute Zorg Oost, waarin zes van de negen Gelderse ziekenhuizen samenwerken.

Ze waarschuwen wel voor te veel optimisme: "Het is niet nu: holadiee, alles kan weer."

Het gaat om enkele bedden, zegt Saskia Steenbergen van het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem. "Wij gaan bijvoorbeeld van zeven naar zes IC-bedden, en van achttien naar veertien klinische bedden." Personeel aan die bedden wordt zo vrijgespeeld voor bijvoorbeeld andere zorg.

"In het Radboudumc gaat het om vier tot vijf bedden op de verpleegafdeling en op de intensive care ook om vier bedden", zegt Chantal Bleeker, lid van het crisisteam van het Nijmeegse ziekenhuis. "Het lijkt misschien niet veel, maar als je kijkt hoeveel personeel je nodig hebt om die bedden open te houden, is het echt een aanzienlijke hoeveelheid. Dat verlicht echt de druk op het personeel."

Opmars Indiase variant kan versoepelingen Groot-Brittannië in gevaar brengen

De opmars van de Indiase variant kan geplande versoepelingen in Groot-Brittannië in gevaar brengen. Dat heeft premier Johnson gezegd. In Groot-Brittannië staan voor 21 juni versoepelingen van de lockdown gepland. Dan volgt een nieuwe fase van het stappenplan om uit de pandemie te komen.

Volgens Johnson kunnen de versoepelingen in gevaar komen, als blijkt dat de Indiase variant een stuk besmettelijker is dan de varianten die tot nu toe rondgaan. Aanwijzingen daarvoor zijn er wel, maar het bewijs is nog niet onomstotelijk geleverd. Als dat wel vast komt te staan, moeten er volgens Johnson "harde keuzes" worden gemaakt. Hij zei zich zorgen te maken over de Indiase variant, al is het nu volgens hem nog te vroeg om te zeggen of de versoepelingen van 21 juni kunnen doorgaan.

Vanwege de Indiase variant wordt de periode tussen de eerste en tweede vaccinatie voor mensen van boven de 50 en kwetsbare groepen teruggebracht. Nu wordt er nog twaalf weken gewacht voor mensen een tweede prik krijgen en dat worden er acht. Het aantal gevallen van de Indiase variant is vorige week verdubbeld, zeggen de Britse gezondheidsautoriteiten.

Veel 'troostkaartjes' voor jarige Daniël (7) die vader verloor aan corona

Een beetje troost voor Daniël, die deze week zijn zevende verjaardag viert. In het Elisabeth-TweeStedenziekenhuis in Tilburg zijn naar schatting zo'n 15.000 kaartjes voor hem binnengekomen. "We zijn er allemaal van onder de indruk", zegt longverpleegkundige Marion van Bergeijk bij Omroep Brabant.

Van Bergeijk startte de kaartenactie onlangs na het overlijden van Daniëls vader. Die had corona en stierf nadat hij negentig dagen op de IC had gelegen. "Daniël vertelde toen heel spontaan dat hij in mei jarig was en dat hij graag heel veel verjaardagskaartjes wilde", aldus Van Bergeijk.

Toen Omroep Brabant aandacht besteedde aan haar oproep om kaartjes in te sturen, werd het ziekenhuis overstelpt. Er kwamen niet alleen kaartjes binnen, ook ballonnen en cadeaus. Van Bergeijk en haar collega's zijn nu bezig om alles in grote postzakken te stoppen en willen die snel bij Daniël gaan bezorgen.

Boxen, zakken en dozen vol met kaartjes voor Daniël

Nepal hard getroffen door corona: 'We hebben enorme tekorten'

Nepal is een van de landen die het zwaarst getroffen zijn door de coronapandemie, naar verhouding zelfs zwaarder dan buurland India. Bovendien zijn de besmettingscijfers die worden gerapporteerd waarschijnlijk maar het topje van de ijsberg. Er is tekort aan alles in Nepal:

Nepal hard getroffen door corona: 'We hebben enorme tekorten'

Gele vaccinatieboekje 'geen officiële status'

Veel mensen vragen zich af waarom coronavaccinaties niet standaard worden bijgeschreven in de gele vaccinatieboekjes. Die worden al jaren uitgegeven bij inentingen tegen bijvoorbeeld gele koorts of hepatitis. Volgens het ministerie van Volksgezondheid hebben die vaccinatieboekjes geen officiële status. Mensen kunnen wel zelf een bevestiging van de vaccinatie invoegen, zo staat in een Q&A die het ministerie vandaag onder de aandacht heeft gebracht. Sommige GGD's zijn ook bereid tot inschrijving, maar niet allemaal.

Het wachten is, volgens het ministerie, op een fraudebestendig vaccinatiebewijs. Minister De Jonge hoopt dat het volgende maand zo ver is, zo schreef hij begin deze maand aan de Tweede Kamer.

Kinderartsen pleiten voor vaccinatie vanaf 12 jaar

Zodra het Europees Medicijnagentschap er toestemming voor geeft, moeten ook kinderen vanaf 12 jaar worden ingeënt tegen corona. Daarvoor pleit de voorzitter van de beroepsvereniging van kinderartsen, Károly Illy, tegen het NOS Jeugdjournaal. Kinderen worden meestal niet zo ziek van het virus, maar vaccinatie is volgens hem vooral belangrijk omdat kinderen het virus aan anderen kunnen overdragen.

Griekenland laat weer toeristen toe

Toeristen zijn in Griekenland welkom met een vaccinatiebewijs of een negatieve PCR-test die niet meer dan 72 uur oud is. Ook als reizigers kunnen aantonen dat ze twee tot negen maanden geleden het virus hebben gehad, mogen ze Griekenland in. Het land is voor een groot deel afhankelijk van het toerisme:

Griekenland weer open voor toeristen

Ook vaccin voor Nederlanders die in buitenland wonen

Nederlanders die in het buitenland wonen maar tijdelijk in Nederland verblijven, kunnen hier een vaccinatie krijgen. Dat bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze moeten dan wel aan de beurt zijn volgens de vaccinatiestrategie.

Het ministerie van Volksgezondheid benadrukt dat het alleen bedoeld is voor mensen die al in Nederland zijn en hier minimaal vier weken verblijven. Het is geen oproep voor Nederlanders om naar Nederland te komen voor een vaccin. "Wat we in deze fase van de pandemie niet willen is allerlei reisbewegingen, zeker niet vanuit landen waar gevaarlijke mutanten rondgaan."

Aboutaleb krijgt vaccinatie, waarschuwt voor nepnieuws

In de prikstraat die is ingericht in de Van Nellefabriek in Rotterdam heeft burgemeester Aboutaleb zijn eerste coronavaccinatie gekregen. Aboutaleb, die zelf corona heeft gehad, maakte van de gelegenheid gebruik om te proberen vaccintwijfelaars over de streep te trekken.

"Ik wil als burgemeester van Rotterdam een goed voorbeeld geven aan de burgers in de stad en de regio Rijnmond. Het is echt veilig", aldus Aboutaleb bij de regionale omroep Rijnmond. "Als de regering, alle artsen, alle medici en de Wereldgezondheidsorganisatie zeggen dat vaccineren echt heel belangrijk is, dan luister ik."

Aboutaleb had het ook over het vele onzinnieuws en de complottheorieën die op internet rondgaan. "Het lijkt me goed het geluid te ontkrachten dat vaccineren slecht zou zijn of dat Bill Gates bezig is via dat vaccin mensen te programmeren. Jongeren die heel veel op sociale media zitten, beïnvloeden hun ouders om geen prik te halen. Ik zou tegen die jongeren willen zeggen: ontmoedig je ouders niet een vaccin te halen. Het is echt valse informatie. Je doet je ouders tekort."

Ambassadeur bevestigt: reizen naar Canarische eilanden en Ibiza kan weer

Vanuit Nederland is het vanaf morgen weer mogelijk voor toeristen om naar de Canarische eilanden en de Balearen (onder andere Ibiza en Mallorca) te reizen. De huidige code oranje voor die gebieden vervalt, zo heeft de Nederlandse ambassadeur in Spanje op Twitter gemeld.

Het besluit komt niet als een verrassing. Dinsdag werd in de coronapersconferentie aangekondigd dat vanaf 15 mei weer reisadviezen voor afzonderlijke landen worden gegeven door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Nu geldt voor de hele wereld nog minimaal code oranje, wat betekent dat alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan. Vakantiereizen vallen daar dus niet onder.

De Canarische eilanden en de Balearen werden al genoemd als gebieden waarvoor code oranje hoogstwaarschijnlijk zou verdwijnen. Portugal, Finland en de Griekse eilanden in de Egeïsche Zee worden in dat verband ook genoemd. Komende nacht om 01.00 uur wordt de lijst met landen waarvoor versoepelingen gaan gelden bekend.

Toeristenlanden kunnen wel eisen stellen aan toeristen die komen, zoals negatieve PCR-testen. In de meeste Europese landen zijn de besmettingscijfers een stuk lager dan in Nederland.

Pleidooi WHO: vaccins naar arme landen, in plaats van kinderen in te enten

Rijke landen zouden om de coronapandemie te bestrijden eerst vaccins naar arme landen moeten sturen, in plaats van kinderen in te enten. Dat zegt directeur Tedros van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Hij wil dat landen die al ver zijn met het inenten van hun bevolking vaccins geven aan Covax, een internationaal programma dat vaccins beschikbaar stelt aan armere landen.

De WHO-baas begrijpt wel waarom sommige landen kinderen willen vaccineren, maar doet een dringend beroep om dit te heroverwegen. Over het vaccineren van kinderen wordt steeds meer gesproken. Pfizer en BioNTech hebben bij het EMA een aanvraag ingediend om hun vaccin in de EU toe te staan voor kinderen vanaf 12 jaar.

Tedros wees erop dat het tweede jaar van de pandemie veel dodelijker dreigt te worden dan het eerste. Vooral de situatie in India is erg zorgwekkend. Daar overlijden de laatste dagen volgens de officiële cijfers meer dan 4000 mensen per dag.

Volgens Tedros gaat momenteel maar 0,3 procent van de vaccinproductie naar landen met lagere inkomens. Daardoor zijn er op veel plekken te weinig doses om zorgpersoneel te vaccineren en worden ziekenhuizen overspoeld met mensen die dringend zorg nodig hebben.

5608 nieuwe besmettingen, gemiddeld daling

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5608 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 454 minder dan gisteren.

Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests ook: afgelopen week werden gemiddeld 6220 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is een daling van 12 procent vergeleken met vorige week.

In de strijd tegen het coronavirus zijn naar schatting van het ministerie van volksgezondheid 6,9 miljoen prikken gezet. Het gaat daarbij om het aantal gezette prikken, niet het aantal gevaccineerden.

Iets hogere ziekenhuisbezetting, iets minder IC-bedden bezet

Het aantal mensen dat met een covid-besmetting in het ziekenhuis ligt is de afgelopen dag iets toegenomen. Het zijn er nu 2250, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

Dat is een toename van 19 in vergelijking met een dag eerder. Op wat langere termijn daalt het aantal mensen dat met covid in het ziekenhuis ligt in een redelijk tempo. Vorige week vrijdag lagen er nog 2521 mensen in de ziekenhuizen.

Op de IC's is de bezetting de afgelopen dag wel verder gedaald. Er zijn nu 728 IC-patiënten met covid-19, vijf minder dan een dag eerder. Een week geleden lagen er 797 coronapatiënten op een intensivecare-afdeling.

Italië versoepelt quarantaineplicht voor inkomende reizigers

Italië versoepelt zondag de quarantaineplicht voor inkomende reizigers. Mensen uit onder meer de Europese Unie hoeven niet meer in quarantaine als ze een negatieve test kunnen tonen. Het nieuwe beleid geldt voor reizigers uit de Schengenlanden, het Verenigd Koninkrijk en Israël.

Vooralsnog geldt Italië voor Nederlanders als 'oranje reisgebied'. Het advies van het ministerie van Buitenlandse Zaken om alleen noodzakelijke reizen te maken blijft van kracht. Morgen wordt per land bekeken waar veilig naartoe gereisd kan worden.

Vorige week zei premier Draghi dat de terugkeer van toeristen cruciaal is voor het herstel van de economie van Italië. Die kromp afgelopen jaar met 8,9 procent.

Het land was vorig jaar maart het epicentrum van de pandemie in Europa. De eerste besmettingen werden daar geconstateerd. Sinds februari vorig jaar overleden er meer dan 120.000 Italianen aan corona.

Na een jaar met meerdere besmettingsgolven en strenge maatregelen, liep het aantal besmettingen de afgelopen weken gestaag terug. De regering is daarom begonnen met het versoepelen van de maatregelen. Sinds vorige maand zijn de terrassen weer open en mogen ook bioscopen en musea weer gasten verwelkomen. De avondklok geldt nog wel.

Een op de tien Belgen volledig gevaccineerd

Een op de tien Belgen is volledig gevaccineerd. Volgens het gezondheidsinstituut Sciensano, het Belgische RIVM, hebben 1.196.831 inwoners van België, ofwel 13 procent van alle volwassenen, de benodigde prikken gehad. Dat is 10,4 procent van de totale bevolking.

In totaal zijn nu vijf miljoen prikken gezet. Het aantal mensen dat minstens een prik kreeg toegediend, ligt nu iets boven de 3,8 miljoen. Dat is 41,5 procent van de volwassenen, ofwel 33,2 procent van de totale bevolking.

De coronacijfers in België blijven dalen. Voor het eerst sinds maart liggen er vandaag minder dan 2000 Belgen met covid-10 in het ziekenhuis, een daling met 20 procent ten opzichte van vorige week, becijferde Sciensano. Van hen liggen er 647 op een intensivecareafdeling. Dat is 13 procent minder dan vorige week.

De Nederlandstalige inwoners van België zijn vaker bereid om zich te laten inenten dan de Franstaligen. Volgens een motivatiebarometer van drie universiteiten (UGent, UCLouvain en de ULB in Brussel) weigert 38 procent van de Franstaligen een vaccin, tegenover 20 procent van de Vlamingen, schrijft onder andere dagblad Le Soir.

Weinig animo voor Fieldlab-hardloopevenement in Enschede

Er is plek voor 5000 hardlopers, maar 'slechts' 1800 liefhebbers hebben zich tot nog toe ingeschreven voor een Fieldlab-evenement zondag in Enschede. Op een afgesloten parcours op de voormalige vliegbasis Twente kunnen mensen meedoen aan hardloopwedstrijden over 5 en 10 kilometer.

"We hadden wel iets meer belangstelling verwacht", zegt directeur Sandra Melief van de organiserende Stichting Marathon Enschede tegen persbureau ANP. "Zeker omdat we zo ontzettend veel hardlopers hebben in Nederland."

Ze denkt dat de verplichting om een negatieve coronatest in te leveren mensen ervan heeft weerhouden zich op te geven. "Terwijl het om een sneltest gaat. Het is allemaal heel eenvoudig te regelen. Er is een app die je heel makkelijk door het proces leidt", zegt Melief. Het aantal inschrijvingen is wel genoeg om onderzoek te doen volgens Fieldlab.

Passagiers Australische repatriëringsvlucht blijven achter in India

Bijna de helft van de passagiers van een repatriëringsvlucht van India naar Australië is geweigerd omdat ze besmet zijn met de Indiase variant van het coronavirus. De Qantas-vlucht is de eerste tussen de twee landen sinds Australië twee weken geleden een reisverbod afkondigde.

Met de vlucht wil de Australische regering 150 gestrande burgers naar huis halen. Volgens persbureau AP kregen 48 mensen een positieve testuitslag en bijna dertig anderen mochten niet aan boord omdat ze als naaste van een positief geteste reiziger worden beschouwd.

Vanwege de strenge maatregelen die in Australië gelden, blijft de helft van de stoelen in het vliegtuig leeg. De passagiers die wel aan boord zijn toegelaten, komen zaterdag aan in Darwin. Na aankomst worden ze naar een quarantainelocatie gebracht.

De Australiërs die noodgedwongen in India achterblijven, kunnen met de eerstvolgende vlucht naar Australië reizen; mits ze dan negatief testen. Die vlucht vertrekt op 23 mei. De Australische regering verwacht dat er zes vluchten nodig zijn om alle gestrande burgers naar huis te brengen.

Vliegtuig van de Australische maatschappij Qantas

Nederland ligt dwars bij verplichte gratis PCR-test

Het voorstel van de Europese Commissie om PCR-coronatests verplicht gratis te maken, lijkt te stranden. Nederland is een van de landen die tegen zijn. De Commissie wil dat ongevaccineerde reizigers de test deze zomer gaan gebruiken als ze naar een ander land in de EU willen.

De lidstaten moeten daarmee akkoord gaan, maar Nederland wil de mogelijkheid behouden om de kosten van commerciële PCR-tests in rekening brengen. Nederland is bang dat bedrijven die coronatests aanbieden de dupe worden van de verplichte gratis tests, blijkt uit navraag van radiozender BNR onder Europarlementariërs.

Een gratis test is voor de commerciële testaanbieders niet rendabel te krijgen, waarschuwt Rasmus Emmelkamp, directeur van Spoedtest.nl bij BNR. "Zo'n test is al vrij duur omdat er veel bij komt kijken. Nadat die is afgenomen, moet hij worden vervoerd naar een laboratorium en moeten wij de gegevens beveiligen. We zijn voor een zo goedkoop mogelijke test, maar gratis is wat ons betreft onhaalbaar."

De testen die nu gratis worden uitgevoerd door de GGD staan niet op naam en zijn daarom ongeldig als reisbewijs. Als er wel op naam zou kunnen komen, is het probleem ook opgelost, zegt GroenLinks-Europarlementariër Tineke Strik in het NOS Radio 1 Journaal. Zij ziet vooral de voordelen van de gratis tests. "Op de markt is een test al gauw 100 euro, dus het kan echt een drempel vormen, zeker als je met een gezin moet reizen en vaker een test moet laten doen." Ook benadrukt ze dat mensen door de vaccinatiestrategie van hun land vaak niet hebben kunnen kiezen of ze wel of niet gevaccineerd konden worden. "Deze mensen moet je dan niet op hoge kosten jagen als ze deze zomer toch willen reizen."

Nederland heeft overigens geen vetorecht in de Europese Raad. Wanneer de meerderheid van de lidstaten in het Europees parlement voor stemt, komt er een verplichting voor de gratis PCR-tests in de Europese Unie. De Nederlandse regering kan in dat geval de commerciële aanbieders subsidiëren.

Epidemioloog: vaccineren van kwetsbare kinderen kan nuttig zijn

Moet Nederland ook kinderen van tussen de 12 en 16 jaar vaccineren? Patricia Bruijning, epidemioloog en kinderarts van het UMC Utrecht, ziet er wel heil in. "In eerste instantie kan het nuttig zijn voor een kleine groep kwetsbare kinderen", zegt Bruijning in het NOS Radio 1 Journaal, maar volgens haar is Nederland er nu nog niet aan toe om alle kinderen te vaccineren. "Het is nog te onzeker of dat überhaupt nuttig is", zegt Bruijning.

Ze noemt Israël als voorbeeld, waar besmettingen bij kinderen nauwelijks meer voorkomen nu een groot deel van de volwassenen is gevaccineerd. "We moeten gewoon kijken hoe het virus zich verder ontwikkelt. Als het virus weer de kop opsteekt, zou het kunnen dat het vaccineren van kinderen nodig is om het virus onder controle te krijgen."

Het vaccineren van kinderen kan ook nuttig zijn voor het zogenoemde 'cocooning', zegt de epidemioloog. "Dan vaccineer je de mensen rondom een persoon bij wie de vaccins minder goed aanslaan. Bijvoorbeeld mensen die een zware chemokuur ondergaan."

De Verenigde Staten en Canada hebben het Pfizer-vaccin voor tieners al goedgekeurd. Toezichthouder EMA buigt zich de komende weken over de goedkeuring voor de Europese Unie.

Petitie tegen Spelen in Japan 350.000 keer getekend

De petitie waarin wordt opgeroepen de Olympische Spelen van Tokio alsnog te annuleren, is door ruim 350.000 mensen ondertekend. De initiatiefnemer leverde de handtekeningen vandaag in bij Yuriko Koike, de gouverneur van Tokio. Uit peilingen blijkt dat een meerderheid van de Japanners tegen het doorgaan van de Spelen is.

Sinds eind april is de noodtoestand in een aantal regio's in Japan, waaronder Tokio, weer van kracht. Eerder deze week verzocht de unie van Japanse artsen de regering al om de Spelen vanwege de pandemie af te gelasten. De artsen vrezen dat de ziekenhuizen de druk niet aan kunnen. Daarnaast hebben veertig Japanse dorpen die Olympiërs zouden ontvangen, laten weten dat de sporters toch niet welkom zijn.

Japan heeft de afgelopen weken een aantal testevenementen gehouden waar ook internationale sporters aan deelnamen. Volgens de organisatie verliepen die zonder problemen. De Olympische Spelen zijn vorig jaar uitgesteld, maar staan vooralsnog gepland voor 23 juli tot en met 8 augustus dit jaar.

Groot-Brittannië bezorgd over Indiase variant

Het aantal Britten dat besmet is geraakt met de Indiase variant van het coronavirus is sinds 5 mei meer dan verdubbeld. Begin mei waren er 520 gevallen en gisteren meldde de overheidsorganisatie Public Health Engeland (PHE) er 1313.

Premier Johnson zei tegen de BBC dat het rap oplopende aantal besmettingen hem zorgen baart, maar dat de geplande versoepelingen van 17 mei vooralsnog doorgaan. Het ministerie van Volksgezondheid laat weten dat er eventueel lokaal maatregelen kunnen worden genomen als het aantal besmettingen blijft oplopen.

Bijna 36 miljoen Britten hebben inmiddels hun eerste vaccinatie gehad. Om maximaal beschermd te zijn, is een tweede prik noodzakelijk. Daarom wil de regering de tweede prik zo snel mogelijk gaan toedienen. Vorige week vrijdag zei PHE dat vaccins 11.700 levens hadden gered en dat het heeft voorkomen dat 33.000 gevaccineerde Britten ernstig ziek zijn geworden.

Meer tijd tussen Pfizer-prikken maakt vaccin effectiever

Mensen die na twaalf weken de tweede prik van Pfizer kregen, maken meer antistoffen aan dan mensen waarbij er drie weken tussen de beide prikken zat, schrijft de Guardian. De Universiteit van Birmingham deed onderzoek naar het verlengen van de periode tussen de eerste prik en de zogeheten 'booster-prik'.

De hoeveelheid antistoffen was drie keer zo hoog bij de mensen die de tweede prik na twaalf weken kregen. Voor de bescherming tegen het coronavirus maakt dat niet uit, die is voor beide groepen hetzelfde. De onderzoekers hopen dat de grotere hoeveelheid antistoffen ook een indicatie kan zijn dat het vaccin over een langere tijd bescherming biedt tegen het coronavirus.

Pfizer-vaccin

Nieuwe richtlijn: gevaccineerden in de VS hoeven geen mondkapje op

Amerikanen die volledig gevaccineerd zijn tegen corona, hoeven in de meeste gevallen geen afstand meer te houden en geen mondkapje te dragen. Dat staat in een nieuwe richtlijn van het CDC, het Amerikaanse RIVM. Alleen in drukke binnenruimtes is een mondkapje na vaccinatie nog wel verplicht. Het gaat dan bijvoorbeeld om bussen, vliegtuigen en ziekenhuizen.

President Biden nam zijn mondkapje af in het Oval Office toen de nieuwe richtlijn werd aangekondigd. De president sprak van "een grote dag voor Amerika". Hij riep niet gevaccineerde landgenoten op de gezichtsmaskers vooral wel te blijven dragen, maar zei ook dat het niet de bedoeling was mensen die dat niet doen te laten arresteren.

Het aantal coronagevallen is flink gedaald in de VS, het cijfer staat nu op het laagste niveau sinds september. Dankzij de intensieve vaccinatiecampagne zijn 117 miljoen Amerikanen volledig gevaccineerd. Nog eens 37 miljoen Amerikanen hebben een eerste prik gehad.

President Biden

Residentie-orkest geeft Fieldlab-concert

Het Residentie Orkest uit Den Haag speelt vanavond de Vijfde van Beethoven als fieldlab-evenement. Met de fieldlab-proeven wordt uitgezocht hoe evenementen ondanks het coronavirus veilig kunnen plaatshebben. Van de ruim duizend stoelen in het Zuiderstrandtheater in Scheveningen is 80 procent beschikbaar voor geteste, niet-kwetsbare belangstellenden.

Het publiek in het Zuiderstrandtheater wordt verdeeld in twee groepen: één op de begane grond en één op het balkon. De belangstellenden worden in groepjes om de tien minuten naar binnen gelaten. Zolang ze hun plek niet hebben ingenomen, moeten ze een mondkapje dragen.

'Reders cruiseschepen willen vaccinatiebewijs'

De cruisewereld pleit voor een vaccinatiebewijs voor reizigers die een cruise boeken, schrijft De Telegraaf. De grotere maatschappijen organiseren nu cruises waarbij alleen mensen die geprikt zijn aan boord mogen. Een negatieve coronatest biedt geen toegang. "Dat heeft vooral te maken met overheden en de onzekere situatie. Het is wat mij betreft geen beleid voor de lange termijn. Het is namelijk niet iets wat wij zelf willen", aldus Nico Bleichrodt van de Holland America Line.

Een vaccinatieplicht is voor veel branches een taboe, omdat het mensen die geen vaccinatie willen, buitensluit. In sommige landen levert de plicht al juridische problemen op, maar in het geval van de cruisescheepvaart stonden overheden er juist op dat de plicht werd ingevoerd. Die willen daarmee garanderen dat er geen corona-uitbraak op een vol cruiseschip plaatsvindt, wat tot problemen leidt in havens of tot een quarantaine-verplichting voor een schip op volle zee.

Topman Harry Sommer van Norwegian Cruise Lines zegt tegen de Telegraaf dat reizigers zich niet laten afschrikken door de vaccinatieplicht. De aangekondigde cruises waren al snel uitverkocht. Voordeel voor de cruisebranche is dat de doelgroep vaak ouder is en dus als eerste is gevaccineerd.

Politie grijpt in bij feest in Deventer

De politie heeft rond middernacht een eind gemaakt aan een feest in Deventer. Daarbij zijn twee mensen opgepakt en werd een scooter in beslag genomen.

Volgens RTV Oost hadden zich zo'n tweehonderd mensen verzameld op de kade langs de IJssel. Zij vierden de promotie van voetbalclub Go Ahead Eagles naar de eredivisie; er kwam ook een aantal voetballers langs. In de loop van de avond werd het drukker. Omdat de coronaregels niet werden nageleefd, riepen de politie en de gemeente op om de kade te verlaten. Toen dit niet gebeurde werd de plek door tientallen agenten met politiehonden leeggeveegd. De twee mensen die zijn opgepakt zouden flessen naar de politie hebben gegooid.

Burgemeester Ron König sprak van "Koningsdag 2.0". Toen ontstond aan het einde van de avond een grote vechtpartij op de kade.

Politie grijpt in bij feest langs de IJssel in Deventer

Brazilië legt productie AstraZeneca-vaccin tijdelijk stil

Het Braziliaanse biomedische onderzoeksinstituut Fiocruz stopt komende week enkele dagen met de productie van het AstraZeneca-vaccin vanwege gebrek aan grondstoffen. Nieuwe grondstoffen komen 22 mei binnen.

Fiocruz liet op Twitter weten dat het in ieder geval tot de eerste week van juni wel vaccins kan blijven leveren en met extra bevoorrading ook daarna. Het instituut produceert de vaccins voor gebruik in Brazilië zelf. De vaccinatiecampagne in het land kampt al langer met vertraging. Ook Pfizer wordt inmiddels ingezet, maar AstraZeneca en Sinovac zijn verreweg de meest gebruikte vaccins.

Welkom!

Goedemorgen en van harte welkom in het liveblog over het coronacrisis. Het blog van gisteren is hier terug te lezen.