liveblog
NOS WielrennenAangepast

Sprintzege Ewan, Groenewegen achtste, Landa na val uit Giro

  • Etappe 5 van de Giro voerde over 177 km van Modena naar Cattolica
  • Ewan is de snelste in een hectische massasprint
  • Groenewegen kan zich niet mengen in het sprintgeweld
  • De Marchi behoudt de roze leiderstrui
liveblog gesloten

Ci vediamo domani!

De zesde etappe van de Giro, donderdag, is er eentje waar de klimmers blij van worden. De etappe van Grotte di Frasassi naar San Giacomo is 160 kilometer lang en telt 3.400 hoogtemeters.

Het peloton komt onderweg twee beklimmingen tegen: de Forca di Gualdo (10,4 kilometer à 7,4 procent, tweede categorie) en de Forca di Presta (6,2 kilometer à 3,7 procent, derde categorie). De slotklim naar San Giacomo is van de tweede categorie en is 15,5 kilometer lang met een gemiddelde stijging van 6,1 procent.

De start is om 12.45 uur, de finish wordt rond 17.15 uur verwacht. Tot morgen!

Het profiel van de zesde etappe van de Giro d'Italia

Bekijk de samenvatting van de vijfde etappe

Ewan wint na valpartijen in slotfase de vijfde etappe van de Giro

Landa uit de Giro

Een drama voor klassementsrenner Mikel Landa, die in goede vorm leek te verkeren. De Spanjaard heeft de Giro in een ambulance verlaten na zijn zware valpartij in de slotfase van de vijfde etappe.

Dombrowski, de ritwinnaar van gisteren en vandaag jarig, finisht wel, op ruime achterstand.

Het algemeen klassement

De uitslag van de vijfde Giro-etappe

Caleb Ewan wint vijfde etappe!

Caleb Ewan wint de vijfde etappe in de Giro na een spannende sprint! Dylan Groenewegen kon zich niet mengen met het sprintgeweld.

De Australiër was aanvankelijk niet van voren te zien, maar weet zich voren te wurmen. Nizzolo wordt tweede, Viviani derde. Groenewegen eindigt als achtste.

Caleb Ewan (r) gaat als eerste over de finish in Cattolica

4 km - Zware valpartij Landa

Opnieuw een valpartij in het peloton, met Mikel Landa als grootste slachtoffer. De Spanjaard ligt op de grond en het ziet er niet naar uit dat hij nog verder kan.

Dombrowki rijdt tegen een seingever bij een vluchtheuvel aan, en neemt Landa mee in zijn val.

Na Sivakov is Landa de tweede klassementsrenner die lijkt te worden uitgeschakeld in deze etappe.

Valpartij GIRO

5 km - Gearriveerd in Cattolica

Daar is het bordje van Cattolica, de populaire badplaats aan de Adriatische kust met heel veel clubs en discotheken. Het leidende trio Pellaud-Gaburro-Gougeard heeft daar geen belangstelling voor. Nog 10 seconden is hun voorsprong.

9 km - Cattolica in zicht, valpartij in peloton

Het peloton raast voort langs de Adriatische kust, met finishplaats Cattolica in zicht.

Het leidende trio heeft 10 seconden voorsprong, terwijl zich in het peloton opnieuw een valpartij voordoet. Die lijkt geen slachtoffers te hebben veroorzaakt.

16 km - Lelijke val Sivakov

In het gedrang van het peloton gaat Sivakov lelijk onderuit. De Russische Ineos-renner rijdt tegen een grote struik aan en ligt op de grond. Niet helemaal fris stapt hij weer op de fiets. Hij heeft last van rechterarm en/of -schouder en er is ook wat bloed te zien.

Het trio Pellaud-Gaburro-Gougeard heeft nog 12 seconden voorsprong op het peloton, dat zich al aan het verheugen is op de massasprint.

21 km - Gougeard sluit aan bij kopgroep

Gougeard heeft het sprongetje kunnen maken en is aangesloten bij Pellaud en Gabburo. Het trio heeft niet meer dan 20 seconden voorsprong op het peloton.

24 km - Gougeard doet een poging

Het leidende koppel Pellaud en Gabburo heeft nog een kleine halve minuut voorsprong over op het peloton.

Ondertussen demarreert Gougeard in de straten van Rimini uit het peloton.

Het peloton onderweg in de vijfde etappe van de Giro

40 km - Gabburo wint tweede tussensprint

Zonder al te veel trammelant zijn de koplopers en het peloton de tweede tussensprint in Savignano sul Rubicone gepasseerd.

Gabburo ging als eerste over de streep, voor Pellaud, die ogenschijnlijk niet eens doorhad dat de streep hier al was getrokken. De Zwitser had zijn ploeggenoot Tagliani in het tussensprintklassement kunnen passeren, maar dat feestje gaat nu niet door.

De voorsprong van het leidende duo: 40 seconden.

Het profiel van de vijfde etappe van de Giro

56 km - Ruim een minuut voor Pellaud en Gabburo

Ruim een minuut is de voorsprong die de verse vluchters Pellaud en Gabburo krijgen van het peloton. Het duo ging er 12 kilometer geleden vandoor. Over 56 kilometer is de finish in Cattolica.

68 km - Dezelfde ploegen, andere namen

Dezelfde ploegen, maar twee nieuwe namen: Simon Pellaud (Andrioni) en Davide Gabburo (Bardiani) demarreren uit het peloton.

En zo hebben we de tweede vlucht van de dag. Het koppel pakt al snel ruim een halve minuut.

85 km - Allen tezamen

Het peloton rijdt nog altijd als één grote groep verder, na het opslokken van de vroege vluchters Tagliani en Marengo.

Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen voor nieuwe demarrages. De renners ogen een tikkeltje nerveus, want er is nu toch een windje opgestoken.

Het profiel van de vijfde etappe van de Giro

107 km - Tagliani wint tussensprint, avontuur voorbij

Tagliani wint de tussensprint in Imola voor Marengo. En dan is het avontuur van het Italiaanse duo ook meteen voorbij. Het razende peloton slokt het duo meteen op. Gaviria wint de sprint van de grote groep, voor paarsetruidrager Merlier.

Met een compleet peloton in Imola begint het hele spel dus weer opnieuw.

Uitslag tussensprint Imola

Punten
1. Tagliani 12
2. Marengo 8
3. Gaviria 6
4. Merlier 5
5. Viviani 4
6. Sagan 3
7. Nizzolo 2
8. Pasqualon 1

110 km - Voorsprong loopt rap terug

De voorsprong van Tagliani en Marengo begint, met de eerste tussensprint in aantocht, ineens rap terug te lopen. Het peloton heeft het tempo opgevoerd en van de 5 minuten voorsprong is ineens nog maar 1,5 minuut over.

Tagliani en Marengo zaten afgelopen zondag overigens ook in de vlucht van de dag, samen Vincenzo Albanese. Die etappe werd in de sprint gewonnen door Merlier.

Peter Sagan in het peloton tijdens de vijfde etappe van de Giro d'Italia

Umberto Marengo bezorgde ijsjes tijdens de lockdown

Medekoploper Umberto Marengo heeft één profzege op zijn cv staan, een etappewinst in de Ronde van Utah in 2019. Opmerkelijker is wat Marengo uitvoerde tijdens de lockdown in Italië in 2020: hij was bezorger van ijsjes in Collegno, bij Turijn.

De 28-jarige Marengo kwam op het idee toen hij samen met zijn vriendin in april vorig jaar thuis zat en zin had in ijs. "Ik vroeg mezelf af of er meer mensen waren die ijsjes wilden laten bezorgen. Ik sprak met de burgemeester en die vond het een goed idee."

En zo geschiedde: Marengo werd de fietsende ijsjesbezorger van Collegno, waar hij dagelijks twintig tot dertig bestellingen afleverde voor drie ijswinkels. "De klanten waren verbaasd dat een wielrenner hun ijsjes aan huis bezorgde", aldus Marengo.

132 km - Een gelukkig moment voor Fortunato

In de straten van Bologna is Lorenzo Fortunato voor het peloton uit gaan fietsen om vrienden en familie langs de weg te begroeten. Fortunato is geboren in Bologna en kent zo een gelukkig moment.

De koplopers, Filippo Tagliani (Androni) en Umberto Marengo (Bardiani), zijn hier een kleine vijf minuten geleden voorbijgefietst.

Lorenzo Fortunato begroet vrienden en familie in zijn Bologna

143 km - Peloton passeert Bologna

Het zonnetje schijnt, de lucht is blauw en het Giro-peloton rijdt door het fraaie Bologna. Verder is er niet veel te melden. Tagliani en Marengo rijden op kop, met vier minuten voorsprong op het peloton.

De kopgroep: Filippo Tagliani (Androni) en Umberto Marengo (Bardiani).

Groenewegen: 'Het wordt een zware en hectische finale'

Als het vandaag inderdaad op een massasprint uitdraait, kijken wij natuurlijk met interesse naar Dylan Groenewegen, die deze Giro zijn rentree maakt. Zondag werd hij vierde in zijn eerste sprint.

"Gisteren was echt een zware dag, voor de sprinters was het een kwestie van overleven", zei de Jumbo-Visma-renner voor de start. "Maar ik denk dat mijn benen goed zijn. Vandaag is een nieuwe dag, de zon schijnt, en het is een lange weg naar de sprint, dus we zullen zien."

"De finale zal zwaar en hektisch zijn, maar we hebben een sterke ploeg en ik vertrouw op mijn ploeggenoten. Mijn zelfvertrouwen is okay, mijn vorm is okay, het wordt mijn tweede sprint in een lange tijd. We gaan plezier maken en ik ga het proberen."

Dylan Groenewegen voor de start van de etappe

160 km - Voorsprong Italianen loopt op

De voorsprong van het Italiaanse duo is inmiddels opgelopen tot ruim 3 minuten. Redden tot aan de finish in Cattolica zullen ze het waarschijnlijk niet, maar de komende uren zijn ze wel uitgebreid in beeld.

Een bedreiging voor de roze trui van De Marchi vormen ze niet: Tagliani is nummer 164 op ruim 37 minuten, Marengo staat 173ste op een kleine 38 minuten.

Het profiel van de vijfde etappe van de Giro

172 km - Twee Italianen op de vlucht

Twee Italianen hebben een gat geslagen van 45 seconden. Verder is er niemand mee, het peloton vindt het wel prima zo.

Filippo Tagliani (Androni) en Umberto Marengo (Bardiani) zijn de renners waar we de komende uren waarschijnlijk naar gaan kijken.

Start! - Vijfde Giro-etappe officieel begonnen

Het officiële startsein van de vijfde Giro-etappe is gegeven. We zijn benieuwd wie de vlucht van de dag gaat vormen.

Officieuze start

Het peloton is begonnen aan de opwarmkilometers van de vijfde etappe door Modena. Het weer is mooi: 18 graden en een zonnetje.

Modena is een oude universiteitsstad, onder meer bekend van de auto-industrie en het lekkere eten. Zo werd Enzo Ferrari in Modena geboren en hebben ook Italiaanse merken als Lamborghini en Maserati hun hoofdkantoor in Modena.

Wat betreft eten: de balsamicoazijn uit Modena is wereldberoemd en in de binnenstad is Osteria Francescana te vinden, een van de beste restaurants ter wereld.

De truien in de Giro

Roze trui: Alessandro de Marchi

Blauwe bergtrui: Joe Dombrowski

Paarse sprinterstrui: Tim Merlier

Witte jongerentrui: Attila Valter

Het profiel van de vijfde etappe

Na al het klimwerk van gisteren zijn de sprinters vandaag weer aan zet. De etappe van Modena naar Cattolica is 177 kilometer lang en kent geen enkele (on)gecategoriseerde klim.

Kan Tim Merlier zijn tweede ritzege behalen of pakt Dylan Groenewegen zijn eerste zege sinds zijn rentree? Zondag werd Groenewegen vierde, achter Giacomo Nizzolo en Elia Viviani en voor Peter Sagan. Die drie zijn net zo goed kanshebbers vandaag.

De start is om 13.10 uur.

Het profiel van de vijfde etappe van de Giro

De top van het algemeen klassement

Alessandro de Marchi (34) nam de roze trui over van zijn landgenoot Filippo Ganna. Ritwinnaar Dombrowski is de nummer twee op 22 tellen van de renner van UAE-Emirates.

De eerste klassementsrenner is Aleksandr Vlasov op de zevende plaats. De Rus heeft een voorsprong van vier seconden op Remco Evenepoel, veertien tellen op Hugh Carthy en vijftien tellen op Egan Bernal.

Klassement roze trui

1. Alessandro de Marchi 13.50.44
2. Joe Dombrowski +22
3. Louis Vervaeke +42
4. Nelson Oliveira +48
5. Attila Valter +1.00
6. Nicholas Edet +1.15
7. Aleksandr Vlasov +1.24
8. Remco Evenepoel +1.28
9. Alberto Bettiol +1.37
10. Hugh Carthy +1.38
11. Egan Bernal +1.39
12. Damiano Caruso +1.43
13. Davide Formolo +1.44
14. Rein Taaramae +1.47
15. Mikel Landa +1.49
16. Simon Yates +1.49

Hoe ging het gisteren in de Giro?

Een dag voor zijn dertigste verjaardag won Joe Dombrowski de vierde etappe in de Ronde van Italië. De Amerikaan kwam voor het eerst in zijn carrière als eerste over de streep in een grote ronde. Alessandro De Marchi werd tweede en is de nieuwe rozetruidrager.

Egan Bernal kwam als eerste van de groep favorieten over de streep. De Colombiaan, die twee jaar geleden de Tour de France op zijn naam schreef, demarreerde op de laatste beklimming en pakte enkele seconden op onder anderen Simon Yates en Remco Evenepoel.

Amerikaan Dombrowski wint vierde Giro-etappe, De Marchi nieuwe rozetruidrager

Benvenuto da Modena!

Welkom vanuit Modena, waar om 13.10 uur de vijfde etappe van de Giro d'Italia van start gaat. De etappe voert over 177 vlakke kilometers naar Cattolica, een badplaats aan de Adriatische Zee, met Alessandro De Marchi in de roze leiderstrui.