liveblog

Rutte: ook bieb kan weer open • 'Coronaprik niet in gele vaccinatieboekje'

  • Welkom in het coronablog van woensdag 12 mei. Hier vind je al het coronanieuws uit binnen- en buitenland.
  • Tot gisteren 6,6 miljoen prikken gezet.
  • 330.000 inentingen gepland in griepprik-groep.
  • Van Dissel: lijn omlaag zal niet snel weer gaan stijgen.
  • De Tweede Kamer debatteert vanaf 18.30 uur over de coronamaatregelen. Dat is live te volgen via NOS.nl, NPO Politiek, NPO Start en de NOS-kanalen op sociale media.
liveblog gesloten

De Jonge tegen coronaprik in het gele vaccinatieboekje

Minister De Jonge vindt niet dat GGD's de coronavaccinatie moeten noteren in het gele vaccinatieboekje. Het vaccinatieboekje is een bewijs waar vaccinaties opgenomen kunnen worden, zoals de gele koorts of hepatitis A en B. Uitgeverij SDU zegt dat het een internationaal bewijs is en dat de coronavaccinatie eenvoudig toegevoegd zou kunnen worden. Dit zou handig kunnen zijn voor Nederlanders die op vakantie gaan nu het Europese vaccinatiebewijs nog niet bestaat.

Sommige GGD's blijken echter niet altijd bereid te zijn om de prik ook op te schrijven in het meegenomen boekje. Minister De Jonge steunt die aanpak. Hij zegt dat het gele vaccinatieboekje geen internationale status heeft en dat het "niet bruikbaar" is. Ook zou het te veel extra werk opleveren voor de GGD-medewerkers. Hij adviseert iedereen om de meegegeven vaccinatiekaart goed te bewaren en mee te nemen.

De PvdA snapt de opstelling van De Jonge niet. PvdA-Kamerlid Kuiken vreest dat mensen bij de grens in de problemen komen als ze hun vaccinatiebewijs niet hebben bewaard. De Jonge wil wachten tot er een centrale registratie geregeld is, dan kan een vaccinatiebewijs op een telefoon worden ingeladen. "Het moet echt via een app", aldus de minister. De centrale registratie is nog niet op orde, omdat regionale systemen nog niet aan elkaar gekoppeld zijn.

Voorlopig toch geen coronasteun Sint Maarten

Sint Maarten krijgt voorlopig toch geen coronasteun, dit keer omdat de regering van het eiland nog steeds niet het wanbestuur van het vliegveld heeft aangepakt. Dat schrijft demissionair staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) in een brief aan minister-president Silveria Jacobs. Het gaat om ongeveer 18 miljoen euro.

De problemen bij Princess Juliana International Airport spelen al langer en het oplossen ervan was een voorwaarde voor verdere steun. Een bestuurder van het vliegveld zou niet volgens de juiste procedures en zonder duidelijke redenen ontslagen zijn. Ook de benoeming van drie commissarissen zou niet volgens de regels zijn gegaan. Door de misstanden overweegt de Royal Schiphol Group steun aan de luchthaven te stoppen, wat het voortbestaan ervan in gevaar brengt.

Sint Maarten is aandeelhouder van de luchthaven en is meermaals gewaarschuwd om de problemen op te lossen, schrijft Knops. Volgens hem kan "onder deze omstandigheden niet van Nederland verlangd worden dat wij tientallen miljoenen euro's in dit economisch herstel blijven investeren". Hij reist volgende week naar het eiland en hoopt dat de regering daar met een voorstel komt om de problemen op te lossen.

Eerder werd het geld al niet overgemaakt aan het eiland omdat de regering een racismeklacht tegen Nederland had ingediend bij de Verenigde Naties. De hervormingen die Nederland eist in ruil voor de steun zouden neokoloniaal zijn en de autonomie van Sint Maarten aantasten. Knops noemde die aanklacht "onzin" en "heel pijnlijk". Twee weken terug leek Sint Maarten het geld toch te krijgen, nadat het tekst en uitleg had gegeven over de klacht.

Spanje staat weer publiek toe bij voetbalwedstrijden

In Spaanse provincies met een laag aantal coronabesmettingen zijn weer supporters welkom bij voetbalwedstrijden. Stadions mogen voor 30 procent gevuld zijn, met een maximum van 5000 toeschouwers. Dat heeft minister van Sport Uribes bekendgemaakt. De eerste wedstrijden met publiek zijn zondag: Valencia-Eibar en Villarreal-Sevilla.

De versoepeling geldt alleen voor regio's met minder dan 50 coronagevallen per 100.000 inwoners. Dat betekent dat op dit moment alleen supporters in de regio's Valencia, Galicië, Extremadura, Murcia en de Balearen weer bij een wedstrijd kunnen zijn. Mensen mogen alleen wedstrijden in hun eigen regio bezoeken, dus in de praktijk zullen clubs alleen bij thuiswedstrijden worden toegezongen door hun eigen publiek.

Toeschouwers mogen bij de wedstrijden niet eten, drinken of roken en moeten een mondkapje dragen. Verder moeten ze anderhalve meter afstand houden en om het voetbalstadion binnen te mogen, moeten ze hun temperatuur laten opnemen.

Welke supporters naar wedstrijden mogen, is volgens Uribes aan de voetbalclubs. "Hoe toeschouwers worden uitgekozen, is een beslissing van de clubs: een loterij, een beloningssysteem op basis van senioriteit. Dit is een eerste stap om weer met heel veel meer mensen te kijken, het belangrijkste voor ons was om daar weer mee te beginnen", aldus de minister.

Premier Rutte: ook bibliotheken kunnen op 20 mei weer open

Ook de bibliotheken kunnen, als de gisteren aangekondigde versoepelingen doorgaan, weer hun deuren openen. Dat heeft demissionair premier Rutte net toegezegd in de Tweede Kamer. Veel partijen waren kritisch over het dichtblijven van de bibliotheken, terwijl de winkels wél open zijn.

Rutte is het eens met de kritiek. Dat betekent dat de bibliotheken, mits de coronacijfers blijven dalen, op 20 mei opengaan.

Partijen boos op FvD over negeren coronaregels in Tweede Kamer

In de Tweede Kamer bestaat ergernis over Kamerleden en medewerkers van Forum voor Democratie die geen mondkapje dragen en ook geen anderhalve meter afstand houden. In het debat over de coronaregels deed D66-Kamerlid Paternotte een dringende oproep aan Forum voor Democratie om zich aan de coronaregels te houden. Hij wees op de risico's voor de gezondheid van het Kamerpersoneel en de medewerkers in het parlement.

"Als je geen symptomen hebt, kun je het nog altijd verspreiden", aldus een zichtbaar geërgerde Paternotte. VVD-Kamerlid Hermans: "Jullie hebben ook de verantwoordelijkheid over de veiligheid van alle medewerkers."

Forum-leider Baudet erkende vandaag op vragen van journalisten dat hij vier weken geleden een week ziek in bed heeft gelegen. "Het kan de coronagriep of de influenzagriep zijn geweest." Hij heeft zich niet laten testen.

Baudet en Van Haga vinden niet dat ze het Kamerpersoneel in gevaar brengen. Baudet zegt dat hij niet in de Kamer heeft rondgelopen met een snotneus, hoestje of verhoging. Van Haga zegt dat dat insinuaties zijn.

Vanaf 19 mei versoepeld reisadvies Caribische eilanden

Als de aangekondigde versoepelingen doorgaan, geldt vanaf 19 mei geen negatief reisadvies meer voor Bonaire. Dat melden het ANP en De Telegraaf op basis van een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Dinsdagavond bleek al uit een brief van het demissionaire kabinet aan de Kamer dat het eiland niet langer als hoogrisicogebied wordt beschouwd. Dat betekent dat de kleurcode van Bonaire vanaf volgende week woensdag van oranje (alleen noodzakelijke reizen) naar geel (let op, veiligheidsrisico's) kan.

Ook de andere Caribische eilanden, Curaçao, Aruba, Sint-Maarten, Sint-Eustatius en Saba gaan naar code geel. Reisorganisaties mogen weer pakketreizen aanbieden naar de eilanden binnen het Koninkrijk. Wel moeten reizigers een negatieve PCR-test of een vaccinatiebewijs laten zien.

Gisteren kondigden demissionair premier Rutte en minister De Jonge aan dat het de bedoeling is om vanaf 15 mei weer reisadviezen voor afzonderlijke landen te geven. Vanaf eind vorig jaar stonden alle landen in de wereld op oranje. Niet-noodzakelijke reizen worden nog steeds ernstig ontraden.

Welke andere landen weer een versoepeld reisadvies krijgen, wordt in de nacht van vrijdag op zaterdag, direct na middernacht, bekendgemaakt door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Onder meer Portugal, de Balearen en de Griekse eilanden in de Egeïsche Zee lijken daarbij te horen in verband met de relatief goede coronasituatie aldaar.

Noorwegen stopt met AstraZeneca-vaccin

Na Denemarken stopt ook Noorwegen definitief met het coronavaccin van farmaceut AstraZeneca. Later wil de regering een besluit nemen over het al of niet opnemen van het Janssen-vaccin in de vaccinatiestrategie van het land, zegt premier Solberg. Dat vaccin was nog niet in gebruik genomen door Noorwegen toen vorige maand werd besloten om het voorlopig niet in te zetten. Een door de regering aangestelde commissie heeft geadviseerd om beide vaccins definitief te schrappen in verband met het risico op zeldzame bijwerkingen.

Noorwegen gebruikt het AstraZeneca-vaccin al niet meer sinds 11 maart. Toen werd het prikken stilgelegd na meldingen van een klein aantal gevaccineerden dat kort na inenting te maken kreeg met de uiterst zeldzame combinatie van trombose en een tekort aan bloedplaatjes.

Op dit moment wordt in het Scandinavische land alleen gebruikgemaakt van de vaccins van Moderna en Pfizer/BioNTech. Een derde van de Noren heeft tot nu toe één prik gehad. Het is de bedoeling dat alle volwassenen in het land uiterlijk eind juli één keer zijn ingeënt.

Waarschijnlijk zullen de vele AstraZeneca-doses die nu overblijven worden doorverkocht aan Europese landen of via het Covax-programma naar armere landen gaan. Verwacht wordt dat er nog wel een voorraad Janssen-vaccins wordt aangelegd, voor noodgevallen. Ook wordt gewerkt aan regelgeving waarmee mensen vrijwillig alsnog een prik met Janssen kunnen krijgen.

Kamer kritisch over 'willekeur' in versoepelingsplan

In de Tweede Kamer klinkt kritiek op de willekeur die Kamerleden ontwaren in de versoepelingen van de coronamaatregelen die komende week worden verwacht. "Er zitten tegenstrijdigheden in", erkent VVD-Kamerlid Hermans. "Stop met de willekeur", aldus PVV-partijleider Wilders. D66, CDA, PvdA en Partij voor de Dieren snappen bijvoorbeeld niet dat de bibliotheken dicht blijven. "Waarom geen boek lenen en wel een kopen?", vraagt D66-Kamerlid Paternotte zich af.

De regeringspartijen in de Tweede Kamer steunen het aankomende versoepelingsplan in grote lijnen. Buiten mag meer, terrassen gaan langer open en pretparken en dierentuinen mogen weer gasten ontvangen - mits de opnamecijfers blijven dalen - maar de binnen-attracties blijven dicht.

Veel partijen hebben vragen over het dichtblijven van allerlei binnenruimten. De PVV wil dat restaurants ook gasten binnen mogen bedienen. "De sportscholen mogen wel open. Dat kan niet. De horeca is constant de klos", vindt Wilders. De leider van de PVV herhaalt dat hij wil dat de Droomvlucht in de Efteling opengaat. Forum voor Democratie is het daarmee eens. Ook wil een aantal partijen weten waarom de kermissen nog niet open gaan.

Griekenland heft deel regels op, wel beperkingen voor toerisme

Griekenland heft vrijdag een deel van de coronamaatregelen op, heeft de regering aangekondigd op een persconferentie. De versoepeling houdt onder meer in dat mensen op het Griekse vasteland vanaf dan weer vrij mogen reizen tussen regio's.

Morgen licht de minister van Toerisme de veranderingen verder toe, maar het is al duidelijk dat er voor reizen naar de eilanden nog wel beperkingen blijven gelden. Al die restricties gelden ook voor buitenlandse toeristen die naar Griekenland reizen.

Mensen die naar de eilanden gaan, zijn alleen welkom met een vaccinatiebewijs, een negatieve PCR-test die niet meer dan 72 uur oud is of een snel- of zelftest die niet meer dan 24 uur oud is. Ook als reizigers kunnen aantonen dat ze twee tot negen maanden geleden het virus hebben gehad, mogen ze de veerboot of het vliegtuig naar de eilanden pakken.

De avondklok, vanaf 00.30 uur tot 05.00 uur, blijft wel gelden in het hele land. In de persconferentie ging het ook over de Griekse vaccinatiecampagne. Volgens de minister van Volksgezondheid moeten alle eilandbewoners uiterlijk eind juni ingeënt zijn tegen het coronavirus.

Veroordeling voor bedreiging Jaap van Dissel

Een van de vrouwen die Jaap van Dissel van het RIVM online heeft bedreigd, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht weken, waarvan vier voorwaardelijk. De rechter acht bewezen dat de 54-jarige vrouw uit Apeldoorn schuldig is aan opruiing. Ze had via berichtendienst Telegram het huisadres van Van Dissel gedeeld en opgeroepen "om bakstenen mee te brengen naar zijn verjaardag".

Een 53-jarige vrouw uit Terneuzen is veroordeeld tot zes weken cel, waarvan vier voorwaardelijk. Zij had in een chatgroep foto's en video's geplaatst van een Nederlandse vlag waarop ze had geschreven dat Van Dissel een pedo is. Die vlag werd daarop in brand gestoken.

Het onderzoek naar de Telegramgroep waar de vrouwen in zaten, loopt nog. De officier van justitie sluit niet uit dat er nog meer aanhoudingen volgen.

Coronadebat vanaf 18.30 uur

De Tweede Kamer debatteert vanaf 18.30 uur over de coronamaatregelen. Dat is live te volgen via NOS.nl, NPO Politiek, NPO Start en de NOS-kanalen op sociale media.

Kermissen roepen op: tref voorbereidingen voor kermisvergunning

De kermisbranche wil weer opengaan nu pretparken en dierentuinen op 19 mei naar verwachting hun poorten mogen openen onder voorwaarden. De bonden voor kermisbedrijfshouders zeggen dat de branche goed is voorbereid om met maatregelen weer veilig open te gaan. "Daarvoor heeft de kermis slechts één ding nodig: een vergunning."

Volgens ondernemersorganisatie ONL en de kermisbonden NKB en BOVAK hebben veel gemeenten de kermisvergunningen nu opgeschort. De ondernemers waarschuwen dat het enige tijd duurt voordat zo'n vergunning weer wordt afgegeven, waardoor ze mogelijk pas met grote vertraging kunnen starten. "Op het moment dat pretparken straks weer open mogen, moet de kermis nog zes tot tien weken wachten in verband met het vergunningstraject", schrijven de bonden.

De ondernemers willen dat het kabinet, de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en gemeentebesturen alvast de kermisvergunningen voorbereiden. Daarbij denkt de branche aan het opstellen van basisregels voor kermissen, waaraan vergunningen getoetst kunnen worden. Op die manier zouden kermissen volgens de bonden direct weer open kunnen als de coronamaatregelen dat toelaten.

RIVM: 6422 nieuwe besmettingen, hoger door 'inhaaleffect'

Bij het RIVM zijn de afgelopen dag 6422 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 864 meer dan gisteren, maar die stijging is vrijwel iedere week te zien op woensdag en donderdag. Dat komt doordat mensen zich in het weekend minder laten testen en er in de loop van de week vervolgens een 'inhaaleffect' ontstaat.

Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests juist: afgelopen week werden gemiddeld 6604 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is een daling van 9 procent vergeleken met vorige week.

Er liggen nu 2345 besmette mensen in het ziekenhuis, 135 minder dan gisteren. Van de coronapatiënten in het ziekenhuis liggen er 738 op de intensive care.

Tot gisteren 6,6 miljoen prikken gezet

Er zijn tot en met gisteren zo'n 6,6 miljoen prikken gezet, zegt Van Delden. "Het tempo zit er goed in en dat zal ook niet minder worden", zei hij. De coördinator van de vaccinatiecampagne maakte bekend dat een kleine tweeduizend mensen van 16-18 jaar met een zeer hoog medisch risico zullen vanaf volgende week worden uitgenodigd.

Voor een aantal groepen wordt nu de inenting voorbereid. Het gaat dan om asielzoekers, daklozen, mensen die in een justitiële inrichting zijn opgesloten, medewerkers van de krijgsmacht, arbeidsmigranten en zeevarenden. "Bij daklozen is de uitvoering bijzonder lastig, omdat er geen brief naar ze kan worden verstuurd", aldus Van Delden.

Bij de krijgsmacht gaat het vaccineren per peloton. Zeevarenden krijgen waarschijnlijk het Janssen-vaccin, zodat ze maar één prik nodig hebben en daarna weer naar zee kunnen.

Van Delden kon niet zeggen wat nu de exacte opkomst was bij de vaccinaties. Dit komt doordat niet alle partijen hun vaccinaties doorgeven aan het RIVM. Er wordt wel gekeken naar verschillende manieren om de opkomst te verhogen. Op de vraag of er naar Amerikaans voorbeeld een gratis product tegenover een prik kan staan, zegt Van Delden: "We hebben het nog niet over bier gehad".

330.000 inentingen gepland in griepprik-groep

Er hebben nu 330.000 mensen uit de zogenaamde griepprik-groep een afspraak gemaakt voor een vaccinatie, zegt Jaap van Delden, die volgende maand plaatsmaakt als directeur van het corona-vaccinatieprogramma van het RIVM. In de technische briefing voor Kamerleden noemde hij de vaccinatiebereidheid in deze groep kwetsbaren hoog.

Dat Van Delden het aantal afspraken in de griepprik-groep hoog noemt, is opvallend. Uit deze cijfers blijkt namelijk dat bijna een half miljoen mensen van 18 tot 60 jaar met een medisch risico geen afspraak hebben gemaakt. Zij hebben al wel een uitnodigingsbrief ontvangen van het RIVM, maar (nog) geen afspraak gemaakt bij de GGD.

Tot en met gisteren hebben 800.000 mensen uit de groep een brief gekregen. De rest van de 1,5 miljoen mensen uit deze groep krijgt de brief nog deze week of begin volgende week. Maandag bleek ook al dat er honderdduizenden mensen nog geen afspraak hadden gemaakt.

Van Dissel: lijn omlaag zal niet snel weer gaan stijgen

Op dit moment zijn er in Nederland nog altijd 150.000 besmettelijke mensen. "Nog altijd een hoog en kwetsbaar aantal", zei Jaap van Dissel van het RIVM in de Tweede Kamer. "Maar we lijken over de piek heen."

Die daling komt volgens Van Dissel niet door een betere naleving van de maatregelen. Het heeft volgens hem vooral te maken met het vaccinatieprogramma dat steeds meer vaart krijgt. Daarnaast speelt immuniteit ook een rol doordat een groot aantal mensen ziek is geweest. Het RIVM durft inmiddels te voorspellen dat de lijn "ook niet opeens weer omhoog gaat knikken". Dat gebeurt alleen als de levering van de vaccinaties zou stokken.

Van Dissel en Kuipers baseren zich beiden op verschillende bronnen; Van Dissel op cijfers van het RIVM en Kuipers op de cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Daardoor ziet Van Dissel op dit moment nog niet de 20 procent daling van de ziekenhuisopnames ten opzichte van de piek van 21 april, terwijl Kuipers die al wel ziet. "Maar we zitten wel dicht tegen die 20 procent aan", relativeerde Van Dissel. "Komend weekend gaan we de balans opmaken."

Volgens Van Dissel wijzen verschillende studies erop dat vaccins een belangrijk effect hebben op de mate van overdracht van het coronavirus. Hij benadrukte dat hier nog veel onderzoek naar wordt gedaan en dat het nooit zo zal zijn dat een vaccin 100 procent beschermt tegen overdracht.

Duizenden doktersassistenten willen helpen prikken, maar horen niets van GGD

Ruim vijfduizend doktersassistenten staan in de startblokken om vrijwillig te helpen bij het vaccinatieprogramma. Na aanmelding hoorde de meerderheid niets van de GGD, schrijft het Parool. De Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten (NVDA) is verbijsterd. Ook omdat de GGD's afgelopen vrijdag nog bekendmaakten dat er de komende tijd zesduizend vacatures moeten worden ingevuld om de Nederlandse bevolking te vaccineren.

Maar in plaats van de vijfduizend vrijwillige doktersassistenten in te zetten, maakt de GGD liever gebruik van uitzendkrachten. Volgens Jaap Donker van de GGD Utrecht heeft dat te maken met de bezetting van de priklocaties. "Het liefst hebben wij mensen die minstens 16 tot 24 uur per week werken, die mogelijkheid hebben doktersassistenten lang niet altijd".

Een GGD-medewerker in gesprek met een vrouw die een coronavaccin krijgt

Druk op ziekenhuizen blijft hoog

In de ziekenhuizen zijn deze week iets meer operatiekamers in gebruik dan vorige week, maar het zijn er gemiddeld nog steeds ruim 40 procent minder dan gebruikelijk, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit in zijn weekrapportage.

Negen ziekenhuizen kunnen mensen die kritieke planbare zorg, zoals kankerbehandelingen, nodig hebben niet meer binnen de vereiste zes weken behandelen. In veel gevallen kunnen andere zorginstellingen de zorg overnemen, om gezondheidsschade door vertraging te voorkomen.

Overige planbare zorg, zoals een knie-, heup- of staaroperatie, wordt in 38 procent van de ziekenhuizen uitgesteld. Vorige week was dat 35 procent. In de overige ziekenhuizen wordt een deel van deze patiënten nog wel behandeld.

Zo'n 103.000 patiënten zijn in een week door de huisarts doorverwezen naar het ziekenhuis. Dat zijn er minder dan verwacht als er geen corona zou zijn. In de GGZ ligt het aantal doorverwijzingen juist hoger.

'Ook in meest optimistische situatie blijft het aantal coronapatiënten hoog'

Ernst Kuipers toonde de aanwezige Kamerleden tijdens de briefing een prognose van de ontwikkeling van het aantal bezette bedden. Zelfs in het meest optimistische scenario dat hij schetste zijn er eind juni nog altijd bijna 1200 ziekenhuisbedden bezet door coronapatiënten. Nu zijn dat er nog twee keer zoveel: 2345. Volgens Kuipers kan een kleine "kink in de kabel", bijvoorbeeld een tegenvaller bij het vaccineren, zorgen voor een ziekenhuisbezetting die hoger is.

Cruciaal is volgens Kuipers dat het bij een aanhoudende daling weer mogelijk wordt om uitgestelde operaties in te halen, bijvoorbeeld bij transplantaties. Op de intensivecareafdelingen is het daarvoor nodig dat de bezetting met covidpatiënten onder de 500 daalt. Nu liggen er nog 748 patiënten met coronaklachten op de IC.

Technische briefing

Kuipers: ziekenhuisbezetting fors verder gedaald

De afgelopen 24 uur is het aantal covidpatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen met nog eens 135 gedaald. Dat zei voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg in een briefing in de Tweede Kamer.

Kijk hier mee met de technische briefing van de Tweede Kamer. De Kamer wordt door drie deskundigen bijgepraat over corona-ontwikkelingen: Van Dissel, Van Delden en Kuipers.

Maandag toonde Kuipers zich al optimistisch over de situatie in de ziekenhuizen. Sindsdien is die alleen maar verder verbeterd, vertelde hij de Kamerleden. Volgens Kuipers was het gemiddeld aantal covid-opnames tot en met afgelopen zaterdag al met 12 procent gedaald en is die daling sindsdien alleen maar groter geworden.

Ten opzichte van de absolute piek van de huidige golf rond 22 april is de daling van de opnames al 20 procent, in de cijfers die Kuipers hanteert. Een dergelijke afname had het Outbreak Management Team als voorwaarde gesteld voor verdere versoepelingen. Komende maandag beslist het kabinet of die versoepelingen er definitief kunnen komen.

Ernst Kuipers

Kijk mee: Deskundigen praten de Tweede Kamer bij over corona-ontwikkelingen

Kijk hier mee met de technische briefing van de Tweede Kamer. De Kamer wordt door drie deskundigen bijgepraat over corona-ontwikkelingen: Van Dissel, Van Delden en Kuipers.

Duitse huisartsen lijden onder agressie vaccinvoordringers

Huisartsen in Duitsland krijgen steeds vaker te maken met agressie van mensen die voor hun beurt gevaccineerd eisen te worden. Dat meldt de huisartsenvereniging, het Deutsche Hausärzteverband. Mensen worden steeds ongeduldiger en artsen moeten dagelijks in discussie met mensen die snel willen worden ingeënt.

Zo zijn er mensen die vanwege een geplande vakantie sneller dan gepland hun tweede prik willen krijgen. Ook zijn er mensen die willen kunnen profiteren van de voorrechten van gevaccineerden. Die hoeven bijvoorbeeld geen negatieve coronatest te laten zien bij winkels of de kapper.

Huisartsen, die een grote rol spelen in de vaccinatie, krijgen ook te maken met mensen die AstraZeneca weigeren en een ander vaccin willen. Tot nu toe heeft een derde van de Duitsers zijn eerste prik gehad.

Farmaceut Janssen reageert op mogelijk minder vaccins: 'Werken met man en macht'

Een woordvoerder van farmaceut Janssen heeft gereageerd op de brief van demissionair minister Hugo de Jonge waarin hij schrijft dat er mogelijk minder Janssen-vaccins aan Nederland worden geleverd. De woordvoerder wil niet ingaan op de precieze aantallen maar bevestigt wat De Jonge in de brief schrijft.

Voor dit jaar stonden 11,3 miljoen leveringen aan Nederland gepland als onderdeel van 200 miljoen leveringen aan de Europese Unie. Maar vanochtend werd bekend dat er problemen zijn bij een fabriek in de VS. Volgens de woordvoerder van Janssen wordt er "met man en macht" gewerkt om de fabriek weer operationeel te krijgen. Het is nog niet bekend wanneer de productie daar weer kan worden opgestart.

Het bedrijf gaat er nog wel van uit dat het dit jaar nog steeds de beloofde 200 miljoen coronavaccins van Janssen aan de Europese Unie en Noorwegen en IJsland zal leveren.

We hadden meer last van herrie van de buren tijdens de lockdown

Sinds de corona-uitbraak in Nederland is er flink meer geklaagd over geluidsoverlast. Dat concludeert dataplatform LocalFocus na een analyse van politiecijfers. De politie kreeg tussen maart 2020 en februari 2021 bijna 187.000 meldingen over hinderlijk geluid, tegenover 120.000 in dezelfde periode het jaar ervoor.

Dat betekent een stijging van ruim 50 procent van het aantal meldingen in coronatijd. Door heel Nederland is meer geklaagd over geluidsoverlast dan in het jaar ervoor.

In de provincie Noord-Holland steeg het aantal overlastmeldingen met ruim 80 procent het hardst. De politie in de gemeente Groningen kreeg de meeste meldingen binnen, gevolgd door Den Helder, Zandvoort, Leiden en Utrecht.

De meldingen betroffen vooral geluidshinder in het algemeen, zoals herrie van buren of mensen op straat. Overlast door horeca en evenementen daalde vanzelfsprekend tijdens de coronatijd.

TUI verwacht flinke opleving in de zomervakantievluchten, mede door Britse boekers

Reisorganisatie TUI rekent op een opleving van het toerisme deze zomer. Een verdubbeling van het aantal boekingen en de voorzichtige versoepeling van de reisbeperkingen binnen de Europese Unie, stemmen het Duitse concern hoopvol.

De verdubbeling van het aantal boekingen komt vooral door reizigers uit het Verenigd Koninkrijk. Het aantal boekingen in het Verenigd Koningrijk steeg sinds eind maart met 109 procent. Door het succesvolle vaccinatieprogramma mogen Britten vanaf 17 mei weer op vakantie naar twaalf bestemmingen.

De reisbranche heeft zwaar te lijden gehad onder de coronacrisis. Wereldwijd werd er veel minder gevlogen. Hoewel er meer vluchten worden geboekt, is TUI nog altijd van plan 75 procent van de reizen aan te bieden in vergelijking met 2019, het laatste jaar voor de crisis.

Reisorganisatie TUI rekent op een opleving van het toerisme deze zomer

Burgemeester Halsema werkt komende dagen thuis

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam werkt de komende dagen thuis na een melding van de CoronaMelder-app. Ze zou in contact zijn geweest met iemand die besmet is met het coronavirus.

Halsema heeft een eerste test gedaan en die was negatief. "Ze wacht nu op de tweede test en blijft daarom uit voorzorg thuis. Alle overleggen zijn digitaal", zegt een woordvoerder tegen de regionale omroep AT5.

Als de tweede test ook negatief is, gaat Halsema weer naar het stadhuis. De burgemeester heeft geen klachten.

Burgemeester Halsema

'Hallo zorgheld': Zorgmedewerkers in het zonnetje gezet in Zwolle

Het Isala ziekenhuis in Zwolle zet vandaag zijn medewerkers in het zonnetje ter ere van de Dag van de Zorg. Dat wordt gevierd met ballonnen, taart en een rode loper.

De feestelijkheden begonnen vannacht al. Medewerkers die arriveerden voor de nachtdienst werden bij de ingang verrast met een lichtshow met hartjes en teksten. "Als er wat te vieren valt, missen wij dat vaak als nachtdienst. Dan kom je aan en dan is het feest voorbij en de taart al op. Maar vanmiddag kregen we al een mooi cadeau op de mat en nu dit. Echt geweldig om je dienst zo te beginnen", zegt een verpleegkundige tegen RTV Oost.

Ook collega's die de nachtploeg vanmorgen kwamen aflossen, reageren enthousiast. "Dit is wel echt een mooie verrassing. Ik voel me altijd al wel gewaardeerd, maar dit is nog net wat extra", zegt een medewerker. Een collega valt haar bij: "Dit is superleuk, zeker nu met corona. Je ziet dat er toch steeds meer waardering komt voor de zorg."

De ochtendploeg is welkom geheten door ziekenhuisbestuurder Rob Dillmann. "De maatschappij staat te trappelen om weer open te gaan, maar hier moeten we nog steeds vol aan de bak. Ik ben heel trots op onze mensen dat ze dit volhouden met elkaar, en dat mag iedereen ook weten."

Demissionair minister Hugo de Jonge maakte bekend dat alle zorgmedewerkers die tot maximaal twee keer modaal verdienen een coronabonus krijgen. Ook fysiotherapeuten en verloskundigen komen deze keer in aanmerking voor de bonus. Vorig jaar was die duizend euro, maar toen kwamen minder mensen ervoor in aanmerking.

Albert Heijn en Bol.com varen wel bij crisis

Het gaat zo goed in de supermarkten en met de verkoop online dat Ahold, het moederbedrijf van Albert Heijn en Bol.com, de winstverwachting voor dit jaar heeft verhoogd. Mede door de coronacrisis werd er online 103 procent meer omzet gedraaid dan een jaar geleden.

Webwinkel Bol.com verkocht 77 procent meer. Over het hele jaar komt de omzet van die webshop uit op 5,5 miljard euro, verwacht het bedrijf nu. Drie maanden geleden werd er nog uitgegaan van een jaaromzet van 5 miljard.

Ook in de supermarkten was het drukker. Vorig jaar maart piekte de omzet al, toen consumenten massaal wc-papier en andere producten hamsterden vanwege de corona-uitbraak. Dit jaar in maart werd er zelfs meer verkocht dan vorig jaar. "We beginnen 2021 in een strategisch sterkere positie dan toen de coronacrisis begon", zei Ahold-topman Frans Muller bij publicatie van de cijfers.

Volgende maand prik voor bemanning Nederlandse schepen

Vanaf midden juni wordt de bemanning van Nederlandse schepen gevaccineerd tegen het coronavirus. De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR) heeft daarover afspraken gemaakt met het RIVM.

De KVNR zegt dat de internationale reisbeperkingen het werk voor de Nederlandse bemanning zonder vaccinatie moeilijk maakt. "Die problematiek moeten we nu voor zijn", zegt Annet Koster van de redersverening. "Zeker omdat 90 procent van de goederen over zee wordt vervoerd."

In totaal worden 49.000 Janssen vaccins beschikbaar gesteld voor zeevarenden. Zij worden hiermee gevaccineerd tijdens hun verlof op het vasteland. Omdat niet alle bemanningsleden tegelijkertijd in Nederland zijn, zal het vaccineren een aantal weken in beslag nemen.

Bijna 4 miljoen Nederlanders volgden persconferentie

Ruim 3,9 miljoen Nederlanders keken dinsdagavond naar de coronapersconferentie van demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge. Dat meldt Stichting KijkOnderzoek. De persconferentie werd uitgezonden op NPO 1 (2,48 miljoen kijkers), RTL 4 (1,01 miljoen kijkers) en SBS6 (431.000 kijkers).

De persconferentie, waarin mogelijke versoepelingen werden aangekondigd met ingang van volgende week, trok minder kijkers dan de laatste op 21 april. Toen keken er ruim 4,7 miljoen Nederlanders. De coronapersconferentie van eind april 2020 trok destijds vooralsnog de meeste kijkers. Maar liefst 7,8 miljoen Nederlanders schakelden toen in.

Demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) tijdens de persconferentie

Aftrap Giro555 in Utrecht: 'We vragen om solidair te zijn met mensen in kwetsbare landen'

In Utrecht vindt de aftrap voor een nationale hulpactie van Giro555 plaats. De samenwerkende hulporganisaties zamelen geld in om het coronavirus te bestrijden in arme en kwetsbare landen. Vooral de situatie in Nepal en India is zorgwekkend, zeggen de hulporganisaties. Over hoe de situatie daar is maakte NOS op 3 deze podcast.

Met het ingezamelde geld worden coronaslachtoffers geholpen en vaccinaties gekocht.

"Terwijl mensen in Nederland bescherming krijgen, willen we hun vragen solidair te zijn met mensen in kwetsbare landen waar het nog helemaal niet vanzelfsprekend is dat je een vaccinatie krijgt", zegt actievoorzitter Suzanne Laszlo.

Samen met Marion Koopmans gaf ze vanmorgen het startsein voor de 555Collectebus. Die zal vanaf het Jaarbeursplein in Utrecht, de meest centrale vaccinatielocatie in Nederland, langs verschillende plekken rijden waar mensen in actie komen. Giro555 blijft in ieder geval een aantal weken actievoeren.

De campagnebus tijdens de kick-off van Giro555

OMT: 'versoepelen eenvoudig maar terugdraaien zal moeilijk gaan'

Het Outbreak Management Team roept het demissionaire kabinet op terughoudend te zijn met het versoepelen van de coronamaatregelen. Want eenmaal versoepeld, zijn de maatregelen moeilijk terug te draaien, zeggen zij.

Op basis van de huidige modellen kan volgens de experts wel een volgende stap worden gezet, maar veel enthousiasme is daar binnen het OMT niet voor. Ze zien liever dat die modellen worden bevestigd door harde cijfers, en dat is volgens hen nu nog niet het geval.

Dit zijn de versoepelingen

Als de daling van de ziekenhuiscijfers doorzet, kan stap 2 van het openingsplan van het demissionaire kabinet volgende week worden gezet. Dat zal volgens demissionair minister Rutte niet afhangen van "een enkele procenten". Dat is gisteravond bekendgemaakt tijdens de persconferentie over de coronamaatregelen.

Stap 2 houdt onder andere in dat sportscholen, binnenzwembaden, dierentuinen en pretparken beperkt open kunnen. De openingstijden voor buitenterrassen zijn verruimd van 06.00 uur tot 20.00 uur. Volwassenen mogen weer buiten in groepsverband sporten en ook openluchttheaters en openluchtmusea gaan open.

Mogelijk minder vaccins van Janssen geleverd

Mogelijk worden er minder vaccins van Janssen geleverd. Dat komt door productieproblemen bij de fabriek van moederbedrijf Johnson & Johnson in de Verenigde Staten, schrijft demissionair coronaminister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer.

Hij had deze maand gehoopt op een "stabiele instroom" van ongeveer een miljoen vaccins tegen het coronavirus. Maar zover is het niet gekomen.

De Amerikaanse voedsel- en medicijnenautoriteit FDA heeft onlangs een fabriek gesloten waar grondstoffen voor het vaccin van Janssen werden gemaakt. Er waren onder meer problemen met hygiëne. Johnson & Johnson gaat er nog wel van uit dat het dit jaar nog steeds de beloofde 200 miljoen coronavaccins van Janssen aan de Europese Unie plus Noorwegen en IJsland zal leveren.

Ook blijven de leveringen van farmaceut AstraZeneca onvoorspelbaar, aldus De Jonge. "De ene week zijn ze heel hoog, de andere week zijn er geen leveringen." De EU is daarom een proces begonnen tegen het bedrijf.

Welkom op het liveblog!

Goedemorgen en van harte welkom in het liveblog over de coronacrisis. Wil je het blog van gisteren teruglezen? Dat kan hier.