liveblog
NOS WielrennenAangepast

Almeida zakt weg uit top klassement na kletsnatte rit, Bernal en Landa sterk

  • Lees hier het wedstrijdverslag
  • De Marchi neemt roze trui over van Ganna
  • Amerikaan Dombrowski wint kletsnatte etappe
  • Morgen weer een kans voor de sprinters
liveblog gesloten

Woensdag: vlakke etappe, maar veel kans op regen

Het profiel van de vijfde etappe van de Giro

Na al het klimwerk van vandaag zijn de sprinters woensdag weer aan zet. De etappe van Modena naar Cattolica is 177 kilometer lang en kent geen enkele gecategoriseerde klim. En ook geen ongecategoriseerde klim eigenlijk.

Kan Tim Merlier zijn tweede ritzege behalen? Of pakt Dylan Groenewegen zijn eerste zege sinds zijn rentree? Zondag werd Groenewegen vierde, achter Giacomo Nizzolo en Elia Viviani en voor Peter Sagan. Die kunnen ook zomaar winnen morgen.

De etappe begint om 13.10 uur, net als dit liveblog. Tot dan!

De sprinters voor de Giro

De dragers van de klassementstruien

Roze trui: Alessandro de Marchi

Blauwe bergtrui: Joe Dombrowski

Paarse sprinterstrui: Tim Merlier

Witte jongerentrui: Attila Valter

De verliezer van de dag: João Almeida

Vorig jaar werd hij nog vierde in de Giro nadat hij lange tijd in het roze had gereden: João Almeida.

Dat zal de Portugees dit jaar niet opnieuw lukken. Almeida moest lossen op de laatste klim en staat in het klassement 5.38 achter op rozetruidrager De Marchi.

De strijd om de roze trui

Alessandro de Marchi (34) is de nieuwe drager van de roze trui, die hij overneemt van zijn landgenoot Filippo Ganna. Ritwinnaar Dombrowski is de nummer twee op 22 tellen van de renner van UAE-Emirates.

De eerste klassementsrenner is Aleksandr Vlasov op de zevende plaats. De Rus heeft een voorsprong van vier seconden op Remco Evenepoel, veertien tellen op Hugh Carthy en vijftien tellen op Egan Bernal

De Colombiaan maakte vandaag de beste indruk met Mikel Landa. De Spanjaard heeft, net als Simon Yates, een achterstand van 25 tellen op Vlasov.

Top algemeen klassement

1. Alessandro de Marchi 13.50.44
2. Joe Dombrowski +22
3. Louis Vervaeke +42
4. Nelson Oliveira +48
5. Attila Valter +1.00
6. Nicholas Edet +1.15
7. Aleksandr Vlasov +1.24
8. Remco Evenepoel +1.28
9. Alberto Bettiol +1.37
10. Hugh Carthy +1.38
11. Egan Bernal +1.39
12. Damiano Caruso +1.43
13. Davide Formolo +1.44
14. Rein Taaramae +1.47
15. Mikel Landa +1.49
16. Simon Yates +1.49

Bernal deelt tikje uit aan Evenepoel en Yates

Egan Bernal, Mikel Landa, Aleksandr Vlasov, Hugh Carthy en Giulio Ciccone komen binnen op 1.37 van Dombrowski.

Twaalf seconden later zijn Remco Evenepoel, Simon Yates en Romain Bardet binnen.

Roze trui van Ganna naar De Marchi

En de roze trui? Die is voor de Italiaan Alessandro de Marchi, tweede in de etappe op 12 seconden van Dombrowski.

Dombrowski wint de etappe

De ritzege is voor Joe Dombrowski, de Amerikaan in dienst van UAE-Emirates. Het is zijn eerste ritzege in een grote ronde.

Joe Dombrowski

1 km - Aleksander Vlasov zet aan, Bernal erop en erover

De Rus Aleksander Vlasov versnelt, maar zijn aanval wordt overgenomen door Egan Bernal, de Tourwinnaar van 2019. Hij is al snel bij Ciccone en Landa. In zijn wiel zit Hugh Carthy en ook Vlasov probeert erbij te komen.

En aan kop van de wedstrijd? Daar rijdt de Amerikaan Joe Dombrowski op kop. Hij is nog maar een kilometer verwijderd van de ritzege.

2 km - Aanval Landa in favorietengroep

Daar is dan toch een aanval van een van de favorieten voor de eindzege. Mikel Landa demarreert en is bij Ciccone gekomen.

2 km - Dombrowski aan de leiding, Taaramae en Juul-Jensen ingehaald

De kans op de ritzege is verkeken voor Juul-Jensen en Taaramae, ze zijn gepasseerd door Joe Dombrowski en Alessandro de Marchi. De Amerikaan heeft een gaatje geslagen en rijdt alleen op kop.

De Marchi heeft wel betere papieren in het algemeen klassement en zou met een tweede plaats ook klassementsleider kunnen worden.

Ondertussen bij de favorieten...

Uit de favorietengroep is Giulio Ciccone gedemarreerd. De Italiaan won vijf jaar geleden al een etappe in de Giro in Sestola, ook vandaag finishplaats.

De favorieten (onder anderen Egan Bernal, Simon Yates, Hugh Carthy en Remco Evenepoel) vallen elkaar vooralsnog niet aan.

4 km - Problemen voor Almeida in de favorietengroep

João Almeida zit in de problemen in de favorietengroep. Vorig jaar reed Almeida nog lang in het roze, de Portugees deelt deze Giro het kopmanschap van Deceuninck-QuickStep met Remco Evenepoel. De 21-jarige Belg rijdt nog wel bij de andere favorieten.

4 km - Wie pakt de roze trui?

Bovenstaande vraag is nog niet te beantwoorden. Juul-Jensen en Taaramae rijden nog samen op kop (22 tellen op de achtervolgers) en kunnen de etappe nog winnen, maar die achtervolgers zijn niet ver weg meer. Het verschil tussen de meeste van die renners in het klassement is niet groot, het gaat om luttele seconden.

5 km - Achtervolgers naderen Juul-Jensen en Taaramae

Een groepje achtervolgers komt dichter en dichter bij de twee leiders. Het verschil is nog maar 43 seconden. Dat gaat nog spannend worden.

7 km - Met ruim een minuut voorsprong beginnen de koplopers aan de klim

Met een voorsprong van 1.11 beginnen Juul-Jensen en Taaramae aan de Colle Passerino. Een klim van de tweede categorie van 4,3 kilometer à gemiddeld 9,9 procent. Met een maximum van 16 procent.

Na de top volgt een afdalinkje van één kilometer, gevolgd door anderhalve kilometer waarin de weg lichtjes bergop loopt.

10 km - Nog altijd twee man op kop in laatste tien kilometer

De renners in het peloton beginnen vaart te maken, maar bij de koplopers zullen ze niet meer komen. Taaramae en Juul-Jensen hebben vijf minuten voorsprong op de klassementsmannen en dik een minuut op de achtervolgers.

15 km - Roze trui moet lossen uit peloton

Heel verwonderlijk is het niet, maar Filippo Ganna heeft het peloton moeten laten gaan. Ganna heeft veel kopwerk voor zijn rekening genomen voor Ineos.

18 km - De verschillen tussen koplopers, achtervolgers en peloton

1.20 minuut achter de twee leiders - Taaramae en Juul-Jensen - rijdt een achtervolgende groep van dertien renners. Die marge blijft aardig stabiel de laatste kilometers.

Het peloton komt wel wat dichterbij, maar het verschil is nog altijd 6.30 minuut.

20 km - Hoe ziet de finale eruit straks?

Het profiel van de vierde etappe van de Giro

2,5 kilometer voor de streep ligt de top van de laatste beklimming van de dag, de Colle Passerino van de tweede categorie. Een klim van 4,3 kilometer à gemiddeld 9,9 procent. Met een maximum van 16 procent.

De renners beginnen dus op 6,8 kilometer van de meet aan die klim.

Na de top volgt een afdalinkje van één kilometer, gevolgd door anderhalve kilometer waarin de weg lichtjes bergop loopt.

22 km - Twee koplopers hebben een minuut voorsprong op 14 renners

Er keren steeds meer renners terug in de achtervolgende groep, onder wie Nelson Oliveira. De Portugees was van alle aanvallers de beste geklasseerde renner in het klassement op 32 seconden van rozetruidrager Ganna.

De twee leiders, Juul-Jensen en Taaramae hebben een dikke minuut voorsprong op die achtervolgers. Het peloton volgt nog altijd op acht minuten.

30 km - Een blik op het palmares van Taaramae en Juul-Jensen

Christopher Juul-Jensen, de 31-jarige Deen in dienst van Team BikeExchange, rijdt zijn tiende grote ronde. Bij negen eerdere deelnames wist hij niet eerder een etappe te winnen. Op zijn palmares staat de eindzege in de Ronde van Denemarken in 2015, een etappe in de Ronde van Zwitserland (2018) en het Deens kampioenschap tijdrijden in 2015.

Rein Taaramae, een Est (34) van Intermarché Wanty Gobert, rijdt alweer zijn veertiende grote ronde en wist in de Vuelta (2011) en de Giro (2016) al eens een etappe te winnen. In beide gevallen waren dat zware bergetappes. Hij won ook de Ronde van Slovenië (2016), de Ronde van Burgos (2015), de Arctic Race of Norway (2015) en de Ronde van de Ain (2009).

Zij hebben een minuut voorsprong op acht achtervolgers en bijna acht minuten op het peloton.

32 km - Van vier naar acht achtervolgers

De eerste achtervolgende groep, die jacht maakt op Taaramae en Juul-Jensen, is twee keer zo groot geworden. Nelson Oliveira, Jan Tratnik, Andrea Vendrame en Pieter Serry zijn erbij gekomen. Hun achterstand bedraagt een dikke minuut. In die groep reden Joe Dombrowski, Louis Vervaeke, Nicholas Edet en Alessandro de Marchi al.

Het peloton, aangevoerd door Ineos-renners, rijdt een minuut of acht achter Taaramae en Juul-Jensen.

Koen de Kort, de enige Nederlander in de vroege vlucht, heeft de kop van de wedstrijd al even geleden moeten verlaten.

35 km - Albanese zal zijn blauwe bergtrui gaan verliezen

Vincenzo Albanese reed gister en vandaag in de blauwe bergtrui, maar dat zal morgen niet meer het geval zijn. Hij leidt het klassement weliswaar nog, maar zal op de slotklim, waar voor de eerste renner aan de top 18 punten klaarliggen, waarschijnlijk geen punten pakken.

Rein Raaramae ligt op poleposition voor de bergtrui. Hij staat tweede in het klassement en rijdt met Christopher Juul-Jensen op kop. De Est kan zomaar eens de dagzege, de roze leiderstrui en de bergtrui pakken.

De stand in het bergklassement

1. Vincenzo Albanese 16
2. Rein Taaramae 13
3. Fransesco Gavazzi 9
4. Simon Pellaud 6
5. Lars van den Berg 6

39 km - Vier renners in de achtervolging op Taaramae en Juul-Jensen

Een dikke minuut achter de twee koplopers (Taaramae en Juul-Jensen) rijden vier achtervolgers: Joe Dombrowski, Louis Vervaeke, Nicholas Edet en Alessandro de Marchi.

Het peloton volgt op acht minuten van de Est en de Deen.

43 km - Taaramae als eerste boven op tweede klim van de dag

Op het gedeelte van 18 procent komen Christopher Juul-Jensen en Rein Taaramae nauwelijks nog vooruit. Er staan ondanks het slechte weer aardig wat supporters langs de kant daar, praktisch allemaal met een mondkapje en bovendien beschermd door een regenjas en/of paraplu.

Niet veel later komt Taaramae als eerste boven. De achtervolgende groep zal ongeveer 1.20 minuut later de streep op de top passeren.

Nog één klim in de finale

Na deze klim van de derde categorie volgt diep in de finale nog een beklimming van de tweede categorie: 4,3 kilometer klimmen à gemiddeld 9,9 procent. Met een maximum van 16 procent. Daarna is het nog 2,5 kilometer tot de finish in Sestola, waar Pieter Weening (2014) en Giulio Ciccone (2016) in het recente verleden zegevierden.

Klik op de tweet om de beelden te bekijken:

44 km - Hermans moet Taaramae en Juul-Jensen laten gaan, ook De Kort gelost

Van drie naar twee koplopers: Quinten Hermans heeft zijn ploeggenoot Rein Taaramae en Christopher Juul-Jensen moeten laten gaan.

En Koen de Kort heeft ondertussen moeten lossen uit de achtervolgende groep.

50 km - Ineos controleert, maar maakt niet veel tempo

Met rozetruidrager Filippo Ganna veelvuldig op kop controleert Ineos het peloton. In werkelijk hondenweer maken ze niet al te veel snelheid, waardoor de voorsprong van de drie renners aan kop is gegroeid naar 7.30. De andere aanvallers volgen op een kleine twee minuten van Hermans, Juul-Jensen en Taaramae.

De kans dat de aanvallers gaan strijden om de dagzege - en dat een van hen de roze trui gaat overnemen - wordt alsmaar groter.

53 km - Voorsprong van de drie koplopers loopt op

Over tien kilometer beginnen de koplopers aan de klim naar Montemolino. Een beklimming van 8,6 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,7. Het maximale stijgingspercentage is zelfs 18.

Het profiel van de vierde etappe van de Giro

De drie koplopers (Rein Taaramae, Quinten Hermans (beiden Intermarché Wanty Gobert) en Christopher Juul-Jensen (Team BikeExchange) rijden anderhalve minuut voor een groep van twintig renners en bijna zeven minuten voor het peloton.

Juul-Jensen heeft met een achterstand van 48 seconden op Filippo Ganna de beste papieren in het algemeen klassement. Hermans geeft 53 tellen toe en Taaramae 57 seconden.

58 km - Bijna een minuut voorsprong voor de drie leiders

Filippo Ganna

Rein Taaramae en Quinten Hermans (ploeggenoten bij Intermarché Wanty Gobert) en Christopher Juul-Jensen (Team BikeExchange) rijden een kleine minuut voor de andere aanvallers.

In het peloton ziet rozetruidrager Filippo Ganna af. Maar ja, wie niet eigenlijk in dit weer.

63 km - Juul-Jensen, Taaramae en Hermans zijn ervandoor

Drie renners zijn weggesprongen uit de grote kopgroep: Christopher Juul-Jensen, Rein Taaramae en Quinten Hermans. Het trio rijdt een seconde of veertig voor de andere aanvallers, een groep met daarin Koen de Kort.

Het peloton volgt op meer dan zes minuten van de drie leiders.

70 km - Gavazzi als eerste boven op eerste klim van de dag

De Italiaan Fransesco Gavazzi (36) is als eerste boven op de eerste klim van de dag (derde categorie). Na de Castello di Carpineti volgt nog een klim van de derde categorie en een beklimming van de tweede categorie, waarvan de top op slechts 2,5 kilometer van de finish ligt.

De stand in het bergklassement

1. Vincenzo Albanese 16
2. Fransesco Gavazzi 9
3. Simon Pellaud 6
4. Lars van den Berg 6
5. Rein Taaramae 4

Ondertussen maakt de KNWU de olympische vrouwenselectie bekend

Bondscoach Loes Gunnewijk heeft de wegploeg voor de vrouwen voor de Olympische Spelen in Tokio bekendgemaakt. Anna van der Breggen, Annemiek van Vleuten, Demi Vollering en Marianne Vos rijden de wegwedstrijd in Tokio. Van der Breggen en Van Vleuten rijden ook de olympische tijdrit.

In haar laatste seizoen als profrenner verdedigt Van der Breggen (31) haar olympische titel. In Rio pakte ze goud in de wegwedstrijd en brons in de tijdrit.

Rio 2016: Van der Breggen wordt olympisch kampioen

Van Vleuten (38) jaagt in Tokio op zo ongeveer de enige grote prijs die ze nog mist in haar carrière, de olympische titel op de weg. Die titel won Vos (33) in Londen in 2012, Vollering (24) debuteert in Tokio op de Spelen.

85 km - Weinig sensatie richting eerste klim

In aanloop naar de eerste gecategoriseerde klim van de dag, naar Castello di Carpineti (derde categorie), verandert er weinig aan het wedstrijdbeeld. Alhoewel er weinig rechtsreeks wedstrijdbeeld is door het slechte weer.

De 25 koplopers (met Koen de Kort) rijdt een kleine vijf minuten voor het peloton.

94 km - Voorsprong zakt onder de vijf minuten

De marge van de grote kopgroep zakt nu de renners aan het heuvelachtige gedeelte van het parcours zijn begonnen.

Dylan Groenewegen rijdt intussen aan het elastiek in het peloton. Maar dat het geen dag voor de sprinters is, was al wel duidelijk.

100 km - Rozetruidrager heeft het niet makkelijk in de regen

Filippo Ganna

Klassementsleider Filippo Ganna trekt het gezicht dat iedereen die weleens in de regen heeft gefietst ook trekt als het plenst buiten.

Het peloton, met Ganna in de voorste gelederen, rijdt een dikke vijf minuten achter het peloton.

105 km - Vlakke gedeelte gehad, klimmen en dalen in de regen

Het profiel van de vierde etappe van de Giro

Zo'n honderd kilometer voor de finish wordt het klimmen en dalen geblazen in de vierde etappe. De kopgroep heeft nog altijd een voorsprong van een minuut of zes op het peloton.

112 km - Ook rozetruidrager Ganna rijdt mee op kop van het peloton

Het heeft er alle schijn van dat Filippo Ganna er vrede mee heeft als hij vandaag de roze trui verliest. Ganna (Ineos) rijdt met zijn ploeggenoten op kop van het peloton, dat de ontsnapping controleert. Als Ganna het roze wil behouden, kan hij zich beter sparen, maar dat lijkt niet de tactiek van de ploeg.

De voorsprong van de kopgroep is iets meer dan 5.30.

De stand in het klassement.

1. Filippo Ganna 8.51.26
2. Tobias Foss +16
3. Remco Evenepoel +20
4. João Almeida +20
5. Rémi Cavagna +21
6. Gianni Moscon +26
7. Aleksandr Vlasov +27
8. Alberto Bettiol +29
9. Jonathan Castroviejo +30
10. Diego Ulissi +32

118 km - Op weg naar Sestola, waar Weening won in 2014

2014: Weening wint Giro-etappe in Sestola

De renners zijn op weg naar Sestola, een plaats tussen Pisa en Bologna. In 2014 pakte niemand minder dan Pieter Weening daar de ritzege. In de sprint hield hij medevluchter Davide Malacarne achter zich.

Voor Weening was het zijn tweede dagzege in de Giro, ook in 2011 wist hij een etappe te winnen. Toen droeg hij ook enkele dagen de roze trui.

Weening reed afgelopen jaar nog voor Trek, maar zette eind 2020 een punt achter zijn carrière.

2014: Weening wint Giro-etappe in Sestola

125 km - In de kopgroep: één Nederlander, tien Italianen

De 25 koplopers komen uit twaalf verschillende landen. Italië is vanzelfsprekend hofleverancier met tien renners.

Koen de Kort (Nederland), Andrea Vendrame, Filippo Tagliani, Nicola Venchiarutti, Filippo Zana, Filippo Fiorelli, Fransesco Gavazzi, Samuele Zoccarato, Jacopo Mosca, Valerio Conti, Alessandro de Marchi (Italië).

Louis Vervaeke, Pieter Serry, Victor Campenaerts, Quinten Hermans (België), Marton Dina, Attila Valter (Hongarije).

Jan Tratnik (Slovenië), Nicolas Edet (Frankrijk), Rein Taaramae (Estland), Nelson Oliveira (Portugal), Nico Denz (Duitsland), Christopher Juul Jensen (Denemarken), Joseph Dombrowski (VS) en Amanuel Ghebreigzabhier (Eritrea).

131 km - Meer dan zes minuten voor de 25 koplopers

De voorsprong van de aanvallers is gegroeid naar meer dan zes minuten. Over dertig kilometer loopt de weg voor het eerst wat omhoog richting de eerste tussensprint.

De renners zijn boven op de eerste klim van vandaag (derde categorie) op 75 kilometer van de streep.

136 km - Oliveira de best geklasseerde renner

De grote kopgroep van maar liefst 25 renners heeft de zegen van het peloton gekregen. De voorsprong is in korte tijd opgelopen tot tweeënhalve minuut.

De Portugees Nelson Oliveira is de best geklasseerde renner, op de elfde plaats, 32 seconden achter rozetruidrager Ganna. Ook Alessandro de Marchi (33 seconden), Valerio Conti (34 seconden) en Victor Campenaerts (35 seconden) staan in de toptwintig van het klassement.

De 38-jarige Koen de Kort staat 161ste op een klein kwartier van Ganna.

142 km - 25 renners in de aanval, onder wie Koen de Kort

Aan kop van de wedstrijd heeft zich een grote groep gevormd, met daarin de twee vroege vluchters, de acht renners die in de achtervolging gingen en nog twaalf anderen.

Alle namen: Koen de Kort, Andrea Vendrame, Filippo Tagliani, Jan Tratnik, Louis Vervaeke, Nicola Venchiarutti, Filippo Zana, Nicolas Edet, Marton Dina, Attila Valter, Pieter Serry, Fransesco Gavazzi, Quinten Hermans, Rein Taaramae, Nelson Oliveira, Nico Denz, Alessandro de Marchi, Christopher Juul Jensen, Victor Campenaerts, Valerio Conti, Joseph Dombrowski, Amanuel Ghebreigzabhier, Filippo Fiorelli, Samuele Zoccarato en Jacopo Mosca.

152 km - Acht renners op weg naar de koplopers

Een groep van acht renners is weggesprongen uit het peloton en probeert de oversteek te maken naar Hermans en Campenaerts.

Het zijn Filippo Zana, Marton Dina, Rein Taaramae, Nicolas Edet, Fransesco Gavazzi, Alessandro de Marchi, Joseph Dombrowski en Amanuel Ghebreigzabhier.

155 km - Vlakke eerste kilometers

Het profiel van de vierde etappe van de Giro

Pas na dik tachtig kilometer zal de weg omhoog lopen, tot dat moment is de etappe nagenoeg vlak.

De twee leiders, Campenaerts en Hermans, hebben nog geen gezelschap gekregen, maar het regent (in de Italiaanse regen) nog wel aanvallen vanuit het peloton.

161 km - Vijftien seconden voor Campenaerts en Hermans

Zowel de omvang als de voorsprong van de kopgroep wordt vooralsnog niet groter. Victor Campenaerts en Quinten Hermens rijden samen een seconden of vijftien voor het peloton.

176 km - Verschillende renners proberen bij de leiders te komen

Het is nog onrustig in het peloton, meerdere renners doen een poging bij Campenaerts en Hermans te komen. Maar daar is vooralsnog niemand nog in geslaagd.

De marge van de twee koplopers op het peloton is twintig seconden.

182 km - Twee Belgen in de aanval: Campenaerts en Hermans

Twee renners kiezen kort na de start de aanval: erkend tijdrijder Victor Campenaerts (Team Qhubeka) en Quinten Hermans (Intermarché-Wanty Gobert), die we ook kennen van het veldrijden. Krijgen de twee Belgen nog gezelschap of blijft het hierbij?

Neutralisatie - Roze helm, roze bril, zwarte regenjas voor Ganna

Opnieuw begint Filippo Ganna (Ineos) de etappe niet in het roze, maar in het zwart.

De winnaar van de tijdrit van zaterdag heeft een voorsprong van 16 seconden in het algemeen klassement op Tobias Foss (Jumbo-Visma) en 20 tellen op Remco Evenepoel (Deceuninck).

Neutralisatie - Opnieuw een start in de regen

Net als maandag dragen veel renners regenkleding bij het vertrek. Het is nog steeds nat in Noord-Italië, de aanwezige toeschouwers hebben vrijwel allemaal een paraplu in de lucht gestoken.

Na een neutralisatie van zeven kilometer is het omstreeks 12.20 uur daadwerkelijk koers.

Behoudt 'bergkoning' Albanese zijn blauwe trui?

Vincenzo Albanese

Voor de tweede dag op rij mag Vincenzo Albanese in de blauwe trui van start gaan. De afgelopen twee dagen ging hij mee in de aanval, de Italiaan sprokkelde al zestien punten voor het bergklassement. Zien we hem vandaag weer in de aanval? Dat zal waarschijnlijk nodig zijn om de leiding te behouden.

Op beide klimmetjes van de derde categorie verdient de renner die het eerst boven komt 9 punten. Op de klim van de tweede categorie zijn dat 18 punten.

De stand in het bergklassement

1. Vincenzo Albanese 16 punten
2. Simon Pellaud 6
3. Lars van den Berg 6
4. Samuele Zoccarato 2
5. Filippo Taglini 2

Het verhaal van Taco van der Hoorn

Door het dolle heen was Van der Hoorn maandagavond na zijn overwinning. "Dat ik nu gewoon een etappe win in de Giro is echt fantastisch. Dit had ik nooit durven dromen."

Ik snap er eigenlijk nog steeds niks van.

Taco van der Hoorn

Een zware hersenschudding leek in 2017 een voortijdig einde te maken aan zijn carrière. Die had Van der Hoorn acht maanden aan de kant gehouden, maar zijn rentree in het shirt van de Roompot-formatie bleef niet onopgemerkt. "Ik won een rit in de BinckBank Tour. Het was heel emotioneel om zo terug te komen. Maar het was weer onzeker of ik door kon gaan met wielrennen."

Zelfs op het podium lijkt ritwinnaar Taco van der Hoorn vol ongeloof te zitten

Na de laatste bocht was het genieten.

Taco van der Hoorn

Want die overwinning in 2018 opende weliswaar de deur naar Jumbo-Visma, bij die topformatie wist hij de afgelopen twee seizoenen geen potten te breken. Het even pijnlijke als onvermijdelijke gevolg was dat zijn contract niet verlengd werd.

"Maar ik ben blijven vechten en heb er vertrouwen in gehouden. En toen kreeg een supermooie kans bij deze ploeg, met een supermooi programma", roemde hij zijn nieuwe werkgever, de Belgische WorldTour-ploeg Intermarché-Wanty-Gobert. "Ik ben heel blij dat ik dat zo terug kan betalen."

Nagenieten: bekijk hier de zege van Van der Hoorn

Van der Hoorn trapt door en soleert naar zege in derde etappe Giro

Klassementsmannen aan zet in de finale

Filippo Ganna

Het algemeen klassement kan zomaar eens worden opgeschud vandaag. Op 2,5 kilometer van de finish ligt namelijk de top van een berg van de tweede categorie, de Colle Passerino. 4,3 kilometer klimmen à 9,9%. Met een maximaal stijgingspercentage van 16 zelfs.

Filippo Ganna zal zijn best moeten doen om het roze te behouden als de favorieten elkaar gaan bestoken. Of misschien blijft de kopgroep wel vooruit en gaat de leiderstrui naar een van de aanvallers. De verschillen in het klassement zijn natuurlijk nog klein.

De toptien in het algemeen klassement

1. Filippo Ganna 8.51.26
2. Tobias Foss +16
3. Remco Evenepoel +20
4. João Almeida +20
5. Rémi Cavagna +21
6. Gianni Moscon +26
7. Aleksandr Vlasov +27
8. Alberto Bettiol +29
9. Jonathan Castroviejo +30
10. Diego Ulissi +32

Het profiel van de etappe

Het profiel van de vierde etappe van de Giro

Buongiorno a tutti

Welkom bij ons liveblog van de vierde Giro-etappe. Het is de dag na de sensationele zege van Taco van der Hoorn. Wordt het vandaag weer spektakel? De etappe begint tegen 12 uur.