NOS Wielrennen Aangepast

Almeida zakt weg uit top klassement na kletsnatte rit, Bernal en Landa sterk

 • Lees hier het wedstrijdverslag
 • De Marchi neemt roze trui over van Ganna
 • Amerikaan Dombrowski wint kletsnatte etappe
 • Morgen weer een kans voor de sprinters
Liveblog gesloten
 • Woensdag: vlakke etappe, maar veel kans op regen

  Het profiel van de vijfde etappe van de Giro RCS

  Na al het klimwerk van vandaag zijn de sprinters woensdag weer aan zet. De etappe van Modena naar Cattolica is 177 kilometer lang en kent geen enkele gecategoriseerde klim. En ook geen ongecategoriseerde klim eigenlijk.

  Kan Tim Merlier zijn tweede ritzege behalen? Of pakt Dylan Groenewegen zijn eerste zege sinds zijn rentree? Zondag werd Groenewegen vierde, achter Giacomo Nizzolo en Elia Viviani en voor Peter Sagan. Die kunnen ook zomaar winnen morgen.

  De etappe begint om 13.10 uur, net als dit liveblog. Tot dan!

  De sprinters voor de Giro NOS
 • De dragers van de klassementstruien

  Roze trui: Alessandro de Marchi

  Blauwe bergtrui: Joe Dombrowski

  Paarse sprinterstrui: Tim Merlier

  Witte jongerentrui: Attila Valter

 • De verliezer van de dag: João Almeida

  Vorig jaar werd hij nog vierde in de Giro nadat hij lange tijd in het roze had gereden: João Almeida.

  Dat zal de Portugees dit jaar niet opnieuw lukken. Almeida moest lossen op de laatste klim en staat in het klassement 5.38 achter op rozetruidrager De Marchi.

 • De strijd om de roze trui

  Alessandro de Marchi (34) is de nieuwe drager van de roze trui, die hij overneemt van zijn landgenoot Filippo Ganna. Ritwinnaar Dombrowski is de nummer twee op 22 tellen van de renner van UAE-Emirates.

  De eerste klassementsrenner is Aleksandr Vlasov op de zevende plaats. De Rus heeft een voorsprong van vier seconden op Remco Evenepoel, veertien tellen op Hugh Carthy en vijftien tellen op Egan Bernal

  De Colombiaan maakte vandaag de beste indruk met Mikel Landa. De Spanjaard heeft, net als Simon Yates, een achterstand van 25 tellen op Vlasov.

  Top algemeen klassement

  1. Alessandro de Marchi 13.50.44
  2. Joe Dombrowski +22
  3. Louis Vervaeke +42
  4. Nelson Oliveira +48
  5. Attila Valter +1.00
  6. Nicholas Edet +1.15
  7. Aleksandr Vlasov +1.24
  8. Remco Evenepoel +1.28
  9. Alberto Bettiol +1.37
  10. Hugh Carthy +1.38
  11. Egan Bernal +1.39
  12. Damiano Caruso +1.43
  13. Davide Formolo +1.44
  14. Rein Taaramae +1.47
  15. Mikel Landa +1.49
  16. Simon Yates +1.49
 • Bernal deelt tikje uit aan Evenepoel en Yates

  Egan Bernal, Mikel Landa, Aleksandr Vlasov, Hugh Carthy en Giulio Ciccone komen binnen op 1.37 van Dombrowski.

  Twaalf seconden later zijn Remco Evenepoel, Simon Yates en Romain Bardet binnen.

 • Roze trui van Ganna naar De Marchi

  En de roze trui? Die is voor de Italiaan Alessandro de Marchi, tweede in de etappe op 12 seconden van Dombrowski.

 • Dombrowski wint de etappe

  De ritzege is voor Joe Dombrowski, de Amerikaan in dienst van UAE-Emirates. Het is zijn eerste ritzege in een grote ronde.

  Joe Dombrowski Reuters
 • 1 km - Aleksander Vlasov zet aan, Bernal erop en erover

  De Rus Aleksander Vlasov versnelt, maar zijn aanval wordt overgenomen door Egan Bernal, de Tourwinnaar van 2019. Hij is al snel bij Ciccone en Landa. In zijn wiel zit Hugh Carthy en ook Vlasov probeert erbij te komen.

  En aan kop van de wedstrijd? Daar rijdt de Amerikaan Joe Dombrowski op kop. Hij is nog maar een kilometer verwijderd van de ritzege.

 • 2 km - Aanval Landa in favorietengroep

  Daar is dan toch een aanval van een van de favorieten voor de eindzege. Mikel Landa demarreert en is bij Ciccone gekomen.

 • 2 km - Dombrowski aan de leiding, Taaramae en Juul-Jensen ingehaald

  De kans op de ritzege is verkeken voor Juul-Jensen en Taaramae, ze zijn gepasseerd door Joe Dombrowski en Alessandro de Marchi. De Amerikaan heeft een gaatje geslagen en rijdt alleen op kop.

  De Marchi heeft wel betere papieren in het algemeen klassement en zou met een tweede plaats ook klassementsleider kunnen worden.

  Ondertussen bij de favorieten...

  Uit de favorietengroep is Giulio Ciccone gedemarreerd. De Italiaan won vijf jaar geleden al een etappe in de Giro in Sestola, ook vandaag finishplaats.

  De favorieten (onder anderen Egan Bernal, Simon Yates, Hugh Carthy en Remco Evenepoel) vallen elkaar vooralsnog niet aan.

 • 4 km - Problemen voor Almeida in de favorietengroep

  João Almeida zit in de problemen in de favorietengroep. Vorig jaar reed Almeida nog lang in het roze, de Portugees deelt deze Giro het kopmanschap van Deceuninck-QuickStep met Remco Evenepoel. De 21-jarige Belg rijdt nog wel bij de andere favorieten.

 • 4 km - Wie pakt de roze trui?

  Bovenstaande vraag is nog niet te beantwoorden. Juul-Jensen en Taaramae rijden nog samen op kop (22 tellen op de achtervolgers) en kunnen de etappe nog winnen, maar die achtervolgers zijn niet ver weg meer. Het verschil tussen de meeste van die renners in het klassement is niet groot, het gaat om luttele seconden.

 • 5 km - Achtervolgers naderen Juul-Jensen en Taaramae

  Een groepje achtervolgers komt dichter en dichter bij de twee leiders. Het verschil is nog maar 43 seconden. Dat gaat nog spannend worden.

 • 7 km - Met ruim een minuut voorsprong beginnen de koplopers aan de klim

  Met een voorsprong van 1.11 beginnen Juul-Jensen en Taaramae aan de Colle Passerino. Een klim van de tweede categorie van 4,3 kilometer à gemiddeld 9,9 procent. Met een maximum van 16 procent.

  Na de top volgt een afdalinkje van één kilometer, gevolgd door anderhalve kilometer waarin de weg lichtjes bergop loopt.

 • 10 km - Nog altijd twee man op kop in laatste tien kilometer

  De renners in het peloton beginnen vaart te maken, maar bij de koplopers zullen ze niet meer komen. Taaramae en Juul-Jensen hebben vijf minuten voorsprong op de klassementsmannen en dik een minuut op de achtervolgers.