liveblog
NOS WielrennenAangepast

Van der Hoorn kan het nauwelijks geloven, maar hij wint de derde Giro-etappe

liveblog gesloten

Dit krijgen de renners morgen voor hun kiezen

Het profiel van de vierde etappe van de Giro

De vierde etappe lijkt al helemaal een rit voor aanvallers te zijn. Op het programma staan drie beklimmingen, twee van de derde en eentje van de tweede categorie. De top van die laatste helling, van de tweede categorie, ligt maar 2,5 kilometer voor de streep. Oppassen dus ook voor de klassementsmannen en Filippo Ganna, als hij zijn roze trui wil behouden.

De etappe begint tegen 12 uur en dan zijn wij er ook weer met een liveblog. Tot dan!

Ganna behoudt het roze, Van Emden uit de toptien

Zo ziet de top van het algemeen klassement eruit na de derde etappe. Er zijn wat renners weggezakt, onder wie Jos van Emden. De roze leiderstrui blijft wel om de schouders van Filippo Ganna.

De toptien

1. Filippo Ganna 8.51.26
2. Tobias Foss +16
3. Remco Evenepoel +20
4. João Almeida +20
5. Rémi Cavagna +21
6. Gianni Moscon +26
7. Aleksandr Vlasov +27
8. Alberto Bettiol +29
9. Jonathan Castroviejo +30
10. Diego Ulissi +32

Nog een foto dan, omdat ze zo mooi zijn

Taco van der Hoorn

De toptien van vandaag

Eerste tien in Canale

1. Taco van der Hoorn 4.21.29
2. Davide Cimolai +4
3. Peter Sagan +4
4. Elia Viviani +4
5. Patrick Bevin +4
6. Gianni Vermeersch +4
7. Fernando Gaviria +4
8. Alberto Bettiol +4
9. Stefano Oldani +4
10. Jacopo Mosca +4

Zo ziet geluk eruit

Taco van der Hoorn

Ongeloof bij Van der Hoorn: 'Wauw, ik ga het halen'

"Ongelofelijk, ongelofelijk", meer woorden in het Nederlands kan Taco van der Hoorn niet uitbrengen na zijn stunt in de Giro.

Van der Hoorn reed de hele dag in de aanval, die hij nota bene zelf opzette vlak na de start. Toen de kopgroep in de finale van de etappe naar Canale langzaam uit elkaar viel, bleef hij in de voorste gelederen. Na de laatste helling kon de Zwitser Simon Pellaud hem niet meer volgen en bleef Van der Hoorn alleen over.

"Ik hoorde in mijn oortje dat ik nog veertig seconden had en ging er helemaal voor. Ook een half procent kans is genoeg om ervoor te gaan."

"Een kilometer voor het einde keek ik achterom en dacht: oh wauw, ik ga het halen", zegt Van der Hoorn, bij wie het ongeloof van zijn gezicht af te lezen is.

Vier seconden had Van der Hoorn over

Op de streep hield Van der Hoorn, die al in de laatste honderd meter kon juichen, vier seconde over op het peloton. De tweede plaats ging naar Davide Cimolai, voor Peter Sagan, Elia Viviani en Patrick Bevin.

Vierde profezege voor debutant Van der Hoorn

Van der Hoorn debuteert deze Giro in een grote ronde en schiet meteen raak. Het is zijn vierde profzege, na overwinningen in de Belgische eendagswedstrijden Primus Classic (2018) en Schaal Sels (2017). Ook won hij in 2018 een etappe in de BinckBank Tour.

Van der Hoorn, nog voor Roompot

Van der Hoorn wint, schitterende zege!

Taco van der Hoorn haalt het! Hij lijkt het zelf ook nauwelijks te kunnen geloven, maar het is echt zo. Van der Hoorn wint de derde etappe van de Giro, de eerste zege voor Intermarché-Wanty Gobert dit jaar.

Taco van der Hoorn

1 km - Nog vijftien tellen

Vijftien seconden heeft Taco van der Hoorn nog, onder de vod van de laatste kilometer.

2 km - Nog een halve minuut voor de eenzame fietser

Het wordt kiele-kiele voor Taco van der Hoorn. Nog 33 tellen voorsprong op het peloton, dat Gallopin, Ciccone en Zoccarato heeft ingerekend.

4 km - Van der Hoorn heeft driekwart minuut op peloton

De voorsprong zakt wel iets, maar het begint er steeds beter uit te zien voor Taco van der Hoorn. Hij heeft meer dan 20 seconden op Zoccarato, Gallopin en Ciccone en driekwart minuut op het peloton.

6 km - Voorsprong van een minuut voor Van der Hoorn

De voorsprong van Taco van der Hoorn op het peloton loopt op naar meer dan een minuut. Daartussen rijden nog wel enkele andere renners, onder wie Gallopin en Ciccone.

8 km - Van der Hoorn alleen op kop, stunt in de maak?

Simon Pellaud kan Van der Hoorn niet meer volgen, die nu alleen op kop rijdt in de finale van de derde Giro-etappe. Van der Hoorn heeft bijna een minuut voorsprong op het peloton.

Is er een stunt in de maak?

11 km - Kansloos zijn ze niet, Pellaud en Van der Hoorn

Taco van der Hoorn en de Zwitser Simon Pellaud hebben nog altijd een halve minuut op het peloton. Precies tussen hen en het peloton in, rijden Ciccone en Gallopin. De laatste kilometers zijn nagenoeg vlak, of de weg loopt zelfs wat omlaag.

14 km - Twee leiders en twee achtervolgers in de finale

Pellaud en Van der Hoorn zijn samen boven. Uit het peloton zijn Tony Gallopin en Giulio Ciccone gedemarreerd ondertussen. Die twee rijden achttien seconden achter de leiders en tien seconden voor het peloton.

15 km - Van der Hoorn en Pellaud samen op kop van de koers

Op de klim valt de kopgroep nog verder uit elkaar. Taco van der Hoorn, Samuele Zaccarato en Simon Pellaud maken de beste indruk en rijden met z'n drieën vooraan. Lars van den Berg heeft ze moeten laten gaan.

Het peloton volgt op een seconde of vijftig.

18 km - Renners bijna bij de laatste helling van de dag

De renners naderen de laatste beklimming van de dag, een klim waarop geen punten voor het bergklassement te verdienen zijn. Wel is er de streep voor een tussensprint getrokken.

Het gaat in Guarene serieus bergop, 2,6 kilometer à 7,1 %. Met op het steilste stuk zelf een stijgingspercentage van 15.

De voorsprong van de kopgroep zakt bijna onder de minuut.

Het profiel van de derde etappe van de Giro

28 km - Kopgroep van acht is kopgroep van vijf geworden

De kopgroep is bijna gehalveerd, maar beide Nederlanders zitten er nog bij. Taco van der Hoorn en Lars van den Berg rijden nog in de kopgroep, die 1.20 minuut voorsprong heeft op het peloton.

In finishplaats Canale, waar voor het eerst in de Giro-geschiedenis een rit begint of aankomst, is het overigens droog en zo'n 17 graden. Prima koersweer, dus.

35 km - Lars en Taco proberen het samen, maar komen niet weg

Een fraai beeld: op de laatste gecategoriseerde klim van de etappe slaan Lars van den Berg en Taco van der Hoorn samen een gaatje. Ze komen echter niet weg.

Dat lukt Simon Pellaud en Samuele Zoccarato wel, de Zwitser Pellaud is als eerste boven op de helling van de vierde categorie.

Het verandert niet veel in het klassement. Ook dinsdag start de Italiaan Vincenzo Albanese in de blauwe bergtrui.

En de voorsprong van de kopgroep? Die bedraagt nog anderhalve minuut.

De stand in het bergklassement

1. Vincenzo Albanese 16 punten
2. Lars van den Berg 6 punten
3. Simon Pellaud 6 punten
4. Filippo Tagliani 2 punten

40 km - Zeven koplopers hebben minder dan twee minuten

De jonge Ponomar heeft de andere zeven koplopers moeten laten gaan. De kopgroep rijdt een kleine twee minuten voor het peloton, waar de ene na de andere sprinter overboord gaat. Onder anderen Tim Merlier (zondag nog de rapste), Caleb Ewan en Giacomo Nizzolo hebben het peloton moeten laten gaan.

Het Giro-peloton in de derde etappe

45 km - Albanese als eerste boven, voor Van den Berg

Vincenzo Albanese is ook op de tweede beklimming van de dag als eerste boven. Hij kan drie punten bijschrijven, maar wist al dat hij ook morgen in de blauwe trui rijdt.

Lars van den Berg pakt twee punten en blijft daarmee tweede in het klassement.

De stand in het bergklassement

1. Vincenzo Albanese 15 punten
2. Lars van den Berg 6 punten
3. Simon Pellaud 3 punten
4. Filippo Tagliani 2 punten

47 km - Niet de dag van Groenewegen

Dylan Groenewegen moet in de heuvelzone het peloton laten gaan. Hij zal niet mee gaan sprinten om de zege vandaag, net als Tim Merlier, zondag nog etappewinnaar.

Het profiel van de derde etappe van de Giro

53 km - Knappe actie van jonkie Ponomar

De 18-jarige Andrii Ponomar dreigt hard onderuit te gaan, maar weet net op tijd zijn fiets onder controle te krijgen in een afdaling.

Klik op de tweet om de beelden te bekijken:

57 km - Kopgroep heeft voorsprong van ruim drie minuten

Het was ooit bijna zeven minuten, de voorsprong die het achttal aanvallers had op het peloton. Van die marge is nog iets meer dan drie minuten over.

Over ruim tien kilometer komt de kopgroep boven op de tweede klim van de dag, een heuvel van de vierde categorie. Tien kilometer later volgt opnieuw een klim van de vierde categorie.

64 km - Albanese rijdt ook morgen in de bergtrui

De Italiaan Vincenzo Albanese is als eerste boven op het heuveltje van de derde categorie en verstevigt zijn leiding in het bergklassement. Hij heeft nu twaalf punten en kan vandaag niet meer worden gepasseerd in dat klassement, wat betekent dat hij ook morgen in de blauwe trui start - mits hij finisht.

In zijn kielzog eindigt de 23-jarige debutant Lars van den Berg als tweede op de klim. Dat levert de Nederlander van Groupama vier punten en de tweede plek in het bergklassement op.

Op de twee klimmetjes van de vierde categorie (op 45 en 36 kilometer van de streep) zijn nog drie punten te verdienen voor de eerste renner aan de top, twee punten voor de nummer twee en één punt voor de nummer drie.

De stand in het bergklassement

1. Vincenzo Albanese 12 punten
2. Lars van den Berg 4 punten
3. Simon Pellaud 2 punten
4. Filippo Tagliani 2 punten

72 km - Achttienjarige Ponomar probeerde het even alleen

Hij is de jongste deelnemer aan de Ronde van Italië sinds de Tweede Wereldoorlog en reed zowaar even in zijn eentje op kop. De Oekraïner Andrii Ponomar - 18 jaar nog maar - demarreerde in aanloop naar de eerste klim uit de kopgroep maar is alweer teruggepakt.

76 km - Pellaud snelste bij eerste tussensprint

De drie bonificatieseconden die bij de eerste tussensprint klaar lagen voor de winnaar, gaan naar de Zwitser Simon Pellaud.

80 km - Nog vier minuten voorsprong voor de aanvallers

Terwijl renners van Bora (in dienst van Peter Sagan) en Alpecin-Fenix (voor sprinter en ritwinnaar van gisteren Tim Merlier) het meest kopwerk doen, zakt de voorsprong van de acht koplopers naar de vier minuten.

86 km - Ganna weer echt in het roze, heuvels komen eraan

Filippo Ganna

Rozetruidrager Filippo Ganna heeft zijn zwarte regenjack intussen uitgetrokken en dus dus ook weer makkelijk herkenbaar als rozetruidrager.

Intussen doemen de heuveltjes op. Over twintig kilometer zijn de acht aanvallers boven op de eerste klim van de dag (derde categorie).

95 km - Treffend beeld: meer zwart dan roze

Ganna onderweg in de derde etappe

Klassementsleider Filippo Ganna is nog wel herkenbaar met zijn roze voorvork, stuurlint, broek en helm, maar zo roze als gisteren is hij niet. Een zwart regenjack verbergt zijn roze leiderstrui.

Het is een treffend beeld van de derde etappe. Het is nat.

De acht koplopers rijden intussen nog altijd dik vier minuten voor het peloton uit. Onder hen twee Nederlanders: Lars van den Berg en Taco van der Hoorn.

104 km - Wat is er te verdienen in het bergklassement?

De renner die het eerst boven komt op de klim van de derde categorie krijgt negen punten voor het bergklassement. De nummer twee krijgt vier punten, de nummer drie twee punten en de nummer vier verdient één punt.

Op de twee klimmetjes van de vierde categorie zijn drie punten te verdienen voor de eerste renner aan de top, twee punten voor de nummer twee en één punt voor de nummer drie.

Wanneer wordt er geklommen?

De top van de klim van de derde categorie ligt op 76 kilometer van de finish, bij de twee heuvels van de vierde categorie zijn de renners boven op 45 en 36 kilometer van de aankomst in Canale.

De stand in het bergklassement

1. Vincenzo Albanese 3 punten
2. Filippo Tagliani 2 punten
3. Umberto Marengo 1 punt

110 km - Voorsprong loopt ietsje terug, minder dan 5 minuten

De voorsprong van de acht koplopers slinkt gestaag. De maximale marge bedroeg een kleine zeven minuten, daar is nog ongeveer 4.30 van over.

Over zo'n 35 kilometer is de eerste tussensprint en meteen daarna beginnen de aanvallers aan de eerste klim van de dag (derde categorie). Daar zal Vincenzo Albanese zich laten zien, want hij wil de berg trui natuurlijk maar wat graag behouden.

118 km - Bernal kijkt niet uit naar de regen

Egan Bernal

Egan Bernal (Ineos) keek niet al te vrolijk, voor de start van de derde etappe vanochtend. Het zal vooral met de voorspelde regen te maken hebben en niet zozeer met zijn plek in het algemeen klassement. De verschillen tussen de favorieten zijn nog klein.

De favorieten in het klassement

1. Filippo Ganna 4.29.53
.. ..
4. Remco Evenepoel +20
5. João Almeida +20
11. Aleksandr Vlasov +27
35. Hugh Carthy +41
37. Simon Yates +41
40. Egan Bernal +42
78. Mikel Landa +52
91. Romain Bardet +55

136 km - Zes minuten voor de koplopers, weinig sensatie vooralsnog

De vaste volgers van dit liveblog zullen een déjà vu-gevoel hebben. Er gebeurt namelijk precies even veel als gisteren rond deze tijd. De kopgroep heeft een grote voorsprong (een kleine zes minuten) en het peloton doet het rustig aan.

Het is even wennen na alle enerverende voorjaarsklassieker, maar het hoort bij vlakke etappes in grote rondes. Het is wachten op de finale voordat het echt interessant wordt.

155 km - Jonkies in de kopgroep: Van den Berg en Ponomar

Andrii Ponomar, die als laatste aansluiting vond bij de koplopers, is met 18 jaar en 246 dagen met afstand de jongste renner in deze Giro. Op de tweede plaats staat niemand minder dan Remco Evenepoel, 21 jaar en 104 dagen oud.

Op de dertiende plaats in het lijstje van jongste renners staat Lars van den Berg, eerstejaarsprof bij Groupama-FDJ, met 22 jaar en 306 dagen.

Van den Berg debuteert in een grote ronde en daar zag het een jaar geleden toch niet naar uit. Van den Berg reed toen in het opleidingsteam van Groupama en zag door de coronacrisis zijn wedstrijdprogramma wegvallen.

In een reportage van verslaggever Han Kock vertelde hij met David Dekker, eveneens debutant deze Giro, over de moeilijke situatie van jonge renners in coronatijd.

Wielertalenten Dekker en Van den Berg kunnen zich niet bewijzen

160 km - Van den Berg van alle aanvallers het best geklasseerd

Lars van den Berg is de best geklasseerde renner in de kopgroep. Hij geeft in het algemeen klassement 52 seconden toe op Filippo Ganna. De 23-jarige Van den Berg rijdt dus in zijn eerste Giro virtueel in de roze trui, maar Ganna zal er alles aan doen om de vluchters terug te pakken. Dat moet het probleem ook niet zijn in de lastige finale van vanmiddag.

Van den Berg staat 79ste in het klassement. Taco van der Hoorn is 158ste op 1.24 van het roze.

170 km - Meer dan drie minuten voorsprong voor acht koplopers

In de vrij vlakke eerste kilometers van de etappe doet het peloton het rustig aan, nu er een kopgroep vooruit rijdt. De eerste beklimming begint pas op 76 kilometer van de aankomst, dat duurt dus nog bijna honderd kilometer.

De acht koplopers: Taco van der Hoorn (Intermarché-Wanty Gobert), Lars van den Berg (Groupama FDJ), Vincenzo Albanese, Samuele Rivi (beiden EOLO-Kometa), Andrii Ponomar, Simon Pellaud (beiden Androni-Giocattoli), Samuele Zoccarato (Bardiani) en Alexis Gougeard (AG2R).

Het profiel van de derde etappe van de Giro

173 km - Helper erbij voor Pellaud

Simon Pellaud (Androni-Giocattoli) krijgt er in de kopgroep een ploeggenoot bij, het is de Oekraïner Andrii Ponomar. Dat betekent dat er acht renners in de kopgroep rijden.

Ponomar krijgt direct na het aansluiten bij de koplopers wel een veeg uit te pan van Pellaud, omdat hij zijn regenjasje nog niet heeft uitgetrokken.

179 km - Twee Nederlanders in de kopgroep

De kopgroep is meer dan twee keer zo groot als gisteren, zeven renners zijn weggesprongen uit het peloton. Onder hen twee Nederlanders: Taco van der Hoorn (Intermarché-Wanty Gobert) en Lars van den Berg (Groupama FDJ).

Verder zien we Vincenzo Albanese, drager van de bergtrui, en zijn ploeggenoot bij EOLO-Kometa Samuele Rivi. De laatste drie renners zijn Simon Pellaud (Androni-Giocattoli), Samuele Zoccarato (Bardiani) en Alexis Gougeard (AG2R).

190 - Het is koers (en het regent)

Het handjevol supporters langs de kant van de weg heeft een paraplu in de hand en de meeste renners dragen regenkleding. Met andere woorden: het is nat in Biella, waar de derde Giro-etappe zojuist is begonnen.

Verschillende renners doen een poging weg te komen, maar niemand is er echt in geslaagd vooralsnog.

Neutralisatie - regenkleding uit de kast

De renners zijn onderweg, het weer is nog niet je-van-het. In het peloton is veel regenkleding te zien.

De man in de bergtrui: Vincenzo Albanese

Omdat de Italiaan Vincenzo Albanese zondag als eerste boven was op de enige helling van de Giro tot nu toe, een klim van de vierde categorie, draagt hij de blauwe bergtrui.

Albanese zal mee moeten in de ontsnapping om zijn trui te behouden, want er zijn veel meer dan drie punten te verdienen op de drie beklimmingen die de renners vandaag te verteren krijgen.

De stand in het bergklassement

1. Vincenzo Albanese 3 punten
2. Filippo Tagliani 2 punten
3. Umberto Marengo 1 punt

Zo ziet het profiel eruit

Het profiel van de derde etappe van de Giro

De derde Giro-etappe kent een verraderlijke finale met drie gecategoriseerde beklimmingen in de laatste zeventig kilometer.

Op 67 kilometer ligt een helling van de derde categorie. Op 45 en en 36 kilometer van de aankomst twee heuvels van de vierde categorie en dan moet er in de finale nogmaals geklommen worden. Op die laatste klim zijn echter geen punten voor het bergklassement te verdienen, maar met een stuk met een hellingspercentage van 15 gaat het wel serieus bergop.

Geen bergpunten dus daar, maar wel bonificatieseconden, want er ligt een tussensprint. Na de top is het nog 15 kilometer tot de finish in Canale. De laatste kilometers zijn vlak.

Ganna in het roze

Filippo Ganna

Klassementsleider Filippo Ganna heeft zijn roze trui gisteren probleemloos kunnen verdedigen. Bij een van de tussensprints bouwde hij zijn voorsprong op nummer twee Edoardo Affini zelfs uit. De marge liep op van tien naar dertien seconden.

De beste Nederlander in het klassement? Jos van Emden op de zevende plek, 21 tellen achter Ganna.

De toptien in het klassement

1. Filippo Ganna 4.29.53
2. Edoardo Affini +13
3. Tobias Foss +16
4. Remco Evenepoel +20
5. João Almeida +20
6. Remi Cavagna +21
7. Jos van Emden +21
8. Max Walscheid +22
9. Matthias Brändle +25
10. Gianni Moscon +26

Zo ging het gisteren

De tweede Giro-etappe eindigde zondag in een massasprint, die werd gewonnen door Tim Merlier. De debutant in een grote ronde, renner van Alpecin-Fenix, won de sprint voor Giacomo Nizzolo, Elia Viviani en Dylan Groenewegen.

Groenewegen vierde bij rentree in massasprint, zege voor debutant Merlier

Voor Groenewegen was het zijn eerste sprint in negen maanden. Door een schorsing, opgelegd na de zware val die hij veroorzaakte in de Ronde van Polen, stond Groenewegen maanden aan de kant.

Buongiorno a tutti

Welkom bij het liveblog van de derde etappe van de Ronde van Italië. Een etappe die de renners van Biella naar Canale voert, over 190 kilometer.

De renners stappen om 12.20 uur op de fiets, na een neutralisatie van zo'n tien minuten is het vanaf 12.30 uur echt koers. De finish wordt tegen 17.15 uur verwacht.