liveblog
NOS WielrennenAangepast

Groenewegen vierde bij rentree in massasprint, zege voor debutant Merlier

liveblog gesloten

Wat staat de renners morgen te wachten?

Het profiel van de derde etappe van de Giro

De etappe van maandag voert de renners van Biella naar Canale. De rit is 190 kilometer lang en onderweg komen de renners drie beklimmingen tegen. Eentje van de derde categorie en twee van de vierde categorie. De top van de laatste helling ligt op 36 kilometer van de meet.

De etappe begint om 12.30 uur en dan zijn we er ook weer met een liveblog. Tot dan!

Groenewegen: 'Moet tevreden zijn met vierde plek'

"Je wil natuurlijk altijd winnen", begint Dylan Groenewegen zijn reactie op de vierde plaats in de tweede etappe van de Giro. Maar hij weet dat er genoeg redenen zijn om tevreden te zijn met die vierde plek.

"Het mengen in een sprint, voor de eerste keer in negen maanden in een grote ronde met de beste sprinters die hier zijn... Dan mag ik gewoon blij zijn dat ik er weer tussen zit."

Groenewegen na rentree in sprint: 'Beetje teleurgesteld, maar moet tevreden zijn'

Toptien in algemeen klassement

Van Ganna tot Moscon

1. Filippo Ganna 4.29.53
2. Edoardo Affini +13
3. Tobias Foss +16
4. Remco Evenepoel +20
5. João Almeida +20
6. Remi Cavagna +21
7. Jos van Emden +21
8. Max Walscheid +22
9. Matthias Brändle +25
10. Gianni Moscon +26

Feest bij de winnende ploeg

Alpecin-Fenix, de ploeg van Mathieu van der Poel, debuteert in een grote ronde en heeft op dag twee meteen een zege te pakken.

Klik op de tweet om de beelden te bekijken:

De eerste vijf van de tweede etappe

De topvijf in Novara

1. Tim Merlier
2. Giacomo Nizzolo
3. Elia Viviani
4. Dylan Groenewegen
5. Peter Sagan

Merlier wint de etappe!

De Belg van Alpecin-Fenix, debutant in een grote ronde, wint de tweede etappe van de Giro. Dylan Groenewegen wordt vierde, achter de Italianen Giacomo Nizzolo en Elia Viviani.

Filippo Ganna behoudt de roze leiderstrui.

Groenewegen vierde bij rentree in massasprint, zege voor debutant Merlier

2 km - Wie wint de sprint in Novara?

Met Dylan Groenewegen in het wiel van zijn ploeggenoot Edoardo Affini gaat het peloton de laatste twee kilometer in. Wie wint de tweede etappe?

5 km - Ganna vooraan tussen de sprinters

Filippo Ganna rijdt attent vooraan, hij wil uit de problemen blijven om zijn roze trui te behouden. Dylan Groenewegen heeft nog meerdere ploeggenoten bij zich.

7 km - Sprintersploegen maken zich op voor de finale

De sprinters voor de Giro

Veel treintjes voorin het peloton, het zijn de voorbereidingen op de massasprint in Novara.

14 km - Dringen geblazen in het peloton

De sprintersploegen laten zich meer en meer op de eerste rijen zien. Het wordt dringen geblazen.

De sprint in Novara kan nog listig worden, want de finishlijn is door een flauwe bocht pas in de laatste honderd meter goed te zien.

22 km - Ganna en Evenepoel laten zich zien bij de tussensprint

Rozetruidrager Filippo Ganna en Remco Evenepoel, zevende in het algemeen klassement, versnellen bij de laatste tussensprint. Ganna passeert de streep als eerste en pakt drie bonificatieseconden, Evenepoel wint twee seconden.

25 km - Twee aanvallers ingerekend

Na meer dan 150 kilometer in de aanval zit de vlucht van Filippo Tagliani en Umberto Marengo erop. Tagliani probeert het onvermijdelijke nog uit te stellen en in zijn kielzog sprint Marengo mee. Maar veel haalt het allemaal niet uit, want het zal op een sprint uitdraaien in Novara.

30 km - Hoe ziet de finale eruit?

De laatste kilometers in Novara zijn zo vlak als het maar zijn kan. Op anderhalve kilometer van de meet maken de renners een scherpe bocht naar rechts. Daarna is het alleen nog maar rechtdoor, met een heel flauwe bocht naar rechts in de laatste 250 meter.

35 km - Driekwart minuut voor de twee koplopers

De Italiaanse aanvallers Tagliani en Marengo hebben nog een voorsprong van zo'n 45 seconden over op het peloton. Het zal dus niet heel lang meer duren voor ze worden ingerekend door het peloton, dat zich langzaam gaat opmaken voor de sprint in Novara.

Het profiel van de tweede etappe van de Giro

43 km - Nog maar twee aanvallers over

Aan de situatie in de wedstrijd is weinig veranderd, behalve dat Vincenzo Albanese is weggevallen uit de kopgroep. Materiaalpech ligt daaraan ten grondslag. Albanese houdt wel de bergtrui over aan zijn vlucht, want hij was als eerste boven op de enige helling van de etappe.

De twee koplopers (Tagliani en Marengo) hebben een voorsprong van een dikke minuut op het peloton.

Ondertussen in Albstadt: Van der Poel zevende bij wereldbeker mtb

Mountainbiker Victor Koretzky

In het zuidwesten van Duitsland ging Mathieu van der Poel voortvarend van start in de wereldbekerwedstrijd mountainbike, maar dat moest hij halverwege de wedstrijd bekopen. Van der Poel moest de kopgroep in Albstadt laten gaan en kwam uiteindelijk als zevende over de streep. De Fransman Victor Koretzky won de race.

Van der Poel, die dit seizoen slechts twee wereldbekerwedstrijden op de mountainbike rijdt, pakte dankzij zijn zege in de sprintrace al de nodige punten voor de olympische ranglijst. Die punten zijn belangrijk voor de olympische race in Tokio. Hoe meer punten Van der Poel haalt in aanloop naar de Spelen, hoe meer hij van voren mag starten; een belangrijke factor in het mountainbiken.

60 km - Anderhalve minuut voorsprong voor Tagliani, Marengo en Albanese

Hoe zou het met de drie aanvallers (Tagliani, Marengo en Albanese) zijn, de heren die kort na het vertrek demarreerden uit het peloton? Na 119 kilometer in de aanval hebben ze een voorsprong van een kleine anderhalve minuut.

De sprintersploegen weten: er is geen vuiltje aan de lucht. Ze maken dan ook nog totaal geen aanstalten de koplopers op korte termijn in te rekenen.

68 km - Giro eindigde voor Neilands door val op weg naar het hotel

Aan de tijdrit van gisteren begonnen nog 184 renners, vandaag stapten er maar 183 op de fiets? Hoe kan dat?

De Let Krists Neilands kwam in de tijdrit niet in de problemen, maar wel toen hij naar het hotel fietste. Tijdens dat tochtje ging Neilands onderuit en bij die val brak hij zijn sleutelbeen.

73 km - Wie zijn de favorieten voor de dagzege?

Caleb Ewan (Lotto-Soudal, 26 jaar) rijdt zijn vierde Giro en boekte in totaal al drie etappezeges, in 2017 en 2019. Ook won hij vijf keer een massasprint in de Tour.

Peter Sagan (Bora-Hansgrohe, 31 jaar) debuteerde afgelopen jaar in de Giro en won toen een etappe. Het was zijn eerste zege van het jaar. In totaal boekte de drievoudig wereldkampioen al 116 profzeges.

De sprinters voor de Giro

Giacomo Nizzolo (Team Qhubeka, 32 jaar) is de Europees kampioen, rijdt zijn achtste Giro, maar wist in tien eerdere grote rondes nog nooit een etappe te winnen.

Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma, 27 jaar) debuteert in de Giro. Hij is terug na een schorsing van negen maanden. Groenewegen won al vier Touretappes in zijn carrière, maar reed niet eerder de Giro of de Vuelta.

Tim Merlier (Alpecin-Fenix, 28 jaar) rijdt voor het eerst een grote ronde. Hij won dit jaar de eendagskoersen Le Samyn, de GP Jean-Pierre Monseré en de Bredene Koksijde Classic.

82 km - Blauwe bergtrui voor Albanese

Vincenzo Albanese (EOLO-Kometa, 24 jaar) mag morgen in de blauwe bergtrui starten. De Italiaan, bezig aan zijn tweede Giro, is zijn twee landgenoten te snel af op het klimmetje in Montechiaro d'Asti.

Dat was een klim van de vierde categorie, het levert Albanese drie punten op.

84 km - Koplopers op enige klim van de etappe

Het Italiaanse trio dat al de hele dag aan kop van de wedstrijd rijdt (Tagliani, Marengo en Albanese) is begonnen aan de beklimming van de enige heuvel van de dag, een klim van de vierde categorie. Op de top liggen drie punten voor het bergklassement te wachten en daarmee de blauwe bergtrui.

91 km - Terug naar 2010, terug naar Middelburg waar Weylandt won

Precies tien jaar geleden overleed de Belgische sprinter Wouter Weylandt in de Giro d'Italia. Weylandt bleef in een afdaling met zijn pedaal achter een muurtje hangen, ging hard onderuit en bezweek aan zijn verwondingen.

Een jaar eerder, op 10 mei 2010, boekte hij in de Ronde van Italië de grootste zege van zijn carrière. Weylandt won de derde etappe, een rit dwars door Nederland van Amsterdam naar Middelburg.

Bekijk hieronder de sprintzege van Weylandt:

Tien jaar na het overlijden van Wouter Weylandt, in 2010 ritwinnaar in Middelburg

Op 9 mei 2011 stierf Weylandt, een dag later werd de etappe geneutraliseerd. Zijn ploeggenoten van Leopard-Trek kwamen schouder aan schouders over de finish, voor de rest van het peloton.

Anderhalve week na zijn overlijden werd in Gent afscheid genomen van Weylandt.

2011: De ploeggenoten van Weylandt komen een dag later schouder aan schouder over de streep
Vrienden en collega's bij de uitvaart van Weylandt

100 km - Voorspelbare, vlakke etappe

Honderd kilometer voor de finish is de situatie niet anders dan acht kilometer geleden. Drie renners rijden vooruit, ze hebben een kleine twee minuten op het peloton.

Het is wachten op de sprint in de straten van Novara. Pas dan zal het echt interessant worden. De hamvraag: gaat Dylan Groenewegen zich mengen in de strijd om de dagzege?

"De bedoeling is echt wel om met mij te gaan sprinten", zei Groenewegen zaterdag na zijn tijdrit. "Natuurlijk moeten we kijken hoe de eerste kilometers in een peloton zijn en hoe ik me voel in de finale. Maar ik sta er mentaal goed voor, heb er zin in en de vorm is goed."

De sprinters voor de Giro

108 km - Voorsprong koplopers zakt naar twee minuten

In de eerste twee uur van de tweede Giro-etappe is er weinig gebeurd. De drie aanvallers werken an sich prima samen, maar met twee minuten is hun voorsprong niet heel comfortabel. Als ze niet wat meer tempo maken, zullen ze lang en breed voor de finale worden ingerekend. Maar ja, misschien vinden ze dat niet eens erg, want er is waarschijnlijk toch weinig eer aan te behalen voor de Italianen Tagliani, Marengo en Albanese.

Aan kop van het peloton zien we renners van Ineos, maar ook iemand van Alpecin-Fenix (helper van sprinter Tim Merlier) en Thomas De Gendt (in dienst van Caleb Ewan). Ze hebben alle tijd om te overleggen. Dat kan omdat er niet heel hard wordt doorgereden.

Op 84 kilometer van de aankomst ligt de top van het enige heuveltje van de dag, een beklimming van de vierde categorie.

Het profiel van de tweede etappe van de Giro

117 km - Helpers van Ewan en Groenewegen voorin het peloton

Paul Martens (Jumbo-Visma) en Thomas De Gendt (Lotto-Soudal) hebben zich ook aan kop van het peloton gemeld. De twee rijden in dienst van hun sprinters, Dylan Groenewegen en Caleb Ewan.

Ze controleren het peloton en zorgen ervoor dat de vluchters niet te ver wegrijden. Dat lukt ze uitstekend, want de marge van de aanvallers Tagliani, Marengo en Albanese is geslonken tot minder dan 2.30.

123 km - Dekker accepteert rol als helper van Groenewegen: 'Niet meer dan logisch'

David Dekker, de 23-jarige zoon van Erik Dekker, debuteert deze Giro in een grote ronde. En dat in zijn eerste jaar bij Jumbo-Visma. Afgelopen seizoen reed hij nog voor opleidingscollectief SEG.

"Het is supervet om als eerstejaarsprof aan de Giro te kunnen beginnen. De UAE Tour was een mooi begin", zegt Dekker over zijn eerste WorldTour-koers waarin hij meteen naar een tweede plaats sprintte, "en gister was ook een mooie dag. Ik voelde me goed, het was vooral fijn om die bevestiging te krijgen. Nu is het leuk om met Dylan op pad te gaan."

Helper van Groenewegen

Dekker eindigde in de tijdrit knap als 26ste. Vandaag begint de Giro voor hem écht. Hij was zelfs de eerste sprinter van de ploeg, totdat Groenewegen aan de selectie werd toegevoegd. "Het was tot dat moment het idee dat ikzelf kon gaan sprinten. Toen Dylan erbij kwam, was het niet meer dan logisch dat we de sprint voor hem rijden."

Dekker accepteert rol als helper van Groenewegen: 'Niet meer dan logisch'

"Natuurlijk was dat wel balen, dat begreep de ploeg ook. Het kostte twee dagen, maar dan ben je gemotiveerd en ken je je rol. Dat is de laatste man voor Dylan zijn."

Groenewegen verklaarde zaterdag wel dat er een scenario is waarin hij niet sprint, als hij in de etappe voelt dat hij er niet klaar voor is mee te doen om de ritzege. In dat geval wordt de troefkaart Dekker uitgespeeld. "Ik koers met de gedachte om Dylan te helpen. Zo rijd ik de hele dag rond, ik ga mezelf niet sparen om die kans te krijgen. Maar als het gebeurt, ben ik er klaar voor."

126 km - Stabiele voorsprong voor Tagliani, Marengo en Albanese

Filippo Ganna

De drie Italianen in de kopgroep hebben een voorsprong van 4.43 op het peloton, waar Filippo Ganna geniet van zijn roze trui.

De aanvallers: Filippo Tagliani (Androni Giocattoli), Umberto Marengo (Bardiani) en Vincenzo Albanese (EOLO-Kometa).

136 km - Ewan ziet Groenewegen als zijn grootste concurrent

De Australische sprinter Caleb Ewan, in 2017 en 2019 al ritwinnaar in de Giro en vijfvoudig etappewinnaar in de Tour, is een van de favorieten voor de dagzege. "Er zijn hier veel goede sprinters, dus het zal moeilijk worden. Maar ik voel dat ik er klaar voor ben."

Ewan ziet de teruggekeerde Dylan Groenewegen als zijn grootste concurrent. "Als ik naar het sprintersveld kijk, is hij de grootste bedreiging. Ik verwacht dat hij er meteen weer staat, dat zal niet lang duren. Voor zijn schorsing was hij een van de beste sprinters ter wereld, die kwaliteit verlies je niet in een paar maanden."

Ewan voor eerste sprint in Giro: 'Groenewegen is mijn grootste concurrent'

Ewan bekijkt Groenewegen niet met andere ogen na het veroorzaken van de zware val waarbij Fabio Jakobsen zwaargewond raakte. "Eerlijk gezegd heb ik daar niet zo'n mening over, ik zie hem gewoon als een grote concurrent. We hebben mooie duels uitgevochten in het verleden, hij was een geduchte tegenstander en dat zal vandaag hetzelfde zijn."

142 km - Vier minuten voorsprong voor de drie koplopers

De Italianen Tagliani, Marengo en Albanese rijden ruim vier minuten voor het peloton, waar alle tijd en ruimte is voor ontspanning. Zo lacht rozetruidrager Filippo Ganna zijn tanden bloot, voorin het peloton.

Ganna lacht zijn tanden bloot

147 km - Sprinter Bennett lijkt te vertrekken bij Deceuninck

Het vertrek van sprinter Sam Bennett bij de Deceuninck-QuickStep lijkt aanstaande. Manager Patrick Lefevere liet in Italië doorschemeren dat er vooral om financiële redenen een einde komt aan de samenwerking met Bennett, die de Giro niet rijdt maar zich voorbereidt op de Tour.

Sam Bennett

"Of het puur om het geld gaat? Dat moet je hem of zijn manager vragen", aldus Lefevere, die toegaf dat Bennett al heeft laten weten te vertrekken. Hij lijkt niet meer van plan de Ier op andere gedachten te willen brengen. "Bij mij is er een bepaald moment waarop ik niet meer te overtuigen ben. Als ik de klik gemaakt heb is het over."

Bennett is een van de beste sprinters ter wereld. Hij rijdt sinds afgelopen jaar voor Deceuninck en behaalde dit jaar ritzeges in de UAE Tour, Parijs-Nice en de Ronde van de Algarve. Ook won hij Brugge-De Panne.

153 km - Voorsprong van 2.45 voor de drie koplopers

De kop van het peloton kleurt donkerblauw met rood, de renners van Ineos rijden vooraan. Zij zorgen ervoor dat de voorsprong van de drie koplopers niet al te veel oploopt, al vormt geen van de drie renners een reële bedreiging voor de roze trui van Ganna.

Tagliani, Marengo en Albanese werden respectievelijk 182de, 168de en 102de in de tijdrit. De marges zijn weliswaar klein, maar tegen een jagend peloton zullen de drie niet opgewassen zijn.

Hun voorsprong? 2.45 op het peloton.

158 km - Terug naar zaterdag, wat zei Groenewegen over Jakobsens onvrede?

Dylan Groenewegen dacht dat de kou tussen hem en Fabio Jakobsen uit de lucht zou zijn na een persoonlijk onderhoud, maar de fikse valpartij van Jakobsen, door toedoen van Groenewegen, in de Ronde van Polen augustus vorig jaar laat nog altijd zijn sporen na.

Donderdag liet Jakobsen via Twitter weten geen goed gevoel over te hebben gehouden aan het gesprek dat hij ruim een maand geleden had met Groenewegen. Die zou de belofte hebben geschonden dat de inhoud niet naar buiten zou komen en bovendien nog steeds niet persoonlijk excuses hebben aangeboden.

Groenewegen over bericht Jakobsen: 'Dat kwam als een grote verrassing'

"Dat bericht kwam voor mij als een grote verrassing. Naar mijn gevoel hebben we een prima meeting gehad. We hebben allebei ons hart kunnen luchten. Meer heb ik er inhoudelijk ook niet over naar buiten gebracht", vertelde Groenewegen in Turijn, waar hij naar eigen zeggen door een aantal collega's positief was onthaald.

Geen spijt

Jakobsen verweet Groenewegen onder meer dat hij geen spijt zou hebben betuigd voor het incident. "Ik heb eerder in interviews vaak gezegd dat ik in Polen niet van mijn lijn had moeten afwijken. Dat hij zo kort voor de Giro dit naar buiten brengt is niet leuk, maar ik wist ook dat er niet alleen positieve reacties zouden komen rond mijn terugkeer."

164 km - Nadere kennismaking met de koplopers

De komende uren zal de televisiekijker de drie Italianen in de kopgroep veelvuldig voorbij zien komen. Het trio heeft een voorsprong van 2.45 op het peloton. Maar wie zijn het precies?

Filippo Tagliani (Androni Giocattoli) is een 25-jarige sprinter. Hij was zaterdag de allereerste renner die aan de tijdrit begon en rijdt zijn eerste Giro.

Umberto Marengo (28) is een sprinter van de Italiaanse ploeg Bardiani. Ook hij debuteert in de Giro. Twee jaar geleden won Marengo een etappe in de Amerikaanse wedstrijd met de fraaie naam The Larry H. Miller Tour of Utah.

Vincenzo Albanese (EOLO-Kometa, 24 jaar) rijdt zijn tweede Giro. In 2017 stond hij aan de start, maar Milaan haalde hij niet. Ook Albanese is een sprinter, die in 2016 de eendagswedstrijd Trofeo Matteotti won.

168 km - Eerbetoon aan Wouter Weylandt bij de start

Een eerbetoon aan Wouter Weylandt voor de start van de etappe

Precies tien jaar geleden, op maandag 9 mei 2011, kwam de Belgische sprinter Wouter Weylandt om het leven in de derde etappe van de Giro. Weylandt bleef in een afdaling met zijn pedaal achter een muurtje hangen, ging hard onderuit en bezweek aan zijn verwondingen.

Zijn rugnummer, 108, wordt sindsdien niet meer gebruikt in de Giro. Dit jaar rijdt EF-Education-renner Alberto Bettiol met 107, Tejay van Garderen heeft 109 op zijn rug staan.

Het rugnummer 108 wordt niet meer gebruikt in de Giro. 'Altijd met ons', staat in het vakje geschreven

176 km - Drie Italianen gaan ervandoor

Drie renners willen dan toch wel een kopgroep vormen. Het zijn drie Italianen: Filippo Tagliani (Androni Giocattoli), Umberto Marengo (Bardiani) en Vincenzo Albanese (EOLO-Kometa).

Binnen enkele minuten krijgen ze een voorsprong van een halve minuut van het peloton. We zullen zien hoe snel dat gaat oplopen.

179 km - Gewapper met de vlag, de etappe is nu echt begonnen

Nu de renners Nichelino uitgereden zijn, kan de etappe echt beginnen. En opvallend: we zien niet meteen renners die aanstalten maken om in de kopgroep terecht te komen.

Neutralisatie - Verklaring op de helm van Nizzolo

Mochten de autoriteiten zich afvragen wat die grote groep wielrenners daar op de openbare weg aan het doen is, hoeven ze alleen maar naar de helm van sprinter en Europees kampioen Giacomo Nizzolo te kijken.

Het lijkt een soort werkgeversverklaring, zoals we die in Nederland hadden tijdens de avondklok. Er staat dat Giacomo Nizzolo, geboren op 30 januari 1989, voor een WorldTour-team rijdt en onderweg is van Turijn naar Milaan. Daar is niks aan gelogen, het zou genoeg moeten zijn om er zonder boete vanaf te komen.

Neutralisatie - renners onderweg

Een paar minuten later dan gepland zijn de renners op weg. Met de Edoardo Affini in de paarse trui en Filippo Ganna in het roze trui vooraan het peloton, wordt koers gezet naar Novara.

Om 12.40 uur stappen de renners op voor etappe 2

Om 12.40 uur zet het peloton zich in beweging, maar gekoerst wordt er nog niet meteen. Ongeveer een kwartier later, na een neutralisatie van zeven kilometer, begint de etappe echt en gaan we zien wie in de kopgroep willen zitten.

Zo ziet het profiel eruit

Het profiel van de tweede etappe van de Giro

Het peloton is nog in het noordwesten van Italië, in de regio Piëmont. De renners rijden van Nichelino naar Novara en komen onderweg maar één beklimming tegen, een heuvel van de vierde categorie. De top daarvan ligt op 84 kilometer van de streep.

Daar hebben de sprinters dus weinig van te vrezen. Na een laatste hobbel zijn de laatste tachtig kilometer zelfs helemaal vlak.

De man in het roze: Filippo Ganna

Filippo Ganna

In de editie van 2020 kon Ganna maar twee dagen van de roze trui genieten. Op 3 oktober veroverde hij de leiderstrui door de openingstijdrit te winnen. Op dag drie lag de finish toen op de Etna en in dat geweld kon de tijdrijder niet mee.

Dit jaar zou Ganna het roze langer om de schouders moeten kunnen houden. Echt zware bergen doemen de eerste dagen niet op, maar in de Giro betekent dat natuurlijk niet dat er niet gekoerst wordt.

Stand van zaken in algemeen klassement

Zo hebben de favorieten het gedaan in de tijdrit

1. Filippo Ganna 8.47
.. ..
4. Joao Almeida +17
8. Remco Evenepoel +19
11. Aleksandr Vlasov +24
35. Hugh Carthy +38
37. Simon Yates +38
40. Egan Bernal +39
77. Mikel Landa +49
91. Romain Bardet +52

Samenvatting van de tijdrit van zaterdag

De eerste roze trui ging zaterdag naar de man die tijdrit afwerkte in de regenboogtrui. Wereldkampioen Filippo Ganna was de snelste over de 8,6 kilometer door het centrum van Turijn.

Bekijk hieronder de samenvatting van de tijdrit:

Ganna met overmacht naar eerste roze trui in 104de Giro d'Italia

Buongiorno a tutti

Welkom bij het liveblog van de tweede etappe van de Ronde van Italië. Van start (12.40 uur) tot finish (tegen 17.00 uur) doen we hier verslag van de rit van Nichelino naar Novara, 179 kilometer lang.