liveblog
NOS VoetbalAangepast

Feyenoord nekt zichzelf tegen Ajax • Willem II kansloos • Robben straalt weer

Vier duels in de eredivisie:

liveblog gesloten

Tot donderdag!

We sluiten af met misschien wel de mooiste beelden van dit voetbalweekend. Arjen Robben is terug op het veld en zijn stralende glimlach ook. En dat doet elke voetballiefhebber goed!

Bedankt voor het volgen van dit livelblog en graag tot donderdag.

Pechvogel Pratto

Aanvaller Lucas Pratto heeft zijn laatste wedstrijd voor Feyenoord gespeeld. De 32-jarige Argentijn heeft een voetbreuk opgelopen in de thuiswedstrijd tegen Ajax (0-3). Hij ondergaat zondag een operatie.

Pratto, die in januari werd aangetrokken en geen grote indruk wist te maken, viel tijdens de Klassieker in de 79e minuut in. Vlak voor het eindsignaal raakte hij geblesseerd toen hij een duel met Davy Klaassen aanging. De Argentijn moest van het veld worden gedragen.

Het waren vier prachtige maanden...

Lucas Pratto wordt van het veld gedragen na het laatste fluitsignaal van Feyenoord-Ajax (0-3).

Programma laatste twee speelronden

Donderdag (Hemelvaartsdag) wordt de volledige 33ste speelronde afgewerkt. En op zondag weten we precies wie er Europa ingaat, wie nog play-offs moeten spelen en wie degradeert. Dit is het programma van de laatste twee speelronden.

  • NOS
    Het programma in de 33ste speelronde van de eredivisie.
  • NOS
    Het programma in de 34ste en laatste speelronde van de eredivisie.

Vanavond om 22.15 uur, NPO 1: Studio Voetbal

Gaat Feyenoord eigenlijk wel Europees voetbal halen? Wie degradeert aan het einde van de rit? En wordt Arjen Robben de geheime joker in de selectie van bondscoach Frank de Boer. Het komt vast aan bod in Studio Voetbal, vanavond om 22.15 uur op NPO 1 met Pierre van Hooijdonk, Theo Janssen, Ibrahim Afellay en Arno Vermeulen.

Studio Voetbal

Advocaat vindt nederlaag 'geflatteerd', Ten Hag vindt uitslag 'niet geflatteerd'

"Ik vind persoonlijk dat dit totaal onnodig was." Feyenoord-coach Dick Advocaat windt er geen doekjes om na de enigszins geflatteerde 3-0 thuisnederlaag tegen Ajax in de Klassieker, mede als gevolg van twee knullige eigen goals en een gemiste strafschop.

Advocaat noemt zijn ploeg "niet de gelukkigste" en Ajax-speler Ryan Gravenberch bekent lachend dat de grootte van de uitslag wat aan de forse kant is. "Ja, ja, ja..."

Hoewel zijn trainer, Erik ten Hag, dat anders ziet. Op de vraag of hij de uitslag geflatteerd vindt, reageert Ten Hag verbaasd: "Nee, nee. Ik heb een heel dominant Ajax gezien in de eerste helft, waar Feyenoord geen antwoord op had. We hadden continu de druk erop en verdedigden op de eerste kans na goed."

Nu inschakelen voor alle samenvattingen en reacties

Alle samenvattingen en reacties zijn te zien in Studio Sport Eredivisie om 19.00 uur op NPO 1 en NOS.nl.

Stand na speelronde 32

De stand na speelronde 32 in de eredivisie.

Alle uitslagen speelronde 32

De uitslagen van speelronde 32 in de eredivisie.

Kansloos Willem II schrijft geschiedenis

Sinds 2005/2006 toen databureau Gracenote begon met het registreren van alle doelpogingen in de Eredivisie, produceerde nog nooit een ploeg geen enkele doelpoging in een eredivisieduel. Tot vandaag.

Het clubrecord was trouwens een schot op doel. Dat deden de Tilburgers twee keer: op 12 april 2009 (Ajax - Willem II 7-0) en op 21 december 2008 (FC Twente - Willem II).

Gefeliciteerd, Willem II!

WIL-PSV AFGELOPEN

Het is afgelopen in Tilburg. PSV wint met 2-0 van een tandenloos en machteloos Willem II.

PSV wipt zo weer over AZ heen naar de tweede plaats en heeft nog duels tegoed met PEC Zwolle en FC Utrecht.

Willem II liet vandaag niets zien, maar zal toch blij zijn dat het niet meer dan twee doelpunten heeft tegen gekregen. De Tilburgers spelen donderdag uit bij directe concurrent ADO Den Haag. Zondag sluit het af met een thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard.

Willem II-PSV 0-2

Donyell Malen viert zijn openingstreffer

WIL-PSV 89' Malen hinkt naar de kant

Onder toeziend oog van assistent-bondscoach Dwight Lodeweges zien we Donyell Malen opeens naar het gras gaan. Hij draait weg met de bal aan de voet en stort dan ter aarde. Laten we hopen dat het kramp is en niet iets ernstigers, want de aanvaller heeft het EK in het verschiet.

Willem II-PSV 0-2

WIL-PSV 86' Van Ginkel en Madueke naar de kant

Marco van Ginkel speelt net geen hele wedstrijd bij zijn rentree in de basis. Maar de middenvelder kan terugkijken op een prima wedstrijd.

Ook Madueke gaat naar de kant, Joel Piroe en Armando Obispo mogen nog even spelen.

Willem II-PSV 0-2

Marco van Ginkel voor het eerst sinds 6 mei 2018 weer in de basis bij PSV.

WIL-PSV 70' Vier wissels

Petrovic gooit het toch over een aanvallende boeg. Hij brengt spits Kwasi Wriedt en flankaanvaller Mats Köhlert voor Heerkens en Nunnely. Ook PSV heeft gewisseld: Gakpo en de licht gekwetste Vertessen zijn naar de kant gegaan, Adrian Fein en Pablo Rosario zijn hun vervangers.

Willem II-PSV 0-2

Yorbe Vertessen op volle snelheid tegen Willem II.

WIL-PSV 67' Hopen op hands?

Een schot op doel is het niet, maar de rush van Vangelis Pavlidis richting het doel van PSV levert toch wat consternatie op. De bal caramboleert namelijk via via tegen de arm van Sangaré. Die kan daar echter niets aan doen en dus geeft arbiter Higler geen strafschop.

Hoewel, uit de beelden blijkt dat Sangaré wel degelijk een beweging maakt naar de bal met zijn elleboog.

Willem II-PSV 0-2

Ibrahim Sangaré duwt de bal weg met zijn elleboog, maar de arbitrage ziet er geen strafschop in.

WIL-PSV 65' Veelzeggend statistiekje

Na ruim een uur spelen heeft Willem II 26 procent balbezit, nul schoten en dus ook nul schoten binnen de palen gehad. Bij PSV is dat 74 procent balbezit, tien schoten, waarvan vijf op het doel. De laatste was een snoeihard schot van Cody Gakpo recht in het gezicht van doelman Arijanet Muric.

Willem II-PSV 0-2

WIL-PSV 56' Wat te doen, Petro?

Wat te doen als je Willem II'er bent? In de verdedigende opzet van nu is een nederlaag vanmiddag onafwendbaar. Maar moet je wel risico nemen met de kans op een monsterscore? Op dit moment hebben de Tilburgers nog een punt meer dan nummer zestien FC Emmen en een doelsaldo dat twee doelpunten beter is dan de Drentse ploeg.

Dat is ook wat waard. Het valt dus te billijken dat Petrovic geen alles of niets speelt op dit moment.

Willem II-PSV 0-2

Zeljko Petrovic ondanks een hernia druk coachend langs de lijn bij Willem II.

WIL-PSV 51' GOAL PSV

Dumfries kopt de bal voor het doel, Köhn verlengt de bal in het eigen doel.

Willem II- PSV 0-2

TWEEDE HELFT - Krijgt Willem II nog een kans?

De bal rolt weer bij Willem II - PSV. De Tilburgers hebben nog geen schot op het doel gelost. Dat zal in de tweede helft toch moeten, wil het niet kansloos ten onder gaan.

Willem II- PSV 0-1

'Zahavi halsoverkop naar huis vanwege overval'

De reden waarom Eran Zahavi niet aan de aftrap is verschenen tegen Willem II is een trieste. Naar het schijn verliet de Israëliër halsoverkop het stadion nadat hij het bericht kreeg dat zijn huis overvallen is. Onlangs overkwam dat onder anderen Ángel Di Maria en Marquinhos van Paris Saint-Germain. Ook Memphis Depay is het weleens overkomen, terwijl hij een uitduel met Olympique Lyonnais speelde.

Nu zou het dus ook in Nederland het geval zijn. Ongetwijfeld later meer.

Eran Zahavi

United stelt landstitel stadgenoot City nog even uit met zege

Met een overwinning op Aston Villa heeft Manchester United ervoor gezorgd dat stadgenoot en aartsrivaal City zich nog geen kampioen van Engeland mag noemen. United was met 3-1 te sterk in Birmingham.

Ondanks de winst van United, heeft stadgenoot City het kampioenschap binnen handbereik. Zaterdag had de koploper de titel al binnen kunnen halen door te winnen van Chelsea, maar de ploeg van Hakim Ziyech won met 2-1.

Aanstaande vrijdag neemt City het op tegen Newcastle United. Bij winst is de ploeg van trainer Pep Guardiola kampioen. Manchester United speelt donderdag tegen Liverpool.

  • ANP
    Mason Greenwood (r) viert zijn doelpunt tegen Aston Villa
  • NOS

WIL-PSV RUST

PSV leidt bij rust met 1-0 tegen Willem II. Laten we hopen dat de tweede helft iets meer spektakel oplevert.

Willem II-PSV 0-1

WIL-PSV 41' Voor het inkoppen

Willem II bakt er vandaag aanvallend helemaal niets van en laat ook verdedigend af en toe een steekje vallen. Maar PSV weet niet te profiteren. Sterker, de kansen zijn schaars.

De grootste kans was net voor Malen, die een knap terug voor het doel gebrachte voorzet van Vertessen niet op waarde weet te schatten.

Willem II-PSV 0-1

WIL-PSV 27' GOAL PSV

Donyell Malen opent de score voor PSV tegen Willem II. Een beetje koddig is het wel: Vertessen verovert de bal en gaat ervandoor met Peters, Heerkens en Van Beek in de achtervolging. Als de bal bij Malen komt, vallen de verdedigers een voor een om: 1-0.

Willem II-PSV 0-1

  • Pro Shots
    Donyell Malen schiet de 1-0 tegen de touwen.
  • Pro Shots
    Drie Willem II'ers vallen om als Vertessen en Malen een versnelling hogers schakelen.
  • NOS
    Freek Heerkens baalt na de 1-0 van PSV.

Martens kampioen met Barcelona

Lieke Martens heeft met de voetbalsters van Barcelona opnieuw de Spaanse titel veroverd. Barcelona won zondag met 1-0 van Granadilla. Dat was voldoende om de titel voor de zesde keer veilig te stellen.

De vrouwen van Barcelona werden vorig seizoen ook uitgeroepen tot kampioen nadat de competitie voortijdig moest worden afgebroken vanwege de coronapandemie.

Barcelona en Martens staan ook in de finale van de Champions League op 16 mei tegen Chelsea.

Vreugde bij Lieke Martens (rechts)

WIL-PSV 21' Fraai schot Madueke

Dat had deze wedstrijd wel even nodig, een poeier zoals deze van Madueke. Met het schot is niets mis, maar Muric onderscheidt zich andermaal nu door de bal na de stuit uit het doel te duiken.

Willem II-PSV 0-0

Speler eredivisie verdacht van matchfixing

Een speler uit de eredivisie wordt ervan verdacht dit seizoen een gele kaart te hebben uitgelokt, zodat hij of anderen hier geld mee konden verdienen op de gokmarkt. Dat bevestigt de politie na vragen van de NOS. De voetballer zelf zegt van niets te weten.

Eén gokker heeft, door 3000 euro in te zetten op deze gele kaart, zo'n 13.000 euro gewonnen. Twee andere gokkers verdienden er zo'n 1000 euro mee, blijkt uit onderzoek van de NOS.

De politie wil over het onderzoek weinig kwijt. Op basis van het eigen onderzoek is bij de NOS bekend om welke speler, gele kaart en verdachte gokpatronen het gaat. Omdat het strafrechtelijk onderzoek nog in een vroeg stadium zit, en er nog niet is besloten om tot vervolging over te gaan, heeft de NOS besloten de naam van de speler niet te publiceren.

Scheidsrechter Manschot geeft een gele kaart. Dit is niet de kaart waar dit artikel over gaat

WIL-PSV 15' Nog niet veel gezien

Een hoop enthousiasme, maar nog niet al te veel voetbal hebben we gezien in het eerste kwartier van Willem II-PSV. Alleen Malen was dichtbij een treffer, maar doelman Muric was er als de kippen bij om de bal te blokken. Verder ligt het spel vaak stil en dat is nooit een goed teken.

Willem II-PSV 0-0

Eredivisie vrouwen: Twente geeft Ajax (laatste?) duwtje in titelstrijd

De vrouwen van FC Twente hebben een belangrijke zege geboekt op jacht naar de landstitel. In de Pure Energie Eredivisie Vrouwen werd met 2-1 gewonnen van Ajax, dat met nog drie wedstrijden te gaan tegen een achterstand van vier punten aankijkt op de koploper uit Enschede.

PSV staat slechts een punt achter de koploper na een moeizame, maar verdiende 1-0 zege op ADO Den Haag.

  • .
    FC Twente viert een van de treffers tegen Ajax.
  • NOS
    Stand kampioenspoule Pure Energie Eredivisie Vrouwen

WIL-PSV AFTRAP

De bal rolt in Tilburg bij het laatste duel van deze eredivisiezondag. En binnen een minuut zien we al de eerste kans voor Willem II, als Köhn Dumfries eruit loopt en een scherpe voorzet aflevert. Nunnely kan zijn voet net niet tegen de bal zetten.

Willem II-PSV 0-0

WIL-PSV OPSTELLING PSV

PSV moet winnen om het initiatief te houden in de strijd om de tweede plek. En dan is het lastig als je het halve elftal moet omgooien. Marco van Ginkel krijgt op het middenveld zijn eerste basisplaats dit seizoen. Voorin ontbreken Mario Götze en Eran Zahavi, de laatste vlak voor het duel wegens privé-omstandigheden.

Noni Madueke en Yorbe Vertessen zijn hun vervangers.

De opstelling van PSV voor het duel met Willem II.

WIL-PSV OPSTELLING WILLEM II

Ondanks zijn hernia heeft Willem II-trainer Petrovic deze elf namen opgeschreven voor het thuisduel met PSV. Clubiconen Jordens Peters en Freek Heerkens moeten in de vijfmansdefensie voor de nodige strijd zorgen.

De opstelling van Willem II voor het duel met PSV.

WIL-PSV Over naar Tilburg

PSV-trainer Roger Schmidt

FEY-AJA AFGELOPEN

Ook De Klassieker is ten einde. Makkelie fluit af terwijl het spel stil ligt vanwege een blessurebehandeling van invaller Luca Pratto. En dat zegt misschien wel alles over deze wedstrijd, waarin Feyenoord vooral zoichzelf de das heeft omgedaan.

Feyenoord verliest met 3-0 van Ajax, blijft op vijf punten van nummer vier Vitesse en lijkt zo goed als veroordeeld tot de play-offs om de voorronden van de Conference League. Lees het wedstrijdverslag.

Feyenoord-Ajax 0-3

PEC-ADO AFGELOPEN

ADO grijpt de laatste strohalm in de strijd tegen degradatie! Het wint met 1-0 van PEC Zwolle en heeft nog maar twee punten achterstand op nummer 16 VVV-Venlo en drie punten op nummer 15 Willem II.

Donderdag speelt ADO thuis tegen Willem II. Lees het wedstrijdverslag.

PEC Zwolle-ADO Den Haag 0-1

FEY-AJA 89' Eretreffer Feyenoord? Nee hoor

Vlak voor tijd krijgt Nicolai Jørgensen de kans om toch nog een eretreffer te maken voor Feyenoord, maar opnieuw ligt Stekelenburg in de weg. De voorzet is van Haps, Jørgensen verlengt de bal prima, maar de redding van de Ajax-doelman is weer prima.

Feyenoord-Ajax 0-3

PEC-ADO 85' Spannende slotfase?

Hoe is het eigenlijk in Zwolle, bij PEC Zwole-ADO Den Haag. Het staat nog steeds 1-0 voor ADO, dankzij de treffer van Bobby Adekanye in de eerste helft. Na rust hebben we wat kansen gezien aan beide kanten, maar geen goals. Het dichtstbij kwam invaller Immanuel Pherai, die met een poeier de buitenkant van de paal raakte.

Dit kunnen drie heel dure punten worden voor ADO in de strijd tegen degradatie!

PEC Zwolle-ADO Den Haag 0-1

FEY-AJA 79' GOAL AJAX

Toch nog een doelpunt gemaakt door een Ajacied. Kudus pakt de bal af van Fer, krijgt de bal via wat schijven terug van Tadic en schuift de bal in het doel. Het is 3-0.

Feyenoord-Ajax 0-3

FEY-AJA 75' Rensch geblesseerd naar de kant

Inmiddels is Rensch, de man die de voorzet gaf waaruit de 2-0 viel met ogenschijnlijk en spierblessure naar de kant gegaan. Ook Gravenberch is gaan zitten. Ekkelenkamp en Klaiber zijn hun vervangers.

Bij Feyenoord hebben we de entree gezien van Nicolai Jørgensen. Hij is gekomen voor Orkun Kökçü.

Feyenoord-Ajax 0-2

Devyne Rensch lachend na de 2-0 tegen Feyenoord.

Ongeloof

Advocaat kan zich de haren wel uit het hoofd trekken. Maar het heeft nu net zoveel gekost om ze daar te krijgen.

Commentator Jeroen Elshoff

FEY-AJA 67' GOAL AJAX

Hoe is het mogelijk? Ook de 2-0 is een eigen goal van Feyenoord. Haps loopt een voorzet van Rensch zomaar in het eigen doel.

Feyenoord-Ajax 0-2

Doelman Justin Bijlow doet vergeefs een pogin om de inzet van ploeggenoot Ridgeciano Haps uit het doel te houden.

FEY-AJA 64' Wat een kans voor Sinisterra!

Na de rode kaart van Malacia is Ridgeciano Haps in de ploeg gekomen voor Bozenik. En Haps brengt meteen extra energie bij Feyenoord. Zo levert hij een gevaarlijke voorzet af op Sinisterra, maar de bal wordt nog net van diens voet geplukt door de attente Stekelenburg.

Feyenoord-Ajax 0-1

FEY-AJA 60' RODE KAART FEYENOORD

Tyrell Malacia staat al op geel en dus speelt hij met vuur als hij aan de zijlijn aan het bakkeleien is met Davy Klaassen. De Ajacied wil de bal niet afgeven voor een ingooi en wordt door Malacia met een heupworp op de grond gegooid.

Dit bedekt Makkelie nog met de mantel der liefde, maar even later krijgt Malacia toch zijn tweede gele kaart omdat hij Antony in de rug loopt. Het is weer tien tegen tien.

Feyenoord-Ajax 0-1

FEY-AJA 55' Ajax zakt in

In de eerste minuten na rust viel Ajax nog een paar keer aan, maar inmiddels is de ploeg van Erik ten Hag ver naar achteren gedrukt door Feyenoord. En dat levert een klein kansje op voor Bozenik, maar de kobpbal van de Slowaak mist het doel.

Het is zaak voor Feyenoord om door te bijten, want bij een zege verkleint het de achterstand op Vitesse tot slechts twee punten.

Feyenoord-Ajax 0-1

FEY-AJA Geïnteresseerde toeschouwers

De geschorsten Steven Berghuis en Jens Toornstra kijken samen met onder anderen Robin van Persie toe.

Robben als een kind zo blij in Emmen

Als een kind zo blij, zo stond Arjen Robben na afloop van het gewonnen duel met FC Emmen voor de camera. "Hier doe je het voor, dit wilde ik heel graag. Begin dit seizoen heb ik gezegd: ik doe dit, ik wil Groningen helpen."

Daar kwam tot vandaag binnen de lijnen nog weinig van terecht. Maar met zijn overtuigende optreden, met twee assists als bewijs, liet de inmiddels 37-jarige Robben nog altijd zien over uitzonderlijke kwaliteiten te beschikken.

"Dit was voor mij de ultieme beloning. Voor het harde werken, het terugkomen, de club helpen. Ik ben gelukkig", aldus een stralende en fitte Robben. Lees verder.

Robben als een kind zo blij: 'Dit wilde ik heel graag'

TWEEDE HELFT - Twee wissels bij Ajax

Met tien man gaat Ajax de 1-0 voorsprong tegen Feyenoord verdedigen. Kudus en Schuurs zijn in de ploeg gekomen voor Mazraoui en Haller. Ook in Zwolle zijn we bezig aan de tweede helft. ADO leidt met 1-0 tegen PEC.

Feyenoord-Ajax 0-1

PEC Zwolle-ADO Den Haag 0-1

FEY-AJA RUST

En dan fluit Danny Makkelie voor het laatst deze eerste helft. Ajax leidt met 1-0 in De Kuip, maar moet nog zeker 45 minuten verder met tien man.

Feyenoord-Ajax 0-1

FEY-AJA 47' FER MIST STRAFSCHOP

Leroy Fer neemt de strafschop, maar ziet zijn inzet gekeerde worden door doelman Stekelenburg! Het blijft 0-1.

Feyenoord-Ajax 0-1

Maarten Stekelenburg keert de strafschop van Leroy Fer.

FEY-AJA 45' Strafschop én rood Álvarez

Strafschop! Dat is het ook het oordeel van VAr Jochem Kamphuis. Bovendien moet Álvarez met een rode kaart naar de kant. De Mexicaan kreeg kort daarvoor ook al geel trouwens na een tackle op Senesi. Een rampminuut voor de Mexicaan, kortom.

Feyenoord-Ajax 0-1

Danny Makkelie trekt de rode kaart voor Edson Alvarez nadat hij op de doellijn hands heeft gemaakt.

FEY-AJA 44' Strafschop Feyenoord

Feyenoord krijgt een strafschop na een scrimmage voor het doel van Ajax, waarbij de bal op de arm van Álvarez komt. De VAR gaat nog wel even kijken.

Feyenoord-Ajax 0-1

Edson Álvarez krijgt de bal op de doellijn tegen de arm geschoten.

Dan liever nog even genieten van Robben

Live is life: warming-up Robben à la Maradona

FEY-AJA 40' Wel eens betere Klassiekers gezien...

Zo spectaculair als die 6-2 uit 2017 hoeft natuurlijk niet. Maar in deze eerste helft tussen Feyenoord en Ajax valt wel heel weinig te beleven. Net zagen we een veel te harde tackle van Malacia op Antony, die de Feyenoord-verdediger geel opleverde. En dat was het wel zo'n beetje qua noemenswaardigheden.

Feyenoord-Ajax 0-1

FEY-AJA 27' Doelpunt Bozenik afgekeurd

Zijn afronding is koel en fraai, maar Robert Bozenik stond een metertje buitenspel voordat hij de 1-1 dacht aan te tekenen. En dus gaat deze treffer niet door.

Feyenoord-Ajax 0-1

De VAR bestudeert nog even of de pass wel van een Feyenoorder kwam en oordeelt: buitenspel.

FEY-AJA 22' GOAL AJAX

Veel fortuinlijker worden ze niet gemaakt, maar Ajax staat op 1-0 tegen Feyenoord. Een voorzet caramboleert via Botteghin en Senesi zomaar in het doel. Het laatste zetje komt van Senesi.

Feyenoord-Ajax 0-1

Marcos Senesi ziet tot zijn afgrijzen hoe de bal via zijn been in het doel rolt.

FEY-ADO 20' Kans Mazraoui

Noussair Mazraoui laat een enorme kans liggen op de 1-0 voor Ajax. Hij duikt op aan de rechterkant van het straschopgebied, maar zijn schot wordt gekeerd door Bijlow.

Feyenoord-Ajax 0-0

FEY-AJA 15' Geel voor Fer

Het is nog altijd redelijk mak in de Klassieker tussen Feyenoord en Ajax. Te mak naar de smaak van Feyenoord-aanvoerder Leroy Fer. Hij zet een stevige tackle in op Ryan Gravenberch en gaat meteen op de bon.

Feyenoord-Ajax 0-0

PEC-ADO 12' GOAL ADO

In de eerste tien minuten bakte ADO er niet veel van, maar als Adekanye dan een keer vanaf rechts naar binnen trekt schuift hij de bal zo langs doelman Mous in de verre hoek.

Grijpt ADO de laatste strohalm? Het staat met 1-0 voor tegen PEC, dat een goede kans heeft geahd via Pelle Clement. Hij krulde de bal net naast de kruising.

PEC Zwolle-ADO Den Haag 0-1

FEY-AJA 9' Stekelenburg moet zich strekken

Na een voorzichtig begin is de eerste echte kans voor thuisclub Feyenoord. Teixeira maait eerst nog over de bal, maar achter hem staat Linssen en die plaatst de bal precies aan de goede kant van de paal. En dus moet Stekelenburg voor het eerst gestrekt.

Uit de corner neemt Senesie vervolgens met een omhaal het doel van Ajax onder vuur, maar - in tegenstelling tot eerder dit seizoen tegen ADO - vliegt de bal nu ruim naast.

Feyenoord-Ajax 0-0

Bloedstollende fase in eredivisie vrouwen!

Het is bloedstollend spannend in de kampioenspoule van de eredivisie voor vrouwen. FC Twente leidt met twintig punten, op één punt gevolgd door PSV en Ajax, clubs met een groter budget dan Twente. Zondag gaat de koploper op bezoek bij Ajax op De Toekomst.

"Qua budget staan we onderaan, dus het is niet gek dat we als underdog worden beschouwd", zegt Twente-speelster Sisca Folkertsma. "Als team doen we het heel goed. We zijn een goed collectief. Wij gaan zeker voor het kampioenschap."

  • NOS
    De stand in de kampioenspoule

FEY-AJA AFTRAP

Het is Haller die heeft afgetrapt in De Kuip. De Klassieker is begonnen!

En ook in Zwolle rolt de bal bij PEC Zwolle - ADO Den Haag.

Feyenoord-Ajax 0-0

PEC Zwolle-ADO Den Haag 0-0

FEY-AJA Ajax in nieuw tenue

De spelers staan naast elkaar in de catacomben van De Kuip. Ajax in een blauwgestreept nieuw uittenue trouwens. De spanning stijgt, De Klassieker gaat zo beginnen!

FEY-AJA Wat zeiden de trainers vooraf?

FEY-AJA Wistjedatjes

- Dit duel stond sinds de invoering van de eredivisie het vaakst op het menu: 63 keer. Feyenoord won 19 keer en Ajax 22 keer. Feyenoord scoorde in Rotterdam wel een keer vaker dan Ajax: 120 om 119.

- Feyenoord won de laatste editie, twee seizoenen geleden, met 6-2 na een 0-1 achterstand en een 2-2 tussenstand.

- De grootste zege van Feyenoord in De Kuip op Ajax was in 1964:9-4. Ajax won in Rotterdam twee keer met 5-0, in 1959 en in 1995.

- Eerder deze competitie,in januari,won Ajax in de Arena met 1-0. Ook toen was Makkelie de scheidsrechter. Ajax is al 20 competitiewedstrijden ongeslagen.

- Nummer vijf Feyenoord hield aan zijn laatste twee duels maar een punt over, waardoor de achterstand op Vitesse vijf punten is. Vitesse staat vierde en die plaats is goed voor directe plaatsing voor Europees voetbal.

De Klassieker van 2019: met Van Persie als dirigent wint Feyenoord met 6-2

EMM-GRO Stralende Robben leidt Groningen naar grootste zege

Het enthousiasme van Arjen Robben was aanstekelijk vandaag in Emmen. Met twee assists draagt hij bij aan de grootste zege dit seizoen van Groningen: 4-0.

Daarmee zijn de play-offs zo goed als zeker voor Groningen. Emmen moet blijven knokken om handhaving. Lees het wedstrijdverslag.

EINDSTAND: FC Emmen-FC Groningen 0-4

PEC-ADO - OPSTELLING ADO

De nederlaag van Emmen is natuurlijk goed nieuws voor ADO Den Haag en VVV-Venlo. Voor de Hagenaars had vandaag het doek al kunnen vallen, maar nu kan een zege op PEC Zwolle (14.30 uur) de laatste strohalm voor handhaving betekenen.

Trainer Ruud Brood begint met deze elf spelers.

De opstelling van ADO Den Haag voor het duel met PEC Zwolle.

EMM-GRO 88' Wat een kans voor Strand Larsen

Jorgen Strand Larsen had de middag nog mooier kunnen maken voor FC Groningen. Maar de spits schuift de bal van een meter of tien een paar centimeter naast de paal.

FC Emmen-FC Groningen 0-4

PEC-ADO - OPSTELLING PEC ZWOLLE

De coronauitbraak in de selectie weegt nog altijd door op de ploeg van PEC Zwolle-trainer Bert Konterman. Van de tien afwezigen tegen Vitesse (2-1 verlies) zijn Bajselmani en Pherai weer terug. Bajselmani begint ook tegen ADO in plaats van de 16-jarige Rav van den Berg. Pherai begint op de bank.

De opstelling van PEC Zwolle voor het duel met ADO Den Haag.

81' GOAL FC GRONINGEN

Net nadat Arjen Robben het veld heeft verlaten, maakt Paulos Abraham ook nog 4-0 voor Groningen.

De invaller is alert bij een lange bal van Itakura en prikt de bal simpel langs Verrips.

FC Emmen-FC Groningen 0-4

80' Robben stralend naar de kant

Eigenlijk zou hij maar 75 minuten spelen, maar Arjen Robben heeft er te veel plezier in. Maar na 80 minuten is het moment toch gekomen om te wisselen. Onder luid applaus en met een brede glimalch loopt Robben naar de kant, waar Strand Larsen voor hem klaarstaat.

FC Emmen-FC Groningen 0-3

68' Nu dan toch de wissel

Nu is het dan toch zover. De aangeslagen Da Cruz mag naar de kant, Abraham komt voor hem in het veld. Aan de kant van Emmen hebben we de entree gezien van Laursen en Veendorp. Zij zijn erin gekomen voor Bernadou en Vlak.

FC Emmen-FC Groningen 0-3

62' GOAL FC GRONINGEN

Paulos Abraham stond al klaar langs de lijn om Da Cruz te vervangen, maar daar dacht de aanvaller zelf anders over. Hij liep terug het veld in en even later maakt hij zijn tweede van de middag. Weer is het Robben met de (fraaie) assist en Da Cruz schat het steekpassje op waarde: 0-3.

Robben viert de goal met een vreugdespronggetje.

FC Emmen-FC Groningen 0-3

Arjen Robben viert de 2-0 van FC Groningen tegen Emmen.

54' En dat was bijna 3-0!

Emmen moet oppassen dat het niet helemaal onder de voet wordt gelopen. Weer is het Robben, die Da Cruz bedient. Die stuit op doelman Verrips, maar de bal gaat recht de lucht in en dus moet Bijl alles op alles zetten om El Messaoudi van een treffer te houden.

Dat lukt, maar vraag niet hoe: Bijl kopt de bal tegen de onderkant van de lat.

FC Emmen-FC Groningen 0-2

52' GOAL FC GRONINGEN

Arjen Robben legt een vrije trap slim bij de eerste paal, Alessio Da Cruz tikt 'm hard in de korte hoek.

FC Groningen leidt met 2-0 tegen FC Emmen.

FC Emmen-FC Groningen 0-2

Feest

OPSTELLING - Feyenoord met Teixeira en Sinisterra

Feyenoord-trainer Dick Advocaat heeft natuurlijk vervangers moeten zoeken voor de geschorste Berghuis en Toornstra. Die vindt hij in Teixeira en Sinisterra. Bozeník staat in de spits tegen Ajax.

De opstelling van Feyenoord voor het duel met Ajax.

TWEEDE HELFT - De bal rolt weer in Emmen

Arjen Robben staat weer op het veld in Emmen voor de tweede helft. Dat geldt niet voor Luka Adzic bij Emmen. Paul Gladon is zijn vervanger.

FC Emmen-FC Groningen 0-1

OPSTELLING - Mazraoui terug bij Ajax

Noussair Mazraoui is de opvallendste naam in de opstelling van Ajax voor de Klassieker tegen Feyenoord vanmiddag. Hij neemt de plek in van de geschorste Nicolas Tagliafico. Of eigenlijk is de verwachting dat Devyne Rensch op links gaat spelen en Mazraoui op rechts.

De opstelling van Ajax voor het duel met Feyenoord.

RUST - Groningen leidt in Emmen

FC Groningen heeft de zaakjes goed voor elkaar in Emmen en leidt met 1-0 bij rust door een goal van Van Hintum. Maar dé blikvanger van deze eerste helft was natuurlijk Arjen Robben.

FC Emmen-FC Groningen 0-1

EMM-GRO 44' Niet alles lukt bij Robben

Niet alles lukt vandaag bij Robben. Zo kreeg hij net een goede kans, na een snelle uitbraak, maar de aanname is niet goed en dus gaat de kans verloren. Ook Dankerlui kan daarna net niet bij een scherpe voorzet. en dus gaan we waarschijnlijk rusten met een stand van 1-0 voor Groningen.

FC Emmen-FC Groningen 0-1

EMM-GRO 33' De Leeuw schreeuwt om vrije trap

FC Emmen heeft het lastig vanmiddag tegen FC Groningen. De ploeg komt er amper uit tegen het frisse en scherpe Groningen. Toch leek De Leeuw net op weg naar een kans uit een verre uittrap van doelman Verrips, maar hij houdt in, laat Te Wierik in zijn rug lopen en hoopt op een vrije trap (en misschien wel rood). Gözübüyük heeft door dat de Groningse verdediger geen blaam treft.

Emmen moet iets verzinnen. Misschien dat doelman Verrips daarom even op het kunstgras is gaan zitten. Terwijl hij verzorgt wordt heeft trainer Lukkien namelijk even de tijd om de plannen door te spreken met zijn spelers. Laten we kijken of het werkt.

FC Emmen-FC Groningen 0-1

  • NOS
    Dick Lukkien spreekt met Michael de Leeuw en Glenn Bijl.
  • NOS
    Arjen Robben geniet tijdens de geïmproviseerde drinkpauze bij Emmen-Groningen.

EMM-GRO 28' GOAL FC GRONINGEN

FC Groningen komt op voorsprong! Bart van Hintum kopt een vrije trap via de grond in het doel van FC Emmen.

FC Emmen-FC Groningen 0-1

Bart van Hintum (3) is de gevierde man na zijn 1-0 tegen FC Emmen.

EMM-GRO 25' De Leeuw heeft Robben door

Je ziet de grote glimlach van Arjen Robben en commentator Jeroen Grueter geniet mee. Zojuist zagen we een dribbel waar geen einde aan leek te komen van Robben, maar uiteindelijk liep hij zich toch vast. Scheidsrechter Gözübüyük had echter een overtreding gezien onderweg en dus mag Robben aanleggen voor een vrije trap.

En dan zien we iets grappigs: Michael de Leeuw heeft Robben door, doet drie stappen achteruit en kopt de inzet van Robben weg.

FC Emmen-FC Groningen 0-1

EMM-GRO 25' Lekker pingelen

Dit is pingelen van de zuiverste soort. Arjen Robben in optima forma. Je ziet hem genieten. Heerlijk.

Commentator Jeroen Grueter

EMM-GRO 15' Groningen heer en meester

Zo spectaculair als de eerste vier minuten is het niet meer in Emmen. Het is FC Groningen dat de lakens uitdeelt en de laatste minuten ook een paar keer het doel van Emmen onder vuur neemt.

Zo zagen we een poeier van Van Hintum, maar Michael Verrips duikt de bal stijlvol uit de hoek. En daarna mag Dankerlui aanleggen vanaf de rand van de zestien, maar zijn inzet mist kracht.

FC Emmen-FC Groningen 0-0

.

EMM-GRO 4' Wat een begin!!

Wat een begin van deze wedstrijd in Emmen, zeg! Na de eerste kans voor Robben zagen we een enorme kans voor FC Emmen .De Leeuw ontsnapt aan de buitenspelval en legt de bal terug op Peña, die Padt tot een goede redding dwingt.

En direct daarna belandt een doeltrap van Padt via Da Cruz voor de voeten van El Hankouri, die niet aarzelt en de bal op de bovenkant van de lat poeiert! Wat een heerlijk begin in Emmen!

FC Emmen-FC Groningen 0-0

EMM-GRO 1' Meteen Robben

Zo'n 35 seconden heeft het geduurd en dan zien we Arjen Robben al zoals we hem kennen. Hij kapt naar binnen en zoekt met links de verre hoek, maar de bal zeilt een metertje naast de paal.

FC Emmen-FC Groningen 0-0

.

EMM-GRO AFTRAP

Arjen Robben heeft zelf afgetrapt in zijn eerste eredivisieduel in de basis van FC Groningen sinds de eerste speeldag! We zijn begonnen in Emmen!

FC Emmen-FC Groningen 0-0

EMM-GRO Daar is Robben!

Daar zijn de spelers! Arjen Robben leidt FC Groningen als aanvoerder naar buiten. Robben speelt trouwens voor het eerst in zijn carrière een competitieduel op kunstgras (Eredivisie, Premier League, La Liga, Bundesliga). Laten we duimen dat dat goed gaat.

Arjen Robben pept zijn medespelers op voor het duel met FC Emmen.

FEY-AJA Staking van de baan, Klassieker gaat door!

De staking zondagmiddag van de politievakbonden in Rotterdam gaat niet door. Het kabinet heeft toegezegd de cao-onderhandelingen weer voort te zetten en daarmee is er geen reden meer voor een staking, zegt voorzitter van de politievakbond ACP Gerrit van de Kamp. De politie wilde het werk neerleggen rond de voetbalwedstrijd Feyenoord - Ajax die om 14.30 uur begint.

Tijdens een door de gemeente Rotterdam aangespannen kort geding werd de handreiking aan de vakbonden gedaan.

EMM-GRO Wistjedatjes

- Eerder dit seizoen in Groningen werd het 1-1. Maar ook stonden beide clubs tegenover elkaar in de KNVB-beker. En toen won Emmen: 2-1.

- Emmen is de laatste maanden opgeklommen vanuit een uitzichtloze positie naar 16de plaats. Dat is nog altijd een plek die geen garantie biedt op een langer verblijf in de eredivisie, maar met een zege op FC Groningen komt Emmen op gelijke hoogte met nummer 14 RKC Waalwijk. Aan de knappe reeks van Emmen (acht duels ongeslagen waarin 18 punten werden gepakt), kwam zondag een eind in het kampioensduel van Ajax: 4-0.

- Na vier nederlagen in vijf duels is Groningen nog lang niet zeker van de play-offs om Europees voetbal.

- Scheidsrechter van dienst: Serdar Gözübüyük.

EMM-GRO De judoworp van Buijs

Nog niet zo lang geleden, op 13 maart stonden Groningen en Emmen ook al tegenover elkaar. In de Euroborg werd het toen 1-1, maar die wedstrijd herinneren we ons vooral vanwege de judoworp van Groningen-trainer Danny Buijs tegen oud-Groningen Glenn Bijl.

"Niet zo slim", vond Buijs zelf ook.

Trainer Buijs na judoworp en gele kaart: 'Dan komt toch een vechtertje naar boven'

FEY-AJA Gaat Klassieker wel door?

Als de staking van de politievakbonden zondag doorgaat, wordt de voetbalwedstrijd Feyenoord-Ajax afgelast. Dat zei de Rotterdamse politiechef Fred Westerbeke zondag tijdens een kort geding over de staking. Het kort geding tussen de gemeente Rotterdam tegen de stakende politie is om 11.00 uur begonnen.

Eredivisie vrouwen live op NOS.nl!

We zijn vanmiddag live bij de wedstrijden in de kampioenspoule van de eredivisie voor vrouwen. Zowel Ajax - FC Twente als ADO Den Haag - PSV is vanaf 14.30 uur te volgen via een livestream op NOS.nl en in de NOS-app.

Nikita Tromp wordt geknuffeld door Eshly Bakker (links) en Chasity Grant (rechts) na haar goal tegen ADO Den Haag.

EMM-GRO Opstelling FC Emmen

In het vorige thuisduel van FC Emmen maakte aanvoerder Michael de Leeuw een hattrick. Misschien heeft hij vannacht wel gedroomd van een herhaling van dat kunstje tegen de club, waar hij volgend jaar terugkeert: FC Groningen.

De terugkeer van verdediger Nick Bakker is de enige wijziging in het elftal van Emmen. Dat gaat ten koste van Keziah Veendorp.

De opstelling van FC Emmen voor het duel met FC Groningen.

EMM-GRO Daar is Robben!

EMM-GRO Opstelling FC Groningen

Arjen Robben is natuurlijk de opvallendste naam in de basis van FC Groningen. Maar hij is niet de enige wijziging in de basiself na de teleurstellende thuisnederlaag tegen Sparta vorige week. Suslov, Strand Larsen en Joosten zijn hun basisplek kwijt, Dammers is niet fit genoeg om te starten.

In hun plaats zien we Robben, Da Cruz, Lundqvist en Dankerlui.

De opstelling van FC Groningen voor het duel met FC Emmen.

Robben in de basis bij FC Groningen

Arjen Robben staat om 12.15 uur aan de aftrap bij FC Groningen, dat op bezoek gaat bij FC Emmen. Robben stond voor het laatst in de basis op 13 september vorig jaar, tijdens de eerste speelronde tegen PSV. Toen viel hij geblesseerd uit.

Arjen Robben komt aan in Emmen

'Onderhandelingen over locatie Champions League-finale gaan door'

De onderhandelingen over de locatie voor de Champions League-finale tussen Manchester City en Chelsea gaan zondag door. Dat heeft de Britse minister Michael Gove (Kabinetszaken) zondag gezegd tegen Sky News.

De eindstrijd op 29 mei staat gepland in Istanbul. Maar de Britse regering heeft Turkije vanwege het coronavirus op de zogenaamde rode lijst gezet. Dat betekent dat iedereen die vanuit dergelijke landen Groot-Brittannië binnenkomt, op eigen kosten tien dagen in hotelquarantaine moet. Dat maakt het moeilijk voor Engelse fans om het duel bij te wonen.

De vier tieners van Ajax

De 35ste landstitel van Ajax is naast het succes van ervaren, belangrijke krachten ook het succes van doorstroming uit de jeugdopleiding. Van de 'jeugdige vier': tieners Ryan Gravenberch, Jurriën Timber, Devyne Rensch en Brian Brobbey.

Jarenlang stroomden ze door diverse jeugdteams op de Toekomst en van Oranje. Met een van de radertjes achter het succes, trainer Peter van der Veen, kijken we naar de individuele ontwikkeling van de vier talenten en hoe hard er is gewerkt om dit te bewerkstelligen.

Lees hier het hele artikel.

vlnr: Ryan Gravenberch, Jurriën Timber, Devyne Rensch en Brian Brobbey met de beker

Even terug naar 2019

De Klassieker van 2019: met Van Persie als dirigent wint Feyenoord met 6-2

Bekijk hier de samenvattingen

Bekijk hier de samenvattingen van de wedstrijden die eerder dit weekend gespeeld werden.

Onrustige aanloop Klassieker

De spanningen tussen supporters van Ajax en Feyenoord zijn de afgelopen dagen flink opgelopen. De politie heeft een 21-jarige Amsterdammer aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij ontploffingen bij twee Rotterdamse cafés en drie woningen afgelopen week. Bij een café in Amsterdam ontplofte vrijdagavond zwaar vuurwerk. De kroeg wordt bezocht door Ajax-fans.

Honderden supporters van Feyenoord bekogelden zaterdag de politie met stenen en zwaar vuurwerk rond de laatste training van hun ploeg voor het duel met Ajax,

Feyenoord-supporters belagen zaterdagmiddag de politie

Stand eredivisie

Vandaag: de Klassieker in lege Kuip

Feyenoord wil de thuiswedstrijd tegen Ajax benutten om het verschil met Vitesse op de ranglijst te verkleinen. De club uit Rotterdam heeft een zege nodig om de achterstand op de verliezend bekerfinalist uit Arnhem tot twee punten terug te brengen.

De nummer vier van de eindklassering van de eredivisie mag aan de voorronden van Conference League deelnemen. De nummer vijf, op dit moment Feyenoord, strijdt na de reguliere competitie in de play-offs om een plaats in de voorronden van de nieuwe competitie van de UEFA. Ajax veroverde zondag voor de 35e keer de landstitel en speelt vooral voor de eer.

Feyenoord - Ajax begint om 14.30 uur. Supporters zijn niet welkom in De Kuip, vanwege corona.

Uitslagen en programma eredivisie

Welkom!

Vandaag vier duels in de eredivisie: FC Emmen-FC Groningen (12.15 uur), Feyenoord-Ajax, PEC Zwolle-ADO Den Haag (14.30 uur) en Willem II-PSV (16.45 uur).