liveblog
NOS NieuwsAangepast

Rutte: Europese reispas mogelijk pas in augustus • Ziekenhuisbezetting neemt af

liveblog gesloten

Liveblog gesloten

We sluiten het coronablog af. Morgenochtend starten we weer een nieuw liveblog met het belangrijkste coronanieuws. Slaap lekker!

Drukte in Brussel na sluitingstijd terrassen

Na sluitingstijd van de terrassen in Brussel zijn veel mensen op straat blijven hangen. Een verslaggever van de Belgische omroep VRT schatte dat rond 00.30 uur nog zo'n duizend mensen op het Flageyplein waren.

Zaterdag mochten de terrassen voor het eerst weer open, tot 22.00 uur. Volgens Belgische media bleven de aanwezigen het einde van de lockdown vieren en werd daarbij gedanst en gedronken. Op beelden is te zien dat er weinig afstand werd gehouden en weinig mensen droegen een mondkapje.

De massaal aanwezige politie bleef op afstand. "Ik ben niet van plan om er tussen te komen", zei de burgemeester van de Brusselse gemeente Elsene tegen de nieuwssite Bruzz.

De Belgische viroloog Marc van Ranst spreekt op Twitter zijn afkeur uit:

Sportverenigingen hopen op versoepelingen, want leegloop dreigt

Sportverenigingen vrezen dat de ledenlijst volgend seizoen een stuk korter is als er niet snel versoepelingen komen. Het kabinet besluit dinsdag of de maatregelen in de sportsector iets versoepeld kunnen worden. Op dit moment mogen alleen mensen tot en met 26 jaar samen buiten sporten.

"We zijn nu aan het inventariseren voor volgend seizoen wie er door wil en wie twijfelt." De NOS maakte een rondgang langs een aantal sportverenigingen:

Italië wil quarantaineplicht voor EU-reizigers opheffen

Italië wil de quarantaineplicht voor reizigers uit de Europese Unie, Groot-Brittannië en Israël vanaf half mei opheffen. Dat zegt minister van Buitenlandse Zaken Luigi Di Maio op Facebook. Hij noemt toerisme een belangrijk bestanddeel van de heropening van Italië. Reizigers moeten bij aankomst wel een negatief testbewijs, een vaccinatiebewijs of een bewijs dat ze in de afgelopen zes maanden zijn hersteld van corona bij zich hebben.

EU-reizigers moeten momenteel vijf dagen in quarantaine, en moeten bij aankomst en aan het einde van die vijf dagen negatief testen op corona. Italië wil de quarantaineplicht voor reizigers uit de Verenigde Staten in juni opheffen.

De Italiaanse regering zag in de dalende besmettingscijfers eind april aanleiding om de maatregelen iets te versoepelen. Italië kent ruim 122.000 coronadoden sinds de uitbraak vorig jaar; het land is daarmee na Groot-Brittannië het zwaarst getroffen land van Europa.

België opent terrassen weer, 'Ik ben van plan om lang te blijven'

Na ruim een half jaar opent België de terrassen weer. De openingstijden zijn een stuk ruimer dan in Nederland: de horeca mag vanaf 08.00 uur open en de gasten mogen tot 22.00 uur blijven zitten.

"We dachten: 'we moeten toch met een pintje beginnen'":

Belgische terrassen weer open: 'Ik ben van plan om lang te blijven'

Rutte: Europese covid-reispas misschien pas in augustus

De covid-pas, de QR-code waarmee Europeanen deze zomer makkelijker op reis moeten kunnen in de EU, is er misschien pas in augustus. Dat heeft premier Rutte gezegd na afloop van een EU-top in Portugal. De pas zou in dat geval voor veel Nederlandse vakantiegangers te laat komen.

De EU-regeringsleiders hebben op de top lang gepraat over de coronasituatie. Over de covid-pas is afgesproken dat die op 21 juni operationeel wordt en dat lidstaten dan 6 weken hebben om het systeem landelijk in te voeren.

Agent tegen hoofd geschopt bij demonstratie in Barneveld

Bij de demonstratie tegen coronamaatregelen in Barneveld is een agent tegen het hoofd geschopt. Dat zegt een woordvoerder van de politie. Een groep van tachtig tot honderd mensen zocht de confrontatie met de politie. "Ze gooiden stenen en stokken en braken met geweld door de linie van agenten."

De politie heeft geen mensen aangehouden en geen boetes uitgedeeld. "Maar we starten wel een onderzoek naar de rellen, met behulp van beelden die online circuleren en onze eigen opnamen."

De gemeente Barneveld zegt dat de meeste demonstranten zich vreedzaam gedroegen. Bij het protest waren in totaal ongeveer duizend mensen aanwezig.

Het protest was niet van tevoren aangemeld.

Is er al effect te zien van de feesten op Koningsdag?

Op Koningsdag vierden veel jongeren uitbundig feest en ze hielden zich daarbij niet aan de coronaregels. Deskundigen en het kabinet hielden er meteen rekening mee dat de feesten zouden leiden tot extra besmettingen en meer ziekenhuisopnames. Kunnen er een kleine twee weken later al conclusies worden getrokken? Deskundigen spreken zich uit.

BioNTech wil armere landen vaccins blijven verkopen tegen kostprijs

De Duitse vaccinontwikkelaar BioNTech wil coronavaccins tegen kostprijs blijven verkopen aan armere landen. Dat kan volgens BioNTech alleen als overheden en producenten samenwerken in de bevoorrading van armere landen en er nieuwe productielocaties komen.

BioNTech ziet niets in het vrijgeven van patenten op vaccins. Patenten "zijn niet de beperkende factor voor de productie of levering van ons vaccin", zei een woordvoeder tegen persbureau DPA.

Ook de Duitse bondskanselier Merkel is tegen het vrijgeven van de patenten. "We hebben de creativiteit en de vernieuwingskracht van de farmaceuten nodig, en dan is het noodzakelijk dat patenten worden beschermd", zei Merkel na de EU-top. Ook zei ze dat vaccinontwikkelaars beter in staat zijn om vaccins aan te passen aan nieuwe coronavarianten.

Ontwikkelingslanden binnen de Wereldhandelsorganisatie (WTO) pleiten al langer voor het vrijgeven van patenten op coronavaccins. De Verenigde Staten scharen zich sinds deze week ook achter dat voorstel.

Grote drukte in Roermond en Maastricht

In Maastricht en bij de Designer Outlet in Roermond is het vanmiddag zeer druk. Voor de outlet staan rijen auto's - met voornamelijk Duitse kentekens - in lange rijen te wachten op een parkeerplek, meldt 1Limburg. Beide gemeenten nemen vooralsnog geen maatregelen om de drukte tegen te gaan.

De gemeente Roermond waarschuwde gisteren al voor de verwachte drukte: "Kies bij uw bezoek aan Roermond niet het drukste moment van de dag of kom een keertje terug als het wat rustiger is."

Rijen auto's wachten bij de ingang van het parkeerterrein in Roermond:

Lange file van Duitse auto's bij outlet Roermond

7521 nieuwe besmettingen, minder patiënten op de IC

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 7521 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld: 3 meer dan gisteren. Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests. Afgelopen week werden gemiddeld 7364 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is een stijging van 5 procent vergeleken met vorige week.

In de ziekenhuizen en op de IC's nam de bezetting af. Er liggen nu 2478 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2521), van wie 778 op de IC (gisteren: 797), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Bij het RIVM werden 29 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 22. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 22 doden per dag, tegen 19 doden per dag een week eerder.

Mud Masters als experiment: 'Weer even gezellig modderen'

In de Haarlemmermeer wordt een Mud Masters evenement gehouden. 5000 deelnemers rennen over een modderig parkoers vol hindernissen. Het is onderdeel van Fieldlabs waarmee onderzocht wordt hoe evenementen coronaproof kunnen worden georganiseerd.

Deelnemers starten in groepjes en helpen elkaar over de hindernissen. Volgens de organisatie kan dat allemaal veilig omdat de deelnemers van te voren negatief getest zijn. Verder wordt met camera's in de gaten gehouden of het niet te druk wordt bij de obstakels. "Super leuk dat we weer even gezellig kunnen modderen", zegt een deelnemer.

Mud Masters als experiment: 'Weer even gezellig modderen'

Politie grijpt in bij demonstratie in Barneveld

In Barneveld treedt de politie met de wapenstok op tegen mensen die meelopen in een mars tegen de coronamaatregelen, meldt persbureau ANP. De mars is georganiseerd door een actiegroep die zich Police for Freedom noemt.

De mars begon om 12.00 uur bij kasteel De Schaffelaar en zou daar ook weer moeten eindigen. De gemeente had 1,5 uur de tijd gegeven om het vertrek "ordentelijk af te wikkelen". Maar het lijkt erop dat veel deelnemers willen blijven.

Burgemeester Jan Luteijn van de Gelderse gemeente kondigde zaterdagochtend een noodbevel af. De optocht was niet aangemeld en de locatie was tot 10.00 uur geheim gehouden. De deelnemers scanderen teksten als "Liefde, vrijheid, geen dictatuur".

Politie in Barneveld grijpt in bij onaangekondigde demonstratie tegen coronamaatregelen

EU-leiders ondertekenen doelstelling voor een sociaal herstel na de coronacrisis

De 27 EU-leiders hebben in Porto afspraken gemaakt voor een socialer Europa. Sociale rechten zijn een fundamenteel element bij het herstel van de coronacrisis, schrijven ze. De EU zal zich inzetten voor "eenheid en solidariteit en dit betekent ook gelijke kansen voor iedereen. Niemand mag achterblijven", staat in de Verklaring van Porto.

De wetgeving moet ervoor zorgen dat in 2030 minstens 78 procent van alle EU-burgers tussen 20 en 64 jaar een baan heeft. Ten minste 60 procent van alle volwassenen moet elk jaar minimaal één cursus kunnen volgen en 15 miljoen Europeanen moeten uit armoede worden getild. Van hen 5 miljoen kinderen, is de belofte.

Het was vier jaar geleden dat de EU een top wijdde aan sociale zaken en werkgelegenheid. Toen ondertekenden de lidstaten ook de doelstellingen. Maar het werd volgens de Portugese premier Antonio Costa tijd om woorden in daden om te zetten. Het herstel van de coronapandemie moet niet alleen economisch zijn, maar hand in hand gaan met een hoger sociaal niveau in de hele EU.

Zes deelnemers testvakantie naar Gran Canaria positief getest

Tijdens de testvakantie naar Gran Canaria zijn zes reizigers positief getest op corona, dat meldt RTL Nieuws. Ze blijven voorlopig in quarantaine op het eiland, zegt een woordvoerder van reisorganisatie Corendon.

De deelnemers krijgen nog een tweede test om absolute zekerheid te krijgen. De positief geteste vakantiegangers zijn ondergebracht in een aparte vleugel van het hotel, afgescheiden van de andere gasten. De andere 183 vakantiegangers hebben een negatieve testuitslag en vliegen vandaag terug naar Nederland.

De vakantie naar Gran Canaria is niet de eerste proefvakantie. Eerder werd er een vakantie georganiseerd naar Rhodos. Na die reis moesten acht reizigers in quarantaine na een positieve coronatest. In tegenstelling tot de Fieldlab-vakantie naar Rhodos mochten deelnemers op Gran Canaria wel het resort verlaten.

180 vakantiegangers vertrokken vanaf Schiphol naar Gran Canaria voor een testvakantie

EU koopt nog eens 1,8 miljard Pfizer-vaccins

De Europese Commissie heeft met vaccinfabrikant Pfizer/BioNTech een contract gesloten voor nog eens 1,8 miljard coronavaccins. Die komen de komende twee jaar beschikbaar, heeft voorzitter Von der Leyen van de Europese Commissie bekendgemaakt.

In principe had Brussel al genoeg coronavaccins besteld om de hele volwassen EU-bevolking in te enten, maar uit voorzorg worden meer vaccins geregeld. Dat is voor het geval dat het bijvoorbeeld nodig blijkt om de prik te herhalen of om kinderen te vaccineren.

Orkest repeteert langs de A1

Muziekscholen en kunstcentra zijn door de coronamaatregelen nog gesloten. Maar muziekvereniging Armonia uit Hengelo kon niet langer meer wachten, schrijft RTV Oost. Langs de snelweg in een witte partytent komen de muzikanten bij elkaar.

"We moesten een plek zoeken waar je geen toeloop van mensen krijgt en geen geluidsoverlast veroorzaakt. Dus we zitten tussen de wegen maar het is een ideale plek hiervoor", zegt voorzitter van de muziekvereniging Manon Jonquière.

Hoewel de tent nu uitkomst biedt, kijken de leden er naar uit weer binnen te repeteren. "Het is hier erg fris, bovendien is er meer ruimte in het gebouw", zegt een saxofonist. "Maar het is mooi om iedereen weer te zien en samen te spelen."

leden van muziekvereniging Armonia uit Hengelo repeteren langs de A1

'Investeer in vaccinatie in plaats van in toegangstesten'

In plaats van in toegangstesten zou de overheid moeten investeren in de vaccinatiestrategie voor de lange termijn, zegt vaccinoloog en emeritus hoogleraar Kindergeneeskunde Ronald de Groot tegen persbureau ANP. Er wordt volgens hem nog nauwelijks onderzoek gedaan naar de werking van de coronavaccins op de langere termijn, terwijl het nog de vraag is hoelang de vaccins bescherming bieden.

Volgende week stemt de Tweede Kamer over een kabinetsplan om toegangstesten voor activiteiten en evenementen in juni in werking te laten te treden. Er lijkt al wel een Kamermeerderheid voor het voorstel te zijn. "We gaan investeren in het organiseren van evenementen, terwijl het enige dat ons uit de coronapandemie helpt is vaccineren", zegt De Groot, die onder andere lid was van de Gezondheidsraad.

Op dit moment wordt er nauwelijks onderzoek gedaan naar de vraag hoelang de coronavaccins bescherming bieden, terwijl zulke onderzoeken al wél kunnen volgens De Groot. "Je kunt al testen gaan ontwikkelen die kunnen voorspellen hoelang de vaccins beschermen en wanneer mensen dus eventueel een derde prik nodig hebben."

Als we één ding hebben geleerd van het afgelopen coronajaar is dat Nederland altijd achter de feiten aanloopt, meent de vaccinoloog. Hij verwijst daarvoor bijvoorbeeld naar het lopende vaccinatieprogramma. De Gezondheidsraad kwam laat met een advies over de prikvolgorde, een van de oorzaken dat Nederland laat begon met vaccineren. "Als dadelijk blijkt dat heel veel mensen komende winter inderdaad een derde prik nodig hebben, dan moet je weten hoe je dat organiseert en ook hoe je mensen bereid vindt nog een prik te nemen. We moeten niet telkens reageren op wat er gebeurt, maar juist anticiperen."

VUmc vaccineert personeel met Janssen-vaccin

Denemarken versoepelt; grootschalig testen centraal

In Denemarken worden de coronamaatregelen ook versoepeld. Er mogen weer concerten worden gehouden en de Denen kunnen weer uit eten, naar het café en naar musea. Bij de heropening van de samenleving staat een groot opgezet testsysteem centraal.

Om naar de bioscoop, restaurant of concert te mogen, moeten Denen gevaccineerd zijn of een negatieve coronatest kunnen laten zien. Mensen laten zich in de praktijk twee keer in de week testen, vertelt correspondent Rolien Créton in het NOS Radio 1 Journaal. "De overheid heeft overal testcentra opgezet. Daar kunnen mensen zeven dagen per week gratis een sneltest laten doen." De anderhalve meter wordt nog steeds aangehouden.

"Het vergoeden van de sneltesten is voor de overheid goedkoper dan delen van de samenleving te sluiten", zegt een man bij een teststraat tegen Creton. Hij gaat dit weekend uit eten met zijn broer. "Ik ben er al helemaal aan gewend."

Breinproblemen bij herstellende coronapatiënten: 'Mensen zijn een schim van zichzelf geworden'

Vergeetachtig, niet op woorden kunnen komen en hoofdpijn. Patiënten met langdurige coronaklachten hebben opvallend vaak problemen met hun brein. Dat zegt C-support, een stichting die is opgericht om mensen bij te staan in hun herstel. Naar schatting gaat het om 15.000 tot 20.000 Nederlanders die breinklachten overhouden na een coronabesmetting.

De stichting roept mensen die breinklachten ervaren na een coronabesmetting op om dit te melden bij hun huisarts. "Het melden bij de huisarts is belangrijk omdat de klachten heel divers zijn", zegt Alfons Olde Loohuis, medisch adviseur en een van de oprichters van C-support in het NOS Radio 1 Journaal.

C-Support doet onderzoek en leidt ook huisartsen en doktoren op om de klachten te herkennen. De stichting wil voorkomen dat patiënten onnodig lang met de klachten rond blijven lopen. "Mensen zijn een schim van zichzelf geworden en het is belangrijk om de oorzaak hiervan in kaart te brengen."

Voor het eerst meer dan 4000 coronadoden in een etmaal in India

In India overleed de afgelopen 24 uur een recordaantal mensen aan het coronavirus. Voor het eerste sinds het begin van de pandemie waren dat er meer dan 4000. Het totale dodental in India komt daarmee op 238.270 te staan, het op twee na hoogste aantal ter wereld.

Het aantal vastgestelde coronabesmettingen in India nam tussen vrijdag en zaterdag toe met 401.078 gevallen, een lichte daling ten opzichte van een dag eerder. Het totaal aantal besmettingen in het land met ongeveer 1,37 miljard inwoners komt daarmee uit rond de 21,9 miljoen.

Het lijkt erop dat de Indiase variant van het coronavirus iets besmettelijker is dan de Britse variant. Dat zegt viroloog Marion Koopmans op basis van gegevens die de afgelopen dagen bekend zijn geworden. Eerder waren er al vermoedens bij andere virologen dat de Indiase variant besmettelijker zou zijn. Deskundigen vermoeden dat de reden van het hoge aantal besmettingen met de te maken heeft met de mutaties, maar ook doordat de coronaregels wekenlang niet zijn nageleefd.

Minder stamceldonoren door de coronapandemie

De coronapandemie heeft wereldwijd grote impact op de werving van nieuwe donoren voor stamcellen. In totaal werden afgelopen jaar 28 procent minder nieuwe potentiële donoren geregistreerd in stamceldatabanken dan het jaar daarvoor. De teller bleef steken op 2,2 miljoen, terwijl was gerekend op ruim 3 miljoen.

Dat blijkt uit gegevens van de World Marrow Donor Association (WMDA), die gegevens uit 61 landen analyseerde. De mindere groei is onder meer veroorzaakt doordat er niet fysiek geworven kon worden op bijvoorbeeld scholen en universiteiten. Ook zijn nog niet in alle landen mogelijkheden voor online donorregistratie.

Zweedse tweeling laat zich niet scheiden door de pandemie

Op de brug tussen Zweden en Noorwegen wordt iedere week internationaal gepicknickt door de tweeling Ola and Pontus Berglund. Zij ontmoeten elkaar daar noodgedwongen op de grens tussen de twee landen.

De ene broer woont namelijk in Noorwegen en de ander in Zweden. Voor de coronamaatregelen kwamen ze wekelijks bij elkaar over de vloer. Maar door de coronapandemie mag er niet worden gereisd tussen de landen.

Daarom bouwen ze op de brug eigen internationale feestje. Met een tuinstoel, thermosfles en zelfgesmeerde boterhammen. Samen vierden ze zo hun 72ste en hun 73ste verjaardag. "De pandemie heeft ons niet kunnen stoppen om elkaar te zien."

België opent terrassen weer en schaft avondklok af

In België mogen de terrassen na een half jaar weer open en is ook de avondklok verleden tijd. De versoepelingen zijn volgens de autoriteiten verantwoord omdat het aantal besmettingen de laatste weken is afgenomen.

De versoepelingen gaan een week later in dan in Nederland, maar openingstijden zijn er wel meteen een stuk ruimer: horeca mag vanaf 08.00 uur open en de gasten mogen tot 22.00 uur blijven zitten. Op de terrassen blijft de anderhalve meter gelden.

Belgen moesten de afgelopen zeven maanden voor 22.00 uur binnen zijn, maar sinds gisteravond middennacht is de avondklok afgeschaft. Dat de avondklok verdwijnt, is nog altijd geen vrijbrief om 's nachts samen te komen op straat of in het park. Het samenscholingsverbod dat overdag geldt, wordt 's nachts strenger gehandhaafd. Groepen van meer dan drie personen zijn niet toegestaan.

Nieuw liveblog

Welkom in het coronablog van zaterdag 8 mei. Het blog van gisteren is hier terug te vinden.